НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Окръжната прокуратура ще внесе протест срещу размера на наложените наказания на охранителите, които бяха признати за виновни за убийство в мол

Варна: Окръжната прокуратура ще внесе протест срещу размера на наложените наказания на охранителите, които бяха признати за виновни за убийство в мол

18 Април 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Окръжната прокуратура във Варна ще внесе протест срещу размера на наложените наказания на охранителите на мол във Варна Ангел Н., Красимир Д. и Цветан М., които бяха признати за виновни от Варненския окръжен съд за убийство по хулигански подбуди, извършено по особено мъчителен начин за убития Нягол и с особена жестокост. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна.
Вчера тримата подсъдими поискаха делото срещу тях да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, като признаха фактите и обстоятелствата в обвинителния акт на Окръжната прокуратура. Използването на процедурата при повторното разглеждане на делото във Варненския окръжен съд бе с цел получаване на наказания, намалени с една трета. Така след редукция на наказанията съдът определи Ангел Н. да търпи 11 години и 4 месеца лишаване от свобода, а съучастниците в убийството – охранителите Красимир Д. и Цветан М., получиха наказания по 10 години затвор, които ще търпят при първоначално строг режим.
В съдебно заседание представителят на Окръжната прокуратура поиска от съда да определи наказания над минималния размер от 15 години лишаване от свобода след прилагане на редукцията заради съкратеното съдебно следствие, като диференцира вината на всеки от тримата подсъдими. В обвинителната си пледоария прокурорът настоя Ангел да търпи 19 години лишаване от свобода, а Красимир и Цветан – съответно 18 и 17 години лишаване от свобода.
Убийството на Нягол е било извършено на 14 март 2015 г. в търговския център. Хронологията на престъплението започва в 11 часа, когато Ангел и Красимир от охранителна фирма „Джи Ем секюрити“ получили сигнал за клошар, който проси пари от клиенти. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Нягол страдал от психиатрично заболяване, но не бил агресивен.
При извеждането му от мола служителите на охранителната фирма започнали да го бият и да се гаврят с него. Побоят продължил 15 минути, като някои от гаврите Ангел снимал с мобилния си телефон. При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юруци продължавал със значителна сила и агресия по цялото тяло.
Около 12, 26 ч. по запис от камерите пострадалият Нягол все още се намирал в мола. Олюлявал се и бил видимо дезориентиран. В 12, 50 часа жена подала сигнал за мъж, паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Нягол. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила най-малко 75 удара по тялото на убития.
Варненският окръжен съд е уважил гражданските искове на близките на убития мъж.
Предстои протестът на Окръжната прокуратура във Варна да бъде внесен в съда.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над: 11 г. за Ангел Н. и по 10 г. за Красимир Д. и Цветан М. постанови съдът за убийството на Нягол П.

Над: 11 г. за Ангел Н. и по 10 г. за Красимир Д. и Цветан М. постанови съдът за убийството на Нягол П.

17 Април 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Варна. За втори път Варненският окръжен съд – Варна призна за виновни тримата охранители и наложи следните наказания: 11,4г. „лишаване от свобода“ за Ангел Н., 10 г. „лишаване от свобода“ за Красимир Д. и 10г. „лишаване от свобода“ за Цветан М. Редуцираните с 1/3 наказания бяха наложени, след като държавното обвинение и защитата на подсъдимите се съгласиха да бъде приложена процедурата за съкратено съдебно следствие. В този случай съдът е длъжен задължително намалява наказанията, които е наложил с 1/3. Това съобщиха от Окръжен съд – Варна.
Според разширения петчленен съдебен състав убийството е извършено по особено мъчителен начин за убития, с особена жестокост и по хулигански подбуди. Тримата мъже ще изтърпят наказанията при първоначален строг режим, като времето, в което лицата са били задържани под стража ще бъде зачетено. Съдът оправда Ангел Н., Красимир Д. и Цветан М. по обвинението да са извършили деянието в качеството им на длъжностни лица, както и пострадалия Нягол П. да е бил в безпомощно състояние.
Делото за убийството на Нягол П. в Гранд мол, извършено преди 3 години се гледа от нов съдебен състав на Варненския окръжен съд, след като бе върнато от въззивната инстанция за ново разглеждане в края на януари тази година.
В днешното съдебно заседание държавното обвинение настояваше за присъди близки до максималния размер за този вид престъпление – 19г. за Ангел Н., 18г. за Красимир Д. и 17г. за Цветан М. Защитата на подсъдимите оспори убийството да е извършено с умисъл и посочи, че тримата мъже да изпълнявали заповедите на прекия си началник, който е свидетел по делото.
Окръжен съд – Варна припомня хронологията на обвинението. На 14 март преди 3 години подсъдимите Ангел Н. (сега на 28г. от Кърджали) и Красимир Д. (сега на 26г. от Ямбол) от охранителната фирма „Джи Ем секюрити“ били уведомени по телефон от началник смяната, че на тяхното ниво има лице с вид на клошар, което просело пари. Било им разпоредено да го изведат от сградата. Охранителите отвели Нягол П. на „ниво -1″, пред залата за видеонаблюдение. Двамата подсъдими започнали да стават агресивни, да бутат и да дърпат мъжа, с цел да го откажат от бъдещи посещения в мола. Започнали да отправят обидни думи към него и да му се подиграват. Имало негласно правило сред охранителите, лица с недобър външен вид или във видимо пияно състояние да бъдат „респектирани“ , след това да бъдат извеждани извън сградата. Респектирането целяло лицата, спрямо които се прилага да се въздържат от бъдещи посещения. Според обвинението именно пред залата за видеонаблюдение охранителите нанесли побой на жертвата. През това време охранителят Ангел снимал с мобилния си телефон някои от издевателствата. При всеки опит на жертвата да избяга от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по тялото продължавал. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването е отчела над 57 удара по тялото на убития, довели до смъртта на Нягол.
Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.