НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Стоян Николов, Национален военноисторически музей: Животът на ген. Кръстю Златарев може да служи като символ на поколения българи, посветили се на обединението на народа

Д-р Стоян Николов, Национален военноисторически музей: Животът на ген. Кръстю Златарев може да служи като символ на поколения българи, посветили се на обединението на народа

16 Април 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ген. Кръстю Златарев е достоен пример в българската история, а животът му може да служи като символ на поколения българи, посветили се на обединението на народа ни. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин гл. ас. д-р Стоян Николов, уредник в Националния военноисторически музей, по повод 93 години от убийството на ген. Кръстю Златарев при атентата в църквата „Св. Неделя“, най–кървавият терористичен акт в българската история, при който броят на жертвите надхвърля 150 души. Той отбеляза, че за съжаление десетилетия наред името на Кръстю Златарев е било покрито със забрава.
„Тук може би трябва да отбележим и това, че преди няколко години моят вуйчо – един скромен каменоделец от Трич създаде, благодарение на пожертвуванието от дарения, която събраха митническите служители от ГКПП „Златарево“, върху един каменен блок от Пирин планина, паметник на генерала. Причината за това беше, че дори митничарите от този пункт в един момент осъзнали, че много от пътуващите не знаят нищо за генерал Златарев. Определено ние имаме дълг към този прославен български пълководец“, каза още гл. ас. д-р Стоян Николов. Според него никога не трябва да забравяме споменът от подвизите на 29-ти пехотен Ямболски полк, не трябва да се забравят и подвизите, които извършват македонските българи в състава на 11-та пехотна Македонска дивизия – едно военновременно формирование, чиито личен състав е бил изцяло запълнен с македонски българи. „Една част от тях не са били дори военно задължение, тъй като не са били български граждани. Именно в стремежа, който всички те имат за единение – обединението на всички българи под една държавна стряха“, подчерта гл. ас. д-р Стоян Николов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Навършват се 93 години от атентата в църквата „Св. Неделя”

Навършват се 93 години от атентата в църквата „Св. Неделя”

16 Април 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Навършват се 93 години от атентата в църквата „Св. Неделя”, организиран и извършен от комунисти-терористи, при който загива голяма част от елита на Българската армия, изнесъл войните за национално освобождение и обединение от 1912-1913 г. и 1915-1918 г.
При нападението загиват 12 генерали - повече, отколкото Българската армия губи водените от нея войни. Да си спомним за тях и да почетем делото и живота им. Вечна памет.
Очаквайте пълния списък с български военачалници – генерали и офицери, загинали при атентата в църквата „Св. Неделя” на 16 април 1925 г. по- късно в "Мнение"/
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи панихида в памет на загиналите при атентата в „Св. Неделя”, извършен на 16 април 1925 г.

София: Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи панихида в памет на загиналите при атентата в „Св. Неделя”, извършен на 16 април 1925 г.

16 Април 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи панихида в памет на загиналите при атентата в „Св. Неделя”, извършен на 16 април 1925 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”. На днешния ден се навършват 93 години от атентата в столичния храм. „Отбелязваме днес в катедралния храм едно събитие, пагубно за България. Спомняме си за атентата от 1925 г., за онзи трагичен Велики четвъртък, когато народът трябваше да понесе кръста на едно велико страдание. Трябваше в тази Страстна седмица да почувства човешката злоба, нехайство. Заставайки днес пред лика на Господ и пред ликовете на загиналите невинно в този нечовешки атентат, нека имаме пред себе си винаги примерите, нека не повтаряме грешките на нашите предци и живеем сплотено и всички различия, които имаме помежду си да преодолеем със снизхождение един към друг. Онзи, който посегне на своя враг, посяга на Спасителя - Иисуса Христа. Бог да прости всички загинали, а нас да помилва и спаси”, каза в изявлението си Белоградчишкият епископ.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Навършват се 93 години от смъртта на ген. Кръстю Златарев, загинал при атентата в църквата „Св. Неделя“

Навършват се 93 години от смъртта на ген. Кръстю Златарев, загинал при атентата в църквата „Св. Неделя“

16 Април 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Навършват се 93 години от убийството на ген. Кръстю Златарев, загинал при атентата в църквата „Св. Неделя“ - най-кървавият терористичен акт в българската история, при който броят на жертвите надхвърля 150 души. За Радио „Фокус“ – Пирин гл. ас. д-р Стоян Николов, уредник в Националният военноисторически музей, каза, че Кръстю Златарев е роден през февруари 1864 година. Постъпва във военното училище. Като младши офицер взема участие във Сръбско-българската война. Ранен е при боевете на връх Келташ. „На практика той взема участие и в двете големи сражения, които се водят по време на войната между Сърбия и България – боевете при Сливница и при Пирот. По-късно неговият боен път като български офицер е свързан с легендарният 29-ти пехотен Ямболски полк, на който той е командир и през двете Балкански воини“, каза още д-р Стоян Николов. Според него по този начин той неразривно свързва своята история и тази на полка с героичните боеве при Лозенград, Чаталджа. „Не трябва да забравяме, че 29-и пехотен Ямболски полк е единственият, който успява да превземе форт от Чаталджанската позиция. 29-и пехотен Ямболски полк е и един от полковете, които първи успяват да пробият източния сектор и да навлязат в Одрин. Именно младши под офицер Михо Георгиев от 29-и пехотен Ямболски полк издига и българското знаме над едно от минаретата на Султан Селим джамия, като символ на успеха“, добави д-р Стоян Николов. По думите му Иван Балакуров от същия полк пък задържа Шукри паша до пристигането на гвардейците. „Кръстю Златарев е един легендарен български командир, който в следващите си бойни години продължава пътя си като началник на 11-а пехотна Македонска дивизия, която се проявява при боевете с французите през 1915 година, а по-късно и при отбраната на планината Беласица“, подчерта д-р Стоян Николов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Георги Марков: Гражданската война от миналия век продължава и до днес - сега има „студена“ гражданска война, но вече е време да се помирим

Акад. Георги Марков: Гражданската война от миналия век продължава и до днес - сега има „студена“ гражданска война, но вече е време да се помирим

16 Април 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Гражданската война от миналия век продължава и до днес - сега има „студена“ гражданска война, но вече е време да се помирим. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю на Агенция „Фокус“ по повод най-кървавия терористичен акт в българската история - атентата в църквата „Св. Неделя“, при който броят на жертвите надхвърля 150 души. На въпрос какъв трябва да бъде съвременният прочит на тези събития историкът отговори, че трябва да се говори за помирение. „Преди време учредихме едно сдружение инициатива за помирение и аз на пресконференцията казах, че тази 100-годишна Гражданска война е „гореща“ и „студена“, защото днес има „студена“ гражданска война. Може ли на зам.-председателя на Народното събрание да му искат оставката за това, че той доста цинично се произнесе, че Народният съд е едно необходимо и неизбежно военно законодателство – това е цинизъм. И тогава се разгоряха разни разправии в Народното събрание, политиците ровят в тези рани предимно със свои користни цели – трябва да престанат, трябва да има помирение. Има поговорка – на чужд гроб не плачи“, каза още акд. Марков и посочи, че има невинни жертви и от двете страни на барикадата – едните плачат на братската могила на 9 септември, другите плачат на 1 февруари на паметника на жертвите на тоталитаризма.
„Идеята е, за да има национално единение, трябва да има национално съгласие – а за да има национално съгласие, трябва да има национално помирение. Както стана в Испания с три годишната жестока гражданска война – там има много повече жертви в сравнение с България. Победителят генерал Франко им издигна паметник – Долината на падналите, и изписа имената на всички, загинали за Испания – и комунисти, и франкисти, и какви ли не анархисти. В Гърция също се помириха – тяхната жестока гражданска война 1946 – 1949 г. (също три години). Какво трябва да направим ние? Трябва първо да се поднесат венци независимо къде – или Братска могила, или на НДК, и естествено след това да се поднесат и венци на другите жертви на войната. Това е една добра идея и се надявам президента ген. Румен Радев като държавен глава да я приеме и да се осъществи и септември месец да отбележим края на 100-годишната гражданска война“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: В катедралния храм „Св. Неделя” ще бъде отслужена панихида за жертвите от атентата, извършен на 16 април 1925 г.

София: В катедралния храм „Св. Неделя” ще бъде отслужена панихида за жертвите от атентата, извършен на 16 април 1925 г.

16 Април 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 11.00 часа, в столичния катедралния храм „Св. Неделя” ще бъде отслужена панихида за жертвите от атентата, извършен на този ден през 1925 година, предаде репортер на Агенция "Фокус".
През 1925 г. бомба убива над 150 души от военния, политически и интелектуалния елит на Третото българско царство, над 500 са ранените. По-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надхвърля 200. Много от загиналите са невинни жени и деца.
Атентатът е дело на ултралявото крило на Българската комунистическа партия, а целта им бил цар Борис III. Признат е за един от най-големите терористични актове в световната история.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: За жертвите от атентата от 1925 г. в Света Неделя” ще бъде отслужена панихида на 16 април 2018 г.

София: За жертвите от атентата от 1925 г. в Света Неделя” ще бъде отслужена панихида на 16 април 2018 г.

15 Април 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. На 16 април 2018 г. (понеделник) от 11.00 часа, в столичния катедралния храм „Св. Неделя” ще бъде отслужена панихида за жертвите от атентата, извършен на този ден през 1925 година, предаде репортер на Агенция "Фокус".
През 1925 г. бомба убива над 150 души от военния, политически и интелектуалния елит на Третото българско царство, над 500 са ранените. По-късно от раните си умират още хора и броят на жертвите надхвърля 200. Много от загиналите са невинни жени и деца.
Атентатът е дело на ултралявото крило на Българската комунистическа партия, а целта им бил цар Борис III. Признат е за един от най-големите терористични актове в световната история.
Никола ПЕТКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.