НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инвестициите в пазарната интеграция на ВЕИ и преходът към чиста енергия ще гарантират устойчивост, развитие и работни места в ЕС (ОБЗОР)

Инвестициите в пазарната интеграция на ВЕИ и преходът към чиста енергия ще гарантират устойчивост, развитие и работни места в ЕС (ОБЗОР)

20 Април 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
София. Инвестициите в пазарната интеграция на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и преходът към чиста енергия ще гарантират устойчивост, развитие и работни места в Европейския съюз. Около това се обединиха участниците в конференцията „Пазарната интеграция на ВЕИ и преходът към чиста енергия“, която се проведе в рамките на Българското председателство на съвета на ЕС.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че тази тема е основна не само в рамките на Българското председателство, но и на Европейския съюз. „Законодателният пакет „Чиста енергия за всички европейци“ е уникален по своята всъщност и амбициозност. Той дава рамката и посочва мерките, които са свързани както с енергията от ВЕИ, така и с мерки за енергийна ефективност, а те гарантират устойчивост и растеж“, каза още тя и посочи, че всяка една инвестиция в подобни мерки е инвестиция в сигурност, създаване на работни места и намаляване на разходите по отношение на индустрията. „Даваме си сметка, че пакетът „Чиста енергия за всички европейци“ има фундаментално значение за развитието на ЕС, затова нашето председателство си е поставило важната задача да проведем успешно преговорите с нашите партньори от Европейския парламент, за да постигнем споразумение и да може по-скоро този пакет да бъде приет и да започне изпълнението по неговите амбициозни цели“, коментира министър Петкова.
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)доц. Иван Иванов коментира, че България успя да постигне 18,5% енергия от крайното енергийно потребление в страната от ВЕИ, каквато е била нейната основна цел. „Мерките, които предприе страната, за да достигне тази цел и за да я задмине, бяха дългосрочни договори за задължително изкупуване на енергията от ВЕИ и преференциални цени. В момента в страната ни има над 700 мегавата инсталирана мощност с енергонистел вятър, от слънце – над 1000 мегавата, от вода – над 3000 мегавата, и биомаса има под 100 мегавата инсталирана мощност“, каза още доц. Иванов и посочи, че общият процент на инсталираната мощност от ВЕИ е около 43%. „И с това България преизпълни своя ангажимент и ние сме една от 11-те страни в ЕС, които са преизпълнили своите национални цели и са дали приноса си за изпълнение на европейската цел „Европа 2020“. 17 страни не са успели да реализират своята цел“, каза още той и обясни, че това е една отлична възможност за България за статистическо прехвърляне на възобновяема енергия. „Съществената цел, която сме си поставили поради това, че България е член на ЕС и че Българският независим регулатор е изминал голяма част от пътя по хармонизирането на възобновяемата енергия, е да подпомогнем регулаторите от Западните Балкани по-бързо да изминат този път чрез добри практики, които можем да им предложим“, каза още доц. Иванов и уточни, че регулаторите имат особено важно значение за свързаността между страните в региона и като пример посочи българо-гръцката газова връзка, при която регулаторите са тези, които трябва да дадат становище и да определят параметрите, по които да функционират предстоящите интерконектори. „И това би трябвало да доведе до по-бърза свързаност на Западните Балкани с тези на ЕС, защото това е предпоставка да се изгради един по-добър и сигурен пазар“, коментира още той.
Председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев обясни, че Енергийният системен оператор е в най-добро финансово състояние от всички дружества в енергетиката и посочи, че е с близо 550 млн. по сметките и няма проблем да обслужва своята програма. „По отношение на бъдещето на ВЕИ сектора в България – в момента се опитваме да наваксваме изоставането с регулацията на сектора, защото сме една от държавите с най-голям регулиран дял в ЕС, за което предстоят законодателни промени. Добрата новина от неформалната среща на енергийните министри, която се проведе на 19 април в София, за България е, че ние сме една от държавите в ЕС с най-голям потенциал от вятър и слънце при положение, че стойността на инвестициите позволява те да се случват на пазарен принцип. Всички ни хвалят, че много бързо постигнахме целта си, но всъщност ние изстрадахме всичко това, защото прекалено големите инвестиции и високите цени за тях създадоха огромни затруднения за целия енергиен сектор през последните 3-4 години. Сега системата е балансирана, благодарение на регулатора, който доказа, че в България може да има силен и независим регулатор. И през последните три години имаме стабилност, благодарение на него. Така че трудното мина, предстои по-лесното“, коментира Добрев и посочи, че правителството подкрепя развитието на ВЕИ сектора при пазарни условия и там, където е необходимо да се промени законодателството, е готово да го направи.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делян Добрев, ГЕРБ: Подкрепяме развитието на ВЕИ сектора при пазарни условия - готови сме да направим законодателни промени там, където е необходимо

Делян Добрев, ГЕРБ: Подкрепяме развитието на ВЕИ сектора при пазарни условия - готови сме да направим законодателни промени там, където е необходимо

20 Април 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме развитието на ВЕИ сектора при пазарни условия и там, където е необходимо да променим законодателството, сме готови да го направим. Това каза председателят на парламентарната комисия по енергетика и депутат от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев по време на конференция на тема „Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България няма проблем със системната връзка на електропреносната мрежа по отношение на енергия. Имаме някакви проблеми с газопреносната, но относно електропреносната имаме много добра свързаност с другите държави. Енергийният системен оператор е в най-добро финансово състояние от всички дружества в енергетиката“, каза още Добрев и посочи, че той е с близо 550 млн. по сметките и няма проблем да обслужва своята програма.
„По отношение на бъдещето на ВЕИ сектора в България – в момента се опитваме да наваксваме изоставането с регулацията на сектора, защото сме една от държавите с най-голям регулиран дял в ЕС. Надяваме се следващата седмица да приключим с тримесечните усилия за промяна на законодателството, ще имаме комисия във вторник за промените в закона на второ четене и се надявам да приемем законопроекта в Пленарна зала“, каза още той и посочи, че доброто сътрудничество със сектора на възобновяемата енергия ще помогне на България да даде добри възможности за развитие на ВЕИ сектора оттук нататък.
„Добрата новина от вчера за България е, че ние сме една от държавите в ЕС с най-голям потенциал от вятър и слънце при положение, че стойността на инвестициите позволява те да се случват на пазарен принцип. Всички ни хвалят, че много бързо постигнахме целта си, но всъщност ние изстрадахме всичко това, защото прекалено големите инвестиции и високите цени за тях създадоха огромни затруднения за целия енергиен сектор през последните 3-4 години. Сега системата е балансирана, благодарение на регулатора, който доказа, че в България може да има силен и независим регулатор. И през последните три години имаме стабилност, благодарение на него. Така че трудното мина, предстои по-лесното – всички подкрепяме развитието на ВЕИ сектора при пазарни условия и там, където е необходимо да променим законодателството, сме готови да го направим“, коментира Добрев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Българският енергиен регулатор успя да постигне хармонизиране на възобновяемата енергия и трябва да помогнем на Западните Балкани да минат пътя по-бързо

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Българският енергиен регулатор успя да постигне хармонизиране на възобновяемата енергия и трябва да помогнем на Западните Балкани да минат пътя по-бързо

20 Април 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Българският енергиен регулатор успя да постигне хармонизиране на възобновяемата енергия и трябва да помогнем на Западните Балкани да минат пътя по-бързо. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на конференция на тема „Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В рамките на Българското председателство както за Европейския съюз, така и за българското правителство засилването на връзките със Западните Балкани се явява ключова политика. За Българския енергиен регулатор много важен елемент от дейността е засилване на сътрудничеството и с Югоизточна Европа – ние имаме много силна връзка с тях, включително и с Турция, Грузия и Азербайджан. Съществената цел, която сме си поставили поради това, че България е член на ЕС и че регулаторът е изминал голяма част от пътя по хармонизирането на възобновяемата енергия, е да подпомогнем регулаторите от Западните Балкани по-бързо да изминат този път чрез добри практики, които можем да им предложим“, каза още доц. Иванов и уточни, че регулаторите имат особено важно значение за свързаността между страните в региона. „Защото както е в случая например с българо-гръцката газова връзка, те са тези, които трябва да дадат становище и да определят параметрите, по които да функционират тези интерконектори. И това би трябвало да доведе до по-бърза свързаност на Западните Балкани с тези на ЕС, защото това е предпоставка да се изгради един по-добър и сигурен пазар“, коментира още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: България е една от 11-те страни в ЕС, които са преизпълнили своите национални цели за производство на собствена възобновяема електрическа енергия

Доц. Иван Иванов, КЕВР: България е една от 11-те страни в ЕС, които са преизпълнили своите национални цели за производство на собствена възобновяема електрическа енергия

20 Април 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. България е една от 11-те страни в ЕС, които са преизпълнили своите национални цели за производство на собствена възобновяема електрическа енергия. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов по време на конференция на тема „Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Интересът към темата, която е обект на конференцията, е голям, защото тя е един от ключовите въпроси, които трябва да се разрешат за преминаването на България към напълно легализиран пазар на продажби на едро. България успя да постигне 18,5% енергия в крайното енергийно потребление в страната от ВЕИ, каквато беше нашата основна цел. Мерките, които предприе страната, за да достигне тази цел и за да я задмине, бяха дългосрочни договори за задължително изкупуване на енергията от ВЕИ и преференциални цени. В момента в страната ни има над 700 МВт инсталирана мощност с енергонистел вятър, от слънце – над 1000 МВт , от вода – над 3000 МВт и биомаса има под 100 МВт инсталирана мощност“, каза още доц. Иванов и посочи, че общият процент на инсталираната мощност от ВЕИ е около 43%.
„И с това България преизпълни своя ангажимент и ние сме една от 11-те страни в ЕС, които са преизпълнили своите национални цели и са дали приноса си за изпълнение на европейската цел „Европа 2020“. 17 страни не са успели да реализират своята цел“, каза още той и обясни, че това е една отлична възможност за България за статистическо прехвърляне на възобновяема енергия.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова ще открие конференция за пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия

Министър Теменужка Петкова ще открие конференция за пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия

20 Април 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открие конференцията „Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста енергия“, организирана от Българската фотоволтаична асоциация. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Събитието, което е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС, ще се проведе на днес от 10.00 часа в София хотел Балкан.
Форумът ще разгледа националните и европейските политики, които осигуряват възможност за интеграцията на ВЕИ както в района на Югоизточна Европа, така и на целия континент. Ще бъдат представени и най-новите решения, които ВЕИ индустрията предлага за модернизиране на енергийния сектор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.