НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:20

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Окръжната прокуратура ще внесе протест срещу размера на наложените наказания на охранителите, които бяха признати за виновни за убийство в мол

Варна: Окръжната прокуратура ще внесе протест срещу размера на наложените наказания на охранителите, които бяха признати за виновни за убийство в мол

18 Април 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Окръжната прокуратура във Варна ще внесе протест срещу размера на наложените наказания на охранителите на мол във Варна Ангел Н., Красимир Д. и Цветан М., които бяха признати за виновни от Варненския окръжен съд за убийство по хулигански подбуди, извършено по особено мъчителен начин за убития Нягол и с особена жестокост. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.
Вчера тримата подсъдими поискаха делото срещу тях да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, като признаха фактите и обстоятелствата в обвинителния акт на Окръжната прокуратура. Използването на процедурата при повторното разглеждане на делото във Варненския окръжен съд бе с цел получаване на наказания, намалени с една трета. Така след редукция на наказанията съдът определи Ангел Н. да търпи 11 години и 4 месеца лишаване от свобода, а съучастниците в убийството – охранителите Красимир Д. и Цветан М., получиха наказания по 10 години затвор, които ще търпят при първоначално строг режим.
В съдебно заседание представителят на Окръжната прокуратура поиска от съда да определи наказания над минималния размер от 15 години лишаване от свобода след прилагане на редукцията заради съкратеното съдебно следствие, като диференцира вината на всеки от тримата подсъдими. В обвинителната си пледоария прокурорът настоя Ангел да търпи 19 години лишаване от свобода, а Красимир и Цветан – съответно 18 и 17 години лишаване от свобода.
Убийството на Нягол е било извършено на 14 март 2015 г. в търговския център. Хронологията на престъплението започва в 11 часа, когато Ангел и Красимир от охранителна фирма „Джи Ем секюрити“ получили сигнал за клошар, който проси пари от клиенти. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Нягол страдал от психиатрично заболяване, но не бил агресивен.
При извеждането му от мола служителите на охранителната фирма започнали да го бият и да се гаврят с него. Побоят продължил 15 минути, като някои от гаврите Ангел снимал с мобилния си телефон. При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юруци продължавал със значителна сила и агресия по цялото тяло.
Около 12, 26 ч. по запис от камерите пострадалият Нягол все още се намирал в мола. Олюлявал се и бил видимо дезориентиран. В 12, 50 часа жена подала сигнал за мъж, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила най-малко 75 удара по тялото на убития.
Варненският окръжен съд е уважил гражданските искове на близките на убития мъж.
Предстои протестът на Окръжната прокуратура във Варна да бъде внесен в съда.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над: 11 г. за Ангел Н. и по 10 г. за Красимир Д. и Цветан М. постанови съдът за убийството на Нягол П.

Над: 11 г. за Ангел Н. и по 10 г. за Красимир Д. и Цветан М. постанови съдът за убийството на Нягол П.

17 Април 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Варна. За втори път Варненският окръжен съд – Варна призна за виновни тримата охранители и наложи следните наказания: 11,4г. „лишаване от свобода“ за Ангел Н., 10 г. „лишаване от свобода“ за Красимир Д. и 10г. „лишаване от свобода“ за Цветан М. Редуцираните с 1/3 наказания бяха наложени, след като държавното обвинение и защитата на подсъдимите се съгласиха да бъде приложена процедурата за съкратено съдебно следствие. В този случай съдът е длъжен задължително намалява наказанията, които е наложил с 1/3. Това съобщиха от Окръжен съд – Варна.
Според разширения петчленен съдебен състав убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития, с особена жестокост и по хулигански подбуди. Тримата мъже ще изтърпят наказанията при първоначален строг режим, като времето, в което лицата са били задържани под стража ще бъде зачетено. Съдът оправда Ангел Н., Красимир Д. и Цветан М. по обвинението да са извършили деянието в качеството им на длъжностни лица, както и пострадалия Нягол П. да е бил в безпомощно състояние.
Делото за убийството на Нягол П. в Гранд мол, извършено преди 3 години се гледа от нов съдебен състав на Варненския окръжен съд, след като бе върнато от въззивната инстанция за ново разглеждане в края на януари тази година.
В днешното съдебно заседание държавното обвинение настояваше за присъди близки до максималния размер за този вид престъпление – 19г. за Ангел Н., 18г. за Красимир Д. и 17г. за Цветан М. Защитата на подсъдимите оспори убийството да е извършено с умисъл и посочи, че тримата мъже да изпълнявали заповедите на прекия си началник, който е свидетел по делото.
Окръжен съд – Варна припомня хронологията на обвинението. На 14 март преди 3 години подсъдимите Ангел Н. (сега на 28г. от Кърджали) и Красимир Д. (сега на 26г. от Ямбол) от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ били уведомени по телефон от началник смяната, че на тяхното ниво има лице с вид на клошар, което просело пари. Било им разпоредено да го изведат от сградата. Охранителите отвели Нягол П. на „ниво -1″, пред залата за видеонаблюдение. Двамата подсъдими започнали да стават агресивни, да бутат и да дърпат мъжа, с цел да го откажат от бъдещи посещения в мола. Започнали да отправят обидни думи към него и да му се подиграват. Имало негласно правило сред охранителите, лица с недобър външен вид или във видимо пияно състояние да бъдат „респектирани“ , след това да бъдат извеждани извън сградата. Респектирането целяло лицата, спрямо които се прилага да се въздържат от бъдещи посещения. Според обвинението именно пред залата за видеонаблюдение охранителите нанесли побой на жертвата. През това време охранителят Ангел снимал с мобилния си телефон някои от издевателствата. При всеки опит на жертвата да избяга от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по тялото продължавал. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването е отчела над 57 удара по тялото на убития, довели до смъртта на Нягол.
Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Варна: Делото срещу трима охранители за убийство в мол в града започва отначало

Варна: Делото срещу трима охранители за убийство в мол в града започва отначало

28 Март 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Варна. Делото за убийството на Нягол П. в мол във Варна, извършено преди 3 години, ще се гледа от нов съдебен състав на Варненския окръжен съд, след като е върнато за ново разглеждане от въззивната инстанция в края на януари тази година. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Варна.
На 19 юни 2017 г. Варненският окръжен съд – Варна призна за виновни тримата охранители и наложи следните наказания: 18 г. „лишаване от свобода“ за Ангел Н., 16 г. „лишаване от свобода“ за Красимир Д. и 15 г. „лишаване от свобода“ за Цветан М.
В протеста си държавното обвинение настояваше за присъда, която да е в размер на 20 години „лишаване от свобода“ – максималния размер, предвиден от закона. Подсъдимите поискаха също нов процес пред първата съдебна инстанция, където очакват по-ниски или оправдателни присъди.
В днешното разпоредително заседание защитата на подсъдимите поиска делото да се гледа по правилата на съкратеното съдебно следствие и да бъдат променени мерките за неотклонение спрямо Ангел Н. (на 28 г., от Кърджали) и Красимир Д. (на 26 г., от Ямбол) и Цветан М. (на 23 г., от Варна). Варненският окръжен съд не уважи искането на защитата и остави в сила мерките „задържане под стража“ . Съдът допусна разглеждане на делото по съкратената процедура, като в този случай подсъдимите признават изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и са съгласни да не се събират доказателства за тези факти.
Окръжен съд – Варна припомня хронологията на обвинението. На 14 март преди 3 години подсъдимите Ангел Н. (сега на 28г. от Кърджали) и Красимир Д. (сега на 26 г. от Ямбол) от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ били уведомени по телефон от началник смяната, че на тяхното ниво има лице с вид на клошар, което просело пари. Било им разпоредено да го изведат от сградата. Охранителите отвели Нягол П. на „ниво -1″, пред залата за видеонаблюдение. Двамата подсъдими започнали да стават агресивни, да бутат и да дърпат мъжа, с цел да го откажат от бъдещи посещения в мола. Започнали да отправят обидни думи към него и да му се подиграват. Имало негласно правило сред охранителите, лица с недобър външен вид или във видимо пияно състояние да бъдат „респектирани“ , след това да бъдат извеждани извън сградата. Респектирането целяло лицата, спрямо които се прилага да се въздържат от бъдещи посещения. Според обвинението именно пред залата за видеонаблюдение охранителите нанесли побой на жертвата. През това време охранителят Ангел снимал с мобилния си телефон някои от издевателствата. При всеки опит на жертвата да избяга от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по тялото продължавал. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването е отчела над 57 удара по тялото на убития, довели до смъртта на Нягол.
Определените мерки за неотклонение могат да бъдат обжалвани или протестирани пред Апелативен съд – Варна. Следващото съдебно заседание е насрочено за 17 април, от 09.30 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Пред втора инстанция – протест и жалби срещу присъдите на тримата охранителите на търговски център в града, подсъдими за убийство

Варна: Пред втора инстанция – протест и жалби срещу присъдите на тримата охранителите на търговски център в града, подсъдими за убийство

24 Ноември 2017 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Варна. На въззивен контрол днес пред Варненския апелативен съд е присъда, произнесена спрямо тримата охранители от „Гранд мол Варна”, които Варненският окръжен съд призна за виновни в убийството на 52-годишния Нягол Петров, извършено на 14 март 2015 година. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд – Варна. Преди пет месеца първата съдебна инстанция присъди общо 49 години затвор на Ангел Николов, на Красимир Димитров и на Цветан Маринов за убийството на Нягол, извършено в съучастие, по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Николов получи 18 години „лишаване от свобода“, Димитров – 16 години затвор и 15 за Маринов. Тримата са осъдени да изтърпят наказанието при първоначален строг режим, да изплатят общо 150 000 лева обезщетение на брата на убития мъж, държавни такси върху обезщетението, както и разноските по делото – които възлизат общо на близо 19 000 лева. Припомняме, че всеки един от подсъдимите беше оправдан по обвинението да е извършил деянието в качеството му на длъжностно лице, както и затова пострадалият да е бил в безпомощно състояние.
На 14 март 2015 г. подсъдимите Николов и Димитров получили сигнал от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ за клошар, който проси пари от посетителите в мола. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Преди това Нягол бил отведен до залата за видеонаблюдение в изпълнение на устни разпореждания на ръководството на Гранд мола, което забранявало лица с неподходящ външен вид да влизат в търговския център. Според обвинението именно в тази зала охранителите започнали посегателствата спрямо жертвата. Побоят над Нягол, който страдал от психично заболяване, без да е агресивен, продължил 15 минути, а някои от издевателствата подсъдимият Николов снимал с мобилния си телефон. При всеки опит на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по цялото тяло продължавал със значителна сила и агресия.
По запис на охранителните камери, около 12,26 ч. пострадалият все още се намирал в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран. Минути след това жена подала сигнал за човек, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол. Тройната съдебно-медицинска експертиза, назначена по време на разследването на преброила близо 57 удара по тялото на убития.
В протеста на Окръжна прокуратура Варна, който се поддържа от апелативния прокурор се казва, че наказанията спрямо тримата са явно несправедливи. Обвинението настоява за присъда, която да е в размер на 20 години „лишаване от свобода“, за да е близо до максималния размер, предвиден от закона.
Прокуратурата намира, че първата съдебна инстанция не е подложила на анализ смегчаващите и отегчаващите вината обстоятелства за всеки един от подсъдимите и по този начин не е индивидуализирала наказанията им. Наличието на стандартни мотиви и отсъствието на сериозен анализ на събраните факти и обстоятелства е аргумент за алтернативното искане на прокуратурата – апелативният съд да върне делото за разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд.
Както прокуратурата, така и адвокатите на подсъдимите и на гражданския ищец и частен обвиннител не оспориха днес оправдателната част на първоинстанционната присъда. Защитниците на подсъдимите заявиха пред състава на апелативния съд, че в присъдата на ОС – Варна липсват мотиви не само по отношение на вида, на размера на наказанието и индивидуализацията му, но и по отношение на всяко едно от възраженията на адвокатите, направени пред първата съдебна инстанция. Според защитата на Николов, Димитров и Маринов, липсата на мотиви към присъдата е обстоятелство, което не може да бъде коригирано от въззивния съд и единственият начин е делото да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд.
В последната си дума пред съда, подсъдимите поискаха също нов процес пред първата съдебна инстанция, където очакват по-ниски или оправдателни присъди.
Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в определения от закона 2 месечен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Канада. Торонто. 24 април 2018 г.
Канада. Торонто. 24 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.