НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пламен Георгиев: Заявявам категорично, че част от парите за подкупа са намерени в автомобила на Десислава Иванчева, а друга част - в посредника

Пламен Георгиев: Заявявам категорично, че част от парите за подкупа са намерени в автомобила на Десислава Иванчева, а друга част - в посредника

24 Април 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Абсолютно категорично мога да заявя, че част от парите са намерени в автомобила на Десислава Иванчева, а друга част - в посредника. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаме никакви правомощия по задържане, така че реално не сме участвали, нито в задържането й, нито в описването. Нямаме дори полицейски функции“, посочи той. В отговор на въпрос има ли още сигнали срещу кмета Иванчева и повдигане на нови обвинения Пламен Георгиев коментира: „Нямам право, знам колкото вас. Не ми е работа да знам тези неща, има досъдебно производство. Единственият, който може да прецени дали ще има обвинение и да съобщи за нови свидетели, които са постъпили е Прокуратурата“. Попитан дали в Антикорупционния орган са постъпвали други сигнали председателят посочи: „Които сигнали е имало, сме ги подали. Не искам да изпадам в конкретика. Имахме разговор с Иван Гешев и той ме помоли да спрем да говорим в конкретика за досъдебно производство, което е висящо. Наистина не е редно да обсъждаме такива въпроси, има следствена тайна“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В момента, в който е текло разследването срещу Десислава Иванчева, аз съм се срещал с нея, за да правим парка в „Младост“

Премиерът Бойко Борисов: В момента, в който е текло разследването срещу Десислава Иванчева, аз съм се срещал с нея, за да правим парка в „Младост“

23 Април 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. В момента, в който е текло разследването срещу Десислава Иванчева, аз съм се срещал с нея, за да правим парка в „Младост“. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, след представянето на резултатите от проверки за незаконната търговия с цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че и Министерството на спорта, и МВР това, което набелязаха, правят, продължават да правят, вече знам, че дори камерите на Националния стадион „Васил Левски“ са сменили. Цялото общество трябва не само да ги подкрепя, а да негодува срещу подобни деяния. Достатъчно строги са в момента, за да се налага да ги надъхвам повече. Когато ги надъхаш повече полицаите и жандармерията, следващият път те ще вложат повече сила и ще имаме друга тема на разговор. Малко ще стане като с кмета на „Младост“, коментира Борисов във връзка с полицейските служители, които пострадаха заради хвърлена бомбичка по време на мача Левски-ЦСКА.
За показния арест на Десислава Иванчева, премиерът заяви: „Зададох и аз въпрос като вас, че това толкова дълго стоене на мястото, където бяха задържани, отговорът, който ми дадоха и аз го приемам е, че всяка една банкнота трябва да се опише по номер, да се провери от втори човек с всичките им буквички от двете страни и понеже са много банкноти, това изисква много време. Когато навремето преди няколко години имаше, да не казвам имена, беше оправдан човекът, защото пликът с пари не беше отворен да опишат, че са вътре, и това беше достатъчно основание и правилно в съда да падне обвинението“. Той посочи, че затова сега са се били презастраховали в тази посока. „Понеже чух различни спекулации, мога да кажа, че преди 20-30 дни кметицата или кметът на „Младост“ беше при мен, пратих я при Фандъкова, говорихме за парка до църквата да помогнем финансово и да стане едно прекрасно място. През цялото време съм поддържал отлични отношение, както знаете с всички кметове, независимо дали са от ГЕРБ или която и да било друга партия. Не приемам абсолютно никаква спекулация на тази тема. Бих посъветвал колегите друг път да бъдат по-експедитивни, за да може да не се получава нещо, което всички искаме – борба с корупцията, а след това дни наред да се обясняваме защо и как е проведена самата операция. Така ми беше отговорено – преброяването на толкова много банкноти“, подчерта премиерът и добави, че една цифричка, ако се сбърка от тези, които ги описват, може да падне цялото дело след това. „Така ми обясниха. Неслучайно споменах, че в момент, в който е текло разследването, аз съм се срещал с кметицата да правим парка в „Младост“, който е до новата църква, която открихме. Не може никой да ме упрекне в каквото и да било“, каза още Бойко Борисов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Законовите текстове са причина за многочасовия публичен арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева

Прокурор Иван Гешев: Законовите текстове са причина за многочасовия публичен арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева

23 Април 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Законовите текстове са причина за многочасовия публичен арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева, а нищо от казаното от нея и адвокатите й по повод неуредици при спецакцията не отговаря на истината. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
Той обясни, че по закон при извършването на претърсване, то се прави само в присъствието на лицето, което използва обекта, в случая – служебният автомобил на Иванчева, който беше спрян от полицията и 5-6 часа остана заедно с Иванчева и нейната заместничка пред Спортната палата. Пред погледите на хиляди граждани и в прекия ефир на телевизиите.
„Това е лош късмет – лош късмет за нас, разследващите, и ние имаме семейства, никой от нас не иска да стои пред цяла България и да извършва тези действия. Това е стрес и за обвиняемите и семействата им. Не сме виновни, че госпожата, заместникът ѝ и посредника решиха да се срещнат в центъра на София, да извикат изнуденото лице, да вземат парите, да си ги разхвърлят в едно кафе и след това да тръгнат по този маршрут”, заяви Гешев.
По думите му не е имало как да се поеме рискът със 70 000 евро, които не са собственост на разследващите и затова се е действало при първия възможен момент.
„Обвиняемите в България могат да говорят абсолютно всичко, включително и да лъжат. Не носят наказателна отговорност. Работата на адвокатите е да подкрепят защитните версии на обвиняемите”, отговори им задочно Гешев.
По думите му претърсването е започнало от предна лява врата с пълно описване на всичко намерено и два след час-час и половина парите са били открити в багажника. По ръцете и телата на задържаните били открити следи от веществото, с което е маркирана сумата. Също и по части на колата, използвани от Иванчева, докато шофирала. Гешев призна, че знае всичко това от колегите си и не е чел обстойно документите.
По отношение на движението на подкупа, обвинителят посочи, че е имало „пазарлък” от средата на март и 70-те хиляди евро са били поискани от бизнесмена Александър Ваклин преди да му бъде направена „отстъпка” и за останалите му обекти в „Младост”. В отговор на въпроса дали тук всъщност няма провокация към подкуп, Иван Гешев определи това като „остарял за мен институт, който пречи на борбата с корупцията”: „Ние оправдаваме някой, който насила е взел – тогава е въпросът: Защо взе?” Той допълни, че в случая няма как да има провокация от изнудвано лице.
Парите на Ваклин сега са блокирани като веществено доказателство по делото. „Този човек, освен че страда от административния произвол и обикаля всички медии, за да се защити и да защити държавата, вместо държавата да го защити, се налага да търпи и други неблагоприятни последствия. Аз съм сигурен, че ще има и други неблагоприятни последствия”, коментира Гешев, но не каза какво има предвид.
Той на няколко пъти отбеляза, че дава може би прекалена публичност на факти от досъдебното производство, но, в същото време заяви и нещо „неофициално” отново срещу действията на общината в „Младост”: „Има голям инвеститор клас А, неофициално от тази фирма излизаха сигнали, че се процедира по този начин (с корупционен натиск – б.р.). В един момент собственикът, който е чужденец, е преценил, че няма да се сигнализира на правоохранителните органи”.
Попитан дали все пак не е бил унизителен арестът, той отговори: „Не смятам, че е унизително, ние спазихме закона. За мен унизително е да изнудваш инвеститори, да не си изпълняваш служебните задължения и да те няма в работния ден, който ти е приемен ден, унизително е за нещо, което си длъжен да направиш – една пощенска услуга, да очакваш някой да те почерпи. Унизително е тези пари да не влизат в ремонти, асфалт, социални дейности и пенсии”.
В началото на интервюто прокурор Иван Гешев подчерта, че всеки е невинен до доказване на противното.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: При операцията по задържането на  кмета на „Младост“ се преигра

Румен Петков, АБВ: При операцията по задържането на кмета на „Младост“ се преигра

21 Април 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. При операцията по задържането на кмета на район „Младост“ се преигра. Това коментира Румен Петков, бивш вътрешен министър и член на ИБ на АБВ, в интервю за Радио „Фокус“ по повод ареста на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева по обвинение за взимане на подкуп в особено големи размери. Той допълни, че от АБВ са категорични, че в борбата с корупцията не трябва да има компромиси, но по конкретния случай мярката е изпусната. Румен Петков допълни, че всичко е можело да се случи при закрити врати и да не става публично достояние.
Той коментира и въпроса дали това не е опит на българските служби да покажат, че се борят с корупцията. „Аз мисля, че този комплекс, че трябва да покажем на някого нещо - в конкретния случай, че трябва да покажем на Европа, че България се бори с корупцията, трябва да бъде загърбен. Ние трябва да убедим обществото, да убедим народа в институционната нетърпимост към корупцията, в способността за ефективни действия на звената, които са призвани да се борят с корупцията. Ако се водим от целта – да убедим Европа, ще направим много груба грешка“, посочи Румен Петков.
Според него повдигането на обвинения срещу Десислава Иванчева и последващите действия на разследващите органи би трябвало да доведат до развръзка, която се очаква от обществото, а именно - да се преодолеят съмненията, че това е постановка и да се докаже, че действително става дума за корупционни действия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Ирен Савова: Парите за подкупа на Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани

Адвокат Ирен Савова: Парите за подкупа на Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани

21 Април 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Парите за подкупа на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани от нея. Това каза адвокатът Ирен Савова, защитник на зам.-кметицата на района Биляна Петрова. „Парите, които Ваклин е предал на следователите за въпросния подкуп са предадени на 2 април. В постановлението за привличане като обвиняема на Десислава Иванчева пише, че подкупът е поискан на 13 април. Как така едни пари вървят изпреварващо по-бързо преди да бъдат поискани?”, попита Савова.
„В никакъв случай нито един български гражданин не може да бъде поставян в такова унизително положение”, категорична е Ирен Савова по повод показния арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.
„Отидох към 16:30 ч. при тях. Нямаше никакъв проблем по отношение на моя допуск, но картината при тях беше наистина покъртителна от гледна точка на състоянието, в което се намираха и двете”, каза Савова.
По думите ѝ на двете жени не било позволено да отидат до тоалетната от момента на задържането, не им била осигурена и вода.
„Можете ли да си представите по какъв начин е уронено достойнството на такъв човек? Какъв е проблемът да ги спре полицията или органите на реда, да ги помолят да карат след тях, при тях да седнат хора, които да гарантират, че няма да изядат парите или да ги хвърлят, да се отиде до най-близкото полицейско управление и там да се извършат всичките действия?”, отново попита Савова.
Според нея на прокуратурата ще ѝ бъде много трудно да докаже това престъпление. Тя и адвокатът Иван Иванов, който също участва в разговора в студиото, определиха доказателствата като „твърде крехки”.
Относно химическото вещество, от което ръцете на Десислава Иванчева и Биляна Петрова „светнали като коледни елхи”, Савова уточни, че наличието на веществото е спорно.
Адвокатите потвърдиха, че от ръцете на Иванчева е светнала само външната страна на дланта, като там веществото е попаднало най-вероятно от подписване на протоколите, върху които са броени парите.
„Те бяха в непрекъснат досег с парите след задържането им. Парите се брояха до колата от клекнали следователи, аз бях също непрекъснато до тях. Сигурно и на мен да ми бяха взели проби, щях да светна по същия начин”, каза Савова.
Адвокатите уточниха също, че по делото няма СРС-та.
„Няма доказателства Иванчева да е взимала подкуп”, категорични са юристите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ваклин, бизнесменът, подал сигнал срещу Иванчева: Няма заговор, тя сама си поиска парите

Александър Ваклин, бизнесменът, подал сигнал срещу Иванчева: Няма заговор, тя сама си поиска парите

21 Април 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Няма заговор срещу Десислава Иванчева, тя сама си поиска парите. Това заяви бизнесменът Александър Ваклин в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. Ваклин потвърди, че именно той е бил изнудван от кмета на район "Младост" Десислава Иванчева да плати подкуп от 250 000 евро. В петък в Специализирания наказателен съд Иванчева съобщи, че инвеститорът, подал сигнала срещу нея е Ваклин. Той е сезирал органите на реда за искане на 250 000 евро за съобщителна процедура.
Той бе категоричен, че няма заговор срещу кмета на район "Младост".
„Трябва да се прекрати една порочна практика. За съжаление Десислава Иванчева наистина си поиска парите и сама определи мястото и времето, по което да й бъдат дадени. Няма заговор”, категоричен бе бизнесменът. "Служители в Общината бяха казали на служители в нашата фирма, че проблемът е личен. Потърсих контакт, за да видя защо е личен. Разбрах, че става дума за толкова много пари, когато се осъществи контакт с кмета. Но тези неща са обект на разследването, Прокуратурата разказа всичко подробно", добави той. "Видях адвокати, видях, че започнаха да спекулират с неща, които не са верни", добави той. „Направих четири опита да си запиша час за среща с кметицата на район „Младост” и да обсъдя с нея в официалното й приемно врем ситуацията. На нито една от тези срещи тя не дойде, а присъстваше някой неин заместник”, поясни Ваклин.
Относно ролята на бившия кмет на района Петко Дюлгеров, Ваклин заяви, че се е свързал с него случайно. "Не го познавах отпреди. Той осъществи контактна роля", добави той.
По думите му има неоспорими доказателства срещу Десислава Иванчева. "Никой не е искал да стане такъв цирк. Показността е по вина на г-жа Иванчева. Тя си избра времето и мястото, а то не беше подходящо. Това се случи пред министерство – какво очаквате”, коментира още Александър Ваклин.
Бизнесменът е на мнение, че тя се е превърнала в „синдром на човек, почувствал се над закона”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста кмета на "Младост" Десислава Иванчева (ОБЗОР)

Съдът остави в ареста кмета на "Младост" Десислава Иванчева (ОБЗОР)

20 Април 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд уважи искането на Прокуратурата и постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвинения в подкуп кмет на район "Младост" Десислава Иванчева. Така Иванчева остава в ареста за постоянно. Същата мярка съдът постанови и спрямо Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. За деянието, в което е обвинена тя, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 10 до 30 години.
В съдебната зала присъстваха само Иванчева и Петрова. Те бяха доведени от охраната на Спецсъда с белезници и отрекоха да са изнудвали строителен предприемач. Предположиха, че намерените по време на ареста пари са били подхвърлени и обявиха, че са жертва на сценарий, зад който стои третият задържан – бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Според Десислава Иванчева сигналът е бил подаден от строително-инвестиционното дружество ВАКЛИН ГРУП, чийто собственик е Александър Ваклин. „Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали и не сме получавали“, заяви Десислава Иванчева през стъклената преграда в залата. Според държавното обвинение има достатъчно свидетели, които уличават Иванчева, че е искала услуги и пари, за да пусне определени инвестиционни проекти. Според адвоката на кмета Марин Марковски и другите адвокати обаче няма такива доказателства, става дума за инвеститорски интереси, които Иванчева е засегнала. Защитата заяви, че не е имало разрешение от съда да бъдат белязани парите за подкупа и няма как да бъдат доказателство. Десислава Иванчева коментира, че е имало заговор срещу нея, за да стане Румен Русев служебен кмет на „Младост“. Адвокатът й Марковски изтъкна, че е намерено вещество само по дланите й, а ако наистина е пипала парите, следи е щяло да има и по волана на автомобила. Според Прокуратурата веществото, с което са били маркирани парите, е намерено по шофьорската седалка и по сенника.
„Фокус“ припомня: Кметът на район „Младост“ беше задържана при зрелищна акция, която продължи 10 часа на 17 април. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата й. От Специализираната прокуратура обясниха цялата схема с подкупи в „Младост“. При претърсването на кабинета и колата на Десислава Иванчева са намерени стотици забавени преписки. До Прокуратурата и Антикорупционния орган са подадени множество сигнали за неправомерни действия в Община "Младост". Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС-та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Около 20 души протестират пред Спецсъда в подкрепата на задържаните кмет и зам.-кмет на район „Младост“

София: Около 20 души протестират пред Спецсъда в подкрепата на задържаните кмет и зам.-кмет на район „Младост“

20 Април 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
София. Около 20 души протестират пред сградата на Специализирания съд в подкрепата на задържаните кмет и зам.-кмет на район „Младост“ – Десислава Иванчева и Биляна Петрова, предаде репортер на Агенция „Фокус. Протестиращите скандират „Вие сте позор, оставка и затвор“ и носят плакати с надписи: „Ние сме Деси и Биляна“, „Стройте магистрали, а не софийските квартали“. Гражданите не пречат на движението. Намират се на тротоара на на ул. „Черковна“ в посока Румънското посолство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд остави в ареста  кмета на "Младост" Десислава Иванчева

Специализираният наказателен съд остави в ареста кмета на "Младост" Десислава Иванчева

20 Април 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд постанови мярка "задържане под стража" спрямо кмета на "Младост" Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция "Фокус". Защитник на Иванчева бе адвокат Марин Марковски. По думите му вижданията на прокуратурата не стъпват на доказателства. Според Марковски няма причина Иванчева да остане в ареста.
Съдът постанови същите мерки и на останалите двама обвиняеми - Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адв. Марин Марковски: Светналите като коледна елха ръце на Десислава Иванчева са мечтата на прокуратурата - обаче това няма отношение към фактите

Адв. Марин Марковски: Светналите като коледна елха ръце на Десислава Иванчева са мечтата на прокуратурата - обаче това няма отношение към фактите

20 Април 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Светналите ръце като коледна елха е мечтата на прокуратурата – обаче това няма отношение към фактите. Това каза пред журналисти адвокатът на Десислава Иванчева Марин Марковски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос компрометирани ли са доказателствата по делото с кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, адвокатът заяви: „Тези, които са приложени са компрометирани. С тях и без тях, няма никакви доказателства, за това, че тя на 17 април 2018г. е искала 500 хил. евро". Той посочи, че многократно е обяснил ясно и просто, че ръката на Иванчева е светнала в тази част, с която е подписала протокола. „Това абсолютно изключва тя да ги е хващала. Това е докосване“, допълни Марковски. Според него изводът от светването на дясната й ръка означава, че няма как Иванчева да е броила пари.
На въпрос как ще коментира, че по кормилото на колата няма следи от това вещество, Марковски посочи, че след като тя не е взимала парите, няма как да има следи. Във връзка с обясненията на посредника - бившия кмет на района Петко Дюлгеров, Марковски заяви, че когато се прави самопризнание, адвокатът се интересува от това какви факти са свързани с неговия клиент. „Той вътре казва: „Аз нея не съм я виждал“. Следователно в неговите показания, той не е казал, че е разговарял с Иванчева. Дюлгеров не казва, че тя го е изнудвала. В неговите показания няма такова нещо“, заяви адвокатът на Иванчева. По думите му в показанията на Дюлгеров не се споменава името на Иванчева. Според него Иванчева няма никакво отношение към попадането на парите в багажника й. Марковски заяви, че има подозрения за политически и бизнес интереси. "Кой има интерес? Когато се строят 12 500 кв. м площ, има разрешително за строеж, дадени няколко милиона евро, за да се строи. Смятате ли, че няма интерес да се строи по такъв начин, че бързо да станат апартаменти и да се продадат бързо. Как да няма интерес, става въпрос за милиони“, каза Марковски. На въпрос кой иска да вземе милионите, той отговори: "Такъв има всеки, който може да взима милиони в България".
Виктория КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева пред съда: Моля да бъда освободена поради липса на доказателства

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева пред съда: Моля да бъда освободена поради липса на доказателства

20 Април 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
София. Моля да бъда освободена поради липса на доказателства. Това каза кметът на "Младост" Десислава Иванчева в последната си дума пред съда, предаде репортер на Агенция "Фокус". Иванчева допълни, че няма къде да се укрива.
От своя страна зам.-кметът на района Биляна Петрова заяви, че вкъщи ще бъде по-полезна на обществото. Тя обеща, че няма да пречи на разследването.
По време на заседание адвокатът на Иванчева - Марин Марковски заяви, че според него държавното обвинение не е посочило доказателство, че са поискани 500 хил. лв. подкуп. По думите му вижданията на прокуратурата не стъпват на доказателства. Марковски заяви, че няма причина Иванчева да остане в ареста.
Очаква се след анализ съдът да се произнесе в 17.45 часа. по мерките на тримата обвиняеми - Десислава Иванчева, Биляна Христова-Петрова и Петко Дюлгеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева: Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали и не сме получавали

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева: Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали и не сме получавали

20 Април 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали и не сме получавали. Това каза пред журналисти кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Иванчева бе доведена в съдебната зала заедно със заместническата й Биляна Петрова. Двете бяха в обособено пространство зад стъкло. Наложи се Иванчева и Петрова да подвикват към журналисти, за да могат да бъдат чути.
Относно бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който също е обвиняем за взимане на подкуп в особено големи размери, Иванчева заяви: „Той не ни е давал никакви пари. Просто са намерени в служебната кола, в някакво кашонче“. На въпрос кога са били подхвърлени парите, тя уточни: „Когато ни обискираха. 5 часа седяхме без адвокат“.
На въпрос дали е ходила в кафенето в градинката „Кристал“ и имала ли среща с Дюлгеров, Десислава Иванчева потвърди, че са пили кафе. „Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали, не сме получавали. Парите са вероятно подхвърлени. Няма да си държа пари в отворен кашон с мен", поясни тя. Иванчева каза още, че без опис са претърсени двете дамски чанти и кашона с пари. "Жабките, страничните врати, цялото това пространство не са претърсвали, проверявали и описвани, което означава че всичко е било подметнато и намерено“, обясни тя.
"Парите бяха в колата, не са били в нас. Няма никакви отпечатъци", каза още Иванчева. "Няма никакви отпечатъци", повтори тя и добави, че ръцете ѝ са светели само отстрани, но не и по пръстите ѝ. По думите ѝ маркерът е попаднал случайно там от листа, на който е писала показанията си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата: Не се извършва проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема  Десислава Иванчева

Прокуратурата: Не се извършва проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема Десислава Иванчева

20 Април 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. В прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът на Район Младост – Столична Община - Десислава Иванчева. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Започна разглеждането на мярката за неотклонение на кметицата и зам.-кметицата на „Младост“, двете присъстват на заседанието

София: Започна разглеждането на мярката за неотклонение на кметицата и зам.-кметицата на „Младост“, двете присъстват на заседанието

20 Април 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. В Специализирания наказателен съд се гледа внесеното искане от страна на Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Десислава Иванчева, Биляна Христова-Петрова и Петко Дюлгеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тримата са с повдигнати обвинения по чл. 302а НК – подкуп в особено големи размери. В съдебната зала присъстват Иванчева и Петрова. Те бяха доведени от охраната на Спецсъда с белезници. В началото на заседанието Иванчева се обърна към журналистите в залата като заяви, че не са взимали пари, а всичко е било подхвърлено.
Агенция „Фокус“ припомня: Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, зам.-кметът Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров са привлечени като обвиняеми за взимане на подкуп в особено големи размери. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 30 години „лишаване от свобода“, с конфискация на част или на цялото имущество, и лишаване от права. Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани във вторник, 17 април, при зрелищна акция, която продължи 10 часа. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата ѝ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд ще гледа мярката за неотклонение на районния кмет на "Младост" и другите двама обвиняеми за подкуп

Специализираният наказателен съд ще гледа мярката за неотклонение на районния кмет на "Младост" и другите двама обвиняеми за подкуп

20 Април 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Днес в Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Десислава Иванчева, Биляна Христова-Петрова и Петко Дюлгеров с повдигнати обвинения по чл. 302а НК – подкуп в особено големи размери. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд. Делото ще се разгледа от 6 състав на Специализирания наказателен съд и е насрочено за 13.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе искане за мерки „Задържане под стража“ на тримата обвинени за корупционни действия в район "Младост"

Специализираната прокуратура внесе искане за мерки „Задържане под стража“ на тримата обвинени за корупционни действия в район "Младост"

20 Април 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за вземане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвинени за корупционни действия в столичната Община „Младост“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Предстои съдът да насрочи за днес съдебното заседание по мерките.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Подкрепяме изцяло действията на българските институции в борбата с корупцията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Подкрепяме изцяло действията на българските институции в борбата с корупцията

20 Април 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме изцяло действията на българските институции в борбата с корупцията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването "Тази сутрин" по бТВ във връзка с ареста на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева. "Този корупционен случай е много ясен знак, че държавата ще бъде безкомпромисна към всеки един, който реши да се възползва от служебното си положение да се облагодетелства", заяви Цветанов. Той посочи, че всяка подобна операция се извършва под прякото наблюдение на прокурор, който решава какви да бъдат предприетите действия и кога да започне дадената операция.
"Действията на органите са били да документират и да съберат достатъчно доказателства, които да бъдат необорими в съдебната фаза и да може действително да имаме осъдителна присъда", заяви Цветанов.
Той коментира, че не е запознат с начина на планиране на акцията, но гледайки отстрани може да се предположи, че би могло да се предприемат действия, които да могат да защитят достойнството на задържания, защото докато Десислава Иванчева не бъде осъдена се ползва от презумпцията за невинност.
Цветанов каза още, че докато той е бил министър на вътрешните работи е имало показни акции, но корупционният натиск към всички, които имат отношение към държавните институции е бил под 9%, а след идването на БСП на власт този натиск е достигнал 39%.
"Толерирам и подкрепям агресивните действия на правоохранителната система и прокуратурата, за да можем да противодействаме на тази корупция, защото това е най-чувствителната тема за обществото", каза още Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Продължавам да считам, че при задържането на Десислава Иванчева леко са преминати границите, но e похвално, че се показва, че органът работи

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Продължавам да считам, че при задържането на Десислава Иванчева леко са преминати границите, но e похвално, че се показва, че органът работи

20 Април 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Продължавам да считам, че за задържането на Десислава Иванчева леко са преминати границите, но e похвално, че се показва, че органът работи. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка със задържането на кмета на столичния район „Младост“ и последвалия коментар на главния прокурор Сотир Цацаров пред Агенция "Фокус" на нейно изказване. „Ако ме питате дали се страхувам - не, не се страхувам, ако това е да изразявам позицията си. Ако ме питате дали имам намерение да водя войни – не, аз съм миролюбив човек и смятам, че трябва да се изчистват противоречията. Ако ме питате дали считам, че леко са преминали границите – да, продължавам да го считам. Моето изказване беше в отговор на въпрос на журналист, когато обяснявахме ситуацията с „осветляването“, както поиска президента. Уважавам работата на колегите, които са работили за разследване и разкриване на това престъпление, което ще се докаже в съда“, коментира Захариева.
Тя посочи, че Министерството на правосъдието работи по анализа на Прокуратурата за облекчаване на Наказателно-процесуалния кодекс в областта на начина за събиране на доказателства. „Да, Иванчева е трябвало да стои там, защото е трябвало да присъства на обиска. Това, което наистина и е интересно в този дебат, е, че нещата не са черно-бели. Хора, които твърдят, че едва ли не затова, че е стояла четири часа, тя е невинна – това е пълен абсурд. Както обясниха разследващите, такава акция се прави дълго време. Тази община определено не вървеше добре“, каза още вицепремиерът и обясни, че нещата не бива да се поляризират.
„С г-н Сотир Цацаров не се виждам вече, но се чуваме, като последния път беше за случая със Желяз Андреев. За случая с кмета на „Младост“ не сме говорили, но като се върне ще се радвам да се видим. Това, че се разследват престъпления за корупция е много похвално, това че се правят такива акции и се показва, че органът работи - също. Дълго време е следено, много хора са работили – поздравявам ги. Но не бива да приемаме всичко като лична нападка, напротив – това е начин да ставаме по-добри. Аз лично в никакъв случай не съм искала да нападам никого, напротив – изразих позиция в отговор на въпрос. Това е моя позиция, но може би има различни оценки от кабинета. Нека да седнем с главния прокурор и да обсъдим, какво да направим в НПК, за да подобрим процеса. Трябва да използваме всички механизми в борбата с корупцията по високите етажи на властта“, коментира Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се прокуратурата да поиска постоянния арест на районния кмет на „Младост” Десислава Иванчева

Очаква се прокуратурата да поиска постоянния арест на районния кмет на „Младост” Десислава Иванчева

20 Април 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се прокуратурата да поиска постоянния арест на районния кмет на „Младост”, която беше задържана при акция преди 3 дни. Днес изтича 72-часовото ѝ първоначално задържане. Десислава Иванчева е с повдигнато обвинение за подкуп в особено големи размери, като законът предвижда за това деяние наказание от 10 до 30 години затвор.
Агенция "Фокус" припомня: Десислава Иванчева беше задържана при зрелищна акция, която продължи 10 часа на 17 април. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата й.
От Специализираната прокуратура обясниха цялата схема с подкупи в „Младост“. При претърсването на кабинета и колата на Десислава Иванчева са намерени стотици забавени преписки. До Прокуратурата и Антикорупционния орган са подадени множество сигнали за неправомерни действия в Община "Младост". Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС-та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва, както при ареста на кмета на „Младост“, това има обратен ефект

Румен Петков, АБВ: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва, както при ареста на кмета на „Младост“, това има обратен ефект

19 Април 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва, както при ареста на кмета на столичния квартал „Младост“. Това заяви в ефира на БТВ членът на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Според него показността на акцията е преминала границата на обществено търпение и вече компрометира действията на правоохранителните органи в публичното пространство. „Когато се мине една граница ефектът е обратен. Не знам дали прави впечатление, но в социалните мрежи жената започва да се героизира. Тя вече е жертвата. И наистина, не може за две дами, които сумарно надали имат 90 кг. общо, заради тях да изкараш две дузини полицаи, да изкараш жени с маски. Не се прави така. И когато от АБВ предупреждавахме, че по този начин направена антикорупционната комисия, с такива правомощия, няма да изпълнява качествено функциите си. Защото ние от АБВ направихме дискусия с участието на адвокати, юристи, на академичната мисъл на България и проблемите се чуха много ясно. Затова пак казвам, подобни преигравания ще доведат до обратен ефект в обществото“.
„Тази акция е направена на принципа „да попаднеш в медиите“. Да видят хората, че имаме маски за полицията, че имаме стройни жени, които са с маски. И затова две жени да ги държиш два часа „диван чапраз“ пред Спортната палата да ги види цяла България. При това да натовариш движението в района, да изнервиш пътникопотока… По този начин ние дискредитираме борбата с корупцията, с престъпността като цяло. И когато създаваме такива явления като тази антикорупционна комисия, на мен ми е много интересно как ще се чувстват днешните управляващи, когато вече не са управляващи и ги посрещнат пред Спортната палата в София и ги държат така 3-4 часа на показ“, посочи той.
Според Петков начинът, по който е проведена акцията срещу кмета на квартал „Младост“ може да изправи страната ни пред дело в Съда по правата на човека в Страсбург, където страната ни вероятно ще бъде осъдена, независимо от това дали вината на Десислава Иванчева бъде доказана и дали тя ще бъде осъдена по повдигнатите й обвинения за искане и вземане на подкуп. „Битката с корупцията е от жизнена необходимост за България, но този гяволък с тази акция ще го плащаме всички. За това още днес трябва да бъдат извадени, и то с големи букви, имената на тези, които са я разпоредили и да знаем, че благодарение на тях всички ние ще платим едни пари на тази жена, заради начина, по който се отнесоха с нея, дори и тя да бъде осъдена“.
Петков бе призован за коментар и по отношение на кандидатурата на Ивайло Калфин за ръководител на ОЛАФ, която среща изключително сериозна подкрепа от членовете на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент. „Това е въпрос на позиция, която трябва да заеме правителството ни. И ако ГЕРБ не подкрепят г-н Калфин, това ще бъде национално предателство. Защото България в момента има огромен шанс един достоен и уважаван политик, един авторитет и изключително честен човек, с изключителна подготовка и като финансист, и като международник, да заеме тази позиция“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост"

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост"

19 Април 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост". Това каза председателят на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в телефонно интервю за Агенция "Фокус" във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост". "Ако не ме лъже паметта, чл. 162 от Наказателно-процесуалния кодекс предвижда как се извършва претърсване и изземване. Чл. 162, разбира се, говори за помещения, но в конкретния случай се прилага аналогично и за автомобил. Нашият закон е категоричен, че това процесуално-следствено действие, за да има после стойност, трябва да се извърши в присъствието на лицето, което ползва в случая автомобила, т.е. г-жа Иванчева. Единственият възможен начин да се извърши това претърсване е в присъствието на г-жа Иванчева и тя трябва да бъде поканена първоначално – дори законът го предвижда – да предостави търсените вещи, а след това започва и самото претърсване. Така че няма друг начин, по който да бъде извършено. Поради това, че сумата, която беше намерена, беше много голяма и отне, съвсем естествено, физически доста време да се опише всяка една банкнота, сериен номер. Разбирате, че ако това не беше направено, ако се сбърка например една цифра на една банкнота, това може да опорочи после целия протокол и се рискуваше, ако се опорочи това процесуално-следствено действие, а именно да се извърши в неприсъствието на г-жа Иванчева, после можеше да няма доказателствена стойност. Така че от тази гледна точка, за мен това е единственият законов начин да бъде проведено това действие – претърсване и изземване, и това беше причината г-жа Иванчева да бъде на мястото. От тази гледна точка, за мен прокуратурата си свършиха работата по единствения възможен начин", коментира Пламен Георгиев, нито знае какво ще бъде анализирано по случая.
"Стига толкова обещания. Обещанията за борба с корупцията бяха дотук. Оттук нататък вече има действия и мисля, че крайно време е, когато се виждат някакви положителни резултати, да се даде и съответната оценка за това, което е свършено", заяви Георгиев.
Той заяви, че споделя мнението на вицепремиера Захариева, че никой не е щастлив от оправдателни присъди, но му е много странно такова изказване да се прави в контекста на една за успешна акция. "Разбира се, тепърва съдът ще оцени нашите действия, но с оглед обема на събраните доказателства, за мен тук, конкретно по този случай, има пълни основания. Даже като бивш прокурор мога да кажа, че аз бих бил щастлив да работя по един случай с толкова изобилстващи доказателства и наистина не знам в какъв контекст е направен този коментар", отбеляза Георгиев.

Агенция "Фокус се обърна с еднакви въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост". Отговорите им четете по-късно в раздел "Мнение"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите

19 Април 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в телефонно интервю за Агенция "Фокус" от Рим, където той е на работно посещение, във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост". "Всеки има право на позиция, както и на това да я изрази открито. Смущаващото в случая е, че думите – а точните думи бяха „прехвърлиха се границите“ – са изречени не от кой да е, а от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет, непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството. Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение, че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление. Въпросът е доколко това послание кореспондира широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има", коментира Цацаров.
Главният прокурор заяви, че няма представа за какъв анализ говори министър Захариева, когато заявява, че по случая ще се извърши анализ. "Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори и на разследващите органи. Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие", добави той. Главният прокурор заяви още, че действително оправдателните присъди за корупция не радват никого, но той има доверие в колегите си.

Агенция "Фокус се обърна с еднакви въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост". Отговорите им четете по-късно в раздел "Мнение"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Кметът на "Младост" е получила подкуп заради съзнателно забавени процедури

Прокурор Иван Гешев: Кметът на "Младост" е получила подкуп заради съзнателно забавени процедури

19 Април 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. Подкупът, намерен в колата на кмета на "Младост" Десислава Иванчева, е получен заради забавени съзнателно процедури, според доказателства. Това каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев в предаването "Денят започва" по БНТ.
Посредникът по получаване на подкупа е направил самопризнания, той е бивш кмет на район "Младост", добави Гешев." Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация, и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост. Подкупът е поискан чрез посредник, който също е обвиняем, бивш кмет на община", каза още Гешев.
Той обясни, че преговорите за подкупа са траели повече от 3 месеца, не е бил единичен. Били са договорени 250 000 евро, като намерените 70 000 се оказаха първата вноска, а иначе сумите са били разсрочени по хода на строителството.
Той бе категоричен, че се изключва версията за подхвърляне на парите в колата на кметицата. Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на Младост, има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея, засега това са фактите, съдът ще прецени дали са виновни, каза Иван Гешев.
Днес ще се решава дали да бъде поискан постоянен арест за Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева ще бъде обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери- схемата „светна“ (ОБЗОР)

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева ще бъде обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери- схемата „светна“ (ОБЗОР)

18 Април 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, зам.-кметът Биляна Петрова и бивш зам.-кмет на района са привлечени като обвиняеми за взимане на подкуп в особено големи размери. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 30 години „лишаване от свобода“, с конфискация на част или на цялото имущество, и лишаване от права. Прокурор Иван Гешев посочи, че е възможно да им се повдигнат обвинения и за организирана престъпна група и пране на пари. Десислава Иванчева беше задържана при зрелищна акция, която продължи 10 часа на 17 април. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата ѝ.
От Специализираната прокуратура обясниха цялата схема с подкупи в „Младост“. При претърсването на кабинета и колата на Десислава Иванчева са намерени стотици забавени преписки. До Прокуратурата и Антикорупционния орган са подадени множество сигнали за неправомерни действия в Община "Младост". Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС-та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро. Организацията на Прокуратура, МВР и Антикорупционния орган е от 100 човека, които 20 дни са чакали Иванчева да вземе подкупа. Уредена е среща между кмета Иванчева, зам.-кмета Петрова и бивш зам.-кмет на „Младост“, който е посредник в предаването на сумата. Мястото на срещата е определено от Десислава Иванчева- кафе близо до градинката „Кристал“. „Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе. Той се свърза с кметицата и зам.-кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе 2 часа, взеха си парите. Той си взе 14 хил. евро от тези 70 хил., което е неговата част, въпреки, че беше заявил, че няма да вземе пари от кметицата“, коментира прокурор Гешев и уточни, че посредникът е щял да вземе и 20% от изнудвания предприемач. 70-те хил. евро, с които е задържана Иванчева, е най-голямата сума, с която някой някога е задържан. Председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев изтъкна, че Прокуратурата е събрала голям обем от годни доказателства за престъпно деяние на Десислава Иванчева.
В Министерски съвет вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че при ареста на Десислава Иванчева границите са малко прехвърлени. „Разбира се, от друга страна всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Оттук нататък ще се направи анализ“, посочи тя.
Пред сградата на Община Младост и пред Съдебната палата граждани подкрепиха кмета и зам.-кмета, и изразиха недоволството си от начина, по който бяха арестувани. Гражданите носиха плакати с надписи: „Лъжци! Ние сме Деси и Биляна“, „Мафиоти, стига вече сценарии и постановки! От гражданите“, „Държава и мафия заедно срещу Иванчева и „Младост““. Пиарът на район „Младост“ Петър Кърджилов заяви, че Десислава Иванчева е настъпила интересите на няколко големи инвеститори за стотици милиони левове в интерес на гражданите. „Няма фирма и няма подкуп. Ръководството на района сме на мнение, че това е инсценировка срещу нея“, посочи той и обяви, че ще бъде заведено дело в Европейския съд за правата на човека.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова не е имала планирана среща с Десислава Иванчева

Кметът на София Йорданка Фандъкова не е имала планирана среща с Десислава Иванчева

18 Април 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че не е имала планирана среща с Десислава Иванчева вчера, нито е участвала в такава. Това съобщи Фандъкова пред журналисти, предаде бТВ.
„Кметът на район „Младост" е била в Столичната община по работа, което се случвало често, а от екипа на столичния кмет помагали на Иванчева, която не била много наясно с процедурите. Вчера тя е имала среща без предварителна уговорка със заместник-кмета Евгени Крусев по повод ремонти на улици, както и със заместник-кмета Ралица Стоянова. Това е сериозен казус, който е извън правомощията на Столичната община, да оставим компетентните органи да си свършат работата“, допълни Фандъкова.
„Трябва да кажа, че това, което видяхме, не ми беше приятно да го видя, не само защото е кмет, надявам се да има обяснение и причини за това“, коментира още Фандъкова в отговор на въпрос за вчерашното задържане на Иванчева.
Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков категорично отхвърлиха твърдения, че терени, предназначени за зелени площи, могат да бъдат застроени.
„Направиха се неверни внушения, спекулира се със страховете, че могат да бъдат застроени т.нар. междублокови пространства“, каза Здравков в отговор на въпрос на пресконференция, на която столичният кмет представи програмата за ремонт и изграждане на пътна инфраструктура в София.
Целта на този закон беше именно защитата на комплексите и успокояването на ситуацията на напрежение в тях. Дали е "Младост", "Обеля" или "Овча купел", междублоковите пространства попадат в терени за широко обществено ползване.
„Много е опасно да се спекулира със страховете на хората, че тези терени могат да бъдат застроени. Тези терени не могат да бъдат застроявани по простата причина, че попадат под специфичната защита на чл. 11, в който те не могат да бъдат преотреждани за нищо друго освен за озеленяване“, категоричен беше Здравко Здравков.
„Въпросният параграф 28 не засяга комплексното застрояване, не само за "Младост", а за всички останали комплекси на територията на Столичната община, добави главният архитект. Защитата на зелените системи е категорично разписана с текстовете“, заяви Здравков и апелира да спре да се спекулира със страховете на хората, които да бъдат спокойни, че терените, които попадат в междублоковите пространства няма как да бъдат преотредени за нищо друго.
„Твърденията, че това е "вратичка" за застрояване на зелени площи в "Младост"“, категорично не са истина, коментира от своя страна кметът Йорданка Фандъкова.
Тя каза, че сутринта е помолила главния архитект на града да каже ясно и категорично, че съответният законов текст не се отнася за жилищните комплекси. „Ако имаше и грам възможност и съмнение за това, нямаше да позволя той да остане в закона“, заяви Фандъкова.
„Не съм гледала камери и нямам намерение, не е моя работа, в момента вървят сериозни разследвания, следствени действия“, каза кметът Фандъкова на въпрос, свързан с вчерашния арест на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.
„Всички институции и граждани сме длъжни да съдействаме, ако към нас има въпроси, така че ние със сигурност ще го направим“, каза Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ в СОС: Политическите сили, които подкрепят действията на Десислава Иванчева, да отговорят защо не са подавали сигнали и не са поискали оставката й

ПГ на ГЕРБ в СОС: Политическите сили, които подкрепят действията на Десислава Иванчева, да отговорят защо не са подавали сигнали и не са поискали оставката й

18 Април 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме политическите сили, които системно подкрепят действията на кмета на район „Младост“ - представителите на ДСБ, БСП, Зелените, Нормална държава на Георги Кадиев, да поемат своята отговорност пред гражданите. В момента те дължат отговори – защо не са подавали сигнали до компетентните институции, след като сега твърдят, че са имали такава информация, защо не са поискали оставката й, защо не настояват за пълно съдействие с разследването. Това се посочва в позиция на политическата група на ГЕРБ в Столичния общински съвет по повод ареста на кмета Десислава Иванчева.
„Фокус“ публикува позицията без редакторска намеса: „Изнесените факти от Специализираната прокуратура за тежка форма на корупция и административен произвол на кмета на район „Младост“ будят основателно възмущение. Разчитаме на компетентните органи да извършат пълно разследване на обстоятелствата и да установят обективната истина. Противодействието на корупцията може да се случи единствено с проявата на нетърпимост и с активното участие на всеки гражданин, с подаване на конкретни сигнали до институциите при всеки случай. Групата на ГЕРБ в СОС е доказала, че работи с всеки един демократично избран районен кмет, който се ръководи от интересите на гражданите, без значение от коя политическа сила е издигнат. В случая с кмета на район „Младост“ липсата на управленски капацитет и некомпетентност налагаше многократно комисиите на СОС да разглеждат сигнали за забавени процедури. Съдействали сме за законосъобразното изпълнение на задълженията й на кмет. Показали сме, че поемаме отговорност и при най-малкото съмнение за нарушено доверие, защото отговорността в политиката се носи, а не се бяга от нея. Затова настояваме политическите сили, които системно подкрепят действията на кмета на район „Младост“ - представителите на ДСБ, БСП, Зелените, Нормална държава на Георги Кадиев, да поемат своята отговорност пред гражданите. В момента те дължат отговори – защо не са подавали сигнали до компетентните институции, след като сега твърдят, че са имали такава информация, защо не са поискали оставката й, защо не настояват за пълно съдействие с разследването. Не приемаме политически лидери да наричат борбата с корупцията активно мероприятие и да дискредитират българските правораздавателни институции. Това няма да изчисти гузната им съвест“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева за ареста на Десислава Иванчева: Малко се прехвърлиха границите вчера

Вицепремиерът Екатерина Захариева за ареста на Десислава Иванчева: Малко се прехвърлиха границите вчера

18 Април 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на ареста, мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с ареста на кмета и зам.-кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбира се, от друга страна всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Оттук нататък ще се направи анализ. Това беше акция. Тя винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят. Неслучайно са специализирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса“, коментира Захариева и подчерта, че вярва в презумпцията „невинен до доказване на противното“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Най-голямата сума, с която сме задържали някой е тази на Десислава Иванчева - 70 хил. евро

Прокурор Иван Гешев: Най-голямата сума, с която сме задържали някой е тази на Десислава Иванчева - 70 хил. евро

18 Април 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. 70-те хил. евро, с които беше задържана Десислава Иванчева, е най-голямата сума, с която някой е задържан. Това каза на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес получих неофициален сигнал от директор на училище, която е по някакъв начин притискана от кмета на „Младост“, посочи той. „Това не е първото взимане от Иванчева, а първото, което сме документирали“, коментира Иван Гешев. „Смятаме, че е извършила престъпление, дали е виновна ще реши съдът“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Кметът на „Младост“, зам.-кмет и бивш зам.-кмет на района са привлечени като обвиняеми за взимане на подкуп в особено големи размери

Прокурор Иван Гешев: Кметът на „Младост“, зам.-кмет и бивш зам.-кмет на района са привлечени като обвиняеми за взимане на подкуп в особено големи размери

18 Април 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. В момента три лица се привличат в качество на обвиняеми за подкуп в особено големи размери, особено тежък случай. Това е обвинението спрямо кмета на „Младост“, зам.-кмета и бившия кмет на района. Това каза на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Текат действия с 3 задържани лица, до момента бяха задържани за 24 часа по Закона за МВР“, посочи той. „Наказанието за това престъпление е от 10 до 30 години, конфискация на част или на цялото имущество, лишаване от права“, обясни Иван Гешев. „Това е работно обвинение, в рамките на досъдебното производство, са възможни и други обвинения, включително и организирана престъпна група и пране на пари“, каза още прокурорът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев: Прокуратурата събра голям обем от годни доказателства за престъпно деяние на Десислава Иванчева

Председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев: Прокуратурата събра голям обем от годни доказателства за престъпно деяние на Десислава Иванчева

18 Април 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата събра голям обем от годни доказателства, които би трябвало да са достатъчни, за да формират убеждението на съда, че има престъпно деяние. Това каза на брифинг в Съдебната палата председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сигналът беше подаден при нас от човек, който има строителен бизнес. Живял и работил дълги години в чужбина”, обясни той. „Взехме решение за взаимодействие с Прокуратурата, което мога да оценя като перфектна работа“, изтъкна Пламен Георгиев. „Документирано е изцяло поведението на Иванчева, на зам.-кметицата. Документирани са над 10 срещи. Има множество СРС-та“, коментира председателят на Антикорупционния орган. „Иванчева е изнудвала и други хора, за да правят дарения под формата на изграждане на детски площадки, осветление и други“, обясни той. „Тя действаше много предпазливо, отлагаше, пазеше се в разговорите. Имаме документирани разговори между нея и посредниците“, каза още Пламен Георгиев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Всички бяха пипали парите в колата на Иванчева, няма как да се обяснява, че са подхвърлени

Прокурор Иван Гешев: Всички бяха пипали парите в колата на Иванчева, няма как да се обяснява, че са подхвърлени

18 Април 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Лицата седяха с белезници, защото след като бяха въведени в Спортната палата с тях продължиха да се извършват действия - личен обиск и освидетелстване. Всички светнаха. Няма как да ми бъде обяснявано, че нещо им е подхвърляно, пипали са парите. Това каза на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Парите бяха намерени в колата и описани банкнота по банкнота“, посочи той. „Бяха с белезници, защото не трябваше да пипат нищо, за да се извърши освидетелстване“, уточни Иван Гешев. „На една от зам.-кметиците й стана лошо, извикахме линейка, защото спазваме правата на хората“, обясни прокурорът. „Обадихме се на адвокати. Единият каза, че ще дойде когато има възможност. После реши да дава интервю, жив и здрав. После дойдоха още четирима адвокати“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: 20 дни чакахме Десислава Иванчева да получи сумата от 70 хил. евро, организацията ни включва над 100 човека

Прокурор Иван Гешев: 20 дни чакахме Десислава Иванчева да получи сумата от 70 хил. евро, организацията ни включва над 100 човека

18 Април 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Чакаме от 20 дни сумата от изнудването да се получи. Голяма част от нас не са се прибирали в домовете си. Организацията включва над 100 човека. Това каза на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всичко, което видяхте вчера - беше определена среща между кметицата, зам.-кмета, посредник, който е бивш кмет и лицето, което е изнудвано“, посочи той. „Кметът определи къде ще бъде срещата, в центъра на София“, уточни Иван Гешев. „Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе в близост. Той се свърза с кметицата и зам.-кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе 2 часа, взеха си парите. Той си взе 14 хил. евро от тези 70 хил., което е неговата част, въпреки, че беше заявил, че няма да вземе пари от кметицата“, коментира прокурорът. „Не ние сме преценили откъде ще мине кметицата, това си е неин избор. В момента, когато успяхме да я настигнем, наблизо вече чакаха следователи, химик, физик, фотограф“, поясни прокурорът. „След като беше спряна, посредникът беше задържан в градинката на Кристал“, посочи Иван Гешев и допълни, че в него са намерени 14 хил. евро, които са описани по номера.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Цената за решаване на проблема на изнудваното лице в „Младост“ е 250 хил. евро, а за всичките му инвестиционни намерения- 500 хил. евро

Прокурор Иван Гешев: Цената за решаване на проблема на изнудваното лице в „Младост“ е 250 хил. евро, а за всичките му инвестиционни намерения- 500 хил. евро

18 Април 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Цената за решаване на смешния проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро. Това каза на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не стъпвам само на показанията на свидетеля, а на много свидетели. И на неща, документирани със СРС-та“, посочи той. „Човекът осигурява сумата, защото иска да съдейства на държавата, иска нещо да се подобри. Храни стотици работници, на които не може да плаща, защото държавата му пречи“, заяви Иван Гешев. „Определени нейни представители му пречат съзнателно, за да се чувстват добре те финансово“, коментира прокурорът. „Това, че човекът съдейства е повод за гордост, означава, че не всичко е загубено“, заяви Иван Гешев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев за ареста на Иванчева: Касае се за множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община "Младост"

Прокурор Иван Гешев за ареста на Иванчева: Касае се за множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община "Младост"

18 Април 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. При претърсването в кабинета на кмета Десислава Иванчева бяха намерени стотици преписки, а мястото им не е там, а при конкретните специалисти. Това каза на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Преписките се бавят и срещу това да се намерят се иска нещо“, коментира той. „Начинът на подход е натиск, маскиран с добрите намерения, с борба с лоши порочни практики във връзка със застрояване в района“, заяви Иван Гешев. „Под маската, че се борим за правата на хората, се оказва, че се преследват лични интереси“, коментира той. „В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки“, уточни прокурорът. „Досъдебното производство е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември, за търговия с влияние“, обясни Иван Гешев. „То касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в „Младост“, в частност действията на кмета Иванчева“, допълни той. „Събрахме информация за още едно лице- строителен предприемач, извършващ действия в „Младост“. Дълги години той е живял в чужбина и не възприема решаването на проблема с пари под масата“, поясни прокурорът. „Той е бил изнудван, оказан му е натиск, за да плати сериозна сума“, коментира той. „Той беше разпитан и обясни ситуацията, която за нас не беше новост. Налице са множество сигнали и от предприемачи, и от граждани“, каза още Иван Гешев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Христов: Явно е, че Десислава Иванчева спира строежите в „Младост“

Мирослав Христов: Явно е, че Десислава Иванчева спира строежите в „Младост“

18 Април 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Явно е, че Десислава Иванчева спира строежите в „Младост“. Това каза на пресконференция Мирослав Христов от Сдружение „За зелен Младост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Случва се презастрояване в „Младост“, случват се протести, кметицата на ГЕРБ подава оставка и после и се случва г-жа Иванчева. Тя е избрана от хората в „Младост“, единственият кмет, който не е на ГЕРБ. Би трябвало това да е добро. Минаха 18 месеца, явно е, че тя пречи на строежите, спира ги. Имало е и Мария Илиева от ГЕРБ, кандиадт за кмет на "Младост", която сега е в парламента и е работила по параграф 28, който мога да го нарека „заобиколи Иванчева“. Против него застава г-жа Иванчева, Биляна Петрова и всичките ни граждани. На 2 април Иванчева завежда искане за частично вето върху този параграф, защото той позволява собствениците на парцели сами да си преценяват как и какво да си строят“, коментира Христов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетина граждани протестират в подкрепа на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева пред Съдебната палата

София: Десетина граждани протестират в подкрепа на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева пред Съдебната палата

18 Април 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Десетина граждани протестират в подкрепа на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева пред Съдебната палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестиращите носят лозунги: „Лъжци, ние сме Деси и Биляна“ и „Държава и мафия заедно срещу Иванчева и Младост“. Кметът Десислава Иванчева беше арестувана вчера, след акция продължила близо 10 часа. Автомобилът й беше обискиран, а в него разследващите откриха банкноти. Очаква се в Съдебната палата Специализираната прокуратура да даде подробности за ареста на кмета.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Кърджилов: Стилът на управление на Десислава Иванчева е съсредоточен върху социалната отговорност

Петър Кърджилов: Стилът на управление на Десислава Иванчева е съсредоточен върху социалната отговорност

18 Април 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Стилът на управление на Иванчева е съсредоточен върху социалната отговорност. Тя в правото си иска да извлече максималното благо за хората, които са ѝ гласували доверие. Това каза на пресконференция Петър Кърджилов, пиарът на район "Младост"във връзка с ареста на кмета Десислава Иванчева пред Спортната палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма нищо лошо да има волята да отстоява интересите на хората, гласували ѝ доверие. Нищо фрапантно и притеснително не беше казано. Знаете България на кое място е по свобода на словото. Един депутат притежава страхотна пропагандна машина. Г-н Цветанов се хвали с икономически растеж, но той е съсредоточен в ръцете на 5-10 олигарси“, коментира той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Кърджилов: В интерес на гражданите на „Младост“ Десислава Иванчева е настъпила интересите на няколко сериозни големи инвеститори за стотици милиони левове

Петър Кърджилов: В интерес на гражданите на „Младост“ Десислава Иванчева е настъпила интересите на няколко сериозни големи инвеститори за стотици милиони левове

18 Април 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Десислава Иванчева в интерес на гражданите на „Младост“ е настъпила интересите на няколко сериозни големи инвеститори за стотици милиони левове. Това каза на пресконференция Петър Кърджилов, пиарът на район "Младост"във връзка с ареста на кмета Десислава Иванчева пред Спортната палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако тя е виновна, ще се разграничим от нея, и ще продължим да работим за нашата кауза да запазим нашата естествена среда на живот. Бяха задържани брутално вчера в нарушение на човешките права Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Поради вчерашния арест двама от участниците решиха да не присъстват на пресконференцията. След нея отиваме пред съдебната палата в подкрепа на Десислава Иванчева. Аз като неин служител във „Връзки с обществеността“, мога да отговоря на вашите въпроси. Няма фирма и няма подкуп. Ръководството на района сме на мнение, че това е инсценировка срещу нея. Най-конкретната причина е начина на нейното задържане в най-натоварен пиков час в центъра на София, тя и Биляна Петрова бяха задържани в продължение на часове в нарушение на техните човешки права. Ще бъде заведено в Европейския съд за правата на човека в Страсбург“, заяви Кърджилов.
„Помните случая с арестуването на бившия военен министър. В случая г-жа Иванчева в интерес на гражданите на „Младост“ е настъпила интересите на няколко сериозни големи инвеститори за стотици милиони левове. Автомобилът, който беше спрян е служебен, до него имат достъп и други хора в общината. В нея работят и хора, които имат различна политическа ориентация и не желаят тя да бъде кмет“, допълни той. Според него най-вероятно тази кутия е поставена в колата преди да се тръгне от общината. „Мастило по ръцете на Иванчева не е намерено от белязани банкноти. Преди 3 седмици подадохме сигнал до главния прокурор за фалшификация, която е много явна. Вече трета седмица по този случай нямаме отговор от прокуратурата. Става въпрос за сграда с апартаменти. Имаме съобщение, изпратено до медиите, в което може да откриете няколко случаи, поради които последиците доведоха до този цирк и това грубо нарушаване на човешките права на единствения зелен кмет в София, който е непрартиен“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокатът на зам.-кметицата на „Младост": Арестът беше унизителен, най-вероятно това ще се окаже много шум за нищо

Адвокатът на зам.-кметицата на „Младост": Арестът беше унизителен, най-вероятно това ще се окаже много шум за нищо

18 Април 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Най-вероятно това ще се окаже много шум за нищо. Това заяви за в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия адвокатът Ирен Савова, която е защитник на заместник-кметицата на „Младост" Биляна Петрова, която бе арестувана във вторник заедно с Десислава Иванчева.
„Клиентката ми смята, че това е начин да бъде отстранена г-жа Иванчева от поста", коментира юристът.
„Изключително унизителен беше начинът, по който се отнесоха към тях. Тези жени не бяха пили вода, не бяха ходили до тоалетна. Да отиде адвокат, за да им съдейства за най-елементарни нужди. През цялото време клиентката ми плачеше от унижение, от това, че има син и майка, която гледа. Беше в доста тежко състояние. Викана е била и Бърза помощ", заяви тя и добави, че Петрова във всички случаи ще си търси правата.
„Тревожно беше това, което видях, от гледна точка на тази показност, с която се случва. Доста са озадачаващите неща. В колата имаше множество кашони. Как уцелиха точно този с парите?", попита тя.
По думите й автомобилът, в който са намерени парите, е служебен на общината и доста хора го използват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура ще даде подробности за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева

Специализираната прокуратура ще даде подробности за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева

18 Април 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 часа в Съдебна палата ще се проведе брифинг на Специализираната прокуратура, на който ще бъде оповестени подробности около ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева. Разследването за корупционни престъпления се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Кметът Десислава Иванчева беше арестувана вчера, след акция продължила близо 10 часа. Автомобилът й беше обискиран, а в него разследващите откриха банкноти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева е изведена от Спортната палата късно снощи

Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева е изведена от Спортната палата късно снощи

18 Април 2018 | 06:56 | Агенция "Фокус"
София. Минути след 23.00 часа кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева беше изведена с полиция от сградата на Министерството на младежта и спорта, предаде БНР. Тя беше задържана и разпитвана там близо 10 часа след като беше арестувана показно по обяд. Иванчева е заподозряна в получаване на подкуп в особено голям размер - според различни информации между 56 и 70 хил. евро.
"За мен това е клопка. На заден багажник оставени ей така. Това ще се разследва тепърва кой ги е оставил. Едва в 17:00 имаме адвокат. Четири часа от 1 без 15 до 17 нямаше адвокат. Казаха, че нямам право на адвокат и направиха показно. 34 полицаи”, заяви Десислава Иванчева пред Нова телевизия, докато беше изведена с полиция от сградата на Спортната палата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арестуваха кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, прокуратурата разследва корупционни престъпления (ОБЗОР)

Арестуваха кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, прокуратурата разследва корупционни престъпления (ОБЗОР)

17 Април 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
София. При специализирана акция в центъра на София бе задържан кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Действието се разви в близост до кръстовище на бул. „Васил Левски“ и ул. „Гурко“, в непосредствена близост до сградата на Министерство на спорта. Близо 5 часа Иванчева стоя закопчана с белезници, докато тече обискът на автомобила ѝ. На място бяха ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, членове на новосъздадения Антикорупционен орган и полицаи.

Официалната информация.
Единствената официална информация до този момент оповести прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор. За Агенция „Фокус“ тя коментира, че Специализираната прокуратура провежда разследване за корупционни престъпления в Община Младост. Разследването се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В рамките на разследването са извършени претърсвания и разпити на свидетели.
Повече подробности от държавното обвинение ще съобщят на брифинг в Съдебната палата, който ще се проведе на 18 април от 11.00 часа.

Непотвърдената информация.
По непотвърдена от разследващите информация, Десислава Иванчева е задържана с подкуп от 70 000 евро, който е само една част от по-голяма сума, поискана за издаване на строително разрешително. По време на извършването на обиска на автомобила се видя как разследващите броят банкноти, след което ги описват и поставят в найлонови пликове.
Появиха се данни и за други задържани, но все още не се потвърждават официално от разследващите органи.

Коментарите.
Пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че единствената информация, с която разполага е от медиите и не пожела да коментира случая. Тя припомни, че в миналото са получавани сигнали за забавени преписки. Тя припомни, че кметовете се избират мажоритарно и коментира: „Имаме само координационни взаимоотношения. Доста често се бърка, че съм шеф на районните кметове, но това не е така. Шефове са им гражданите, които са ги избрали“. В отговор на въпрос сблъсквала ли се е с проблеми в тези координационни взаимоотношения с Десислава Иванчева Йорданка Фандъкова посочи: „Проблемите са със забавени процедури по различни теми, включително и дейности на общината. Опитвали сме се да помагаме на район „Младост““.
Председателят на Столичният общински съвет Елен Герджиков също подчерта, че през последните месеци са получавани сигнали за забавени преписки в района. „Няколко пъти сме канили г-жа Иванчева да даде обяснение в Комисията по градоустройство, но повечето пъти тя отказваше да присъства“, обясни той. Той обърна внимание и на политическите реакция за случилото се. „Най-силно впечатление ми прави паническата реакция на някои политически сили и колеги общински съветници, които до днес активно подкрепяха г-жа Иванчева. Имам предвид съветниците от социалистическата партия, съветниците от ДСБ и съветниците не Георги Кадиев. Всички те не само я подкрепяха, но я обявиха и за борец срещу корупцията и се снимаха по кампанията с нея. Днес панически бягат и бързат да се разграничат от нея. Просто се надпреварват. Не мисля, че това е коректна позиция“, коментира още председателят на Столичен общински съвет.

Коя е Десислава Иванчева?
Десислава Иванчева е родена на 2 октомври 1973 г. в София. До 8-и клас учи в 118-о училище в "Младост".Следват 2 години в СМГ, после завършва Икономическия техникум. Следва и "Публична администрация" в НБУ.
През 2000 година стартира бизнес с посредническа дейност, а след това си купува 2 автобуса. Има евролиценз и е член на европейската асоциация по транспорт.
Част от клиентите й през годините са футболният отбор "Милан", ЦСКА и националният отбор по борба. Осигурява транспорт за делегациите по време на посещения на президента и премиера на Италия у нас, за което има похвала и медал от Рим.
След това се занимава предимно със специализиран превоз - вози работници и персонал на голяма фирма.
Представител е на световна марка за професионална козметика за коса.
Има магазин и склад, от който зарежда фризьорски салони.
Преди да стане кмет на кв. Младост инициира подписка за местен референдум, насочен, против презастрояването на квартала. Лидер е и на протестите през октомври 2016 г., при които жителите на квартала излизат с искания да се спре застрояването. Протестите са под мотото "За Зелен Младост".
Заради огромната обществена подкрепа, която получава инициативата, както и заради съмнение за сделка за строеж, в който кмета на района д-р Цвета Авджиева. Строежа е в конфликт на интереси, премиерът Бойко Борисов иска оставката на Авджиева. Столичния кмет спира строежа до приключване на проверката по случая.
През 2016 г. се кандидатира като независим кандидат за кмет на район. „Младост“ и печели изборите. Подкрепена е от лидера на "Нормална държава" Георги Кадиев.
С половинката си живее на семейни начала от 15 г. Няма деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията отведе кмета на район "Младост" Десислава Иванчева в Спортната палата

Полицията отведе кмета на район "Младост" Десислава Иванчева в Спортната палата

17 Април 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
София. Полицията отведе кмета на район "Младост" Десислава Иванчева в Спортната палата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Над четири часа тя стоя с белезници пред сградата до автомобила й, който беше обискиран. В момента паяк вдига колата на кмета от бул. "Васил Левски". Колата на Иванчева бе запечатана преди това. Служителите на реда премахнаха сигналите ленти и хората могат да преминават нормално през тротоара на Спортната палата и подлеза до нея.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, Столичен общински съвет: След ареста на Десислава Иванчева най-силно впечатление прави паническата реакция на някои политически сили

Елен Герджиков, Столичен общински съвет: След ареста на Десислава Иванчева най-силно впечатление прави паническата реакция на някои политически сили

17 Април 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
София. Случаят изглежда изключително сериозен. Не мога да направя конкретен коментар преди да се произнесе Специализираната прокуратура по въпроса. Това коментира за Агенция „Фокус“ Елен Герджиков – председател на Столичния общински съвет, коментирайки специализирана полицейска операция, при която беше задържан кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. „Това, което мога да кажа, че ние в общинския съвет, през последните месеци сме получава доста сигнали за забавени преписки в района. Няколко пъти сме канили г-жа Иванчева да даде обяснение в Комисията по градоустройство, но повечето пъти тя отказваше да присъства на тези комисии. Когато идваше, отказваше да даде обяснение. Така или иначе, тези преписки не бяха процедирани, което е закононарушение. Когато не се спазва законът, това създава предпоставки за произвол“, коментира Елен Герджиков.
„Какво конкретно е било свършено и дали тя е направила някакво престъпление, за това ще се произнесат специализираните органи“, допълни той.
Той обърна внимание и на политическите реакция за случилото се. „Най-силно впечатление ми прави паническата реакция на някои политически сили и колеги общински съветници, които до днес активно подкрепяха г-жа Иванчева. Имам предвид съветниците от социалистическата партия, съветниците от ДСБ и съветниците не Георги Кадиев. Всички те не само я подкрепяха, но я обявиха и за борец срещу корупцията и се снимаха по кампанията с нея. Днес панически бягат и бързат да се разграничат от нея. Просто се надпреварват. Не мисля, че това е коректна позиция. По-скоро очаквам някакво разумно обяснение, отколкото тази проява на политическо самооцеляване – да се разграничат максимално бързо от човек, който им носи политически негативи, въпреки че една-две години активно са работили с него“, коментира още Елен Герджиков.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разследващите броят пари при обиска на колата на кмета Десислава Иванчева

Разследващите броят пари при обиска на колата на кмета Десислава Иванчева

17 Април 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. При обиска на колата на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева разследващите броят пари, предаде репортер на Агенция "Фокус". Те прибират преброените пари в пликове. Не е ясно докога ще продължи обискът. Кметът Иванчева все още е с белезници, адвокатът ѝ е при нея. Преминаването пред Спортната палата е ограничено. Движението в района се регулира от „Пътна полиция“.
Очаквайте подробности.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокатът Върбан Върбанов вече е допуснат до мястото на обиска на колата на кмета Десислава Иванчева

Адвокатът Върбан Върбанов вече е допуснат до мястото на обиска на колата на кмета Десислава Иванчева

17 Април 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Адвокатът Върбан Върбанов вече е допуснат до мястото, където се обискира колата на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева , предаде репортер на Агенция "Фокус". Пред журналисти по-рано Върбанов заяви, че не е допуснат до Иванчева и не знае по чие нареждане. Очаквайте подробности.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 3 часа кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева стои закопчана с белезници, продължава обискът на колата ѝ

Над 3 часа кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева стои закопчана с белезници, продължава обискът на колата ѝ

17 Април 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Над 3 часа продължават процесуално-следствените действия пред Спортната палата спрямо кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция "Фокус". Кметът Иванчева се опита да говори пред събралите се на място журналисти. Тя извика, че няма пари. Униформените обаче не ѝ позволиха да говори. Кметът все още е с белезници. На място са административният ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев, членове на Антикорупционния орган и полицаи. Движението в района не е затруднено и се регулира от „Пътна полиция“. Тъй като действията на полиция и Прокуратура продължават над 3 часа се наложи да се донесат столове, на които да седнат следователите. Адвокатът на Иванчева Върбан Върбанов също е на място, но не е допуснат до нея. По неофициална информация кметът на „Младост“ е поискала 70 хил. евро, за да издаде разрешение за строителство. Не е ясно докога ще продължи обискът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Върбан Върбанов: Получих обаждане от следовател, защото Десислава Иванчева е дала моя номер - нямам представа защо е задържана

Адвокат Върбан Върбанов: Получих обаждане от следовател, защото Десислава Иванчева е дала моя номер - нямам представа защо е задържана

17 Април 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Получих обаждане от следовател, Десислава Иванчева е дала моя номер. Това каза пред журналисти пред Министерство на спорта адвокат Върбан Върбанов, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Той уточни, че преди около час е получил обаждане от следовател. “Нищо не ми разказа, каза, че се извършват процесуално-следствени действия. Иванчева е посочила моя телефон в емоционално състояние. Предполагам е могла да посочи още 10 други телефона на адвокати. Не съм успял да говоря с нея. Не ме допускат, неясно по чии указания. Отзовавам се по професионална линия, това е мой дълг. Нямам представа има ли други задържани”, коментира той.
“Нямам никаква представа защо е задържана кметицата на “Младост” Десислава Иванчева. Съдейки по това, което медиите са разпространили г-Иванчева е задържана. От момента на задържането тя има право на адвокатска защита. Дали тази защита ще бъде поета от мен е друг въпрос”, поясни Върбанов.
“Ако бъде повдигнато обвинение и г-жа Иванчева бъде обвинена тогава ще разберем за какво става дума. В момента може да е всичко. Около 14.15 часа ми се обадиха”, добави адвокатът.
На въпрос нейната кола ли се обискира в момента на бул. “Васил Левски”, Върбанов предположи, че автомобилът е служебен на Столична община.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: От близо час се извършва оглед на колата на Десислава Иванчева

София: От близо час се извършва оглед на колата на Десислава Иванчева

17 Април 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. От близо час се извършва оглед на колата на Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция "Фокус". Пред журналисти административният ръководител на Специализирана прокуратура Иван Гешев помоли разследващите да бъдат оставени да си свършат работата. Той уточни, че утре в 11.00 ще бъде даден брифинг, на който ще се даде информация за случая. Гешев заяви, че в момента не може да каже нищо повече, защото може да попречи на разследването. Все още няма официална информация дали има и други задържани.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коя е Десислава Иванчева? (Справка на Агенция "Фокус")

Коя е Десислава Иванчева? (Справка на Агенция "Фокус")

17 Април 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Десислава Иванчева е родена на 2 октомври 1973 г. в София. До 8-и клас учи в 118-о училище в "Младост".Следват 2 години в СМГ, после завършва Икономическия техникум. Следва и "Публична администрация" в НБУ.
През 2000 година стартира бизнес с посредническа дейност, а след това си купува 2 автобуса. Има евролиценз и е член на европейската асоциация по транспорт.
Част от клиентите й през годините са футболният отбор "Милан", ЦСКА и националният отбор по борба. Осигурява транспорт за делегациите по време на посещения на президента и премиера на Италия у нас, за което има похвала и медал от Рим.
След това се занимава предимно със специализиран превоз - вози работници и персонал на голяма фирма.
Представител е на световна марка за професионална козметика за коса.
Има магазин и склад, от който зарежда фризьорски салони.
Преди да стане кмет на кв. Младост инициира подписка за местен референдум, насочен, против презастрояването на квартала. Лидер е и на протестите през октомври 2016 г., при които жителите на квартала излизат с искания да се спре застрояването. Протестите са под мотото "За Зелен Младост".
Заради огромната обществена подкрепа, която получава инициативата, както и заради съмнение за сделка за строеж, в който кмета на района д-р Цвета Авджиева. Строежа е в конфликт на интереси, премиерът Бойко Борисов иска оставката на Авджиева. Столичния кмет спира строежа до приключване на проверката по случая.
През 2016 г. се кандидатира като независим кандидат за кмет на район. „Младост“ и печели изборите. Подкрепена е от лидера на "Нормална държава" Георги Кадиев.
С половинката си живее на семейни начала от 15 г. Няма деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.