НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе дискусия за социално-икономическото развитие на България със студенти от УНСС (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев проведе дискусия за социално-икономическото развитие на България със студенти от УНСС (ОБЗОР)

16 Април 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев проведе дискусия на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“ със студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). По този начин беше открито 15-ото издание на Младежкия икономически форум, чиито официални гости през следващите дни ще бъдат и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на икономиката Емил Караниколов и др.
По време на дискусията президентът Румен Радев обясни, че в момента България прилича на строителна площадка, където “нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно” и се обяви за изсветляване на процесите в България. „Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите“, каза още той и цитира посмъртните думи на немския писател, философ и хуманист Гьоте - „Светлина, повече светлина“. Той каза още, че институциите имат последен шанс за връщане на доверието на хората.
Според държавния глава причината за това България да е най-бедната страна в ЕС и с милиони хора, живеещи в бедност, е политическа и това е неефективната институционална среда. Той посочи, че за да започне да се върви към светлината, трябва в приоритет на правителството да се превърне образованието. „Защото нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в невежество и без знания, няма радостно бъдеще. Убеден съм, че нашата система за висше образование трябва освен да предлага необходимите знания, но и да възпитава личности и лидери с необходимите компетенции за предизвикателствата на бъдещето. А бъдещето принадлежи на тези, които успеят да изградят ефективна система, която да им позволи да придобиват първи необходимата информация, да я направят в знание и да използват това знание с необходимите инструменти", каза още Радев.
На въпрос на студенти каква е позицията му във връзка с предприетите атаки срещу Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, държавният глава обясни, че тази операция доказва, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света вместо да го намалява. „Политиците на всички страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират своите политически амбиции. Трябва обаче да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора с техните амбиции и страхове. И само едно изтърване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Ето това трябва да се отчита и затова моят призив е - по-малко оръжия, повече диалог“, каза още президентът Румен Радев.
Ректорът на УНСС проф. Стати Статев благодари на президента, че е приел да бъде патрон и активен участник във форума. „Самият факт, че и днес откриваме 15-ото юбилейно издание доказва неговата жизнеспособност и това, че той вече се е превърнал в академична традиция и в университетска територия на професионален обмен на виждания, на идеи, на жива среща с нашите студенти с всички нива на властта, като започнем с най-високото“, каза още проф. Статев.
Младежкият икономически форум е най-големият бизнес форум за студенти и млади хора в България. Събитието се организира от Студентския съвет при УНСС и цели да събере на едно място студенти и младежи от цялата страна с някои от най-успешните представители на бизнеса, икономиката и личностното развитие у нас. Темата на тазгодишното издание на форума е: „Икономически и външнополитически предизвикателства пред България 2018″.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.