НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Българското Средновековие и Възраждане оживяват на Международното изложение „Културен туризъм“, кметът Даниел Панов ще открие туристическата борса

Велико Търново: Българското Средновековие и Възраждане оживяват на Международното изложение „Културен туризъм“, кметът Даниел Панов ще открие туристическата борса

18 Април 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Българското Средновековие и Възраждане ще оживеят по време на Международното изложение „Културен туризъм“, чийто домакин Велико Търново ще бъде от 19 до 21 април. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Атрактивните възстановки ще пресъздадат военното дело по време на Второто българско царство, както и патриархалния дух по време на Възраждането. Демонстрациите ще бъдат дело на организацията на Национален клуб „Традиция“ в Старата столица.
Официалното откриване на петнадесетото издание на Международното изложение „Културен туризъм“ ще бъде в 10,00 ч. на 19 април пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Начало на борсата ще дадат кметът на Велико Търново Даниел Панов, заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, посланиците на Унгария и Бразилия, представители на туристическия бизнес и бранш.
Над 50 изложители от редица държави, разположени на четири континента, сред които и 35 български общини ще представят на самостоятелни щандове различни дестинации, туристически продукти, маршрути, традиции и обичаи. Големият форум ще бъде още по-атрактивен и благодарение на откритата сцена пред ДКС „Васил Левски“, на която ще бъдат провеждани възстановките.
Акцент ще бъде поставен и върху нематериалното културно наследство, традициите и обичаите. Сръчните дами от Национално сдружение Работилница „Седянка“ ще демонстрират тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. В плъстенето ще се включат най-малките участници в „Седянка“, а гости от клуб за бродерия от турския град Чанаккале ще представят бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“.
Гостите на туристическото изложение ще могат да видят и демонстрации на соколарство с жива граблива птица Мишелов на Харис. Те ще бъдат направени от екипа на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен. С артистична възстановка ще се представи и Община Враца. Спектаклите „Хляб от Бога“ на театрално студио „Тепм“ са от 12,00 ч. на 19 и 20 април на откритата сцена пред ДКС „Васил Левски“ и са посветени на лимеца- една от най-старите храни на човечеството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова пожела успех и ползотворни партньорства на участниците и организаторите на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Министър Николина Ангелкова пожела успех и ползотворни партньорства на участниците и организаторите на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

17 Април 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Министърът на туризма Николина Ангелкова, която е на работно посещение в Аржентина за срещата на върха на ресорните министри от Г20, пожелава успех на организаторите и участниците в 15-ото Международно изложение „Културен туризъм-Велико Търново 2018“ и ползотворни бъдещи партньорства. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. В програмата на борсата, която се провежда от 19 до 21 април 2018 г. с организационното съдействие на Министерството на туризма, е включена международна кръгла маса „Културен туризъм“, подготвена от ведомството. Водещите теми в нея са Българското председателство на Съвета на ЕС и Европейската година на културното наследство 2018“, както и въздействието на креативните индустрии (специално филмопроизводството) върху културния туризъм. Форумът е част от официалния календар на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Борсата ще бъде открита на 19 април от заместник-министъра на туризма Любен Кънчев.
Работната визита на министър Ангелкова в Буенос Айрес продължава. Днес българският министър на туризма ще участва в срещата на министрите с ресор туризъм от Г20. Планирани са и разговори с представители на институциите и изпълнителни директори на водещи световни компании от туристическия бизнес, сред които TUI груп, Marriott International, „Емирейтс” и др.
В сряда и четвъртък ще се състои 18-ата пленарна среща на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC) в рамките на срещата на министрите на туризма от Г20. На втория ден от форума в Буенос Айрес министър Ангелкова ще направи изказване в панела на високо ниво на тема „Поставяне на общностите в центъра на развитие на туризма”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Петнадесетото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ 2018 започва на 19 април

Велико Търново: Петнадесетото издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ 2018 започва на 19 април

15 Април 2018 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. ДЮФА „Българче“ ще даде старт на петнадесетото издание на Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ 2018, което започва на 19 април във Велико Търново, съобщават от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Специализираният форум за културен туризъм тази година е в нов формат и за първи път ще се проведе в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Изложението ще бъде открито в 10,00 часа с изпълнения на открито на детско-юношеският ансамбъл „Българче“, който отбелязана 50-годишнината от създаването си.
Още много български фолклор ще звучи от сцената пред ДКС „Васил Левски“ в дните на тазгодишната туристическа борса. На 19 април от 11.00 и 17.00 часа ще могат да се видят изпълненията на Фолклорен ансамбъл „Палавници“ при НЧ „Жар-2002“-гр. Казанлък. Същия ден от 15.00 часа и на 20 април от 14.30 часа ще свирят гъдуларите от музикалната формация „Дзигулица“ на СОУ „Емилиян Станев“-Велико Търново.
На 20 април от 13.00 часа посетителите на изложението и жителите на града ще могат да се докоснат до най-красивите и обичани песни и танци от Югозападна България изпълнени от Фолклорен ансамбъл „Пирин“. На следващия ден, 21 април, от 11,30 часа автентичният танцов фолклор от западна България ще представи женската формация „Фиданките“ от град Видин. Веднага след това, в 12.00 часа, започва съботна „Хоротека за града“, организирана със съдействието на Търново Runs, клуб „Сръчница“ и клуб „Плетеница“.
Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.
В рамките на форума се провежда туристическо изложение, което дава възможност на общини, фирми, информационни центрове, културни институти и неправителствени организации и да представят своя потенциал за развитие на културно-познавателни туристически програми; дискусии по теми, свързани с иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на опазване и представяне на световното и национално материално и нематериално културно-историческо наследство; X|V Международен Тур Филм Фест-България „На източния бряг на Европа“ за филми и продукции за туристически продукти и дестинации и Националния конкурс „Read & Travel” („Чети И Пътувай”), който отличава най-професионални туристически сайтове и мобилни приложения, най-интересни туристически издания и публикации и най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Църов, Регионален исторически музей-Велико Търново: 10 412 души са посетили в дните около Великден обектите, стопанисвани от музея

Иван Църов, Регионален исторически музей-Велико Търново: 10 412 души са посетили в дните около Великден обектите, стопанисвани от музея

11 Април 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 10 412 души са посетили в дните около Великден обектите, стопанисвани от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Това каза в предаването „Царевград Търнов-славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ директорът на музея Иван Църов. По думите му 1/3 от тези посетители са били чужденци. „Данните доказват, че интересът към обектите е изключително голям. „Традиционно крепостта „Царевец“ е привлякла и най-много туристи- 6 272 души, от тях - над 1000 чужденци. Други силно посещавани обекти са били църквата „Рождество Христово“, където преобладаващи са били чуждестранните туристи. Това, разбира се, се дължи на круизните кораби, които вече тръгнаха по река Дунав. В единия от почивните дни е имало осем групи“, обясни той.
Иван Църов добави, че рекламата изцяло е фокусирана върху малко известните обекти в старата столица, не толкова свързани със столичния период на Търновград, но посещенията на тези места все още не са много. „Втората средновековна крепост Трапезица е била посетена само от 550 туристи през тези четири почивни дни. Това се дължи на факта, че обектът не се намира в центъра на града и стигането до него не е толкова улеснено, колкото на Царевец например“, заяви той. Църов коментира още, че е необходимо непрекъснато да се повишава атрактивността на обектите и те да бъдат оживявани.
„За тази цел, освен посещения с чисто познавателна цел, се стараем да организираме и много други разнообразни културни събития. Това лято на Царевец ще се проведе средновековен фестивал, подобно събитие ще има и на античния град Никополис ад Иструм. Културна програма ще има и на Трапезица и в Лапидариума на Историческия музей“, каза още директорът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Йорданов, Общинско туристическо дружество-Велико Търново: Туристическият продукт на по-малките български общини ще бъде основен акцент на изложението „Културен туризъм“

Борислав Йорданов, Общинско туристическо дружество-Велико Търново: Туристическият продукт на по-малките български общини ще бъде основен акцент на изложението „Културен туризъм“

11 Април 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Туристическият продукт, който предлагат по-малките български общини, ще бъде основен акцент на 15-то международно изложение „Културен туризъм“. Това каза в предаването „Царевград Търнов-славата и величието на България“ на Радио „Фокус“ Борислав Йорданов, директор на Общинското туристическо дружество „Царевград Търнов“-Велико Търново по повод най-голямото специализираното изложение и второто по рода си в Европа, което ще се проведе от 19 до 21 април в старата столица. По думите е предвидена разнообразна програма и любопитни съпътстващи събития, сред които фолклорни програми и исторически възстановки.
„Ансамбъл „Българче“, който тази година отбелязва своя 50-годишен юбилей, ще вземе участие. Тази година борсата ще се проведе в Националния дворец на културата и спорта „Васил Левски“ в старата столица, като ще имаме повече място за различни събития. Около 50-60 ще бъдат изложителите, като ще имаме и активно международно присъствие от Унгария, Палестина, Азербайджан, Бразилия“, обясни той. Йорданов коментира, че идеята е фокусът на изданието на се измести към туристическите продукти и атракции, които предлагат малките общини в България, а целта е продуктът да стигне до крайния потребител.
„Българските общини имат много какво да предложат, но имат нужда от помощ в презентирането на обектите и продуктите си. А това е важно, тъй като нашите сънародници все по-често пътуват в страната. На изложението ще имат възможност дори да резервират своята почивка“, каза още той и добави, че целта на международното изложение е туристическите агенции, бизнесът и общините да сверят часовниците си, определяйки обща посока за бъдещо развитие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Изложба, част от програмата на Международното изложение „Културен туризъм“, е подредена в центъра на града

Велико Търново: Изложба, част от програмата на Международното изложение „Културен туризъм“, е подредена в центъра на града

11 Април 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Изложба, част от програмата на Международното изложение „Културен туризъм“, е подредена в центъра на Велико Търново. Пред Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ има 9 табла, с 18 снимки, които представят различни картини и пейзажи от старопрестолния град, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Експозицията е съвместен проект на Търновския фотоклуб и Община Велико Търново. Снимките представят старопрестолния град и най-известните му забележителности през всички сезони на годината. Те могат да бъдат видени до 22 април.
„Фокус“ припомня, че XV издание на Международното изложение „Културен туризъм“ ще се проведе от 19 до 21 април във Велико Търново. За първи път форумът ще бъде в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Организаторите обещават, че в рамките на събитието участниците ще превърнат някои от най-атрактивните места в старата столица в естествен декор за представяне на различни артистични прояви, въстановки, занаяти, презентации и творчески събития, чрез които да запознаят публиката по един интересен и уникален начин с техния регион.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.