НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България ще играе ключова роля в младежкия сектор и в насърчаването на младежките политики в Европа (ОБЗОР)

България ще играе ключова роля в младежкия сектор и в насърчаването на младежките политики в Европа (ОБЗОР)

19 Април 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
София. България ще играе ключова роля в младежкия сектор и в насърчаването на младежките политики в Европа. Около тази теза се обединиха участниците в конференцията Европейска младежка политика, която се проведе в рамките на Българското председателството на Съвета на ЕС. В нея участие взеха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министър-председателят Бойко Борисов, еврокомисарят по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич, специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке, регионалният директор на UNICEF Афшан Кан, както и 250 млади хора от 40 държави от ЕС и представители на институции, отговорни за младежта от държавите членки на страните от Западните Балкани и Източното партньорство, и др.
Премиерът Бойко Борисов коментира, че бъдещето на Западните Балкани е в младите хора и тяхното развитие. Той акцентира върху единодушното мнение на европейските лидери за необходимостта от европейска интеграция на страните от региона. „Трябва да вървим в тази посока, защото младите и кадърни хора от Балканите отиват в развитите държави. А те не са бъдещето, те са настоящето“, каза още министър-председателят.
Министър Красен Кралев уточни, че Българското председателство е първото, което поставя в центъра приоритетите на младите хора и бъдещето на Европа. „В резултат на това бяха създадени 11 европейски младежки цели, които председателството ни поема ангажимент да предостави на Европейската комисия, така че те да залегнат като фундамент при разработването на бъдещата Европейска младежка стратегия. Така за първи път реално даваме възможност на тези млади хора да участват в създаването и формулирането на младежките политики през следващите няколко години за Европа“, каза още министър Кралев и уточни, че част от целите са устойчива и зелена Европа, равенство на половете, свързаността на Европа с младите, качествена заетост, качествено образование, психично здраве и благополучие, участие на младите в процесите на взимане на решенията и др.
Еврокомисарят Тибор Наврачич обясни, че трябва да бъде изградена една стабилна политическа рамка, за да могат младите хора да бъдат участници във формирането на европейското общество. „Работим по поредица консултации, за да можем да съберем всички идеи от младите хора и от институции и организации. Целта е да оформим бъдещето най-вече за младите в този регион“, коментира Наврачич.
Специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке коментира, че за ООН ангажиментът по отношение на младите хора е приоритет. „Ежедневно работя по различни платформи в този регион. Благодаря на правителствата, на Европейската комисия и на всички над 15 000 млади хора, участвали в процеса на консултации, за да дадат своя глас за бъдещето на региона“, каза още тя.
Като основни приоритети, които са общи за всички страни, бяха посочени участието на младите хора в изграждането на стабилно устойчиво общество, промотирането на мира в европейската общност, борбата срещу агресията на младите и предизвикателствата, свързани с демографския срив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джаятма Уикенмараняке, ООН: Най-големите проблеми за всички млади хора по света са безработицата и психичното здраве

Джаятма Уикенмараняке, ООН: Най-големите проблеми за всички млади хора по света са безработицата и психичното здраве

19 Април 2018 | 17:58 | Агенция "Фокус"
София. Най-големите проблеми за всички млади хора по света са безработицата и психичното здраве. Това каза специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Уикенмараняке в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с предизвикателствата, пред които са изправени младите хора в Европа и по света и начините за преодоляването им.
Тя посочи, че в момента в световен мащаб около 71 млн. млади хора са безработни, което е огромен проблем и за Европа. „До голяма степен това е свързано с прехода учебно заведение – работно място, има несъответствие между уменията и потребностите на пазара на труда. При бързото развитие на технологиите ни трябват гъвкави и прехвърляеми умения, за да можем да се приспособяваме към динамичния характер на пазара на труда“, каза още Уикенмараняке и посочи като пример, че 35% от уменията, които са били търсени през 2015 г., няма да бъдат значими през 2020 г. По думите ѝ младите хора трябва да развиват онези нови умения, които да им помогнат да бъдат продуктивни граждани.
„На второ място, бих поставила проблемите на психичното здраве, които предизвикват все по-голяма тревога. Самоубийствата са често явление сред младите хора не само в Европа, но и в целия свят. Когато говорим за здравето на младежта, основно се акцентира върху неправилното хранене и липсата на спорт, почти не се обръща внимание на психосоциалната терапия и справянето с депресията, създаването на защитени пространства, където младите хора да могат да говорят по тези въпроси. Сексуалното и репродуктивното здраве също са голям проблем не само в Европа, но и по света. Младите жени най-често нямат достъп до информация или услуги, свързани с репродуктивното здраве. Разбира се, половата идентичност и сексуалната ориентация постоянно се поставят под въпрос от закони и социални норми. Това според мен са някои от най-често срещаните предизвикателства, които наблюдавам в целия свят“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Перспективата пред Западните Балкани ще позволи младите да останат в региона

Премиерът Бойко Борисов: Перспективата пред Западните Балкани ще позволи младите да останат в региона

19 Април 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Бъдещето на Западните Балкани е в младите хора и тяхното развитие. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който участва в закриването на Европейската младежка конференция в София, съобщиха от правителствената информационна служба. В изказването си премиерът подчерта взаимовръзката между два от основните приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС - Западните Балкани и бъдещето на Европа и младите. Борисов акцентира върху единодушното мнение на европейските лидери за необходимостта от европейска интеграция на страните от региона. „Трябва да вървим в тази посока, защото младите, кадърните хора от Балканите отиват в развитите държави. Затова ние трябва във всяко отношение да помагаме и поощряваме тези страни, за да останат младите хора да се развиват на Балканите. Те не са бъдещето, те са настоящето“, каза министър-председателят.
Българският премиер приветства решението на ЕК за стартиране на преговорите за присъединяване с Албания и Република Македония и акцентира, че не трябва да се допускат „черни дупки“ в карта на Европа и всички страни от региона трябва да имат ясна европейска перспектива. „Трябва политическите елити там, а и ние, с всичките си усилия да помогнем“, заяви той.
Министър-председателят съобщи за проведените по-рано през деня форуми посветени на дигиталното обучение и нови технологии. Той заяви, че Европейската младежка конференция дава възможност младите хора не само да представят своите приоритети, но и да се включат активно в тези процеси.
Борисов подчерта и значението на образованието за развитието на младите хора, като отбеляза, че за последната година с предприетите от правителството мерки в тази сфера над 20 хиляди деца, отпаднали от образователната система, са се върнали в класните стаи.
Форумът се проведе в София от 17 до 19 април като част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и засегна един от основните приоритети на страната ни - бъдещето на Европа и младите хора. Българското правителство е първото, което поставя сред хоризонталните приоритети в рамките на своето Председателство младите хора и бъдещето на Европа. Това е продиктувано от целенасочената му политика за качествено и устойчиво младежко развитие.
В рамките на Конференцията участие взеха 250 млади хора и представители на институции, отговорни за младежта от държавите-членки на Европейския съюз, както и страните от Западните Балкани и Източното партньорство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Тибор Наврачич: Трябва да изградим една стабилна политическа рамка, за да могат младите хора да бъдат участници във формирането на нашето общество

Еврокомисарят Тибор Наврачич: Трябва да изградим една стабилна политическа рамка, за да могат младите хора да бъдат участници във формирането на нашето общество

19 Април 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да изградим една стабилна политическа рамка, за да могат младите хора да бъдат участници във формирането на нашето общество. Това каза еврокомисарят по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич на пресконференция след Европейската младежка конференция, която се проведе в рамките на Българското председателството на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е поредната младежка организация и тя се организира в подходящия момент. Работим по поредица консултации, за да можем да съберем всички идеи от младите хора, институции и организации на младите хора. Целта е да оформим бъдещето най-вече за младите в този регион. Ние в ЕК сме в процеса на прием на следващата младежка стратегия през ноември“, коментира Наврачич. По думите му това е стратегия, която ще формира бъдещите политики на младежта. „На това събитие е възможност да се дискутират плановете и предложенията на младежите, за да може да бъдат въплътени в стратегията на ЕС. Трябва да изградим една стабилна политическа рамка, за да могат младите хора да бъдат участници във формирането на нашето общество. Ще заложим всичко обсъдено тук в проектоварианта на стратегията на ЕК“, обясни още еврокомисарят по образование, култура, младежта и спорта.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев: Основният ни приоритет, за да се върнат младите хора, е да спрем изтичането на мозъци навън

Министър Красен Кралев: Основният ни приоритет, за да се върнат младите хора, е да спрем изтичането на мозъци навън

19 Април 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
София. Основният ни приоритет, за да се върнат младите хора, е да спрем изтичането на мозъци навън. Това каза на пресконференция министърът на младежта и спорта Красен Кралев след Европейската младежка конференция, която се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българското председателство е поставило още два въпроса за обсъждане в сектора „Младежки политики на ЕС“, които са общи за всички страни. Едната е темата за участието на младите хора в изграждането на стабилно устойчиво общество и промотирането на мира в европейската общност. Това е борбата срещу агресията на младите хора, а другата тема е за демографската криза и предизвикателствата пред младите хора във връзка със ситуацията, свързана с демографския срив“, коментира Кралев. По думите му този проблем касае и по-развитите държави в региона. „Основният ни приоритет, за да се върнат младите хора, е да спрем изтичането на мозъци навън. Единият акцент е задължително подсигуряването на доста по-качествено образование. Другият инструмент за задържане на младите хора е борбата с демографската криза, осигуряването на по-устойчиви доходи, по-атрактивни работни места. Всичко това минава основно през реформа в образованието. Ако се положат правилните усилия, ще имаме успех в следващите години“, каза още Красен Кралев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джайатма Уикраманяке: За ООН ангажиментът по отношение на младите хора е приоритет

Джайатма Уикраманяке: За ООН ангажиментът по отношение на младите хора е приоритет

19 Април 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Младите хора и правителството заедно очертаха техните цели, свързани с европейската стратегия за младежта. За ООН ангажиментът по отношение на младите хора е приоритет. Това каза специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джайатма Уикраманяке на пресконференция след Европейската младежка конференция, която се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ежедневно работя по различни платформи в този регион. Тази среща е много важна, за да се запозная с приоритетите, предложенията и идеите на младите хора. Ще направя всичко възможно да сведа всичко направено тук до ООН. Благодаря на правителство, на ЕК и на всички над 15 000 млади хора, участвали в процеса на консултации, за да дадат своя глас за бъдещето на региона“, каза още тя.

Коя е Джаятма Уикенмараняке?
Джаятма Уикенмараняке е един от най-изявените лидери в областта на младежките въпроси в света. Родена е в Шри Ланка през 1990 г., на 22 години става първият младежки делегат на тропическата островна държава в ООН. През 2017 г. е назначена лично от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за негов съветник и Специален пратеник на ООН по младежките въпроси. В България Джаятма Уикенмараняке пристига по покана на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, като това е първото ѝ посещение в Европа.

Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красен Кралев: България ще играе ключова роля в младежкия сектор и в насърчаването на младежките политики

Министър Красен Кралев: България ще играе ключова роля в младежкия сектор и в насърчаването на младежките политики

19 Април 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. България ще играе ключова роля в младежкия сектор и в насърчаването на младежките политики. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев на пресконференция след Европейската младежка конференция, която се проведе в рамките на Българското председателството на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българското председателство е първото, което поставя в центъра на своите хоризонтални приоритетите на младите хора и бъдещето на Европа, в резултат на което бяха създадени 11 европейски младежки цели, които председателството ни поема ангажимент да предостави на Европейската комисия, така че те да залегнат като фундамент при разработването на бъдещата Европейска младежка стратегия. Така за първи път реално даваме възможност на тези млади хора да участват в създаването и формулирането на младежките политики през следващите няколко години за Европа“, каза още министър Кралев и уточни, че част от целите са устойчива и зелена на Европа, равенство на половете, свързаността на Европа с младите, качествена заетост, качествено образование, психично здраве и благополучие, участие на младите в процесите на взимане на решенията. „Благодаря на представителите на ООН, които показаха съпричастност към българското правителство в политиките към младите. Смятам, че България ще играе ключова роля в младежкия сектор и в насърчаването на младежките политики“, каза министър Кралев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейска младежка конференция ще се проведе в София

Европейска младежка конференция ще се проведе в София

17 Април 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС Министерство на младежта и спорта (ММС) и Европейската комисия (ЕК) организират Европейска младежка конференция в град София. Събитието ще се състои в зала 9 на Националния дворец на културата (НДК) от 17 април 2018 г. до 19 април 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.
Европейската младежка конференция в София е най-значимото събитие от шестия цикъл на Структурирания диалог, а “Бъдещето на младите хора в Европа“ е сред основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. На форума ще присъстват над 250 участници – млади хора, политици, общественици и представители на институции, заети в сферата на младежките въпроси. Като резултат от младежката конференция се очаква да се изготвят т.нар. "Европейски младежки цели“, които ще послужат като конкретна препоръка към ЕК за следващата Европейска стратегия за младежта.
Част от официалните гости на форума са: Европейският комисар по въпросите на младежта, спорта и културата Тибор Наврачич, заместник министър-председателят на Република България Томислав Дончев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-върховният комисар по човешки права Кейт Гилмор, регионалният директор на UNICEF Афшан Кан, специалният пратеник на ООН по младежките въпроси Джаятма Викраманаяке, регионалният директор на Фонда на ООН за население и развитие (УНФПА) Алана Армитаж, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел (Паунова), представители на Национален младежки форум.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.