НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главна инспекция по труда: Стартирана е проверка веднага след получен сигнал от работници в шивашкото предприятие в град Раковски

Главна инспекция по труда: Стартирана е проверка веднага след получен сигнал от работници в шивашкото предприятие в град Раковски

17 Април 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Раковски. Контролните органи на Инспекцията по труда са стартирали на 13 април 3018 г. проверка в шивашкото предприятие в град Раковски, чиито работници протестират за забавени възнаграждения. Това съобщиха от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Административното производство е открито на следващия ден след постъпване на първия сигнал в дирекция „Инспекция по труда“ Пловдив.
При стартирането на проверката е установено, че е уговорена периодичност на изплащане на възнагражденията до 15-о число на месеца, следващ месеца, в който е положен трудът, т.е. за месец март възнагражденията е трябвало да бъдат изплатени до 15.04.2018 г. Връчена е призовка на представител на работодателя да предостави на 17.04.2018 г. в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на трудовите възнаграждения. Такива не са предоставени, като лицето за контакт е обяснило, че е болно.
Инспекцията по труда продължава действията за връчване в рамките на закона на задължително за изпълнение предписание за изплащане на дължимите възнаграждения в определени срокове и търсене на административнонаказателна отговорност. Контролните органи на Агенцията ще продължат да следят случая и да предприемат всички действия в рамките на своята компетентност, за да бъдат защитени правата на работещите.
По данни от Информационната система за производство по несъстоятелност работодателят е входирал на 11.04.2018 г. в Окръжен съд Пловдив искова молба за откриване на такова производство. Ако съдът излезе с решение за обявяване на дружеството в несъстоятелност, работниците и служителите ще имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания за изплащане на неизплатени от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова се срещна с шивачки от фалирал цех до село Стряма, за да ги посъветва как да получат заплатите си

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова се срещна с шивачки от фалирал цех до село Стряма, за да ги посъветва как да получат заплатите си

17 Април 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова се срещна с над 200 шивачки от фалирал цех в близост до село Стряма, за да ги посъветва как да получат заплатите си, предаде репортер на Радио ”Фокус”-Пловдив. Служителите на шивашката фирмата са известени от своя работодател за откриване на производство по несъстоятелност и закриване на дейността на дружеството, в което са работили до Великден. „Заедно с екипа ми сме тук, за да им помогнем и на място да видим какви са детайлите и да им дадем адекватни предложения”, каза Манолова. „Анализирайки случая, те не трябва да се съгласяват на прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие, тъй като това ще ги лиши от възможността максимално най-дълго време да получават обезщетения за безработица от Бюрото по труда и ще създаде проблем при получаването на парите от Фонда за гарантирани вземания на работници при фалит на предприятия”, уточни Манолова. Тя изтъкна, че след направените законови изменения, инициирани от нея, има механизми, по които шивачките да си получат заработените възнаграждения. Това няма да стане незабавно, но е възможно в рамките на следващите два-три месеца.
Работодателят, който е австрийска фирма е раздал на работниците бланка, която да попълнят, в която да заявят желанието си за прекратяване на взаимоотношенията по взаимно съгласие. Екипът на омбудсмана не е успал да се срещне с представителя на фирмата тази сутрин, под предлог, че има здравословни проблеми. „Ще продължа да търся връзка с него по телефона”, каза Манолова, за да обясня, че в интерес на работодателите също е те да предприемат правилните стъпки и работниците им да не бъдат ощетени”, каза Мая Манолова.
„Идеята на промените, които по мое настояване се случиха в парламента е да не оставя хора в такава ситуация – беззащитни и без подкрепа от държавата и институциите”, уточни мая Манолова.
„Хората работят за фирмата повече от 10 години и затова човешкото отношение е тя да направи така, че те да могат да си вземат парите от Фонда”, каза още Манолова.
Касае се за около 350 000 лева, които са дължими на работниците. Те не са взели по около заплата и половина както и извънреден труд. В престой ще бъдат и около още 15 дни до края на месеца.
„Хората имат нужда от адекватни правни съвети и аз съм тук, за да ги убедя, че институцията „ Омбудсман” ще стои зад тях докато не се реши казуса”, каза още Мая Манолова.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.