НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Курир“ (Македония): Председателят на ВМРО-ДПМНЕ обвини правителството, че играе напълно самостоятелно по въпроса за името и няма план Б

„Курир“ (Македония): Председателят на ВМРО-ДПМНЕ обвини правителството, че играе напълно самостоятелно по въпроса за името и няма план Б

23 Април 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски заяви, че в страната е възникнала ситуация, при която и опозицията, и останалата част от обществото се информират за хода на преговорите за името от интервютата по гръцката и македонската преса, предава македонската медия „Курир“.
„Правителството играе напълно соло по въпроса“, заяви Мицковски и добави:
„Най-важното за ВМРО-ДПМНЕ е защитата на идентичността, езика и отличителността на Македония и нейния народ. Нашата позиция е ясна, без да се променя конституцията, за да се промени конституционното име. Нашият двубуквен код е MK, нашият трибуквен код е MKD, нашият език е македонски“
„Правителството няма план Б. Това не е разговор за това как да назовем футболен клуб от трета лига, а това е най-сложния въпрос“, убеден е опозиционерът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Според анализаторите Зоран Заев се оттегля от оптимизма си за решението на спора за името

„Алсат-М“ (Македония): Според анализаторите Зоран Заев се оттегля от оптимизма си за решението на спора за името

23 Април 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изявлението на премиера Зоран Заев, че няма да бъде края на света, ако не се постигне споразумение за името, е сигнал за анализаторите, че той подготвя гражданите, че страната няма да бъде поканена на следващата среща на високо равнище на НАТО, предава излъчващият на албански език македонски телевизионен канал „Алсат-М“.
Според бившия посланик Ристо Никовски министър-председателят е признал, че оптимизмът досега е бил нереалистичен и че процесът се е стоварил в най-проблематичните точки.
Полският посланик в Скопие Яцек Мултанавски заяви, че въпреки усилията на различните среди за предотвратяване на процеса, уреждането на спора на Запад е много важно.
"Това, което се случва точно сега в отношенията между Македония и Гърция, е много важно да се развива за стабилността на страната и за региона в бъдеще. Осъзнавам, че не всички държави-членки на НАТО се интересуват то влизането на страната и са направени някои опити за да се предотврати този процес“, смята той
Новият кръг на преговорите между външните министри Никола Димитров и Никос Кодзиас, с посредника на ООН Матю Нимиц ще се състои през следващата седмица във Виена.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според председателя на Македонската либерална партия „сега е повече от необходимо внимателното водене на преговорите за името“

„МКД“ (Македония): Според председателя на Македонската либерална партия „сега е повече от необходимо внимателното водене на преговорите за името“

23 Април 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Македонската либерална партия Ивон Великовски коментар пред електронната медия „МКД“ заяви, че преговорите с Гърция за името в момента трябва да се водят внимателно, а изказванията на местните политици трябва да бъдат подбирани.
„Очакваният успех Македония да получи „чиста“ препоръка за започване на преговорите за членство в ЕС тези дни беше разбита от съобщенията от Атина и Париж, че пътят на страната към европейската интеграция не е определено гарантиран и зависи от фактори, различни от желанието да стане част от европейската история. Следователно предпазливостта при воденето на преговорите с имената и изказванията, които ги заобикалят, е повече от необходима“, смята Великовски.
„Безусловната“ препоръка е хубав показател, че Брюксел оценява отстраняването на груевската деформация на македонската вътрешна и външна политика и дава тласък и за правителството и опозицията да продължат диалога, компромиса и смисленото водене на политика и реформи. Същевременно политическата воля в тази посока в Европейската комисия съвпада с видимите опити за разрешаване на спора за името. Целесъобразно е да се признае, че подобреният образ на Македония във връзка с периода от 2011 г. и особено от 2014 г. нататък е успехът на това правителство“, допълни той.
Същевременно политикът отбеляза, че има три предизвикателства. Първото е, кога ще бъде представена начална дата за преговорите. Без решение на спора с Гърция датата е под въпрос“, убеден е той. „Второто предизвикателство е свързано с първото: потискаща е позицията на Атина, че очакването за решение през юни е нереалистично“, допълни Великовски. Като трето предизвикателство той посочи желанието на Париж ЕС да се реформира, преди да се пристъпи към разширяване в Западните Балкани.
„Ето защо сега е необходимо повече внимание при преговорите с Гърция и ограничаването на публичните изявления. Интеграцията в НАТО зависи от резултата от преговорите за Македония. За европейците е ясно, че в най-добрия случай това ще отнеме поне няколко години. Оптимизмът на Заев, че получаването на дата за започване на преговори с ЕС ще се случи през юни трябва да се приема с резерви, тъй като качването на очакванията без съществена основа е вредно, че може да бъде само жест на популизъм“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис, университетски преподавател: Големият победител в спора за името между Македония и Гърция е турската външна политика

Йоаким Каламарис, университетски преподавател: Големият победител в спора за името между Македония и Гърция е турската външна политика

23 Април 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
София. Големият победител в спора за името между Македония и Гърция е турската външна политика. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ университетският преподавател Йоаким Каламарис. По думите му въпреки уверенията на Атина и Скопие, че сега е най-подходящият момент казусът да бъде разрешен, моментът не е избран случайно. Необходимо е ЕС да се ангажира с разрешаването на спора, но едва ли изходът от ситуацията е близо, добави още той. „Така нареченото разрешение на спора за името не е случайно. Правителството в Скопие е подтиквано от турската външна политика и турска намеса за преобразуване на балканския полуостров и мисюлманизиране на страните. Моментът е избран, за да могат да бъдат прикрити другите действия, които се случват в региона. А именно дейността на президента на Турция Реджеп Ердоган в региона и в Сирия. Проблемът има много по-дълбоки корени, а това е само претекст, за да могат други действия да минават в по-лека форма“, каза той. Йоаким Каламарис коментира още, че влизането на Македония в НАТО само ще даде допълнителен глас на Турция, превръщайки Скопие в трета Албания, по примера на Косово. Зад инициирания спор за името, зад всички религиозни конфликти на Балканите, прозират пипалата на турската външна политика, допълни Каламарис.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Прегръдката на Брюксел смачква балканските надежди за членство в ЕС

Politico.eu: Прегръдката на Брюксел смачква балканските надежди за членство в ЕС

22 Април 2018 | 22:07 | Агенция "Фокус"
Стево Мук е председател на управителния съвет на института Alternative, неправителствена организация в Черна гора, а Сърдан Цвижич е висш политически анализатор в Института за европейска политика на Отворено общество в Брюксел. Европейската редакция на водещото издания Politico представя техен авторски материал.
Подгорица. Когато комисар Йоханес Хан обяви във вторник, че страните от Западните Балкани осъществяват "добър напредък" в присъединяването си към ЕС, би могло да му бъде простено и да му се чуди човек дали наистина говори за същия регион, в който и двамата сме израснали
Представяйки пакета за разширяването на ЕС за 2018 г. и шест доклада за отделните държави от Западните Балкани, комисарят похвали процеса на разширяване на блока за "модернизиране на икономиките и обществата в региона, който постепенно стана по-проспериращо и стабилно място".
Комисарят и колегите му трябва да се спрат, за да обмислят как дългите им любящи прегръдки на Балканите всъщност потискат надеждите ни за членство в ЕС.
Омагьосвайте ни от ЕС с морков, но нежеланието да се хвърлят пръчки и камъни води до нереалистични очаквания. Ако Комисията продължи да прославя и обещава, ще има остра балканска реакция срещу блока, когато националните правителства на ЕС внезапно се въздържат от перспективата да се възползват от корупцията и организираната престъпност, обхванала балканските страни.
Черна гора, избрана за следващия член на ЕС, е чудесен пример за това как политиката на разширяване се проваля. В неделя Мило Джуканович спечели седмия си национален избор, за да стане президент на най-малката страна в Балканите.
В продължение на повече от 25 години управление на Джуканович политиката на Брюксел е една от безусловната подкрепа, поддържаща прозападното му правителство в опит да задържи Русия далеч от адриатическото крайбрежие. Насилието срещу журналисти, корупцията и поредица от убийства на гангстери предизвикаха само слабо неодобрение.
В доклада на Комисията от вторник, например, организираната престъпност е разгледана по следния начин: "има първоначален опит в преследването в борбата срещу контрабандата на мигранти и срещу трафика на наркотици. Необходими са обаче допълнителни резултати, за да се постигне убедителна успеваемост, по-специално в борбата срещу прането на пари и трафика на хора".
Авторите сигурно са пропуснали войната между гангстери, която се разгаря в цялата страна. Те не споменаха бандите, които се сблъскаха за контрола върху доходоносния трафик от контрабанда на кокаин и поредица от големи удари в мафиотски стил. Според Мрежата за докладване на престъпността и корупцията (КРИК) и Радио "Свободна Европа" 28 от 35-те убийства, свързани с организираната престъпност от 2012 г. насам, остават нерешени.
Общественото възприемане на специалната държавна прокуратура в тази област отразява отчайващите й резултати. В проучване, проведено през ноември, 56% от черногорците заявиха, че не вярват, че специалният държавен прокурор е допринесъл за борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
Същото проучване откри дълбоко недоверие към правителствената агенция за борба с корупцията, като 44% от анкетираните смятат, че тя се отнася по различен начин към длъжностните лица в зависимост от политическата им принадлежност. Повече от половината заявиха, че смятат, че агенцията няма резултати върху борбата с корупцията.
Подкрепата на ЕС за Джуканович помогна на техния човек в изключителния изборен успех в Черна гора. Неговото благосъстояние процъфтява, а това на неговата страна изостава. Въпреки че е заемал само публични функции през целия си живот, според изчисления на Международния консорциум на разследващите журналисти оценката му възлиза на 14,7 милиона долара. Обратно, средната месечна заплата на Черна гора е 511 евро.
Черна гора започна процеса на присъединяване преди шест години, като стартира с реформи на законите и разпоредбите в съответствие със стандартите на ЕС. Днес обаче те остават в голяма степен непроменени. Това е така, защото политическата власт на Джуканович и неговата Демократическа партия на социалистите разчита на контрола им върху държавните ресурси и парите, изтичащи от тях.
В изследване, проведено от Inform, финансиран от ЕС изследователски проект, почти една четвърт от анкетираните от Черна гора признаха, че приемат подкупи в замяна на своя вот.
Може би най-добрият пример за правителствен натиск е скандал от 2013 г. Ежедневният вестник "Дан" публикува преписи от изтекли записи, в които партийни представители обсъждат предоставянето на държавна работа в замяна на гласове. Никой от длъжностните лица не пострада. Напротив, през 2017 г. един от замесените беше назначен за старши служител в кабинета на държавния одитор.
На теория тези недостатъци трябва да бъдат разгледани по време на процеса на присъединяване към ЕС. Но твърде често Брюксел приема без съмнение балканските статистики и твърдения.
Това е голяма грешка. По-рано тази година правителството на Черна гора изпрати доклад до Европейската комисия, в който изтъкна дисциплинарен случай, за който се твърди, че е бил открит срещу държавен прокурор. Но Върховният прокурорски съвет, който трябва да ръководи такава процедура, никога не е чувал за случая. През 2016 г. правителството съобщи, че от 2009 г. насам са изостанали 300 случая на борба с корупцията. До 2017 г. този брой мистериозно е спаднал до 80, без никакво обяснение.
Докато Брюксел си затваря очите, балканските правителства нямат стимул да постигнат значителен напредък по критериите за членство. В Черна гора Джуканович процъфтява, като прави предимно козметични промени. Той няма достатъчно стимули да направи повече. Всъщност, приемането на страната му в блока би означавало да се сложи край на неговия монопол върху парите и властта.
Ако Черна гора трябва да изпълни амбициите си да се присъедини до 2025 г. и да създаде прецедент за останалите, балканската любов на ЕС трябва да стане много по-строга. Сега, когато страната се присъедини към НАТО, Брюксел може да си позволи да я върне в реалността. Руските кораби никога не е било по-малко вероятно да се появят пред плажовете на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Според Зоран Заев, ако се стигне до решение за името „поканата на НАТО ще бъде активирана“

„24 Вести“ (Македония): Според Зоран Заев, ако се стигне до решение за името „поканата на НАТО ще бъде активирана“

21 Април 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че страната му ще получи „условна автоматична покана за НАТО, ако се постигне решение за името“, предава македонската медия „24 Вести“.
"Ние имаме обусловена автоматична покана, не ни трябва срещата през юли, ако през май обявим решение по спора за името, започва процесът на ратификация на договорите за пълноправно членство на Македония в НАТО“, смята каза Заев.
Според него всяка среща между политиците от двете държави е полезна: „навлизаме в най-фините подробности, трябва да сме креативни, за да защитим и двете страни“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Според депутата от СИРИЗА Никос Ксидакис в момента е най-доброто време за решаване на спора за името

„Алсат-М“ (Македония): Според депутата от СИРИЗА Никос Ксидакис в момента е най-доброто време за решаване на спора за името

21 Април 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Никос Ксидакис, депутат и говорител на парламентарната група на управляващата гръцка партия СИРИЗА, заяви, че страната му и Македония се „намират се в най-добрия момент от 1995 г. насам, а едно честно и функционално споразумение може да донесе само полза на народите на двете страни“, при решаването на спора за името, предава скопският телевизионен канал предаващ на албански език „Алсат-М“.
Като бивш алтернативен външен министър, Ксидакис добре разбира проблема между двете страни и коментира, че прозорецът на възможността за решението остава отворен и трябва да остане така, докато не се постигне взаимно приемливо споразумение.
Ксидакис заяви, че е по-ентусиазиран в сравнение с преди 15 или 20 години и изрази убеденост, че евентуално споразумение ще премине в гръцкия парламент въпреки несъгласието на коалиционния партньор в правителството, Панос Каменос.
Запитан дали смята, че Македония може да приеме молбата за име за цялостно използване и промяна на Конституцията, той казва, че „има политическа воля да продължим напред“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Новият президент на Черна гора планира да подобри отношенията с Русия

ТАСС: Новият президент на Черна гора планира да подобри отношенията с Русия

21 Април 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Белград. Победителят от последните избори в Черна гора, президент и лидер на управляващата Демократическа партия на социалистите Мило Джуканович, заяви пред РИА Новости, че възнамерява в предстоящия си мандат да се грижи за подобряването на отношенията на страната си с Русия.
„Черногорско-руските отношения се определят от вековната традиция на приятелство през цялото време, така че ние трябва да работим заедно, за да се опитаме продължим това и сега. За нас са важни силните връзки между Черна гора и руския народ“, заяви Джуканович.
Според него през последните години „за съжаление“ се е случило „ненужно нарушение на отношенията между нашите две страни“..
"И това се дължи на факта, че Черна гора след обновяване на независимостта си преди 12 години, за което лидерите на Русия имаха голям принос, е направила стратегически избор в полза на членството в НАТО и ЕС“, заяви Джуканович.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Нова среща между външните министри на Македония и на Гърция ще се проведе на 25 април във Виена

„Телма“ (Македония): Нова среща между външните министри на Македония и на Гърция ще се проведе на 25 април във Виена

20 Април 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще проведат нова среща на 25 април във Виена, предава македонският телевизионен канал „Телма“.
„Ще има нова среща до края на месеца, а датата трябва да бъде потвърдена между външните министри. Все още сме големи оптимисти, като обявиха, и премиерът и министърът на външните работи на Македония, търсим и очакваме да намерим решение, което ще бъде достойно за всички граждани“, заяви прессекретарят на македонското правителство Миле Бошняковски.
След Виена министрите ще се срещат всяка седмица. Димитров и Кодзиас, както вече беше съобщено след тяхната среща в Охрид от миналия четвъртък, ще се срещнат и на двете конференции в Гърция, едната на 3 и 4 май на регионална среща на високо равнище в Солун, другата седмица по-късно на 11 и 12 май в Сунио , разположен на 70 километра от Атина, където ще бъде обсъдено бъдещето на Европа. От изхода на тези срещи ще зависи и срещата между премиерите, Заев и Ципрас, вече на ЕС на срещата на върха в София на 17 май.
Гръцките медии съобщават, че е вероятно новите разговори да са свързани с времевите рамки за разрешаване на спора за името. Май е ключовият месец за разрешаване на спора за името. След чистата препоръка за започване на преговори за присъединяване с ЕС, цари оптимизъм, че Македония ще получи и дата, както и покана за членство в НАТО на срещата на върха през юли.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Според Радмила Шекеринска е важно споразумението между Македония и Гърция да бъде сключено до юни

„НОВА“ (Македония): Според Радмила Шекеринска е важно споразумението между Македония и Гърция да бъде сключено до юни

20 Април 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вицепремиерът и министър на отбраната на Македония Радмила Шекеринска заяви, че преговорите за името са непредвидими, защото въпросът не зависи само от страната ѝ, но е важно да се постигне споразумение до юни преди срещата на високо равнище на НАТО, която трябва да се проведе през юли, предава македонската медия „НОВА“.
Коментирайки изявлението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас, че няма време за влизане на Македония в НАТО, Шекеринска заяви, че страната очаква да получи покана за юлската среща, но и че е известно, че членството няма да се случи тази година.
„Ако бъде намерено решение през юни, то трябва да доведе до обрат в срещата на високо равнище през юли. Важно е процесът да бъде успешен, ако има политическа воля и от двете страни. Македония тази година няма да може да стане член на НАТО, но може да получи само покана, която след това трябва да бъде ратифициран в парламентите на страните-членки на Алианса - период, в който Гърция се е уверила, че се изпълнява евентуалното споразумение и от наша страна“, смята Шекеринска.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ : Според председателя на парламента на Гърция в интерес на страната е намирането на решение за спора с името

„Нова Македония“ : Според председателя на парламента на Гърция в интерес на страната е намирането на решение за спора с името

20 Април 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Според председателя на гръцкия парламента Никос Вуцис откриването на взаимно приемливо решение за името, въведено в Конституцията на Македония и за всеобща употреба ще бъде в интерес на самата Гърция, предава македонското електронно издание „Нова Македония“.
„В интерес на страната ни е да се реши въпросът, основан на общо и взаимно прието решение за всестранна употреба, с конституционна регистрация на името и с широко споразумение, което потвърждава, ще гарантира и насърчава една нова ера в отношенията на народите, не само в икономиката, но и във всички въпроси, които ги засягат“, смята Вуцис.
Председателят на гръцкия парламент смята, че намирането на решение е важно не само за Скопие, но и за Атина.
„В началото, гръцката страна не работеше на съставно име, а по-късно, тогавашната власт в Скопие започна процедури с ясна националистическа измерение, което упорито имаха за цел регистриране на името на страната като Македония“, отбеляза председателят на парламента на Гърция.
Никос Вуцис изрази убеденост, че ако решението е в рамките на гръцките позиции, тогава ще бъде подкрепено от повечето политически сили в гръцкия парламент.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Според влиятелен гръцки политик от Македония зависи дали ще има решение в спора за името

„Нова Македония“ (Македония): Според влиятелен гръцки политик от Македония зависи дали ще има решение в спора за името

20 Април 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Атина. Според алтернативния министър на външните работи на Гърция Георгиос Катругалос прозорецът на възможностите за решаването на спора за името е все още отворен, но „топката е от страната на Македония, която, ако излезе насреща, ще има споразумение, предава македонското електронно издание „Нова Македония“.
„Искаме цялостно решение, за да не се създаде отново проблем през следващото десетилетие и искаме решение, което ще има характеристика на издръжливост и затова е необходима промяна на Конституцията на Македония. Ако другата страна реагира на това, ще постигнем споразумение, ако не, няма да го имаме. Топката е ясно на тяхна страна“, заяви Катругалос.
Алтернативният външен министър на Гърция заяви, че преговорите не са лесни, но това е нещо, което се е знаело от самото начало и изрази надеждата, че накрая ще бъде постигнато споразумение.
„Надяваме се, че в крайна сметка ще можем да постигнем взаимноизгодно споразумение“, допълни каза Катругалос.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Гърците с по-реални възгледи по спора за името

„Алсат – М“ (Македония): Гърците с по-реални възгледи по спора за името

20 Април 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Половината от анкетираните гърци (50%) смятат, че взаимно приемливо решение за името за всяка употреба служи на гръцките интереси, а също толкова (51%) оценяват, че Гърция не може да постигне договор без да бъде включен терминът „Македония“ в името, показват резултатите от изследването на общественото мнение, проведено от агенция ALCO за гръцкия информационен портал News247, предава излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат – М“.
Както съобщи кореспондентът на МИА от Атина, на въпроса към анкетираните „дали смятат, че Гърция може да се споразумее за име без думата „Македония““, 51% отговарят негативно, 31% позитивно, а 18% не знаят или не са искали да отговорят.
Един от двама гърци (50%) смята, че взаимно приемливо име за цялостна употреба би служило на гръцките интереси, против 32%, които са отговорили, че е по-добре да остане непроменен актуалният статут. Останалите (18%) не са дали отговор.
Анкетата е проведена от 11 до 16 април, чрез телефонни интервюта, в които са се включили хиляда души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според Рамуш Харадинай, диалогът между Косово и Сърбия ще завърши с взаимно признаване

„МКД“ (Македония): Според Рамуш Харадинай, диалогът между Косово и Сърбия ще завърши с взаимно признаване

20 Април 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. На заседание на косовското правителство бе приета платформа за диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, която ще бъде представена за приемане от местния парламент, предава скопското електронно издание „МКД“.
Премиерът на Косово Рамуш Харадинай увери, че диалогът ще завърши с взаимно признаване.
„Дойде време правителството да представи на парламента платформа за диалог, която ще бъде приета като резолюция“, заяви Харадинай. Той добави още, че платформата ще бъде изпратена за сведение до президента на страната Хашим Тачи, който води политическата част от диалога между Белград и Прищина.
Представителите на опозицията в местното народно събрание се противопоставят на това, Тачи да води преговорите и искат ясна платформа за тях.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Гръцките медии съобщиха за среща на Димитров, Коцияс и Нимиц на 25 април

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Гръцките медии съобщиха за среща на Димитров, Коцияс и Нимиц на 25 април

20 Април 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Виена. Нова среща на външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс с медиатора от ООН Матю Нимиц ще се проведе на 25 април във Виена, съобщиха гръцките медии, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Все още няма официално потвърждение за срещата. Медиите съобщават, че най-вероятно на разговорите ще бъде обсъдена времевата рамка за разрешаване на спора за името на Македония между Атина и Скопие.
В хода на посещението си в Охрид, Коцияс заяви, че следващата му среща с Димитров ще е на 3 и 4 май в Солун.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Ердоган посрещна Талат Джафери в Турция и даде поддръжката на Анкара за членство на Македония в НАТО

„ТВ 21“ (Македония): Ердоган посрещна Талат Джафери в Турция и даде поддръжката на Анкара за членство на Македония в НАТО

20 Април 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на македонския парламент Талат Джафери бе посрещнат от турския президент Реджеп Таийп Ердоган в Анкара. Те отново потвърдиха своя ангажимент за добри отношения между двете страни, както и взаимна подкрепа в процеса на европейска интеграция. Джафери се срещна също и с турския си колега Исмаил Кахраман. Той заяви, че посещението е продължение на междуинституционалното сътрудничество. Същевременно той благодари и за постоянната и конструктивна подкрепа от страна на Турция, както и за демонстриране на солидарност към Македония в рамките на европейската интеграция, особено за силната й подкрепа за членството на Македония в НАТО, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
"Разменихме мнения за сътрудничество във всички области. Нашето заключение е, че липсва сътрудничество в икономическата сфера, както и в областта на туризма. В посока на бъдещата подкрепа за аспирациите към НАТО, Република Турция стои твърдо зад предишните си решения за безрезервна подкрепа на Македония за НАТО ", заяви Джафери.
Председателят на народното събрание на Турция Исмаил Кахраман изрази оптимизъм за по-нататъшно задълбочаване на отличните отношения и сътрудничество между двете събрания.
"Изразявам благодарност за конструктивната роля на парламента на Република Македония, в рамките на парламентарното събрание в процеса за сътрудничество с Югоизточна Европа, т.е. предложение за компромисно решение, с цел преодоляване на неколкогодишната стагнация в намиране на решение за седалището на секретариата на това парламентарно събрание" добави Кахраман.
През деня, Джафери посети Мавзолея на Ататюрк, където постави букет цветя и подписа Златната книга.

Агенция "Фокус" припомня:

В контекста на преговорите за решаване на спора за името между Скопие и Атина, Турция започна да развива активно политическите си връзки с Македония, като първо, на 6 февруари т.г., президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган заяви, че „Турция винаги ще бъде на страната на Македония, тъй като в този случай Гърция няма право“ и добави, че отношенията между Анкара и Скопие са братски. След това, на 21 февруари македонския президент беше на посещение в Анкара, където изрази благодарността си към Ердоган за подкрепата му в спора за името с Гърция.
Този политически маньовър на Анкара най-вероятно е свързан със силното влошаване на отношенията между Турция и Гърция, които от началото на годината се намират в остър политически конфликт, който на няколко пъти беше на прага да прерасне във въоръжен, а провокациите от двете страни (навлизане във въздушното пространство, блокиране на пътя на плавателни съдове, забиване на знамена на скалисти острови, обиди между ръководителите на страните и т.н.) са ежедневни. Турското политическо ръководство напоследък засилва връзките и инвестициите си в Албания и може да се смята, че по този начин Анкара се опитва да ангажира вниманието на Атина на северната гръцка граница. Във поредицата от взаимовръзки може да бъде намесен и военния ангажимент на Турция в Сирия и Ирак, поради което Анкара засега предпочита да не предприема по-решителни действия спрямо Гърция и Кипър, където наскоро беше окончателно потвърдено наличието на огромен кладенец на природен газ и нефт.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Косово е централната тема на срещата между Александър Вучич и Федерика Могерини

„Плюс Инфо“ (Македония): Косово е централната тема на срещата между Александър Вучич и Федерика Могерини

19 Април 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Косово. Косово и анализът на напредъка на Сърбия в европейските реформи, който е оценен като положителен, особено в сферата на икономиката са основните теми на срещата в Белград между президента на Сърбия Александър Вучич и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини Македония, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
На пресконференцията след срещата, освен обявяването на евентуалното отваряне на пет нови глави в преговорите за ЕС до края на юни, най-обсъжданата тема бе косовският и брюкселски диалог. Федерика Могерини заяви, че има нова фаза в диалога, целяща постигането на правно обвързващо споразумение между Сърбия и Косово.
„Обсъдихме също така изпълнението на вече постигнатите споразумения в рамките на диалога. Ясно подчертавам, че е необходимо да се изпълнят изцяло всички договори и че е крайно време за това. Това е надеждна основа за по-нататъшна работа към нова фаза на диалога, а за това е необходимо, че скоро формиране на Общността на сръбските общини в Косово, но също така и договора за енергетиката“ подчерта Могерини.
Тя приветства началото на изработването на Устава ОСО, който закъснява от известно време, добавяйки, че в Брюксел ще работят всеотдайно за постигане на крайната цел на диалога между Белград и Прищина, както се очаква.
На това изявление на Могерини Александър Вучич отговори, заявявайки, че е сигурен, че Прищина няма да изпълни всички задължения по споразумението от Брюксел.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ21“ (Македония): Според Никола Димитров Гърция ще извлече ползи, ако Македония влезе в ЕС

„ТВ21“ (Македония): Според Никола Димитров Гърция ще извлече ползи, ако Македония влезе в ЕС

19 Април 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Външният министър на Македония Никола Димитров заяви, че Гърция ще има ползи от влизането на Македония в ЕС, предава македонската медия „ТВ21“.
Същевременно министърът допълни, че в момента всички трябва да се съсредоточат върху плана Македония да стане член на ЕС и НАТО.
„Това ще увеличи стабилността не само за целия регион, но и за Европа“, убеден е Димитров.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Федерика Могерини заяви, че е уверена, че ще се намери бързо решение за спора за името

„24 Вести“ (Македония): Федерика Могерини заяви, че е уверена, че ще се намери бързо решение за спора за името

19 Април 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. По време на изказване в македонския парламент върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заръча на депутатите да продължат с реформите. Тя заяви, че ЕС е доволен, че страната е излязла от голямата институционална криза, предава македонската медия „24 Вести“.
„Знам, че процесът на интеграция в ЕС е изпълнен с много процедури и условия, които трябва да бъдат изпълнени, но в крайна сметка се свеждат до трансформация на обществото и стандартите, които вашите граждани искат да видят“, заяви Могерини.
Тя допълни, че Договорът за добросъседство с България е решил един съседски проблем, и заяви, че е време сега Македония „да тича“ заедно с блока, заедно със съседите си за по-бързо да се стигне до целта си - пълноправното членство в ЕС.
"Аз съм убедена, че преговорите с Гърция ще доведат до решение, което ще задоволи и двете страни“, убедена е Могерини.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Федерика Могерини похвали Черна гора за солидарността с външната политика на Запада

РИА Новости: Федерика Могерини похвали Черна гора за солидарността с външната политика на Запада

19 Април 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Според върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини похвали властите на Черна гора за солидарността със Запад по въпросите за външната политика, което, според нея, е много важно в настоящите неспокойни времена, предава РИА Новости.
„Искам да отбележа извънредно надеждната роля, която вие играете, когато става дума за външната политика и политиката на сигурност. Черна гора 100% съответства с нашите позиции във външната политика и в политиката на сигурност и заслужава похвала за това. Това показва, че ние наистина се намираме на една и съща позиция, както в нашия анализ, така и в нашата дейност, в частност дипломатическата“, заяви Могерини.
„В тези неспокойни времена нашата способност да действаме заедно в региона и на световната арена е извънредно важна“, допълни тя.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Според Федерика Могерини за Македония „следващото ниво на играта е поддържането и изпълнението на реформите“

„Телма“ (Македония): Според Федерика Могерини за Македония „следващото ниво на играта е поддържането и изпълнението на реформите“

19 Април 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини Македония е „завършила едно ниво от играта“ за присъединяването към Европейския съюз и сега трябва да премине към следващото – да поддържа и задълбочава реформите, върнали страната на европейски път. Тя подчерта, че не е достатъчно да се създават закони, а трябва и да се прилага, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Следващото ниво на играта е да осъществите реформите, които сте започнали да приемате. Има две магически думи в препоръката, която приехме в Страсбург: поддържане и задълбочаване на реформите, които сте започнали да провеждате. Това означава, че реформите трябва да бъдат продължавани, поддържани и задълбочавани реформите, не само чрез законодателство, но и чрез прилагането му“, заяви Могерини. Тя призна постиженията между правителството и опозицията. Могерини заяви пред депутатите, че сега те имат отговорността да се обединят за бъдещите стъпки, които трябва да бъдат предприети.
Тя похвали и страната за постигнатия напредък в двустранните отношения, наричайки договора за добросъседство с България историческа стъпка и изрази увереност, че ще се постигне решение на спора за името с Гърция, което ще удовлетвори и двете страни.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Федерика Могерини ще се изкаже от трибуната на македонския парламент

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Федерика Могерини ще се изкаже от трибуната на македонския парламент

19 Април 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини в четвъртък ще се изкаже пред депутатите в македонския парламент, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
На проведена вечеря с премиерите на страните от Западните Балкани, Могерини заяви, че трябва всички страни в региона да ускорят същинските реформи. На вечерята са присъствали премиерите на Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина, които, както се съобщава, още веднъж са потвърдили своето искрено желание да вървят по европейския път.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Талат Джафери е на посещение в Турция

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Талат Джафери е на посещение в Турция

19 Април 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на македонския парламент Талат Джафери е на официална визита в Турция, съобщава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
Предвидено е в четвъртък той да се срещне със своя колега от турския парламент Исмаил Кахраман, премиера Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Таийп Ердоган.
Джафери ще посети Мавзолея на Ататюрк, както и частта на Анкара, която беше бомбардирана в хода на неуспешния опит за държавен преврат на 15 юли 2016 година.
Дипломатическите отношения между Македония и Турция са установени през 1992 година, когато Анкара признава Македония под конституционното й име, припомнят от радиото.

Агенция "Фокус" припомня:

В контекста на преговорите за решаване на спора за името между Скопие и Атина, Турция започна да развива активно политическите си връзки с Македония, като първо, на 6 февруари т.г., президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган заяви, че „Турция винаги ще бъде на страната на Македония, тъй като в този случай Гърция няма право“ и добави, че отношенията между Анкара и Скопие са братски. След това, на 21 февруари македонския президент беше на посещение в Анкара, където изрази благодарността си към Ердоган за подкрепата му в спора за името с Гърция.
Този политически маньовър на Анкара най-вероятно е свързан със силното влошаване на отношенията между Турция и Гърция, които от началото на годината се намират в остър политически конфликт, който на няколко пъти беше на прага да прерасне във въоръжен, а провокациите от двете страни (навлизане във въздушното пространство, блокиране на пътя на плавателни съдове, забиване на знамена на скалисти острови, обиди между ръководителите на страните и т.н.) са ежедневни. Турското политическо ръководство напоследък засилва връзките и инвестициите си в Албания и може да се смята, че по този начин Анкара се опитва да ангажира вниманието на Атина на северната гръцка граница. Във поредицата от взаимовръзки може да бъде намесен и военния ангажимент на Турция в Сирия и Ирак, поради което Анкара засега предпочита да не предприема по-решителни действия спрямо Гърция и Кипър, където наскоро беше окончателно потвърдено наличието на огромен кладенец на природен газ и нефт.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“: Федерика Могерини заяви, че е оптимист, че решението за спора с името може да се открие преди срещата на високо равнище на ЕС

„Алсат-М“: Федерика Могерини заяви, че е оптимист, че решението за спора с името може да се открие преди срещата на високо равнище на ЕС

18 Април 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Върховния представител за външната политика и сигурността на ЕС Федерика Могерини изрази оптимизъм, че спорът за името може да бъде решен до срещата на високо на ЕС, в която държавите-членки ще решават за даване на дата за започване на преговорите, предава „Алсат-М“.
„ Съветът на ЕС остава в края на юни, за да стигне до това решение. Няма да спекулирам за решенията, които 28-те членове ще донесат през юни, защото все още имаме време. Имаме някъде два месеца и половина до тази среща и времето трябва да се използва позитивно и смело, както го направихме през последните 10 месеца. Направихте стъпки, които бяха немислими преди 10 месеца. Ето защо съм оптимист. Времето може да се използва както беше използвано от ваша страна и от страната на Гърция в тези месеци и седмици на преговори и разговори и се надявам резултатът е възможно. Не мога да вляза в съдържанието на този въпрос, защото това е двустранен въпрос, но мисля, че Европейският съвет определено може да вземе положително решение. В противен случай няма да дадем препоръка, ако сметнем, че не е така“, заяви Могерини.
От своя страна министър-председателят Заев подчерта, че е уверен, че Македония ще получи дата за началото на преговорите за присъединяване.
„ Убеден съм, че ще получим дата за преговори, защото това, което сме постигнали до момента с Гърция, наистина гарантира това. Всички ще се радваме, ако намерим решение, но вярвам, че това е възможно“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според Федерика Могерини Македония се е върнала на пътя към ЕС

„МКД“ (Македония): Според Федерика Могерини Македония се е върнала на пътя към ЕС

18 Април 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини на съвместна пресконференция с македонския министър-председател Зоран Заев представи доклада на ЕК за напредъка на Македония и ясната препоръка за началото на преговорите за членство с ЕС, предава македонската медия „МКД“.
„Нося добра новина. ЕК препоръчва началото на преговорите за членство. Върнахте се на добър път. Днес може да празнувате, но след това се връщайте на работа“, заяви Могерини. Тя подчерта, че това постижение е общ успех на правителството, парламента, опозицията и всички граждани на Македония.
„Този резултат е общ на правителството и опозицията и те трябва и следващите стъпки да продължат заедно и да поемат отговорност за това“, допълни тя. Според нея в периода, който следва, Македония трябва да действа смело и че спорът за името с Гърция може да бъде решен до юни.
На свой ред министър-председателят Заев изрази благодарност на Могерини от името на гражданите на Македония. „За десет месеца направихме голяма стъпка в евроинтеграционните процеси, а ЕС го забеляза и оценява“, заяви той и подчерта, че след проведените реформи и Договора за добросъседство с България, Македония е на път да разреши и отворения въпрос с Гърция.

Той призова ЕС да продължи да се съсредоточава върху Македония и обяви, че правителството продължава необходимите реформи. Заев добави, че правителството енергично ще продължи с изпълнението на процеса на реформи в страната, с надеждата, че очакванията Македония да получи дата за започване на преговорите през юни ще станат реалност. Министър-председателят повтори, че интеграцията в ЕС и НАТО е основен и стратегически интерес на Македония. Заев заключи, че интеграцията в ЕС и НАТО са в стратегически интерес за запазване на демократичните ценности и оцени, че ако през май се намери решение, ще има време за всичко.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Реформите и името са предпоставки за интеграция на Скопие в ЕС, заявиха от гръцкото МВнР

„Телма“ (Македония): Реформите и името са предпоставки за интеграция на Скопие в ЕС, заявиха от гръцкото МВнР

18 Април 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Реформите и решаване на спора за името са главните предпоставки за интеграция на Македония в Европейския съюз, а трябва да бъде ясно също, че решенията се взимат не от Европейската комисия, а само от Съвета на Европейския съюз, където Гърция ясно е формулирала своите позиции, съобщиха от гръцкото Министерство на външните работи във връзка с доклада на ЕК за напредъка на Скопие, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„По отношение на Бивша югославска република Македония, дълъг е пътят, който тя трябва да измине, за да навакса празнината, създадена от регреса през последните години. Стабилността и развитието на страната е от жизнен гръцки интерес. Стана ясно, че това е седмият път, в който страната получава позитивна препоръка от ЕК. Все пак трябва още веднъж да се разясни на всички страни, че решенията ги взима Съвета на ЕС, а не Комисията, където Гърция е формулирала ясно своите позиции“, съобщиха от гръцкото МВнР, като добавиха, че напредъкът в реформите и решаването на спора за името са главните предпоставки за напредък на страната по пътя към Съюза.
Гръцкото външно ведомство заяви още, че подкрепя разширяването на ЕС, но страните-кандидатки трябва да изпълняват поставените условия.
„Като основни проблеми от европейска, регионална и гръцка гледна точка за Западните Балкани са: значителният напредък в диалога между Белград и Прищина, истински и устойчив напредък на Албания по отношение на петте ключови приоритета, както и истинският напредък в реформите на БЮРМ, които ЕС характеризира като неотложни. Също така, разрешаването на проблема с името остава неразделна част от поставените предпоставки“, се казва в прессъобщението на гръцкото Министерство на външните работи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Албания иска военното присъствие на САЩ на нейна територия

AFP: Албания иска военното присъствие на САЩ на нейна територия

18 Април 2018 | 01:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Албания желае да види американско военно присъствие на собствената си територия, за да контрира влиянието на държави като Русия, заяви министърът на отбраната на Албания Олта Джака във вторник, цитирана от AFP.
Джака, която се срещна с колегата си от САЩ Джеймс Матис в Пентагона, обяви че Албания, която е член на НАТО, желае да отблъсне руските „дестабилизационни“ опити в региона, които включват пропаганда, инвестиции и „хибридни дейности.“
„Трябва да се изпрати много силно съобщение, че Западните Балкани са Западно-ориентиран регион и че всички делим и трябва да защитаваме същите принципи и ценности, заради което ще засилим нашето стратегическо сътрудничество“, заяви тя.
„Може да разчитате на нас да бъдем много сигурен съюзник. Албания наистина може да бъде крепост на САЩ в региона. Ние вярваме, че моментът за американско присъствие в Албания е назрял“, добави още тя.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): ЕК прие безусловна препоръка за започване на преговорите за присъединяване на Македония

„Сител“ (Македония): ЕК прие безусловна препоръка за започване на преговорите за присъединяване на Македония

17 Април 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Македония получи ясна препоръка за началото на преговорите с Европейския съюз, но спорът за името трябва спешно да бъде решен. Политическата криза беше преодоляна и резултатът от реформите беше забелязан, но все още има много работа. Европейският комисар по разширението Йоханес Хан заяви, че тази препоръка е награда за потвърждаването от страна на страната на европейското й бъдеще и сериозно внимание към нейните задачи, предаде „Сител“.
Реформите в публичната администрация, съдебната система, свободата на медиите, борбата с корупцията и организираната престъпност продължават да се открояват като области, в които страната трябва сериозно да бъде посветена.
Според посланика на ЕС в Скопие Самуел Жгогар добросъседските отношения са необходими и Съюзът ще следи отблизо процеса на разрешаване на спора за името през следващите месеци.
Докладът вече е в ръцете на Съвета на ЕС, който има следващата дума при присъждането на начална дата на преговорите с право на вето от всяка държава-членка. Еврокомисарят Хан ще предаде лично доклада за напредъка на страната до министър-председателя на Македония Зоран Заев.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Истинският успех за Македония е недвусмислието и безусловността на препоръката за започване преговори за членството ѝ в Съюза

Александър Дамовски, МКД: Истинският успех за Македония е недвусмислието и безусловността на препоръката за започване преговори за членството ѝ в Съюза

17 Април 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
София. Истинският успех за Македония е недвусмислието и безусловността на препоръката за започване преговори за членството ѝ в Съюза от страна на ЕК. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД, по повод обявения Пакет за разширяване на Комисията и предложението към Македония и Албания за членство.
„Това е чиста препоръка, в смисъл, че е без обвързващи условия и допълнителни усложнения, които бяха предявявани към Македония при предходното правителство. Да, това е резултат на много работа, извършена от екипа на Зоран Заев, на министъра на евроинтеграцията Буяр Османии и на външните работи Никола Димитров, на изпълнението на план 369, както и на предприетите стъпки, които станаха като Библия на реформите“, обясни Александър Дамовски. Той прогнозира, че ако през юни бъде дадена дата за еврочленството на Македония, то това ще е знак за укрепване на правителството на Зоран Заев. Главният редактор на електронното издание МКД уточни, че в противен случай управляващите ще отслабят позициите си, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще получи нов шанс да противостои на бъдещото членство на югозападната ни съседка в ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Йоханес Хан и Федерика Могерини ще пристигнат в Македония

„МКД“ (Македония): Йоханес Хан и Федерика Могерини ще пристигнат в Македония

17 Април 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Веднага след извършване на дейностите на доклада на Европейската комисия за напредъка на Македония и останалите страни от Западните Балкани и Турция по пътя към ЕС, еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство, Йоханес Хан вечер ще пристигне в Македония, предава .
Хан ще се срещне с правителствени и политически представители, за да представи Доклада за напредъка на Македония - практика, която досега е била "запазена" за посланика на ЕС в страната. Той ще започне своя работен ден рано с работна закуска и официална среща с министър-председателя Зоран Заев и правителствена делегация.
Утре, на 18 април 2018 г., в Скопие ще пристигне и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, която освен срещите с политическия елит на страната, на следващия ден ще говори пред депутатите в македонския парламент.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония) : Албанският министър-председател оцени положително доклада на ЕК за началото на преговорите за присъединяването на страната му към НАТО

„Макфакс“ (Македония) : Албанският министър-председател оцени положително доклада на ЕК за началото на преговорите за присъединяването на страната му към НАТО

17 Април 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама приветства доклада на Европейската комисия, който отбелязва началото на преговорите с Албания за нейното присъединяване към НАТО, предава македонската медия „Макфакс“ .
Рама, след като получи доклада на посланика на ЕС в Тирана Роман Влахотин, заяви, че „родината е победила днес“.
„Преминали сме историческия тест. Получихме препоръка без ограничение, което е голям успех за Албания“, заяви премиерът Рама и добави, че реформите ще продължат.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN: Сръбският министър-председател заяви, че докладът на ЕК за страната й я отразява „каквато е“

A1oN: Сръбският министър-председател заяви, че докладът на ЕК за страната й я отразява „каквато е“

17 Април 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър-председател Ана Бърнабич заяви, че докладът на ЕС за напредъка на страната ѝ към членството в ЕС е подробен, добър и положителен за Сърбия, предава скопският телевизионен канал A1oN.
Премиерът Бърнабич заяви на пресконференция, че докладът е подробен, добър и положителен за Сърбия.
„ Докладът отразява Сърбия такава, каквато е, както и всичко, което трябва да направим в бъдеще, не само заради присъединяването към ЕС, а с цел да имаме силна и развита държава“, посочи Бърнабич . Тя допълни, че по отношение на върховенството на закона докладът подчертава напредъка, но тази работа трябва да продължи.
Що се отнася до икономиката, министър-председателят заяви, че това е районът, в който Сърбия е постигнала най-голям успех. „Имаме по-благоприятен бизнес климат за инвестиции. Признава се, че все още има нужда от реформи, които Сърбия трябва да продължи“, убедена е тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Има препоръка за започване на преговори с Македония и Албания за членство в ЕК

Министър Екатерина Захариева: Има препоръка за започване на преговори с Македония и Албания за членство в ЕК

17 Април 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Има препоръка за започване на преговори с Македония и Албания за членство в ЕК. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Люксембург, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос относно това, че ЕК е предложила на Съвета да одобри започването на преговори с Албания и Македония и какво означава това за Българското председателство, Захариева коментира: „Знаете, че един от основните приоритети на Българското председателство е европейската перспектива за страните от Западните Балкани, така че сме много доволни от този доклад“. „Тепърва ще започне работа в работните групи към Съвета, още тази седмица посланиците от държавите ще имат обсъждане, комисарят Хан ще представи доклада. Много се надяваме в юнския съвет да вземем решение за започване на преговори за Албания и Македония. Това е успех. Единствено и днес бе подчертано от комисаря Тимерманс, от няколко колеги, които взеха думата, че всички вярват, че единственият начин да имаме демократични, стабилни, проспериращи и богати Балкани е членство в ЕС, основано на собствени услуги“, каза още тя. Захариева благодари на Комисията за позитивния и правещ абсолютна обективна оценка на състоянието от напредъка по европейската перспектива на всяка от държавите. „Новината е, че има препоръка да започнат на преговори с Албания и Македония. Оптимист съм, че ще успеем да вземем решение до юнския съвет. Предстои много работа“, поясни тя.
„Все още скептицизъм по отношение на разширяването, но истината е, че това е началото на процеса. Това е началото , а не края, тоест не е решение за членство, това е решение за започване на преговорен процес“, допълни вицепремиерът.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Либертас“ (Македония): Йоханес Хан е убеден, че споразумението за името на Македония ще бъде възможно през следващите седмици

„Либертас“ (Македония): Йоханес Хан е убеден, че споразумението за името на Македония ще бъде възможно през следващите седмици

17 Април 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан изрази увереност, че споразумението за името на Македония ще бъде възможно през следващите седмици, след като страната получи препоръка за началото на преговорите за присъединяване към ЕС, предава македонската медия „Либертас“.
"Аз съм дълбоко убеден, че през следващите седмици може да се постигне споразумение. Мисля, че вече сме отворили нова страница в отношенията си. Също така се насърчава връзката между Скопие и София. Сега те постигнаха споразумение за добросъседски отношения, договорено през годините, така че мисля, че новото правителство в Скопие върши доста добра работа. Също така приветствам и оценявам, че опозицията сега действа по много по-конструктивен начин, като се връща в парламента, участва в политическия живот и особено в общата цел - европейската перспектива“, заяви също така Хан.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пакет относно разширяването на ЕС 2018 г.: EК препоръчва започването на преговори с Албания и с бившата югославска република Македония

Пакет относно разширяването на ЕС 2018 г.: EК препоръчва започването на преговори с Албания и с бившата югославска република Македония

17 Април 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия (ЕК) прие годишния си пакет по въпросите на разширяването на ЕС, включително седем отделни доклада за партньорите от Западните Балкани и Турция. С оглед на постигнатия напредък Комисията препоръчва започването на преговори за присъединяване с Албания и с бившата югославска република Македония. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България.
В пакета относно разширяването се прави оценка на изпълнението на политиката на ЕС по въпросите на разширяването въз основа на установени критерии и справедливи и строги условия. Всеки от седемте партньори е оценен въз основа на постигнатите от него резултати.
За първи път заедно с пакета Комисията публикува и годишните си оценки на програмите за икономически реформи за Западните Балкани и Турция. Това показва значението на функциониращата икономика за постигането на напредък по пътя към ЕС. За да може перспективата за присъединяване да се превърне в реалност, държавите трябва да дадат приоритет на реформите в основни сфери, каквито са върховенството на закона, правата на човека, демократичните институции и реформата на публичната администрация, както и в областите на икономическото развитие и конкурентоспособността и всички сфери, в които все още има структурни недостатъци.
Комисията ще продължи да подкрепя усилията за реформи чрез стратегическо подпомагане и целенасочена финансова помощ.
Настоящата програма за разширяване обхваща партньорските страни от Западните Балкани и Турция. Със страните кандидатки бяха започнати преговори за присъединяване — Черна гора (2012 г.), Сърбия (2014 г.) и Турция (2005 г.). бившата югославска република Македония е страна кандидатка от 2005 г., а Албания получи статут на кандидатка през 2014 г. Босна и Херцеговина (през февруари 2016 г. беше подадена кандидатура за присъединяване към ЕС) и Косово (през април 2016 г. влезе в сила Споразумение за стабилизиране и асоцииране) са потенциални кандидатки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): ЕК препоръча началото на преговорите с Македония за присъединяване към ЕС

„Плюс Инфо“ (Македония): ЕК препоръча началото на преговорите с Македония за присъединяване към ЕС

17 Април 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейската комисия даде чиста препоръка и препоръча на Съвета на Европа да започне преговори за присъединяване на Македония към ЕС. Докладът с препоръката от Брюксел бе представен от върховния представител за външните работи и политиката на сигурност на Европейския съюз, Федерика Могерини и от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, предава „Плюс Инфо“.
„ Комисията призна напредъка на Македония и Албания и нареди започване на преговори, като същевременно посочи какво трябва да се направи. Двете страни са направили много, дали са и ние трябва да върнем. Поздравяваме нашите партньори за успешната работа“, заяви Хан на конференция в Страсбург. Според него целият доклад е бил критичен, но и положителен.
„ Искам да подчертая, че няма по-кратки пътища към ЕС. Целият процес е основан на заслуги и всеки, който завърши работата, ще трябва да бъде възнаграден. Също така искам да подчертая, че разширяването на ЕС е награда за нашите партньори, но и че източникът на интерес на ЕС е стабилността“, допълни еврокомисарят.
Междувременно Могерини заяви, че Западните Балкани са Европа и ще бъдат част от ЕС.
След пресконференцията посланикът на ЕС в Скопие Самуел Жбогар се обърна към македонските медии. Той се позова на доклада и приветства стратегията за административна реформа, в която ЕС заяви, че се стреми към спешни реформи. Съдебната система е достигнала известно ниво на напредък. Страната е разработила нова и надеждна стратегия за реформа на съдебната система и трябва да бъде приложена.
„Въпросът за името е определен като нещо, което трябва спешно да бъде решено, т.е. да се работи върху него. В тази насока преименуването на летището и магистралата бяха посочени като мерки за изграждане на доверие“, заяви Жбогар.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР приветства навременното публикуване на пакета „Разширяване” на Европейската комисия и на докладите за напредъка на отделните страни

МВнР приветства навременното публикуване на пакета „Разширяване” на Европейската комисия и на докладите за напредъка на отделните страни

17 Април 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Агенция "Фокус" публикува без редакторска намеса Декларацията на МВнР по повод представянето на пакета “Разширяване” на Европейската комисия:

Министерството на външните работи на Република България приветства навременното публикуване на пакета „Разширяване” на Европейската комисия и на докладите за напредъка на отделните страни. Тези документи са изключително важни за успешното реализиране на целите на Българското председателство на Съвета на ЕС по отношение на Западните Балкани, а именно постигането на конкретни стъпки напред в тяхната европейска интеграция.
Особено сме удовлетворени от препоръките на ЕК да започнат преговори за присъединяване с Република Македония и Албания. Премиерът Бойко Борисов, правителството и дипломатическата служба на Република България работиха за това през последните месеци.
Изразяваме принципна подкрепа за изводите и препоръките на ЕК. Потвърдени са водещите принципи политиката на разширяване – принцип на собствените заслуги и фокуса върху върховенството на закона и доброто икономическо управление.
Доволни сме от значението, което се придава на добросъседските отношения и от високата оценка за Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Р Македония.
Въз основа на тези доклади, България ще внесе проект на Заключения на Съвета, потвърждаващ значението на политиката на разширяване на ЕС като ключов инструмент за мир, стабилност, сигурност, просперитет и дълбочинна трансформация на обществата в страните-кандидати и потенциални кандидати за членство. Заключенията следва да бъдат приети през юни от Съвета „Общи въпроси”.
Преди това лидерите от ЕС ще обсъдят как да помогнат на страните от Западните Балкани да ускорят реформите и да засилят връзката си със Съюза с конкретни допълнителни инициативи - за засилване на върховенството на закона, сигурността и миграцията, социално-икономическото развитие, транспортната и енергийната свързаност, дигиталния дневен ред и отпадането на роуминга, както и добросъседските отношения.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Македония получи препоръка за започване на преговори за членство в ЕС

„МКД“ (Македония): Македония получи препоръка за започване на преговори за членство в ЕС

17 Април 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Еврокомисарят по разширението и политиката на добросъседство Йоханес Хан обяви, че Европейската комисия отбелязва реформаторските усилия на Македония и е препоръчала започване на преговори за членство, предава македонската медия „МКД“.
„Комисията възнагради усилията за реформиране на Македония и Албания и препоръча започването на преговори за членство. Реформите трябва да продължат и в бъдеще, особено по въпросите за публичната администрация, съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Що се отнася до съдебната власт, важни ще бъдат и съдиите и прокурорите“, заяви Хан.
Според него двете страни трябва да се похвалят за това, което е било направено през последните месеци.
„Усилията не спират тук, имаме още много неща за вършене, но сме на добър път“, добави Хан.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Европейската комисия съобщи, че Македония ще получи безусловна препоръка за начало на преговорите за присъединяване към ЕС

„24 Вести“ (Македония): Европейската комисия съобщи, че Македония ще получи безусловна препоръка за начало на преговорите за присъединяване към ЕС

17 Април 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейската комисия застана зад безусловната препоръка Македония да започне преговори за присъединяване с Европейския съюз, предава македонската медия „24 Вести“.
Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който представи доклада, подчерта, че Македония е показала успех в реформите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС подкрепи началото на преговорите за присъединяване на Албания и Македония

AFP: ЕС подкрепи началото на преговорите за присъединяване на Албания и Македония

17 Април 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Страсбург. ЕС подкрепи началото на преговорите за присъединяване на Албания и Македония към Съюза. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини представи плановете за разширяването на ЕС за първи път за последните години, предава AFP.
Могерини заяви, че Европейската комисия е препоръчала страните членки да „открият преговорите за присъединяване с Албания и Македония“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„CivilMedia“ (Македония): Според австрийския вицеканцлер Западните Балкани трябва да станат част от ЕС колкото се може по-скоро

„CivilMedia“ (Македония): Според австрийския вицеканцлер Западните Балкани трябва да станат част от ЕС колкото се може по-скоро

17 Април 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Австрийският вицеканцлер Ерхард Бусек заяви, че ЕС трябва да приеме страните от Западните Балкани колкото се може по-скоро. Според него членството им няма алтернатива, предава македонската медия „CivilMedia“.
„Приемането трябва да се осъществи, за да стане Европа глобална и компактна в условия на глобализация. Не можем да си позволим да се откажем от части на Европа“, заяви Бусек. Той допълни, че само въпрос на време да се разбере колко бързо и при какви условия ще последва присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС.
Според него, някои страни, които вече са членки на Съюза по време на приемането си не са изпълнявали условията, които сега се изискват от държавите от Западните Балкани, така че няма смисъл да се бави процеса на разширяване на ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America (Македония): Македония получи препоръка за ЕС, реформите ще бъдат решаващи

Voice of America (Македония): Македония получи препоръка за ЕС, реформите ще бъдат решаващи

17 Април 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Македония получи препоръка да започне преговори за членство. В доклад за напредъка на страната, публикуван днес в Страсбург, Европейската комисия дава зелена светлина на преговорите да започнат, предава Voice of America в своята македонска редакция.
„Поддържането и задълбочаването на настоящия момент за спешни приоритети на реформата ще бъде решаващо. Комисията за това реши да подкрепи, ще прилага засилен подход в преговорните глави в частта за съдебната власт, основните права и правосъдието, свободата и сигурността в страната „, пише в документа.
Комисията отбелязва „положителна промяна в политическото мислене - нещо, което не се е случило през последните години и това, което е пречка в процеса на реформи“.
В доклада се отбелязва, че въпреки трудностите поради отсъствието на основната опозиционна партия, от декември до края на януари, основните стратегии и закони са приети, а много други са в процес на подготовка за приемане в следващите месеци.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В край на април руският патриарх ще посети Албания

РИА Новости: В край на април руският патриарх ще посети Албания

17 Април 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският патриарх Кирил ще посети в края на април Албания, където ще извърши съвместни богослужения с нея и ще се срещне с президента на страната, предава РИА Новости.
„Това е поредното посещение на предстоятеля на Руската църква сред местните църкви. Тази година той ще посети църквата-мъченица на Албания, която през ХХ на практика е унищожена. Патриархът ще извърши богослужение с главата на Албанската църква архиепископ Анастасий и се очаква и среща с президента и с други високопоставени представители на държавната власт“, заяви прессекретарят на руската патриаршия свещеник Александър Волков.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: ЕС трябва да приеме страните от Западните Балкани, в противен случай рискува военен конфликт

Жан-Клод Юнкер: ЕС трябва да приеме страните от Западните Балкани, в противен случай рискува военен конфликт

17 Април 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз трябва да приеме в редиците си шестте държави от Западните Балкани, за да се избегне риска от нова война в региона. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч пред ЕП, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Ако не дадем на държавите от Западните Балкани нова надежда за членство в ЕС, рискуваме да възобновим войните от 90-те години“ на миналия век, предупреди люксембургският политик.
Във вторник, 17 април, Европейската комисия ще обяви годишния Пакет за разширяване, който оценява ситуацията в страните, които искат да се присъединят към Общността. В документа, части от които бяха разпространени в медиите, се подчертава, че проблемни точки в шестте държави от Западните Балкани (Сърбия, Черна гора, Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина) остават онези, свързани с върховенството на закона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК представя Пакета относно разширяването 2018 г.

ЕК представя Пакета относно разширяването 2018 г.

17 Април 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия ще приеме днес годишния пакет доклади относно разширяването. В докладите се прави оценка на постигнатото от държавите кандидатки от Западните Балкани и от Турция във връзка с изпълнението на ключови политически и икономически реформи и се посочва какво още е необходимо за преодоляването на оставащите предизвикателства. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България.
Заключенията след заседанието на колегиума на Комисията в Страсбург ще представят Върховният представител и заместник-председател Федерика Могерини и комисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан.
Можете да следите на живо пресконференцията, която започва около 16.30 часа българско време, чрез сайта на сателитния канал EbS.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК за Сърбия: Процесът на присъединяване към ЕС зависи от напредъка в реформите и диалога

ЕК за Сърбия: Процесът на присъединяване към ЕС зависи от напредъка в реформите и диалога

17 Април 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Белград/Брюксел. Темпът на присъединителните преговори между Брюксел и Белград продължава да зависи от напредъка в процеса на реформи в Сърбия, както и от диалога за нормализиране на отношенията с Косово, се казва в доклада на Европейската комисия за напредъка на Сърбия по пътя на ЕС, който ще бъде публикуван във вторник, предава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка.
Според доклада, изтекъл в медиите, ЕК призовава за неотложен напредък в диалога между Белград и Прищина, но също и за пълното прилагане на Брюкселското споразумение, особено по отношение на създаването на Асоциацията на сръбските общини.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Греъм Уотсън, дългогодишен председател на АЛДЕ: Перспективата за членство в ЕС може би вече не е достатъчна за гарантирането на сигурността на Западните Балкани

Греъм Уотсън, дългогодишен председател на АЛДЕ: Перспективата за членство в ЕС може би вече не е достатъчна за гарантирането на сигурността на Западните Балкани

17 Април 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. За да се гарантира сигурността и стабилността на Западните Балкани, перспективата за членство в Общността може вече да не е достатъчна. Европейският съюз трябва да отблъсне руската пропаганда и да се ангажира с по-интелигентен обхват. Той се нуждае от нов, по-уверен подход, пише Греъм Уотсън, дългогодишен председател на „Алианс на либералите и демократите за Европа“ в авторска статия за Euractiv.
Изключителното запазване на следвоенния мир в Западна Европа, скрепено за три поколения с хоросана на Европейския съюз около тухлите на НАТО, сега е изправено пред препирни отвътре и хищничество отвън. Гръмотевиците на политическия пейзаж са допълнени от светкавиците от геополитиката. Наследството на мира не може да бъде запазено чрез връщане към убежището на национализма.
Забележително е, че в отговор на външни заплахи тенденцията на държавите-членки на ЕС е да се обединяват. Случаят с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) в британския град Солзбърти подчертава значението на сътрудничеството и дипломацията за стабилността и сигурността на Общността. Това, че трябва да бъде призована от страна, която напуска ЕС, просто подчертава необходимостта от самия Съюз.
Не трябва да сме нито хладнокръвни воини, нито конспиративни теоретици, за да видим как Русия стои на прага ни. Тя се намеси военно в Украйна, а чрез „мека сила“ - в Южен Кавказ.
Сега Москва се конкурира с ЕС за ролята си в Западните Балкани, като се основава на близки исторически и културни връзки и се възползва от политически и икономически трудности, за да разшири влиянието си. Наистина, обхватът на Русия е забележим от Тираспол до Тирана.
Вмешателството на Москва работи. Обществената подкрепа в региона за присъединяване към ЕС намалява. Както подчерта през февруари миналата година Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини, политическата нестабилност в страните от Западните Балкани рискува да се превърне в шахматна геополитическата конфронтация между Русия и Запада.
Следователно е чист късмет, че сегашното председателство на Съвета на ЕС се води от балканска страна. България поставя твърдо нуждите на Западните Балкани в дневния ред на ЕС. След дълъг период на „умора от разширяването" в Брюксел има подновена политическа осведоменост относно необходимостта да се отговори на европейските амбиции на жертвите на последния въоръжен конфликт на нашия континент.
В момент, в който залезът на християндемокрацията е факт, през 2014 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отхвърли допълнително разширяването на ЕС в рамките на своя мандат и изтъкна чувството за „умора от разширяването".
Сега в програмата си за председателство България настоява тъкмо обратното - за разширяването на ЕС като ключов приоритет. Тя се ангажира да работи за европейската перспектива за шестте държави от региона. Има план за действие за всяка от страните, който съдържа конкретни стъпки, без да се създават нереалистични очаквания.
Диалогът е важен елемент в този процес, така че българското председателство на премиера Бойко Борисов организира неформална среща на върха на държавните и правителствените ръководители през май. Петнадесет години след Солун, шестте западнобалкански лидери ще се срещнат със своите колеги от ЕС.
За българите интеграцията на Балканите е много важна - за инвестиционни възможности, предлагане на работна ръка и свързаност, но и за спазване на обещанията за напредък по пътя към ЕС. България също знае значението си за европейската стабилност.
Подкрепата за членство в ЕС в страните от Западните Балкани остава силна, но е уязвима от ерозия. Тя е най-осезаема в Албания, която показва добри резултати в противодействието на тероризма и организираната престъпност.
Нейната „Национална стратегия за борба с екстремизма" е разработена така, че да съответства на инициативата на ЕС за борба с тероризма в Западните Балкани. Някои поставят под въпрос дали Албания трябва да получи одобрение за започване на преговори от ЕК и Европейския съвет. Но сметката при отказ от такова сътрудничество разкрива картина на повече предизвикателства, отколкото сме изправени сега.
Перспективата за членство вече не е достатъчна. ЕС трябва да отблъсне руската пропаганда и да се ангажира с по-интелигентен подход. Тя трябва по-добре да демонстрира съществуващата степен на ангажираност на ЕС и въздействието на неговото присъствие.
Трябва да признае, че и шестте държави заедно имат население от едва 18 милиона души. И че не можем да отделим икономическата интеграция от програмата за сигурност. Необходим е нов, по-уверен подход.

Сър Греъм Уотсън е член на ЕП от 1994 до 2014 г. Той ръководи либералните демократи на Европейския парламент от 2002 г. до 2009 г. и председателства партията АЛДЕ от 2011 г. до 2015 г. Сега е член на Европейския икономически и социален комитет и съветва консултантската фирма APCO Worldwide.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Федерика Могерини започва балканската си обиколка

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Федерика Могерини започва балканската си обиколка

17 Април 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Тирана. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини започва балканската си обиколка с посещение в Тирана, отбелязва Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
В следващите няколко дни Могерини ще представи на Албания, Македония, Черна гора и Сърбия годишният доклад на Европейската комисия за напредъка в евроинтеграцията им. На тези срещи се очаква да бъде обсъдена предстоящата среща на върха на ЕС и Западните Балкани, която ще се проведе през следващия месец в София. Преди началото на турнето Могерини заяви, че „Западните Балкани са Европа и ще бъдат част от бъдещето на ЕС".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: ЕК може да препоръча започването на преговори за присъединяване на Македония и Албания

New Europe: ЕК може да препоръча започването на преговори за присъединяване на Македония и Албания

17 Април 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия може да препоръча стартиране на преговорите за присъединяване на две балкански страни - Албания и Македония, отбелязва електронното издание New Europe.
Скопие и Атина се договориха тази година да ускорят разговорите за прекратяване на спора, който блокира присъединяването на бившата югославска република към Европейския съюз и НАТО. Гърция, която има право на вето за приемане на нови държави в двете организации, смята, че името Македония включва териториални претенции към един от нейните северни региони, носещ същото име.
Скопие, надявайки се, че въпросът ще бъде решен преди срещата на върха на НАТО в Брюксел през юли, предложи да се използва географско определение, за да се разграничат имената на двете територии.
„Предложенията са за Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Македония-Вардар и Република Македония (Скопие)", заяви наскоро премиерът Зоран Заев след срещата на върха на Западните Балкани в Лондон.
В момента се водят преговори за присъединяване на Сърбия и Черна гора, но ЕК иска към тях да бъдат включени Албания и Македония.
Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан и Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще посетят Тирана, за да предадат доклада за напредъка на албанското правителство, след което ще пътуват до Скопие.
ЕК иска правителствата на тези страни да не оставят място на съмнение за стратегическата си ориентация и ангажираност, и да покажат решителност и напредък.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.