НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Валери Симеонов: Проблемите, свързани с етническото съжителство, ще се разрешат, когато се спазват законите

Вицепремиерът Валери Симеонов: Проблемите, свързани с етническото съжителство, ще се разрешат, когато се спазват законите

16 Април 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Проблемите, свързани с етническото съжителство, ще се разрешат, когато се спазват законите. Това каза пред журналисти в Пловдив заместник министър-председателят по икономическите и демографски въпроси Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Проблемите трябва да се решават и трябва да се върви към посока разбиване на модела на гетото. Закони има, но законите трябва да се спазват. Спазването на законите е свързано с премахването на незаконните постройки“, посочи вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му законът е за всички и трябва да се прилага.
„За мен община Пловдив е една от най-богатите общини и тя трябва да бъде пионер в демонстрацията на спазването на законността“, заяви Валери Симеонов. Той коментира, че законопроектът е продиктуван от една много сериозна необходимост, която е свързана с постройки, които са конструктивно изрядни, които са правени съобразно нормативните изисквания преди години, но поради една или друга причина е пропуснат срокът за тяхното признаване като търпими по закон. „Запознат съм със законопроекта, имахме такова предложение и ще говорим допълнително с колегите“, каза Валери Симеонов. Вицепремиерът Валери Симеонов днес откри Националния форум за , посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. Основните акценти на форума ще бъдат свързани с идентифицирането на проблемите в етнически смесените райони, действията, които се предприемат за тяхното разрешаване, както и препоръки за изготвянето на различни публични политики, стратегии, нормативни документи и проекти за повишаване на ефективността на секторните интервенции в ареалите с висока концентрация на ромско население.
„Културните и етническите въпроси в България са от първостепенна важност във всяко правителство и трябва да останат такива. Българи е не само най-старата държава в Европа, но и е една от страните, в които мнозинство етноси и народи съжителстват мирно в продължение на повече от 1 300 години. Винаги съм казвал, че българският етнически модел може да бъде пример за много други страни“, коментира в откриващото си слово вицепремиерът Валери Симеонов.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Стефан Балабанов: Пловдив е един добър етнически модел

Зам.-министър Стефан Балабанов: Пловдив е един добър етнически модел

16 Април 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Град Пловдив се оформи като един добър етнически модел и пример за цялата страна. Това каза по време на откриването на Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони, Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „В последните 25 години с либералните опити на много политици етническият модел за интеграция на ромите в страната се провали“, посочи Стефан Балабанов. По думите му истинската интеграция на малцинствените групи в България ще бъде постигната само тогава, когато всички институции наложат върховенството на закона.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще открие национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони

Вицепремиерът Валери Симеонов ще открие национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони

16 Април 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Заместник министър-председателят по икономическите и демографски въпроси ще открие Националния форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Събитието ще се проведе днес от 14.00 часа в Гранд Хотел Пловдив.
Основните акценти на форума ще бъдат свързани с идентифицирането на проблемите в етнически смесените райони, действията, които се предприемат за тяхното разрешаване, както и препоръки за изготвянето на различни публични политики, стратегии, нормативни документи и проекти за повишаване на ефективността на секторните интервенции в ареалите с висока концентрация на ромско население.
Форумът се организира по инициатива на инж. Ральо Ралев, кмет на Район „Северен“, Община Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етническите смесените райони, ще се проведе в града

Пловдив: Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етническите смесените райони, ще се проведе в града

14 Април 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етническите смесените райони, ще се проведе в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в града, който ще бъде домакин на събитието. Националният форум ще се проведе на 16 април, като началото му ще бъде поставено в 14.00 часа в зала „Париж“ на Гранд хотел „Пловдив“. В събитието ще вземат участие, както представители на централната власт – министри, председатели на национални комисии, експерти, така и народни представители, кметове от страната, неправителствени и граждански организации.
,,За мен и моят екип беше предизвикателство да организираме подобен форум, не само поради мащабите на натрупаните няколко десетилетия проблеми в тези райони, но и поради липсата на достатъчно адекватни политики за тяхното трайно решаване. Убедени сме, че тези проблеми могат да бъдат ефективно регулирани и решавани, преди всичко с преосмислянето на определени политики и въвеждането в обръщение на научно-обосновани парадигми за управление на социалните процеси в тези населени места”, коментира кметът на район „Северен“ в Пловдив инж. Ральо Ралев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.