НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев проведе дискусия за социално-икономическото развитие на България със студенти от УНСС (ОБЗОР)

Президентът Румен Радев проведе дискусия за социално-икономическото развитие на България със студенти от УНСС (ОБЗОР)

16 Април 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев проведе дискусия на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“ със студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). По този начин беше открито 15-ото издание на Младежкия икономически форум, чиито официални гости през следващите дни ще бъдат и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на икономиката Емил Караниколов и др.
По време на дискусията президентът Румен Радев обясни, че в момента България прилича на строителна площадка, където “нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно” и се обяви за изсветляване на процесите в България. „Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите“, каза още той и цитира посмъртните думи на немския писател, философ и хуманист Гьоте - „Светлина, повече светлина“. Той каза още, че институциите имат последен шанс за връщане на доверието на хората.
Според държавния глава причината за това България да е най-бедната страна в ЕС и с милиони хора, живеещи в бедност, е политическа и това е неефективната институционална среда. Той посочи, че за да започне да се върви към светлината, трябва в приоритет на правителството да се превърне образованието. „Защото нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в невежество и без знания, няма радостно бъдеще. Убеден съм, че нашата система за висше образование трябва освен да предлага необходимите знания, но и да възпитава личности и лидери с необходимите компетенции за предизвикателствата на бъдещето. А бъдещето принадлежи на тези, които успеят да изградят ефективна система, която да им позволи да придобиват първи необходимата информация, да я направят в знание и да използват това знание с необходимите инструменти", каза още Радев.
На въпрос на студенти каква е позицията му във връзка с предприетите атаки срещу Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, държавният глава обясни, че тази операция доказва, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света вместо да го намалява. „Политиците на всички страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират своите политически амбиции. Трябва обаче да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора с техните амбиции и страхове. И само едно изтърване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Ето това трябва да се отчита и затова моят призив е - по-малко оръжия, повече диалог“, каза още президентът Румен Радев.
Ректорът на УНСС проф. Стати Статев благодари на президента, че е приел да бъде патрон и активен участник във форума. „Самият факт, че и днес откриваме 15-ото юбилейно издание доказва неговата жизнеспособност и това, че той вече се е превърнал в академична традиция и в университетска територия на професионален обмен на виждания, на идеи, на жива среща с нашите студенти с всички нива на властта, като започнем с най-високото“, каза още проф. Статев.
Младежкият икономически форум е най-големият бизнес форум за студенти и млади хора в България. Събитието се организира от Студентския съвет при УНСС и цели да събере на едно място студенти и младежи от цялата страна с някои от най-успешните представители на бизнеса, икономиката и личностното развитие у нас. Темата на тазгодишното издание на форума е: „Икономически и външнополитически предизвикателства пред България 2018″.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.