НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Валери Симеонов: Проблемите, свързани с етническото съжителство, ще се разрешат, когато се спазват законите

Вицепремиерът Валери Симеонов: Проблемите, свързани с етническото съжителство, ще се разрешат, когато се спазват законите

16 Април 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Проблемите, свързани с етническото съжителство, ще се разрешат, когато се спазват законите. Това каза пред журналисти в Пловдив заместник министър-председателят по икономическите и демографски въпроси Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Проблемите трябва да се решават и трябва да се върви към посока разбиване на модела на гетото. Закони има, но законите трябва да се спазват. Спазването на законите е свързано с премахването на незаконните постройки“, посочи вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му законът е за всички и трябва да се прилага.
„За мен община Пловдив е една от най-богатите общини и тя трябва да бъде пионер в демонстрацията на спазването на законността“, заяви Валери Симеонов. Той коментира, че законопроектът е продиктуван от една много сериозна необходимост, която е свързана с постройки, които са конструктивно изрядни, които са правени съобразно нормативните изисквания преди години, но поради една или друга причина е пропуснат срокът за тяхното признаване като търпими по закон. „Запознат съм със законопроекта, имахме такова предложение и ще говорим допълнително с колегите“, каза Валери Симеонов. Вицепремиерът Валери Симеонов днес откри Националния форум за , посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. Основните акценти на форума ще бъдат свързани с идентифицирането на проблемите в етнически смесените райони, действията, които се предприемат за тяхното разрешаване, както и препоръки за изготвянето на различни публични политики, стратегии, нормативни документи и проекти за повишаване на ефективността на секторните интервенции в ареалите с висока концентрация на ромско население.
„Културните и етническите въпроси в България са от първостепенна важност във всяко правителство и трябва да останат такива. Българи е не само най-старата държава в Европа, но и е една от страните, в които мнозинство етноси и народи съжителстват мирно в продължение на повече от 1 300 години. Винаги съм казвал, че българският етнически модел може да бъде пример за много други страни“, коментира в откриващото си слово вицепремиерът Валери Симеонов.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Стефан Балабанов: Пловдив е един добър етнически модел

Зам.-министър Стефан Балабанов: Пловдив е един добър етнически модел

16 Април 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Град Пловдив се оформи като един добър етнически модел и пример за цялата страна. Това каза по време на откриването на Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони, Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „В последните 25 години с либералните опити на много политици етническият модел за интеграция на ромите в страната се провали“, посочи Стефан Балабанов. По думите му истинската интеграция на малцинствените групи в България ще бъде постигната само тогава, когато всички институции наложат върховенството на закона.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще открие национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони

Вицепремиерът Валери Симеонов ще открие национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони

16 Април 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Заместник министър-председателят по икономическите и демографски въпроси ще открие Националния форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Събитието ще се проведе днес от 14.00 часа в Гранд Хотел Пловдив.
Основните акценти на форума ще бъдат свързани с идентифицирането на проблемите в етнически смесените райони, действията, които се предприемат за тяхното разрешаване, както и препоръки за изготвянето на различни публични политики, стратегии, нормативни документи и проекти за повишаване на ефективността на секторните интервенции в ареалите с висока концентрация на ромско население.
Форумът се организира по инициатива на инж. Ральо Ралев, кмет на Район „Северен“, Община Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етническите смесените райони, ще се проведе в града

Пловдив: Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етническите смесените райони, ще се проведе в града

14 Април 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етническите смесените райони, ще се проведе в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в града, който ще бъде домакин на събитието. Националният форум ще се проведе на 16 април, като началото му ще бъде поставено в 14.00 часа в зала „Париж“ на Гранд хотел „Пловдив“. В събитието ще вземат участие, както представители на централната власт – министри, председатели на национални комисии, експерти, така и народни представители, кметове от страната, неправителствени и граждански организации.
,,За мен и моят екип беше предизвикателство да организираме подобен форум, не само поради мащабите на натрупаните няколко десетилетия проблеми в тези райони, но и поради липсата на достатъчно адекватни политики за тяхното трайно решаване. Убедени сме, че тези проблеми могат да бъдат ефективно регулирани и решавани, преди всичко с преосмислянето на определени политики и въвеждането в обръщение на научно-обосновани парадигми за управление на социалните процеси в тези населени места”, коментира кметът на район „Северен“ в Пловдив инж. Ральо Ралев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.