НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Times of Israel: Авигдор Либерман обеща да има „твърд отговор“, ако сирийската армия навлезе в зоната на Голанските възвишения

The Times of Israel: Авигдор Либерман обеща да има „твърд отговор“, ако сирийската армия навлезе в зоната на Голанските възвишения

9 Юли 2018 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман заплаши Сирия с „твърд отговор“, ако нейната армия наруши десетилетното споразумение за прекратяване на огъна в зоната на Голанските възвишения, пише израелското електронно издание The Times of Israel.
Проправителствени сирийски сили напредват към израелската граница през последните седмици и Израел призова за спазване на споразумението от 1974 година за прекратяване на огъня и за зачитане на демилитаризираната буферна зона на границата.
„Ще зачетем споразумението от 74-та и ще настояваме върху всеки малък детайл. Всякакви нарушения ще бъдат посрещнати с твърд отговор от Израел“, заяви Либерман.
Той повтори и, че Израел няма да позволи на Иран да използва Сирия като плацдарм, от който да извършва нападения над израелска територия. „Нищо не се е променило и няма нищо ново“, заяви Либерман.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сирийското мирно споразумение няма да донесе мир за Израел

The Jerusalem Post: Сирийското мирно споразумение няма да донесе мир за Израел

7 Юли 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският журналист Сет Францман, в анализ за израелското електронно издание The Jerusalem Post, пише за наскоро постигнатото мирно споразумение между сирийските бунтовници и Русия в южната сирийска провинция Дараа. Според журналиста, това споразумение няма да промени ситуацията за Израел и въпросите за сигурността му остават. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


Хиляди сирийци, които избягаха от бойните действия, започнаха да се завръщат по домовете си в петък, след като сирийските бунтовници в Южна Сирия постигнаха споразумение с Русия. Русия е ключов съюзник на сирийския режим и водеше преговори за прекратяване на огъня.
Бунтовниците се съгласиха да предадат тежкото си въоръжение и някои от районите, които контролират близо до Дараа. Споразумението е добра новина за Дамаск, Иран, Хизбула и Москва, които спечелиха този кръг и лесно подчиниха бунтовниците в Юга, след седемгодишната гражданска война. Това са добри новини и за Йордания, защото масовият натиск от близо 200 000 цивилни, които избягаха от бойните действия към йорданската граница, сега най-вероятно ще намалее и тези цивилни ще се завърнат вкъщи.
Въпреки това, за Израел споразумението може и да не донесе мир. Пълните детайли на споразумението не са ясни, но не изглежда то да съдържа контролираните от сирийските бунтовници области, съседни на Голанските възвишения. То не съдържа и областта контролирана от Ислямска държава близо до Голан. Това означава, че отбранителните интереси на Израел не са част от споразумението. Всъщност иранската държавна телевизия отпразнува споразумението, твърдейки че то ще подрине „сътрудничеството“ на Израел с „бунтовниците“ до Кунейтра и ще подкопае контрола на Израел върху Голан.
В петък Ерусалим реагира на отломка, която попадна на израелската част от линията за прекратяване на огъня от 1974 година в Голан, като порази позиция на сирийския режим от другата страна. Това не вещае добро за предстоящия период. Има достатъчно притеснения за Ерусалим. Първо и най-важно е присъствието на Иран в Сирия и подкрепените от Иран бунтовници, които участваха в скорошната офанзива. Израел заяви, че Иран трябва да напусне Сирия, след като войната вече затихва, но бунтовниците на Иран са активни и в южната част на Сирия. Допълнително, Хизбула е активна недалеч от Кунейтра. Докато бунтовниците губят контрол, тези антиизраелски сили продължават със стремежа си да контролират района около Голан.
Тогава идва и въпросът за хилядите сирийски цивилни граждани, които намериха подслон близо до голанската граница. Те пристигнаха през последните две седмици и Ерусалим ги снабди с хуманитарна помощ. Много от тези цивилни се страхуват от бруталността на сирийския режим и отмъстителните нападения. Ще успеят ли те да се завърнат у дома при споразумение на по-късен етап?
Израел е изолиран в преговорите за южната част на Сирия. Това е от части и по собствената вина. Той не участва в сирийския конфликт и не е приел голям брой бежанци, както го направиха Йордания, Ливан и Турция. Въпреки това, Израел отбеляза на няколко пъти, че иранската заплаха в Сирия е червена линия. В тази посока имаше редица въздушни удари, някои обявени, а други съобщени по чуждестранните медии, през последните няколко години. Тези напрежения се увеличиха драстично през последната година. Ирански дрон навлезе в израелското въздушно пространство през февруари, а на 20 май към Израел бяха изстреляни ракети от иранските сили в Сирия.
Въпреки това, дори докато Иран провокираше Израел, за да разбере какъв ще е отговорът му, сирийският лидер Башар Асад заяви пред журналисти, че иранските сили не присъстват в Сирия. Москва обяви, че „чуждестранните“ сили трябва да напуснат Сирия. Всичко това сочи към многопластов опит на Иран да се скрие в Сирия, преструвайки се, че „официалните“ му сили на присъстват, докато пипалата на влияние на Техеран се разпространяват. Например, в средата на юни иракски бунтовници, подкрепени от Иран, бяха нападнати от мистериозен въздушен удар на сирийската граница с Ирак. Тези бунтовници бяха установили база върху стратегически наземен коридор между Ирак и Сирия. Дамаск обвини САЩ за удара, докато САЩ обвиниха Израел.
В някои аспекти победата над бунтовниците в южната част на Сирия отбелязва края на сирийския конфликт. Гражданската война започна именно с протестите в Дараа. Бунтовниците не бяха победени директно, или пък завършиха под турска протекция в Севера. Но сега започва нов рунд – битката за поствоенна Сирия. Това е сложна борба, включваща САЩ и Турция, но засягаща и Израел. И за Ерусалим основният въпрос е дали Дамаск ще излезе по-силен, или Иран ще излезе повече като победите в Южна Сирия, както и какво означава руската роля. Ако споразумението с бунтовниците в Дараа успее, режимът на Башар Асад ще насочи поглед към пограничния район до Голанските възвишения и всички тези въпроси ще придобият още по-голямо значение за Израел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Бунтовници са предали тежкото си въоръжение на сирийските правителствени сили в град Бусра ал-Шам

Sputnik: Бунтовници са предали тежкото си въоръжение на сирийските правителствени сили в град Бусра ал-Шам

4 Юли 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Бусра ал-Шам. Членове на нелегални бунтовнически групировки в град Бусра ал-Шам в южната сирийска провинция Дараа са започнали да предават своето тежко въоръжение и апаратура на правителствените сили, съобщи в сряда военен източник пред Sputnik.
„Благодарение на усилията на руските офицери, които бяха посредници на преговорите между бунтовниците в Бусра ал-Шам и сирийската армия, бунтовнически членове днес предадоха танк, пехотно бойно превозно средство и артилерийско оръжие на правителството. Преди това предадоха още два танка“, твърди източникът.
Бусра ал-Шам е една от стратегически най-важните крепости на бунтовниците в южната част на Сирия. Градът се намира между столиците на провинциите Дараа и Сувайда, на около 19 километра от границата с Йордания.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Сирийските групировки започнаха нови преговори за мир с Русия

The Jerusalem Post: Сирийските групировки започнаха нови преговори за мир с Русия

3 Юли 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Дераа. Представители на сирийските „бунтовнически“ групировки започнаха нов кръг от преговори с руските военни във вторник за постигане на примирие в Южна Сирия, според което те ще могат да предадат оръжието си и да позволят на руската военна полиция да поеме контрола върху градовете, в които са разположени, разкри техен говорител, цитиран от израелското електронно издание The Jerusalem Post.
Със сериозната поддръжка на руската авиация, сирийските правителствени сили провеждат мълниеносна настъпателна операция в контролираните от екстремистките групировки територии на южната провинция Дераа през последните две седмици.
Говорителят Ибрахим ал Джабави заяви, че джихадистите са поставили на масата за преговори „отговора си на списъка от руски изисквания“, сред които са предаването на оръжието и отказ от статута на „бунтовници“ в замяна на прекратяване на огъня.
„Днес те отнесоха своя отговор на изискванията, поставени от руските военни“, заяви Джабави.
Руските искания, представени на групировките на среща в Южна Сирия в събота, предизвика излизането им от преговорите на основание, че те представляват унизителна капитулация. В последствие, пише JPost, екстремистите са били убедени от Йордания да се върнат на масата за преговори, както са разкрили дипломатически източници.
„Формиран е нов комитет за преговори, който представлява целия юг и е образуван, за да постигне споразумение за запазването на животите на невинните жители и осигуряване на безопасността на цивилните и бойците“, се казва в съвместно съобщение на всички ключови терористични групировки, опериращи в провинция Дераа.
Независимо от това, лагерът на екстремистите е дълбоко разделен по отношение на исканията на руснаците, пише израелската медия, като някои от преговарящите са заявили, че предпочитат да продължат въоръжената борба и са обвинили някои командири, че сключват сепаративни сделки с руските военни.
Според твърденията на бойци и местни жители, редица градове се стремят да сключат свои собствени споразумения за капитулация, според които руската военна полиция ще влезе в населените места и ще патрулира по улиците, за да осигури обществения ред.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Преговорите между Русия и сирийските бунтовници се провалят

VOA: Преговорите между Русия и сирийските бунтовници се провалят

3 Юли 2018 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Дараа. Продължаващите преговори между сирийските бунтовници и Русия, за съдбата на държаното от бунтовниците губернаторство Дараа в южна Сирия, вървят наникъде, предава Voice of America.
Твърдението е направено от „Екипа за управление на кризи“, група от бунтовнически и цивилни делегации от Дараа участващи в преговорите. В понеделник те обявиха планове за излизане от преговорите, заради раздорите между различните бунтовнически групировки работещи под чадъра на сирийската свободна армия.
В изявлението се добавя, че условията, предоставени от руската страна, са „унижаващи“ и се призовават всички цивилни да се готвят за война. „Призоваваме всички да вземат оръжие и да се бият, докато не предоставим по-нататъшно становище за военното началство, което ще води освободителната война“, се казва в съобщението.
Сирийското правителство на президента Башар Асад насочи вниманието си към Южна Сирия, след като си върна контрола и подсигури всички анклави, държани от бунтовници в Дамаск и провинцията. Офанзивата към Дараа започна на 19 юни, с наземна кампания от сирийските правителствени сили и руски изтребители започващи въздушни удари в района на 23 юни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийските бунтовници продължиха мирните преговори с руските представители чрез посредничеството на Йордания

Reuters: Сирийските бунтовници продължиха мирните преговори с руските представители чрез посредничеството на Йордания

1 Юли 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Бусра ал Шам. Продължили са разговорите между сирийската опозиция и руските преговарящи за сключване на мирно споразумение в бунтовническия град Бусра ал Шам в югозападната част на Сирия, след като Йордания се е включила като посредник, заяви говорителят на бунтовниците Ибрахим Джабави, цитиран от Reuters.
Екип, представляващ бунтовниците от „Свободната сирийска армия“, в момента провежда разговори с руски офицери в Бусра ал Шам, заяви Джабави пред Reuters.
В събота разговорите бяха провалени, след като руските офицери са изискали пълна и безусловна капитулация, която бунтовниците са отказали.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Израелски ракети са ударили цели в близост до международното летище на Дамаск

AFP: Израелски ракети са ударили цели в близост до международното летище на Дамаск

26 Юни 2018 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Израелски ракети са ударили цели в близост до международното летище на Дамаск, по данни на сирийските държавни медии без да дават допълнителна информация, предава AFP>
Според базираната в Лондон сирийска обсерватория за човешките права израелските ракети са поразили оръжейни складове на „Хизбула“ в близост до летището.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Сирийската армия засилва офанзивата си в югозападната част на страната

Sputnik: Сирийската армия засилва офанзивата си в югозападната част на страната

21 Юни 2018 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Сирия. Активността на сирийската армия се е увеличила значително в югозападния регион на страната, където контролираните от бунтовници райони граничат с Йордания и спорната област на Голанските възвишения, предава Sputnik.
Сирийската армия е започнала бомбардирането на град Кафр Шамс в сряда, фронтов град между територията контролирана от правителството и тази окупирана от бунтовниците.
Според интернет сайта „Sirya.liveuamap.com“, само един пласт от бунтовнически-контролирана територия разделя сирийското правителство от Голанските възвишения, които са спорен регион между Сирия и Израел.
Сирийската военна операция в югозапада ще бъде рискована, след като Израел и Йордания са открито раздразнени от възобновяването на контрола в граничните области от страна на сирийските сили. Докато Израел твърди, че ирански сили наближават Голанските възвишения заедно с войниците на сирийския президент Башар Асад, в Йордания са по-притеснени от справянето с нова вълна от бежанци, бягащи на юг от конфликта.
Сирийско-йорданската граница е затворена, заради въоръжения конфликт, който последователно удря сирийската и йорданската икономика.
Очаква се бомбардировките да бъдат последвани от пълномащабен сблъсък, след като местните и бунтовниците съобщават за натрупване на правителствени сили близо до югозападния регион.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ са бомбардирали военна позиция в Сирия

Reuters: САЩ са бомбардирали военна позиция в Сирия

18 Юни 2018 | 03:39 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската държавна медия, цитирайки военен източник, съобщи в понеделник че водената от САЩ въздушна коалиция е бомбардирала „една от нашите военни позиции“ в източната част на Сирия, водейки до загинали и ранени, предава Reuters.
Военните сили на САЩ отрекоха да са нанасяли удари в региона.
Ударите са били нанесени в Ал Хара, югоизточно от Албу Камал, според сирийската държавна медия. Не е имало моментални детайли върху жертвите.
Командир от военния съюз подкрепящ президента на Сирия Башар Асад заяви пред Reuters, че дронове, „най-вероятно американски“, са бомбардирали позиции на иракски фракции между Албу Камал и Танф и сирийските военни позиции.
„Никой член на водената от САЩ коалиция не е извършвал удари близо до Албу Камал“, заяви майор Джош Жак, говорител на главното командване на САЩ, пред Reuters.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Бенямин Нетаняху, в телефонни разговори с Владимир Путин и Майк Помпео, е повторил позицията си, че Иран трябва да напусне Сирия

The Times of Israel: Бенямин Нетаняху, в телефонни разговори с Владимир Путин и Майк Помпео, е повторил позицията си, че Иран трябва да напусне Сирия

17 Юни 2018 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е заявил по време на ежеседмичното правителствено заседание на кабинета си в неделя, че е провел телефонни разговори през уикенда с президента на Русия Владимир Путин и държавния секретар на САЩ Майк Помпео, повтаряйки пред тях позицията си, че е от голямо значение Иран да бъде изкаран от Сирия, пише израелското електронно издание The Times of Israel.
„Изясних им нашите принципи по този въпрос. Иран трябва да напусне Сирия и ние ще действаме, и вече го правим, срещу опитите на Иран да се установи в тази страна“, заяви Нетаняху.
От Кремъл съобщиха, че Путин и Нетаняху са говорили за „общите усилия за осигуряване на сигурността близо до сирийско-израелската граница“ по време на телефонния си разговор. Те също „изразиха готовността да засилят координацията на общите си действия във връзка със Сирия, включително борбата с международния тероризъм“, се гласи в съобщението на Кремъл.
Израел на няколко пъти повтори позицията си, че няма да толерира иранското военно присъствие в Сирия и извърши удари срещу подкрепени от Иран сили, както и срещу опитите да се внесе оръжие към ливанската терористична групировка „Хизбула“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Генерал от военното разузнаване на Израел предупреди, че Иран подготвя нападение над Израел от Сирия

Sputnik: Генерал от военното разузнаване на Израел предупреди, че Иран подготвя нападение над Израел от Сирия

15 Юни 2018 | 02:17 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Изтекъл видеоклип от среща между началника на военното разузнаване на Израел генерал-майор Тамир Химан и няколко чужди министри на сигурността показва Химан, който ги предупреждава, че присъствието на Иран в Сирия не е предназначено да подкрепя борбата на сирийския президент Башар Асар срещу терористи, а цели да заплаши Израел, предава Sputnik.
Химан показва на групата от чужди министри карта на предполагаемите бази на Иран в Сирия. Видеото не е от най-високото качество, за да се разбере повече, но то все пак „показва как те се разпростират сред страната“, според израелския вестник „The Times of Israel“. Предполага се, че видеото е заснето по време на тайна конференция по държавна сигурност, проведена в Ерусалим от министъра на сигурността на Израел Гилад Ердан.
„Вие най-вероятно си мислите, че те се опитват да помогнат на режима на Асад да се бори срещу екстремистите и терора. Е, подгответе се за изненада: във всичките тези места върху картата, няма никакви битки от половин месец“, е заявил Химан, докато е показвал картата.
Според него Иран се „опитва да увеличи усилията за възможност и способност за изстрелване на ракети от там и за установяване на собствени клетки, които могат да пробият Израел и да наранят селищата в Голанските възвишения“.
По време на конференцията, Тамир Химан отбеляза че победата на Асад във войната в Сирия е широко осигурена. „Няма реална заплаха за Асад, тогава защо иранците стоят там? Ако те искаха да помогнат на режима му, Асад към този момент вече можеше да им каже „благодаря и довиждане““, заяви той.
Фактът, че иранците успяха в изстрелването на ракети към Израел, принуждавайки ни да отваряме приюти, създаде в техните очи огромен успех, въпреки че беше пълен провал операционно“, заяви Химан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще разговаряме дали с Израел не можем да имаме съвместно производство в отбраната, особено на бойни дронове

Премиерът Бойко Борисов: Ще разговаряме дали с Израел не можем да имаме съвместно производство в отбраната, особено на бойни дронове

13 Юни 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Що се касае до сферата на високите технологии, ще разговаряме дали не можем да направим съвместно производство в областта на отбраната, особено в това силно и модерно оръжие, което са дроновете. Това каза премиерът Бойко Борисов преди среща с израелския си колега Бенямин Нетаняху, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Не винаги отношенията между ЕС и Израел са на висотата, която трябва да бъдат. Винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността и стабилността в Близкия Изток“, заяви той. „Нашите военни пилоти и пилотите на Израел провеждат в България седмици наред въздушни боеве“, обясни Бойко Борисов. „Срещите ни са изключително полезни - в сферата на медицинската апаратура, на фармацията, на земеделието“, допълни той. „България е страна наблюдател в Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Лично Бенямин Нетаняху ни помогна много, а тази година ще станем постоянен член“, каза още премиерът.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Надявам се през септември в Тел Авив да открием паметник за подвига на българите за спасяването на евреите

Премиерът Бойко Борисов: Надявам се през септември в Тел Авив да открием паметник за подвига на българите за спасяването на евреите

13 Юни 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. През септември се надявам заедно да открием два идентични паметника. Единият е вече поставен в София, а другият ще бъде в Тел Авив за подвига на българите за спасяването на евреите. Това каза премиерът Бойко Борисов преди среща с израелския си колега Бенямин Нетаняху, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „От името на всеки българин благодаря за това, че такава велика държава като Израел чрез своя министър-председател каза думите: „Никога няма да забравим това, което българският народ е направил за евреите““, заяви той. „Вчера на срещата на Американския еврейки комитет беше изключително трогателно, когато говорихме за подвига на българския народ всички станаха прави и ръкопляскаха“, изтъкна Бойко Борисов. „От дистанцията на времето сега може да не го оценяваме, но ако за миг си представим как българският народ се е опълчил на фашисткия режим- това е подвиг. И сега взимаме трудни решения, но тогава е било изключително трудно“, посочи премиерът. „Когато пътувахме казах на делегацията ми: „Сега ще видите един човек, който е световен талант в това да бъде най-добър приятел до камината на президента Доналд Тръмп и да бъде с президента Владимир Путин на парада в Москва“, коментира Бойко Борисов.
Последната среща между премиерите Борисов и Нетаняху беше на 25 февруари 2016 година.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Израелският премиер Бенямин Нетаняху: Време е европейските лидери да разберат, че Израел отстоява интересите на всички ни в Близкия Изток

Израелският премиер Бенямин Нетаняху: Време е европейските лидери да разберат, че Израел отстоява интересите на всички ни в Близкия Изток

13 Юни 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Време е всички европейски лидери да разберат, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички ни в Близкия Изток, както в областта на сигурността, така и в редица други области. Това каза израелският премиер Бенямин Нетаняху преди среща с българския си колега Бойко Борисов, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „С България споделяме добро сътрудничество в редица области, като здравеопазването, технологиите и други, които ще имаме възможност да изкоментираме по време на срещата ни“, посочи той. „Благодаря за последователната ви подкрепа и отстояване на интересите на Израел по време на различните международни форуми, в които участваме, включително и в ЕС“, заяви израелският премиер.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Израелският премиер Бенямин Нетаняху: Никога няма да забравим как българите са легнали върху релсите, за да предотвратят депортирането на евреите си

Израелският премиер Бенямин Нетаняху: Никога няма да забравим как българите са легнали върху релсите, за да предотвратят депортирането на евреите си

13 Юни 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Приятелството ни датира от много отдавна. Ние никога няма да забравим миналото. Как българските граждани са легнали върху жп релсите, за да предотвратят депортирането на евреите си. Това каза израелският премиер Бенямин Нетаняху преди среща с българския си колега Бойко Борисов, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Споделяме изключително добро приятелство. Споделяме мост, изграден между българския и израелския народ - това са българските евреи, които са допринесли изключително много за развитието на Израел“, заяви той. „Оценяваме всичките ви действия срещу антисемитизма и усилията ви в общата ни битка срещу радикалния ислям. Не по-малко и в борбата срещу тероризма, който редовно води до жертви не само в нашите две страни, но и в международен план“, посочи Бенямин Нетаняху. „Искам да се възползвам от възможността да те поздравя за рождения ти ден и да приветствам с добре дошли делегацията ти“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се поклони на Божи гроб и ще разговаря с израелския си колега Бенямин Нетаняху

Премиерът Бойко Борисов ще се поклони на Божи гроб и ще разговаря с израелския си колега Бенямин Нетаняху

13 Юни 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Премиерът Бойко Борисов ще разговаря с израелския си колега Бенямин Нетаняху, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предстоят му и срещи с израелския президент Реувен Ревлин и с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер. На тях ще бъдат обсъдени отношенията между България и Израел, в сфери като сигурността и борбата с тероризма. Ще бъдат обменени мнения по международни и регионални теми. На работен обяд Бойко Борисов ще разговаря и с лидера на парламентарната опозиция Исаак (Бужи) Херцог.
Премиерът и българската делегация ще се поклонят на Божи гроб. Те ще бъдат приети от Патриарха на Йерусалим Теофилос Трети. В делегацията ни участват и представители на Българската православна църква и на еврейската общност в България. По-късно Бойко Борисов ще разговаря с българската общност в Израел.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Израелската армия е започнала „изненадващо“ военно учение в Голанските възвишения

Sputnik: Израелската армия е започнала „изненадващо“ военно учение в Голанските възвишения

10 Юни 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелските сили са започнали голямо мащабно военно учение в Голанските възвишение, заявиха от израелските отбранителни сили, предава Sputnik.
„Преди не много време е започнало изненадващо голямо мащабно военно учение в областта на Голанските възвишения. В допълнение, като част от учението, е активирана системата за привикване на запасни войници“, заявиха от израелските сили, цитирани от вестник „The Times of Israel“.
От армията допълниха, че ученията са „планирани предварително като част от тренировъчния график за 2018 година“ и не са свързани с настоящата ситуация в региона.
Военните също са предупредили местните жители, че може да чуят звуци от експлозии и че трафикът в района може да се увеличи, заради ученията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Ирански военни и членове на „Хизбула“ се дегизират като сирийски войници, за да избегнат израелските удари

The Wall Street Journal: Ирански военни и членове на „Хизбула“ се дегизират като сирийски войници, за да избегнат израелските удари

10 Юни 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийският режим прикрива милициите на иранските съюзници като свои собствени бойци, предоставяйки им униформи на военни от армията на президента Башар Асад, пише американският вестник The Wall Street Journal, като се позовава на информация от противниците на Дамаск.
Според изданието по този начин подкрепяните от Техеран бойци се опитват да прикрият следите от присъствието си в Сирия, но и да понижат риска от нови ракетни удари от страна на Израел срещу ирански съоръжения на територията на близкоизточната република.
Израел многократно увери, че няма да допусне силите, лоялни на Иран, да укрепят позициите си в Сирия. В тази връзка израелските военни следят ситуацията в страната внимателно, докато правителството на Башар Асад и неговите съюзници изглежда подготвят военна атака срещу бунтовниците в Югозападна Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Европейските лидери се съгласиха, че военнослужещите на Иран трябва да бъдат премахнати от Сирия

The Times of Israel: Европейските лидери се съгласиха, че военнослужещите на Иран трябва да бъдат премахнати от Сирия

6 Юни 2018 | 23:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Висш дипломатически представител е заявил пред репортери в сряда, че лидерите на Франция, Великобритания и Германия са постигнали „генерално съгласие“ относно премахването на ирански военнослужещи от Сирия, пише израелският вестник The Times of Israel.
Дипломатът е заявил, че има „широко съгласие“ сред тримата лидери – германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и британският министър-председател Тереза Мей, че военнослужещите на Иран трябва да бъдат изцяло премахнати от Сирия.
Преди заминаването за обиколката си, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, даде знаци че Иран ще бъде първият и единствен предмет на разговори в неговия дневен ред.
В края на обиколката си, Нетаняху заяви че има „значителен прогрес“ върху въпросите, които са били обсъждани.
Премиерът също е лобирал пред европейските лидер за отказ от ядреното споразумение с Иран. Това желание беше отхвърлено от Тереза Мей по време на срещата им в сряда.
Бенямин Нетаняху също така говори пред журналисти в Лондон, заявявайки пред тях че „основната ми цел е да постигна международно съгласие, Иран да напусне Сирия“.
Той допълни, че откакто е подписано ядреното споразумение с Иран през 2015 година, той има две цели пред себе си, „Да предотврати ядрената им програма и да разруши машината за пари, която финансира тази империя“.
„Моята цел беше да убедя водещите европейски държави да се противопоставят на продължаващото се разрастване на Иран“, заяви Нетаняху, допълвайки че е провел разговори за това с президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Бенямин Нетаняху започва обиколката си в Европа

„Макфакс“ (Македония): Бенямин Нетаняху започва обиколката си в Европа

3 Юни 2018 | 23:56 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху в понеделник ще започне обиколката си в Европа, за да търси подкрепа за промяна на ядреното споразумение с Иран, съобщава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Той ще се срещне с лидерите на Германия, Франция и Великобритания. Първата му спирка ще бъде в Берлин, където ще се срещне с канцлера Ангела Меркел.
Обръщайки се към членовете на кабинета си, Нетаняху заяви че Иран ще бъде на върха на дневния ред по време на обиколката и допълни, че се надява тя да е успешна.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бенямин Нетаняху: Израел запазва свободата си на действие по отношение на иранското присъствие в Сирия

Бенямин Нетаняху: Израел запазва свободата си на действие по отношение на иранското присъствие в Сирия

3 Юни 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната му си запазва пълната свобода на действие по отношение на опитите на Иран да се укрепи във военно отношение в която и да е част от Сирия, предава ТАСС.
„Израел си запазва и ще запази своята свобода на действие срещу иранското военно присъствие в Сирия“, написа Нетаняху на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Според Доналд Тръмп Робър Мюлер „се меси“ в изборите за конгрес

The New York Times: Според Доналд Тръмп Робър Мюлер „се меси“ в изборите за конгрес

29 Май 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини специалния прокурор Робър Мюлер и екипа му в „намеса“ на предстоящите междинни избори за сенат и ги обвини, че са се „наговорили“ с Демократическата партия, пише The New York Times.
Мюлер води разследването дали Русия се е намесила в президентските избори в САЩ от 2016 г., помагайки на кампанията на Тръмп. По-рано президентът заяви, че екипът на Мюлер е съставен от „13 ядосани демократа“, макар че самият Мюлер е републиканец.
„13 те ядосани демократи работят по извратения руски лов на вещици и ще се намесят в изборите за Конгрес , особено сега, след като републиканците водят в социологическите проучвания. Няма никакво наговаряне, освен от страна на Демократическата партия“, заяви Тръмп от профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Според него е необходимо да се обръща повече внимание на въпросите, важни за американците, а не толкова на руското разследване.
„Съжалявам, ще си фокусирам енергията върху ядрената програма на Северна Корея, върху лошите търговски споразумения, икономиката, армията, а не на руския лов на вещици“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Серия от 25 ракети са изстреляни срещу Израел от територията на Ивицата Газа

The Jerusalem Post: Серия от 25 ракети са изстреляни срещу Израел от територията на Ивицата Газа

29 Май 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Серия от 25 ракети са изстреляни в сутрешните часове на вторник срещу Израел от територията на Ивицата Газа, съобщава вестник The Jerusalem Post.
Системата за противоракетна отбрана е прихванала успешно голяма част от тях, съобщиха от армията, като същевременно допълниха, че най-малко два от снарядите са паднали на израелска земя. Към настоящия момент няма съобщения за пострадали или загинали.
В 7:00 часа (местно време) системите за ПРО са активирани в повече от 20 населени места, разположени край Ивицата Газа. Час по-късно тревога е обявена в още градове.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: На границата на Израел с Ивицата Газа са активирани сирените за въздушна опасност

РИА Новости: На границата на Израел с Ивицата Газа са активирани сирените за въздушна опасност

28 Май 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. На израелската граница с Ивицата Газа са задействани сирените, предупреждаващи гражданите за възможен ракетен обстрел от територията на палестинския анклав, предава РИА Новости. Системата е активирана в град Сдерот, където на 20 хиляди жители им бе препоръчано да потърсят подслон в бомбоубежищата.
От армията потвърдиха информацията, като уточниха, че се проверяват обстоятелствата около активиране на сирените.
По-рано в понеделник израелски танк атакува наблюдателен пункт в отговор на опит за преминаване на границата от двама палестинци и обстрел при опита за задържането им.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Американски конгресмен призовава за признаване на Голанските възвишения за израелска територия

Sputnik: Американски конгресмен призовава за признаване на Голанските възвишения за израелска територия

22 Май 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американски конгресмен призовава за признаване на Голанските възвишения за израелска територия, предава руската информационна агенция Sputnik.
Конгресменът републиканец от Флорида Рон ДеСантис е внесъл предложението си в конгресната комисия по външни работи.
В изказване пред интернет сайта Walla news той заявява, че въпреки че това би бил символичен акт, по този начин САЩ ще даде знак на Израел, че никога няма да го принуди да се откаже от своя територия.
Израел завладява Голанските възвишения през Шестдневната война, а ги анексира през 1981 година. Нито една държава включително САЩ не признава анексирането и счита Голанските възвишения за окупирана територия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Според мирния план на Доналд Тръмп столица на Палестина трябва да стане предградие на Ерусалим

The Jerusalem Post: Според мирния план на Доналд Тръмп столица на Палестина трябва да стане предградие на Ерусалим

21 Май 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Предградието на Ерусалим Абу Дис, на изток от Свещения град, трябва да стане столица на бъдеща Палестинска държава според замислите на американския президент Доналд Тръмп за мирно споразумение между евреите и палестинците, заяви председателят на израелската партия „Йеш Атид“ Яир Лапид в понеделник, цитиран от електронното издание The Jerusalem Post.
“През почивните дни, различни източници разкриха, че в американския документ, който ще бъде представен следващия месец, Абу Дис ще бъде споменат като столица на Палестина“, заяви Лапид по време на партийно заседание.
Според неговите думи, премиера на Израел Бенямин Нетаняху знае за плана и се е съгласил с него, пише вестникът.
„Това води до два въпроса“, посочи Лапид. „Единият е, дали решението за две държави е обратно на масата със съгласието на премиера? Вторият е, дали Абу Дис е приемлив за Нетаняху като бъдеща палестинска столица. Знам, че премиерът не дава интервюта, но има граници на неговото мълчание. Ако това е вярно, израелското общество трябва да го знае“, подчерта той.
По време на срещата на „Ликуд“, чийто председател е премиерът, малко след това, Нетаняху не коментира конкретно по въпроса, но заяви: „Нашите успехи тепърва предстоят. Нашите политики не се основават на слабост. Не се базират на концесии, които ще ни поставят под заплаха“.
Нетаняху добави, че „Ликуд“ вярва в правото на еврейския народ над неговата земя и има воля за мир със съседите си, които действително го желаят.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: След САЩ: И Парагвай откри посолство в Ерусалим

Reuters: След САЩ: И Парагвай откри посолство в Ерусалим

21 Май 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Парагвай откри посолство в Ерусалим, превръщайки се във втората държава след Гватемала, която последва примера на САЩ да премести дипломатическото си представителство в Израел от Тел Авив, предава Reuters. На церемонията присъстваха президентът на Парагвай Хорасио Картес и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху.
Агенцията припомня, че точно преди седмица в Ерусалим се състоя церемонията по откриването на американското посолство. Само два дни по-късно Гватемала също премести дипломатическото си представителство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu agency: Израел нанесе удари по територията на Сирия

Anadolu agency: Израел нанесе удари по територията на Сирия

20 Май 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Израелски танкове са обстрелвали от Голанските възвишения позиции на „Хизбула“ в Южна Сирия, предава Anadolu Agency.
Експлозии са били чути и в района на военното летище Деир ез Зор, като се предполага, че също са резултат от израелски атаки в района.
Няма коментари нито от страна на Израел, нито от страна на Сирия. Не се съобщава за жертви и пострадали.
Израел обвинява Иран и поддържаната от него групировка „Хизбула“, че се опитват да се окопаят в Сирия и застрашават сигурността му.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Говорител на израелската армия потвърди, че сирените на Голанските възвишения са били фалшива тревога

The Jerusalem Post: Говорител на израелската армия потвърди, че сирените на Голанските възвишения са били фалшива тревога

17 Май 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Сирените, които се задействаха в четвъртък следобед на Голанските възвишения, са били фалшива тревога. Това потвърди говорител на Израелските сили за сигурност малко след задействането на предупредителната система в граничния район със Сирия, съобщава вестник The Jerusalem Post.
Въпреки че бе активирана противоракетна система Iron Dome, по-ранните съобщения за неидентифициран обект, навлизащ в израелското въздушно пространство, са били фалшиви, увериха от армията. На живущите в района вече е казано, че може да напуснат бомбоубежищата и да се завърнат по домовете си, а също и че няма пострадали или нанесени материални щети.
По-рано в четвъртък в контролираната от Израел част от Голанските възвишения по границата със Сирия бяха задействани сирени, които предупредиха за възможен обстрел и призоваха гражданите да се укрият в бомбоубежища. Първоначално военните съобщиха, че изясняват причините за активирането на предупредителната система. „По предварителни данни сирените са задействани в северната част на Голанските възвишения“, бе казано в съобщение от армията на Израел.
Последният път, в който сирените бяха задействани, бе в нощта на 9 срещу 10 май заради ракетна атака от страна на Сирия. Израел обвини Иран за ударите и в отговор извършиха атака срещу военни съоръжения на Техеран, разположени на територията на Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: По границата между Израел и Сирия са задействани сирени за тревога, причините се изясняват

РИА Новости: По границата между Израел и Сирия са задействани сирени за тревога, причините се изясняват

17 Май 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. В контролираната от Израел част от Голанските възвишения по границата със Сирия са задействани сирени, които предупреждават за възможен обстрел и призовават гражданите да се укрият в бомбоубежища, предава РИА Новости.
Военните увериха, че изясняват причините за активирането на предупредителната система. „По предварителни данни сирените са задействани в северната част на Голанските възвишения“, се казва в съобщение от армията на Израел.
Последният път, в който сирените бяха задействани, бе в нощта на 9 срещу 10 май заради ракетна атака от страна на Сирия. Израел обвини Иран за ударите и в отговор извършиха атака срещу военни съоръжения на Техеран, разположени на територията на Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: След САЩ: И Гватемала откри посолство в Ерусалим

AFP: След САЩ: И Гватемала откри посолство в Ерусалим

16 Май 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Гватемала откри официално своето посолство в Eрусалим в сряда, превръщайки се в първата страна, която последва стъпките на САЩ, предава AFP.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху и президентът на Гватемала Джими Моралес бяха сред официалните лица, които присъстваха на церемонията по откриване на новата дипломатическа сграда в спорния град, който е в в сърцето на израелско-палестинския конфликт.
Нетаняху поздрави централноамериканската нация за предприемането на този ход, като отбеляза, че той е предприет само два дни след откриването на американското посолството в Ерусалим. Израелският премиер обеща, че ще посети Гватемала при следващото си пътуване до Латинска Америка.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хизбулла“: Миналата седмица изстреляхме 55 ракети по Голанските възвишения като предупреждение към Израел

„Хизбулла“: Миналата седмица изстреляхме 55 ракети по Голанските възвишения като предупреждение към Израел

14 Май 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Лидерът на ливанската шиитска групировка „Хизбулла“ Хасан Насрала заяви, че миналата седмица са изстреляни 55 ракети от Сирия по Голанските възвишения, предава електронното издание The Times of Israel.
Медията припомня, че миналата сряда от Силите за отбрана на Израел съобщиха за 20 ракети, четири от които са били прихванати от системата за противоракетна отбрана „Железен купол“, а останалите са паднали още на сирийска територия. Ерусалим хвърли вината за ракетната атака върху разположените в Сирия ирански въоръжени формирования.
Без да поема отговорността за ракетния бараж, Насрала е заявил, „55 ракети, някои от които с голям калибър, бяха изстреляни по постовете на военната окупация в окупирания Голан, принуждавайки всички жители в окупирания Голан и част от населението на Северен Израел да се скрият панически в бомбоубежищата“, според цитата на ливанската електронна медия „Нахарнет“.
„Посланието на изстреляните ракети срещу Голан е, че Израел вече не може да бомбардира Сирия без да получи отговор“, е обяснил лидерът на шиитската групировка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ призоваха „отговорните държави“ да поставят под натиск Иран, за да променят поведението си

Reuters: САЩ призоваха „отговорните държави“ да поставят под натиск Иран, за да променят поведението си

11 Май 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Белия дом заявиха в петък, че „безразсъдните действия“ на Иран са заплаха за регионалната сигурност и призоваха други държави да поставят Иран под натиск, за да променят поведението си, предава Reuters.
„Време е за отговорните държави да поставят под натиск Иран, за да променят това опасно поведение“, заявиха от Белия дом в изявление. От там дадоха за пример изстреляните от територията на Сирия ракети към окупираните от Израел Голански възвишения и ракета изстреляна от хуситските бунтовници в Йемен към столицата на Саудитска Арабия Рияд през тази седмица.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕС е изключително обезпокоен от обстрелването на Голанските възвишения от страна на Иран

ТАСС: ЕС е изключително обезпокоен от обстрелването на Голанските възвишения от страна на Иран

10 Май 2018 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз е изключително обезпокоен от обстрелването на позиции на израелската армия, разположени на Голанските възвишения от страна на Иран, предава TACC.
„Съобщенията за иранската атака миналата нощ по позиции на израелската армия от територията на Сирия, на която Израел отвърна с удари срещу ирански позиции в Сирия предизвикват изключителна тревога“, се отбелязва в изявление на външнополитическа служба на ЕС, разпространено в четвъртък .
В документа се подчертава, че „Израел има право на самоотбрана“.
„В същото време ние призоваваме всички страни в региона да проявят сдържаност и да избягват ескалация, която може да наруши още повече регионалната стабилност“, продължава изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бенямин Нетаняху: Иран прекрачи „червена линия", като изстреля ракети към Израел

Бенямин Нетаняху: Иран прекрачи „червена линия", като изстреля ракети към Израел

10 Май 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран е преминал „червена линия", като изстреля ракети срещу страната от територията на Сирия, което доведе до ответен удар, предава AFP.
„Нашата реакция е в резултат на това" (ракетните удари). Израелската армия извърши мащабна атака срещу иранските позиции в Сирия“, заявява Нетаняху във видеоклип, публикуван в профила му в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авигдор Либерман: Ударихме почти цялата инфраструктура на Иран в Сирия

Авигдор Либерман: Ударихме почти цялата инфраструктура на Иран в Сирия

10 Май 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Часове, след като Израел и Иран си размениха баражи от ракети и въздушни удари, министърът на отбраната на еврейската държава Авигдор Либерман заяви в четвъртък, че Силите за отбрана на Израел са поразили почти цялата инфраструктура на Иран в Сирия, пише израелското електронно издание The Jerusalem Post.
В средата на нощта между сряда и четвъртък Иран изстреля 20 ракети срещу Израел, като четири от тях бяха свалени от "Железния купол", а останалите 16 паднаха на сушата на територията на Сирия, припомня изданието.
ВС на Израел отговориха с въздушни удари срещу около 50 ирански обекта за военно обучение, обекти и логистика на разузнавателните служби на Корпуса на стражите на ислямската революция, позиции за изстрелване на ракети, летищни позиции и съоръжения за съхранение на оръжия.
Либерман заяви, че нито един израелски гражданин или част от израелската собственост не е засегната. "Снощи, Иран се опита да атакува израелската суверенна територия и се провали", заяви той.
Министърът на отбраната също заплаши Техеран, че "ако Иран ни нападне с дъжд [малък брой ракети], ще ги ударим с потоп от въздушни удари".
Той каза, че Израел "няма да позволи на Иран да превърне Сирия в база за нападение срещу Израел. Има много радикални ислямисти, но Иран е единственият, който наистина "прилага своята идеология" навсякъде в Близкия изток и Африка ".
"Иран загуби 13 милиарда долара в сирийската гражданска война и продължава да харчи 2 милиарда долара годишно. Иран губи следващото си поколение с усилията си да се разшири ", категоричен е Либерман.
Военният министър обясни, че Израел няма интерес да завладее части от Сирия и предупреди срещу празненства от израелската страна или нещо, което може да доведе до по-нататъшна ескалация.
Очевидно, опитвайки се да даде сигнал на Иран, че Израел би предпочел да се върне към спокойствието след обмена на атаки, той заяви, че Техеран е този, който иска да изгради нова база и граница за атакуване на Израел - цел, за която смята, че дори и иранците се противопоставят.
Преминавайки се към палестинския въпрос, Либерман беше скептично настроен към всяка мирна стъпка.
"Мирът в Близкия изток ще дойде с идването на Месията", смята министърът.
Продължавайки, той заяви, че "в Близкия Изток няма мир. Който говори за това в този район, е объркан в географията".
Според Либерман, "Хамас ще се опита да провокира през следващите дни, особено с откриването на посолството на САЩ, но сме готови", като отбеляза, че Хамас няма интерес за съвместно съществуване или грижа за собствения си народ "те просто искат да ни унищожат".

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия е разтревожена от ескалацията на напрежението между Иран и Израел

ТАСС: Русия е разтревожена от ескалацията на напрежението между Иран и Израел

10 Май 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е разтревожена от ескалацията на напрежението между Иран и Израел и изяснява подробностите от страните. Това заяви в четвъртък специалният представител на руския президент за Близкия Изток и африканските страни и заместник-министър на външните работи на Русия Михаил Богданов, в отговор на въпрос на руската информационна агенция ТАСС.
„Всичко това е тревожно, предизвиква безпокойство. Трябва да се заемем с деескалация на обстановката, напрежението“, заяви Богданов. „В момента изясняваме всички подробности“.
„Ние имаме контакти с всички страни“, отбеляза Богданов, отговаряйки на въпрос, дали Русия предприема усилия за разрешаване на ситуацията. Високопоставеният дипломат добави, че на 9 май е имало контакти с израелската страна, визирайки срещата на високо ниво в Москва (между премиера на Израел Бенямин Нетаняху и президента на Русия Владимир Путин – бел. ред.).
След това Богданов също заяви, че опасното развитие на ситуацията около Иран и Израел отвлича вниманието от борбата с тероризма в Сирия.
„Това, че между Иран и Израел има изостряне ... тъжното е, че всичко това се случва на територията на суверенна Сирия. Това опасно развитие на събитията ни отвлича от борбата с „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“, отвлича ни от политическото разрешение“, заяви той.
ТАСС припомня, че сутринта в четвъртък Израел атакува десетки ирански военни обекти в Сирия в отговор на ракетен обстрел срещу армейски позиции на Голанските възвишения. По-рано в четвъртък откъм Сирия иранските сили „Ал Кудс“ изстреляха, по данни на Израел, не по-малко от 20 ракети и други снаряди по предни позиции на еврейската армия на Голанските възвишения.
Част от иранските ракети са били прихванати от ПВО-ПРО „Железен купол“, останалите не са долетели. От израелска страна няма жертви и разрушения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МО на Русия: ПВО на Сирия е свалила повече от половината израелски ракети

МО на Русия: ПВО на Сирия е свалила повече от половината израелски ракети

10 Май 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Москва. В хода на атаката през нощта срещу 10 май Израел е изстрелял по Сирия повече от 70 авиационни и тактически ракети, а сирийската противовъздушна отбрана е свалила повече от половината от тях. Това съобщиха в четвъртък пред журналистите от Министерството на отбраната на Русия, предава ТАСС.
Както отбелязаха от министерството, на 10 май от 01:45 до 03:45 Въоръжените сили на Израел под предлог, че отговарят на обстрел на сирийските позиции в района Голанските възвишения от страна на въоръжени формирования, нанесоха удар по територията на Сирия.
„В нападението са задействани 28 израелски самолети F-15 и F-16, от които са изстреляни по различни райони на Сирия около 60 ракети от клас „въздух-земя“. Освен това от страна на Израел са изстреляни и повече от 10 тактически ракети от клас „земя-земя““, съобщиха от ведомството.
Според данните на МО на Русия, „на нападение са подложени места на дислокация на ирански въоръжени формирования, както и позиции на средства за ПВО на сирийската армия в района на Дамаск и в Южна Сирия“. „В хода на отразяването на израелската атака, по бойни разчети на ПВО на Сирия са свалени повече от половината ракети“, заявиха от министерството.
От ведомството отбелязаха също, че данните за нанесените щети на иранските въоръжени формирования, както и по военната и гражданската инфраструктура на Сирия се уточняват.
ТАСС уточнява, че, според сведенията на израелската страна, в четвъртък, иранските сили „Ал Кудс“ са изстреляли от страна на Сирия не по-малко от 20 ракети и други снаряди по предни позиции на израелската армия на Голанските възвишения, което е послужило като повод за атаката на Израел. Част от иранските ракети, твърдят от Тел Авив, са били прихванати от системата за ПВО-ПРО „Железен Купол“, а останалите не са долетели. От израелската страна няма жертви и разрушения.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иран обстреля с ракети Голанските възвишения, Израел отговори на удара по цели в Сирия (ОБЗОР)

Иран обстреля с ракети Голанските възвишения, Израел отговори на удара по цели в Сирия (ОБЗОР)

10 Май 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Дамаск/Тел-Авив. През нощта срещу четвъртък от сирийска територия срещу Израел бяха изстреляни около 20 неуправляеми ракети "Фаджар-5" иранско производство, с далекобойност 30-40 км.
Електронните издания, свързани с Хизбула, твърдят, че ракетното нападение е било осъществено от сирийски военни и от части на Ислямската революционна гвардия на Иран, дислоцирани в Сирия.
Ливанският телевизионен канал "Аlmayadeen" предава, че цел на иранската атака са били подразделения на електронното разузнаване на израелската армия, щаба на бригадата "Хермон", разположена по южните склонове на Голанските възвишения, два центъра за радиолектронна борба и части за водене на планинска борба.
Според съобщение на пресслужбата на израелската армия нито една от иранските ракети не е попаднала на територията на страната, а 4 от тях са били унищожени от системата на противовъздушната отбрана.
В отговор на ракетната атака, в 3,00 ч. през нощта, израелската армия е нанесла въздушни и ракетни удари по военни цели на територията на Сирия.
Електронното издание на "Haaretz" смята, че въздушното нападение е било най-масираното от десетилетия насам и изцяло е било предизвикано от иранската ракетна атака, като Тел-Авив за първи път отправя открито обвинение срещу Иран за удари по израелска територия.
Вестникът уточнява, че Русия е била предупредена за въздушният удар, а САЩ са изразили подкрепа за действията на израелските ВВС.
"Haaretz" съобщава за най-малко 8 убити ирански военслужещи в района на Дамаск, а Сирийската обсерватория за човешките права заявява, че убитите са 15, сред които 8 иранци и 2 цивилни граждани, а останалите са военнослужещи от части на правителствената армия.
Сирия обвини Израел за ударите, а сирийските електронни издания твърдят, че израелските самолети са атакували радиолокационни станции, ракетни установки, складове с ракети и други ирански военни обекти.
Сирийската информационна агенция SANA съобщава, че въздушен удар е нанесен срещу радиолокационна станция в близост до столицата Дамаск, а на ракетен обстрел е бил подложен град Ал-Баас, в близост до границата с Израел.

Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Израел удари десетки ирански цели в Сирия (ОБЗОР)

Израел удари десетки ирански цели в Сирия (ОБЗОР)

10 Май 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
В отговор на нощния ракетен обстрел по обекти на Израел на Голанските възвишения, израелската авиация нанесе удари по десетки ирански цели в Сирия и батареи на противовъздушната отбрана на Дамаск, съобщи Армията за отбрана на Израел.
Според твърденията на израелската страна, целите са принадлежали на иранските формирования „Ал Кудс“ на територията на съседната държава.
Сред атакуваните обекти са ирански военен лагер на север от Дамаск, оръжейни складове на летище в столицата, наблюдателни пунктове, както и други позиции и въоръжение на „Ал Кудс“ в близост до границата.
„Освен това е бил унищожен автомобил, от който е бил произведен пуск на ракети по Израел“, съобщиха израелските военни, като добавиха, че иранските сили са използвали предни позиции за обстрела на израелските войски на Голанските възвишения с реактивни снаряди тип „Град“ и „Фаджр-5“.
Освен това, под удари са попаднали няколко зенитно-ракетни установки. Сирийската ПВО, според думите на представители на израелската армия, са игнорирали призивите да не се месят в операцията и в отговор на огъня от земята, авиацията е нанесла удари по няколко системи от тип SA-5, SA-2, SA-22 и SA-17.
От израелските ВС отбелязват, че всички задействани самолети, в една от най-мащабните операции за последните години, са се върнали благополучно на своите бази, а ракетният залп, който я е провокирал, също се е разминал без израелски загуби. Нито една от изстреляните през нощта ракети не е паднала на контролираната от Израел територия, уточниха военните.
Официалният представител на ВС на Израел Джонатан Конрикус заяви, че властите са информирали Русия преди ударите по Сирия. От там подчертаха още, че Израел не е заинтересован в по-нататъшна ескалация на конфликта с Иран и призоваха Техеран да се въздържа от нови атаки.

Инцидентът

Около полунощ израелските военни заявиха, че намиращите се в Сирия ирански сили „Ал Кудс“ са изстреляли около двадесет ракети по позициите на армията на Голанските възвишения. Както заяви представител на армията, част от ракетите са прихванати от батареите на противоракетната отбрана на Израел – „Железен купол“.
Източници от летището в Бейрут са съобщили, че самолетите от военновъздушните сили на Израел са нанесли ударите по военните обекти в Сирия от въздушното пространство на Ливан.
На свой ред, сирийските военни съобщиха, че техните сили за ПВО са свалили десетки израелски ракети, голяма част от които не са достигнали до целите си. Останалите ракети „са поразили няколко обекта на ПВО, радар и склад за боеприпаси“.

Напрежението между Израел и Иран достига критични нива

Израел и Иран са стари противници, като напрежението между тях нарасна значително след началото на военните действия в Сирия и активното участие в тях на части от „Корпуса на стражите на ислямската революция“ на Иран, подкрепяните от Техеран ливански отряди на „Хизбулла“, про-ирански милиции и шиитски доброволчески формирования от целия регион на Близкия Изток. В Ерусалим това се възприема като директна заплаха за съществуването на еврейската държава и въоръжените сили и разузнаването на страната следят внимателно за движението на гореспоменатите военни части, снабдяването им и базите им. От началото на сирийския конфликт Израел е нанесъл стотици удари, целящи унищожаването на съвременно въоръжение за про-иранските формирования.
Когато през октомври 2015 година Русия се намеси във войната, премиерът на Израел започна да посещава Москва по няколко пъти в годината, а за военен министър на страната бе назначен лидерът на партията на рускоезичните евреи „Наш дом Израел“ – Авигдор Либерман, който е в постоянен контакт с руското ръководство. Последното посещение на Нетаняху в Москва бе вчера – 9 май 2018 година, когато той взе участие в мероприятията по случай Деня на победата над нацизма, който, между другото, вече е официален празник и в еврейската държава. Освен участието на израелския министър-председател в акцията „Безсмъртния полк“ и присъствието му на военния парад на Червения площад, той проведе лични консултации с руския президент Владимир Путин, както и преговори в по-широк формат, с участието на делегации от двете страни. Преди да отлети обратно за Израел, Нетаняху заяви, че на преговорите е получил уверение от руския президент, че Русия няма да ограничава свободата на военните операции на Израел в региона на Близкия Изток.

Редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Въоръжените сили на Израел: Ударихме десетки ирански военни цели в Сирия

Въоръжените сили на Израел: Ударихме десетки ирански военни цели в Сирия

10 Май 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Въоръжените сили на Израел са ударили десетки ирански военни цели в Сирия през нощта, след като през нощта проиранските сили в Арабската република са изстреляли ракети по обекти на еврейската държава на Голанските възвишения, заяви говорителят на Армията на Израел Джонатан Конрикус пред журналисти, предава AFP.
„Въоръжените сили на Израел удариха десетки ирански военни обекти в Сирия“, заяви Конрикус.
Той добави, че сред целите са били разузнавателни, логистични и складови обекти и военна техника, както и платформите, от които са изстреляни иранските ракети. Това е била една от най-големите военни операции на Израел през последните години и най-голямата срещу ирански цели.
Въпреки това, говорителят подчерта, че Ерусалим не търси ескалация на напрежението.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ могат да оставят в Средиземно море самолетоносача „Хари Труман“

РИА Новости: САЩ могат да оставят в Средиземно море самолетоносача „Хари Труман“

22 Април 2018 | 05:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ могат да оставят в Средиземно море самолетоносача „Хари Труман“ за „сдържане“ на Русия, съобщава изданието Defence News, цитирано от РИА Новости.
Изданието отбелязва, че решението още не е взето, въпреки, че продължаване на мисията на самолетоносача би било „в отговор на действията на Русия и би съответствало на новата стратегия за национална сигурност (на САЩ)“.
Порталът също така подчертава, че самолетоносача би напомнял на Башар Асад, че по-нататъшна употреба на химически оръжия срещу мирното население в Сирия ще доведе до нови обстрели.
Агенцията напомня, че самолетоносачът заедно с ударна група кораби потегли на 11 април от базата Норфолк в щата Вирджиния към Близкия Изток за нанасяне удари по Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Въздушните удари в Сирия изпратиха съобщение и до Северна Корея

AFP: Въздушните удари в Сирия изпратиха съобщение и до Северна Корея

20 Април 2018 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Токио. Водените от САЩ въздушни удари срещу сирийския режим изпратиха съобщение и до лидера на Северна Корея Ким Чен-ун преди разговорите с президента на САЩ Доналд Тръмп, заяви в петък министърът на отбраната на Япония Ицунори Онодера, цитиран от AFP.
Наблюдатели изказаха предположения, че ударите срещу сирийския президент Башар Асад може да подсилят позицията на Тръмп при разговорите с Ким, тъй като те показват на севернокорейския лидер, че Западът има политическата воля да подкрепи реториката си – както е капацитета за прецизни военни удари от далечна дистанция.
„Тези удари бяха предприети против оръжията за масово унищожение и мисля, че това изпрати определено съобщение до Северна Корея“, заяви отбранителният министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ, Великобритания и Франция са бомбардирали Сирия за престиж според сирийски дисидент

AFP: САЩ, Великобритания и Франция са бомбардирали Сирия за престиж според сирийски дисидент

19 Април 2018 | 05:19 | Агенция "Фокус"
Мадрид. САЩ, Великобритания и Франция са бомбардирали Сирия за престиж според сирийския дисидент Ясин ал Хадж Салех, който представя книгата си „Невъзможната революция: смисълът на сирийската трагедия“ в Мадрид, предава AFP.
„Не е заради нас. Не е за да опазят нашия живот или да спасят Сирия от бруталността“ Заявява той пред репортер на агенцията.
„Те искат да подкрепят съюзниците си, да възвърнат малко от престижа си, да покажат гнева си към руснаците и още повече към иранците – чуждестранните съюзници на режима на Асад“, добавя той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: САЩ удариха Сирия, без да са сигурни в използването на зарин

CNN: САЩ удариха Сирия, без да са сигурни в използването на зарин

19 Април 2018 | 00:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Въпреки че американските разузнавателни служби не са имали абсолютна сигурност, че режима на Сирия е използвал нервния агент зарин срещу цивилни граждани, администрацията на Тръмп все още смята, че има достатъчно доказателства, за да оправдае ответните удари миналия петък, няколко служители на разузнаването и отбраната казват на телевизионния канал CNN.
Решението да се пристъпи към военна намеса отговаря на стандарта за необходимите доказателства, които длъжностните лица смятат, че могат да приемат, казаха тези източници.
Те бяха категорични, че оръжията на сирийския президент Башар Асад, използвани за атака на цивилни лица, са били химически агенти и само това оправдаваше предприемането на действия.
Липсата на пълна информация изигра роля при вземането на решение да не се стига до по-голям набор от цели, включително летища, самолети и хеликоптери, заяви един от служителите от отбраната. Други фактори, като руското позициониране, също изиграха роля в решенията.
Във вторник следобед секретарят по отбраната Джеймс Матис и председателят на Съвместното командване на началник-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд проведе класифициран брифинг за сенаторите за ударите в Сирия. Преди брифинга служителите няма да коментират дали разузнаването е станало по-сигурно след нанасянето на ударите.
Свидетелите съобщават, че са виждали поне един хеликоптер във въздуха по време на сирийската атака, който е излетяла от неназовано летище. Но по това време служителите на разузнаването не са имали пълна представа за събитието, което би включвало прехващане на разговори и проверка на трасетата, по които хеликоптерите са летели, съобщават официални лица.
Но реалността беше, че преди ударите на САЩ не можеше да се даде пълно потвърждение дали Сирия е използвала зарин в атаката си.
"Това е труден и дълъг процес, особено при нападение като това без физически достъп до жертвите, поради което трябваше да работим бързо с най-близките съюзници, за да гарантираме доверието в разузнавателната картина, което дава възможност на политиците да изберат най-добрия ход", казва служител на разузнаването в CNN.
Администрацията на американският президент Доналд Тръмп бе уверена в "наличието на стандартни доказателства", каза служителят.
Администрацията заяви, че ударите на американските, британските и френските сили имат за цел да изпратят съобщение до режима на Асад за спиране на използването на химическо оръжие.

Оценката на Пентагона и решението на Доналд Тръмп

Решението от страна на Тръмп на военна операция за провеждане на ракетни удари срещу три набелязани обекта за химически изследвания, както и места за разработване и съхранение (на химически оръжия) в Сирия е оформено въз основа на оценката на класифицирани данни на Пентагона.
Видеоклипът, прегледан от американското разузнаване след атаката и свидетелските показания на жертвите дават основание да се предполага, че жертвите най-вероятно са претърпели последиците от атака с хлор и нервен агент, който вероятно е зарин.
САЩ непрекъснато търсиха разузнавателна информация от три области: проби от използваното химично вещество, възможни прехващания на комуникации на сирийски служители, участващи в атаката и електронното разузнаване на самолети, летящи по време на атаката.
Дори в края на нощта пресконференция, само няколко часа след ударите, министърът на отбраната Джеймс Матис казва, че докато е "абсолютно уверен", че сирийският режим е извършил химическа атака, той е бил по-малко сигурен за това, какво е веществото, което е използвано.
"Ние сме много наясно с един от агентите.Може да бил използван повече от един агент. Не сме наясно за това все още. Ние знаем, че най-малко един химически агент е бил използван", казва Матис.Секретарят продължи, че "ние сме много уверени, че хлор е бил използван. В момента не изключваме зарин".
Високопоставен служител на администрацията изразява още повече увереност на следващия ден, като казва на репортерите, че "ние оценяваме, че в тази атака са използвани както зарин, така и хлор, и докато наличната информация е много по-голяма за употребата на хлор, имаме важна информация, потвърждаваща използването на зарин. "
Все пак, същия ден, вицепрезидентът Майк Пенс изказа окончателно становище за това, дали е бил използван зарин в забележките му в събота следобед.
"Използвани са хлор и вероятно нервни агенти", казва Пенс по време на изказването си на срещата на върха на страните от Америки в Лима, Перу.
Пентагонът не е предоставил никакви актуализации за каквото и да било изследване на химически проби, казвайки, че все още проучва разузнавателната информация.
Във вторник говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт повтаря коментарите на високопоставените служители от събота,като заявява: "Имаме информация, която ни кара да вярваме, че в атаката са били използвани и хлор, и зарин."

Опасенията около Русия

Атаката на силите на Асад е убила десетки мъже, жени и деца и още стотици са пострадали в град Дума на изток от Дамаск на 7 април.
Непосредствено след ударите Белият дом заявява, че оборудването, с което все още разполага Асад би му позволило да използва отново химически оръжия.
"Съединените щати оценяват също така, че режимът все още има химически вещества - по-специално зарин и хлор, които могат да се използват при бъдещи атаки и че режимът запазва експертния потенциал, необходим за разработването на нови оръжия." Сирийските военни също поддържат различни боеприпаси, които биха могли да се използват за разпръскване на химически оръжия- гранати,авиационни бомби и импровизирани амуниции, които могат да се използват с малко или никакво предупреждение ", казва Белият дом в изявление в петък.
За разлика от американските удари преди една година, след като сирийски самолети удариха цивилни с бомби от нервно- паралитични вещества, този път бяха използвани хеликоптери.
Това означава, че за разлика от миналата година, САЩ не разполагаха с електронна разузнавателна информация, която да показва трасето на хеликоптерите, както би се случило със самолетите.
Всички тези фактори бяха съобразени в плана, направен от Пентагона, за да се избере списък с цели, различни от тези, които бяха ударени миналата година, но също така и цели, които не рискуват руска ескалация. Имаше тревога, че САЩ нямат пълна представа дали на някои места където са разположени сирийски самолети и хеликоптери не включват и руско присъствие. В дните преди ударите на коалицията имаше потвърдена разузнавателна информация, че сирийците са преместили някои самолети на други места, казват служителите.
Цялата тази разузнавателна оценка формира гръбнака на изявлението на Белия дом в петък, което казва частично, че "това заключение се основава на описанията на атаката в множество медийни източници, на съобщените от жертвите симптоми, видеоклипове и изображения, показващи две бомби от атаката и надеждната информация, показваща координацията между сирийските военни служители преди атаката. Значителна информация сочи че режима, е използвал хлор в бомбардировките си с Дума, докато допълнителна информация сочи към използване на нервния агент зарин.
Според официални лица оценката, че сирийският режим стои зад атаката с руско съучастничество, се основава на разузнавателното заключение, че само сирийският режим разполага с химически инвентар и средствата за атака с бомби от хеликоптери.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Екипът на ОЗХО все още не е започнал работа в Дума

AFP: Екипът на ОЗХО все още не е започнал работа в Дума

18 Април 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Дума. Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) очакват зелена светлина екипа на ООН за оценка на сигурността, преди да започнат разследването си върху предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, обяви посланикът на Сирия в ООН Башар Джаафари във вторник, цитиран от AFP.
Екипът по сигурността влезе в Дума по-рано, за да определи да експертите ще могат да оперират безопасно в сряда, заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: САЩ не могат да коментират дали притежават проби от химическата атака в град Дума

Sputnik: САЩ не могат да коментират дали притежават проби от химическата атака в град Дума

17 Април 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ призна във вторник, че „не може да коментира“ дали има проби от сирийския град Дума, в който се е извършила предполагаемата химическа атака от режима на Башар Асад, пише Sputnik.
„Не мога да коментирам това“, заяви във вторник пред репортери говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.
САЩ вярват, че отровното вещество зарин е било използвано заедно с хлоров газ, заяви Науърт по време на брифинг.
„Имаме информация, която ни кара да вярваме, че хлор и зарин са били използвани“, допълни Науърт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Русия призовава западните страни да прекратят намесата в работата на ОЗХО в Сирия

Мария Захарова: Русия призовава западните страни да прекратят намесата в работата на ОЗХО в Сирия

17 Април 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова призова западните страни да прекратят намесата в работата на ОЗХО в Сирия. Тя заяви това във връзка с френските обвинения, че Русия и Сирия уж са възпрепятствали работата на експертите от Организацията, предава ТАСС.
Тя подчерта, че Русия не е организатор на инспекцията, но е „предложила цялото съдействие за да се състои“. „Ако инспекторите се сблъскаха с проблеми, те сами щяха да заявят това. Призоваваме западните страни, участващи в нелегитимния обстрел на Сирия, да престанат да манипулират общественото мнение и да се месят в работата на международните организации“, отбеляза Захарова.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция и Иран ще продължат сътрудничеството с Русия в Сирия

AFP: Турция и Иран ще продължат сътрудничеството с Русия в Сирия

17 Април 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентите на Турция и на Иран Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Роухани заявиха, че ще продължат сътрудничеството си заедно с Русия по Сирия, въпреки това, че Анкара подкрепи въздушните удари на Запада срещу режима на сирийския президент Башар Асад, предава AFP.
„Двамата лидери заявиха колко е важно да се продължат общите усили на Турция, Иран и Русия, за да се запази сирийската териториална цялост и да се постигне трайно и мирно решени на кризата“, пише в официално съобщение на турското президентство след проведе разговор между Ердоган и Роухани.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските медии съобщават, че експертите от ОЗХО са пристигнали в Дума

AFP: Сирийските медии съобщават, че експертите от ОЗХО са пристигнали в Дума

17 Април 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Според сирийските държавни медии комисията по установяване на фактите от ОЗХО са пристигнали в Дума, където може би преди 10 дни е проведено нападение с химическо оръжие, предава AFP.
„Експертите по химическо оръжие са влезли в град Дума“, съобщава държавната сирийска медия САНА.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг в Турция: Въздушните удари в Сирия са ясно послание към Башар Асад и неговите съюзници

Йенс Столтенберг в Турция: Въздушните удари в Сирия са ясно послание към Башар Асад и неговите съюзници

17 Април 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който бе на посещение в Турция на 16 април, предупреди, че американските въздушни удари, насочени срещу режима на Башар Асад в Сирия, са „ясно послание" и към съюзниците му - Русия и Иран, пише вестник Hurriyet.
В изявление за телевизионния канал NTV, норвежецът обвини Русия във възпрепятстване усилията на ООН за независимо разследване на предполагаемото използване на химическо оръжие в сирийския град Дума.
„Тази операция отправи ясно послание на режима на Асад и неговите поддръжници Русия и Иран. Тя им показа, че международната общественост не наблюдава тихо какво се случва там", заяви Столтенберг, като добави, че също така приветства подкрепата на Турция за въздушните удари, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция.
Същевременно той подчерта, че операцията е била насочена към „намаляване на капацитета за използване на химическо оръжие".
„Имаше усилия за независимо разследване на предполагаемото използване на химическо оръжие в Сирия, но Русия го възпрепятства", заяви генералният секретар на НАТО.
Столтенберг бе на посещение в турската столица Анкара за официални разговори в резултат на въздушните удари в Сирия.
Що се отнася до закупуването от Турция на руските противоракетни системи С-400, Столтенберг заяви, че това е „национално решение", което Анкара трябва да вземе.
„Това е национално решение. Важното за НАТО е дали ще бъде интегрирано в системата на Алианса за противовъздушна отбрана", поясни норвежкият политик.
След като беше посрещнат с военна церемония в Министерството на отбраната в Анкара, Столтенберг се срещна с министъра на отбраната Нуретин Джаникли. Не бяха дадени повече подробности за проведения разговор между двамата. В Анкара генералният секретар на НАТО се срещна също с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.