НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Yeni Safak: Турското външно министерство разкритикува коментарите на гръцкия президент по егейските въпроси

Yeni Safak: Турското външно министерство разкритикува коментарите на гръцкия президент по егейските въпроси

7 Юни 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой в сряда отговори на изявление на президента на Гърция Прокопис Павлопулос по отношение на европейската програма за околната среда „Натура 2000“, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
В отговор на зададен му въпрос, Аксой предупреди ЕС „да не се превръща в инструмент на гръцките политически експлоатации“.
„Добре известно е, че Гърция отдавна използва програмите за околната среда на ЕС, основно „Натура 2000“, по отношение на егейските въпроси“, заяви говорителят на външното министерство, като добави, че ведомството е излязло с изявление по въпроса на 31 март.
„Турската позиция по въпроса миналата седмица бе обяснена и на представител на делегацията на ЕС“, добави той.
Според думите на Аксой, гръцкият президент е направил съобщение, в което се установяват пресилени връзки между мрежата на „Натура 2000“, границите и територията.
„Тези изявления нямат никаква юридическа стойност. Нещо повече, подобни изявление от изповеднически характер демонстрират, че Гърция просто злоупотребява с програмите за околната среда на ЕС като „Натура 2000“ според своята политическа целесъобразност“.
Турският политик подчерта, че Турция няма да приеме възможен свършен факт, който Гърция може да представи спрямо географските формации в Егейско море, чийто статут се оспорва.
„Йени Шафак“ обяснява, че десетилетния спор между Турция и Гърция за необитаеми егейски островчета докара двете страни на ръба на война през 1996 година и доведе до ново напрежение през тази година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Посолството на Русия в Лондон обвини Великобритания в нарушаване на конвенцията за човешки права

ТАСС: Посолството на Русия в Лондон обвини Великобритания в нарушаване на конвенцията за човешки права

15 Май 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Посолството на Русия в Лондон обвини Великобритания в нарушаване на Европейската конвенция за защита на човешките права и основните свободи, след инцидента с отравянето на бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солзбъри, съобщава ТАСС.
„Очевидно е, че Великобритания продължава крещящо да нарушава правата на Сергей и Юлия Скрипал, които може би се държат насилствено на нейна територия, в допълнение с нарушенията на правото на Русия да комуникира с тях в съответствие с член 36 от двустранната Консулска конвенция“, заяви говорител на посолството в понеделник.
„В частност действията на британските власти повдигат сериозни въпроси, след като не се спазва следното правило залегнало в Универсалната декларация за правата на човека от 1948 г. и Конвенцията за защита на човешките права и основните свободи от 1950 г.: правото на свобода“, заяви говорителят.
„Още повече, необикновеното пасивно поведение на медиите когато отразяват отравянето на Скрипал води до подозрения за нарушаване на правата на журналистите да се изразяват свободно. Това право трябва да включва свобода за получаване и предаване на информация и идеи без намеса от публичните власти“, допълниха от посолството.
„Призоваваме британските власти още веднъж да следват задълженията си за спазване на човешките права според международното право и националното законодателство и по този начин да дадат пример за призивите, които по принцип отправят към други държави“, завърши говорителят, допълвайки че е твърде рано да се говори за възможните стъпки от страна на Русия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express:  Директорът на МИ5 предупреждава за „агресивните действия на Владимир Путин"

Daily Express: Директорът на МИ5 предупреждава за „агресивните действия на Владимир Путин"

14 Май 2018 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Директорът на МИ5 Андрю Паркър предупреждава за „агресивните действия на Владимир Путин“, пише британският Daily Express.
В предстояща реч той ще призове държавите от Европейския съюз да продължат да си разменят разузнавателна информация с Великобритания след Брекзит. Според него „в днешния несигурен свят ние се нуждаем от повече сила от всякога“.
Атаката в Солсбъри „е била умишлена и целенасочена злонамерена активност на Москва“ .
В предстоящата реч той също ще обърне внимание на тероризма и „Ислямска държава“. Това ще бъде първата му публична проява от седем месеца.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Настоящото предизвикателство пред Великобритания е да запази антируската коалиция

ТАСС: Настоящото предизвикателство пред Великобритания е да запази антируската коалиция

5 Май 2018 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания вижда като основна цел пред себе си запазването на антируската коалиция след случая „Скрипал“, заявиха в петък от посолството на Русия в Лондон, предава ТАСС.
От посолството коментираха статия публикувана в британския вестник „The Guardian“, в която се съобщава, че Лондон ще използва серия от тазгодишните срещи на върха, за да „призове за обхватна стратегия за борба с руската дезинформация и да настоява за преосмисляне на традиционния дипломатически диалог с Москва.“
„Съдейки по публикацията, настоящето основно предизвикателство пред Лондон е да запази антируската коалиция, която Консервативната партия опита да построи след инцидента в Солзбъри“, заявиха от посолството. „Тази задача наистина е предизвикателна.“
От посолството на Русия са скептични за бъдещите намерения на Великобритания да поддържа антируското отношение сред членовете на международната общност.
„Трудно е да си представим как ще успеят да убедят в това международните си партньори. Себеуважаващите се държави от Г20 не биха рискували репутацията си“, допълниха от посолството.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Случаят „Скрипал“: Обявената от ОЗХО доза „Новичок“ би могла да убие цялото население на Солзбъри, твърди експерт

Случаят „Скрипал“: Обявената от ОЗХО доза „Новичок“ би могла да убие цялото население на Солзбъри, твърди експерт

4 Май 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Хага. Използването на 50-100 грама от бойното средство А234 би могло напълно да унищожи цялото население на британския град Солзбъри, където в началото на март бе отровен бившият офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал. Това заяви Леонид Ринк, един от създателите на химическото оръжие „Новичок“, към което Лондон приравнява веществото А234, предава РИА Новости.
„Кошмарът е в това. От такова количество цял Солзбъри щеше да падне. Това са бойни обеми. Не знам тези количества колко хора биха могли да убият“, заяви Ринк, като същевременно подчерта, че това доказва съмнителността на версията, че Скрипал е отровен с това вещество.
По-рано американският вестник The New York Times, позовавайки се на генералния директор на Организацията за забрана на химическите оръжия Ахмет Узюмджю съобщи, че Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с 50 до 100 грама от А234.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания предприема стъпки за засилване на анти-руския съюз

The Guardian: Великобритания предприема стъпки за засилване на анти-руския съюз

4 Май 2018 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания ще използва няколко предстоящи международните срещи на върха, за да призове за подробна стратегия, която да се противопостави на руската дезинформация и да предизвика преосмисляне на традиционния политически диалог с Москва, след агресивната кампания на Кремъл за отричане на използването на химически оръжия във Великобритания и Сирия, пише британското издание The Guardian.
Британските дипломати планират да използват четири големи срещи на върха – тези на Г7, Г20, НАТО и Европейския съюз – за да опитат да задълбочат съюза срещу Русия.
„Външният министър приема отговора на Русия за Дума и Солзбъри като повратна точка и мисли, че международната подкрепа е достатъчна, за да се постигне повече“, заяви представител на двореца „Уайтхол“. „Областите, в които Великобритания най-вероятно ще се насочи, са контрирането на руската дезинформация и намирането на механизъм за засилването на отговорността при използването на химически оръжия.“
Представители на външното министерство признават, че институционалното нежелание да се застане срещу Русия е било обзело дипломатическото мислене на Великобритания, но заявяват че след отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, това поведение се изпарява.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Виктория Скрипал се тревожи от липсата на каквато и да е връзка със Сергей Скрипал и дъщеря му

„Московский комсомолец“: Виктория Скрипал се тревожи от липсата на каквато и да е връзка със Сергей Скрипал и дъщеря му

3 Май 2018 | 01:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Виктория Скрипал се тревожи от липсата на каквато и да е връзка със Сергей Скрипал и дъщеря му, пише вестник “Московский комсомолец“.
Изданието отбелязва, че шумът около делото за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му е намалял значително. И съобщава за открито писмо на неговата племенница Виктория , адресирано до дъщеря му Юлия – нейна братовчедка. В него тя изразява загриженост от липсата на каквато и да е информация за здравословното и психическото състояние на двамата след отравянето им. Тя се обръща към Юлия да и разреши да вземе кучето и от кучешкия приют, където то се намира от началото на март, както и да и даде указания и евентуално пълномощия да уреди въпроса с квартирата й и колата й.
Виктория изразява също така недоумение, че никой не показва актуална снимка или видео на чичо й или братовчедка й, нито пък някой и дава каквато и да е информация за тях, въпреки, че тя има пълномощно от майката на Сергей Скрипал да се интересува за състоянието му.
Виктория Скрипал все още очаква виза от Великобритания, а от следствения комитет в Москва проверяват кой точно се е обаждал и разговарял с киноложкия център и дали това е била самата Юлия Скрипал.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Peoples Daily (Китай): Безотговорните практики на Г-7 разкриват лицемерието му

Peoples Daily (Китай): Безотговорните практики на Г-7 разкриват лицемерието му

2 Май 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Пекин. Безотговорните практики на Групата на Седемте (Г7) разкриха лицемерието и двойните й стандарти, пише в най-четения материал за последната седмица на сайта на китайското правителствено издание Peoples Daily, публикуван няколко дни след като групата издаде съвместно комюнике, съдържащо невярно и безотговорно съдържание, свързано с Китай.
Криейки се зад името на международното право, съвместното комюникето насочва пръст към Южнокитайско море и проблемите в Източно Китайско море, както и положението с човешките права в Китай.
Китай твърдо се противопоставя на съдържанието, свързано с него, заяви говорител на външно министерство в сряда.
Ако страните от Г-7 са имаха някакво уважение към фактите и бяха изоставиха идеологическите предразсъдъци, те не биха направили такива безотговорни забележки, пише Peoples Daily.
Вестникът отбелязва, че Китай има ясна и последователна позиция по отношение на морските въпроси. Китай е поел ангажимент за справяне със спорните въпроси, укрепване на сътрудничеството и опазване на мира и стабилността в Източно и Южнокитайско море чрез разговори и консултации директно със свързаните страни.
Тези страни са направили безпочвени обвинения срещу Китай, като пренебрегват факта, че Япония е направила едностранна декларация за закупуване на остров Дяою и по този начин е засилила напрежението.
В допълнение, някои държави извън региона често показват военни мускули в Южнокитайско море, извършващи така наречените "дейности за свобода на корабоплаването". Такива практики подкопават тежко регионалния мир и стабилност.
Уж насърчававайки "демилитаризацията", пише китайското издание, външните министри от Г7 действително пренебрегват милитаризацията и дори са направили неоправдани обвинения срещу Китай. Такива практики са унизителни.
Китайското правителство винаги придава голямо значение на развитието на правата на човека и постига забележителен напредък. Китай обаче все още получава несправедливо отношение от тези страни, които претендират, че са защитници на правата на човека и правят неподходящи коментари.
Всъщност, тези страни са тези, които се сблъскват с проблеми, свързани с правата на човека, като например нарушаване на правата на гражданите, тежка расова дискриминация, несъответствие в доходите и груби нарушения на правата на човека в други страни.
Тези страни не са в състояние да обвиняват Китай от името на международното право. В средата на април някои от тези държави дори осъществиха военна атака срещу Сирия без разрешението на Съвета за сигурност на ООН.
Един такъв едностранен военен акт не само противоречи на целите и принципите на Хартата на ООН, но и допълнително влоши състоянието на Сирия.
Необходимо е да се отбележи, че Г-7 беше основана, за да се улеснят общите макроикономически инициативи. Някои държави от Г-7 обаче са се фокусирали върху неикономически въпроси през последните години. По отношение на въпроса за Източно и Южнокитайско море, шест от седемте държави са извън региона, така че въпросът не е релевантен за тях.
Надяваме се, че тези страни ще зачитат фактите и усилията на регионалните страни за насърчаване на мира и стабилността и ще престанат да правят безотговорни забележки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Нова Демокрация нападна Ердоган за изказването му относно Измир

Кathimerini: Нова Демокрация нападна Ердоган за изказването му относно Измир

29 Април 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната гръцка опозиционна партия Нова Демокрация в неделя обвини турския президент Реджеп Таийп Ердоган, че подкопава гръко-турските отношения с опитите си да фалшифицира историята във връзка с коментарите на държавния глава по време на предизборен митинг в Измир, че не турската, а гръцката армия е опожарила града през 1922 година, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Провокативната фалшификация на историята от Ердоган не е в полза на отношенията между нашите страни и нашите народи. Вместо това тя ги подкопава“, заявиха от партията чрез съобщение до медиите.
„Предизборната кампания в Турция не е и не трябва да бъде използвана като алиби за подобни напълно неприемливи позиции“, се добавя там.

Агенция „Фокус“ припомня:

В началото на 2018-а година напрежението между Гърция и Турция започна да се изостря значително, като споровете между двете средиземноморски държави са съсредоточени основно в две точки. Най-горещо е във водите около остров Кипър, където в началото на годината официално бе потвърдено, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има огромно находище (от тип езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни вече разработват своите кладенци и са на път да добият първите суровини. Това веднага предизвика реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от ВМС на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, за да започне сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен гигант бе изтеглен. Турция оправда действията си с претенцията, че природните ресурси на Кипър трябва да бъдат разделени по равно между Кипърската турска република и Република Кипър и оттогава всячески пречи на сондажните дейности в района.
Напрежението между гърците и турците веднага се пренесе в района на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от ВМС на Турция и катери от бреговата охрана на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен кораб, на борда на които са министъра на отбраната Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката армия и други военни лица, отиващи към мястото, за да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние около островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки военен хеликоптер пада около Имия и в резултат загиват тримата офицери на борда му. Тогава дори се появиха филмчета как един от турските катери се опитва да протарани по-малък гръцки плавателен съд.
В четвъртък, на 1 март т.г., двама гръцки офицери бяха задържани от турската страна на границата между двете страни по течението на река Марица. Те бяха обвинени в шпионаж и хвърлени в затвора с тежък режим в град Одрин. Гръцката страна се опитва всячески да осигури освобождаването на своите воини, но Анкара отказва, освен всичко друго и заради това, че Гърция отказва да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след неуспешния опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година.
В добавка към това турски бойни и разузнавателни самолети ежедневно нарушават въздушните граници на Гърция в района на Егейско море от декември м.г. насам. При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна в близост до остров Скирос в Егейско море, след като изпълни задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис загина при падането и в негова част властите в Атина обявиха ден на траур.
Всичко това е придружено от войнствена риторика между правителствата на Гърция и Турция, като изказванията им отиват далеч извън рамките на дипломатическия тон.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Анкета показа, че оспорването на гръцкия суверенитет е най-големият проблем между Атина и Анкара

Kathimerini: Анкета показа, че оспорването на гръцкия суверенитет е най-големият проблем между Атина и Анкара

29 Април 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Тенденцията Турция да поставя под въпрос гръцкия национален суверенитет е най-големият проблем в отношенията между Гърция и нейната съседка, показа проучване на общественото мнение, проведено от Public Issue за „Гърция и света 2018“ тази седмица, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Според анкетата, 74 от респондентите са заявили, че оспорването на гръцкия суверенитет в Егейско море и над острови като Кастелоризо, Фурни и Додеканезите е най-важният въпрос, докато 16% вярват, че това е турската агресия и непримиримост.
Попитани къде се намират гръко-турските отношения днес в сравнение с преди една година, 81% смятат, че те са се влошили, 16% са на мнение, че те са същите, а според 2% се наблюдава подобрение.
Що се отнася до въпроса как гръцкото правителство се оправя с двустранните отношения с Турция, 54% от респондентите са отговорили „по-скоро зле“, а 32% - „по-скоро добре“.
Същото проучване разкри, че 67% от запитаните са „по-скоро против“ приемането на Турция в Европейския съюз, докато 27% „по-скоро подкрепят“ влизането й в Съюза.
Мнозинството от гърците смятат, че Гърция трябва да продължи да поддържа диалог и да води преговори с Турция (70%), като само 28% са срещу воденето на каквито и да е разговори.
Попитани дали мислят, че в близките години е възможна война с Турция, 52% отговарят отрицателно, а 44% положително.
Изследването е проведено по телефона между 16 и 23 април 2018 година сред 600 души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Гърците изгориха Измир през 1922 година, а не турците

Реджеп Таийп Ердоган: Гърците изгориха Измир през 1922 година, а не турците

29 Април 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Измир. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви по време на предизборната си кампания за президентския вот на 24 юни, че гърците за изгорили град Измир (на гръцки – Смирна) през 1922 година, а не турците, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„Най-големият удар срещу нашия красив град бе нанесен от гръцките войници, които изгориха Измир, когато се изтегляха от него. Не обръщайте внимание на това, че те казват, че турците са го направили. Най-големите изстъпления бяха направени от тези, които се смятат за най-цивилизовани в този географски район“, са били думите на Ердоган, изказани в търговската палата в Измир, според цитата на кореспондента на ANT1 в Турция Мария Захараки, предаден от „Прототема“.
„Нашите предци“, продължи турският президент. „те не са искали да унищожават или опожаряват, те са искали да градят, да създават и това стана ясно с развитието на Измир след войната за независимост“.

Агенция „Фокус“ припомня:

В началото на 2018-а година напрежението между Гърция и Турция започна да се изостря значително, като споровете между двете средиземноморски държави са съсредоточени основно в две точки. Най-горещо е във водите около остров Кипър, където в началото на годината официално бе потвърдено, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има огромно находище (от тип езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни вече разработват своите кладенци и са на път да добият първите суровини. Това веднага предизвика реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от ВМС на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, за да започне сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен гигант бе изтеглен. Турция оправда действията си с претенцията, че природните ресурси на Кипър трябва да бъдат разделени по равно между Кипърската турска република и Република Кипър и оттогава всячески пречи на сондажните дейности в района.
Напрежението между гърците и турците веднага се пренесе в района на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от ВМС на Турция и катери от бреговата охрана на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен кораб, на борда на които са министъра на отбраната Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката армия и други военни лица, отиващи към мястото, за да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние около островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки военен хеликоптер пада около Имия и в резултат загиват тримата офицери на борда му. Тогава дори се появиха филмчета как един от турските катери се опитва да протарани по-малък гръцки плавателен съд.
В четвъртък, на 1 март т.г., двама гръцки офицери бяха задържани от турската страна на границата между двете страни по течението на река Марица. Те бяха обвинени в шпионаж и хвърлени в затвора с тежък режим в град Одрин. Гръцката страна се опитва всячески да осигури освобождаването на своите воини, но Анкара отказва, освен всичко друго и заради това, че Гърция отказва да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след неуспешния опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година.
В добавка към това турски бойни и разузнавателни самолети ежедневно нарушават въздушните граници на Гърция в района на Егейско море от декември м.г. насам. При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна в близост до остров Скирос в Егейско море, след като изпълни задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис загина при падането и в негова част властите в Атина обявиха ден на траур.
Всичко това е придружено от войнствена риторика между правителствата на Гърция и Турция, като изказванията им отиват далеч извън рамките на дипломатическия тон.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Neos Kosmos: Турция отново се насочва към Гърция

Neos Kosmos: Турция отново се насочва към Гърция

26 Април 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Припомняйки серията инциденти от последните седмици, които изостриха допълнително отношенията между Атина и Анкара, в статия за гръцкото електронно издание Neos Kosmos турският журналист Узай Булут се опитва да намери отговор на въпроса защо Турция е „обсебена“ от Гърция и какви са причините, довели до непрекъснатите провокации в Егейско море.
С незаконното окупиране на Северен Кипър през 1974 г. и с влизането в сирийския град Африн през март тази година - без почти никакъв отговор от страна на международната общност - Турция изглежда очевидно е непоколебима и нетърпелива да продължи напред; този път, изглежда, към богатите на нефт и газ острови в Егейско море. Но те принадлежат законно и исторически на Гърция, уверена е Булут.
След като турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Гърция през декември миналата година, медиите в страната засилиха твърдянията за „гръцката окупация на островите“. Според някои вестници „Гърция се е превърнала в дом на терористи, враждебни към Турция“. Други пък твърдят, че „Гърция планира да нахлуе в Турция“. Някои журналисти твърдят, че „Турция може да се бори срещу Гърция в Егейско море", докато други обвиняват гръцките консулски служители в Истанбул, че се опитват да съживят Византийска империя чрез изложба, организирана между декември 2017 г. и януари 2018 г. Защо обаче толкова много турци са обсебени от Гърция?
През 1923 г. след голяма атака срещу анадолските гърци е основана турската република. Оттогава насам експанзионистките цели на Турция изглежда са вдъхновени от привидна историческа агресия, омраза към гърците, неоотаманство и ислямска традиция на завоевание или джихад.
От средата на XV век до провъзгласяването на първата елинистическа република през 1822 г., границите на съвременната Гърция са били част от Османската империя. Реджеп Тайип Ердоган е отворен за целите си да възкреси империята или най-малкото да разшири турската територия възможно най-много.
„Има физически граници и има граници в сърцата ни“, бяха неговите думи, изречени неотдавна. „От Тракия до Източна Европа, с всяка стъпка, която направите, ще видите следи от нашите предци... Ние ще трябва да отречем истинската си същност, ако мислим, че Газа и Сибир, с които говорим един и същи език и споделяме една и съща култура, са нещо отделно от нас. Интересът към Ирак, Сирия, Либия, Крим, Карабах, Босна и други братски региони е задължение и право на Турция. Турция не е само Турция. Денят, в който се отказваме от тези неща, ще бъде денят, в който се отказваме от нашата свобода и бъдеще“, обясни Ердоган.
Ердоган също се позова на Мисак-и Мили (Национален пакт) - набор от решения, взети от османския парламент през 1920 г., относно границите на бъдещата турска държава. Той обикновено се споменава от турците, когато призовават за териториално разширяване на страната.
Турският вестник "Хюриет" пише:
„Някои историци твърдят, че според Националния пакт турските граници включват - освен сегашните граници на Турция - Кипър, Алепо [в Сирия], Мосул, Ербил, Киркук [в Ирак], Батуми [в Грузия] [в Гърция], Кърджали, Варна [в България] и островите в Егейско море".
На 18 април турското външно министерство заяви: Островите „Кардак [наричани Имия от гърците] и техните териториални води и въздушно пространство над тях са изключителни под турския суверенитет".
Големите политически партии в Турция се обединяват в желанието си да нахлуят на островите в Егейско море - това, за което не са съгласни, е кой е виновен за допускането на гръцкия суверенитет над тях.
Стремежите на Турция за нови икономически печалби от постепенно възстановяващия се туризъм, но най-вече от новооткрития потенциал за нефт и газ в Егейско море, изглежда подхранват допълнително възобновения интерес на Турция към Гърция.
През 2011 г., след като е изправена пред икономическа криза, Гърция започна отново своето проучване на газ и нефт. Миналата година френската компания Total и италианската компания Edison подписаха договор за проучване на нефт и газ в Гърция. Въпреки че Гърция може и да е склонна да си партнира с Турция в икономически споразумения, Анкара изглежда предпочита „други средства".
Турските нужди всъщност се удовлетворяват от сътрудничеството й със САЩ. В Анкара обикновено получат от Запада онова, което искат. Сега изглежда флиртуват с Иран и Русия, вероятно, за да измъкнат нещо повече от Запада.
Междувременно турските политици заплашват Гърция от ефира на националната телевизия. Наскоро главен съветник на турския президент заяви, че иска да отмъсти за кръвта на дядо си, която – според думите му, е пролята от гърци.
„Анадола [Турция] ще премине из цяла Гърция. И никой не може да предотврати това. Гърция трябва да знае своето място. Ако се опитат да атакуват и изнасилят тази география, както направиха преди 100 години, като се доверят на [френския президент] Макрон, Великобритания, САЩ, Германия и [Ангела] Меркел, тези опити ще свършат ужасно", бе заканата му, отправена в ефир.
Време е да спрем Турция сега, категоричен е авторът на статията.

Узай Булут е журналист от Турция и сътрудник на групата за новини и обществени политики „Хейм Саломон". Понастоящем живее във Вашингтон, САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Москва не е доволна от отговорите на Лондон по случая „Скрипал“

РИА Новости: Москва не е доволна от отговорите на Лондон по случая „Скрипал“

24 Април 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва не е доволна от отговорите на Лондон на въпросите по ситуацията около отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия, заявиха пред РИА Новости от постоянното представителство на Русия при Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
„Със сигурност ще ни трябва време, за да направим по-задълбочен анализ. Първото ни впечатление е, че британците не са отговорили на най-важните въпроси, които им зададохме“, поясниха от руската дипломатическа мисия.
От там добавиха, че се разглеждат възможни варианти за по-нататъшни действия.
РИА припомня, че Москва зададе въпроси на Лондон на 13 април и настояваше за спешен отговор – не по-късно от 17 април. Великобритания отговори в десетдневен срок, позовавайки се на Конвенцията за забрана на химическото оръжие.
Отношенията между Русия и Великобритания се изостриха рязко на фона на инцидента в Солсбъри, където бяха отровени работилият за британските служби бивш полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Лондон твърди, че руската държава е участвала в отравянето на семейство Скрипал с нервно-паралитично вещество А-234, а Москва отрича категорично.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Гърция отхвърли предложението за размяна на войници на Ердоган с ярост

The Guardian: Гърция отхвърли предложението за размяна на войници на Ердоган с ярост

24 Април 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Атина.Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган предизвика яростта на Атина с предложението си за размяна на двамата гръцки войници, задържани от турската страна на границата между двете държави по река Марица през март с осемте турски войници, които поискаха убежище в Гърция в нощта след неуспешния опит за държавен преврат на 15 юли, пише британското издание The Guardian.
Само няколко дни, след като насрочи предсрочни президентски избори, Ердоган предложи размяна, като според него, Анкара може да върне гръцките войници, ако Атина първо екстрадира осемте турски офицери. „Ако ни бъдат предадени, ние ще разгледаме искането на Гърция“, заяви турският лидер в интервю пред турския ТВ канал NTV в неделя, като това беше първият случай, в който той свързва публично двата въпроса.
В съобщение със строг тон, публикувано късно в неделя, гръцкият премиер Алексис Ципрас отхвърли категорично предложението, определяйки го като „неприемливо“.
„Що се отнася до намеците за размяна... ние подчертаваме още веднъж, че това е неприемливо и го отхвърляме“, гласи съобщението от неговия кабинет. „Позицията на Гърция и на целия Европейски съюз е ясна и твърда: искаме незабавно пускане на двамата войници без условия“.
Настоявайки, че турските военнослужещи са избягали преднамерено в страна-членка на ЕС, след като са участвали в неуспешния опит за държавен преврат през лятото на 2016 година, Ердоган съобщи, че вече е предлагал същата размяна на Гърция на срещата на върха ЕС – Турция във Варна. Въпреки напрежението между двете страни, Турция иска да има добри отношения със своята съседка, подчерта турският държавен глава.
„Те поискаха от нас да върнем гръцките войници, а ние им казахме, че „ако отправяте подобно искане, първо трябва да ни предадете войниците от ФЕТО (съкращението на поставената извън закона в Турция -„Терористична организация на Фетулах Гюлен“ –бел. ред.), които участваха в опита за държавен преврат срещу нашата страна“, обясни Ердоган.
Преди това гръцкият президент Прокопис Павлопулос също отхвърли предложението категорично, а министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос заяви, че то е поредното доказателство, че двамата войници са държани като „заложници“.
Сержант Димитрис Куклацис, на 27 години и лейтенант Ангелос Митретодис, на 25, бяха арестувани от турските власти в „забранената военна зона“ през март. Сега те чакат делото си в затвор със строг режим в граничния град Одрин.
Военното командване в Атина твърди, че двамата са преминали турската граница по случайност, след като са се загубили заради мъгливото време. Осемте турски военнослужещи поискаха политическо убежище в Гърция веднага след неуспешния въоръжен преврат срещу Ердоган, като приземиха своя хеликоптер в близост до северния гръцки град Александруполис. Те отричат да са участвали в пуча.
Последователните искания за тяхната екстрадиция бяха отхвърлени, като според решението на гръцкия Върховен съд, те не биха получили справедлив процес ако се върнат в родината си. В четвъртък съдът отиде още по-далеч и постанови един от осемте да бъде пуснат на свобода.
Гръцкият президент описа идеята за размяна като „немислима“.
„Наистина е жалко, че може да двамата войници, които са задържани против волята си да бъдат объркани с турските граждани, които получиха политическо убежище, в съответствие с нормите на международното право“, заяви Павлопулос.
Напрежението между съперниците, които са съюзници в рамките на НАТО, се повиши драматично през последните месеци заради спорове около суверенитета над скалисти островчета и нарушения на въздушното пространство в Егейско море. Търканията по северната граница също се увеличиха след ареста на граничните полицаи, като гръцките власти съобщават за увеличение в пристиганията на мигранти и бежанци. Миналата седмица рекордните 1500 души са преминали граничните траверси при река Марица, като сред тях са били жени и деца, описани като кюрди, които бягат от сирийския район Африн заради военната операция на Турция в региона.
Европейският парламент призова Турция да освободи турските войници, а европейските депутати отбелязаха, че в миналото случайните преминавания на чужда територия са разрешавани „на място“ от военните власти и от двете страни на границата, разделяща двете страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русофобският фон в работата на Г-7 е очевиден

Сергей Лавров: Русофобският фон в работата на Г-7 е очевиден

24 Април 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Пекин. Русофобският фон в работата на „Голямата седморка“ е очевиден, но Москва е готово да отстоява позициите си търпеливо. Това заяви във вторник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, коментирайки срещата на външните министри на страните от Г-7, предава ТАСС.
„Що се касае до резултатите от срещата на министрите на външните работи в Торонто, разбира се, русофобският фон там е очевиден“, отбеляза Лавров.
Министърът констатира, че „по тази много хлъзгава русофобска линия са тръгнали дори и тези страни, които са уверявали, че не подкрепят опитите за изолация на Русия“.
„Ще отстояваме позицията си търпеливо и ще чакаме, докато нашите партньори осъзнаят, че тази линия води в задънена улица“, заключи Лавров.
Освен това, той подчерта, че основните въпроси, които са важни за международната общност, се обсъждат в други формати. „Политическите и военно-политическите въпроси се обсъждат в Съвета за сигурност на ООН и като цяло, в ООН, а икономическите въпроси, разбира се, не могат да бъдат решени извън рамките на Г-20“, обърна внимание руският външен министър.
ТАСС обяснява, че Русия е била главната тема в дневния ред на двудневната среща на министрите на външните работи от страните в „Голямата седморка“, в която взеха участие представители на Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Япония и САЩ, както и върховният представител на Европейския съюз по международните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини. В съвместно съобщение след края на срещата, те заявиха, че може да въведат нови санкции на Русия заради ситуацията в Източна Украйна, а освен това обвиниха Москва, че дестабилизира ситуацията по света.
През 2018 година председател на Г-7 е Канада и през лятото тя ще бъде домакин на срещата на върха на организацията, която ще се проведе на 8-9 юни в провинция Квебек.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руското представителство в ОЗХО е получило отговорите на Великобритания на въпросите по случая „Скрипал“

ТАСС: Руското представителство в ОЗХО е получило отговорите на Великобритания на въпросите по случая „Скрипал“

24 Април 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Хага. Постоянното представителство на Русия при Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) е получило от Великобритания отговорите на въпросите, които зададе във връзка със случая „Скрипал“, съобщиха пред ТАСС от самата мисия.
„Вчера вечерта постоянното представителство получи отговорите от британската страна чрез Техническия секретариат на ОЗХО, - отбеляза събеседникът на агенцията. – В момента ние изучаваме получените материали“. Руското представителство не е пожелало да коментира съдържанието на самите отговори.
ТАСС припомня, че на 13 април Русия предаде на Великобритания списък с въпроси за отравянето в Солсбъри, съгласно девети член от Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Отговорите на тях трябваше да бъдат получени до 23 април включително. Както заяви по-рано постоянният представител на Великобритания при ОЗХО Питър Уилсън, отговорите са изпратени не само на руската страна, но и на всички страно-членки на организацията.
На 4 март 66-годишният Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Великобритания и неговата 33-годишна дъщеря в Скрипал бяха подложени в Солсбъри, както твърди британската страна, на въздействието на нервно-паралитично вещество. Според заявленията на Лондон, веществото е разработено в Русия и на тези основания, без да се дават други доказателства, той обвини Москва, че е участвала в инцидента. Руската страна отрича това категорично.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Страните от Г-7 обмислят да наложат нови санкции на Русия заради ситуацията в Украйна

ТАСС: Страните от Г-7 обмислят да наложат нови санкции на Русия заради ситуацията в Украйна

24 Април 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Торонто Страните от „Голямата седморка“ обмислят да въведат нови санкции срещу Русия заради ситуацията в Източна Украйна. Това се казва в съвместно заявление на министрите на външните работи и Върховният представител на Европейския съюз по международните работи и политиката на сигурност, разпространено от Министерството на външните работи на Канада, предава ТАСС.
„Готови сме да приемем допълнителни ограничителни мерки, ако това се наложи заради действията на Русия“, отбелязаха политиците в заключително комюнике след края на срещата.
Те отбелязаха, че „седморката“ поддържа изцяло Украйна и се обявява за териториалната й цялост „в пределите на международно признатите й граници“. Министрите осъдиха също ситуацията с правата на човека в Крим, отбелязва руската агенция.

Обвинения срещу Русия за дестабилизацията по света

Страните от Г-7 продължават да винят Русия за дестабилизацията по света, но изразяват готовност за сътрудничество с Москва, се казва също в съвместното заявление.
„Ние ще защитаваме и насърчаваме спазването на основните правила и международната система. Тя се обявява срещу безотговорното и дестабилизиращо поведение на Русия, включително (против нейната) намеса в демократичните системи на другите страни“, отбелязаха политиците. „Въпреки това, ние ще продължим да си сътрудничим с Русия в решаването на регионалните кризи и глобалните проблеми“.
Освен това, министрите призоваха Русия да изпълнява своите международни задължения, неизпълнението на които, както отбелязват авторите на комюникето, „се отразява крайно негативно на перспективите за конструктивно сътрудничество“ и обещаха „да следят внимателно“ за това в навечерието на срещата лидерите на страните от Г-7 в Квебек.

Случаят „Скрипал“

Външните министри и Федерика Могерини призоваха Русия да предостави информация за нервно-паралитичното вещество, с което се предполага, че е отровен бившият полковник от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал в британското градче Солсбъри.
„Призоваваме Русия незабавно да отговори на всички въпроси, свързани с инцидента в Солсбъри. Русия трябва да предостави пълна и изчерпателна информация за програмата по разработването на „Новичок“ в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), каквито са нейните международни задължения. Призоваваме Русия да спазва ангажиментите си по Конвенцията за забрана на химическото оръжие, както и задълженията на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за поддържане на световния мир и сигурност“, се казва в текста.
В заявлението се подчертава, че страните от „голямата седморка“ споделят позицията на Великобритания, която обвинява Русия в причастност към инцидента в Солсбъри и се придържа към мнението, че „не съществува друго алтернативно обяснение“ на тези събития.
Срещата на външните министри на страните от Г-7 се проведе в Торонто от 22 до 23 април. По същото време в града се провеждат и преговори между министрите на вътрешните работи и сигурността. През 2018 година Канада председателства в „седморката“, а на 8 и 9 юни ще приеме срещата на върха на Г-7.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Държавите от Г7 се обединиха около мнението на Великобритания, че Русия е „много вероятно“ да е виновна за отравянето на Скрипал

Sputnik: Държавите от Г7 се обединиха около мнението на Великобритания, че Русия е „много вероятно“ да е виновна за отравянето на Скрипал

24 Април 2018 | 06:38 | Агенция "Фокус"
Торонто. Външните министри на държавите от Г7 приеха позицията на Великобритания, че Русия е „много вероятно“ да е виновна за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, предава Sputnik.
„Ние споделяме и се съгласяваме с оценката на САЩ, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна за атаката и че няма друго правдоподобно алтернативно обяснение. Призоваваме Русия да отговори на всички въпроси свързани с инцидента в Солзбъри“, заявиха министрите в съвместно изявление.
„Русия трябва да предостави пълно и завършено разкритие на своята програма „Новичок“ на Организацията за забрана на химическите оръжия във връзка с международните си задължения. Призоваваме Русия да изпълни своите задължения по Конвенцията за забрана на химическите оръжия, както и своите отговорности като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН за поддържане на международния мир и сигурност,“ се казва още в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Страните от Г-7 създават специална група „за изучаване на поведението на Русия“

„Коммерсант“: Страните от Г-7 създават специална група „за изучаване на поведението на Русия“

23 Април 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Торонто. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън заяви, че страните от Г-7 ще създадат специална група, която ще се занимава с наблюдаване на поведението на Русия. Съответното изказване първият дипломат на Лондон направи в рамките на срещата на върха на „групата на седемте“, която се провежда в канадския град Торонто, отбелязва руският вестник „Коммерсант“.
„Говорихме много за Русия и решихме да направим едно нещо. Каним се да създадем специална група Г-7, която ще следи за поведението на Русия“, разкри Джонсън. Съгласно думите му, в полезрението на групата ще влиза дейността на Русия в киберпространството, разпространяването на дезинформация, а също и „възможните опити за убийства“. Същевременно британският външен министър напомни, че 28-те страни от Европейския съюз подкрепиха Лондон след отравянето на бившия офицер на Главното разузнавателно управление (ГРУ)Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, което се случи в началото на март в Солзбъри.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Външните министри от Г-7 съобщиха, че Русия трябва да помогне при разрешаването на кризата в Сирия

Reuters: Външните министри от Г-7 съобщиха, че Русия трябва да помогне при разрешаването на кризата в Сирия

23 Април 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Торонто. Външният министър на Германия Хайко Маас съобщи, че той и неговите колеги от Г-7, които са се събрали в Торонто на преговори, официално призовава Русия да допринесе за разрешаването на кризата с Сирия, предава Reuters.
На журналистически въпрос какво ще пише в комюникето, прието като обобщение на двудневната среща на външните министри Маас заяви, че: „то ще установи отново, че не може да има политическо решение за случващото се в Сирия без Русия и че Русия трябва да продължи да допринася за решението“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Въпросът за доставките на С-300 в Сирия засега не е решен

Сергей Лавров: Въпросът за доставките на С-300 в Сирия засега не е решен

23 Април 2018 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров уточни, че въпросът за доставката в Сирия на ЗРК С-300 все още не е решен, предава Интерфакс.
„Не мога да кажа, че въпросът е решен“, заяви Лавров пред журналисти, отговаряйки на съответния въпрос. „Подобно решение може да се приеме от ръководството на Русия заедно с представителите на Сирия, още предстои да се почака“, отбеляза той.
Министърът напомни за заявлението на президента на Русия Владимир Путин по повод възможните доставки на С-300. „Той обсъди тези въпроси с представителите на нашето министерство на отбраната н контекста на задачите да не се допуска Сирия да не бъде достатъчно подготвена за актове на агресия“, допълни Лавров.
По-рано в руските медии се появиха данни, че Русия може скоро да достави безвъзмездно на Сирия зенитно-ракетни комплекси С-300 „Фаворит“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Турция рискува да загуби пътя си към Европа

Алексис Ципрас: Турция рискува да загуби пътя си към Европа

23 Април 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че търгуването с Турция за освобождаването на двамата гръцки войници , задържани от Анкара, е изключено и допълни, че съюзникът по НАТО изглежда, е губи възможността да се придвижва към Европа, предава Reuters.
„Турция прилича на страна, която рискува да загуби ориентацията си и да се отдалечи от европейските си цели“, заяви Ципрас.
Той допълни, че приема скорошните коментари на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за „необходимостта и стойността“ на мирните отношения с Гърция.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Тhestival.gr"(Гърция): Съветникът на турския президент Джигит Булут заяви, че гръцките знамена от спорните острови са свалени, а Гърция е предупредена

"Тhestival.gr"(Гърция): Съветникът на турския президент Джигит Булут заяви, че гръцките знамена от спорните острови са свалени, а Гърция е предупредена

23 Април 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Съветникът на турския президент Реджеп Ердоган, Джигит Булут, журналист и анализатор, е заявил в телевизионно интервю, че гръцките знамена от спорните острови са свалени, а записа от свалянето им е предаден на гръцкото правителство, предава електронното издание "Тhestival.gr".
Според изданието Булут смята, че "ще бъде много жалко, ако по подобни причини се предизвика война с Гърция, тъй като ако се погледне съотношението на силите между Турция и Гърция, това би било равносилно възрастен човек да набие дете в кошарката му."
В интервюто си Булут е предупредил гръцките министри да се предпазват от антитурски и антиислямски изказвания, като е уточнил че в противен случай Гърция ще плати висока цена за това.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Провокациите на Запада в Сирия може и да се повторят

Сергей Лавров: Провокациите на Запада в Сирия може и да се повторят

23 Април 2018 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Според руският външен министър Сергей Лавров провокациите на западните страни в Сирия могат да се повторят и страната трябва да бъде готова за това, предава ТАСС.
„Без съмнение трябва да се готвим, че провокациите ще се порторят, макар и ние по най-категоричен начин предупредихме нашите американски и европейски колеги, участвали в тази авантюра“, подчерта той.
Лавров също така нарече „колониална позиция“ призива на президента на Франция Еманюел Макрон да не се извеждат войските от Сирия дори и при победа над тероризма.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Гърция смята призивите на Реджеп Тайип Ердоган за мир за позитивна крачка

Daily Sabah: Гърция смята призивите на Реджеп Тайип Ердоган за мир за позитивна крачка

23 Април 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Правителството на Гърция съобщи, че приема призива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за мир за позитивна крачка, предава Daily Sabah.
„Открихме позитивни елементи от изказванията на турския президент: неговото плъзгане към мир в Егейско море и подкрепа за диалога между двете страни във важните сфери, сред които и сигурността“, пише в официално заявление на гръцкото правителство.
По-рано президентът Ердоган призова към мир с Гърция, заявявайки, че не иска напрежение в Егейско море. „Нуждаем се от мир сега“, заяви той по време на интервю пред местни медии.
Относно двамата гръцки войници, които са задържани през март, след като навлизат на турска територия при патрулиране на границата, гръцкото правителство отбеляза, че сравняването на този въпрос с други е „неприемливо“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Страните от Г-7 са открити за диалог с Русия, но не са съгласни с нейните действия

ТАСС: Страните от Г-7 са открити за диалог с Русия, но не са съгласни с нейните действия

23 Април 2018 | 06:18 | Агенция "Фокус"
Торонто. Страните от групата на седемте най-развити икономики (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) запазват откритостта в диалога с Русия, но също така възнамеряват да я държат отговорна за „злонамерените действия“, заявява представител от висок ранг от Държавния департамент на САЩ, цитиран от TACC.
„Има откритост за диалог с Русия, но едновременно с това им възлагаме и отговорност за злонамерените им действия и усилията за дестабилизация на държавите“, се казва в стенограмата, разпространена от пресслужбата на Департамента.
По негови думи, страните-членки на Г-7 са „единни що се отнася до негативното поведение на Русия“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Външните министри на страните от Г-7 се срещнаха на фона на изострянето на отношенията с Русия

AFP: Външните министри на страните от Г-7 се срещнаха на фона на изострянето на отношенията с Русия

22 Април 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Торонто. Министрите на външните работи на страните от Групата на седемте индустриализирани нации се срещнаха в Торонто, в опит да формират обединен фронт срещу, както те го виждат, агресията на Русия на президента Владимир Путин, предава AFP.
Пратениците ще се опитат да получат информация от американския си колега за това дали президента на САЩ Доналд Тръмп има намерение да изкара Вашингтон от ядрената сделка с Иран и как смята да проведе планираната среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, пише френската агенция.
Министрите на седемте най-могъщи световни демокрации ще планират детайлите за срещата на върха на лидерите на богатия свят, както ги нарича AFP, в Шарлевоа, Квебек.
Първата двустранна среща на и.д. държавен секретар на САЩ Джон Съливан в Торонто късно в събота беше с външния министър на Украйна Павел Климкин.
„И.д. държавен секретар потвърди твърдата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на руската агресия“, заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.
„Той призова Украйна да удвои усилията си за провеждане на необходимите реформи и да изпълни задълженията си по програмите на МВФ (Международния валутен фонд) като приеме необходимите законодателни промени за създаване на действително независим анти-корупционен съд и за вдигане на цените на газта до паритетни на вносните цени“, добави тя.
В неделя външният министър на Канада Кристия Фрийланд ще приеме колегите си от Г-7 плюс представител на Европейския съюз на работен обяд, на който ще бъде обсъдена кризата в Русия и Украйна.
Столиците на страните от Г-7 са силно разтревожени от ролята на Русия, която подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад в бруталната гражданска война и предполагаемия опит за убийство на дезертьор (както го нарича AFP – може да се има предвид предател – бел. ред. )с нервен агент на британска земя.
В понеделник министрите публикуваха съвместно изявление, в което призоваха Кремъл да отговори „на всички въпроси, свързани с инцидента“ и да разкрият „напълно и окончателно информацията по необявената си програма „Новичок““.
След обяда, министрите ще проведат и среща за Северна Корея и неразпространението на ядрено оръжие. Те ще убеждават Ким Чен-ун да се откаже от ядрената и ракетната програма на Пхенян.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agnecy: Според турския правосъден министър „Гърция се е превърнала в сборище за престъпници“

Anadolu Agnecy: Според турския правосъден министър „Гърция се е превърнала в сборище за престъпници“

21 Април 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на правосъдието Абдулхамид Гюле изпрати писмо до гръцкия си колега, след като съдът в Гърция нареди освобождаването на един от осемте турски военни, избягали в нея след неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли 2016 г., предава Anadolu Agency.
В писмо до гръцкия си колега Абдулхамид Гюл заяви, че „Гърция се е превърнала в сборище за престъпници“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local: Гърция ще наеме бойни кораби от Франция, докато напрежението с Турция в Егейско море нараства

The Local: Гърция ще наеме бойни кораби от Франция, докато напрежението с Турция в Егейско море нараства

21 Април 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция ще наеме това лято два френски бойни кораба. Атина иска да засили своите отбранителни възможности в Егейско море на фона на засилващото се напрежение с Турция, пише The Local.
Заместник-министърът на отбраната Фотис Кувелис заяви, че Франция „ще ни предостави две фрегати под наем“. „Споразумението е финализирано по време на телефонен разговор между гръцкия министър-председател Алексис Ципрас и френския президент Еманюел Макрон“, допълни заместник-министърът.
Според местни медии Гърция ще наеме две фрегати клас „ФРЕММ“ за период от пет години като се очаква те да бъдат въведени във ВМФ на страната до август. Двете фрегати, най-вероятно „Лангедок“ и „Аквитания“ ще засилят военните възможности на страната, докато напрежението с Турция се засилва.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Според турския министър-председател Гърция се превръща в сигурно място за враговете на Турция

Daily Sabah: Според турския министър-председател Гърция се превръща в сигурно място за враговете на Турция

20 Април 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър-председател Бинали Йълдъръм предупреди, че враговете на страната му виждат в Гърция сигурно място и начинът, по който правителството в Атина гледа на лицата, които Анкара смята за подкрепящи опита за преврат от 15 юли 2016 г. вреди на отношенията между двете страни, пише Daily Sabah.
Йълдъръм заяви, че не е приемливо хора, които са участвали в опита за преврат да бъдат защитени в Гърция и че отношенията между Анкара и Атина, които са съседи и съюзници в НАТО, са се влошили значително в последното време.
Турското външно министерство излезе с подобно официално заявление, посочвайки, че решението за освобождение на гюленистите отново демонстрира, че Гърция защитава участниците в неуспешния опит за преврат.
В четвъртък гръцкият съд нареди освобождаването на бившия турски войник Сюлейман Йозкайнакджи под неотклонение. Молбата му за убежище бе приета през декември 2017 г. от независима комисия, но след това гръцкото правителство я оспори. Тогава той бе затворен отново. Очаква се на 4 май най-висшата инстанция на гръцкия съд да вземе на 5 май окончателно решение относно молбите за предоставяне на убежище за всички осем бивши турски войници, пристигнали в страната скоро след събитията в Турция.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Башар Асад върна на Франция ордена на Почетния легион, за него не е чест да носи медал на робския френски режим

РИА Новости: Башар Асад върна на Франция ордена на Почетния легион, за него не е чест да носи медал на робския френски режим

20 Април 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Министерството на външните работи на Сирия е върнало на Франция ордена на Почетния легион на президента на страната Башар Асад чрез посолството на Румъния в арабската република. Това съобщи пресслужбата на сирийския лидер, предава РИА Новости.
В заявлението се казва, че причината за връщането на ордена е участието на Франция в тройната агресия наред със САЩ и Великобритания на 14 април „,... За президента Асад не е чест да носи медал на робски режим, който служи на САЩ, поддържащ терористите в Сирия и нападащ страна-членка на ООН в неприкрито нарушение на международното право и неговите принципи“, уточнява пресслужбата.
От ведомството отбелязват също, че Сирия винаги се е отнасяла с уважение към международния диалог и правото на народите да определят сами своята съдба. Дамаск се обявява срещу всякакви нареждания отвън, особено от „незрели режими, които нямат нито опита, нито мъдростта, нито уравновесеността, режими, които се основават на лични интереси за сметката на интересите на народите“.
В съобщението се подчертава, че времето на колониализма е минало и сирийския народ, който се е борил седем години против тероризма, не може да бъде сплашен с „детска и лекомислена политика“.

Орденът на Почетния легион

По-рано AFP, позовавайки се на обкръжението на френския президент Еманюел Макрон, съобщи, че Париж е започнал процедура по лишаването на Асад от ордена.
Той е удостоен с високата френска награда по време на официална визита във Франция през 2001 година.
Орденът на почетния легион е национален орден, който се смята за висш знак на отличие, почи и официално признание за особени заслуги във Франция. Той е учреден през 1802 година от император Наполеон Бонапарт.
Велик магистър на ордена е президента на Франция . Въпросите по лишаването от наградата се решават от него и канцеларията на ордена.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Гърция и Турция трябва да разрешат различията си двустранно

Йенс Столтенберг: Гърция и Турция трябва да разрешат различията си двустранно

20 Април 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Гърция и Турция трябва да разрешат различията си на двустранно ниво и в духа на добросъседските отношения, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на официална визита в Хага, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„НАТО е отговорът на много проблеми, но не и на всички проблеми“, заяви Столтенберг, като обясни, че Алиансът е създаден, за да се справя с външни проблеми.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ударите по Сирия дават право на Русия да достави С-300 на Дамаск, заяви Лавров

РИА Новости: Ударите по Сирия дават право на Русия да достави С-300 на Дамаск, заяви Лавров

20 Април 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Москва. След ракетния удар на САЩ по Сирия Русия вече няма морално задължение да не доставя зенитно-ракетни комплекси С-300 на Дамаск, заяви в интервю пред РИА Новости министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.
„Сега нямаме никакви морални задължения (след удара на САЩ по Сирия – бел. РИА). Имахме морално задължение и обещахме, по моему, да не го правим още някъде преди 10 години,по молба на известните наши партньори и ние взехме под внимание техния аргумент, че това може да доведе до дестабилизация на обстановката, въпреки че средството е чисто отбранително, но независимо от това ние се съобразихме с молбите, но сега вече нямаме това морално задължение“, заяви Лавров.
Агенция „Фокус“ припомня:

Сутринта на 14 април, САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетни удари по сирийски правителствени обекти, които, според тяхното мнение, са използвани за производство на химическо оръжие. Те изстреляха повече от сто ракети, като според твърдението на руското МО, 71 са свалени от сирийската ПВО. В резултат от ударите няма загинали, а разрушенията също се оказаха минимални.
Веднага след ударите на коалицията по Сирия, от Генералния щаб на руските Въоръжени сили заявиха, че Русия може да се върне към разглеждане на въпроса за доставяне на ЗРК С-300 на Сирия и други страни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сблъсъкът на съюзниците: Замразените конфликти на Турция и Гърция

Сблъсъкът на съюзниците: Замразените конфликти на Турция и Гърция

19 Април 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak публикува авторски материал относно повишеното в последно време напрежение между Анкара и Атина, съпътствано от ежедневни провокации от различен вид и от двете страни. Агенция „Фокус“ представя публикацията без редакторска намеса.
Историята е безспорен източник на вдъхновение за водене на вътрешна и външна политика. Отношенията между Турция и Гърция не правят изключение. Всъщност, гръцко-турските отношения винаги са били свързани с различни исторически факти и митове, които доминират политическия спектър. Едно чувство на историческо съперничество, в комбинация с османското наследство, води до безкрайно противоборство между двете страни. Единствената разлика в това съперничество е, че Турция е много по-успешна от Гърция що се отнася до икономическа и военна сила след установяването на Турската република. По-надолу ще анализираме защо гръцката политика и политици нападат агресивно Турция и правят иредентистки заявления спрямо турските територии. Допълнително, ние ще разгледаме как старото съперничество предизвика Гърция да стане пристан за терористи, които заплашват съществуването и интегритета на Турската република.
Старата омраза срещу османското наследство има определено влияние върху формирането на самосъзнанието на хората в Гърция. В контекста на тази омраза, Турция и турците се представят като първопричина за гръцките проблеми, което се подема от екстремно-десните групировки в страната като начална точка за тяхната анти-турска риторика, с което печелят гласове. В резултат национализмът влияе силно върху гръцката политика, което от своя страна е пагубно за гръцко-турските отношения по две причини.
Първо, турското население в Гърция стана основна мишена за гръцките националисти, което без съмнение увеличава напрежението между Гърция и Турция. Лошото отношение към турското малцинство в Гърция, както и прилагането на репресивни политики спрямо него увеличава многократно турския скептицизъм относно гръцката политика. Успоредно с това, в Турция възникна тип национализъм, който се обявява за защитаването на турците в чужбина и по-конкретно тези в Гърция. Като резултат, възможно помирение, или най-малко, презареждане на отношенията, се блокира от гръцките националистически политики.
Второ, потенциално партньорство между Турция и Гърция може да разреши много регионални проблеми, простиращи се от Косово до Кипър. Но гръцкия скептицизъм относно подобряването на връзките пречи на двете страни да играят подобна роля в региона. По-конкретно, пристрастните националистически лозунги и риторика, на които държи Гърция, стават изключително опасни в кризисни времена между двете страни, като например Кипърската криза през 1974 година. За първи път в историята на НАТО, две страни-членки бяха на ръба да си обявят война. Оттогава, Турция и Гърция са в постоянен обмен на враждебни действия една срещу друга, а най-критичната от тях беше през 1996 година заради скалистите островчета Кардак (на гр. Имия). А последната криза около издигането на гръцкото национално знаме на необитаемо островче в близост до турския бряг при курорта Дидим показва, че анти-турската риторика е жива и е добре.
Докато напрежението между Гърция и Турция остава високо, последната ескалация разкри, че вместо да се отърсят от старата си вражда, между противниците продължава да има високо напрежение, което отново излиза на повърхността. Тревогите на Турция относно гръцкото поведение също са свързани и с това, че Атина приютява терористи, които заплашват Турската република. Тези търкания стават все по-силни, тъй като гръцкия съд отказва да одобри искането за екстрадиция за турските войници, свързани с Терористичната организация на Фетулах Гюлен (ФЕТО) – които избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Таийп Ердоган през юли 2016 година.
Тази липса на уважение към турската национална сигурност потвърждава, че външната политика на Гърция е вдъхновена от старинната омраза. Така всяка надежда за презареждане на отношенията е напразна, докато Гърция продължава да крие терористи, които открито се противопоставят на съществуването на Турция и нейния интегритет. Още повече, че това развитие на събитията не само обезсмислят усилията за помиряване между двете страни-съюзници в НАТО, но също разобличават гръцката анти-турска риторика.

Агенция „Фокус“ припомня:

В началото на 2018-а година напрежението между Гърция и Турция започна да се изостря значително, като споровете между двете средиземноморски държави са съсредоточени основно в две точки. Най-горещо е във водите около остров Кипър, където в началото на годината официално бе потвърдено, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има огромно находище (от тип езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни вече разработват своите кладенци и са на път да добият първите суровини. Това веднага предизвика реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от ВМС на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, за да започне сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен гигант бе изтеглен. Турция оправда действията си с претенцията, че природните ресурси на Кипър трябва да бъдат разделени по равно между Кипърската турска република и Република Кипър и оттогава всячески пречи на сондажните дейности в района.
Напрежението между гърците и турците веднага се пренесе в района на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от ВМС на Турция и катери от бреговата охрана на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен кораб, на борда на които са министъра на отбраната Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката армия и други военни лица, отиващи към мястото, за да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние около островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки военен хеликоптер пада около Имия и в резултат загиват тримата офицери на борда му. Тогава дори се появиха филмчета как един от турските катери се опитва да протарани по-малък гръцки плавателен съд.
В четвъртък, на 1 март т.г., двама гръцки офицери бяха задържани от турската страна на границата между двете страни по течението на река Марица. Те бяха обвинени в шпионаж и хвърлени в затвора с тежък режим в град Одрин. Гръцката страна се опитва всячески да осигури освобождаването на своите воини, но Анкара отказва, освен всичко друго и заради това, че Гърция отказва да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след неуспешния опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година.
В добавка към това турски бойни и разузнавателни самолети ежедневно нарушават въздушните граници на Гърция в района на Егейско море от декември м.г. насам. При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна в близост до остров Скирос в Егейско море, след като изпълни задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис загина при падането и в негова част властите в Атина обявиха ден на траур.
Всичко това е придружено от войнствена риторика между правителствата на Гърция и Турция, като изказванията им отиват далеч извън рамките на дипломатическия тон.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Турция и Гърция са в необявена война от 1974 година

Панос Каменос: Турция и Гърция са в необявена война от 1974 година

19 Април 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос намекна в четвъртък, че има необявена война с Турция от 1974 година насам в коментар пред журналистите по време на конференция за авиацията в Северна Атина, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Каменос заяви, че турската авиация постоянно нарушава гръцкото въздушно пространство от 1974 година насам и Гърция отговоря като прихваща всички изтребители, за да защити националния си суверенитет и международното право.
„Имаме загинали герои, които паднаха, изпълнявайки дълга си, а тези неща се случват единствено по време на война“, гласи цитата от неговото изказване.
Попитан за коментарите, които привлича от турските политически фактори, той отговори така: „Турците полудяват покрай мен. Желая им най-доброто за изборите им“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Страх от ескалация на напрежението, след като Ердоган обяви предсрочни избори

Kathimerini: Страх от ескалация на напрежението, след като Ердоган обяви предсрочни избори

19 Април 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Докато напрежението между Гърция и Турция в Егейско море се покачва, решението на турския президент Реджеп Таийп Ердоган от сряда да обяви предсрочни избори за 24 юни интензифицира тревогите в двустранните отношения заради все по-осезаемият и надигащ се национализъм в Турция, пише електронното издание на гръцкия вестник Кathimerini.
В Атина имаше надежди, пише вестникът, че увеличилите се напоследък провокации от Турция може да свършат след юнските избори в страната. Но от друга страна съществуват страхове, че те ще се увеличат именно през следните два месеца.
Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос в сряда смекчи сериозно тона си. Отговаряйки на критики на опозицията за това, че правителството няма единна позиция за Турция, той заяви: „Позицията на правителството се изразява от министър председателя (Алексис Ципрас)“.
„Ще оставя справянето с чувствителните въпроси на тези, които трябва да се справят с тях“, заяви той, по време на парламентарната комисия за отбрана и външни работи.
Каменос реагира също на изявлението на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който оспори териториалния суверенитет над източноегейските островчета Имия, като заяви, че договорът от Лозана 1923 година, който определя съвременните граници между Гърция и Турция „е задължителен за нас, НАТО и Турция“.
Гръцкият президент Прокопис Павлопулос също се изказа по въпроса, като отбеляза, че поведението на Анкара поставя амбициите й да влезе в Европейския съюз под риск. Гърция подкрепя европейския път на Турция, но „той изисква уважение на границите на Съюза, както и на Гърция“, посочи гръцкият държавен глава. „Нямаме желание да правим отстъпки по този въпрос“.
Каменос се изказа също и за скорошната инициатива на трима младежи, които забиха гръцки флаг на островчетата около Фурной в югоизточно Егейско море в памет на капитана от гръцките ВВС Гиоргос Балтадорос, който загина, когато самолетът му падна край о. Скирос. „Всеки, който издигне знаме, трябва да е готов да го защитава“, отбеляза гръцкия министър на отбраната.
Междувременно, припомня „Катимерини“, освен увеличаващите се европейски осъждания спрямо Анкара за задържането на двамата гръцки войници, намиращи се в турския затвор в Одрин, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер описа претенцията на турските официални лица, че гръцките войници са били „заплаха“ за Гърция като „смехотворни“
В друг свързан случай, гръцкият съд в четвъртък се очаква да излезе с решение за молбите за даване на убежище от осемте турски войници, които избягаха в Гърция след неуспешния държавен преврат в Турция през юли 2016 година.

Агенция „Фокус“ припомня:

В началото на 2018-а година напрежението между Гърция и Турция започна да се изостря значително, като споровете между двете средиземноморски държави са съсредоточени основно в две точки. Най-горещо е във водите около остров Кипър, където в началото на годината официално бе потвърдено, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има огромно находище (от тип езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни вече разработват своите кладенци и са на път да добият първите суровини. Това веднага предизвика реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от ВМС на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, за да започне сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен гигант бе изтеглен. Турция оправда действията си с претенцията, че природните ресурси на Кипър трябва да бъдат разделени по равно между Кипърската турска република и Република Кипър и оттогава всячески пречи на сондажните дейности в района.
Напрежението между гърците и турците веднага се пренесе в района на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от ВМС на Турция и катери от бреговата охрана на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен кораб, на борда на които са министъра на отбраната Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката армия и други военни лица, отиващи към мястото, за да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние около островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки военен хеликоптер пада около Имия и в резултат загиват тримата офицери на борда му. Тогава дори се появиха филмчета как един от турските катери се опитва да протарани по-малък гръцки плавателен съд.
В четвъртък, на 1 март т.г., двама гръцки офицери бяха задържани от турската страна на границата между двете страни по течението на река Марица. Те бяха обвинени в шпионаж и хвърлени в затвора с тежък режим в град Одрин. Гръцката страна се опитва всячески да осигури освобождаването на своите воини, но Анкара отказва, освен всичко друго и заради това, че Гърция отказва да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след неуспешния опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година.
В добавка към това турски бойни и разузнавателни самолети ежедневно нарушават въздушните граници на Гърция в района на Егейско море от декември м.г. насам. При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна в близост до остров Скирос в Егейско море, след като изпълни задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис загина при падането и в негова част властите в Атина обявиха ден на траур.
Всичко това е придружено от войнствена риторика между правителствата на Гърция и Турция, като изказванията им отиват далеч извън рамките на дипломатическия тон.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция отговори на турските претенции в Егейско море: Островите Имия са наши

Външният министър на Гърция отговори на турските претенции в Егейско море: Островите Имия са наши

18 Април 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс отговори с твърд тон на провокативното изявление на турското МВнР, с което то оспорва гръцкия суверенитет над островчетата Имия в Егейско море. В ответно изявление от гръцкото външно ведомство, Атина критикува Турция за това, че не уважава върховенството на закона и че се държи провокативно, въпреки че ЕС са я е призовал да се съобрази с международното право, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„То преповтаря (турското изявление – бел. ред.) откровено незаконната позиция, игнорираща факта, че легалния статут на Егейско море е напълно гарантиран от международното право. Гръцкия суверенитет над Имия е ясен и безспорен, според Лозанския договор от 1923 година, Итало-турските споразумения от 1932 година и Парижкия договор от 1947 година“, се казва в съобщението на гръцкото министерство.
„За пореден път критиките на Европейската комисия към Турция предизвикаха у нея илюзии. Ние я призоваваме да се стегне и да се възползва от препоръките в доклада на Комисията като полезен инструмент за самокритика, който може да подобри имиджа й, едновременно за пред домашното обществено мнение и за пред международната общност“, се добавя в изявлението от Атина.

Агенция „Фокус“ припомня:

В началото на 2018-а година напрежението между Гърция и Турция започна да се изостря значително, като споровете между двете средиземноморски държави са съсредоточени основно в две точки. Най-горещо е във водите около остров Кипър, където в началото на годината официално бе потвърдено, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има огромно находище (от тип езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни вече разработват своите кладенци и са на път да добият първите суровини. Това веднага предизвика реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от ВМС на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, за да започне сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен гигант бе изтеглен. Турция оправда действията си с претенцията, че природните ресурси на Кипър трябва да бъдат разделени по равно между Кипърската турска република и Република Кипър и оттогава всячески пречи на сондажните дейности в района.
Напрежението между гърците и турците веднага се пренесе в района на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от ВМС на Турция и катери от бреговата охрана на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен кораб, на борда на които са министъра на отбраната Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката армия и други военни лица, отиващи към мястото, за да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние около островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки военен хеликоптер пада около Имия и в резултат загиват тримата офицери на борда му. Тогава дори се появиха филмчета как един от турските катери се опитва да протарани по-малък гръцки плавателен съд.
В четвъртък, на 1 март т.г., двама гръцки офицери бяха задържани от турската страна на границата между двете страни по течението на река Марица. Те бяха обвинени в шпионаж и хвърлени в затвора с тежък режим в град Одрин. Гръцката страна се опитва всячески да осигури освобождаването на своите воини, но Анкара отказва, освен всичко друго и заради това, че Гърция отказва да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след неуспешния опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година.
В добавка към това турски бойни и разузнавателни самолети ежедневно нарушават въздушните граници на Гърция в района на Егейско море от декември м.г. насам. При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна в близост до остров Скирос в Егейско море, след като изпълни задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис загина при падането и в негова част властите в Атина обявиха ден на траур.
Всичко това е придружено от войнствена риторика между правителствата на Гърция и Турция, като изказванията им отиват далеч извън рамките на дипломатическия тон.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Турски самолети са засекли хеликоптера на Алексис Ципрас

Protothema: Турски самолети са засекли хеликоптера на Алексис Ципрас

18 Април 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Атина. По време на завръщането на гръцкия премиер Алексис Ципрас от остров Ро до Родос, два турски изтребителя са прелетели на около 6-7 километра от хеликоптера му, докато от турската командна кула са поискали от пилота да напусне, както те са казали, турското въздушно пространство. Той е игнорирал командата и е информирал министър-председателя и началника на Генералния щаб, които са били на борда, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Хеликптерът Chinook не е променил курса си, пише изданието и пилотите не са отговорили на турската провокация. Но малко по-късно турските ВВС са подновили провокативното си поведение с двойка F-16, вдигнати от военновъздушната база Даламан, които постоянно са пробвали да навлизат в гръцкото въздушно пространство.
Гръцките ВВС са отговорили като са изпратили двойка свои изтребители, които да засекат турските F-16. Нарушението на гръцкото въздушно пространство се е случило, докато хеликоптерът Chinook, с премиера Ципрас на борда си, е летял от остров Ро до остров Родос.


Агенция „Фокус“ припомня:

В началото на 2018-а година напрежението между Гърция и Турция започна да се изостря значително, като споровете между двете средиземноморски държави са съсредоточени основно в две точки. Най-горещо е във водите около остров Кипър, където в началото на годината официално бе потвърдено, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има огромно находище (от тип езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни вече разработват своите кладенци и са на път да добият първите суровини. Това веднага предизвика реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от ВМС на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, за да започне сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен гигант бе изтеглен. Турция оправда действията си с претенцията, че природните ресурси на Кипър трябва да бъдат разделени по равно между Кипърската турска република и Република Кипър и оттогава всячески пречи на сондажните дейности в района.
Напрежението между гърците и турците веднага се пренесе в района на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от ВМС на Турция и катери от бреговата охрана на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен кораб, на борда на които са министъра на отбраната Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката армия и други военни лица, отиващи към мястото, за да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние около островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки военен хеликоптер пада около Имия и в резултат загиват тримата офицери на борда му. Тогава дори се появиха филмчета как един от турските катери се опитва да протарани по-малък гръцки плавателен съд. На 18 април 2018 година от Анкара заявиха, че островите Имия са част от територията на Турция.
В четвъртък, на 1 март т.г., двама гръцки офицери бяха задържани от турската страна на границата между двете страни по течението на река Марица. Те бяха обвинени в шпионаж и хвърлени в затвора с тежък режим в град Одрин. Гръцката страна се опитва всячески да осигури освобождаването на своите воини, но Анкара отказва, освен всичко друго и заради това, че Гърция отказва да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след неуспешния опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година.
В добавка към това турски бойни и разузнавателни самолети ежедневно нарушават въздушните граници на Гърция в района на Егейско море от декември м.г. насам. При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна в близост до остров Скирос в Егейско море, след като изпълни задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис загина при падането и в негова част властите в Атина обявиха ден на траур.
Всичко това е придружено от войнствена риторика между правителствата на Гърция и Турция, като изказванията им отиват далеч извън рамките на дипломатическия тон.Превод и редакция: Иван Христов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция отхвърля обвиненията срещу нея в доклад на ЕС

Yeni Safak: Турция отхвърля обвиненията срещу нея в доклад на ЕС

18 Април 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министерството на външните работи на Турция разкритикува доклада на Европейската комисия за преговорите за присъединяване на Анкара към Европейския съюз, като посочва, че определени генерални твърдения, обвинения и коментари срещу страната са „неприемливи“, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
„За съжаление, ЕК показа отново, че не иска да разбере трудностите на периода, през който преминаваме“, гласи заявлението на турското външно министерство относно Доклада за Турция 2018-а и обновената доклада за Стратегията за разширяване.
Там се добавя още, че Комисията не успява да е обективна и балансирана, независимо от това, че Турция „е дала обяснения по тези въпроси многократно, подкрепяйки ги с документация“.
В доклада, ЕК хвали турската миграционна политика, пише Yeni Safak, икономическия й растеж и засиленото регионално сътрудничество, но също твърди, че „има сериозно отстъпление във върховенството на закона, фундаменталните свободи и свободата на изразяване“.
Министерството отвръща, че „Турция се сражава едновременно с няколко терористични организации, а именно – Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), „Ислямска държава“ и ФЕТО (Терористичната организация на Фетулах Гюлен). В този смисъл, ние смятаме, че споменаване в доклада на заплахата от ФЕТО, която подло атакува нашата държава, нашия парламент и нашия народ, е критичен недостатък“.
В съобщението също се възхвалява продължаващата военна операция „Маслинова клонка“ като „контра-терористична операция, целяща да елиминира терористичната заплаха срещу Турция на основата на правото на самозащита“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Анкара обяви островите Имия за турска територия и разкритикува ЕС

Kathimerini: Анкара обяви островите Имия за турска територия и разкритикува ЕС

18 Април 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разкритикува доклад за прогреса на Европейската комисия и обвини Европейския съюз, че „не желае да разбере трудностите“, с които се е сблъскала страната. В съобщението, публикувано от турското Министерство на външните работи, се казва още, че „скалите Кардак (на гръцки – островчетата Имия – бел. ред.), както териториалните води и въздушното пространство над тях са изключително под турски суверенитет“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В изявлението Анкара обвинява Никозия за провалените преговори за разрешаване на кипърския въпрос, като твърди, че гръцките киприоти експлоатират членството на Република Кипър в ЕС.
„Изявленията по кипърския въпрос в текста на доклада на Комисията не е нищо повече от преповтаряне на вече известните и базирани на грешни заключения, възгледи на ЕС по кипърския въпрос“, се казва в съобщението на турското МВнР.
„Тези изявления отразяват отношението на гърците киприоти, което е и основната причина за провала на преговорния процес и е пореден пример за експлоатиране на членството в ЕС от гърците киприоти в усилията им да вкарат процеса в задънена улица“, се добавя още там.
Към момента няма отговор от Атина, уточнява Kathimerini.

Агенция „Фокус“ припомня:

В началото на 2018-а година напрежението между Гърция и Турция започна да се изостря значително, като споровете между двете средиземноморски държави са съсредоточени основно в две точки. Най-горещо е във водите около остров Кипър, където в началото на годината официално бе потвърдено, че в 6-и блок на Ексклузивната икономическа зона (ЕИК) на Кипър има огромно находище (от тип езеро) на въглеводороди, което се простира в териториалните води на Кипър, Израел и Египет, като последните две страни вече разработват своите кладенци и са на път да добият първите суровини. Това веднага предизвика реакция от Анкара и на 10-и февруари кораби от ВМС на Турция блокираха пътя на сонда Saipem 12000 на италианската енергийна компания ENI, пътуваща към мястото, за да започне сондажи. По-късно корабът на италианския енергиен гигант бе изтеглен. Турция оправда действията си с претенцията, че природните ресурси на Кипър трябва да бъдат разделени по равно между Кипърската турска република и Република Кипър и оттогава всячески пречи на сондажните дейности в района.
Напрежението между гърците и турците веднага се пренесе в района на Егейско море, където избухна спор за скалистите островчета Имия/Кардак. На 28 януари кораби от ВМС на Турция и катери от бреговата охрана на страната блокираха достъпа до мястото на гръцки катер и патрулен кораб, на борда на които са министъра на отбраната Панос Каменос, началникът на генералния щаб на гръцката армия и други военни лица, отиващи към мястото, за да хвърлят венец по случай 22-ата годишнина от въоръженото противостояние около островите през 1996-а година, когато двете страни се оказват на ръба на война, а гръцки военен хеликоптер пада около Имия и в резултат загиват тримата офицери на борда му. Тогава дори се появиха филмчета как един от турските катери се опитва да протарани по-малък гръцки плавателен съд.
В четвъртък, на 1 март т.г., двама гръцки офицери бяха задържани от турската страна на границата между двете страни по течението на река Марица. Те бяха обвинени в шпионаж и хвърлени в затвора с тежък режим в град Одрин. Гръцката страна се опитва всячески да осигури освобождаването на своите воини, но Анкара отказва, освен всичко друго и заради това, че Гърция отказва да екстрадира осемте турски военни, които избягаха в страната след неуспешния опит за държавен преврат в Турция на 15 юли 2016 година.
В добавка към това турски бойни и разузнавателни самолети ежедневно нарушават въздушните граници на Гърция в района на Егейско море от декември м.г. насам. При един от тези случаи, на 12 април 2018 година, гръцки многоцелеви изтребител Мираж 2000-5 падна в близост до остров Скирос в Егейско море, след като изпълни задача за прихващане на турски самолети, нарушили гръцкото въздушно пространство. Пилотът – Георгиос Балтадорис загина при падането и в негова част властите в Атина обявиха ден на траур.
Всичко това е придружено от войнствена риторика между правителствата на Гърция и Турция, като изказванията им отиват далеч извън рамките на дипломатическия тон.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Отношенията между Атина и Анкара преживяват „период на нестабилност“ според Алексис Ципрас

„Локално“ (Македония): Отношенията между Атина и Анкара преживяват „период на нестабилност“ според Алексис Ципрас

17 Април 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас заяви, че отношенията между Атина и Анкара преминават през „период на нестабилност“, отбелязвайки, че Гърция няма да преговаря нито за част от своята територия, предава македонското електронно издание „Локално“.
Ципрас допълни, че за източния си съсед Гърция има и „послание за сътрудничество“, и „послание за решителност“. „Много пъти, наистина сме се озовавали в трудни времена, сблъсквали сме се с поведение, за което няма оправдание, с провокативна и агресивна позиция на нашите съседи. И наистина, тези дни преминаваме през такъв период на нестабилност, която не е в съответствие с принципите на добросъседство, нито с международните правила“, убеден е гръцкият премиер.
Той допълни, че страната му иска сътрудничество, взаимно уважение и мирно съжителство със своите съседи. „Гърция не заплашва никого, но не се и страхува от никого. И Гърция може да защити суверенните си права“, заключи Ципрас.

Агенция „Фокус“ припомня:
Отношенията между Гърция и Турция се влошиха през последните седмици заради оспорваната граница в Егейско море и правото за проучване на нефт и газ по крайбрежието на остров Кипър. Въпреки че са съюзници в НАТО, отношенията между двете страни често биват сериозно обтегнати през последните десетилетия, най-вече заради териториалните спорове на Егейско море и във връзка с Кипър, а дори три пъти са били на ръба на война от началото на 70-те години на миналия век .
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Франция ще подкрепи Гърция, ако Турция я заплашва

Еманюел Макрон: Франция ще подкрепи Гърция, ако Турция я заплашва

17 Април 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази готовността на страната си за демонстриране на европейската солидарност в случай, че Гърция бъде заплашена от Турция в Егейско или в Средиземно море, предава Protothema.
На въпрос на евродепутатите в Страсбург относно турските провокации срещу Гърция, президентът Макрон заяви, че сътрудничеството в сферата на отбраната и европейската солидарност са приоритет за неговата държава.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Гърция възнамерява да защити всяка педя от своята земя

Алексис Ципрас: Гърция възнамерява да защити всяка педя от своята земя

17 Април 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, коментирайки скорошното увеличаване на напрежението между Турция и Гърция, заяви, че Гърция приема и иска сътрудничество, но няма да се избегне конфронтация, ако трябва да защити „всяка педя от суверенната си територия“, предава Protothema.
„Няма да преговаряме, няма да отстъпваме, няма да се пазарим и за педя от земята ни. Това е мястото, където хората, живели на него през вековете, знаят как да защитават“, допълни той. Министър-председателят заяви, че иска да изпрати послание на сътрудничество и мирно съвместно съществуване, но и твърдост.
„Агресията и провокациите не са знак за мощ“, допълни той, говорейки за скорошните турски действия в Егейско море.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия настойчиво иска уважение на суверенитета на Сирия

Сергей Лавров: Русия настойчиво иска уважение на суверенитета на Сирия

17 Април 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че страната му настойчиво иска уважение на суверенитета и териториалната цялост на Сирия, предава ТАСС.
„Ескалацията на ситуацията около Сирия влияе негативно на цялата система на международните отношения. Русия и занапред устойчиво ще иска уважение на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и всички страни от този и от другите региони“, подчерта Лавров.
Министърът допълни, че ударът на САЩ, Великобритания и Франция по страната е в полза на екстремистите и отдалечава перспективите за постигане на мир в нея.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhestival.gr (Гърция): Екипи на гръцките военноморски сили са спасили двама бедстващи туристи на полуостров Касандра

Тhestival.gr (Гърция): Екипи на гръцките военноморски сили са спасили двама бедстващи туристи на полуостров Касандра

17 Април 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Екипи на гръцките военноморски сили са спасили двама бедстващи туристи на полуостров Касандра, предава електронното издание Тhestival.gr.
Изданието уточнява, че сигналът за инцидента, станал в труднодостъпната планинска част на полуострова, е бил получен в Неа Муданя в 14,50 ч. в понеделник, като веднага са били задействани екипи със спасителни лодки, екипировка за катерене и въжета.
Двамата туристи, чиято националност не се уточнява, са в добро здравословно състояние.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Ударите в Сирия бяха нанесени за честта на международната общност

Еманюел Макрон: Ударите в Сирия бяха нанесени за честта на международната общност

17 Април 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Франция, Великобритания и САЩ са нанесли въздушни удари срещу обекти за химическо оръжие в Сирия, за да защитят „честта на международната общност". Това заяви държавният глава на Франция Еманюел Макрон в реч пред Европейския парламент, предава AFP.
„Три страни се намесиха и нека да бъда съвсем, съвсем честен - това е за честта на международната общност", заяви Макрон пред евродепутатите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон призова за „европейски суверенитет“ пред лицето на авторитаризма

AFP: Еманюел Макрон призова за „европейски суверенитет“ пред лицето на авторитаризма

17 Април 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Страсбург. В реч пред Европейския парламент, президентът на Франция Еманюел Макрон призова за нов „европейски суверенитет" пред лицето на нарастващия авторитаризъм в някои страни от ЕС, предава AFP.
Очертавайки визията си за реформираната Общност в периода след Брекзит, Макрон предупреди, че е имало „един вид европейска гражданска война", като добави, че „има очарование от тесногръдието и то продължава да се увеличава".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhestival.gr (Гърция): Според турският вестник Hürriyet "в събота уведомихме Гърция за знамето, в неделя - изпратихме командосите"

Тhestival.gr (Гърция): Според турският вестник Hürriyet "в събота уведомихме Гърция за знамето, в неделя - изпратихме командосите"

17 Април 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Инцидентът с гръцкото знаме на остров Микро Антропофаго присъства като водеща новина на първа страница на вестник Hürriyet, предава гръцкото електронно издание Тhestival.gr.
Според турския вестник, властите в Атина са били своевременно уведомени за случая, при който гръцки младежи издигнаха националното знаме на остров Микро Антропофаго в Егейско море и са имали достатъчно време да реагират.
Hürriyet пише, че издигането на гръцкото знаме е било установено още в петък. В събота официално са били уведомени властите в Атина, а след като не са били предприети мерки, в неделя са били изпратени турски командоси да махнат знамето.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкото знаме стана повод за ново напрежение между Атина и Анкара

Kathimerini: Гръцкото знаме стана повод за ново напрежение между Атина и Анкара

17 Април 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Надеждите, че напрежението между Атина и Анкара може ще отслабне, след като гръцкият министър-председател Алексис Ципрас разговаря по телефона с турския си колега Бинали Йълдъръм, бяха разбити на пух и прах в понеделник, след като последният отново се опита да постави под въпрос гръцкия суверенитет върху части от Егейско море, коментира електронното издание Kathimerini.
В понеделник Йълдъръм заяви, че турската брегова охрана е свалила гръцко знаме от остров в Егейско море в „оспорвана зона", който според съобщенията в медиите е бил издигнат от трима гърци в петък.
Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос обаче подчерта, че няма доказателства за „нарушаване на гръцката територия", и заяви, че твърдението на Йълдъръм „напълно провокативно и осъдително", добавяйки, че „Гърция никога няма да приеме теорията за „сиви зони" или поставяне под съмнение на нейния териториален суверенитет“.
През 1996 г. спорът за сувернитета на островната група Имия (Кардак) доведе двете страни до ръба на войната през 1996 г.
„Йълдъръм трябва да бъде по-внимателен. Призоваваме Турция да се върне по пътя на зачитането на международното право", подчерта Цанакопулос, добавяйки, че турските власти трябва да „поемат инициативата за премахване на напрежението".
Същевременно говорителят на гръцкото правителство увери, че „ние продължаваме да разследваме въпроса по един спокоен и много сериозен начин".
От редакцията отбелязват, че според кмет на населено място в близост до острова, където се предполага, че са се развили събитията, твърди, че издигнатото гръцко знаме все още е на мястото си. Говорител на местната брегова охрана също заяви, че не е имало признаци за турска намеса на островчето.
Кметът разказва за случая: „Бяха три деца, дошли на острова за Великденските празници", след което допълни: „Те не разбират какво биха могли да предизвикат".
Друг представител на властите отбеляза, че не е ясно дали младежите са вдигнали или свалили гръцкото знаме. Той също така не изключи възможността то да е било издухано от вятъра.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Еманюел Макрон е убеден, че Доналд Тръмп няма да изтегли армията на САЩ от Сирия

VOA: Еманюел Макрон е убеден, че Доналд Тръмп няма да изтегли армията на САЩ от Сирия

16 Април 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон е убеден, че американският му колега Доналд Тръмп няма да изтегли армията на САЩ от Сирия, предава радио The Voice of America.
В интервю пред френската телевизия BFM, по случай изпълването на една година откакто е държавен глава, Макрон заяви: „Преди десет дни президента Тръмп казваше ‚САЩ трябва да се изтеглят от Сирия‘. Ние го убедихме, че трябва да остане дългосрочно“.
Освен това Макрон твърди, че е казал на американския лидер да ограничи въздушните удари по Сирия само по инфраструктурата за химически оръжия.
От Белия Дом все още не са коментирали интервюто на френския президент, но Тръмп все още не е обявил какви са бъдещите му планове в Сирия, освен че САЩ ще отговорят категорично, ако правителството отново използва химически оръжия срещу цивилни граждани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.