НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ваксините, които се ползват в България, са на най-високо ниво

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ваксините, които се ползват в България, са на най-високо ниво

17 Април 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Бургас. Ваксините, които се ползват в България, са на най-високо ниво. Това каза пред журналисти в Бургас д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите й те гарантират безопасност и запазване здравето на българските деца и българските граждани. „Произвеждат се от водещи фармацевтични компании, които подлежат на постоянен контрол. Освен това се проследяват ефектите и в последствие. Аз също съм практикуващ лекар. И имам своите неуспех, когато трябва да убедя някой родител на ваксинира детето си“, допълни Дариткова.
Според нея трябва да осъзнаваме, че макар и здрави, като носители на болест, срещу която не сме имунизирани, можем да се окажем тежки заразоносители и да инфектираме други деца, които не са имунизирани по медицински причини. „Освен това родителите по този начин поемат отговорност за бъдещето на своите деца. Едно такова дете среща огромни затруднения в последствие. Не се приемат деца без пълен имунизационен календар в нито едно европейско, американско или друго учебно заведение. Защото там са изключително отговорни и императивни по отношение на пълния имунизационен статус“, каза още Дариткова.
Тя посочи също, че средното имунизационно ниво в България за различните видове ваксини е около 92%. По думите на д-р Даниела Дариткова това е едно добро покритие. „През 2016 г. се наблюдава едно повишение на обхвата на имунизациите, което означава, че политиката за популяризиране на полезността на ваксините има своите успехи. Сигурен популационен имунитет се получава при 95 % покритие, така че има още какво да се желае“ каза още Дариткова.
Според нея спрямо останалите страни на Европейски съюз имаме едно относително добро място.
„Няма намерения да се вдига здравната вноска. Сега тя е 8%. Има различни дебати дали тя е достатъчна, защото когато стартира здравноосигурителния модел в България започнахме с 6%. Непрекъснато се усъвършенстват медицинските апаратури, техники и механизми за оказване на медицински грижи. Това оскъпява наистина грижата за пациентите, ако искаме тя да бъде на съвременно ниво“ допълни Дариткова. Но на този етап този вариант се виждал по-скоро с по-активното включване на допълнителните здравно осигурителни дружества във финансирането на системата.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Форум „Ваксини и здраве“ с народни представители от ПП ГЕРБ - Бургас ще се проведе в града

Бургас: Форум „Ваксини и здраве“ с народни представители от ПП ГЕРБ - Бургас ще се проведе в града

17 Април 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Бургас. От 11.00 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център "Морско Казино" ще се състои Форум „Ваксини и здраве“, организиран от народните представители от ПП ГЕРБ - Бургас по случай Европейската имунизационна седмица (24 - 30 април). Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ - Бургас. Официални гости на събитието ще са д-р Даниела Дариткова, Председател на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание и д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.