НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Теменужка Петкова: Комисията за ЧЕЗ не е "прах в очите" на хората

Теменужка Петкова: Комисията за ЧЕЗ не е "прах в очите" на хората

8 Май 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за ЧЕЗ не е "прах в очите" на хората. Смятам, че това беше едно изключително добро решение да бъде създадена такава анкетна комисия, тъй като потенциалната продажба на активите на най-голямото електроразпределително предприятие предизвика голям обществен интерес. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването "Още от деня" по БНТ. По думите ѝ именно с анкетна комисия може да се получат отговори на много от въпросите, които се поставят от българското общество. "Това, което беше поискано от изпълнителната власт, от страна на правителството, като информация, е предоставено. От Министерството на енергетиката беше поискано становище във връзка със стратегията за приватизация на ЕРП-ата. Всичко, което е налично в Министерството на енергетиката, беше анализирано и съответно информацията беше предоставена", каза още министър Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: На комисията за ЧЕЗ не беше оказано нужното съдействие за констатиране на информацията относно финансирането на сделката

Жельо Бойчев, БСП: На комисията за ЧЕЗ не беше оказано нужното съдействие за констатиране на информацията относно финансирането на сделката

8 Май 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. На комисията за ЧЕЗ не беше оказано нужното съдействие за констатиране на информацията относно финансирането на сделката по продажбата. Toва каза председателят на Временната комисия за ЧЕЗ и зам.-председател на ПГ на БСП Жельо Бойчев след заседание на комисията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Относно евентуалната продажба на активите на ЧЕЗ това, което комисията направи, беше да установи кой по същество е купувач, кои са финансовите средства като източник, с които ще бъде придобито дружеството, и как са изпълнявали своите законови отговорности институциите в България. Със съжаление констатирам, че на комисията не беше оказано нужното съдействие за констатиране на информацията относно финансирането на сделката. Считам това за погазване на конституционните принципи на управление на страната. Българското Народно събрание по волята на българските граждани избира българското правителство и е мястото, където се отчитат всички специални служби. И по никакъв начин не приемам, че на него може да му бъде отказвана информация с мотив за професионална тайна. Така комисията не може да изпълни своята основна цел, за която беше създадена по решение на Народното събрание – да дадем нужните отговори на българските граждани. Защото в момента те имат пълно основание за всякакви съмнения и спекулации поради липсата на информация, която не ни беше предоставена в дадения случай от финансиращи институции, към които ние изпратихме писма – включително и към Българската народна банка“, каза още той и уточни, че чешката страна има пълната информация по тази сделка.
„Все още има много притеснения относно работата на българските институции по целия процес по продажбата на ЧЕЗ – как и по какъв начин се е следил той и как и по какъв начин може да се контролира. В дадения случай не говорим за търговска сделка за придобиване на поредната верига супермаркети, която влиза в България, а говорим за естествен монопол – дейност, която касае снабдяването с електрическа енергия. А това пряко се отнася към сигурността на българските граждани и има влияние върху националната сигурност на страната. Имаме редица въпроси, на които нямаме отговор – например как фирма с такъв мащаб и такъв обем на активи може д придобие такъв тип стратегическо предприятие“, коментира Бойчев и уточни, че по време на заседанието беше направено формално процедурно предложение докладът да бъде отложен, за да се създаде работна група с по един представител на всяка политическа група. По думите му работната група ще бъде създадена утре, а за четвъртък ще се насрочи заседание на комисията.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ

БСП настоява КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ

25 Април 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. Голям спор се разрази в последните минути на парламентарния ден. Изненадващо ГЕРБ оттегли подкрепата си за предложение, което даваше законови основания на КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ. От БСП реагираха остро. Това съобщиха от пресцентъра на партията. „Какво се е случило за една седмица, че ГЕРБ отново да извъртят позицията си на 180%?“, попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той припомни, че преди седмица всички парламентарни групи, с изключение на ДПС, са одобрили законопроект, в който изрично става дума за проверка на тази сделка. „Патриотите продължават да подкрепят своето предложение. Затова хората трябва да знаят, че дали КЕВР ще се намеси в тази сделка или не – сега зависи само и единствено от партия ГЕРБ“, подчерта Зарков.
От ДПС възразиха на тази възможност с аргумента, че други такива сделки, като продажбата на ЕОН на „ЕНЕРГО-ПРО“, не са предизвиквали подобни реакции. „Това е, защото „ЕНЕРГО-ПРО“ не е създадена вчера, защото след онази продажба, министър на енергетиката не е подавал оставка и никой не я е определял като „фалшива новина“, коментира Зарков.
„Ние утре ще сме тук - в зала, и ще подкрепим предложението на Обединени патриоти. А какво ще направят те, ако то бъде отхвърлено от коалиционния им партньор?“, попита Филип Попов.
„Сега действащият закон за енергетиката не е въвел разрешителен режим за придобиване на дялово участие. Това обезсмисля принципно ролята на КЕВР, който се превръща в един виртуален регулатор и който не може да контролира акционерите в ЕРП-тата“, обясни народният представител Атанас Костадинов. По неговите думи КЕВР няма надзорна или санкциониращата власт, която имат например БНБ и Комисията за финансов надзор. Той цитира проф. Валери Димитров, член на Консултативния съвет по законодателство към НС, според който това е нормативен провал. „Недъзите са в енергийното законодателство, които дават възможност предприятия със стратегическа цел и частна собственост да се препродават от купувач на купувач, без гаранции за защита на публичния интерес и без възможност за намеса на регулатора. Точно народните представители имат роля тук“, каза още Костадинов.
„Уважаваме либералната позиция на ДПС, но да бъдат последователни. Именно те, заедно с НДСВ, през 2003 г., когато са раздържавявали тези дружества, са записали 5 условия, които в последствие са изчезнали“, подчерта той и ги посочи: купувачът да е продал минимум 7 000 гигават часа електроенергия на година, да има не по-малко от 700 млн. евро собствен капитал, доказан през счетоводни и финансови отчети, да има BBB-плюс международен кредитен рейтинг, подкрепен от някоя от трите големи рейтингови агенции, да оперира на територията на поне една държава в рамките на ЕС и последна точка – забрана, която е била валидна и 2011 г. – да се продава пряко или да има свързани лица с офшорни дружества. „Защо с всяка следваща продажба бутат стратегически сектори към пропастта?“, попита Костадинов. Той призова ГЕРБ да изкарат цялата истина на светло и да гласуват така, както са гласували на първо четене – в подкрепа на текста. „Не може една дама от Пазарджик да бъде говорител по енергийните въпроси на българския министър-председател. Никой в държавата да не знае какъв е произходът на средствата и кой стои отзад“, коментира народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков: АБВ алармира преди повече от месец, че „Синя зона“ в Пазарджик ще я вземе Гинка Върбакова

Румен Петков: АБВ алармира преди повече от месец, че „Синя зона“ в Пазарджик ще я вземе Гинка Върбакова

20 Април 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В Закона за местното самоуправление и местната администрация трябва да се предвидят финансови санкции и друг тип наказания, за кметове, които грубо погазват закона. Това каза на пресконференция в Пазарджик Румен Петков, член на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Според него примерът в Община Пазарджик е емблематичен, защото се трупат задължения, които се изсипват на гърба на жителите й. „Ние от АБВ алармирахме още преди месец и половина, че процедурата е така подготвена, че „Синята зона“ в Пазарджик ще я вземе Гинка Върбакова. Предупредих точно преди тя да предприеме съответните действия, че двата паркинга, които ги държи, ще се откаже от тях. Предупредихме също, че тези два паркинга ще бъдат вкарани в „Синя зона“, което и се случи. За последните месеци тази зона почти се удвоява като територия. Сегашните приходи на община Пазарджик от тази зона са около 530 000 лева годишно, а спечелилият „Синя зона“ ще плаща 300 000 лева. Общината предприема целенасочени действия да намалява приходите си. Оставам настрани въпроса, е вероятно Пазарджик ще е първият областен център в страната, който ще има частна „Синя зона“, каза също Петков.
Той обясни, че в момента има около 3 500 пропуска за ползване на тази зона от държавни институции и тяхната администрация. „Ограничаването на пропуските ще натовари бюджетите им“, коментира Петков.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи срока на работа на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ до 10 май 2018 г.

Парламентът удължи срока на работа на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ до 10 май 2018 г.

18 Април 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи срока на работа на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ до 10 май 2018 г. , предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Проекторешението бе внесено от Комисията и „за“ него гласуваха 112 народни представители, „против“ – 1 и „въздържали се“ -8, с което бе прието. Удължаването се наложи, тъй като Комисията бе създадена на 14 март 2018 г. със срок от 1 месец, а предстои да постъпят информация и допълнителни разяснения от Министерство на енергетиката, главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, служба „Военна информация“, Държавна агенция "Национална сигурност" ( ДАНС), Държвана агенция „Разузнаване“(ДАР), Българска народна банка (БНБ), Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Комисията за финансов надзор (КФН) Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Ако сме принципни, ще ви помоля да не  удължаваме повече денйостта на Временната комисия за ЧЕЗ

Рамадан Аталай, ДПС: Ако сме принципни, ще ви помоля да не удължаваме повече денйостта на Временната комисия за ЧЕЗ

18 Април 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Ако сме принципни, ще ви помоля да не удължаваме повече дейността на Временната комисия за ЧЕЗ. Това каза народният представител и член на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ Рамадан Аталай по време на дебатите по проекторешението за удължаване на срока на работа на Комисията за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще поздравя председателя на Комисията г-н Жельо Бойчев, че на него му беше връчено като председател Комисия с предмет и дейност, която абсолютно не съответства на което и да е Народно събрание. Народните представители нямаме никаква законова форма да се занимаваме нито с фалирането и продажбата на едно частно дружество, нито с приватизационния и следприватизационния процес“, заяви Аталай.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев: БСП е за 100% закупуване на ЧЕЗ от държавата, имаме сигнали за злоупотреби, искаме всички регулаторни проверки за ЧЕЗ

Жельо Бойчев: БСП е за 100% закупуване на ЧЕЗ от държавата, имаме сигнали за злоупотреби, искаме всички регулаторни проверки за ЧЕЗ

18 Април 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Ние имаме ясно заявена и последователна позиция - държавата да придобие 100% от ЧЕЗ. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и председател на Комисията за ЧЕЗ в Народното събрание (НС) Жельо Бойчев по Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той обясни, че Комисията е попитала КЕВР- какви са били заявените и признати инвестиции от ЧЕЗ, как и по какъв начин се удостоверява изпълнението на инвестициите и е поискала резултатите от всички регулаторни проверки. „В Комисията постъпиха много сигнали за завишаване на цени, за възлагане на поръчки на свързани дружества – по същество се злоупотребява с това, което се отчита като инвестиции”, обясни Бойчев.
„Странно е, че останалите ЕРП-та са поискали увеличение на цената на тока в пъти по-ниско от това, което е поискала ЧЕЗ. Комисията попита Инерком за това увеличение. Те отрекоха да са участвали в изработването и подаването на такова предложение”- станало ясно също в Комисията, обясни председателят й.
„Новият собственик на ЧЕЗ създава впечатление, че не може да си направи сметката- какво купува, какъв ще е паричният поток, не знае как ще си върне парите. Тази сделка не трябва да бъде осъществена”. Това заяви народният представител от „БСП за България” и член на комисията за ЧЕЗ в НС Таско Ерменков по БТВ. По думите му Инерком не са знаели за увеличението на цената на тока, нито имат представа от заложените инвестиции на ЧЕЗ.
Таско Ерменков обясни, че е питал една от службите- дали имат информация за писмо от български банки, които да са дали подкрепа за тази сделка, а отговорът е бил, че нямали данни за такива писма. „Fibank пишат, че са издали такова писмо”, категоричен бе Таско Ерменков и обясни, че или става въпрос за филтриране на информацията, което означава, че може би някой, на високо ниво, стои зад сделката, или за несвършена работа. „Вчерашната среща създаде впечатлението, че един човек стои отпред, а зад него са други и изобщо не се знае какво ще се случи в бъдеще”, обобщи Таско Ерменков.
„В сделката за ЧЕЗ има все повече и повече неясноти, с всеки въпрос, който ние задаваме, защото получаваме не отговори, а стигаме до нови въпроси. На въпрос- дали правителството е водило разговори за закупуване на ЧЕЗ, министър-председателят, с писмо, отговаря, че не са водени, а ЧЕЗ, с писмо, отговарят, че са водени”, каза още Ерменков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Teменужка Петкова: Чуха се гласове от продавача на ЧЕЗ, че се обмисля вариант за преговори с втория в класирането, българската държава няма касателство

Министър Teменужка Петкова: Чуха се гласове от продавача на ЧЕЗ, че се обмисля вариант за преговори с втория в класирането, българската държава няма касателство

18 Април 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Чуха се гласове от страна на продавача на активите на ЧЕЗ, че те обмислят и вариант за преговори със втория в класирането. Това е изцяло в правомощията на чешката държава. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след откриването на конференцията „Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течни горива и възможности за сектора“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е процедура, която се провежда изцяло по правилата на чешката държава и тяхното законодателство. Българската държава няма касателство към тази процедура“, обясни министърът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Teменужка Петкова: По всяка вероятност ще се върви към финализиране на сделката за ЧЕЗ, ако кандидатът за купувач осигури финансиране

Министър Teменужка Петкова: По всяка вероятност ще се върви към финализиране на сделката за ЧЕЗ, ако кандидатът за купувач осигури финансиране

18 Април 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Ако компанията, кандидат за купувач на активите на ЧЕЗ, успее да осигури необходимото финансиране по всяка вероятност ще се върви към финализиране на сделката. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след откриването на конференцията „Стратегия на рафиниращата индустрия до 2050 г.: преход за течни горива и възможности за сектора“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да се случи подобна сделка трябва да е налице съответното финансиране. Това е ангажимент на компанията, която е кандидат за купувач на този етап“, посочи тя. „Вчера имаше поредно заседание на анкетната комисия, свързана със всички факти и обстоятелства по отношение на сделката за ЧЕЗ. Бях поканена и присъствах. Там бяха и представители на синдикатите, които искаха да чуят отговорите на потенциалния купувач, кандидат за купувач на компанията на този етап, тъй като там работят над 3 хил. човека“, припомни Теменужка Петкова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Няма европейска държава, в която 1/3 от електроснабдяването се купува, а тя да не провери купувача и откъде идва финансирането

Жельо Бойчев, БСП: Няма европейска държава, в която 1/3 от електроснабдяването се купува, а тя да не провери купувача и откъде идва финансирането

17 Април 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
София. Няма европейска държава, в която 1/3 от електроснабдяването на населението ще бъде купено, а държавата няма да провери от къде идва финансирането и кое е дружеството-купувач. Това коментира за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Временната комисия за ЧЕЗ и зам.-председател на ПГ на БСП Жельо Бойчев. Той уточни, че се повдига и главният въпрос за това, как функционират българските институции. „Големият въпрос, който стои пред нас, е знаело ли е българското правителство за намеренията на ЧЕЗ. Не мога да приема, че в една европейска страна, която има претенцията, че може да гарантира сигурността на своите граждани, ще се окаже, че ние в момента като Комисия сме изправени пред въпроса кога и по какъв начин българското правителство е било информирано за намеренията и хода на тази сделка. За да отговорим в крайна сметка на тези елементарни въпроси – кой по същество го купува и какви са източниците на финансиране на тази сделка“, обясни Жельо Бойчев. Той обясни, че Комисията за ЧЕЗ си поставя като задача въпроса как и по какъв начин може да бъде гарантирана защитата на интересите на българските граждани като потребители от страна, както на институциите, така и на съответния регулатор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за ЧЕЗ ще внесе проекторешение за удължаване на срока си за работа до 10 май 2018 г.

Временната комисия за ЧЕЗ ще внесе проекторешение за удължаване на срока си за работа до 10 май 2018 г.

17 Април 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
София. Временната комисия за ЧЕЗ ще внесе проекторешение за удължаване на срока си на работа до 10 май 2018 г. Предложението направи председателят на Комисията Жельо Бойчев в края на заседанието, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "За" предложението гласуваха 13 народни представители, без нито един "против" и "въздържали се". Предстои проекторешението да бъде внесено в деловодството на Народното събрание и да бъде подложено на гласуване в зала. Жельо Бойчев се аргументира с желанието на членовете да бъдат изслушани други институции, сред които главният прокурор Сотир Цацаров, Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката, БНБ и други банки. Димитър Лазаров от ГЕРБ също изрази съгласие срокът на комисията да бъде удължен. От „Обединени патриоти“ предложиха работата на Комисията да се удължи до 2 май 2018 г., но по този срок не бе постигнат консенсус.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов: КЕВР не контролира „Инерком България“ - след финализиране на продажбата на ЧЕЗ ще засилим своите контролни функции

Иван Иванов: КЕВР не контролира „Инерком България“ - след финализиране на продажбата на ЧЕЗ ще засилим своите контролни функции

17 Април 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
София. КЕВР не контролира „Инерком България“ - след финализиране на продажбата на ЧЕЗ ще засилим своите контролни функции. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние не контролираме „Инерком България“. То не е енергийно дружество“, каза доц. Иванов. Той поясни, че след продажбата КЕВР ще засили контролни функции, за да не допусне никакво отклонение от изпълнението на лицензията, както е разписа на.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Стоева, „Инерком България“: Няма да има съкращение на служители или на мениджмънта на ЧЕЗ

Милена Стоева, „Инерком България“: Няма да има съкращение на служители или на мениджмънта на ЧЕЗ

17 Април 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има съкращение на служители или на мениджмънта на ЧЕЗ. Това каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са добре работещи дружества с много добри финансови показатели. Няма да правим никакви резки промени. Водим преговори с висшето ниво мениджмънт, за да запазим всички, които в момента работят в дружеството“ ,заяви Стоева. По отношение на инвестициите в условията на труд, тя поясни, че „Инерком България“ ще продължи да надгражда това, което е направено през последните 13 години от ЧЕЗ. „Ние ще инвестираме в развитието и повишаване на професионализма на всички 3275 служители“, каза Стоева. Председателят на Съвета на директорите на „Инерком България“ ще запазят всички социални придобивки и се ангажират с допълнителни ангажименти към служителите, с цел да повишат удовлетвореността им. Стоева заяви, че от „Инерком“ са запознати с правата и задълженията на служителите на ЧЕЗ в колективните трудови договори. „Те са сключени до 2019 г. Ние придобиваме дружествата заедно с договорите, които са сключени. Дали ще запазим ангажиментите, които понастоящем ЧЕЗ има към служителите, които са разписани в колективните трудови договори - да, ние ще ги запазим“, заяви Стоева. Тя поясни, че „Инерком“ ще продължи и тенденцията за повишение на заплатите на служителите. „Знаме за размера на бонусите, за увеличенията на заплатите. Това са разговори, които сме водили с продавача още преди сделката“, допълни Стоева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Гинка Върбакова се скри от комисията за ЧЕЗ

БСП: Гинка Върбакова се скри от комисията за ЧЕЗ

17 Април 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Потенциалният купувач на ЧЕЗ Гинка Върбакова се скри от Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Върбакова е изпратила представители на "Инерком", а на въпросите на синдикатите е отговорила писмено. Заседанието на комисията продължава вече час и половина. Основно депутатите от БСП притискат представителите на "Инерком" да обяснят откъде и с какви средства ще закупят предприятието. От отговорите им става ясно, че тепърва се водят преговори с банките, които да осигурят финансиране. От друга страна от ЧЕЗ заявяват в писмо до комисията, че "Инерком" са предотавили достатъчно доказателства за произхода на средствата. Членовете на комисията са категорични, че има разминаване между обясненията на ЧЕЗ и "Инерком". Това е поредният случай, когато в комисията постъпва противоречива информация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Недопустими и немислими са дейности, свързани със съкращаване на персонала на ЧЕЗ след продажбата му

Министър Теменужка Петкова: Недопустими и немислими са дейности, свързани със съкращаване на персонала на ЧЕЗ след продажбата му

17 Април 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Дейности, свързани със съкращаване на персонала на ЧЕЗ недопустими и немислими. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя предположи, че „Инерком“ си дава сметка за това и че има своята визия за развитието на ЧЕЗ. „Възможни са всякакви хипотези", каза Петкова. Тя поясни, че законодателят е въвел фигура на особен управител. "Дават му се функции той да определи екип и хора, с които би могъл да управлява. Особеният управител няма да бъде на практика сам“, допълни Петкова.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Не вярвам Гинка Върбакова да е лицето, което ще управлява чисто технологично процеса на ЧЕЗ, тя не е техническо лице

Министър Теменужка Петкова: Не вярвам Гинка Върбакова да е лицето, което ще управлява чисто технологично процеса на ЧЕЗ, тя не е техническо лице

17 Април 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Не вярвам Гинка Върбакова да е лицето, което ще управлява чисто технологично процеса на дружеството, тя не е техническо лице. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-жа Върбакова не е техническо лице, както предполагам и собствениците на други електроенергийни предприятия. Не съм видяла някои от тези собственици да отиде да застане под трафопоста и да осъществява определени дейности“, каза Петкова. Тя посочи, че българските граждани трябва да бъдат спокойни и не трябва да се притесняват от това, че се извършва смяна на собствеността. „По-ясното доказателство е, че държавата контролира и регулира този процес“, каза тя и посочи, че това прави именно КЕВР.
Министър Петкова заяви, че е ясно, че „Инерком“ е компанията, която ще придобие този бизнес. „Той не води своето начало от февруари тази година. Това са дейности, които преди това българската държава е осъществявала. След това тя е решила ,че трябва да продаде тази част от българската енергетика. Мотивите са ясни, мотивите са категорични. Ние сме ги обявили пред всички инвеститори и там ясно е разписано защо правителството тогава тръгва да прави подобна крачка. Сега, когато други компании купуват активи, българските граждани трябва да са наясно, че тези компании имат необходимия мениджмънт“, допълни енергийният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Захариев, финансов консултант: ЧЕЗ установиха, че „Инерком“ не представлява страна, с която да има проблеми и останаха удовлетворени от доказателствата ни за възможност за финансиране

Веселин Захариев, финансов консултант: ЧЕЗ установиха, че „Инерком“ не представлява страна, с която да има проблеми и останаха удовлетворени от доказателствата ни за възможност за финансиране

17 Април 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ установиха,че „Инерком“ не представлява страна, с която да има проблеми и на второ място разгледаха предоставените от нас доказаталства за възможност за финансиране на сделката и останаха удовлетворени от това. Това каза Веселин Захариев, финансов консултант по сделката за ЧЕЗ на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всеки един от кандидатите мина през доста обстойни проверки", каза Захариев и допълни, че от дружеството са проверявали кои са собствениците, дали имат възможност да затворят една такава сделка. "Не е логично ЧЕЗ да иска да разпише отваряне на сделка със страна, която не може да затвори сделката от финансова гледна точка“, каза Захариев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Стоева, „Инерком – България“: Нетипично е политически партии да се намесват в сделка между частни компании

Милена Стоева, „Инерком – България“: Нетипично е политически партии да се намесват в сделка между частни компании

17 Април 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Нетипично е политически партии да се намесват в сделка между частни компании. Това каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, във връзка с искането на политически партии за намеса на държавата в сделката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега ние сме търговско дружество. Това са политически въпроси. Ние категорично не бихме жлеали да ги коментираме, а и не можем“, каза Стоева. Тя посочи, че има вече такъв подобен случай през 2011г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Спасов, адвокат на „Инерком България“: Срокът за изпълнение на сделката с ЧЕЗ е търговска тайна за страните по нея

Георги Спасов, адвокат на „Инерком България“: Срокът за изпълнение на сделката с ЧЕЗ е търговска тайна за страните по нея

17 Април 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Срокът за изпълнение на сделката с ЧЕЗ е търговска тайна за страните по нея. Това каза адвокатът на „Инерком България“ Георги Спасов на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Търговската тайна е нещо, което има други измерения и то дори не е предвидено в правилника на НС. Срокът за изпълнение на сделката е едно от условията, които са търговска тайна за страните. Покрити са от клаузата за конфиденциалност“, каза той. „Поради това смятам, че не може да се даде конкретен отговор на този въпрос, без да нарушим поетите задължения. Така или иначе ще се оповести приключването на сделката, когато то настъпи, посочи Спасов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Стоева, „Инерком България“: Към момента все още няма решение на КЗК за сделката с ЧЕЗ

Милена Стоева, „Инерком България“: Към момента все още няма решение на КЗК за сделката с ЧЕЗ

17 Април 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Към момента все още няма решение на КЗК за сделката с ЧЕЗ. Това каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на "Инерком България" на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Финансовият консултант на „Инерком България“ Веселин Захариев допълни, че по отношение на финансирането нещата се движат по-организирано. По думите му разговорите напредват. „Чакаме ключовия момент - това е решението на КЗК“, коментира Захариев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В писмо до Временната комисия за ЧЕЗ, дружеството заявява, че многократно е предлагало на държавата да купи активи, но страната ни не е изявявала желание

В писмо до Временната комисия за ЧЕЗ, дружеството заявява, че многократно е предлагало на държавата да купи активи, но страната ни не е изявявала желание

17 Април 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. В писмо до Временната комисия за ЧЕЗ, дружеството заявява, че от 2011 г. насам многократно е предлагало на държавата да купи активи, но страната ни не е изявявала желание. Това съобщи в началото на заседанието председателят на Временната комисия за ЧЕЗ и депутат от БСП Жельо Бойчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че в отговора ЧЕЗ се посочва, че потенциалните купувачи са били подложени на стандартни проверки, извършени от дружеството. Жельо Бойчев съобщи, че е получен и отговор и от кабинета на министър-председателя на Република България., в който се посочва, че не са водени разговори с представители на чешкото правителство или на ЧЕЗ за купуване на активите на дружеството.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Не са  провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ.

Министър Теменужка Петкова: Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ.

17 Април 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова пред журналисти след участието ѝ в Младежкия икономически форум в УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали ще подаде ръка на Гинка Върбакова по време на предстоящата Комисия в Парламента, тя отговори: „Никога не съм крила, че познавам г-жа Върбакова от 20 г. и не смятам, че някой трябва да се отрича от хората, които познава. А и доброто възпитание изисква, когато двама души се видят, да си подадат ръка, независимо дали лицето отсреща се казва Гинка Върбакова или по някакъв друг начин“, каза още министър Петкова и уточни, че не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ.
„Българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Още през 2003 г. на базата на стратегията, която е приета от тогавашното правителство и е одобрена и от тогавашния парламент, и в която е заложен като основен приоритет държавата да излезе от този бизнес. В момента са в ход и арбитражи, които текат с трите електроразпределителни предприятия, и българската държава трябва да бъде изключително прецизна и внимателна, когато се обсъждат и приемат такива решения“, заяви министър Петкова. По думите й държавата има достатъчно лостове, чрез които да контролира дейността на тези ЕРП-та и тази гаранция, че държавата е на мястото си, се казва Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).
„Регулаторът работи изключително професионално и компетентно и съм сигурна, че интересите на българския бизнес са защитени в максимална степен. Отделно от това законодателят е предвидил, ако някое от енергийните предприятия не изпълнява своите задължения по лиценз, тогава да има възможност съответните собственици да бъдат отстранени и на тяхно място да бъде въведена фигурата на т.нар. условен управител. Така че държавата и законодателят са помислили за това как в максимална степен да бъдат защитени интересите на българските потребители. И другото, което е, никога не трябва да забравяме, че не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия. Битовите потребители трябва да бъдат спокойни и българските граждани трябва да не допускат манипулации на тази тема. Цената на електрическата енергия се определя от електрическия регулатор –КЕВР“, припомни Петкова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за ЧЕЗ ще заседава за последно

Комисията за ЧЕЗ ще заседава за последно

17 Април 2018 | 07:27 | Агенция "Фокус"
София. Временната анкетна комисия за установяване на фактите около продажбата на активите на ЧЕЗ в България ще проведе последното си заседание. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Заседанието ще се проведе в зала „Запад“ на Народното събрание от 14.30 часа. Ще бъдат обсъдени социалните измерения на сделката за ЧЕЗ. Очаква се да присъстват министърът на енергетиката Теменужка Петкова, КЕВР, КСНБ, КТ „Подкрепа“ и купувачът на дружеството „Инерком“. Това ще бъде четвъртото и последно заседание на Комисията, която беше създадена на 14 март, по предложение на БСП, за срок от 1 месец. На първото заседание комисията прие процедурните си правила. Второто заседание продължи 4 часа и беше закрито. Информация предоставиха от ДАНС, ДАР и Министерството на финансите, отсъстваха обаче председателите на службите. На третото заседание стана ясен обратът по казуса- държавата се отказа от участие в сделката за активите на ЧЕЗ в България, след като първоначално правителството заяви готовност държавата да се включи. Тогава финансовият министър Владислав Горанов обясни, че държавно участие в сделката би било нецелесъобразно. На 12 април председателят на Временната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев отчете резултатите от работата й до момента. Комисията очаква информация от редица институции затова ще бъде внесено предложение тя да работи още 1 месец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Поискахме комисията за ЧЕЗ заради националната ни сигурност

Крум Зарков, БСП: Поискахме комисията за ЧЕЗ заради националната ни сигурност

16 Април 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. „БСП поиска създаването на комисията за ЧЕЗ, след като бе оповестено, че Инерком ще е купувачът - заради обществената реакция на притеснение, защото тази фирма не разполага нито с финансов, нито с експертен потенциал, за да управлява електроподаването на една трета от страната и почти половината й граждани”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и член на парламентарната комисия за ЧЕЗ Крум Зарков пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Стана ясно, че има противоречие - правителството през февруари заяви, че не знае за сделката ЧЕЗ, а се оказва, че за нея се е знаело доста преди това и службите за сигурност са следили как протича процесът”, обясни Зарков. Той каза, че ЧЕЗ е информирала комисията как от 2013 г. насам компанията е информирала всяко правителство, че иска да напусне държавата и ако тя има интерес, може да направи своята оферта. Зарков изтъкна, че в комисията станало ясно също- как консултантът на Инерком е обявил пред една от банките за кредитиране, че те ще бъдат избрани за купувач и банката е уверила, че е готова да кредитира сделката с 80 млн. евро. „Помним, че премиерът ни представи една начертана схема на финансиране. Работата на комисията показа, че на този документ не може да се вярва”, обясни Крум Зарков. В комисията е станало ясно също- как ЧЕЗ потвърждава с писмо, че са получили уверение за произхода на средствата на Инерком. „След като те са представили тази информация на чешката компания, да я предоставят и на нас утре, в комисията”, каза Зарков и обясни, че знаейки откъде идват парите за сделката, ще знаем и къде отива електроразпределението на тази част от страната.
„Държавата ни си смени позицията по сделката три пъти за месец и половина- от нищо не знам, до искам пълния контрол, а сега е - нищо не мога да направя”, припомни членът на комисията. Той бе категоричен, че БСП винаги е била за ангажирането на държавата със сектор енергетика. По думите му нищо не пречи на държавата, когато предприятие, ключово за националната ни сигурност, се продава, да направи възможното- да го придобие или да контролира придобиването.
„Защо ЧЕЗ иска 51% увеличение на цената на нощната тарифа, а другите два оператора около 5-6%. Нека да видим какви са мотивите за това”, коментира Крум Зарков. Той обясни също, че в комисията е имало спор с регулатора по въпроса - какъв е смисълът да има инвестиционна програма за 5-6 години напред, ако всеки един момент може да се продаде фирмата и собственикът да си замине? „Регулаторът трябва да се убеди, че този който купува, ще има възможността да поддържа електроподаването, системата и да изпълнява инвестиционната програма”, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.
Джон Болтън в Москва. 23 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.