НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: България има намерение да размрази проекта АЕЦ „Белене“

ТАСС: България има намерение да размрази проекта АЕЦ „Белене“

12 Май 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. България има намерение да размрази проекта АЕЦ „Белене“, заявява премиерът Бойко Борисов на конференция на управляващата партия, предава TACC.
„Мораториумът за забрана на строителството на АЕЦ Белене трябва да бъде отменен, за да може Народното събрание да предостави мандат на правителството за право на водене на преговори с инвеститори“, заявява премиерът.
Предложението за отмяна на мораториума ще бъде внесено в парламента вероятно другата седмица.
По-рано интерес към реализация на проекта е проявила китайската национална ядрена корпорация (CNNC). Нейни представители са се срещнали в четвъртък с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.
Ако се вземе решение за реализация на проекта ще бъде проведена конкурсна процедура, като държавата няма намерение да предоставя официални гаранции по проекта.
Експерти от Българската академия на науките са препоръчали продължаване на строителството. Съгласно техния анализ проекта би бил рентабилен при цена не по-висока от 10.5 милиарда евро, а лихвите по кредити за изграждането не трябва да са по-високи от 4.5 процента.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ролята на България като разпределителен център на енергийните потоци в Югоизточна Европа обсъди министърът на енергетиката Теменужка Петкова със студенти в УНСС (ОБЗОР)

Ролята на България като разпределителен център на енергийните потоци в Югоизточна Европа обсъди министърът на енергетиката Теменужка Петкова със студенти в УНСС (ОБЗОР)

17 Април 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
София. Министър Теменужка Петкова разговаря със студенти от УНСС за ролята на България като разпределителен център на енергийните потоци в Югоизточна Европа по време 15-ото издание на Младежкия икономически форум. По време на разговора бяха засегнати теми като актуалния статус на междусистемните връзки със съседните държави, проектите за развитие на електропреносната мрежа и др.
Министър Петкова посочи, че за България е важно да създаде възможност за получаване на природен газ по различни маршрути и от различни източници, а не само от Русия, както е в момента. Тя обясни, че за тази цел се работи по няколко проекта, които целят изграждане на интерконекторни връзки с Гърция, Сърбия и Турция. По думите ѝ по този начин страната ни ще получи сигурност по отношение на доставките и конкурентни цени.
Друга тема, която министър Петкова коментира със студентите от УНСС, е АЕЦ „Белене“. „Над 3 млрд. лв. са вложени в този проект и няма как с лека ръка да загърбим всичко, което е правено. Трябва да вземем решение какво ще бъде бъдещето му и как да бъде използвано това, което вече имаме – техника, вложения и т.н.“, поясни министър Петкова. Тя обясни, че това, което предстои, е до края на юни Парламента да възложи на министъра на енергетиката да предложи вариант за възможността това оборудване да бъде оползотворено по най-добрия начин. „Това решение трябва да бъде взето с най-голям консенсус, защото е за десетилетия напред. За да бъде взето такова решение, трябва да бъдат анализирани всички варианти и да се прецени кой от тях е най-щадящият за тази ситуация“, каза още тя.
Енергийният министър коментира и темата за АЕЦ „Козлодуй“, като обясни, че това, което правителството прави в това отношение, е да удължава живота на реакторите. „В края на миналата година успяхме да удължим живота на пети блок до 30 г., а в момента се прави същото и за шести блок. Надявам се и това да е успешно, защото е един от стожерите на българската енергетика“, заяви енергийният министър.
Министър Петкова посочи, че много важна част от българската енергетика е свързана и с електроенергетиката. „Имахме едно много сериозно предизвикателство в началото на нашия мандат – голямата задлъжнялост. Националната електрическа компания беше в изключително тежко финансово състояние, а когато едно такова структуроопределящо дружество е в такъв финансов колапс, нищо добро не очаква сектора като цяло“, каза още тя. По думите ѝ през 2014 г. НЕК е имала дефицит от 800 млн. лв., което означава невъзможност за функциониране. „И това, което успяхме да направим, е че сега очакваме НЕК за първи път от много години насам да отчете печалба от своята дейност, макар и малка. Което е ясен знак, че реформите в този сектор са успешни и това е правилната посока“, обясни министърът.
Тя коментира и темата за замърсяването на въздуха и посочи, че един от основните акценти за борбата с това е възможността за редуциране на въглищните централи, които се определят като едни от най-големите замърсители. „Миналата година Европейският съюз взе решение да бъдат завишени критериите и изискванията и това поставя много сериозно изпитание пред българската енергетика, защото този тип централи дават над 40% от енергетиката – например централите в Маришкия басейн и др.“, каза още министър Петкова и посочи, че това за България е голямо предизвикателство, защото страната ни няма възможност да реагира, тъй като това изисква много сериозен потенциал от време, възможности и анализи. „Затова това, което правителството прави, е да се възползваме от възможността за изключение от тези правила, така че да ни се даде възможност да запазим производството си на електрическа енергия от тези въглищни централи, защото те са основата и гръбнака на българската енергетика“, обясни министър Петкова.
По време на разговора министър Теменужка Петкова посочи, че винаги, когато прекрачва прага на УНСС, се вълнува и причината за това е, че е възпитаник на университета. Тя уточни, че шестима от министрите в настоящия кабинет също са минали тази финансова школа и посочи, че това е една гаранция за добро управление.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: България ще се опита да се възползва от изключението на завишените критерии на ЕС за въглищните централи, защото те са гръбнака на енергетиката ни

Министър Теменужка Петкова: България ще се опита да се възползва от изключението на завишените критерии на ЕС за въглищните централи, защото те са гръбнака на енергетиката ни

17 Април 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. България ще се опита да се възползва от изключението на завишените критерии на ЕС за въглищните централи, защото те са гръбнака на енергетиката ни. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова по време Младежкия икономически форум в УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В целия свят стои темата за замърсяването на въздуха и един от основните акценти за борбата с мръсния въздух е възможността за редуциране на въглищните централи, които се определят като едни от най-големите замърсители. Миналата година Европейският съюз взе решение да бъдат завишени критериите и изискванията и това поставя много сериозно изпитание пред българската енергетика, защото този тип централи дават над 40% от енергетиката – например централите в Маришкия басейн и др.“, каза още тя и посочи, че това за България е голямо предизвикателство, защото страната ни няма възможност да реагира - това изисква много сериозен потенциал от време, възможности и анализи.
„Затова това, което правителството прави, е да се възползваме от възможността за изключение от тези правила, така че да ни се даде възможност да запазим производството си на електрическа енергия от тези въглищни централи, защото те са основата и гръбнака на българската енергетика“, обясни министър Петкова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: До края на юни Парламентът трябва да възложи на енергийния министър да предложи вариант за оползотворяване на оборудването на АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова: До края на юни Парламентът трябва да възложи на енергийния министър да предложи вариант за оползотворяване на оборудването на АЕЦ „Белене“

17 Април 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. До края на юни Парламентът трябва да възложи на министъра на енергетиката да предложи вариант за оползотворяване на оборудването на АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова по време Младежкия икономически форум в УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Проектът АЕЦ „Белене“ е една дългогодишна история от българската енергетика, която води своето начало от 1980 г. Това е проект, на който на няколко пъти е даван старт и после е спиран, и в настоящия момент сме на етап, след като придобихме оборудването. Проект, за който има изградена цялата инфраструктура, и сега предстои въпросът какво трябва да се прави в него. Над 3 млрд. лв. са вложени в този проект и няма как с лека ръка да загърбим всичко, което е правено. Трябва да вземем решение какво ще бъде бъдещето на този проект и как да бъде използвано това, което вече имаме – техника, вложения и т.н.“, поясни министър Петкова.
Тя обясни, че това, което предстои, е до края на юни парламента да възложи на министъра на енергетиката да предложи вариант за възможността това оборудване да бъде оползотворено по най-добрия начин. „Това решение трябва да бъде взето с най-голям консенсус, защото е за десетилетия напред. За да бъде взето такова решение трябва да бъдат анализирани всички варианти и да се прецени кой от тях е най-щадящият за тази ситуация. Когато ще се взимат подобни решения отново става въпрос, че икономиката в един такъв проект е водеща – не можем да си позволим да реализираме икономически неизгоден проект. Така че предстоят такива важни решения в областта на енергетиката, за които скоро всички ще разберем и ще ги коментираме“, каза още тя.
Министър Петкова коментира темата и за АЕЦ „Козлодуй“, като обясни, че това, което правителството прави в това отношение, е да удължи нейния живот. „В края на миналата година успяхме да удължим живота на пети блок до 30 г., а в момента се прави същото и за шести блок. Надявам се и това да е успешно, защото е един от стожерите на българската енергетика“, заяви енергийният министър.
Тя посочи, че атомната електроцентрала АЕЦ „Козлодуй“ е издържала най-високите нива на стрес тест по отношение на сигурността преди две години. „Оценките, които тя продължава да получава, са на най-високо ниво. Така че няма никакво притеснение за сигурността на тази централа –всичко, което се случва, е съобразно с всички правила за сигурност“, обясни министър Петкова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: За България е важно да създаде възможност за получаване на природен газ от различни източници, а не само от Русия

Министър Теменужка Петкова: За България е важно да създаде възможност за получаване на природен газ от различни източници, а не само от Русия

17 Април 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. За България е важно да създаде възможност за получаване на природен газ от различни източници, а не само от Русия. Това каза министърът на енергетика Теменужка Петкова по време Младежкия икономически форум в УНСС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Винаги, когато прекрачвам прага на УНСС, много се вълнувам и причината за това е, че аз съм възпитаник на този университет и смятам, че това е университетът, който е ковачницата на кадри за българската икономика и българските финанси“, каза още министър Петкова и уточни, че шестима от министрите в настоящия кабинет също са минали тази финансова школа и посочи, че това е една гаранция за добро управление.
Тя обясни, че след един ден България ще бъде домакин на неформална среща на енергийните министри на ЕС. По думите ѝ това е структуроопределящ сектор за всяка една икономика, това е секторът, който се отразява пряко на всеки един гражданин. „Когато става дума за енергетика, трябва да знаем, че е важно в настоящия момент да става диверсификацията на енергийните ресурси. Тя означава две неща – сигурност по отношение на доставките и конкурентни цени. По отношение на природния газ България е изцяло зависима от Руската федерация. Много важно за България е да разполагаме с необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да получаваме природен газ по различни маршрути и от различни източници. По една или друга причина това досега не се е случило“, каза министър Петкова и обясни, че за да се случи това, вече се работи по няколко проекта.
„Един от проектите, по който работим и е важен не само за България, но и за целия регион, е интерконекторната връзка между България и Гърция. Този проект е включен в седемте топ приоритета на ЕС и е стратегически за Съюза, защото е основен елемент от Южния газов коридор. В рамките на председателството ни сме заложили цел той да стане факт. Това ще даде възможност за конкурентни цени на природния газ и сигурност за целия регион“, коментира тя.
Като друг много важен проект енергийният министър посочи реализацията на интерконектора със Сърбия. „Този проект датира от много години назад, но до този момент не беше предприето почти нищо по него. Успяхме да направим предпроектно прочуване, да осигурим финансиране. В момента водим разговори с нашите колеги от сръбска страна така, че те да могат да получат съответното финансиране“, каза още тя и обясни, че важен за страната ни е и интеконекторът с Турция.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова ще участва в Младежкия икономически форум в УНСС

Министър Теменужка Петкова ще участва в Младежкия икономически форум в УНСС

17 Април 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще вземе участие в петнадесетото издание на Младежкия икономически форум, организиран от Студентския съвет при Университета за национално и световно стопанство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. В рамките на форума, посветен на икономическите и външнополитическите предизвикателства пред България, министър Петкова ще говори за ролята на страната като разпределителен център на енергийните потоци в Югоизточна Европа. Тя ще запознае студентите от УНСС с реализацията на идеята за изграждане на газоразпределителен център у нас, актуалния статус на междусистемните връзки със съседните държави, проектите за развитие на електропреносната мрежа, проучванията в дълбоко Черно море и други.
Целта на двудневния форум е да бъдат обменени мнения и идеи по темата за предизвикателствата пред България в икономически и външнополитически аспект. Министър Петкова ще говори пред студентите на 17 април 2018 г. от 10.00 часа в голямата конферентна зала на УНСС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.