НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„МКД“ (Македония): Според македонската диаспора във Франция членството в НАТО и в ЕС не може да бъде условие за промяна на името

„МКД“ (Македония): Според македонската диаспора във Франция членството в НАТО и в ЕС не може да бъде условие за промяна на името

16 Април 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Париж. Делегация на македонските сдружения във Франция проведоха среща с президента на френско-македонската група за приятелство на френския парламент Бертран Соре, с цел запознанство с различните проекти и дейности, подкрепени от тази група за развитие на приятелските отношения между Франция и Македония, предава македонската медия „МКД“.
На срещата е подчертано, че преговорите с Гърция трябва да бъдат прекратени, след като 137 от 193 страни или 71% от страни членки на ООН признават Македония с нейното конституционно име. „Може ли правото на самоопределение да бъде нарушено от ветото на страна, без да се засягат интересите на други държави?“, питат се делегатите от македонската диаспора във Франция
„Интеграцията на Македония в НАТО и ЕС не може да бъде условие за промяна на името. Това е неприемливо, защото е против закона. Според международното право и правото на македонския народ, като съставящ народ на Република Македония, самоопределението е единственото приемливо решение, защото е разумно“, съобщи македонската диаспора във Франция.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според гръцки медии в момента Атина се пазари, докато Берлин обещава пенсии, ако се постигне решение на спора за името на Македония

„МКД“ (Македония): Според гръцки медии в момента Атина се пазари, докато Берлин обещава пенсии, ако се постигне решение на спора за името на Македония

16 Април 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според гръцкия вестник „Те Неа“ Берлин обещава, че ще отложи с шест месеца намаляването на пенсиите в Гърция, ако спорът за името бъде решен, предава македонската медия „МКД“.
Вестникът, позовавайки се на европейски източници, пише, че намаляването на пенсиите, което трябва да влезе в сила от 1 януари 2019, ще се отложи с шест месеца по-късно, като немски „подарък“ за Гърция, ако се постигне споразумение за името. Нещо, което би се харесало на министър-председателя Алексис Ципрас.
Статията на „Та Неа“, предизвика буря от реакции в Гърция, както от опозицията, която обвини правителството за тайни преговори, така и от правителството, което поиска сериозност от опозиционната „Нова демокрация“.
„Правителството трябва да каже истината на гърците: преговаря тайно решение за въпроса с името, за да получите в замяна шестмесечно отлагане на съкращаване на пенсиите, което е задължение, което самото правителство пое със своята. Да или не? Гърците трябва да знаят“, смята прессекретарят „ Нова демокрация“ Мария Спираки.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Македония очаква положително послание от ЕК

„Фактор“ (Македония): Македония очаква положително послание от ЕК

16 Април 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония очаква препоръки за започване на преговори за членство в ЕС. Разбира се, самата препоръка на Европейската комисия не означава, че страната ще започне преговори за членство незабавно, защото по-късно тя ще бъде оценена от Съвета на Европейския съюз, а Гърция отново има право на вето а въпросът за името все още не е решен, предава македонската медия „Фактор“.
Докладът на ЕК трябва да бъде публикуван на 17 април заедно с всички забележки, коментари и препоръки, като цялостната оценка на напредъка на демократичните процеси.
Тогава на официално посещение в Скопие пристигат и комисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан, както и върховният представител за външната политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини, идват.
Правителството е оптимистично и смята, че докладът ще съдържа ясна препоръка за началото на преговорите. Това бе потвърдено от министър-председателя Зоран Заев и от вицепремиера Буяр Османи.
-„От това, което знаем и имаме информация и от това, което виждаме, заслужаваме кристално ясна препоръка да започнем преговорите с ЕС“, заяви Заев.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гръцки опозиционен депутат разкритикува правителството за начина, по който води преговорите за името с Македония

Ekathimerini: Гръцки опозиционен депутат разкритикува правителството за начина, по който води преговорите за името с Македония

16 Април 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Депутатът от основната опозиционна гръцка партия „Нова Демокрация“ Георгос Кумуцакос постави под въпрос начина, по който правителството води преговорите за името с Македония след като министър-председателят ѝ Зоран Заев заяви, че Скопие едва ли ще се съгласи на две от ключовите искания на Атина, предава Ekathimerini.
„След коментарите на Заев че, Скопие няма да обсъжда промените в конституцията и името на повсеместна употреба „ерга омнес“, какво всъщност ще преговаря правителството на министър-председателя Алексис Ципрас, на отбраната Панос Каменос и на външните работи Никос Кодзиас? Чакаме отговор!“, заяви депутатът.
Коментарите на Кумуцакос идват само часове, след като министър-председателят на Македония Зоран заяви, че „макар и да сме близо до решение по идентичността, етничността и езика“, Скопие няма да се съгласи на исканията на Гърция за промяна на конституцията на Македония и за промяна на името, която да важи и за вътрешна, и за външна употреба.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Най-вероятно ще има референдум за името

Зоран Заев: Най-вероятно ще има референдум за името

15 Април 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е нужно в страната да се проведе референдум за името и най-вероятно ще има такъв, но не се знае точно кога. Като времева рамка за провеждането на допитването, той посочи периода преди влизането на Македония в НАТО или след това, преди влизането на Македония в Европейския съюз, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
Македонският премиер изтъкна, че, както правителството, така и опозицията са за референдум по този въпрос и той би искал допитването да има подкрепата и да е организирано от всички партии, включително най-голямата опозиционна – ВМРО-ДПМНЕ.
Все пак, най-голямата албанска партия в момента – ДСИ (Демократическия съюз за интеграция) – е против идеята за референдум по въпроса за името, пише „Макфакс“. Това бе потвърдено и от вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи, който заяви, че ако СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) и останалите коалиционни партньори настояват за референдум, те ще го подкрепят, но партията остава на позицията, че допитването може да има сериозни последици върху междупартийните и междуетническите отношения.
„Албанците и ДСИ са конструктивни по този въпрос и биха приели решението да има референдум, но подсещаме за възможните проблеми, които могат да произлязат от това“, заяви Османи.
Във връзка с преговорите за името, премиерът Заев посочи конкретно кои въпроси са останали неразрешени. От седемте точки, за които се преговаря, са останали въпросът за името, езикът, произходът, идентичността и промяната на Конституцията на Македония.
„Благодарни сме за разбирането от гръцка страна по тези чувствителни теми, благодарение на това сме толкова близко до решение и по тези въпроси. Те, също така, проявяват разбиране и за това, че е нужно мнозинство от две трети в парламента за промяна на Конституцията и се търси различно решение“, заяви Заев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Атина се пазари с Берлин за решение на спора за името, пише „Та Неа“

„Сител“ (Македония): Атина се пазари с Берлин за решение на спора за името, пише „Та Неа“

15 Април 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Ако се реши въпросът за името, тогава антикризисната мярка - орязване на пенсиите, ще се отложи с шест месеца по-късно, това, според гръцкият вестник "Та неа", е обещанието от Берлин до Атина за преговорите между Германия и Гърция за затваряне на дългогодишния спор, но и какво би получила гръцката страна от него, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Както съобщи кореспондента на МИА от Атина, вестникът, позовавайки се на европейски източници, пише, че вече е гласувана мярката за намаляване на пенсиите, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 и тя би се отложила за шест месеца по-късно, като немски "подарък" за Гърция, ако се постигне споразумение за името. Нещо, което би се харесало на Ципрас и изборните му планове.
Достоверни европейски източници, предават за "Та неа" предметът на преговорите, които се водят зад кулисите между Атина и Берлин. Според тях, германците са обещали на Алексис Ципрас размяна с голяма политическа полза за него и за СИРИЗА, в случай, че постигне споразумение за името на Скопие със своя колега Зоран Заев. Става дума за отлагане с шест месеца на мярката за намаляване на пенсиите, пише вестникът и добавя, че с това правителството може да вземе даде дълбоко дъх и ще отвори пътя на Ципрас към спечелване на изборите през май 2019 година.
Текстът на "Та неа", предизвика буря от реакции в Гърция, както от опозицията, която обвини правителството, че води тайни преговори, така и от правителството, което поиска сериозност от Нова демокрация.
„Правителството трябва да каже истината на гърците: преговаря ли за тайно решение на скопския въпрос, за да получи в замяна шестмесечно отлагане на съкращаване на пенсиите, което е задължение, което самото правителство пое с нейната политика. Да или не? Гърците трябва да знаят“,заяви говорителката на Нова демокрация Мария Спираки.
От гръцкото външно министерство, пред гръцката агенция АНА-МПА, са поискали сериозност от говорителката на опозиционната партия, докато от кабинета на Ципрас заявиха, че ежедневните "мизерни писаници в медиите" не са недостойни за коментиране.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): В Охрид се проведе трети протест против промяна на името, демонстрантите призоваха за отмяна на договора с България

„Телма“ (Македония): В Охрид се проведе трети протест против промяна на името, демонстрантите призоваха за отмяна на договора с България

15 Април 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Охрид. Група граждани от Охрид се включиха в трети протест, организиран от Гражданската инициатива „Македония над всичко", с който изразиха несъгласието си от промяна на името, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Протестиращите настояха отмяна на – съгласно думите им, насилствено приетия Закон за употреба на езиците, отмяна на Договор за добросъседство с България, запазване на конституционното име на Република Македония и освобождаване на всички задържани и осъдени заради събитията в парламента от април 2017 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.