НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на НС Цвета Караянчева: Антикорупционното законодателство придобива все по-голямо значение за интегритета на България в европейското и евроатлантическото пространство

Председателят на НС Цвета Караянчева: Антикорупционното законодателство придобива все по-голямо значение за интегритета на България в европейското и евроатлантическото пространство

17 Април 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Антикорупционното законодателство и практика придобиват все по-голямо значение за интегритета на България в европейското и евроатлантическото пространство. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказването си в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон. Изказването на Караянчева е в рамките на Пленарно заседание на високо равнище за председателите на парламенти. „В качеството си на председател на Народното събрание на Р България бих искала да изразя задоволството си да участвам в тази парламентарна конференция, която разглежда ключови глобални въпроси“, заяви Караянчева и благодари на организаторите за възможността. „Противодействието на проявите на корупция е ключов критерий за утвърждаване на демократичните институции и за въвеждане на съвременни стандарти за прозрачност и демократичен контрол в управлението на обществото. Ето защо антикорупционното законодателство и практика придобиват все по-голямо значение за интегритета на България в европейското и евроатлантическото пространство“, коментира председателят на НС. „Безспорно законодателните мерки са от съществено значение, но те не са достатъчни в борбата с корупцията. С особена важност е и създаването на политическа, социална и икономическа култура в обществото ни за непримиримост към феномена корупция на всички нива“, обясни Караянчева. По думите й това би могло да се постигне с обединените усилия на държавните институции, гражданските организации и медиите. „Затова в законотворческия процес отдаваме голямо значение на общественото обсъждане на законопроектите. Основните принципи в нашата нормотворческа дейност са утвърждаване на върховенството на закона, откритост и прозрачност“, добави тя. Караянчева обърна внимание на приетата от Министерски съвет Национална стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 година. Тя уточни, че този документ извежда като приоритет на държавната политика борбата с корупцията. „основен акцент в нея се поставя в изграждането на ефективна система от антикорупционни органи и закони, укрепване на капацитета на институциите и подобряване на междуинституционалното взаимодействие“, каза още тя.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Ще поставя въпроса за визите за българи при разговорите ми с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Пол Раян

Председателят на НС Цвета Караянчева: Ще поставя въпроса за визите за българи при разговорите ми с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Пол Раян

16 Април 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ще поставя въпроса за визите за български граждани за САЩ на най-високо парламентарно ниво по време на разговора ми с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Пол Раян. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с представители на българската общност във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Председателят на парламента ги информира за успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС, като подчерта приоритетите, свързани с европейската перспектива пред страните от Западните Балкани и водещата роля на България и премиера Бойко Борисов в региона и в цяла Европа. "Равностоен партньор сме, това е пътят за гарантиране на сигурност и стабилност в региона", подчерта Цвета Караянчева.
Българите от своя страна изразиха благодарност за това че държавата финансира български училища в САЩ и по света. Те поставиха въпроси, свързани с политиката на страната ни по отношение на нашите сънародници в чужбина.
Цвета Караянчева отбеляза, че за институциите ни е приоритет и те обръщат специално внимание на работата с българите извън границите на страната. Тя подчерта, че именно затова в българския парламент е създадена и успешно функционира специална постоянна парламентарна комисия. Председателят на парламента допълни, че народните представители от комисията активно работят в подкрепа на българите в чужбина. "За това ни трябва и връзката с вас – на всички нива и вътре между вас", добави тя.
Според председателя на парламента демографският въпрос е сложен проблем. "Ние работим за това да намерим най-добрите решения, да създадем по-висок стандарт за гражданите на нашата държава, да осигурим необходимите условия за младите българи да се върнат и да се реализират в България. Това са все политики за решаване вътре в границите на страната ни", подчерта председателят на Народното събрание.
Големият проблем според нея е, че младите хора – най-компетентните, най-подготвените, заминават да учат и остават в чужбина. По думите ѝ при една по-ясна перспектива занапред, много от тях ще се върнат. "И ние правим наистина всичко възможно това да се случи", заяви Цвета Караянчева.
"На нас – българите, ни е нужно да вдигнем глави със самочувствие, защото историческото ни минало и корените ни дават безброй примери за това", допълни тя и пожела на сънародниците ни във Вашингтон да съхраняват своята култура и традиции.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова разказа за икономическите показатели на страната, развитието на икономиката като цяло, нарастването на доходите и търсенето на високообразовани и квалифицирани кадри. На срещата присъства и посланикът на страната ни в САЩ.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е във Вашингтон за участие в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон. Във форума участва и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Събитието се провежда на 16 и 17 април 2018 г. във Вашингтон (САЩ).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева ще участва в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон

Председателят на НС Цвета Караянчева ще участва в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон

16 Април 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Във форума ще вземе участие и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Събитието ще се проведе на днес и утре във Вашингтон (САЩ).
Днес председателят на българския парламент ще участва в Специалната сесия с участие на ръководството на Международния валутен фонд и Групата на Световната банка в централата на организацията във Вашингтон. Изказвания е предвидено да направят управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и президентът на ГСБ Джим Йонг Ким. По-късно Цвета Караянчева ще разговаря с главния изпълнителен директор в Световната банка Кристалина Георгиева.
Председателят на Народното събрание ще изнесе реч по време на пленарното заседание на високо равнище за председателите на парламенти, посветено на темата „Добро управление и ролята на законотворците“.
На 17 април 2018 г., в рамките на работното си посещение в САЩ, председателят на парламента Цвета Караянчева ще проведе среща с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Пол Раян.
По време на визитата си в САЩ Караянчева ще разговаря и с представители на различни неправителствени организации. Председателят на Народното събрание ще се срещне и с представители на българската общност в САЩ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.