НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Утвърждаването на върховенството на закона и прозрачността на публичната власт са водещите принципи в работата на Народното събрание

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Утвърждаването на върховенството на закона и прозрачността на публичната власт са водещите принципи в работата на Народното събрание

17 Април 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Водещи принципи в дейността на Народното събрание са утвърждаването на върховенството на Закона, откритостта и прозрачността на публичната власт, заяви председателят на българския парламент Цвета Караянчева в изказването си на Глобалната парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. "Това са и основните предпоставки за ограничаване и премахване на корупционните практики", добави тя.
"Противодействието на корупцията е ключов критерий за утвърждаване на демократичните институции и на съвременните стандарти за прозрачност и контрол в управлението на обществото", отбеляза в изказването си Цвета Караянчева. "Безспорно, законодателните мерки са от съществено значение, но те не са достатъчни в борбата с корупцията", подчерта тя и добави, че е важно създаването на политическа, икономическа и социална култура в обществото за непримиримост към феномена корупция на всички нива. "Това би могло да се постигне с обединените усилия на държавните институции, гражданските организации и медиите", посочи председателят на българския парламент и уточни, че в законотворческия процес Народното събрание отдава голямо значение на общественото обсъждане на законопроектите и на участието на всички заинтересовани страни при подготвяне на новите норми.
Цвета Караянчева подчерта, че приетият от Народното събрание Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество е съобразен и с препоръките в докладите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за сътрудничество, а също и с разпоредбите на приетата Директива на Европейския парламент и на Съвета на Европейския съюз за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз. Тя посочи, че с него се регламентира създаването на единен независим орган за превенция и борба с корупцията, повишава се ролята на обществото в борбата с корупцията и се засилва връзката с компетентните органи на други държави и с международни организации за обединяване на усилията в борбата с корупцията и др.
"С особен принос в нормотворческата дейност са и гласуваните Закон за мерките срещу изпиране на пари, както и Закон за частната охранителна дейност", подчерта Цвета Караянчева.
В двудневния форум, който беше открит в централата на Групата на Световната банка, участва и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.
Изказвания направиха управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и президентът на ГСБ Джим Йонг Ким.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Ще поставя въпроса за визите за българи при разговорите ми с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Пол Раян

Председателят на НС Цвета Караянчева: Ще поставя въпроса за визите за българи при разговорите ми с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Пол Раян

16 Април 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ще поставя въпроса за визите за български граждани за САЩ на най-високо парламентарно ниво по време на разговора ми с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Пол Раян. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с представители на българската общност във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Председателят на парламента ги информира за успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС, като подчерта приоритетите, свързани с европейската перспектива пред страните от Западните Балкани и водещата роля на България и премиера Бойко Борисов в региона и в цяла Европа. "Равностоен партньор сме, това е пътят за гарантиране на сигурност и стабилност в региона", подчерта Цвета Караянчева.
Българите от своя страна изразиха благодарност за това че държавата финансира български училища в САЩ и по света. Те поставиха въпроси, свързани с политиката на страната ни по отношение на нашите сънародници в чужбина.
Цвета Караянчева отбеляза, че за институциите ни е приоритет и те обръщат специално внимание на работата с българите извън границите на страната. Тя подчерта, че именно затова в българския парламент е създадена и успешно функционира специална постоянна парламентарна комисия. Председателят на парламента допълни, че народните представители от комисията активно работят в подкрепа на българите в чужбина. "За това ни трябва и връзката с вас – на всички нива и вътре между вас", добави тя.
Според председателя на парламента демографският въпрос е сложен проблем. "Ние работим за това да намерим най-добрите решения, да създадем по-висок стандарт за гражданите на нашата държава, да осигурим необходимите условия за младите българи да се върнат и да се реализират в България. Това са все политики за решаване вътре в границите на страната ни", подчерта председателят на Народното събрание.
Големият проблем според нея е, че младите хора – най-компетентните, най-подготвените, заминават да учат и остават в чужбина. По думите ѝ при една по-ясна перспектива занапред, много от тях ще се върнат. "И ние правим наистина всичко възможно това да се случи", заяви Цвета Караянчева.
"На нас – българите, ни е нужно да вдигнем глави със самочувствие, защото историческото ни минало и корените ни дават безброй примери за това", допълни тя и пожела на сънародниците ни във Вашингтон да съхраняват своята култура и традиции.
Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова разказа за икономическите показатели на страната, развитието на икономиката като цяло, нарастването на доходите и търсенето на високообразовани и квалифицирани кадри. На срещата присъства и посланикът на страната ни в САЩ.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е във Вашингтон за участие в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон. Във форума участва и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Събитието се провежда на 16 и 17 април 2018 г. във Вашингтон (САЩ).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева ще участва в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон

Председателят на НС Цвета Караянчева ще участва в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон

16 Април 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Във форума ще вземе участие и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Събитието ще се проведе на днес и утре във Вашингтон (САЩ).
Днес председателят на българския парламент ще участва в Специалната сесия с участие на ръководството на Международния валутен фонд и Групата на Световната банка в централата на организацията във Вашингтон. Изказвания е предвидено да направят управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и президентът на ГСБ Джим Йонг Ким. По-късно Цвета Караянчева ще разговаря с главния изпълнителен директор в Световната банка Кристалина Георгиева.
Председателят на Народното събрание ще изнесе реч по време на пленарното заседание на високо равнище за председателите на парламенти, посветено на темата „Добро управление и ролята на законотворците“.
На 17 април 2018 г., в рамките на работното си посещение в САЩ, председателят на парламента Цвета Караянчева ще проведе среща с председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Пол Раян.
По време на визитата си в САЩ Караянчева ще разговаря и с представители на различни неправителствени организации. Председателят на Народното събрание ще се срещне и с представители на българската общност в САЩ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.