НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Валентин Радев отчете спад на мигрантския натиск и на жертвите по пътищата от началото на годината досега (ОБЗОР)

Министър Валентин Радев отчете спад на мигрантския натиск и на жертвите по пътищата от началото на годината досега (ОБЗОР)

30 Ноември 2017 | 23:12 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев направи отчет на работата на МВР, като се спря на четири основни теми - пътния травматизъм, картина на миграционния натиск, превенция по време на отоплителния сезон и работата на зоополицията. Той уточни, че за жалост този месец черната статистика на пътните инциденти с много загинали е взела връх, като периодът от 17 ноември до 23 ноември е най-тежък от началото на годината. По думите му в 18 катастрофи са загинали 28 души. Радев допълни, че в сравнение с миналата година загиналите са с 51 по-малко, а ранените с 714 по-малко.
Във връзка с миграционния натиск министърът на вътрешните работи отчете намаление с 81,2% в сравнение с 2016 г. Той обърна внимание и на превенцията по време на отоплителния сезон, като коментира, че с настъпването на зимата, важен въпрос за гражданите е внимателното боравене с отоплителни уреди. 520 са пожарите, възникнали в бита от 1 октомври до този момент, като при тях са загинали 24 души, а други 34 са пострадали. Според министър Радев най-уязвимите групи от населението в този период на годината са децата и възрастните хора.
За зоополицията той обясни, че проявата на особена жестокост към животните, както и неупражняването на контрол над животни са обществено опасни деяния и са определени за престъпления. По думите му някои от тях се наказват с лишаване от свобода от 3 до 5 години и глоби от 5 до 10 000 лева. Министърът уточни, че освен със сигналите, постъпили в полицията, тези служители извършват и ежедневни проверки в Интернет пространството и медийни публикации за жестокост към животни, с цел своевременно извършване на проверки. От началото на 2017 г. в страната са образувани общо 274 досъдебни производства по текстове от НК, свързани с престъпления срещу животни.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Над 520 са битовите пожари през месец ноември, при тях 24 души са загинали

Министър Валентин Радев: Над 520 са битовите пожари през месец ноември, при тях 24 души са загинали

30 Ноември 2017 | 14:58 | Агенция "Фокус"
София. Понижават се температурите, започна отоплителният сезон и рязко се повишава рискът от пожари в бита. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Над 520 са пожарите, възникнали в бита през месец ноември. От тях са загинали 24, а други 34 са пострадали граждани. Три са най-важните съвета за недопускане на пожари – да се използват само стандартни отоплителни уреди, да се спазват стриктно съветите за безопасност на експлоатация, разписани от производителите. На второ място, да не се допуска поставянето на отоплителните уреди в близост до лесно запалими вещества и предмети. На трето място, никога да не се оставят тези уреди без надзор“, коментира Радев. По думите му черната статистика показва, че най-уязвимите групи от населението в този период от годината са децата и възрастните хора.
„През последната година на няколко свои кампании служители на ПБЗН, заедно с представители на местната власт, предоставиха и монтираха безплатно димни датчици в домовете на самотно живеещи и трудно подвижни хора. Този месец служителите на същата главна дирекция стартират и виртуална 3D среда, стимулираща различни инциденти, която е предназначена за обучение на деца до 8 клас“, допълни Радев и уточни, че основната цел е повишаване на подготовката на тези ученици до 15 години в случай на пожари и наводнения да знаят какво да правят. По думите му програмата е разработена по европейски проекти.
„От началото на годината екипите на ПБЗН са реагирали на повече от 48 000 сигнала за произшествия – 33 000 от тях за пожари. Спасени са над 1300 човека при пожари“, каза още Валентин Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: С 81,2% е намалял миграционният натиск от трети страни от началото на годината

Министър Валентин Радев: С 81,2% е намалял миграционният натиск от трети страни от началото на годината

30 Ноември 2017 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. С 81,2% е намалял миграционният натиск от трети страни от началото на годината. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Миграционният натиск намалява, благодарение на добрите дипломатически отношения със съседна Турция, благодарение на изграденото препятстващо съоръжение. От началото на годината до края на месец октомври са задържани 2678 граждани на трети страни. 1616 са задържани във вътрешността на страната с незаконен престой. Намалението е с 84,5% спрямо миналата година. Всички задържани за месец октомври преобладават граждани от Афганистан – 71, от Сирия – 71, Ирак – 42. През месец октомври 721 граждани от трети страни са опитали да преминат на вход, което е с 53,2% по-малко в сравнение предишния месец септември. От началото на годината 81,2% е по-малък натискът от трети страни“, коментира министър Радев и подчерта, че натискът е намален драстично.
„От началото на годината до края на месец октомври за трафик на хора прокурорските актове, внесени в съда са 40, предадените лица на съд са 43, като осъдените са 41 от тях. За незаконно преминаване на границата 742-ма са предадени на съд, а осъдените лица са 666. За незаконно превеждане на хора през границата прокурорските актове са 100. Предадените на съд лица са 138, а осъдените – 108. За подпомагане на незаконно пребиваване или преминаване в страната има 136 акта, на съд са предени 83, а осъдените са 108“, допълни той. Валентин Радев обобщи, че прокурорските актове за този период са 989, предадените лица на съда са 1096, а осъдените – 923. „През месец октомври са върнати 121 незаконно пребиваващи граждани на трети страни. От началото на годината са върнати общо 1771 незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Близо 40% са лица от Афганистан, а от Ирак – 30%“, уточни министърът.
Във връзка с пътнотранспортните произшествия от началото на годината до 19 ноември 13 228 моторни превозни средства са с прекратена регистрация. „От тях 8462 са за управление на моторно превозно средство без свидетелство за управление. Близо 4000 са за управление след употреба на алкохол и 845 под въздействие на наркотични вещества. До края на месец октомври наложените глоби с фиш и съставени актове са повече със 108 401 в сравнение с миналата година“, каза още Валентин Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.