НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветанка Кирова, организатор: Целта на Националния преглед на духовите и фанфарни оркестри и мажоретни състави е да даде поле за изява на даровити деца

Цветанка Кирова, организатор: Целта на Националния преглед на духовите и фанфарни оркестри и мажоретни състави е да даде поле за изява на даровити деца

1 Май 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Свищов. Целта на Националния преглед на духовите и фанфарни оркестри и мажоретни състави, който се провежда в Свищов, е да даде поле за изява на даровити деца. Събитието няма конкурсен характер и в настоящото му издание се включиха 26 състава от цялата страна. Това разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Цветанка Кирова, директор на СУ „Димитър Благоев“, което е съорганизатор на проявата, съвместно с Община Свищов. Участниците бяха над 540 от различни населени места във всички краища на страната. Първото издание на събитието се провежда през 2011 година.
„Тогава ние решихме да създадем един състав. Проблем беше дали да е духов или фанфарен, но нашите колеги по музика – учителите Георги Гечев и Деян Йорданов решиха, че най-добрият вариант е да се създаде фанфарен оркестър. Така събрахме инструменти от много закрити и функциониращи училища в града. В момента фанфарният оркестър се състои от 23-ма ученици от 4-ти до 11-ти клас. По същото време трябваше да се включим в Културния календар на Община Свищов и ние предложихме като събитие Националния преглед на фанфарните и духови оркестри и мажоретни състави. Тогава бе създаден и мажоретния състав в училището, в него участват 25 момичета“, обясни директорката. Тя допълни и,че идеята за на фестивала е той да запази и обогати традициите на фанфарните и духови оркестри у нас.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 540 оркестранти и мажоретки от цялата страна се събраха в Свищов

Велико Търново: 540 оркестранти и мажоретки от цялата страна се събраха в Свищов

28 Април 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Свищов. 540 оркестранти и мажоретки от цялата страна, които представляват 9 фанфарни, 2 духови и 15 мажоретни състава, се събраха в Свищов, съобщиха от пресцентъра на Общината. Четвъртият национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави, организиран от община Свищов и СУ „Димитър Благоев”, стартира с тържествено дефиле на всички участници, което започна от площад „Свобода”, премина през ул. „Цар Освободител”, площад „Алеко” и приключи пред сцената на ПБНЦ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. Председателят на организационния комитет и кмет на община Свищов Генчо Генчев тържествено откри Националния преглед и даде старт на концертната програма. Той изрази специални благодарности към директорката на СУ „Д. Благоев” Цветанка Кирова, за нейния самоотвержен и упорит труд, породени от силното желание за раелизирането на това национално събитие, което е част от културния календар на община Свищов, и този на Министерството на културата. Кирова също приветства участниците и гостите, и поздрави община Свищов за ползотворната, съвместна работа.
Концертната програма на тазгодишния Национален преглед стартира с изпълненията на Мажоретен състав и фанфарен оркестър „Кракра Пернишки“ при VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Перник. В последвалата концертна програма домакините от Фанфарен оркестър „Акорд”, Мажоретен състав при СУ„Димитър Благоев” и Мажоретният състав при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” – Свищов, заедно с останалите участници, представиха своите музикални и танцови умения. Всички състави в Четвъртия национален преглед получиха от кмета на Свищов плакети и грамоти за участие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В Свищов бе представена книгата-сборник на доц. д-р Юлия Николова „Свищовски духови оркестри“

Велико Търново: В Свищов бе представена книгата-сборник на доц. д-р Юлия Николова „Свищовски духови оркестри“

28 Април 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Свищов. Като част от Пролетната програма и във връзка с Четвъртия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави, в Свищов бе представена книгата-сборник на доц. д-р Юлия Николова „Свищовски духови оркестри“, съобщиха от пресцентъра на Общината. Книгата е издадена съвместно с община Свищов и е посветена на покойния проф. Радко Радков, почетен гражданин на Свищов и с уважение към инж. Константин Илиев – и двамата изтъкнати краеведи, обединяваща ги любовта към родния край и своя град.
Сборникът събуди голям интерес сред свищовската общественост. Зала 1 на Община Свищов беше препълнена с хора очакващи с нетърпение представянето на книгата изпълнена с история, факти и спомени. Нейният съставител доц. д-р Юлия Николова говори с особено вълнение за начина по който изданието става факт и благодари на община Свищов за подкрепата, както и на всички хора, споделили спомените си в нея.
Книгата започва така:
„Историята на тази книга, в която всяка страница е вълнуващ спомен, е изпълнена с носталгия и с надежда. С вяра, че нищо от свищовските културни традиции не е забравено, че най-хубавото от тях ще пребъде чрез незабравата и чрез делата на потомците – може би в друг, преобразен, но по своему повторимо-неповторим изказ.“.
На вълнуващата среща, за първи път пред публика бе представен и най-новият духов оркестър на град Свищов с диригент Деян Йорданов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: IV Национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави ще се проведе в Свищов

Велико Търново: IV Национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави ще се проведе в Свищов

28 Април 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Свищов. IV Национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави ще се проведе в Свищов. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Дирекция „Култура и културно наследство“ в Община Свищов Росен Маринов. Събитието се организира на всеки две години. Участие в настоящото четвърто издание на инициативата ще вземат 48 състава от цялата страна. Те ще се представят пред публика в рамките на два дни. Официалното откриване на фестивала е в 11.00 часа на площад „Алеко“. Приветствия към участниците ще отправят кметът Генчо Генчев и директорът на Средно училище „Димитър Благоев” – Свищов Цветанка Кирова.
Целта на фестивала е да запази богатите традиции на духовите и фанфарни оркестри и мажоретни състави в национален мащаб, както и да популяризира дейността им. Организатори са Община Свищов и училище „Димитър Благоев”, а събитието провежда под патронажа на кмета Генчев.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Книга, разказваща историята на свищовските духови оркестри, предстои да бъде представена в града

Велико Търново: Книга, разказваща историята на свищовските духови оркестри, предстои да бъде представена в града

27 Април 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Свищов. Книга, разказваща историята на свищовските духови оркестри, предстои да бъде представена в града. Съставител и автор на сборника „Свищовските духови оркестри. История, спомени, факти“ е доц. д-р Юлия Николова, която е тясно свързана с града. Издаването на книгата се е случило с подкрепата на Община Свищов, разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново самата съставителка. Тя изказа благодарности и за изключителното съдействие, което и е оказано от Дирекция „Култура и културно наследство“ при местната администрация. „Моят труд проследява историята на духовите оркестри в град Свищов от началото на миналия век до днешно време. Специално внимание съм обърнала на военната музика на 33-ти свищовски полк, духовите музики при училищата, главно на търговската гимназия „Димитър Хадживасилев“, и на реалната гимназия „Алеко Константинов“, но също на училище „Димитър Благоев, на училище „Сакелариевич“, на някогашните техникуми – Химически и Селскостопански и други. Отредено място в книгата има и за съществувалите през различни периоди при Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ и Стопанска академия „Димитър Ценов“. Летописните страници са изпъстрени със спомени на участници в тия оркестри, мнозина от които днес не са между живите“, разказва още авторът.
Премиерата на новоиздадената книга ще се състои в навечерието на ІV Национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави, който ще се проведе на 28 април в Свищов. Тя ще започне в 17.00 часа и ще се проведе в Зала 1 на Общината.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 48 състава от цялата страна ще участват в Четвъртия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в Свищов

Велико Търново: 48 състава от цялата страна ще участват в Четвъртия национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в Свищов

24 Април 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Свищов. 48 състава от цялата страна ще участват в Националния преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави в Свищов. Това потвърди за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Културната дирекция в Община Свищов Росен Маринов. Събитието се организира на всеки две години и през 2018-та ще е неговото четвърто издание. То ще протече в рамките на два дни – 28 и 29 април /събота и неделя/. Официалното откриване ще е в 11.00 часа в неделя, на площад „Алеко“. Приветствия към участниците ще отправят кметът Генчо Генчев и директора на Средно училища „Димитър Благоев” – град Свищов Цветанка Кирова. Програмата с изявите на съставите можете да откриете на интернет сайта на крайдунавската администрация.
Целта на фестивала е да запази богатите традиции на духовите и фанфарни оркестри и мажоретни състави в национален мащаб, както и да популяризира дейността им. Организатори са Община Свищов и школото, а събитието протича под патронажа на кмета Генчев.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В Свищов вече репетира най-новия духов оркестър, съставен от десетима музиканти

Велико Търново: В Свищов вече репетира най-новия духов оркестър, съставен от десетима музиканти

17 Април 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Свищов. Свищовлия възроди духовата музика в града, след близо 20-годишно прекъсване. В Свищов вече репетира най-новия духов оркестър, съставен от десетима музиканти, разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново диригентът и създател на музикалния състав Деян Йорданов. Той уточни, че идеята му е възникнала преди няколко години, но реализацията й е станала възможна едва през януари 2018-та. „За момента сме около десетина човека, като аз също свиря с тях, заедно. Набирам още хора. Който може да свири, дори да не може, нека заповяда, защото идеята е да се научи. В оркестъра има и мои ученици, на които аз преподавам. Те са на възраст от осми до дванадесети клас, включително. Имаме четирима ученици, а останалите пет-шест човека сме по – възрастни“, обясни Деян Йорданов. Той допълни и, че за момента съставът е напълно самодеен и няма такси и вноски за участие. Репертоарът се състои от патриотични маршове, народна музика и авторски парчета, създадени от Деян.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Книга, разказваща историята на свищовските духови оркестри, предстои да бъде представена в града

Велико Търново: Книга, разказваща историята на свищовските духови оркестри, предстои да бъде представена в града

17 Април 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Свищов. Книга, разказваща историята на свищовските духови оркестри, предстои да бъде представена в града. Съставител и автор на сборника „Свищовските духови оркестри. История, спомени, факти“ е доц. д-р Юлия Николова, която е тясно свързана с града. Издаването на книгата се е случило с подкрепата на Община Свищов, разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново съставителката на изданието. Тя изказа благодарности и за изключителното съдействие, което и е оказано от Дирекция „Култура и културно наследство“ при местната администрация. „Моят труд проследява историята на духовите оркестри в град Свищов от началото на миналия век до днешно време. Специално внимание съм обърнала на военната музика на 33-ти свищовски полк, духовите музики при училищата, главно на търговската гимназия „Димитър Хадживасилев“, и на реалната гимназия „Алеко Константинов“, но също на училище „Димитър Благоев, на училище „Сакелариевич“, на някогашните техникуми – Химически и Селскостопански и други. Отредено място в книгата има и за съществувалите през различни периоди при Първо българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ и Стопанска академия „Димитър Ценов“. Летописните страници са изпъстрени със спомени на участници в тия оркестри, мнозина от които днес не са между живите“, разказва още авторът.
Премиерата на новоиздадената книга ще се състои на 27 април (петък) в навечерието на ІV Национален преглед на ученическите духови и фанфарни оркестри и мажоретни състави, който ще се проведе на 28 април в Свищов. Тя ще започне в 17.00 часа и ще се проведе в Зала 1 на Общината.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.