НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов направи първа копка на обект по проекта „Благоустрояване на градската среда“

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов направи първа копка на обект по проекта „Благоустрояване на градската среда“

20 Април 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов направи първа копка на обект по проекта „Благоустрояване на градската среда“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Инициативата се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“, съфинансирана чрез Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. По време на събитието бе поставено началото на строително-монтажните работи, които ще се извършат на обект: „Благоустрояване на IV-ти микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен” до ЮЗУ „Неофит Рилски“.
Участници в събитието бяха още: Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов, областният координатор на ПП ГЕРБ – Благоевград и народен представител Даниела Савеклиева, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, инж. Емилия Тунева, заместник-кмет по строителството и сигурността на Община Благоевград и ръководител на проекта, Зорница Кралева, заместник-кмет по европейските проекти и програми в Община Благоевград, Иво Николов, заместник-кмет по икономика и финанси на Община Благоевград, Христина Шопова, заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности към Община Благоевград, Антония Методиева, директор на Дирекция „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“, членове на проекта, представители на фирмата-изпълнител; общински съветници, служители на Общинска администрация и граждани.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов заяви, че с реализацията на дейностите по този обект, Общината изпълнява това, което е поела като ангажимент към гражданите. „С дейностите по този обект ще изградим тротоари, асфалт, водопровод и канализационна мрежа, които ще бъдат напълно нови. Освен това ще поставим осветление, така че квартала да придобие един европейски вид, а не както е в момента – нови сгради и хората ходят в кал“, каза още д-р Атанас Камбитов. Той отбеляза, че това е един от най-трудните проекти, които Община Благоевград е реализирала. Според кметът на Благоевград с този проект за пореден път е било показано, че Общината има капацитет да се справя с всякакви трудности. Д-р Камбитов пожела на изпълнителите да се справят в срок с дейностите, които трябва да бъдат реализирани. Отец Андон Шавулев от благоевградският храм „Въведени Богородично“ – Благоевград направи водосвет и пожела успех в изпълнението на проекта.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 6 улици на земна основа ще бъдат благоустроени по проект „Благоустрояване на градската среда“

Благоевград: 6 улици на земна основа ще бъдат благоустроени по проект „Благоустрояване на градската среда“

20 Април 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Втора междинна пресконференция по проект „Благоустрояване на градската среда“ се проведе в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Договорът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“, съфинансирана чрез Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. По време на събитието бяха представени строително-монтажните работи, които ще се извършат на обект: „Благоустрояване на IV-ти микрорайон в Благоевград, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул. „Ветрен” до ЮЗУ „Неофит Рилски“. Участници в пресконференцията бяха инж. Емилия Тунева, заместник-кмет по строителството и сигурността на Община Благоевград и ръководител на проекта; Зорница Кралева, заместник-кмет по европейските проекти и програми в Община Благоевград; Иво Николов, заместник-кмет по икономика и финанси на Община Благоевград; Антония Методиева, директор на Дирекция „Правно-нормативно обслужване и обществени поръчки“, членове на проекта, общински съветници, служители на Общинска администрация и граждани.
Инж. Емилия Тунева обясни, че в проектът „Благоустрояване на градската среда“ са включени четири подобекта. „Проектът стартира на 18 ноември 2016 година със срок 24 месеца. Общата стойност на проекта възлиза на 13 177 504.12 лв. Европейското ни финансиране е на стойност 11 176 990.26 лв., представляващи 85% от БФП, предоставена от ЕС чрез ЕФРР. Национално финансиране е 1 972 410.05 лв., представляващи 15% от БФП, предоставена от УО на ОПРР. Имаме и собствен принос от 28 103.81 лв.“, каза още инж. Тунева. Тя добави, че от днес започват дейностите на четвъртия обект, включен в проекта. „Стойността на обекта възлиза на 4 614 628 лв. Предложеният срок за изпълнение е 260 календарни дни. Ще бъдат благоустроени 6 улици, които в момента са на земна основа. Това са улица „Ветрен“, улица „Роден край”, улица „Черно море“, улица „Съединение”, улица „Независимост“ и улица „Руен”. Предвиждат се следните мерки за осигуряване на достъпна, безопасна и уютна градска среда: обновяване на градската улична мрежа и изграждане на нови улици; освобождаване на зони за паркиране на жителите и гостите на града; подобряване на сигурността, безопасността и енергийната ефективност чрез изграждане на нови тротоари и енергоспестяващо улично осветление. Ще има облагородяване на зелените площи и места за отдих“, добави инж. Тунева. Тя отбеляза, че за да бъдат изпълнени целите на проекта ще бъдат изпълнени и следните строително-монтажни дейности: ще бъде изградена нова подземна ВиК мрежа, която в момента липсва на 5 от улиците; поставяне на общо 50 улични оттока, които да отвеждат повърхностните води и дъждовни, като заустването ще се осъществи в ревизионни шахти; изграждане на ново енергоспестяващо улично осветление и нова кабелна мрежа за улично осветление, както ще се монтират и нов стълбове; полагане на асфалтова настилка на 6 улици; ще бъдат изградени тротоари и ще се предвиди тяхното скосяване за хора в неравностойно положение. На улиците „Ветрен“ и „Роден край“ ще бъдат обособени паркоместа. Освен това ще бъдат поставени кошчета, пейки и информационни табели.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.