НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът прие промените в Закона за вероизповеданията на първо четене, работна комисия ще прецизира текстовете (ОБЗОР)

Парламентът прие промените в Закона за вероизповеданията на първо четене, работна комисия ще прецизира текстовете (ОБЗОР)

11 Октомври 2018 | 20:28 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие всички промени в Закона за вероизповеданията на първо четене, и предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС, и тези на „Обединени патриоти“. След несъгласието на Св. Синод с предлаганите изменения последва среща с духовниците, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев и др. След срещата бе постигнат консенсус законопроектите да не се оттеглят, а да се изменят между двете четения. Ще бъде създадена работна група с участието на всички заинтересовани страни и комисии за прецизиране на текстовете. След това промените ще се гласуват окончателно.
Предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС:
Промените въвеждат забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. Предвижда се да има контрол от страна на държавата върху финансирането. Вероизповеданията ще се финансират по нов модел, а именно държавната субсидия ще се предоставя само на тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Вероизповеданията, които отговарят на този критерий, според последното преброяване от 2012 г., са източноправославното и мюсюлманското вероизповедание. Останалите вероизповедания ще продължават да получават субсидия по досегашния ред. Държавната субсидия ще се изразходва за покриване на разходите за възнаграждения на персонал (свещенослужители и служители на религиозните институции), както и за осъществяването на други дейности- образователни, социални, строеж и поддръжка на молитвени домове. Размерът на субсидията ще се определя по модела на финансиране на политическите партии. Максималният й размер е 15 млн. лв. на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява на заплатата на един учител.
Очаква се между двете четения на законопроекта да се прецизират въпросите, свързани с националната сигурност, финансирането от чужбина, със свещенослужителите на вероизповеданията, които са чужди граждани, с даренията, с духовните училища, с функционирането и финансирането на диоцезите на Българската православна църква в чужбина.
Предложенията на „Обединени патриоти“:
Понятието „религиозен радикализъм“ да бъде определено в Закона за вероизповеданията. От „Обединени патриоти“ държат вероизповеданията да се финансират само от източници на доходи в България. Предложенията им предвиждат промяна във финансирането, регистрационния режим, обучението в средните и висши духовни училища и административните санкции. Промените включват допълнително финансиране на религиозното образование в училищата, както и възможността по утвърдени от МОН програми да бъдат осъществявани образователни дейности от вероизповеданията.
Позиция на Св. Синод на БПЦ:
Преди измененията да влязат в пленарна зала от Св. Синод обявиха, че са категорично против да се дава определение, в който и да е закон, на понятието „религиозен радикализъм“. Св. Синод приветства упражняването на контрол за разходване на получаваната от вероизповеданията държавна субсидия, който е целесъобразен и резонен. Този контрол спрямо държавната субсидия е уреден и сега. Св. Синод държи този модел да бъде запазен. Св. Синод категорично възразява държавен административен орган да събира информация за религиозните убеждения на отделни граждани, чрез задължаване на вероизповеданията да декларират имената на своите дарители. Духовниците подкрепят идеята да се увеличи държавната субсидия за вероизповеданията, включително и за заплати на свещенослужителите, но това да става, както и досега със Закона за държавния бюджет - целево за строителство и ремонт за храмове и за заплати. От Св. Синод заявяват, че промените са противоречиви и се нуждаят от сериозна преосмисляне.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Антонов: БСП ще бъде гарант за законността при приемането на Закона за вероизповеданията

Васил Антонов: БСП ще бъде гарант за законността при приемането на Закона за вероизповеданията

11 Октомври 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. „Двата законопроекта за изменение и допълнение на Закон за вероизповеданията са близки до предлагания от БСП през 2013 г. и са резултат от консенсуса, постигнат между изпълнителна и законодателна власт по време на КСНС при президента Радев“. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Васил Антонов, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че поради тази причина левицата ще ги подкрепи на първо четене. Социалистът обаче предупреди, че има и притеснителни моменти- като въвеждането на повече рестрикции, както и терминът „радикално вероизповедание“, който трябва много внимателно да се прецизира. Васил Антонов подчерта, че има реална опасност някоя от промените да бъдат оспорени в КС – въвеждане на единен стандарт за лицата, които извършват богослужение и администрирането на вътрешноорганизационния живот на религиозните общности. Той обясни, че с предвижданите промени се натоварва с функции Дирекцията по вероизповеданията, която трябва да има отношение по регистрация и дерегистрацията, но не и да бъде натоварена с други функции. Той коментира, че тя е второстепенен разпоредител с бюджетни средства, но не е над закона. „Друг основен проблем е, че както е предвидено финансирането на вероизповеданието, то е дискриминационно по отношение на православното вероизповедание и то се приравнява с другите по отношение на предвижданите средства. Ако така бъде приет законът, без да се коригира, ще има и друг съществен проблем - голяма част от вероизповеданията няма да функционират, защото няма да има кой да води службите“, обясни народният представител.
Васил Антонов подчерта, че Законът за вероизповеданията е един от добрите ни закони и действа от 2003 г. Според него трябва да се подходи внимателно при работата по формулирането на отделните предложения между първо и второ четене. „Ние ще участваме в работната група и ще бъдем гарант за законосъобразността на конкретните текстове, записани в закона“, заключи Васил Антонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Отправяме призив промените в Закона за вероизповеданията да не бъдат инструмент за противопоставяне, а онова нещо, което може да ни обедини

Мустафа Карадайъ, ДПС: Отправяме призив промените в Закона за вероизповеданията да не бъдат инструмент за противопоставяне, а онова нещо, което може да ни обедини

11 Октомври 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. От името на ДПС отправяме призив този законопроект да не бъде инструмент за противопоставяне, а онова нещо, което може да ни обедини. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по законопроектите за промени в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. ой обърна внимание, че държавата не се намесва в религиозна дейност на вероизповеданията, а ги защитава и подпомага като български, юридически лица и организации на българските граждани. „В законопроекта се предвижда по-голяма ангажираност на религиозните общности в обществения живот на страната и изразяване на становища по проекти и административни актове. Според нас това ще подобри условията и средата на диалог“, каза още Карадайъ. По думите му с предлаганите предложения ще се осигури необходимата прозрачност по отношение на финансирането. „Предвижданата работна група между първо и второ четене ще допринесе за подобряване на предложените текстове в законопроекта“, каза председателят на ДПС. „Ние се надяваме, че работната група много бързо ще си свърши работата и в най-скоро време законопроектът ще бъде приет и на в второ четене“, заяви още Карадайъ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Корнелия Нинова отсъства от дебата по ключовия Закон за вероизповеданията, което означава, че не уважава избирателите си

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Корнелия Нинова отсъства от дебата по ключовия Закон за вероизповеданията, което означава, че не уважава избирателите си

11 Октомври 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря за подкрепата на БСП в пленарна зала за промените в Закон за вероизповеданията. Съжалявам, че вашият председател Корнелия Нинова отсъства на днешното заседание, когато се гледа такъв изключително важен законопроект. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди гласуването на промените в Закона за вероизповеданията на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен няма по-важно от това да отговорим на очакванията на вероизповеданията в страната. Когато народните представители имат своя парламентарен ангажимент, по такива ключови закони да отсъстват от заседание, това означава, че те не уважават избирателите си“, заяви той. „Нека да се обърнем и към президентството и те да изпратят свой представител. До момента те не участват по никакъв начин в този дебат. Смятам, че хубаво би било да изпратим писмо и да призовем експерти от президентството да се включат, за да може действително да облечем със съдържание казаните думи за постигнатия консенсус“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Правим изключително важна стъпка - променящата се среща за сигурност в Европа доведе до сериозна промяна в законодателството за вероизповеданията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Правим изключително важна стъпка - променящата се среща за сигурност в Европа доведе до сериозна промяна в законодателството за вероизповеданията

11 Октомври 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Страната ни прави изключително важна стъпка. В момента променящата се среща за сигурност в цяла Европа доведе до сериозна промяна в законодателството, свързано с вероизповеданията и начина на финансирането им. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди гласуването на промените в Закона за вероизповеданията на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По този начин да ограничим възможността за външно влияние на други държави върху вероизповеданията в страната“, обяви Цветан Цветанов. „Много са правителствата и парламентарните мнозинства, коментирали темата за вероизповеданията, но никой не е намирал политическа воля да осигури необходимият държавен ресурс, за да се финансират вероизповеданията в България“, заяви той. „Постигнатият консенсус даде възможност да отворим една дискусия, която отсъства от 1990 година“, коментира Цветан Цветанов. „На срещата, на която присъстваха част от вносителите и представители на БПЦ, за съжаление отсъстваха колегите от БСП. Искам да ги успокоя. Ангажиментът, който поехме пред БПЦ е, че работната група ще бъде с максимално дълъг срок - 21 дни, за да могат да бъдат чути всички мнения“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Тишев, БСП: Нека със Закона за вероизповеданията да противодействаме на радикалния ислям, но да не пречим на традиционните вероизповедания в България

Николай Тишев, БСП: Нека със Закона за вероизповеданията да противодействаме на радикалния ислям, но да не пречим на традиционните вероизповедания в България

11 Октомври 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Нека със Закона за вероизповеданията да противодействаме на радикалния ислям, но да не пречим на традиционните вероизповедания в България, които спазват законодателството. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за Бъгария“ Николай Тишев по време на дебатите по законопроектите за промени в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По отношение на предложението чужди граждани да не проповядват в страната, Тишев заяви: „Това ще удари и католическата църква. На много места в католическите църкви в България служат чужди граждани. Така че трябва много внимателно да отсеем сухото от суровото", каза той. По думите му след като се опитват да противодействат на проповядването на радикализъм и радикален ислям, да не се пречи на традиционните вероизповедания в България, които спазват законите.
Колегата му Васил Антонов заяви, че ПГ на „БСП за България“ ще подкрепи двата законопроекта на първо четене и призова за прецизност между двете четения. По думите му, ако има несъответствия на второ четене и несъгласие от страна на вероизповеданията с текстовете, БСП няма да даде своята подкрепа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на първо четене

Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на първо четене

11 Октомври 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на първо четене. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. В пленарна зала ще се дискутират измененията по предложение на ПГ на ГЕРБ, БСП и ДПС, както и тези на ПГ на „Обединени патриоти“.
ГЕРБ, БСП и ДПС предлагат да се забрани религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. Промените предвиждат контрол от страна на държавата върху финансирането. От „Обединени патриоти“ настояват законово да се определи понятието „религиозен радикализъм“. Според предлаганите изменения вероизповеданията трябва да се финансират само от източници на доходи в България.
От Св. Синод обявиха, че не одобряват разпределението на субсидията за вероизповеданията. Духовниците не са съгласни и с идеята финансирането в Църквата да се контролира. Последва среща в Св. Синод, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев и др. След срещата премиерът Бойко Борисов обяви, че заплатите на духовниците ще се приравнят с тези на учителите. Постигнат е консенсус законопроектите да не се оттеглят, а да се изменят между двете четения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Двата законопроекта за вероизповеданията не трябва да се слагат под общ знаменател – внесеният от „Обединени патриоти“ съдържа противоконституционни елементи

Д-р Борислав Цеков: Двата законопроекта за вероизповеданията не трябва да се слагат под общ знаменател – внесеният от „Обединени патриоти“ съдържа противоконституционни елементи

5 Октомври 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
София. Двата законопроекта за вероизповеданията не трябва да се слагат под общ знаменател – внесеният от „Обединени патриоти“ съдържа противоконституционни елементи. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Борислав Цеков, доктор по конституционно право и основател на Института за модерна политика. Според него законопроекта на ГЕРБ, БСП и ДПС, следва да бъде подкрепен след редица корекции, този на „Обединени патриоти“ има неприемливи текстове, които будят сериозни възражения, едно от които – свързано с понятието религиозен радикализъм. „Това понятие е неприемливо и според мен – напълно съгласен съм с аргументите, изложени в становището на Светия Синод. Такова мъгляво определение, заложено в законопроекта на „Обединени патриоти“, създава повече опасности от една изкривена държавна интерпретация на това понятие, а оттам – и недопустима намеса в автономните дела на вероизповеданията. Тази дефиниция е излишна, не е прецизна и трябва да бъде отхвърлена. Аз бих препоръчал на депутатите от Комисията по вероизповедания да се съсредоточат повече върху първия законопроект – този на ГЕРБ, БСП и ДПС“, коментира д-р Борислав Цеков. Той припомни, че преди държавното субсидиране на вероизповеданията в по-голям мащаб е било немислимо, но ескалацията на радикалния ислям и турбулентните геополитически промени в цяла Европа са предпоставка за такъв тип законодателство. Опасенията, че държавната субсидия ще е инструмент за прекомерна държавна намеса, са основани на неразбиране, посочи той и уточни, че държавата е длъжна да контролира как се разходват субсидиите. Според Борислав Цеков няма основания за излишни притеснения, но основателните възражения на Светия Синод и Мюфтийството трябва да се вземат предвид.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний: С новите законопроекти за вероизповеданията се нарушава автономията на Българската православна църка

Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний: С новите законопроекти за вероизповеданията се нарушава автономията на Българската православна църка

5 Октомври 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Това, което ни смути нас, по внесените два закона за вероизповеданията е, че се нарушава автономията на Българската православна църква. Знаем, че по закон тя е отделена от държавата. Като такава тя има вътрешно църковен живот, който се регулира от устава, традициите и правилата на църквата. Категорично сме несъгласни с понятието религиозен радикализъм, защото няма обосновка, кое точно е самият религиозен радикализъм. Това каза Негово високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний в предаването „Здравей България“ по Нова телевизия по повод внесените два нови законопроекта за вероизповеданията. Според него средствата, които се отпускат от държавния бюджет за Българската православна църква винаги са били проверявани. „Това не ни притеснява“, посочи той и уточни, че и средства отпуснати за реновиране на сгради и храмове се отчитат по каналния ред. По думите му даренията, които идват от държави като Саудитска Арабия, могат да бъдат контролирани и проверявани от действащите закони на територията на страната, а не това да се изисква от Закона за вероизповеданията. „Не трябва да говорим, все едно няма законови рестрикции, които могат да изпълняват контролни функции. Това са службите по Национална сигурност и Национално разузнаване“, обясни още митрополит Антоний. Той смята, че трябва да има дефиниция, която да гарантира националната сигурност на страната. „Дарението е интимен акт на вярата, това е част от вътрешния свят на всеки православен християнин. Ние сме против отчитането на даренията, защото това нарушава личното религиозно чувство“, изтъкна той.
Митрополит Антоний каза одобрява отпускането на средства за заплати на духовниците. „Това по един или друг начин ще облекчи бюджета на църквата и тези средства ще бъдат насочени в социални и просветни дейности“, коментира той. Според него Българската православна църква е прозрачно място, където винаги се знае какво се случва. „Но има хора, които искат да надникнат зад завесите на църквата, те са водени от чисто любопитство“, обясни митрополит Антоний. „Хората, които даряват, виждат къде отиват техните средства“, каза още той и добави, че това е въпрос на отношение между църквата и лицата, които даряват.
На въпрос, какво е неговата позиция спрямо увеличението на цените на услугите, които предоставя църквата, той отговори, че Българската православна църква е дала възможност на всеки един митрополит да определи цените в своята епархия, защото тя е отделна административна област. „При тях има доста социално слаби хора, ние сме „за“, там където има хора с по-големи възможности, да платят по-висока такса. Съгласете се, че храмовете имат нужда от поддръжка“, обясни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: За първи път от началото на прехода е постигнат консенсус между парламентарно представените партии и президента за закона за вероизповеданията

Йордан Цонев, ДПС: За първи път от началото на прехода е постигнат консенсус между парламентарно представените партии и президента за закона за вероизповеданията

4 Октомври 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. За първи път от началото на прехода е постигнат консенсус между парламентарно представените партии и президента за Закона за вероизповеданията. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Йордан Цонев от ДПС, във връзка с проектозаконите за промени в Закона за вероизповеданията. Той допълни, че законопроектът, под който стоят подписите на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, има две цели. „Първо, да направи така, че основните вероизповедания да бъдат допълнително финансирани, с цел да се осигури тяхната стабилност, независимост и да изпълняват обществената си роля. Второ – да затворят някои възможни пътища за дестабилизиране на страната през чуждо влияние. Там вече е деликатната материя. Досега вероизповеданията се финансираха чрез Закона за бюджета, през Комисията по вероизповедания, с целеви субсидии. От сега нататък този принцип остава, но за вероизповеданията, чиито брой на заявилите, че изповядват съответното вероизповедание под 1% от населението на страната, при последното официално преброяване“, каза още Йордан Цонев . Той обясни, че тези вероизповедания, които имат над 1% заявили религията им, ще получават държавна субсидия, която се определя по размер по Закона за държавния бюджет, и ще бъде на принципа, на който е финансирането на политическите парти – определена сума за един изповядващ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Целта на БСП е да има безредици в държавата, за да отидем на предсрочни избори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Целта на БСП е да има безредици в държавата, за да отидем на предсрочни избори

4 Октомври 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме никакви различия със Светия синод. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ в предаването „Лице в лице” по бТВ по повод протестната декларация на владиците срещу Закона за вероизповеданията. „Всичко, което беше поставено като тревожност от страна на Светия синод, смятам, че нямаме никакви различия. Правим разграничаване между собствени средства, които се събират от дейност, която осъществява българската църква и това, което държавата за първи път ще направи, за да има субсидии за вероизповеданията в страната. По този начин ще можем да имаме обществен ресурс, който ще се дава от държавата, тези средства ще се контролират как се изразходват. Те са смятали, че контролът ще бъде върху всичко”, заяви Цветанов.
Законопроектът за вероизповеданията е внесен с подписите на Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Представител на левицата обаче не е присъствал на срещата между църквата и властта.
„От вчерашното гледане в правна комисия, БСП бламираха председателката Корнелия Нинова, защото тя е съвносител. БСП имат една единствена цел – да има неприятности в държавата, да има безредици и да им се сбъдне мечтата – да отидем на предсрочни парламентарни избори и да имат служебен кабинет, който да бъде назначен от президента Радев”, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.
Цветан Цветанов коментира липсата на кворум в Народното събрание и оказаната от ДПС помощ при гласуването на Закона за местното самоуправление. Той беше категоричен, че ГЕРБ не са зависими от друга парламентарна партия.
„БСП искат дестабилизация още след приключването на парламентарните избори през 2017г., защото няма как БСП да влезе в управление без служебен кабинет и да бъдат служебно назначени. Ако се задълбочи политическата криза и има невъзможност за съставяне на правителство, служебният кабинет ще управлява достатъчно дълго време”, допълни Цветанов.
Цветанов заяви, че политическа криза ще убие инвеститорския интерес към България, ще намали икономическия интерес и ще увеличи дефицита в бюджета. Той допълни, че акциите на Специализираната прокуратура не са свързани с предстоящите избори.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Какъвто и процент от нашите предложения за промени в Закона за вероизповеданията да мине, това ще е прогрес по темата

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Какъвто и процент от нашите предложения за промени в Закона за вероизповеданията да мине, това ще е прогрес по темата

4 Октомври 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Какъвто и процент от нашите предложения за промени в Закона за вероизповеданията да мине, това ще е прогрес по темата. Тава каза пред журналисти народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов след среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не смятам, че законът на „Обединени патриоти” е по-неудачният. И двата са водени от мисълта да се решат два проблема – единият е свързан със зависимостта на някои български вероизповедания от външни сили и вторият – да се обезпечи нормалната работа на вероизповеданията”, заяви Веселинов. „Това, което има в нашия, повече от колкото в другия, са ред правила, които не сме крили, напротив смятаме, че са важни за функционирането, регистрацията и дерегистрацията на вероизповеданията. За това що е религиозен радикализъм, за това че има забрана за този тип религиозна пропаганда, за това кой и на какъв език има право да проповядва в храмовете. Тоест ние имаме доста по-подробно разписани правила, които са в интерес на националната сигурност“, коментира той. По думите му, какъвто и процент от предложенията на Патриотите успее да мине, това ще бъде голям прогрес по темата. „Дори ако щете само това всяка религиозна сграда да има български трибагреник като символ, че тези вероизповедания са български, няма да е малка победа. Това са много продуктивни текстове и тепърва ще ги разискваме в работна група. Много от тях не са разбрани правилно, част от тях си ги изяснихме“, посочи Искрен Веселинов. По думите му трябва да бъде прецизирана формулировката за религиозен радикализъм. „Приемаме критики по част нея, на друга смятаме, че е добра, отбеляза той.
За финансирането отвън Веселинов посочи, че може да се приеме някакъв минимум, който да не се наблюдава, но да има възможност за контрол, когато има съмнения за заплаха на националната сигурност, като например масирани дарения от Саудитска Арабия. „Нещо, което би дало основание за радикална пропаганда, трябва да е предмет на регулация“, обоснова се той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще приравним заплатите на духовниците с тези на учителите

Премиерът Бойко Борисов: Ще приравним заплатите на духовниците с тези на учителите

4 Октомври 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Заплатите на духовниците от всички религии ще бъдат изравнени с тези на учителите и ще бъдат поети от бюджета. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов след среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разбрахме се със Синода да не изтегляме законите. Между първо и второ четене, през тези близо 20 дни, с работната група, в която още днес се включват 5 митрополити, да отрегулираме всичко, което сме се разбрали, за да може на второ четене да се приеме закон, който да бъде приемлив“, съобщи премиерът.
„Г-н Цонев много ясно го каза - че се мъчат от 90-а година държавата да си поеме грижата за вероизповеданията и неслучайно ние приравняваме заплатите с учителските заплати. Защото това са проповедниците в едната и в другата религия, които ще обучават, възпитават, учат на ценности и морал“, коментира Борисов. „Щом се качват учителските заплати, толкова се качват съответно на свещеници, ходжи и т.н.“, допълни той.
„Благодаря на Патриарха и на светите отци. Неслучайно следобед в парламента ще бъдат 5 митрополита, които ще участват в разглеждането на Закона. Благодаря на колегите от Обединени патриоти, ДПС и ГЕРБ за това, че дойдоха не само като вносители, но и като хората, които ще го гласуват. До един владиците оценяват това, което до сега сме правили. Освен благодарности, друго не получаваме, защото действително много е направено. Имаме още 2 покани за 15-и и 17-и. Семинарията е готова. Последното крило на Троянския манастир е готов и т.н.“, заяви Борисов.
„Никой никога не е мислил и не мисли техните доходи, които си получават от дарения, продажба на свещи и т.н., да им ги взима, събира, проверява и т.н. Това, което държавата дава, целево, по еврофондове и директно от бюджета, разбира се, че ние ще му осъществяваме контрол и те нямат нищо против това“, обясни той. „Относно анонимните дарения говорихме до колко и как те да ни дадат праг. И тук не става въпрос само за Българската православна църква, а и за другите вероизповедания. Този Закон регулира всичко. Разбрахме се за минимален праг от 15 милиона допълнително, които се дават, за да може да има за свещеници и за заплати“, обясни премиерът.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов присъства на среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията

Премиерът Бойко Борисов присъства на среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията

4 Октомври 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов присъства на среща в Светия Синод във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На срещата присъстват още зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и др.
„Това, което искаме да направим, мислим, че е добро. И ако някъде има разминаване, да го поправим преди да влезе в парламента“, каза Борисов в началото на срещата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“

Мустафа Карадайъ, ДПС: Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“

4 Октомври 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти след срещата си с Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В Законът за вероизповеданията, който е подписан от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС няма притеснения. Има чисто технически и редакционни моменти в някои от разрешителните уведомителни режими, които са залегнали“, каза още Карадайъ. Критиките от Светия синод ние внимателно ще ги изслушаме“, каза още Карадайъ. По думите му що се отнася до другия законопроект, внесен от „Обединени патриоти“, Карадайъ заяви, че ДПС ще се съобрази с основателните критики, които се отправят от вероизповеданията. Депутатът от ДПС Йордан Цонев допълни, че има консенсус в българския парламент да се осигури финансиране на вероизповеданията и това се случва за първи път от 30 години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Заедно с ДПС и „Обединени патриоти“ отиваме на работна среща със Светия синод, за да разсеем притесненията по Закона за вероизповеданията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Заедно с ДПС и „Обединени патриоти“ отиваме на работна среща със Светия синод, за да разсеем притесненията по Закона за вероизповеданията

4 Октомври 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Заедно с ДПС и „Обединени патриоти“ отиваме на работна среща със Светия синод, за да разсеем притесненията по Закона за вероизповеданията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти след срещата си с председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Помолих г-н Карадайъ, заедно сега с Йордан Цонев да отидем до Светия синод, защото там ще имаме една работна среща. Дори Искрен Веселинов трябва да ме чака тук отвън, за да можем да поговорим и да разсеем притесненията, които възникват във вероизповеденията, свързани със закона“, каза Цветанов във връзка с измененията в Закона за вероизповеданията.
На въпрос дали Законът за вероизповеданията ще бъде оттеглен, Цветанов отговори: „Просто ще чуем какви са евентуалните забележки, притеснения. Смятам, че от вчерашния дебат в Правна комисия вносителят Йордан Цонев е дал някои разяснения, които са успокоили Светия синод“, допълни още Цветанов.
Агенция „Фокус“ припомня:В деловодството на Народното събрание има два внесени законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Единият е внесен на 4 май 2018 г. от Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. С този законопроект се въвежда забрана за чуждо финансиране и такова от други държави на вероизповеданията. Вторият законопроект е внесен от ПГ на „Обединени патриоти“ на 9 май 2018 г. С него законът дава определения на религиозен радикализъм. Проектът предлага и изменения в съответствие на конституционната забрана за упражняването на верските убеждания с политически цели. Проектът касае и въвеждане на изисквания за лицата, които извършват богослужения на територията на страната, като предлага диференциран режим в зависимост от гражданството на тези лица. Друга част от промените на „Обединени патриоти“ са свързани с регистрацията на религиозните общности.
В сряда Светият Синод на БПЦ разпространи свое изявление, в което се посочва, че предлаганите промени в Закона за вероизповеданията са противоречиви и се нуждаят от сериозно преосмисляне. От Светия Синод отбелязаха също, че внесените законопроекти, не са обсъждани предварително с тях.
Висшият мюсюлмански съвет също изрази своите критики към измененията. През май Висшият мюсюлмански заяви, че законопроектът на ГЕРБ, БСП и ГЕРБ съдържа положителни моменти и се показва загриженост от страна на държавата към вероизповеданията, но заедно с тях се наблюдава и желание за пряк контрол на дейността на вероизповеданията и намеса на държавата в религиозните дела.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Висшият мюсюлмански съвет не приема предложените от "Обединени патриоти" промени в Закона за вероизповеданията, и има опасения относно законопроекта, предложен от БСП, ГЕРБ и ДПС

Висшият мюсюлмански съвет не приема предложените от "Обединени патриоти" промени в Закона за вероизповеданията, и има опасения относно законопроекта, предложен от БСП, ГЕРБ и ДПС

19 Май 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. Висшият мюсюлмански съвет не приема предложените от "Обединени патриоти" промени в Закона за вероизповеданията, и има опасения относно законопроекта, предложен от БСП, ГЕРБ и ДПС. Това става ясно от позиция на Висшия мюсюлмански съвет относно измененията в Закона за вероизповеданията. Агенция "Фокус" публикува текста без редакторска намеса:

В късните следобедни часове на 17 май в София се проведе разширено заседание на Висшия мюсюлмански съвет. Различно от редовните, в това заседание на Съвета присъстваха и членовете на Съвета на духовните водачи, който включва главните мюфтии и председателите на Висшия мюсюлмански съвет от годините на демократическия преход, както и членове на Мюфтийския съвет.
В заседанието на Висшия мюсюлмански съвет, който започна с отправяне на молитва за възтържествуване на правдата в палестинските земи, основна точка беше обсъждане на внесените в Парламента две предложения за изменение в Закона за вероизповеданията.
„Висшият мюсюлмански съвет категорично не приема антиконституционните и тоталитарните предложения на „патриотите“ в Парламента“. – сподели председателят на Съвета Ведат С. Ахмед и продължи: „Заедно с това централният колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание изрази своите опасения относно законопроекта за изменение в Закона за вероизповеданията, предложен от БСП, ГЕРБ и ДПС.“
Висшият мюсюлмански съвет смята, че законопроектът на трите големи политически формации съдържа положителни моменти и се показва загриженост от страна на държавата към вероизповеданията. Но заедно с тях се наблюдава и желание за пряк контрол на дейността на вероизповеданията и намеса на държавата в религиозните дела. Това особено проличава от делегирането на повече права на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет. Това, обаче, застрашава конституционно гарантираната свобода и автономност на вероизповеданията. Също така повод за тревога в законопроекта представляват текстове, позволяващи двусмислени тълкувания и своеволно приложение.
Желанието на Висшия мюсюлмански съвет е при разглеждане на този законопроект да се спазва принципът на автономността на вероизповеданията, държавата да се отнася еднакво към всички вероизповедания и да бъдат премахнати двусмислените текстове.
Също така мюсюлманският колективен орган призовава да не се изготвят законопроекти с презумпцията, че мюсюлманите са заплаха за националната сигурност на страната. Когато се правят закони и се дават свободи, те трябва да се базират на доверието, а не на механизми за контрол, съдържащи тоталитарни нотки.
На заседанието се взе решение до няколко дни да бъде изготвено становище от името на Мюсюлманско изповедание и да бъде внесено в Парламента от страна на главния мюфтия. Заедно с това в скоро време ще се свика отделно заседание на Съвета на духовните водачи, който ще разглежда казуса с ислямофобското изказване на прокурор Н. Попова и предвижданите промени в Закона за вероизповеданията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Срещите между патриотите и БСП не са сигнал за формиране на нова политическа коалиция

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Срещите между патриотите и БСП не са сигнал за формиране на нова политическа коалиция

9 Май 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Сливен. Прогнозите на социолозите за формиране на нова коалиция няма да се оправдаят. Това заяви в Сливен председателят на 44-oто Народно събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Според нея срещите между патриотите и БСП не са сигнал за формиране на нова политическа коалиция, а са с цел на търсене на подкрепа за защита на националните интереси и определени проекти. „В парламента има национално отговорни теми, зад които трябва да бъдем обединени като народни представители“, заяви Караянчева. Председателят на парламента е патрон на юбилейното ХХ издание на Националния фестивал на детската книга и е днес в града за връчване на наградите за принос в детското книгоиздаване, носещи името на Константин Костантинов. Тази вечер по време на тържествена церемония председателят на 44-то Народно събрание ще връчи наградата за цялостен принос в книгоиздаването на писателката Божана Апостолова.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Обединени патриоти” внесоха предложение за промени в Закона за вероизповеданията

„Обединени патриоти” внесоха предложение за промени в Закона за вероизповеданията

9 Май 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Депутати от ПГ на„Обединени патриоти” внесоха в деловодството на парламента предложение за промени в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Заместник-председателят на групата Искрен Веселинов обясни пред журналисти какво включва законопроекта. „Това е фундаментален за обединени патриоти законопроект. Една от причините ние да се занимаваме с политика – изграждане на преграда от страна на българската държава за възможност чужди държави и чужди начини на определени вероизповедания да влияят на вътрешната сигурност на страната. Това е законопроект, чиято основна насоченост е да преодолее потенциалните опасности от радикализация и политизация на вероизповеданията”, подчерта Веселинов. „Българските вероизповедания трябва да бъдат крепител, а не рушител на българското национално единство”, допълни той.
На въпрос дали „Обединени патриоти” ще подкрепят алтернативният законопроект на ГЕРБ, той отговори: „Законопроектът на ГЕРБ е част от нашия законопроект. В него има две-три спорни тези. Едната е, че Ислямския институт може да произвежда магистри и бакалаври, което смятаме, че не е приемливо, защото там няма защитимо ниво на стандарт. Само Ердоган си позволи образователните степени на верските училища да ги приравни на гражданските и така напълни администрацията с възпитаници на тези училища. Не смятаме, че това е добър пример”.
Веселинов подчерта, че със законопроекта се цели забрана на дарения от чужбина, а ако се изчистят дискусионните моменти, двата законопроекта могат да бъдат обединени.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Модернизацията на армията, Закона за вероизповеданията и разходите за отбрана обсъдиха военният министър Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова (ОБЗОР)

Модернизацията на армията, Закона за вероизповеданията и разходите за отбрана обсъдиха военният министър Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова (ОБЗОР)

9 Май 2018 | 05:15 | Агенция "Фокус"
София. Малко повече от час продължи срещата между лидера на БСП Корнелия Нинова и вицепремиера, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в зала „Изток“ на Народното събрание. На нея присъстваха още Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП и съпредседател на Съвета по външна политика и международна дейност, сигурност и отбрана към Националния съвет на БСП и депутатът от ПГ на "БСП за България" Васил Антонов. От страна на ВМРО в зала "Изток" бе заместник-председателят на партията и депутат от ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Теми на срещата бяха новият план на министъра за модернизация на армията, разходите за отбрана и подготвеният от него Закон за вероизповеданията. След срещата стана ясно, че по темата за разходите за отбрана БСП и Красимир Каракачанов имат разминаване. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че по темата за отбрана не би следвало политиците да са разделени на управляващи и опозиция. Каракачанов поясни, че е запознал БСП с два законопроекта, внесени в Министерски съвет и с трети, който предстои да бъде внесен и с неговите виждания по отношение на разходите за модернизация на армията. Каракачанов посочи, че ГЕРБ са избързали с внасянето на промени в Закона за вероизповеданията, след като вече е ясно, че той подготвя такъв. По думите му отношенията в управляващата коалиция на ниво правителство са прекрасни, според него "явно скърцат колелата на каручката в парламента". Вицепремиерът заяви, че не е искал разрешение от премиера за срещата, тъй като не са в такъв режим. По думите му няма как да се случи да говори с БСП за преформатиране на коалицията. „Когато ние сме в тази коалиция „Обединени патриоти“, на която аз държа, изпълняваме ангажиментите си до края. Дори някой да предложи формула, при която някой да действа сепаративно, аз няма да участвам в подобни неща“, допълни министър Каракачанов. Министърът подчерта, че по време на разговорите с опозицията за оставки не е ставало дума. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче заяви, че именно с искане за оставка е започнала срещата. Тя посочи, че е потвърдила пред Красимир Каракачанов позицията на БСП, че правителството, в което участват патриотите е вредно за България и трябва да си ходи. Нинова каза още, че срещата не е била пазарлък и не е искала нищо от Каракачанов, въпреки че думата „оставка“ е достатъчно искане. По темата за промените в Закона за вероизповеданията, изготвяни от Красимир Каракачанов и внесения от ГЕРБ подобен законопроект, Нинова заяви, че най-логично е двата законопроекта да вървят заедно в парламента и между двете четения да се направи най-доброто за България. Нинова добави, че БСП е отворена за втора среща с военния министър по плана му за модернизация на армията. Тя подчерта, че БСП е готова да седне и да търси решение и да разговаря с всеки по теми, касаещи България и изтъкна, че темите като демография, здраве, образование и национална сигурност са надпартийни за БСП. За среща с ГЕРБ Корнелия Нинова заяви, че няма нито покана, нито желание. В тази връзка лидерът на опозицията потвърди още веднъж, че голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна и вредна за България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Модернизацията на армията, Закона за вероизповеданията и разходите за отбрана обсъдиха военният министър Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова (ОБЗОР)

Модернизацията на армията, Закона за вероизповеданията и разходите за отбрана обсъдиха военният министър Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова (ОБЗОР)

8 Май 2018 | 22:13 | Агенция "Фокус"
София. Малко повече от час продължи срещата между лидера на БСП Корнелия Нинова и вицепремиера, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в зала „Изток“ на Народното събрание. На нея присъстваха още Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП и съпредседател на Съвета по външна политика и международна дейност, сигурност и отбрана към Националния съвет на БСП и депутатът от ПГ на "БСП за България" Васил Антонов. От страна на ВМРО в зала "Изток" бе заместник-председателят на партията и депутат от ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Теми на срещата бяха новият план на министъра за модернизация на армията, разходите за отбрана и подготвеният от него Закон за вероизповеданията. След срещата стана ясно, че по темата за разходите за отбрана БСП и Красимир Каракачанов имат разминаване. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че по темата за отбрана не би следвало политиците да са разделени на управляващи и опозиция. Каракачанов поясни, че е запознал БСП с два законопроекта, внесени в Министерски съвет и с трети, който предстои да бъде внесен и с неговите виждания по отношение на разходите за модернизация на армията. Каракачанов посочи, че ГЕРБ са избързали с внасянето на промени в Закона за вероизповеданията, след като вече е ясно, че той подготвя такъв. По думите му отношенията в управляващата коалиция на ниво правителство са прекрасни, според него "явно скърцат колелата на каручката в парламента". Вицепремиерът заяви, че не е искал разрешение от премиера за срещата, тъй като не са в такъв режим. По думите му няма как да се случи да говори с БСП за преформатиране на коалицията. „Когато ние сме в тази коалиция „Обединени патриоти“, на която аз държа, изпълняваме ангажиментите си до края. Дори някой да предложи формула, при която някой да действа сепаративно, аз няма да участвам в подобни неща“, допълни министър Каракачанов. Министърът подчерта, че по време на разговорите с опозицията за оставки не е ставало дума. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче заяви, че именно с искане за оставка е започнала срещата. Тя посочи, че е потвърдила пред Красимир Каракачанов позицията на БСП, че правителството, в което участват патриотите е вредно за България и трябва да си ходи. Нинова каза още, че срещата не е била пазарлък и не е искала нищо от Каракачанов, въпреки че думата „оставка“ е достатъчно искане. По темата за промените в Закона за вероизповеданията, изготвяни от Красимир Каракачанов и внесения от ГЕРБ подобен законопроект, Нинова заяви, че най-логично е двата законопроекта да вървят заедно в парламента и между двете четения да се направи най-доброто за България. Нинова добави, че БСП е отворена за втора среща с военния министър по плана му за модернизация на армията. Тя подчерта, че БСП е готова да седне и да търси решение и да разговаря с всеки по теми, касаещи България и изтъкна, че темите като демография, здраве, образование и национална сигурност са надпартийни за БСП. За среща с ГЕРБ Корнелия Нинова заяви, че няма нито покана, нито желание. В тази връзка лидерът на опозицията потвърди още веднъж, че голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна и вредна за България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, вицепремиер: Движещата се каруца задължително скърца, т.е. щом нещо работи, няма как да липсват проблеми между участниците в този процес

Валери Симеонов, вицепремиер: Движещата се каруца задължително скърца, т.е. щом нещо работи, няма как да липсват проблеми между участниците в този процес

8 Май 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
София. Движещата се каруца задължително скърца, т.е. щом нещо работи, няма как да липсват проблеми между участниците в този процес. Това коментира за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Валери Симеонов, вицепремиер и председател на Националния фронт за спасение на България.
„Не си позволявам да коментирам срещите на Сидеров например в Крим – не съм го направил, няма и да го направя, защото уважавам независимостта и правото на свободен политически избор на всяка партия, включително тези, които са в коалицията. Естествено, че срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова не е от името на "Обединени патриоти". Няма да позволя някой да определя срещите ми легитимни или нелегитимни са, когато по никакъв начин не е нарушено коалиционното споразумение нито в малката, нито в голямата коалиция. Ние не можем да държим сметка на ГЕРБ, на "Атака" за това, че лидерът ѝ беше на среща в Крим, нито на когото и да било. Но никой не може да държи сметка и на нас“, обясни Валери Симеонов. Той упрекна най-вече отлагането на заседанието на парламентарната група на Обединени патриоти, на която се обсъждат седмичните приоритети и програма на Народното събрание. Вицепремиерът уточни, че това е поредното такова отлагане, което пречи на нормалната дейност на коалиция "Обединени патриоти" и я оставя без единна позиция по важни законопроекти.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: На срещата с Красимир Каракачанов не сме били на пазар – готови да седнем да търсим решение и да разговаряме с всеки по теми, касаещи България

Корнелия Нинова, БСП: На срещата с Красимир Каракачанов не сме били на пазар – готови да седнем да търсим решение и да разговаряме с всеки по теми, касаещи България

8 Май 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. На срещата с Красимир Каракачанов не сме били на пазар – готови да седнем да търсим решение и да разговаряме с всеки по теми, касаещи България. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана какво е поискала от министъра на отбраната Красимир Каракачанов по време на срещата, Нинова подчерта: „Ние не сме на пазар тук. Ние не сме дошли: „Ти на мене дай ми нещо, аз на теб ще ти дам друго“. Това е елементарно. Те ни поканиха на среща и дойдохме да ги изслушаме“, каза Нинова. Тя обърна внимание, че само думата „оставка“ е достатъчна като искане. Корнелия Нинова добави, че темите демография, здраве, образование и национална сигурност са надпартийни теми за БСП. „Това касае България и българския народ и ще седнем с всеки да разговаряме и да търсим решение“, заяви Нинова и уточни, че й предстои среща с вицепремиера Валери Симеонов в четвъртък. Попитана дали има смисъл от такива срещи, Нинова каза, че разговорът е бил хубав. „Хубав разговор за приоритети и политики“, коментира Нинова. На въпрос дали това означава, че БСП ще оттегли искането си за оставка, лидерът на БСП заяви: „Не, разбира се. С това започнах разговора с г-н Каракачанов. Продължаваме да настояваме, че правителството трябва да си ходи и че проваля България“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Отношенията ни в управляващата коалиция на ниво правителство са прекрасни, явно скърцат колелата на каручката в парламента

Министър Красимир Каракачанов: Отношенията ни в управляващата коалиция на ниво правителство са прекрасни, явно скърцат колелата на каручката в парламента

8 Май 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Отношенията ни в управляващата коалиция на ниво правителство са прекрасни, явно скърцат колелата на каручката в парламента. Това каза пред журналисти вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Каракачанов това се потвърждава от бързането по отношение на промените в Закона за вероизповеданията. „Аз още октомври месец съм го изпратил на всички колеги от ПГ на „Обединени патриоти“ и съм запознал колегите от ГЕРБ с него. Защо миналия петък се стигна с това бързане да се внесе при положение, че в разговорите, в които сме водили се казва, че трябва да уточним еди-какво си, еди-що си, накрая в един момент се оказва, че дори без да ни покани някой, при положение, че всички знаят, че аз работя по този въпрос, се внася някакъв законопроект“, коментира Каракачанов. Министърът заяви, че внесения миналата седмица законопроект е по предпочитания на ДПС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: За среща с ГЕРБ нямаме покана, нито желание

Корнелия Нинова, БСП: За среща с ГЕРБ нямаме покана, нито желание

8 Май 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
София. За среща с ГЕРБ нямаме покана, нито желание. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор защо не проведе среща с ГЕРБ по смислени теми за България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нито са ни поканили на такива разговори. Да ви кажа и нямаме желание. Ежедневно го водим с тях този разговор от трибуната на парламента", посочи Нинова. Тя обърна внимание, че БСП са внесли 31 законопроекта, предложени за една година и точно толкова са отхвърлени. „Те струваха 1,5млрд., ГЕРБ изхарчиха 1,5 млрд. лв. за други неща, без да има ефект. Там всичко е на инат, щом се предлага от БСП – не. Няма желание дори за разговори“, допълни Корнелия Нинова. На въпрос каква е разликата между ГЕРБ и „Обединени патриот“, че от БСП не желаят да се срещат с тях, Нинова коментира: „Нямаме нито покана, нито желание. ВМРО и НФСБ ни поканиха и ние като възпитани хора отговаряме на тази покана“, каза Нинова. Попитана дали ще приеме среща с ГЕРБ, лидерът на БСП заяви: „Ако трябва още веднъж да потвърдя – голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна работа за България. Не само е невъзможна. Тя е вредна за България. За демокрацията, за алтернативата трябва да има управление, трябва да има опозиция. Когато властта и опозицията се съберат, опозиция става народът. Така че голяма коалиция не е възможна и поради драстичните ни различия в програмите ни“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Най-логично е законопроектите за вероизповеданията да вървят заедно в парламента и между двете четения да се направи най-доброто за България

Корнелия Нинова, БСП: Най-логично е законопроектите за вероизповеданията да вървят заедно в парламента и между двете четения да се направи най-доброто за България

8 Май 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. Най-логично е двата законопроекта за вероизповеданията да вървят заедно в парламента и между първо и второ четене да се направи най-доброто за България. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в Народното събрание във връзка с промените в Закона за вероизповеданията, внесени от ПГ на ГЕРБ и подписани от нея и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и с подготвения проект от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние така ще подходим по този въпрос“, коментира Нинова. „Г-н Каракачанов предлага втори, по-разширен. Той одобрява първия вариант, който е внесен, но смята, че не е достатъчен и предлага един по-широк законопроект с повече теми. В първия, който сме подписали и ние, аз съм упълномощена от групата и съм го подписала, се забранява финансирането на вероизповеданията от трети държави. Така че споделяме напълно това, аз съм го подписала. Смятаме, че това е намеса във вътрешните работи от трети държави. Връчиха ни днес допълнителен законопроект, който досега не сме виждали. С мен са колегите от Комисията по вероизповедания. Ще се запознаем с тези текстове и казахме, че също ще върнем отговор", допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Отворени сме за втора среща с Красимир Каракачанов за плана му за модернизация на армията, но първо в правителството трябва да изяснят финансирането

Корнелия Нинова, БСП: Отворени сме за втора среща с Красимир Каракачанов за плана му за модернизация на армията, но първо в правителството трябва да изяснят финансирането

8 Май 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Отворени сме за втора среща с Красимир Каракачанов за плана му за модернизация на армията, но първо в правителството трябва да изяснят финансирането. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н Каракачанов предлага нов план за модернизация на армията, който изисква преразглеждане на досегашните решения на Народното събрание“, каза тя и уточни, че става въпрос за преразглеждане на проектите отначало. „Предлагат проекти за бронирани машини и т.н. Това е ново спрямо решението на парламента от миналия път, т.е. трябва Народното събрание да гласува ново решение. Това, което те предлагат са нови срокове за изпълнение на модернизацията и различен начин на финансиране – разсрочено до 2024 г. Това са разликите от досегашното решение на българския парламент и Красимир Каракачанов търси подкрепа то да бъде прегласувано с тези нови неща. Тук очевидно имат някакво противоречие с министъра на финансите, защото в тригодишната прогнозна рамка на г-н Горанов такива пари не са предвидени“, каза Нинова. По думите й очевидно тук е проблемът и Красимир Каракачанов предлага нещо различно. „Отговорът ни тук беше – когато го внесете официално и това стане факт, ние ще се съберем и партийно, и парламентарната група, ще го разгледаме конкретно и ще се запознаем със съдържанието. Оставаме отворени за втора среща, за да изразим позиция по конкретните неща, които се предлагат, но на първо място трябва да се изясни между тях в коалицията и в правителството финансирането и как ще се действа оттук нататък“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Потвърдих пред Красимир Каракачанов позицията на БСП, че правителството, в което участват патриотите е вредно за България и трябва да си ходи

Корнелия Нинова, БСП: Потвърдих пред Красимир Каракачанов позицията на БСП, че правителството, в което участват патриотите е вредно за България и трябва да си ходи

8 Май 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Потвърдих пред Красимир Каракачанов позицията на БСП, че правителството, в което участват патриотите е вредно за България и трябва да си ходи. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с твърденията на военния министър Красимир Каракачанов, че за оставки на срещата не е ставало дума, Нинова посочи, че има достатъчно свидетели и тя го е заявила ясно на срещата. „Ние смятаме, че това правителство е провал. Потвърждаваме искането си за оставка и той каза, че е нормално опозицията да мисли така“, коментира Нинова. „Потвърдих две досегашни принципни позиции на ПГ на „БСП за България“ пред г-н Каракачанов. Първата е, че има четири въпроса, по които сме готови да разговаряме, защото касаят България и изискват продължителна политика, а не мандатно мислене на едно или друго правителство. За нас това са националната сигурност, демографската катастрофа, здравеопазване и образование“, посочи още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: За оставки на срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова не е ставало дума

Министър Красимир Каракачанов: За оставки на срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова не е ставало дума

8 Май 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. За оставки на срещата с лидера на БСП Корнелия Нинова не е ставало дума. Това каза пред журналисти вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моята цел беше, че когато критикуваш някого е хубаво да се срещаш с него. Аз запознах колегите от БСП с моите виждания за модернизацията на армията, поддръжката на техниката и въобще със състоянието на сектора“, заяви Каракачанов. На въпрос дали лидера на БСП Корнелия Нинова му е поискала оставката Каракачанов заяви, че за оставки не е ставало дума. Той поясни, че е длъжен, когато някой има съмнения по отношение на отбраната, да го запознае с факти, за да няма недоразумения. На въпрос защо Волен Сидеров е сърдит, че не е поканен на срещата, Каракачанов каза, че тази среща не е в качеството му на лидер на една от партиите от „Обединени патриоти“, а в качеството му на военен министър. Той добави, че е е звъннал на Волен Сидеров, но е бил зает. „Ще се видим, няма проблем с него. Според мен някой погрешно го е информирал. Тук не става въпрос за преговори“, коментира Каракачанов. Той поясни, че няма как да се случи да говори с БСП за преформатиране на коалицията. „Когато ние сме в тази коалиция „Обединени патриоти“, на която аз държа, изпълняваме ангажиментите си до края. Дори някой да предложи формула, при която някой да действа сепаративно, аз няма да участвам в подобни неща“, допълни министър Каракачанов. Попитан дали министър-председателят Бойко Борисов му е разрешил да участва в срещата с лидера на БСП, военният министър посочи, че в коалицията режимът е друг. „Аз още, когато г-жа Нинова отговори на моята покана за бирата, съм го информирал, че има отговор и че днес ще проведа тази среща. Не сме в режим някой да забранява", каза той.
Във връзка с различията си с ГЕРБ за Закона за вероизповеданията, Каракачанов коментира: „Ние смятаме, че няма да свършим работа по законопроектите с вероизповеданията, ако вътре фиксираме само заплащането на свещенослужителите на едно или друго вероизподевание. Ние трябва да ограничим финансирането по отношение на религиозни дейности, по отношение на строителство на храмове. Трябва да има контрол на всички. Не само през мюсюлманската религия се упражнява външно влияние. Ние добавяме много други неща, като много по-строг контрол на български граждани, които са завършили извън България религиозни науки и ги упражняват. Ако някой от българските граждани завърши едно или друго висше образование, неговата диплома се легализира през МОН. В различните вероизповедания в момента всеки един, завършил някъде, може да дойде и да започне да проповядва една или друга религия. Дипломата му трябва да се лицензира. Ако се прецени, че той е завършил такова учебно заведение някъде в чужбина, където се преподават радикални норми на една или друга религия, Дирекцията по вероизповедания и МОН могат да не му легализират дипломата“, допълни Каракачанов. По думите му в законопроекта на ГЕРБ се фиксира само заплащането. Според него може би им се е видяло достатъчно. „Лично смятам, че като кажем „А“, трябва да стигнеш до края на азбуката“, допълни министърът на отбраната. На въпрос дали ще се среща с ДПС по Закона за вероизподеванията, Каракачанов каза: „Не съм ги канил на шербет, но мога да ги поканя. Ако желаят да се срещнем, ще се срещнем. Не само да ми говорят за демонтаж и всякакви други неща, от които явно не разбират“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Предстоят ни много интересни европейски избори, защото те ще бъдат лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Предстоят ни много интересни европейски избори, защото те ще бъдат лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС

3 Май 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Предстоят ни много интересни европейски зибори, защото те ще бъдат много ясен лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с искането на лидера на „Воля“ за референдум за излизане от НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Убеден съм, че преобладаващите ще бъдат за силна и обединена Европа и да бъдем част от НАТО", каза Цветанов. Във връзка с тезата, че Европа всъщност взима от България, а не обратното, Цветанов заяви, че има солидарност. "Нека да припомним, че в момента, в НАТО, България и европейските държави не изпълняват ангажимента си за достигане на 2% от брутния вътрешен продукт. Тези решения за стъпването и постигането на тези критерий го направиха прибалтийските страни и държави, които са застрашени от руското влияние и от това, на което всички ние сме свидетели. От тази гледна точка не смятам, че трябва да обвързваме политиките на ЕС с НАТО по този начин, по който е направено", каза Цветанов. По думите му, ако някой днес може да гарантира националната и териториалната сигурност, това е само участието ни в НАТО. Според Цветанов всичко останало са възможни хипотези и много тежки сценарии могат да се случат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, Алиансът е част от националната сигурност

Цветан Цветанов, ГЕРБ: България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, Алиансът е част от националната сигурност

3 Май 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, Алиансът е част от националната сигурност. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с искането на лидера на „Воля“ за референдум за излизане от НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му подобни анонси водят до определени спекулации и внушения. Той обърна внимание, че демократична общност в България е дала подкрепата си за всички правителства през всички 27 години именно заради това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С президента имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С президента имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия

25 Април 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. С президента имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали принципните различия ще продължат да ескалират между него и президента, Цветанов отговори: „Ще защитавам принципната си политическа позиция, която кореспондира с ЕНП и демократичната общност на България“. Той поясни, че може да има нормален диалог с президента, стига да има единомислие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ:  На Цветан Цветанов му е поставена задачата да контролира Румен Радев и той мине - не мине се изцепи нещо

Румен Петков, АБВ: На Цветан Цветанов му е поставена задачата да контролира Румен Радев и той мине - не мине се изцепи нещо

23 Април 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. На Цецо му е поставена задачата да контролира Румен Радев и той мине, не мине се изцепи нещо. Това каза Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ и бивш вътрешен министър, в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Цветан Цветанов се държи като не добре реализиран служител на 7-мо управление на Държавна сигурност, където той всъщност е работил“, каза Петков и обясни, че тази система е включвала задачата на Държавна сигурност да контролира българите.
Петков заяви, че никой нормален човек няма да си помисли, че държавният глава иска да извади страната ни от ЕС и НАТО. „Толкова може Цецо, толкова може сиромахът. Какво да направим. От него не трябва да се очаква кой знае какво“, заяви той.
Според него Цветан Цветанов не бива да бъде надценяван. „Такава глупост е могъл в случая да сътвори, такава сътвори“, коментира Петков и добави, че това отношение е обидно за държавата и институциите. По думите му не може да се разменят такива фрази и поради това че мразиш президента, да унижаваш президентската институция.
Петков заяви, че и държавният глава е преиграл с репликите към Цветан Цветанов за по-доброто образование. „Сега Цецо колко се е образовал във ВИФ, но не е работа на президента“, добави Петков.
Според него след КСНС се е чуло всичко друго, но не и това, което трябва. „Трите теми, които обсъждаше КСНС бяха много важни“, допълни Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова:  ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев

22 Април 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев и БСП, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР в коментар за проведения Консултативен съвет за националната сигурност (КСНС) тази седмица.
„Изненадах се след края на КСНС, защото вътре и дума не е ставало за излизане на България от ЕС и НАТО. Нито един от текстовете не навежда на такава мисъл и изведнъж отвън се говори това. Целта на това е страх от авторитета на президента Радев. Второ – неприемане, че те загубиха една институция. Те не могат да проумеят, че могат да имат институция, която не им е послушна. Третото е една координирана атака срещу президента Радев и БСП за сваляне на авторитета на президента. Координирана, защото мисля, че това се прави от г-н Цветан Цветанов в ролята му на уж лошото ченге, г-н Борисов – уж добрия. Вътре на КСНС Борисов и Цветанов атакуваха в синхрон г-н Радев. Единият за тъмнината и светлината, прозрачността и кражбата в държавата – Бойко Борисов, а другият за превъоръжаването на Армията и затова какъв самолет да бъде купен. Стратегия за сваляне на авторитета на Румен Радев виждам зад това“, аргументира се Нинова.
Тя подкрепи казаното от президента Румен Радев по време на лекцията пред студенти от УНСС: Или трябва да променим статуквото, или ще дойдат националистически, популистки вълни, с които е непредсказуемо накъде ще тръгне Европа и България. Споделям казаното от президента Румен Радев.
По повод призива на президента държавата да се управлява на светло, за да не гоним инвеститори и български граждани в чужбина, тя коментира: „Промяната може да се случи. Може да започне първо с това – прозрачност, информираност, да се знае всичко, да е на светло и да продължи със следващи крачки – онези, които грешат, крадат, да носят отговорност“.
Нинова коментира и задържането на кмета на район „Младост“, която е обвинена във взимане на подкуп. Според нея, начинът на задържането й е минал нормалността и границите: „Задържането пет часа на улицата, на тротоара с белезниците – повече показност, отколкото съдържание. Подобни показни арести, приключиха с осъдителни присъди за България в Страсбург и ги плати народа“.
Корнелия Нинова отговори и на твърденията на нейни колеги, че призивът и за намаляване на депутатските заплати и почивни дни е популизъм като цитира нейно изказване от месец юли, миналата година, когато е избрана за вицепрезидент на Социалистически интернационал: „Това съм го казала преди една година, на върха на срещата, където са лидери от цял свят. „Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Пропастта между политическия елит в Европа, и в България, се увеличава. Смятам, че всяка привилегия на политиците е стъпка към политическото ни самоубийство в ситуацията, в която се развива Европа, а и България. Всички говорим лицемерно колко са големи неравенствата и как трябва да се справим с това, но със собствените си действия увеличаваме неравенствата вместо да се борим с тях. 400 хиляди българи работят на минимална заплата и тя се е увеличила с 50 лева, а депутатската за този период с 564 лева. Две трети от българите работят под средната заплата – тя се е увеличила с около 120 лева за този период, депутатската с 564 лева“.
По повод на мненията, че високата заплата гарантира корупционна бариера около политическия елит, Нинова каза: „Затова ли в миналия парламент ги бяхме броили 42 лобистки закона, с високите заплати. Ако има логика в това, защо на кметове, общински съветници и на всички, от които зависи да ти издадат разрешение, лиценз, документ някакъв, и където се раждат корупционни практики, защо не направим и техните заплати 3500 лева. Няма никаква логика в това. Мисля, че ние или ще го разберем това и сами ще започнем промяната, или този национализъм, популизъм, тази вълна която идва не само в България, но и в Европа, просто ще помете политическото статукво. Това е дори чувство на самосъхранение. Защо колегите не го искат си го обяснявам с мандатното мислене“.
Лидерът на БСП изрази мнение, че само намаляването на депутатските заплати няма да възстанови доверието към тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова за спиране на личните нападки в политиката (ОБЗОР)

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова за спиране на личните нападки в политиката (ОБЗОР)

21 Април 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Вършец. Като политици, не трябва да допускаме разделение сред обществото, провокирано от нашето поведение. Заиграването със страховете, конфронтациите, личните нападки и махленските дебати нямат място в политиката. Споровете си струват, когато са за политики. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред над 140 жени от цялата страна в рамките на шестата политическа академия на Жени ГЕРБ, който се провежда в град Вършец, Област Монтана.
„Много е лесно да се държиш безотговорно и да разделяш. Когато един политик не може да предложи алтернатива, залита в полето на личните нападки“, аргументира се Цветанов и добави, че днес никой не говори за икономическия растеж, за кохезионната политика, за увеличението на заплатите, а това са истински важните теми.
Според него дебатът ще се върне в правилната плоскост, ако полиците спрат да отговарят на нападките.
„По време на КСНС Румен Радев не успя да даде разумно обяснение защо назначеният от него служебен кабинет побърза да завърши процедурата по избор на нови бойни самолети. Попитах и защо е допуснал служебното правителство да подпише толкова неизгодни за нас дългосрочни договори в сферата на отбраната, а той прехвърли отговорността на тогавашния министър. Този министър сега е негов съветник“, посочи Цветан Цветанов. Той коментира, че в становището, с което КСНС е трябвало да излезе след края на заседанието, никъде не е фигурирала позицията на страните-членки на ЕС за химическите атаки в Сирия, Резолюцията на ООН от 2013 г., позицията на Могерини за тези атаки, позицията на НАТО, която гласеше, че информацията на САЩ, Великобритания и Франция е напълно достатъчна, за да се направи прецизно унищожаване на точки, в които се изработват химически оръжия. „В това становище по-скоро имаше припокриване с позицията на Русия“, добави Цветанов.
По думите му БСП са изкривили дебата по много теми, като за пореден път са се заиграли със страховете на хората.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: На последния Консултативен съвет президентът Румен Радев  зае позиция на наблюдател, който само трябва да констатира определени проблеми

Владимир Тошев, ГЕРБ: На последния Консултативен съвет президентът Румен Радев зае позиция на наблюдател, който само трябва да констатира определени проблеми

21 Април 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. На последния Консултативен съвет за национална сигурност президентът Румен Радев зае позиция на наблюдател, който само трябва да констатира определени проблеми. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание. По думите му двете водещи политически формации у нас – ГЕРБ и БСП, имат коренно различни гледни точки за решаването на проблемите в Българската армия. Той поясни, че ГЕРБ настоява за модернизация и качествен кадрови състав, а социалистите са против увеличаването на разходите за армията.
„Нещата, които искаме, когато говорим за национална сигурност, са едни, а нещата, които искаме за развитие на държавата в различните й сфери, са други. И ще ви дам един пример - откакто гласувахме бюджета за отбраната и въоръжените сили, се наложи да се допълват системите на МВР с финанси и да се дават допълнително пари на правосъдието. Онзи ден стана някакъв скандал с инвалидите, за които, между другото, само при управление на ГЕРБ, парите са се увеличили над 5 пъти. От една кесия се вадят парите“, заяви Владимир Тошев и допълни, че е невъзможно навсякъде да се раздава неограничено количество пари, без да се търси ефективност при използването им. Той изрази съжаление, че като цяло интересът към военната служба у нас не е достатъчно висок, особено към офицерския състав.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Квалификации от вида „президентът е предлагал излизане на България от НАТО“ са несъстоятелни

Юрий Асланов, социолог: Квалификации от вида „президентът е предлагал излизане на България от НАТО“ са несъстоятелни

21 Април 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Квалификации от вида „президентът е предлагал излизане на България от НАТО“ са несъстоятелни. Това каза за Радио „Фокус“ социологът Юрий Асланов по повод взаимните нападки между държавния глава Румен Радев и председателя на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. По думи на Асланов трудно може да се намери случай, при който да не са последвали реакции след публично изказване на държавния глава.
„Война на институциите е много пресилена квалификация. Струва ми се, че по-скоро сме свидетели на поредица от лични сблъсъци между президента, от една страна, и Цветан Цветанов, от друга. През изминалата седмица, в част от коментарите, Цветан Цветанов премина някои граници. Защото досега препирнята имаше локален, вътрешно-политически характер. Този път посланията като че ли напускат границите на страната и се опитват да прескочат рамките“, заяви Юрий Асланов. Той допълни, че взаимните нападки между Цветанов и Радев индикират, че в обозримо бъдеще напрежението няма да спадне. Според Асланов в това противоборство силите не са равни от гледна точка на президентския авторитет, с който се ползва Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът доц. Румяна Коларова: Опитите на държавния глава да превърне КСНС в орган на изпълнителната власт няма как да не доведат до сблъсък

Политологът доц. Румяна Коларова: Опитите на държавния глава да превърне КСНС в орган на изпълнителната власт няма как да не доведат до сблъсък

21 Април 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. Опитите на държавния глава Румен Радев да превърне Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в орган на изпълнителната власт няма как да не доведат до сблъсък, какъвто е този с председателя на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ политологът доц. Румяна Коларова. По думите ѝ президентът се опитва да превърне Консултативния съвет в орган, който задава стратегически цели и контролира дали са постигнати резултати по това. Според политолога, ако това продължи, не може да няма сблъсък, защото е ясно, че президентът няма правомощия в сферата на изпълнителната власт, а там, където ги има, правителството се съобразява с неговата позиция.
„По-важно е как президентът Радев оповести резултатите. Той премълча нещо, което е безспорен факт – БСП и Нинова заемат позиция, която е непримирима с исканията на Радев. Ако Радев трябва да обвинява някого за това, че стратегически се противопоставя на модернизацията на Българската армия, то тези обвинения трябва да бъдат отправени на първо място към БСП, която не е склонна да се отделят 2% за отбрана“, коментира Румяна Коларова и допълни, че обвинение, насочено срещу БСП, по отношение на модернизацията на армията, би въвлякло президента в конфликт там, където той не го търси. Тя посочи, че вместо това Радев е избрал конфронтация с управляващите, използвайки медийното пространство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът Арман Бабикян: Конфликтът Цветан Цветанов-Румен Радев е излишно дребно заяждане на политическия терен у нас

Политологът Арман Бабикян: Конфликтът Цветан Цветанов-Румен Радев е излишно дребно заяждане на политическия терен у нас

20 Април 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. Конфликтът Цветан Цветанов-Румен Радев е излишно дребно заяждане на политическия терен у нас. Това коментира за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Арман Бабикян. Той уточни, че далеч по-сериозни проблеми стоят пред националната сигурност и външнополитическия облик на България. Според политолога налице са поредица от знаци, сочещи, че формално България е страна-членка, но изглежда гледа на Изток. „В последните месеци виждаме все по-оправдателен тон от страна на управляващите, които казват: „Да, имаше неприятен инцидент в Солсбъри, но на нас ни трябват повече доказателства. Ние ще гласуваме със съюзниците, защото сме член на ЕС и НАТО“. ЕС и НАТО вече изглеждат като оправдание в устата на управляващите, а не като място, на което се намираме съзнателно и то след дългогодишни усилия. А това вече е жалко. На световната политическа сцена е ясно къде трябва да се намира една цивилизована страна. Фактът, че позицията на страната ни изглежда нелепо, беше отчетен от почти всички съюзници. Това носи много по-опасен знак за страната ни, отколкото заяжданията между Цветан Цветанов и президента Румен Радев“, обясни политологът. Арман Бабикян бе категоричен, че несигурните позиции на президента и изпълнителната власт, както и взаимната подкрепа между управляващи и опозиция по казуси с изключителна важност в международен план като случая „Скрипал“ са много опасен знак за стабилността и позициите на България на международната сцена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължават престрелките между институциите след КСНС (ОБЗОР)

Продължават престрелките между институциите след КСНС (ОБЗОР)

20 Април 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. Продължават престрелките между институциите след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), който се проведе на 19 април 2018 г. Съветът бе на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“. Престрелките започнаха още веднага след заседанието на съвета и бяха свързани със твърдението на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че предложеното от президентството становище на КСНС е съдържало изводи, несъвместими с членството ни в ЕС и НАТО. Това провокира „Дондуков 2” да публикуват работната версия на становището и да определят твърденията на Цветанов като манипулативни.
Ден след Съвета черновата и документа продължиха да бъдат обект на дискусии в парламента, а и извън него. Изявлението на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Народното събрание продължи дискусията по темата. Според Цветанов в предложението на президента са фигурирали текстове от позицията на Русия по отношение на химическото оръжие, която е била изразявана в публичното пространство. Цветанов заяви, че финансирането на президентската кампания може би трябва да се включи в дебата за субсидиите на политическите партии и на кампаниите. Цветанов посочи още, че е необходимо държавата да се намеси по отношение изсветляване на кампанията на държавния глава. Той отчете, че страната ни няма необходимото доверие от евроатлантическите партньори, което е имала преди избора на Румен Радев за президент. На това държавният глава отговори, че неговата предизборна кампания отдавна е осветлена. Според него, ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече Цветан Цветанов. Попитан как си обяснява изказването на Цветанов след проведеното вчера заседание на КСНС, Радев отговори: "Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават". Държавният глава заяви още, че не търси конфликти, а винаги сътрудничество в името на България. От ПГ на „БСП за България“ предупредиха Цветан Цветанов „да внимава с речника си“, тъй като отправя „неприкрити обвинения в държавна измяна“. Заместник-председателят на парламентарната група определи твърденията на Цветан Цветанов като поредното упражнение в политическо интригантство от страна от негова страна към президента. Според него вместо да коментира изявленията на президента, Цветанов да обърне внимание на изявленията на коалиционния си партньор Волен Сидеров. От ПГ на ДПС коментираха, че ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на коалицията за националната сигурност и евроатлантическата ориентация на страната. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева също коментира темата в свое телевизионно участие. Според нея становището, което е дадено на КСНС, категорично е неприемливо по начина, по който е било представено. Според нея то е щяло да бъде изключително проблемно за положението на България като член на ЕС. За петъчния парламентарен контрол бяха и част от министрите в кабинета „Борисов“ 3, които също се изказаха по темата за черновата на КСНС. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че чернови може да има всякакви, но важното е да има документи, които да не са анализи. Министър Валентин Радев коментира ,че началото на първоначалната позиция на КСНС не им се е струвало обективно, но заедно на заседанието са го променили.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Етажирането на корупцията не е в полза на българското общество

Румен Петков, АБВ: Етажирането на корупцията не е в полза на българското общество

20 Април 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. АБВ е за енергични и категорични действия срещу корупцията. Това каза на пресконференция в Пазарджик Румен Петков, член на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Петков заяви, че е убеден противник на деленето на корупцията на високи, средни или ниски етажи. „Има корупция, или няма корупция. Етажирането на корупцията не е в полза на българското общество. Случаите на корупция трябва да бъдат огласявани и да е ясно, че това не е просто уродливо явление, а ощетява българския гражданин. Борбата с корупцията е нещо, което няма алтернатива и тя трябва да бъде последователна“, коментира Петков. На въпрос има ли развитие сделката с ЧЕЗ, той обясни, че много разчита създадената парламентарна комисия да даде информация на обществото. Петков коментира, че на ниво общини на свои конференции АБВ трябва да вземе решения за предстоящите местни избори. По отношение на Община Пазарджик той заяви, че тя заслужава друго управление.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Не може да се насажда омраза у нормалния български гражданин към собствената му държава и институции

Румен Петков, АБВ: Не може да се насажда омраза у нормалния български гражданин към собствената му държава и институции

20 Април 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Много съм смутен от арогантното поведение на Цветан Цветанов. Това каза на пресконференция в Пазарджик по повод вчерашното заседание на КСНС, Румен Петков, член на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. „Не се прави така. Да атакуваш институцията президент, обяснявайки, че тя няма никакви правомощия е пошло от гледна точка на националния интерес. Това наслоява нихилизъм, омраза и противопоставяне, това е елемент от насаждане на омраза у нормалния български гражданин към собствената му държава и институции“, коментира Петков.
На въпрос дали АБВ не се притеснява от синхрона между президента Румен Радев и БСП, Петков коментира, че социалистическата пария е уязвима от гледна точка на безсилието и да прави политики. Като пример той посочи изключването на кмета на град Сопот от БСП. „С него напусна и цялата организация в Сопот. Там не се отчитат процесите, които се случват във ВМЗ, където има редуциране на състава с около 1 000 души. Очевидно БСП това не ги интересува. Очевидно е, че във военно-промишления комплекс има неща, които смущават“, допълни Петков. Според него кметът на Сопот не е питан от БСП какво се случва в тази община.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов за КСНС: Чернови може да има всякакви – важното е да има документи, които да не са анализи

Вицепремиерът Красимир Каракачанов за КСНС: Чернови може да има всякакви – важното е да има документи, които да не са анализи

20 Април 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Чернови може да има всякакви – важното е да има документи, които да не са анализи. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във връзка с твърдението на Цветан Цветанвов, че позицията на КСНС отклонява страната ни от евроатлантическата й ориентация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него черновата, за която всички говорят в по-голямата си част е била аналитична. „На КСНС при президента би следвало да се излиза с конкретни неща, а не да правим геополитически анализи. Това между другото на самия КСНС го направиха и службите за сигурност“, посочи Каракачанов. По думите му геополитическите анализи на Съвета са били техен приоритет. „Разбира се, в изказванията на участниците, включително и в моето, също имаше геополитически оценки. В документа, който излезе, не беше необходимо да има такива анализи“, каза Каракачанов и заяви, че не иска да ги квалифицира. На въпрос дали това е основателно за противопоставянето между президента Румен Радев и представители на ГЕРБ, Каракачанов заяви, че противопоставянето съществува.
„Самият КСНС имаше и бурна, и спокойна част. Нормално е. В края на краищата след спорове се ражда истината“, заяви Каракачанов. Според него накрая КСНС е излязъл с важен документ, който в по-голямата си част пада на Министерство на отбраната.
Във връзка с присъствието на председателя на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров и Явор Нотев в Крим, където са казали, че територията не е анексирана, а положението й е в резултат от размаха на Русия, Каракачанов заяви: "Темата с Крим е много дълга. Тя няма как да бъде обсъдена с една декларация "за" или "против" сте. Все едно да говорим по темата с Македония и да искате отговор с едно изречение. Както за България темата Македония е емоционална и дълга в исторически план, така и за руснаците конфликтът с Крим е и политически проблем. От една страна имаме нарушение на международното право, когато територията на една суверенна държава е взета от друга държава. От друга страна имаме исторически аргументи, които руската политика излага. От трета страна имате населението и неговите становища и мнения, от четвърта страна имате примера с Косово. Отговорите никога не са еднозначни", заяви Каракачанов.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Нападките към президента се превръщат в тенденция от момента, в който спечелихме изборите

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Нападките към президента се превръщат в тенденция от момента, в който спечелихме изборите

20 Април 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Българският парламент има още много какво да свърши през този мандат. Това каза по време на посещението си в Пазарджик вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На въпрос, свързан със забележките отправени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, Йотова каза, че посланието и към него по отношение на външнополитическите забележки е, че очевидно това не е неговата сила. „Нападките към президента се превръщат в тенденция от момента, в който Румен Радев и аз спечелихме президентските избори през 2016 година. Очевидно това е ролята на г-н Цветанов в парламента и това е жалко, защото българският парламент има много какво да свърши през този мандат. Много от законите са буквално до никъде, закони, които се чакат от българското общество от българския бизнес и това е посланието, което ние чуваме от хората. Няма как да не направи впечатление, че в тази си война с нас и с тези изявления г-н Цветанов става все по-голям самотник“, коментира Йотова. По отношение на отражението, което имат подобни изявления върху имиджа на страната ни тя каза, че не е склонна да генерализира твърде много този диалог и тези отношения. „Цветанов знае, че прави всичко това за вътрешнополитическа употреба. Той не може да си прости на себе си и на партия ГЕРБ загубата на президентските избори и очевидно в момента неговата цел е да мобилизира симпатизантите членовете на ГЕРБ за изборите, които предстоят“, каза още Йотова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Войната между институциите в една държава никога не е довела до нищо добро

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Войната между институциите в една държава никога не е довела до нищо добро

20 Април 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Войната между институциите в една държава никога не е довела до нищо добро. Това каза по време на посещението си в Пазарджик вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На въпрос за нападките срещу нея, отправени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, Йотова каза, че той от снощи доказва твърдението, че работи за близък конфликт с президентската институция. „По всякакви поводи се опитва да руши нашия авторитет, включително и снощи, с едно изявление, след едно доста дълго и трудно заседание на КСНС. Това, което бих препоръчала на г-н Цветанов, е внимателно да проследи моите изяви. Нека по-малко да дава определения и квалификации за други политически лидери, за други институции“, коментира Йотова. Според нея най-важната задача в момента е България да успее с европредседетелството и да даде шанс и бъдеще на младите хора и на всички български граждани. „За това ни трябва и национален консенсус“, коментира Йотова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на коалицията върху националната сигурност и евроатлантическата ориентация на страната

Мустафа Карадайъ, ДПС: ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на коалицията върху националната сигурност и евроатлантическата ориентация на страната

20 Април 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на тази коалиция за националната сигурност и евроатлантическата ориентация на страната. Те твърдят, че са евроатлантици, а за коалиционен партньор имат явни евроскептици. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в Народното събрание във връзка с твърдението на Цветан Цветанов, че позицията на КСНС отклонява България от евроатлантическата ни ориентация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на ДПС припомни, че от Движението още от първия ден предупреждават, че тази власт е вредна за страната и ориентацията ѝ. „Ситуацията в глобален и регионален план е динамична, тревожна, опасна. Можем да кажем и рискова. Словесните престрелки след заседанието на Консултативния съвет, няма да ги коментирам, защото резултатът от заседанието беше представен от президента на републиката. Една оценка мога да направя на това поведение от гледна точка на това, че от вчера има една по-важна тема за коментар, а именно изявленията на председателя на парламентарната група на коалиционния партньор на ГЕРБ“, каза Карадайъ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Началото на първоначалната позиция на КСНС не ни се струваше обективно, но заедно го променихме

Министър Валентин Радев: Началото на първоначалната позиция на КСНС не ни се струваше обективно, но заедно го променихме

20 Април 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Имахме забележки по началото на текста, който не ни се струваше съвсем обективен, но заедно го променихме. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод излязлата първоначалното предложение за позиция след КСНС при президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не искам да навлизам в подробности, видели сте текста - направете си изводите“, посочи той. „В текста имаше неща, които според нас не съвпадаха с обективната оценка“, обясни министърът. „Нюанси винаги има, решили сме, че текстът трябва да бъде променен“, коментира Валентин Радев.
По повод ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева министърът посочи: „Не съм присъствал и нямам забележки към това, което са правили служителите на МВР“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаме необходимото доверие от евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаме необходимото доверие от евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент

20 Април 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. С координираните действия между БСП и президентската институция, всички тези послания, коментари и изказвания през последните година и няколко месеца, нямаме необходимото доверие пред евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В отговор на въпрос премиерът притеснен ли е от позициите на президента, Цветан Цветанов посочи: „При поднасянето на черновата на становище на КСНС спонтанната реакция, която имахме с Екатерина Захариева, беше подкрепена и от премиера“. „На КСНС за пореден път, въпреки различията ни с ДПС, Мустафа Карадайъ показа истинска евроатлантическа подкрепа за действията на правителството и политиката на държавата“, посочи Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Финансирането на президентската кампания може би трябва да се включи в дебата за субсидиите на политическите партии и на кампаниите

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Финансирането на президентската кампания може би трябва да се включи в дебата за субсидиите на политическите партии и на кампаниите

20 Април 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Някой отвори ли тъмнината в изградената мрежа за финансиране на президентската кампания на Радев. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Финансирането на президентската кампания може би трябва да се включи в дебата за субсидиите на политическите партии и на кампаниите“, посочи той. Попитан защо държавата не разследва финансирането на кампания на президента, Цветан Цветанов коментира: „Разбира се, че държавата трябва да се намеси. Когато има табу, един президент не осветлява начина, по който е станал президент“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Цветан Цветанов да внимава с речника си, тъй като отправя неприкрити обвинения в държавна измяна

Крум Зарков, БСП: Цветан Цветанов да внимава с речника си, тъй като отправя неприкрити обвинения в държавна измяна

20 Април 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов да внимава с речника си, тъй като отправя неприкрити обвинения в държавна измяна. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти в Народното събрание във връзка с твърдението на Цветан Цветанов, че позицията на КСНС ни тласка на Изток и е срещу евроатлантическата ориентация на страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това не са думи, които могат да бъдат хвърляни така на вятъра“, заяви Крум Зарков. По думите му твърденията на Цветан Цветанов са поредното упражнение в политическо интригантство от страна от негова страна към президента. „Надали някой сериозно може да си помисли, че нещо от това е вярно. Смешно е и е жалко, защото показва как се отклонява вниманието от съществените теми. Единственият човек, коайто поставя въпроса за ориентацията на България в геополитически аспект е самият Цветанов“, заяви Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Химическите атаки са военно престъпление - в позицията на президента фигурираха текстове, кореспондиращи с позицията на Русия, а не с тази на ЕС и НАТО

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Химическите атаки са военно престъпление - в позицията на президента фигурираха текстове, кореспондиращи с позицията на Русия, а не с тази на ЕС и НАТО

20 Април 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Химическите атаки са военно престъпление. В позицията на президента не фигурираха никъде текстове, които да кореспондират с позицията на ЕС и на НАТО. Фигурираха текстове от позицията на Русия, която беше изразявана в публичното пространство. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос точно кой текст го притеснява в първоначалния вариант на позицията след КСНС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обществото се въвежда в заблуждение, че едва ли не САЩ, Великобритания и Франция са направили тази атака само и единствено, за да могат действително да атакуват обекти и да ескалират напрежението на място“, посочи той. „Трябва да бъдем солидарни с всяка една стъпка и действие, което ограничава възможността на подобни режими да използват химически атаки срещу техния народ“, заяви Цветан Цветанов. „Ако бяхме излезли с подобна позиция от президентската институция това би могло да създаде напрежение“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.