НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Галя Чохаджиева, музеен уредник: Още след Освобождението признателните горнооряховчани започват да събират средства за издигане на паметник на Георги Измирлиев

Галя Чохаджиева, музеен уредник: Още след Освобождението признателните горнооряховчани започват да събират средства за издигане на паметник на Георги Измирлиев

21 Април 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Още първите години след Освобождението признателните горнооряховчани започват събирането на средства за издигане на паметник на Георги Измирлиев на лобното му място в центъра на Горна Оряховица. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Галя Чохаджиева, уредник в Исторически музей – Горна Оряховица. През 1882 година е създаден местен инициативен комитет за изграждане на паметника, който през 1891 година полага основния камък на бъдещия монумент. Той е проектиран от чешкия архитект Отто Хорейши. Паметникът е дело на скулптора Марин Василев. През 1893 е построен пиедестала, а през 1909 година е направен бюстът. Монументът е тържествено осветен на 6 септември 1910 година. На тържеството присъстват братът на Георги Измирлиев – Андон Измирлиев и тогавашният премиер Александър Малинов, министри и други депутати. През 2000 година Общинският съвет на Горна Оряховица със свое решение обявява посмъртно Георги Измирлиев за почетен гражданин на Горна Оряховица. Днес площадът в Горна Оряховица, където се намира паметникът му, също носи името му. Неговото име носи и най-голямото средно училище в града – Средно училище „Георги Измирлиев“, първото училище в Горна Оряховица, основано през 1859 година като класно.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историкът д-р Елена Чалгънова: Георги Измирлиев се отказва от военната кариера, както по-рано прави и с учителската, за да може изцяло да се посвети на борбите за свобода

Историкът д-р Елена Чалгънова: Георги Измирлиев се отказва от военната кариера, както по-рано прави и с учителската, за да може изцяло да се посвети на борбите за свобода

21 Април 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Георги Измирлиев е роден в град Горна Джумая, днес - Благоевград, на 21 април 1851 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин историкът и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград д-р Елена Чалгънова по повод 167 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето. „Майка му Тона Икономова – Измирлиева произхожда от известен бунтовен род от град Берово. Баща му – Димитър Измирлиев, е търговец, родом от Горна Джумая, който помага за изграждането на църквата в града с дарения. И двамата спомагат много за това Георги да бъде възпитан в дух на родолюбие и патриотизъм“, отбеляза д-р Чалгънова. Тя уточни, че първоначалното си образование Македончето получава в Сяр, а по-късно заминава в Цариград, където става възпитаник на цариградското Главно българско училище в „Галата сарай“ като стипендиант на Българското благодетелно дружество „Просвещение“. След като завършва образованието си той става учител в Цариград, развива и просветна дейност. „След Цариград, постъпва във Военното училище в Одеса, но се отказва от военната кариера, както по-рано прави и с учителската, за да може изцяло да се посвети на борбите за свобода“, заяви Чалгънова.
„В края на 1875 година заминава за Гюргево и е избран от Гюргевския революционен комитет за помощник-апостол и военен ръководител на Първи революционен окръг в България. Младият Георги Измирлиев преминава река Дунав на 13 януари 1876 година и първоначално се среща с Баба Тонка в Русе. След това пристига в град Горна Оряховица, определен за център на революционния окръг“, допълни д-р Чалгънова. Тя отбеляза, че вестта за преждевременно обявеното на 20 април въстание в ІV революционен окръг пристига, в Горна Оряховица. Тогава революционерите решават на 28 април да последват другарите си. „При опита за въстание, поради предателство, група революционери, сред които Измирлиев и Иван Панов, е заловена от османската власт след престрелка в Горна Оряховица на 26 април и арестувана. Осъден на смърт чрез обесване на специален османски съд в Търново, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 година присъдата е изпълнена. Интересното е, че по сведения от очевидци, Георги Измирлиев сам слага въжето на врата си с думите: „Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!“, допълни д-р Чалгънова.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Благоевград ще почете 167 години от рождението на Георги Измирлиев

Община Благоевград ще почете 167 години от рождението на Георги Измирлиев

21 Април 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Навършват се 167 години от рождението на българския революционер Георги Измирлиев. Община Благоевград ще отбележи годишнината с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на героя на едноименния площад. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Церемонията ще започне от 11.00 часа.
Георги Димитров Измирлиев-Македончето е роден на 21 април 1851 г. в Горна Джумая, днешен Благоевград.
Учи в Сяр. Заминава за Цариград, където живее в периода от 1868 до 1873. Учи в цариградското Главно българско училище на „Галата сарай“ като стипендиант на българското благодетелно дружество „Просвещение“. Постъпва във Военното училище в Одеса през есента на 1873, юнкер в 59-и Люблянския пехотен полк.
Априлското въстание е обявено на 20 април 1876 в Копривщица. Група революционери, сред които Измирлиев и Иван Панов, е заловена от османската власт след престрелка в Горна Оряховица на 26 април 1876 и арестувана. Осъден на смърт чрез обесване на специален османски съд, той е откаран обратно в Горна Оряховица, където на 28 май 1876 г. сам слага въжения клуп на врата си с думите “Сладко е да се умре за свободата на Отечеството!”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.