НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Искането за коригиране цената на въглищата следва да се разглежда в контекста на цялостното състояние на енергийната система

Министър Теменужка Петкова: Искането за коригиране цената на въглищата следва да се разглежда в контекста на цялостното състояние на енергийната система

20 Април 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна със синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ ЕАД, както и с ръководителите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов. В разговора участваха също и двамата заместник-министри Красимир Първанов и Жечо Станков, както и изпълнителните директори на БЕХ ЕАД и на държавните мини – Петьо Иванов и Андон Андонов. Повод за дискусията е искането на синдикалните организации за повишаване цената на въглищата.
Разбирам желанието на колегите за коригиране на цената, но то трябва да се разглежда в контекста на цялостното състояние на енергийната система, посочи министър Петкова. По нейните думи, ТЕЦ „Марица изток 2“ в момента е в затруднено финансово състояние поради покачващата се цена на въглеродните емисии. През миналата година бяха платени 120 млн. лв. за емисии, а през тази сумата вече е 200 млн. лв. Тази тенденция ще продължи, а ТЕЦ-а и мините са неразривно свързани в системата. Евентуално поскъпване на въглищата ще утежни допълнително състоянието на ТЕЦ 2, посочи Петкова.
Пред синдикалните организации тя поясни още, че в момента в „Мини Марица-изток“ ЕАД няма забавени заплати или неизплатени социални плащания към служителите си, няма и просрочени задължения към контрагенти. Приходите на дружеството за 2017 г. са с 56 млн. лв. повече спрямо 2016 г. Към днешна дата средствата по сметките на компанията са 41 млн. лв. По предварителни данни се очаква дружеството да отчете минимална печалба около 7 млн. лв. за 2017 г. Инвестиционната програма се изпълнява спрямо предварително определения график – предстои за нови багери да бъдат инвестирани 85 млн. лв.
Министър Петкова акцентира и върху усилията на правителството да запази капацитета на топлоелектрически централи в страната. Ние сме напълно наясно със социалното значение на комплекса „Марица изток“ за региона и за нас е важно той да бъде запазен, посочи тя.
В контекста на по-рестриктивните екологични изисквания, гласувани на европейско равнище, правителството е ангажирано и работи активно за запазване капацитета на топлоелектрическите централи в България. Те са базови мощности, които произвеждат над 40% от електроенергията в страната, посочи Петкова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.