НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:42

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Екипът на ОЗХО все още не е започнал работа в Дума

AFP: Екипът на ОЗХО все още не е започнал работа в Дума

18 Април 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Дума. Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) очакват зелена светлина екипа на ООН за оценка на сигурността, преди да започнат разследването си върху предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, обяви посланикът на Сирия в ООН Башар Джаафари във вторник, цитиран от AFP.
Екипът по сигурността влезе в Дума по-рано, за да определи да експертите ще могат да оперират безопасно в сряда, заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: САЩ не могат да коментират дали притежават проби от химическата атака в град Дума

Sputnik: САЩ не могат да коментират дали притежават проби от химическата атака в град Дума

17 Април 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ призна във вторник, че „не може да коментира“ дали има проби от сирийския град Дума, в който се е извършила предполагаемата химическа атака от режима на Башар Асад, пише Sputnik.
„Не мога да коментирам това“, заяви във вторник пред репортери говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.
САЩ вярват, че отровното вещество зарин е било използвано заедно с хлоров газ, заяви Науърт по време на брифинг.
„Имаме информация, която ни кара да вярваме, че хлор и зарин са били използвани“, допълни Науърт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Русия призовава западните страни да прекратят намесата в работата на ОЗХО в Сирия

Мария Захарова: Русия призовава западните страни да прекратят намесата в работата на ОЗХО в Сирия

17 Април 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова призова западните страни да прекратят намесата в работата на ОЗХО в Сирия. Тя заяви това във връзка с френските обвинения, че Русия и Сирия уж са възпрепятствали работата на експертите от Организацията, предава ТАСС.
Тя подчерта, че Русия не е организатор на инспекцията, но е „предложила цялото съдействие за да се състои“. „Ако инспекторите се сблъскаха с проблеми, те сами щяха да заявят това. Призоваваме западните страни, участващи в нелегитимния обстрел на Сирия, да престанат да манипулират общественото мнение и да се месят в работата на международните организации“, отбеляза Захарова.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция и Иран ще продължат сътрудничеството с Русия в Сирия

AFP: Турция и Иран ще продължат сътрудничеството с Русия в Сирия

17 Април 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентите на Турция и на Иран Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Роухани заявиха, че ще продължат сътрудничеството си заедно с Русия по Сирия, въпреки това, че Анкара подкрепи въздушните удари на Запада срещу режима на сирийския президент Башар Асад, предава AFP.
„Двамата лидери заявиха колко е важно да се продължат общите усили на Турция, Иран и Русия, за да се запази сирийската териториална цялост и да се постигне трайно и мирно решени на кризата“, пише в официално съобщение на турското президентство след проведе разговор между Ердоган и Роухани.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските медии съобщават, че експертите от ОЗХО са пристигнали в Дума

AFP: Сирийските медии съобщават, че експертите от ОЗХО са пристигнали в Дума

17 Април 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Според сирийските държавни медии комисията по установяване на фактите от ОЗХО са пристигнали в Дума, където може би преди 10 дни е проведено нападение с химическо оръжие, предава AFP.
„Експертите по химическо оръжие са влезли в град Дума“, съобщава държавната сирийска медия САНА.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Експертите на ОЗХО имат всички условия, за да работят спокойно в Дума

Sputnik: Експертите на ОЗХО имат всички условия, за да работят спокойно в Дума

17 Април 2018 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Женева. Сирийските власти са осигурили всички условия за спокойна работа на експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в сирийския град Дума, заяви постоянният представител на Русия в ООН Генадий Гатилов в понеделник, предава Sputnik.
„Експертите от ОЗХО в момента са на терен, за да установят истината. Сирийските власти и представители на руската военна полиция ги подкрепят по всевъзможен начин. Всички условия за нормална работа, са им осигурени. Най-напред, това е подсигуряването на тяхната сигурност“, заяви Гатилов пред репортери.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Въздушните удари в Сирия: Бомбардирането на Дума разкри крехкостта на Англо-американската „специална връзка“

Въздушните удари в Сирия: Бомбардирането на Дума разкри крехкостта на Англо-американската „специална връзка“

17 Април 2018 | 04:59 | Агенция "Фокус"
Еманюел Макрон обяви, че е убедил Доналд Тръмп да ограничи въздушните удари в Сирия до няколко цели и да избегне разпалване. В Лондон, брифингът на британското правителство твърдеше, че президентът на САЩ всъщност се е колебаел за военната намеса и Тереза Мей е изиграла роля той все пак да отговори твърдо, пише дипломатическият редактор на британското издание Independent Ким Сенгупта в анализ, който представя сближаването на САЩ и Франция за сметка на традиционния съюз между САЩ и Великобритания и обяснява ролята на трите държави във въздушните удари срещу Сирия, публикуван от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.
Истината е, че нито Еманюел Макрон, нито Тереза Мей са тези, които ефективно решиха мащаба и обхвата на ударите. Това бе генерал Джеймс Матис. Американският министър на отбраната, според всички достоверни източници, е изиграл ключова роля за формулиране на параметрите на мисията – мисия, която вече бе поставена в неудобно положение от самохвалния „туит“ на Доналд Тръмп, че „ракетите идват“ – и също така пресече усилията на новия съветник по национална сигурност Джон Болтън да се разширят операциите и да се ударят локации, където иранците може да присъстват.
Но заплахата за удар на Тръмп не беше заради Джон Болтън или някого друг. Съобщението на президента, предадено в социалните мрежи, беше мигновена реакция на гледките от Сирия предадени по телевизионните новини. Но този „туит“ се превърна в един от горещите „туит“-ове на американския президент и направи военната намеса неизбежна, при все че командирите и разузнавателните агенции, както и генерал Матис отбеляза, все още оценяваха какво точно се е случило в Дума.
Докато генерал Матис излагаше възможните последствия от развиващите се действия, следващият „туит“ на Доналд Тръмп гласеше: „Не казах кога ще има атака над Сирия. Ще се случи много скоро, но може би не чак толкова скоро.“ След това дори още по-объркващо той написа: „САЩ по време на съществуването на моята администрация свърши страхотна работа с това да отърве региона от ИДИЛ, къде е нашето „Благодарим, Америка?““
Според описанието на Дауининг стрийт, това е моментът, в който Доналд Тръмп се е обадил на Тереза Мей и отговорът на британския министър-председател е вкарал малко уравновесеност в американския президент. Тук се намират и сравнения с Маргарет Тачър, която казва на Роналд Рейгън да заеме твърда позиция в разговорите за ядрен паритет с Москва, но Тереза Мей, въпреки усилията си, не е виждана като втора Желязна лейди, а Доналд Тръмп, според повечето мнения, не е Роналд Рейгън. Според редица дипломатически източници, обаче, притесненията на Великобритания на този етап са, че може да бъде оставена извън Френско-американска инициатива.
Факт е, че въпреки предполагаемата „специална връзка“ между САЩ и Великобритания, Доналд Тръмп изглежда да е изградил по-силно разбирателство с Еманюел Макрон, отколкото с Тереза Мей, имайки предвид и сравнително успешната и безпроблемна визита на Тръмп във Франция, докато такава във Великобритания тепърва трябва да се случи.
Американският президент е имал два дълги разговора с френския си колега, докато Тереза Мей е изчаквала да говори с него и, според френски и американски официални лица, Макрон е заявил нуждата от въздушни удари. Еманюел Макрон също претендира, че е убедил Доналд Тръмп да не изтегля своите военнослужещи от Сирия, но каквото и да е, изтегляне щеше да се случи в месеците напред, а не веднага.
Макрон изрази вижданията си, че военна намеса трябва да последва като отговор на химическата атака от режима на Асад. Френската страна е заемала твърда позиция по този случай и преди. През 2013 г. Франсоа Оланд инициираше военни нападения, докато Дейвид Камерън се обърна към Камарата на общините за позволение за военна интервенция и се провали.
Има повече смисъл, дори логистично, за САЩ да поддържа връзка повече с Франция, отколкото с Великобритания. Еманюел Макрон заяви отрано, че има доказателства за извършване на химическа атака в Дума. Също така се смята, че Франция притежава повече военен актив, с който да допринесе, от Великобритания чиято отбрана страда от съкращения и която, за разлика от Франция, не може да използва военни кораби и бойни самолети в атаката.
В края на деня, обаче, разликата в доставянето беше относително малка. Франция изстреля 12 ракети, докато Великобритания 8. „Черната работа“, както винаги, бе свършена от САЩ, която изстрела 85 ракети. Колко точно щети бяха нанесени, след като сирийците евакуираха базите си и преместиха оборудването си благодарение на ранното предупреждението на Тръмп в „Туитър“, остава спорен въпрос.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Очаква се експертите от ОЗХО да пристигнат в Дума в сряда

AFP: Очаква се експертите от ОЗХО да пристигнат в Дума в сряда

16 Април 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Хага. Екипът от експерти по химическите оръжия трябва да пристигне на мястото на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума в сряда, предава AFP.
„Утре (вторник) службите за сигурност на ООН ще проверят пътищата. А за сряда планираме пристигането на експертите от ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия)“, заяви високопоставен руски дипломат по време на пресконференция в руското посолство в Хага, който е обяснил още, че в момента пътищата към Дума се разминират.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Мигел Диаз-Канел е новият президент на Куба. 19 април 2018 година
Мигел Диаз-Канел е новият президент на Куба. 19 април 2018 година

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.