НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:52

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: В Свищов вече репетира най-новия духов оркестър, съставен от десетима музиканти

Велико Търново: В Свищов вече репетира най-новия духов оркестър, съставен от десетима музиканти

17 Април 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Свищов. Свищовлия възроди духовата музика в града, след близо 20-годишно прекъсване. В Свищов вече репетира най-новия духов оркестър, съставен от десетима музиканти, разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново диригентът и създател на музикалния състав Деян Йорданов. Той уточни, че идеята му е възникнала преди няколко години, но реализацията й е станала възможна едва през януари 2018-та. „За момента сме около десетина човека, като аз също свиря с тях, заедно. Набирам още хора. Който може да свири, дори да не може, нека заповяда, защото идеята е да се научи. В оркестъра има и мои ученици, на които аз преподавам. Те са на възраст от осми до дванадесети клас, включително. Имаме четирима ученици, а останалите пет-шест човека сме по – възрастни“, обясни Деян Йорданов. Той допълни и, че за момента съставът е напълно самодеен и няма такси и вноски за участие. Репертоарът се състои от патриотични маршове, народна музика и авторски парчета, създадени от Деян.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С патриотични маршове и народна музика новият Свищовски духов оркестър ще направи своя дебют пред публика

Велико Търново: С патриотични маршове и народна музика новият Свищовски духов оркестър ще направи своя дебют пред публика

17 Април 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Свищов. С патриотични маршове и народна музика новият Свищовски духов оркестър ще направи своя дебют пред публика. Това разкри в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново неговият диригент и съставител Деян Йорданов. Той уточни, че идеята за организирането на оркестъра е била негова, но е получил голяма подкрепа и от Община Свищов. „Аз съм разговарял с всички заместник – кметове в Общината,с председателя на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов и дори с кмета Генчо Генчев. Те са твърдо зад мен и ме подкрепят във всичките ми действия. Имам тяхното уверение, че ще направят всичко възможно оркестърът да пребъде за в бъдеще!“, каза още Деян Йорданов. Освен в общоградските тържества за различни национални и регионални празници, в бъдеще оркестърът ще се включва и в частни прояви.
Дебютът пред публика предстои на 27 април /петък/. Ще се проведе в Зала 1 на Община Свищов, веднага след представянето на книгата „Свищовските духови оркестри. История, спомени и факти“, което ще започне в 17.00 часа.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Канада. Торонто. 24 април 2018 г.
Канада. Торонто. 24 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.