НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sputnik: Израелски ракети са обстреляли сирийска позиция в Алепо

Sputnik: Израелски ракети са обстреляли сирийска позиция в Алепо

15 Юли 2018 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Алепо. Израел е извършил ракетен обстрел върху сирийска военна позиция северно от летище „Найраб“ в Алепо, предава Sputnik, като се позовава на Сирийската държавна медия.
Ударът от израелските въоръжени сили върху сирийската позиция е причинила материални щети.
Сирийската арабска информационна агенция (SANA) е цитирала военен източник, който е заявил, че Израел е обстрелял сирийска военна позиция северно от летището в Алепо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внася подписката срещу сделката с ЧЕЗ

БСП внася подписката срещу сделката с ЧЕЗ

17 Май 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
София. На 18 май 2018 г. (петък), в 10:30 часа, представители на БСП ще внесат събраните подписи от Национална гражданска инициатива държавата да отмени сделката за ЧЕЗ в КЕВР. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, (президент 2002-2012): Различията между правителството и президента се преекспонират

Георги Първанов, (президент 2002-2012): Различията между правителството и президента се преекспонират

23 Април 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
София. Не откривам съществени разлики в поведението на правителството и президента по отношение на конфликта в Сирия – различията между тях се преекспонират може би в търсенето на други изгоди. Това каза президентът на Република България в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов в „Денят започва“ по БНТ. Според него може би това се прави в търсене на други изгоди.
По отношение на позицията на българското правителство за въздушните атаки в Сирия, извършени от САЩ, Великобритания и Франция, Първанов коментира: „Правителството е избрало да защити българския интерес. Мисля, че в момента го прави разумно, макар и сдържано, макар и доста възпитано, но така трябва. В тази ситуацията смятам, че това е по-вярната линия“, каза Първанов. По отношение на черновата на документа от КСНС, Първанов коментира ,че тя е един доста сдържан документ, дори и за оценката си за войната. „Това е повод да поговорим изобщо за отношенията. В частност за КСНС. Не бива двете страни на „Дондуков“ да забравят, че това е единственото място, където могат да се съберат и разберат. Документът, който излъчиха на изхода, говори за това, че в крайна сметка може да има разбирателство. Не разбирам защо се извади черновата. За никакво бягство от ЕС не може да става дума. Това, че има една сдържано, тревожна позиция, изразена в документа, не е основание да обвиним президента, че иска да извади България от ЕС и НАТО“, коментира Георги Първанов. Попитан дали може да се говори за война между институциите, той посочи: „Не бих говорил за война, но очевидно някой се опитва да провокира това напрежение“. Според Първанов трябва да се приемат промени в Закона за КСНС. За конфликта в Сирия и въздушните атаки, Георги Първанов заяви, че се отива твърде далеч в дискредитирането на ООН, като единственото, най-високо място, където трябва да се решат тези проблеми. „Не искам да казвам кой е по-прав и кой е по-крив. Проблемът е, че постоянните страни-членки, които трябва да са стълбовете на ООН, те са тези, които дискредитират организацията“, допълни президентът на България в периода 2002-2012 г. На въпрос дали след атаката в Сирия се очертава военен конфликт, Първанов коментира, че това е по-скоро това е дрънкане на оръжията в най-грубия му вариант и издание. По думите му тази атака идва, за да покаже, че наистина нещата са отишли прекалено далеч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Десетки тела бяха открити в масов гроб в сирийския град Ракка

AFP: Десетки тела бяха открити в масов гроб в сирийския град Ракка

22 Април 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Ракка. Десетки тела бяха открити в масов гроб в сирийския град Ракка, предава AFP.
Сред погребаните има както джихадисти, така и цивилни, като бройката им е около 50. Масовият гроб е открит под футболно игрище близо до болница.
„Това беше на практика единственото място, достъпно за погребения, които бяха правени набързо“, заявява представител на властите. Джихадистите са погребвани с бойните си псевдоними, докато цивилните са отбелязвани само с първите им имена.
В последните месеци в Сирия и Ирак се откриват множество масови гробове в териториите, окупирани от „Ислямска държава“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Не очакваме, че България може да бъде пряко застрашена от случващото се в Сирия

Веселин Марешки, „Воля“: Не очакваме, че България може да бъде пряко застрашена от случващото се в Сирия

19 Април 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Според данните, които имаме, не очакваме, че България може да бъде пряко застрашена от случващото се в Сирия. Това каза пред журналисти в Президентството лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по повод Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В отговор на въпрос на КСНС докладвани ли са преки заплахи за националната ни сигурност той коментира: „Не. Мисля, че към днешна дата в България ситуацията е максимално спокойна и страната не е застрашена от терористични или други акции, свързани с конфликти по света“. Попитан обсъждана ли е на заседанието сделката за ЧЕЗ Веселин Марешки посочи: „Не, обсъждана беше ситуацията в Сирия и другите критични точки като Украйна и т.н.,и модернизацията на армията“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Заседанието на КСНС приключи, в момента се правят редакции на текста - има консенсус

Веселин Марешки, „Воля“: Заседанието на КСНС приключи, в момента се правят редакции на текста - има консенсус

19 Април 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
София. Заседанието на КСНС приключи, в момента се правят редакции на текста. Има консенсус, уточняват се последни текстове. Това каза пред журналисти в Президентството лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по повод Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Един от основните въпроси беше модернизацията на армията. Мисля, че има консенсус. Относно това дали трябва да бъде модернизирана има някакви разногласия относно темповете и сроковете“, посочи той. „Разногласията не са големи. За следващите 3 години беше показано какъв е планът и с колко не се доизпълнява. Разликата за следващата година беше 100 млн., не мисля, че това е голям проблем и ще наруши програмата за модернизирането на армията“, каза още лидерът на „Воля“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Жителите на Ракка са поискали извеждането на американската армия от Сирия, съобщават арабски медии

ТАСС: Жителите на Ракка са поискали извеждането на американската армия от Сирия, съобщават арабски медии

16 Април 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Ракка. В понеделник в сирийския град Ракка се е провела масова демонстрация против военното присъствие на САЩ. Както съобщава телевизионния канал Al Alam, стотицити хора са излезли със сирийски национални знамена по централната улица Сейф ед Давля, предава ТАСС.
Според неговата информация, участниците в шествието са поискали извеждане на американските войски от североизточните райони на Сирия и са осъдили ракетните удари, които нанесоха САЩ, Великобритания и Франция на 14 април. Демонстрантите са се изказали за „по-бързо връщане в града на законните сирийски власти и провеждане на възстановителни работи“.
Руската агенция припомня, че Ракка е била главен форпост на терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия. Този провинциален център на бреговете на река Ефрат беше освободен на 17 октомври 2017 година от арабо-кюрдските формирования, влизащи в състава на „Сирийските демократични сили“. Поддръжка им оказаха ВВС на западната коалиция начело със САЩ, а във военните операции взеха участие американски спецназ и морски пехотинци, прехвърлени в Сирия от съседен Ирак.
По време на щурма, обяснява ТАСС, градът беше силно разрушен и за изминалите месеци неговото население не веднъж изрази недоволството си от критическата хуманитарна ситуация там. Освен това, завърналите се в Ракка жители ежедневно се сблъскват със заплахи за живота си заради голямото количество разхвърляни боеприпаси, мини и самоделни взривни устройства.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пол Крейг Робъртс: Хуманността и съзнанието за морал на Русия водят към война

Пол Крейг Робъртс: Хуманността и съзнанието за морал на Русия водят към война

16 Април 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Известният американски журналист и писател на документални книги по световните проблеми на човечеството Пол Крейг Робъртс публикува материал за ракетните удари на САЩ и съюзниците им над Сирия в своя блог – Paul Craig Roberts Institute for Political Economy. Той работи като журналист от 1983 г. като кореспондент в „IDG News Service“. Бил е редовен сътрудник на списание „Харпър“ и пише предимно за „сложното взаимодействие на икономиката, технологиите и естествения свят“. Писал е за „Лос Анджелис Таймс“, „Вашингтон Поуст“, и „Гардиан“. Има статии „Ю Ес Ей Тъдей“, „The New Republic“, „Newsweek“, „The Christian Science Monitor“, „Ролинг Стоун“, „Seed“, и „Outside magazine“. Преди това, от 1975 до 1983 заема различни длъжности в американската администрация в сферата на икономиката. Материалът е представен без редакторска намеса.

Свидетелство за хуманността и моралното величие на руското правителство, водено от Владимир Путин е това, че то реши да си затвори очите за атаката, за да може Доналд Тръмп да съхрани авторитета си. За наше общо съжаление, резултатът от руската щедрост няма да са благодарностите, които руснаците заслужават. Русия и Путин няма да бъдат похвалени за това, че спасиха Тръмп от това да се откаже, или да бъде потопена цялата му флотилия, а неговите бомбардировачи да бъдат свалени.
Намеренията на Русия не бяха да избегнат конфликт и това не бе направено защото Русия е уплашена от армията на САЩ, а само, защото Русия разбира, че си има работа с правителство на психопати, които имат волята не само да разрушат седем мюсюлмански страни през последните 17 години, но и цялото човечество. Именно затова Путин избягва всяка оркестрирана конфронтация и защитава международните закони и правовите норми.
Резултатът, обаче, няма да е този, който очаква всеки хуманен човек. Резултатът от руския хуманизъм е, че той ще провокира нови провокации от злото, което представлява Западът.
Тази сутрин бях на гости в един приятел, който си беше пуснал телевизора. Не можах да повярвам какви лъжи говорят пред американците и света Тръмп, членовете на правителството и преститутките. Беше удивително. Ето и материалът на Стивън Лендман за някои от лъжите: http://stephenlendman.org/2018/04/pentagon-lies-overnight-aggression-syria/
Само читателите на моя уеб сайт и малко други някога ще разберат, че единствената причина, поради която хиляди американски моряци и десетки американски пилоти все още са живи е, че Русия ги пощади.
Независимо от това, че руското правителство имаше само добри намерения, моралното съзнание и загрижеността за другите на Русия водят света към Армагедон. Причината е, че неоконите, които контролират американската външна политика няма да спрат да инсценират събития, за които после да хвърлят вината върху Русия. Колкото по-дълго чака Москва преди да накрая да сложи край на това, толкова по-остри ще стават провокациите. Поредните провокации ще стеснят възможните отговори на Русия до това да се предаде или да отиде на ядрена война.
Сирийската провокация беше идеална за Русия да се опълчи. Тя държеше военните карти. Русия можеше лесно да потопи всеки кораб и да свали всеки самолет. Ако беше показала ясно какви ще са последствията пред света, САЩ щяха да се откажат. Загубата на Америка без дори един изстрел щеше да подкопае авторитета на полуделите неоконсерватори, които искат да установят световна хегемония на САЩ.
Ако имаше такова ясно послание от Русия, че американските сили ще бъдат напълно и окончателно унищожени, Обединените началници на Генералния щаб на САЩ щяха да предотвратят атаката.
Докато Русия допуска агресивността на Вашингтон, тя ще продължи да нараства.
Понякога си мисля, че Русия разчита западните народи да се събудят за смъртно опасната конфронтация, която се провокира от тяхно име. Но, ако трябва да сме честни, западните хора са безпомощни. Нито Вашингтон, нито правителствата на вашингтонсгските френски и британски васали се консултираха с хората, или избраните представители на хората за осъществяването на военна атака срещу друга страна. Фактите показват убедително, че нито САЩ, нито Великобритания или Франция спазват законите и техните собствени набедени демокрации и че тези страни имат правителства, които по никакъв начин не се съобразяват с хората. Британското и френското правителства се отчитат пред Вашингтон, а Вашингтон се отчита пред военния комплекс и Израел, който, както историята е показала, може да отстрани всеки американски сенатор или конгресмен.
Ако руското правителство беше гледало американските телевизионни медии днес, то щеше да разбере безсмислеността от допускането на провокациите на Вашингтон. Не само, че руското правителство щеше да види лъжите от Вашингтон за невероятния успех на не-мероприятието, но то щеше да види и това, че, от една страна, се обявява велика Американска победа, но от друга, съюзниците на Джон Болътн сред неоконсерваторите обясниха, че атаките са недостатъчни за поставянето на Сирия и Русия на колене.
Комбинацията между победата и нейната недостатъчност ще доведе до още по-лоши провокации. Следващата такава ще бъде инсценирана в ситуация, облагодетелстваща американската, а не руската армия. Вашингтон не би си позволил да рискува такава провокация, като в Сирия, където беше повече от очевидно, че ще загуби. Всичко това означава, че руската хуманостт и съзнание за морал ще доведат до много по-опасни за Русия и всички нас конфронтации.
Както написах по-рано днес, „Ще бъде грешка да заключим, че дипломацията е надделяла и здравият разум се е завърнал във Вашингтон. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Въпросът не е разрешен, а войната остава на хоризонта“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външните министри от ЕС: Не може да има военно решение в Сирия

Външните министри от ЕС: Не може да има военно решение в Сирия

16 Април 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Сирия, Русия, Иран и Западните Балкани бяха основните теми на Съвета „Външни работи“, който се проведе днес в Люксембург. България бе представена от заместник-министър председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).
Министрите остро осъдиха използването на химическо оръжие от режима в Сирия. Общо бе мнението, че предприетите от САЩ, Франция и Обединеното кралство ограничени въздушни удари по цели в Сирия, свързани с производство и съхранение на химическо оръжие, имат за цел единствено да предотвратят нови атаки с такива вещества.
Външните министри потвърдиха позицията на ЕС, че не може да има военно решение на конфликта в Сирия. "Единственото възможно решение на конфликта в Сирия е политическото и ние трябва да работим заедно за възобновяването на процеса от Женева - каза Захариева пред колегите си. - ЕС няма да инвестира средства за възстановяване на страната, докато не започне политическият процес. Даваме сигнал, че е крайно време да се изпълняват резолюциите на ООН за плавен политически преход. Всички усилия трябва да се насочат в тази посока.”
В отговор на журналистически въпрос дали според нея Русия е склонна на диалог, министър Захариева заяви, че ЕС ще използва цялото си влияние, за да се постигне решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие за разследване, като в този смисъл политическият диалог не е възможен без участието на Русия.
Министър Захариева потвърди участието на България в конференцията за Сирия, която ще се проведе следващата седмица под председателството на ЕС и ООН. Конференцията е конкретен израз на подкрепата за усилията за възстановяване на Женевския процес, както и на волята за набиране на допълнителни средства в подкрепа на сирийския народ и сирийските бежанци в съседните страни.
Екатерина Захариева благодари на Франция и на Обединеното кралство за предоставената информация относно осъществената през уикенда операция в Сирия. От името на България тя осъди по най-категоричен начин използването на химически оръжия. “Режимът трябва да осигури пълен достъп до мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие”, заяви тя.
Западните Балкани също бяха сред водещите теми от дневния ред на Съвета. Министрите изразиха загриженост от ескалацията на напрежението между Белград и Прищина, като подчертаха необходимостта от разрешаване на проблемите чрез диалог. Подчертана бе важността на присъединяването на държавите от Западните Балкани към позициите на ЕС по линия на Общата външна политика и политика за сигурност.
Министър Екатерина Захариева информира колегите за хода на подготовката на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София. Нейната цел е да отправи ясно политическо послание за подкрепа, както и да потвърди европейската перспектива на целия регион.
“Много от министрите изразиха силна подкрепа за приоритета на Българското председателство и заявиха, че темата ще бъде продължена от следващите председателства”, каза Захариева.
Първите дипломати на 28-те обсъдиха също развитието на отношенията с Русия, като потвърдиха позицията на ЕС, че пълното изпълнение на договореностите от Минск остава ключово условие за съществена промяна в отношенията.
Външните министри на ЕС потвърдиха подкрепата си за Съвместния план за действие по ядрената програма на Иран. Обсъдени бяха по-нататъшните стъпки на ЕС за продължаване на изпълнението на споразумението от всички страни по него.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: По въпроса за Сирия трябва да имаме единна позиция и поведение на отговорни държавници

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: По въпроса за Сирия трябва да имаме единна позиция и поведение на отговорни държавници

16 Април 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Заседанието, което направиха премиерът и съветът за сигурност към Министерски съвет в събота, бе направено много задълбочено, на база на всичко това, които се случи през последните няколко дни в Сирия, и участниците излязоха с позиция, която по никакъв начин не се разграничава от позицията на лидерите на Европейския съюз и на държавите членки на НАТО и на ЕС. Това заяви в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, във връзка с предстоящия консултативен съвет за национална сигурност и въпроса с атаките в Сирия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян.
„Аз смятам, че единна позиция трябва да има, трябва да имаме поведение на отговорни държавници, а не на политически обременени хора, които да защитаваме определени чужди интереси. В случая да обслужваме интереси, които въобще не кореспондират с интересите на силна и обединена Еврапа и на държавите-членки в НАТО. Затова смятам, че действително ще има дебат, ще има доклади, които ще бъдат чути на предстоящия КСНС и ще видим дали действително са предприети всички адекватни мерки – какво трябва още да се направи. Когато говорим и за предстоящото превъоръжаване на българската армия, покривайки стандартите на НАТО трябва да се доближаваме колкото е възможно по-бързо до тези 2 % от БВП, защото се вижда светът днес е доста по-различен отколкото преди години. Единствената защита за България и единственото гарантиране целостта на страната ни, минава с членството ни в НАТО и в ЕС. Ако някой смята, че има някаква друга форма и начин за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на страната ни, смятам, че е в голяма заблуда, но виждам, че БСП и президента Радев имат друга посока на говорене в тези случаи“, коментира още Цветан Цветанов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Не е имало как да не се случат ударите в Сирия, при положение, че за пореден път се използва химическо оръжие

Министър Екатерина Захариева: Не е имало как да не се случат ударите в Сирия, при положение, че за пореден път се използва химическо оръжие

16 Април 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Не е имало как да не се случат ударите в Сирия, при положение, че за пореден път се използва химическо оръжие. Това каза пред журналисти вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в Люксембург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Захариева взе участие в Съвет „Външни работи“, на който първите дипломати на ЕС обсъдиха ситуацията в Сирия, в контекста на последните събития в страната и подготовката за предстоящата на 24 - 25 април в Брюксел конференция по Сирия и региона.
На въпрос какви са следващите ходове на ЕС по отношение на Сирия, след като целта е траен мир, вицепремиерът коментира: „8-ма година конфликтът там продължава. Само след седмица ще има втори форум за Сирия, организиран съвместно с ООН“. Тя допълни, че трябва да се даде много ясен политически сигнал, че е крайно време да се изпълняват резолюциите на Съвета за сигурност, а именно за плавен политически преход и за възстановяване на процеса от Женева. „Такива решения са взети през 2015 г., но за съжаление, бих казала, че почти е спрял процесът там. Всички усилия трябва да бъдат насочени към възобновяване на процеса в Женева и към започване на този политически преход“, обясни външният ни министър. „Постигнахме не малко успехи по отношение на борбата с Ислямска държава, но в никакъв случай не трябва да сме наивни – това не е краят. Трябва да фокусираме усилията си в борбата срещу тероризма, но и започването на плавен политически преход. Решението е, че няма да дадем и инвестираме средства за възстановяване докато не започне политическият процес“, поясни Екатерина Захариева.
Относно това дали ударите от този уикенд няма да усложнят и без това сложните отношения с Русия, вицепремиерът заяви: „Това, което беше подчертано от съюзниците, които извършиха ударите е, че това не са удари срещу режима, а срещу бази и центрове, свързани с производство на химическо оръжие. Целящи да разрушат тези бази и да предотвратят и за в бъдеще използване на химическо оръжие“. „Общата оценка е , че е нямало как да не се случат тези удари, при положение, че за пореден път се използва химическо оръжие. Призивът оттук нататък е за деескалация на напрежението, за осигуряване на спокойствие и пълен достъп на мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие и експертите от нея, за да изследват казуса, но и полагане на абсолютно всички усилия за възстановяване и връщане на процеса в Женева“.
В отговор на журналистически въпрос дали според нея Русия е склонна на диалог, министър Захариева заяви, че ЕС ще използва цялото си влияние, за да се постигне решение в рамките на Съвета за сигурност на ООН за възстановяване на съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическото оръжие за разследване, като в този смисъл политическият диалог не е възможен без участието на Русия.
Министър Захариева потвърди участието на България в конференцията за Сирия, която ще се проведе следващата седмица под председателството на ЕС и ООН. Конференцията е конкретен израз на подкрепата за усилията за възстановяване на Женевския процес, както и на волята за набиране на допълнителни средства в подкрепа на сирийския народ и сирийските бежанци в съседните страни.
Външният ни министър благодари на Франция и на Обединеното кралство за предоставената информация относно осъществената през уикенда операция в Сирия. От името на България тя осъди по най-категоричен начин използването на химически оръжия. “Режимът трябва да осигури пълен достъп до мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие”, заяви тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП АБВ: Единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност и обективност

ПП АБВ: Единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност и обективност

16 Април 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност и обективност. Това се посочва в декларация на ПП АБВ във връзка с военните нападения в Сирия. В позицията на партията се посочва още: "През последния месец няколко събития, свързани с тенденции на нарастващи конфликти в международните отношения, вълнуват милиарди хора по света. За всички тях общият знаменател е война. Все повече политици, анализатори и експерти, журналисти предупреждават, че светът е навлязъл в нова студена война, която може да прерасне в световна гореща война. Тече процес на милитаризация, увеличаване на военни бюджети, производство и продажба на оръжие.
Часовникът на Страшния съд на ядрените физици в Чикаго, който отмерва минутите до ядрения апокалипсис, бе преместен на две минути до полунощ и никога не е показвал по-близък ядрен сблъсък от 1953 г. досега.
Процесите на нарастващ протекционизъм, деглобализация, криза на международния неолиберален ред и засилваща се мултиполярна битка тепърва ще набират скорост. Капитализмът навлиза в период на войни, в които международното право, доказателствата, ролята на международни организации като ООН ще имат все по-малко значение. Видяхме го неведнъж през последните години.
В началото на 90-те години първата война срещу Ирак бе започната с един фалшив претекст, една лъжа - че войските на Саддам Хюсеин нападнали детска болница и избивали децата там. През 2003 г. започна втората война срещу Ирак - пак с изфабрикувани доказателства за притежаване на химическо оръжие, което отново се оказа лъжа. Резултатът беше милиони прогонени и избити, разрушена държава, а тези, които излъгаха просто се извиниха. Резултатът беше разрушаване на светските режими и обръщането към Исляма като начин на мобилизация в разрастващите се конфликти. Резултатът беше началото на връщане в Средновековието чрез появата на „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“. Резултатът беше почти 30-годишна религиозна война в Близкия Изток, а и в столиците на различни страни в Европа. Резултатът беше огромна бежанска вълна. Резултатът за България от проявената съюзническа солидарност беше загубени човешки животи, загубени милиарди долари, дължим от Ирак дълг, опростен с широка ръка от най-бедната страна в ЕС!
Сега отново станахме свидетели на поредното нападение над суверенна държава в Близкия Изток, в разрез с международното право, без одобрението на ООН, извършено след произнасяне на присъда без доказателства, която не издържа елементарен причинно-следствен анализ, и в която липсва най-важното - мотив за такова отчаяно действие в момент, когато сирийската армия на практика е спечелила гражданската война. Извършилите ударите по Сирия страни твърдят, че искат стабилизиране на ситуацията, но тази несправедлива агресия подпомага терористичните организации, участващи в конфликта и отдалечава решението. Близкият Изток е превърнат в буре с барут, погубени са вече милиони хора, а случващото се там засяга целия останал свят. Засяга силно и нас, тъй като сме на стратегическо място в бежанските вълни към Европа.
Много обезпокоително и показателно е и ставащото между Турция и Гърция – две страни-членки на НАТО, които преживяха вече военно противопоставяне във връзка с Кипър. Напрежението между тях се увеличава, сипят се заплахи, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг безучастно прави декларации, че нарастващата опасност от конфликт между тях „не е проблем на НАТО“. Когато става дума за недоказания случай „Скрипал“ от нас се изисква да сме солидарни и да участваме в конфликти, но когато става дума за нарастваща опасност от сблъсък между две натовски страни - това „не е проблем на НАТО“. Ако Гърция не е „проблем“, ще бъде ли България такъв при подобни опасности?
В ситуация на нарастваща войнственост, противопоставяния и конфликти България, която се намира в един от рисковите и нестабилни региони в света, е изправена пред все повече заплахи и несигурност.
Единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност и обективност! Лицемерието, двойният аршин, провокациите, вменяването на вина априори отвращават и отблъскват всички трезвомислещи хора! Те нанасят и непоправими вреди върху доверието в международните институции и основните сили, призвани да поддържат глобалния ред!
Затова ние подкрепяме реакцията на българското правителство, което се вслуша и в нашата Декларация, и в исканията на други политически сили по повод дипломатическата война по случая „Скрипал“. Подкрепяме политиката на мир и сътрудничество със Западните Балкани и с целия Балкански полуостров.
Изразяваме нашата открита и ясна позиция:
НЕ на нарастващата милитаризация, НЕ на участието на България в недоказани конфликти! НЕ на нападенията, над която и да е държава, в разрез с международното право и решенията на ООН!
Смятаме, че българското правителство и парламент трябва много ясно и категорично да ОСЪДЯТ тези удари, както и изрично да обявят, че България ще спазва възможно най-стриктен НЕУТРАЛИТЕТ! Никаква криворазбрана съюзническа солидарност, която за нула време може да ни превърне в театър на военни действия или най-малкото - донор на пушечно месо в нова "коалиция на желаещите"!
Смятаме, че левите партии в България и по света трябва ясно и категорично да се обявят срещу войната и срещу нарушаването на международното право, както направиха двама от най-видните световни леви лидери – Джереми Корбин във Великобритания и Бърни Сандърс в САЩ. Трябва да бъдем солидарни, но солидарни в мира, не във войната!
Живеем във все по-опасни времена. Искат да ни вкарват отново и отново в най-различни войни. Да кажем „НЕ на войната“! Това не са нашите войни. Не ни правете част от тях! Всички заедно срещу войната!"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Колективната система за сигурност в НАТО не неглижира изграждането на наш собствен отбранителен капацитет, а напротив – налага го

Президентът Румен Радев: Колективната система за сигурност в НАТО не неглижира изграждането на наш собствен отбранителен капацитет, а напротив – налага го

16 Април 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Колективната система за сигурност в НАТО не неглижира изграждането на наш собствен отбранителен капацитет, а напротив – налага го. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с предстоящият Консултативен съвет за национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Националната сигурност винаги е актуален проблем особено във все повече влошаващата се среда на сигурност. Очаквам на този Консултативен съвет за национална сигурност да стане ясно още веднъж какви са мерките, предприемани от България, за неутрализация на рисковете и заплахите за нашата сигурност. Преди почти една година – на 30 май, имаше такъв съвет и ясно взети решения за изграждане на необходимите отбранителни способности, за модернизацията на българската армия, за повишаване статуса на военнослужещите“, каза още той и посочи, че иска да чуе отговори какво трябва да се направи, за да бъдат изпълнени тези решения.
„Ще разгледаме обстановката не само в Сирия, но и в България. Ще коментираме и неспокойната обстановка на Балканите – какво правят съседите около нас, какви модернизационни програми разгръщат, какви разходи имат за въоръжение и за какво се готвят. А също така и какво правим ние като модернизационни програми и като мерки, които трябва да вземем. Колективната система за сигурност в НАТО, колективната отбрана не неглижира изграждането на наш собствен отбранителен капацитет, а напротив – налага го и всички ние трябва да го осъзнаем“, обясни президентът Радев,
На въпрос дали позицията на България по отношение на въздушните атаки към Сирия е била съгласувана с него, той отговори: „Не, не беше съгласувана, но мога да кажа, че служба „Военна информация“ и Държавна агенция „Разузнаване“ свършиха своята работа и успяха да информират най-вече нашите граждани, които се намират на тази територия.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света вместо да го намалява

Президентът Румен Радев: Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света вместо да го намалява

16 Април 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Операцията в Сирия доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести и това увеличава риска за света вместо да го намалява. Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, във връзка с предприетите атаки срещу Сирия от страна на САЩ, Франция и Великобритания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за тази операция военният ефект е пренебрежим, политическият ефект – предимно вътрешен, икономически – загуба на повече от милиард долара. Тази операция доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести засега и това увеличава риска за света вместо да го намалява“, каза още президентът Радев.
Той посочи, че ситуацията в Сирия се различава от двете войни в залива, Косово и Либия. „Тогава беше просто – имахме коалиция срещу режим. А сега на театъра на военните действия в Сирия имаме, от една страна САЩ, Франция и Великобритания, а от други – Иран, Русия и т.н., които провеждат самостоятелни операции. Асад е подкрепян от Русия с възстановена военна мощ и с осезаемо присъствие. Трябва да се осъзнае още и че в тази ситуация не могат да се предлагат стратегии от отминали конфликти, защото те могат да ни поставят пред още по-големи предизвикателства. Политиците на всички страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират своите политически амбиции. Трябва обаче да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора с техните амбиции и страхове. И само едно изтърване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Ето това трябва да се отчита и затова моят призив е по-малко оръжия, повече диалог“, каза президентът Радев.
Цветилена СИМЕОНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Москва заяви, че „няма да се меси“ в разследването на ОЗХО в  Сирия

AFP: Москва заяви, че „няма да се меси“ в разследването на ОЗХО в Сирия

16 Април 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Хага. Руското правителство пое ангажимента да не се меси в работата на мисията по установяването на фактите на ОЗХО, изпратена в Сирия, за да разследва предполагаемото нападение в град Дума, предава AFP.
„Русия потвърждава намерението си да предостави безопасност и сигурността на мисията и няма да се меси в дейността ѝ“, съобщава руското посолство в Холандия. То също така осъди САЩ, заявявайки, че ударите им по обектите в Сирия са „опит да се подкопае дейността на мисията“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ОЗХО започна извънредно заседание по химическото нападение в Дума

AFP: ОЗХО започна извънредно заседание по химическото нападение в Дума

16 Април 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Хага. Организацията за забрана на химическото оръжие започна извънредно заседания по възможната употреба на химическо оръжие в сирийския град Дума, предава AFP.
„Срещата започна току що“, заяви анонимен източник от ОЗХО. По-рано британският, френският и руският посланик в Холандия пристигнаха в централата на организацията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Посланиците на Русия и Франция са пристигнали в централата на ОЗХО на среща, посветена на сирийския град Дума

AFP: Посланиците на Русия и Франция са пристигнали в централата на ОЗХО на среща, посветена на сирийския град Дума

16 Април 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Хага. Руският и френският посланик в Холандия са пристигнали на извънредни преговори по Сирия, свикани от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), предава AFP.
ОЗХО трябва да започне срещата в 8:00 часа местно време (11:00 българско) в централата си в Хага след възможното нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума. В момента комисия за установяване на истината на международната организация е пристигнала в Сирия, за да провери данните за нападението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: По принцип позицията, която зае България за ударите в Сирия, е правилна

Вицепремиерът Валери Симеонов: По принцип позицията, която зае България за ударите в Сирия, е правилна

16 Април 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. По принцип е правилна позицията, която зае България. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в предаването „България сутрин“ по BG on Air във връзка с въздушните удари в Сирия, които бяха нанесени рано в събота сутринта от САЩ, Великобритания и Франция. „Позицията на вицепремиера на Р България не може да е различна от тази на неговите колеги. Той може да има някакво собствено мнение, но няма да го каже“, коментира Симеонов.
На въпрос дали не се чувства понякога вълк единак и битката, който води срещу най-силните мъже в държавата, не е ли опасна, вицепремиерът отговори: „Познавайки моя манталитет, аз съм по-скоро гергьовско агънце. Как можахте да ме сравните с вълк? За мен работно време вицепремиер не трябва да има. Получавал съм заплахи и то директни. В България престъпността е интелигентна и бързо усъвършенстваща се. В Европа няма аналог на българския престъпник. Неслучайно българските престъпници са тези, които създават новостите, въвеждат нови технологии. Копирането на карти от Филипините до Аржентина като цяло в по-голямата си част се ръководи от българи“.
Според него заплатите на държавните служители трябва да бъдат поне два пъти по-високи, за да бъдат по-спокойни по отношение на работата си и да не се поддават на корупция.
За избягалите затворници от Софийския затвор Симеонов коментира, че отговорността трябва да се понесе от ръководителите на затвора, а не от правосъдния министър Цецка Цачева.
„Не си изпускам нервите, нищо случайно не казвам. Винаги го обмислям предварително. Това, че някой път търся изразни средства, с които моите мисли, идеи и съждения да стигнат до по-широк кръг от хора, не го правя случайно, а нарочно“, добави още Валери Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Екатерина Захариева ще участва в Съвет „Външни работи“ в Люксембург

Министър Екатерина Захариева ще участва в Съвет „Външни работи“ в Люксембург

16 Април 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвет „Външни работи“, който ще се проведе в Люксембург. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Първите дипломати на ЕС ще обсъдят ситуацията в Сирия, в контекста на последните събития в страната и подготовката за предстоящата на 24 - 25 април в Брюксел конференция по Сирия и региона, като се очаква Съветът да приеме и заключения по темата. Министрите ще проведат дискусия по отношенията ЕС-Русия във връзка с последните развития. Ще бъдат обсъдени резултатите от прилагането на 5-те принципа за развитие на връзките с Москва и тяхната ефективност. В дневния ред на Съвета е включена и темата за Западните Балкани, в контекста на обявената на 6 февруари Стратегия на ЕК за региона. Вицепремиерът Екатерина Захариева ще информира колегите си за хода на подготовката на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 17 май. Първите дипломати на 28-те ще проведат и дискусия по ситуацията в Иран, включително споразумението по ядрената му програма. Министрите ще обменят мнения и относно бъдещето на инструментите за външна дейност в следващата Многогодишна финансова рамка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Москва може да даде достоен отговор на всеки опит за силов натиск от страна на САЩ

МВнР на Русия: Москва може да даде достоен отговор на всеки опит за силов натиск от страна на САЩ

15 Април 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия има възможности да даде достоен отговор на всеки опит за силов натиск от страна на САЩ> Това заяви в неделя директорът на Департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към Министерството на външните работи на Русия Владимир Ермаков на асамблеята на Съвета по външна и отбранителна политика, предава ТАСС.
„В момента, през 2018 година, ние виждаме, че военно-техническото разположение на силите се промени кардинално в полза на Русия, - подчерта Ермаков. – Имаме достоен отговор на всеки опит за силов натиск от страна на САЩ“.
„Американският мит, че навлизаме в епоха на повсеместно и безразделно тяхно доминиране не просъществува повече от десет години, а сега вече е очевидно, че той отиде в небитието. Русия се върна на своите исторически предначертани позиции на един от гарантите на стабилността и справедливостта в глобалните отношения на основата на международното право“, отбеляза той.
„Рано или късно, на нашите американски колеги ще им се наложи да се договарят с нас. При това, най-вероятно, би било по-добре за тях да го направят отрано, отколкото по-късно, тъй като военно-технологическата тежест на САЩ в света постоянно пада“, обърна внимание руският дипломат.
„Днешната ситуация се характеризира с безпрецедентното свиване на пространството за конструктивно взаимодействие. Основната причина е неготовността на САЩ и съюзниците им да признаят обективната реалност на вече зародилия се полицентричен световен ред“, отбеляза Ермаков.
„Осъзнаването на невъзможността да се продължи периода на своето едностранно доминиране в световните работи предизвиква нервозност и довежда до подобни неадекватни действия като санкциите, силовата принуда и просто неетичните междудържавни отношения, - заяви той. – В този смисъл надпреварата във въоръжаването, разбира се, не е блъф, а много опасна реалност, оказваща съществено подривно влияние на глобалната стабилност и международната сигурност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. проф. Димитър Недялков: Ударите в Сирия са повече политическа козметика, отколкото реално нанасяне на поражения

Полк. проф. Димитър Недялков: Ударите в Сирия са повече политическа козметика, отколкото реално нанасяне на поражения

15 Април 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. По моя предварителна преценка това е повече политическа козметика, отколкото реално нанасяне на поражения. Това каза за Агенция „Фокус“ полк. проф. Димитър Недялков - Катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ във Военната академия „Г. С. Раковски“, във връзка с нанесените от САЩ, Великобритания и Франция удари вчера сутринта в Сирия. „В случая можем да кажем, че не е задействана като цяло единната интегрирана система за противовъздушна отбрана, която е разгърната съвместно с Русия. Можем да кажем, че в отбранителните действия на сирийските въоръжени сили са използвани основно системи от съветско време. Варират различни данни – от 10 свалени крилати ракети до 70 и повече“, обясни полк. Недялков. По думите му по обща оценка до голяма степен този масиран въздушен удар се оценява доста противоречиво като нива на ефикасност. „Може би след няколко дни ще има и окончателни експертни оценки за това до колко е ефективен. По моя предварителна преценка това е повече политическа козметика, отколкото реално нанасяне на поражения. За съжаление, при неутрализиране на действията на крилатите ракети, неминуемо е имало и човешки жертви от гражданското население, които предполагам засега не се оповестяват“, допълни той.
Според него целта на тези удари е оперативна. „На практика да бъде лишена цивилната армия от част от своя военен потенциал – ограничаване на възможностите на определени формирования да се включат в бойните действия и на определени бази. Имам предвид авиационната база до Дамаск, която беше използвана при нанасянето на въздушни удари срещу опозицията. Според мен нещата ще деескалират“, коментира полк. Недялков и добави, че не е изключено нанасянето на вторични удари, но те ще носят белега на затихващо действие, отколкото на продължаваща ескалация. „Въпросът с деескалирането е свързан и с ответните реакции, особено на Русия. Не мисля, че ще има мащабен отговор на тези действия предвид това, че се казва, че явно е имало обмен на информация за тези удари, което е помогнало да не се нанесат големи човешки жертви“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. проф. Димитър Недялков за ударите в Сирия: Кръгът от цели може би е доста по-широк от този, който се съобщава

Полк. проф. Димитър Недялков за ударите в Сирия: Кръгът от цели може би е доста по-широк от този, който се съобщава

15 Април 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Кръгът от цели може би е доста по-широк от този, който се съобщава. Това каза за Агенция „Фокус“ полк. проф. Димитър Недялков - Катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ във Военната академия „Г.С. Раковски“, във връзка с нанесените от САЩ, Великобритания и Франция удари вчера сутринта в Сирия. „Може би не са ударени само складове за химическо оръжие и компоненти за командване и управление на сирийската армия, а и оперативни тактически цели построени от сирийската правителствена армия в територии близки до Дамаск, включително едно от оперативните летища на режима, както и на елитни формирования от ранга на бригада“, коментира полк. Недялков. По думите му все още няма данни доколко тези удари са ефикасни, но все пак е разбираемо, че няма как 100 ракети да бъдат пуснати по няколко цели. Според него това е значително по-голям набор, след като се използват толкова много боеприпаси.
„Ударите, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха в Сирия, се очакваха. Надявах се да не се случи, но то стана. Основните системи, които участваха във въздушния удар, са крилатите ракети. Различни са източниците, които ги преброяват, има различни сведения. Като осреднена величина, се казва, че са над 100. По други официални данни са малко над 70 използваните крилати ракети. Лесно беше да се предвиди, че основното средство за нанасяне на въздушния удар са ракети „Томахоук“. Над 57 такива са изстреляни основно от корабни платформи. Обхватът на действието на ракетите е около 1600 км“, обясни полк. Недялков и добави, че новото в тези удари, което със сигурност е заинтригувало военните експерти, са т.нар. нови крилати ракети от тип Joint Air-to-Surface Standoff Missile. „Изстреляни са 19 такива ракети от два бомбардировача. Това е значително по-модерно оръжие от „Томахоук“. Предвижда се именно те да заменят „Томахоук“ като ударно средство на съюзниците. Има два варианта, за които се предполага, че са изстреляни. Единият е с по-близко действие от порядъка на 320 км. В дадения случай изстрелването е станало на дистанция между 800 и 1000 км от целта. Използвани са ракети с по-голям радиус на действие и с по-малка бойна глава от порядъка на 450 кг“, посочи той. Според него може да се предполага, че това са ракетите, които на практика са поразили целите, без да бъдат прихванати от сирийската противовъздушна отбрана. „Интересно е, че голяма част от обстрелваните цели предварително са взели мерки за изтегляне на основната част от съоръженията и личния състав. Може би е станал предварителен обмен на информация за това кои цели и кога горе-долу ще бъде нанесен ударът предвид факта руски представители да не пострадат от тези авиационни удари. Това също се предполагаше в предварителните коментари“, каза още полк. проф. Димитър Недялков.
Люба АЛЕКСИЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След ракетните удари в Сирия: Държавният глава на Германия призова САЩ и Русия за нова мирна инициатива за Сирия

След ракетните удари в Сирия: Държавният глава на Германия призова САЩ и Русия за нова мирна инициатива за Сирия

15 Април 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. След ударите в САЩ, Франция и Великобритания президентът на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова Вашингтон и Москва да стартира нова инициатива за мир инициатива за Сирия.
В интервю за Bild am Sonntag Щайнмайер заяви: „В крайна сметка няма да е възможно без регионалните съседи, но нищо не започва без САЩ и Русия. Великите сили носят по-голяма отговорност. Първата стъпка трябва да бъде взета тук, това е, което Путин и Тръмп дължат на света. Ако Вашингтон и Москва не намерят начин да уредят въпроса Сирия помежду си, шансовете за подобряване на ситуацията в страната са равни на нула!"
В същото време германският президент подчерта рисковете от конфронтация между САЩ и Русия. „За първи път през последните седем години на война в Сирия има сериозен риск от пряка конфронтация на САЩ и Русия. Днес ние се намираме в нов етап на ескалация в руско-американските отношения".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Експерти на ОЗХО започват работа в сирийския град Дума

AFP: Експерти на ОЗХО започват работа в сирийския град Дума

15 Април 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Инспекторите от контролния орган на Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) започнат разследване на мястото на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, предава AFP.
„Екипът пристигна в Дамаск в събота и трябва да отиде в Дума в неделя", заяви заместник-министърът на външните работи Айман Сусан пред агенцията.
Делегация от експерти от базирана в Хага организация има за задача да разследва атаката от 7 април срещу Дума, за която редица организации, сред които и „Белите каски“ съобщиха, че е химическа. Западните държави твърдят, че при атаката са използвани химически вещества, най-вероятно хлор и зарин, и са убити най-малко 40 цивилни граждани.
Предполагаемата атака, която Дамаск и съюзникът й Москва отрекоха, доведе добезпрецедентна вълна от ракетни удари в Сирия от страна на САЩ, Франция и Великобритания в събота.
Сусан повтори обещанието на сирийското правителство, че химическите експерти ще могат да разследват безпрепятствено. „Ще гарантираме, че те ще могат да работят професионално, обективно, безпристрастно и без никакъв натиск", увери представителят на Дамаск.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Не очаквам ударът в Сирия да влоши отношенията между София и Москва

Министър Екатерина Захариева: Не очаквам ударът в Сирия да влоши отношенията между София и Москва

15 Април 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Не очаквам ударът в Сирия да влоши отношенията между София и Москва. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ.
„България е част от ЕС и НАТО и международната общност и няма как да приветстваме и да сме доволни от използването на химическо оръжие. Това, което силно се надявам е да се стигне най-сетне до решение и резолюция на Съвета за сигурност и да се върнем към международното право“, допълни Захариева. По думите ѝ използването на химическо оръжие е било "червената линия, престъпена за пореден път", а с атаката в Сирия демократичната международна общност е показала, че не може да търпи повече.
„Много важно е това, което се стреми цялата международна общност, включително и България е да се премине към изпълнение на резолюцията на ООН, а това именно е плавният политически преход. Неслучайно, ако прочетете внимателно и в общото изявление на ЕС, и на НАТО, и в нашето се призовава към възобновяване на политически диалог“, каза Захариева и допълни, че решението в Сирия трябва да е политическо, а не военно.
Според нея атаката в Сирия няма да компрометира разследването за химическо оръжие там. „Надявам се да се окаже пълно съдействие от страна на режима на експертите, които са там. Решението да се изпратят експерти от Организацията за забрана на химическо оръжие беше мярка след като не беше постигнато съгласие за експертна мисия на ООН“, допълни Захариева. Във връзка с реакцията на Русия и твърдението ѝ, че атаката в Сирия е нарушаване на международните норми, Захариева коментира, че международното право е било нарушено с извършването на поредната химическа атака. „Разбира се, че не е идеална ситуацията, в която няма решение на Съвета за сигурност за извършване на тези удари“, каза Захариева. Според нея ескалацията между САЩ и Русия е налице. „Това, което се случва в момента в ООН. Знаете, че вчера Русия предложи резолюция за осъждане, очаквано тя не беше приета. Днес Франция, заедно с Великобритания и САЩ, но по инициатива на Франция ще предложат план за Сирия, свързан с възобновяване на експертната мисия за независима оценка на това, което се случи там. Много се надявам да се върнем на масата на дипломацията, към Женевския процес и резолюцията на ООН от 2015 г. за политическо решение в Сирия и всъщност това да бъде нова глава, т.е. връщане към старите решения, които за съжаление не се изпълняват повече от година“, допълни Захариева. Тя посочи, че не очаква конкретно този удар да влоши отношенията между София и Москва. На въпрос дали ще има посещение на президента Владимир Путин в България, Захариева отговори, че няма дати за такова, но уточни, че ще има посещение на държавния глава Румен Радев в Руската федерация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: След ударите в Сирия: Париж планира нова дипломатическа инициатива

FAZ: След ударите в Сирия: Париж планира нова дипломатическа инициатива

15 Април 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Париж. След ракетните удари в Сирия на САЩ, Великобритания и Франция на преден план отново бе поставен въпросът за прекратяване на бушуващия от 2011 г. насам кръвопролитен конфликт, а инициативата дойде тъкмо от Париж, коментира германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Франция обяви дипломатически ходoве в Съвета за сигурност на ООН и на равнище Европейски съюз. Министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви пред телевизионния канал TF1: „Ще представим инициативата още в понеделник - в Съвета за сигурност в Ню Йорк, в Брюксел по време на срещата на външните министри , и пред всички, които биха искали да се запознаят с нея".
Що се отнася до Германия, която отказа да подкрепи военно действията на трите западни държави, то държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова колегите си от САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, да предприемат съвместни действия за гарантиране на мира в Сирия. „Великите сили носят по-голяма отговорност. Тръмп и Путин дължат това на света“, подчерта германският президент.
От редакцията припомнят, че ударите на САЩ, Великобритания и Франция бяха в отговор на предполагаемата химическа атака срещу град Дума от 7 април. Междувременно сирийската армия обяви, че е възвърнала пълен контрол над Източна Гута, последният бастион на бунтовниците в Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Най-малко 20 души са загинали при взрив в Алепо

ТАСС: Най-малко 20 души са загинали при взрив в Алепо

15 Април 2018 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Алепо. Най-малко 20 души са загинали при взрив в Алепо, предава TACC по информация на телевизионния канал CNN Turk.
Взривът е избухнал в ирански тренировъчен лагер на юг от Алепо. На мястото на взрива има спасителни екипи и линейки, Преди експлозията в небето са забелязани самолети с неизвестна засега принадлежност. Информация за причините за взрива, както и официална информация за инцидента засега няма.

Превод и редакция: Юлиян Марков

br />

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Брекзит е истинската причина Великобритания да се включи в ударите срещу Сирия

Sunday Express: Брекзит е истинската причина Великобритания да се включи в ударите срещу Сирия

15 Април 2018 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит е истинската причина Великобритания да се включи в ударите срещу Сирия, смята експерт, цитиран от британския вестник Sunday Express.
В интервю пред ВВС, цитирано от вестника Джъстин Бронк смята, че решението на премиера за участие в ударите срещу Сирия е свързано с напускането на Европейския съюз и стремежа на Обединеното кралство да се представи като глобален играч на международната сцена и увеличи влиянието си в световен мащаб, губейки влиянието си в Европа.
Също така експертът отбелязва, че американският президент е потърсил контакт първо с френския си колега, което допълнително амбицира Великобритания да се докаже, че не е второстепенен партньор на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ, Франция и Великобритания поискаха ново разследване на ООН на химическата атака в Сирия

AFP: САЩ, Франция и Великобритания поискаха ново разследване на ООН на химическата атака в Сирия

15 Април 2018 | 03:07 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ, Франция и Великобритания поискаха ново разследване на ООН на химическата атака в Сирия, предава AFP,.
Трите съюзнически държави са представили нов проект за резолюция на Съвета за сигурност, който също така настоява за безпрепятствена хуманитарна помощ, налагане на примирие и настояване Сирия да се включи в мирни преговори под егидата на ООН.
Този ход показва, че Западът е готов да се върне на полето на дипломацията след нощните бомбардировки от събота според агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Силна експлозия е чута в южната част на провинция Алепо в Сирия

AFP: Силна експлозия е чута в южната част на провинция Алепо в Сирия

15 Април 2018 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Алепо. Силна експлозия е чута в южната част на провинция Алепо в Северна Сирия в близост до база на ирански бойци и шиитски милиции, подкрепящи правителството на Башар Асад, предава AFP.
Причината за експлозията засега е неясна – въздушен удар или инцидент в оръжеен склад. Това се казва в съобщение на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека.
Според ръководителя на обсерваторията, в района са дислоцирани ирански войници, както и техни съюзници от Афганистан.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): САЩ и съюзниците им рискуват руски отговор на ударите по Сирия

Global Times (Китай): САЩ и съюзниците им рискуват руски отговор на ударите по Сирия

14 Април 2018 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Пекин. САЩ и съюзниците им рискуват руски отговор на ударите по Сирия, пише китайското англоезично издание Global Times.
Американският президент Доналд Тръмп съобщи в петък, че е заповядал стачки на сирийския режим в отговор на химическа атака миналия уикенд. Той каза, че ударите са съгласувани с Франция и Обединеното кралство. Сирийският президент Башар Асад заяви, че страната му е "нападната" от трите държави. Руското посолство в САЩ заяви в изявление, че "обидата на президента на Русия е неприемлива и недопустима".

В сензационно изявление Тръмп твърди, че правителството на Башар Асад използва химическо оръжие за цивилни граждани. Той каза, че "злите и отвратителни атаки оставиха майките и бащите, бебетата и децата да се гърчат от болка и да се борят за глътка въздух." Това не са действията на човек, а са престъпления на чудовище ". Доналд Тръмп предупреди Русия, че тя трябва да реши дали да продължи по този път или да се присъедини към цивилизованите нации като сила за стабилност и мир ".

Фактите не могат да бъдат изкривени. Тези удари не бяха разрешени от ООН и бяха насочени към законно правителство на държава-членка на ООН. САЩ и европейските съюзници започнаха удари, за да накажат президента Башар Асад за предполагаема химическа атака в Дума миналата седмица. Не е потвърдено, обаче, дали атаката с химическо оръжие се е случила, или ако е така, дали правителствени сили или опозиционни сили са я осъществили. Международните организации все още не са извършили официално разследване.
Ситуацията все още се формира. Администрацията на Тръмп заяви, че ще спре ударите. Но колко време ще продължат военните действия и дали Русия ще отговори, както твърдеше преди това, остава неясно. Западните страни продължават да тормозят Русия и изглежда не се страхуват от възможната контраатака. Тяхната арогантност поражда риск и опасност.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

POLITICO: САЩ  са готови за възможни бъдещи удари срещу Сирия

POLITICO: САЩ са готови за възможни бъдещи удари срещу Сирия

14 Април 2018 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ са готови за възможни бъдещи удари срещу Сирия, пише авторитетното американско издание POLITICO.
Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заявява; „Ние искаме да запазим натиска“.
„Нашата стратегия за Сирия не се е променила, обаче сирийският режим ни принуди да действаме заради повтарящата се употреба на химически оръжия“, добавя тя, като подчертава, че САЩ няма да позволят режимът на Асад да продължава да нарушава международната забрана на подобни оръжия.
Предавайки разговора си с американския президент тя заявява: „Аз говорих с президента тази сутрин и той каза, че ако сирийският режим използва този отровен газ отново САЩ са готови. Когато нашият президент начертае „червена линия“, нашият президент я налага“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Посланикът на Русия в ООН нарече политиката на САЩ и съюзниците им „Дипломация на митовете“

Интерфакс: Посланикът на Русия в ООН нарече политиката на САЩ и съюзниците им „Дипломация на митовете“

14 Април 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Посланикът на Русия в ООН Василий Набензя нарече политиката на САЩ и съюзниците им „Дипломация на митовете“, предава руската агенция Интерфакс.
Дипломатът казва: „Вие създавате тези митове и заставяте всички да вярват в тях. Ние противопоставяме факти на вашите митове и реалната картина на случващото се. Но вие това нито го виждате, нито искате да чуете, просто игнорирате това, което ви казват“
Набензя заявява това, след като Съветът за сигурност на ООН отхвърли проектът за резолюция, внесен от Русия, осъждащ въздушните удари на САЩ и съюзниците им срещу Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съветът за сигурност на ООН не прие проекторезолюцията за ударите в Сирия, внесена от Руската федерация

ТАСС: Съветът за сигурност на ООН не прие проекторезолюцията за ударите в Сирия, внесена от Руската федерация

14 Април 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН не прие проекторезолюцията за ударите Сирия, внесена от Руската федерация, предава TACC.
В подкрепа на резолюцията гласуваха Русия, Боливия и Китай, Против гласуваха осем страни членки, сред които и САЩ, Франция и Великобритания, които са постоянни членове на Съвета за сигурност и имат право на вето. Въздържаха се четири страни – Казахстан, Перу, Екваториална Гвинея и Етиопия.
В подготвения проекта за резолюция се изразява възмущение от „агресията против Сирийската Арабска република от страна на САЩ и техните съюзници, нарушаващи международното право и Устава на ООН“. В документа се осъждат действията на западните страни, към които е отправено искане „веднага и без всякакво забавяне“ да прекратят агресията срещу Сирия, а също така за напред да се въздържат „от по-нататъшни силови действия в нарушение на Устава на ООН“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българското правителство разглежда нанесените от САЩ, Великобритания и Франция въздушни удари в Сирия като предупреждение за прекратяване употребата химическо оръжие (ОБЗОР)

Българското правителство разглежда нанесените от САЩ, Великобритания и Франция въздушни удари в Сирия като предупреждение за прекратяване употребата химическо оръжие (ОБЗОР)

14 Април 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
София. Българското правителство разглежда нанесените от САЩ, Великобритания и Франция въздушни удари в Сирия като предупреждение за прекратяване употребата химическо оръжие. Това стана ясно от думите на вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която представи декларация от името на кабинета след извънредна среща между премиера Бойко Борисов, ресорните министри от кабинет и шефовете на специалните служби. Срещата беше проведена във връзка с извършения от 3:42 часа българско време до 5:10 часа ракетен удар от страна на САЩ, Великобритания и Франция ракетен удар по обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия. Повод за атаката стана инцидентът от 7 април в сирийския град Дума, където, според някои твърдения, е било употребено химическо оръжие. В събота на място трябваше да започне работата на експертите от Организацията за забрана на химическо оръжие.
След срещата в Министерски съвет Екатерина Захариева заяви, че използването на химическо оръжие е военно престъпление, а виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност. Вицепремиерът подчерта, че единственото решение за Сирия трябва да бъде политическо и всички международни играчи трябва да положат максимални усилия за възстановяването на формат за водене на преговори. Захариева уточни, че не очаква никакъв ответен удар от страна на Русия, защото не е имало атаки срещу бази, свързани с руската страна. Вицепремиерът добави още, че от няколко дни са имали информация за рамките, в които ще се проведе военната операция в Сирия.
Военният министър Красимир Каракачанов допълни, че няма мигрантска вълна от Сирия към Турция и България и увери, че „Гранична полиция“ и военните, които участват в защитата на границата, изпълняват своите задълженията. Каракачанов препотвърди думите на Захариева, че ударът е единична атака, която е предупредителен изстрел и има за цел да предупреди управляващите да не използват химически оръжия.
По-рано военният министър увери, че няма пряка опасност за страната ни след военните удари в Сирия. Той заяви, че България няма място в конфликта в Сирия, тъй като ударите там са приключили и всичко говори, че последващи действия няма да има. Каракачанов застъпи тезата, че позицията на България трябва да бъде умерена в търсене на комплексно решение, а не с военна сила.
Нападението коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя определи като недопустима употребата на химическо оръжие и добави, че конфликтът в Близкия Изток не може да бъде решен с военни средства, тъй като това само задълбочава проблемите. „Решение на кризата може да бъде постигнато само по политически начин, с устойчиво политическо решение. Мястото на това решение е Съвета за сигурност към ООН. Надяваме се, че там ще се свали напрежението и в диалог и във взаимно разбирателство ще бъде изготвена трайно позиция“, коментира Нинова.
По темата мнение изказа и лидерът на АТАКА и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров. „Това, че си голяма страна със силна икономика и военна мощ, не означава, че може да изпращаш ракети, където решиш“, коментира той и подчерта, че според него основният въпрос по отношение на случващото е дали е нарушено международното право при ударите срещу Сирия.
Агенция „Фокус“ потърси за мнение водещи експерти в отношенията в Близкия Изток, които да коментират целта и последствията от нанесените въздушни удари в Сирия.
Арабистът проф. Владимир Чуков прогнозира, че няма как нападение със 120 ракети да доведе до глобален конфликт. По думите му с атаката в Сирия американският президент Доналд Тръмп цели да докаже на света, на опонентите и съюзниците си, че има нетърпимост към режима на Башар Асад. Той заяви, че очаква силна дипломатическа и политическа офанзива от страна на Русия, в която да обвини САЩ, Великобритания и Франция, че са действали неправомерно.
Според експерта по антитероризъм Христо Смоленов атаките срещу Сирия са продължение на дипломацията с малко по-различни средства и отбеляза, че Европа е заинтересована да бъде медиатор за деескалация на конфликта в Сирия.
Ръководителят на Военното разузнаване в периода 1991-1993 г. и бивш министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков зави, че Съветът за сигурност към ООН трябва да излезе с резолюция срещу атаката в Сирия, защото е извършена без съгласието му. Той отбеляза, че САЩ, Великобритания и Франция много предвидливо избегнаха да засегнат руски и ирански интереси в Сирия и заяви, че до големия конфликт има само една крачка.
Бившият ръководител на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров заяви, че ударът срещу Сирия не би могъл да се определи като друго, освен като агресия срещу суверенна държава на базата на непотвърдени данни за употреба на химическо оръжие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия не получи подкрепата на СС на ООН за осъждане на ракетните удари срещу Сирия

AFP: Русия не получи подкрепата на СС на ООН за осъждане на ракетните удари срещу Сирия

14 Април 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Русия не получи подкрепата на Съвета за сигурност на ООН за проекторезолюцията си за осъждане на ракетните удари на САЩ, Франция и Великобритания над Сирия, в отговор на предполагаемата химическа атака в град Дума, предава AFP.
Проекторезолюцията бе подкрепена от три страни, осем бяха против нея а четири се въздържаха.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Drive: Всички детайли за ракетната атака в Сирия, които представи Пентагонът

The Drive: Всички детайли за ракетната атака в Сирия, които представи Пентагонът

14 Април 2018 | 20:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. По-малко от дванадесет часа, след като САЩ, заедно със своите съюзници Франция и Великобритания, осъществи серия от ракетни удари по обекти, свързани с химическия арсенал на сирийското правителство, Пентагонът даде брифинг, на който представи повече детайли за атаката. Американският електронен портал The Drive представи основните подробности от мероприятието:
- Говорителят на Пентагона Дана Уайт настоя, че „тази операция не представлява промяна в политиката на САЩ“ и не е опит за сваляне на Асад или въвличане в гражданската война в Сирия
- Тя е отговор на „нелегалните тактики“ на режима на Асад, който продължава да употребява химически оръжия, което представлява морален императив за интервенция.
- Генерал-лейтенант Кенет МакКензи, началник на Обединения щаб на ВС на САЩ, заяви, че сирийците не са успели да осъществят „материална намеса“ в операцията и всички ракети са достигнали до своите цели
- МакКензи заяви, че не е имало индикации за военен отговор от „актьорите“ в Сирия, но американските войници в страната продължават да са във висока готовност да се защитят.
- Той описа мисията, координира така, че 105-те ракети са ударили своите мишени в около 4:00 местно сирийско време, като „прецизна, съкрушителна, ефективна“.
- Операцията е „нанесла значителни щети“ на сирийската инфраструктура за химически оръжия и въпреки съобщенията за евакуацията на част от оборудването за производство и други материали, някои съоръжения най-вероятно са били прекалено големи, за да бъдат преместени на друго, сигурно, място.
- 76 ракети са ударили Научно-изследователския център Барза в Дамаск, включително 57 „Томахоук“ и 19 други крилати ракети с въздушно базиране.
- 22 ракети са ударили склада за химически оръжия западно от Хомс, включително девет TLAM – всички, изстреляни от американски кораби – осем ракети Storm Shadow с въздушно базиране, изстреляни от британски самолети и три Missile de Croisière Naval крилати ракети от френски фрегати, както и две крилати ракети SCALP с въздушно базиране, изстреляни от френски самолети.
- Седем френски ракети SCALP са ударили свързания с втората мишена комплекс от бункери.
- Морските сили са включвали подводницата от клас Virginia на американския флот USS John Warner, крайцерът от клас Ticonderoga USS Monterey и разрушителите от клас Arleight Burke USS Higgins I Laboon.
- Laboon и Moneterey са ударили целите си от Червено море, Higgins е изстрелвал ракети от северната част на Арабския залив, а John Warner е бил в Средиземно море.
- Общо, Monterey е изстрелял 30 ракети, Higgins – 23, Laboon – 7, а John Warner – 6.
- Френската фрегата от клас Aquitane Languedoc също е взела участие в операцията от Средиземно море.
- Самолетите са оперирали от бази из целия регион, включително бомбардировачите от ВВС на САЩ B-1B, които са изстреляли всички 19 ракети JASSM-ER, съпровождани от изтребители.
- Участие са взели и британски бойни самолети Tornado GR-4 и френски Rafale и Mirage 2000 многоцелеви изтребители. Великобритания и Франция са изпратили неназован брой придружаващи изтребители.
- МакКензи заяви, че сирийците са опитали да свалят връхлитащите ракети с 40 ракети земя-въздух, използвайки „балистична траектория“ и „без насочване“.
- Той добави, че тези ракети „е трябвало да паднат някъде“ и са представлявали заплаха за невинни цивилни.
- МакКензи заяви, че загубите от разрушените обекти ще бъдат значителни за Асад, но отказа да даде по-конкретна информация за моментното състояние на сирийските химически възможности.
- Той призна, че е възможно да има още химически атаки на сирийското правителство в бъдеще и че продължава да има още обекти, свързани с химическата инфраструктура, които не са ударени от САЩ и съюзниците им.
- Дана Уайт подчерта, че операцията се различава от тази срещу сирийската военновъздушна база „Шайрат“ миналата година и е била фокусирана върху неутрализирането на възможностите за производство на химическо оръжие, а не върху унищожаването на местата, от където могат да бъдат осъществени атаки.
- Тя отказа неколкократно да представи доказателствата на САЩ, че сирийското правителство е осъществило химическа атака в Дума и какви вещества са били използвани и заяви, че американското правителство все още оценява ситуацията.
- Тя обаче заяви, че правителството на САЩ продължава да е „сигурно“, че действително е имало атака с химически оръжия и сирийското правителство е отговорно за нея.
- МакКензи заяви, че американската армия е провела детайлен процес на определяне на целите, за да минимизира възможността за изтичане на химически вещества от трите обекта.
- Линията за комуникация с Русия остава отворена, но МакКензи не каза дали по нея е осъществена някаква дискусия по отношение на ударите.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Генералният секретар на ООН призова за въздържаност и избягване на ескалация в Сирия

Reuters: Генералният секретар на ООН призова за въздържаност и избягване на ескалация в Сирия

14 Април 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова всички страни „да покажат въздържаност в тези опасни обстоятелства и да избягват всякакви действия, които могат да доведат до ескалация на положението и да донесат допълнително страдание на сирийския народ“, предава Reuters.
В хода на изказването си на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за ударите на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия, Гутериш съобщи, че разследващият екип на ОЗХО вече е в Сирия и е готов да посети мястото на предполагаемата химическа атака в град Дума, която предизвика действията на западните държави.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: Хуманността ви идва само, когато се използват химически оръжия? Къде бяхте до сега?

Бинали Йълдъръм: Хуманността ви идва само, когато се използват химически оръжия? Къде бяхте до сега?

14 Април 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм приветства оглавяваните от САЩ ракетни удари по режима на Асад в Сирия и ги определи като „позитивна стъпка“, предава електронното издание на турския вестник Yeni Safak.
„Гледаме на това, като на позитивна стъпка, но трябва да се направи още много за дълготраен мир“, заяви Йълдъръм.
„Народът в Сирия е избиван от седем години. Зверствата се извършват постоянно. Защо хуманността ви идва, само когато се използват химически оръжия? Къде бяхте до днес?“ – попита той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Меглена Кунева: Без стратегия за бъдещето на Сирия няма как едно или друго действие да доведе до мир

Меглена Кунева: Без стратегия за бъдещето на Сирия няма как едно или друго действие да доведе до мир

14 Април 2018 | 18:37 | Агенция "Фокус"
София. Без стратегия за бъдещето на Сирия няма как едно или друго действие, ако не е част от общ план, да доведе до това, което Европейският съюз държи да се случи, а именно мир. Това каза за Радио „Фокус“ бившият еврокомисар Меглена Кунева. „При всички коментари, които се правят, трябва да се подчертава, че няма сила в света, която да е толкова убедена за мирните средства и за значението, което диалогът и дипломацията имат, в опазване на мира. Няма такава сила в целия свят. Европейският съюз е признат като глобален играч именно по отношение на диалога, по отношение на изграждане на съюзи за мир и в това няма абсолютно никакво съмнение. Тоест, ситуация, в която една или друга европейска страна може да бъде обвинена в някакви безразсъдни крачки, във войнолюбие, е просто изключено. Това е дълбоко против природата на Европейския съюз“, коментира Меглена Кунева. По думите й основният въпрос е, направи ли се всичко възможно от страна на Европейския съюз. „Моят отговор, който бих искала да кажа без колебание, е да, десетки пъти да. „Европейският съюз няма как да си затвори очите и не бива, когато става въпрос за убийство на мирни хора. Не може безнаказано да се нарушава най-важното човешко право – правото на живот“, каза Меглена Кунева. Според нея трябва всички страни да си припомнят защо са заедно. „Това е проект за мир, това е проект и за запазване на най-важното човешко право да можеш да живееш спокойно и да живееш свободно. А когато тези права са нарушени и нищо не помага да се защитят цивилни хора, Европейският съюз трябва да действа“, подчерта Кунева. Тя изрази надежда, че срещата, която се очаква в края на април в Брюксел, водена от Европейския съюз и ООН, ще покаже много отчетливо лидерството на Европа. Според нея България трябва да бъде готова да сподели отговорностите от това лидерство, което означава да се взимат трудни решения и да се отправят сериозни предупреждения. „Тази атака в Сирия беше такова сериозно предупреждение“, допълни Меглена Кунева.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: НАТО ще проведе извънредна среща за Сирия

Anadolu Agency: НАТО ще проведе извънредна среща за Сирия

14 Април 2018 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО ще проведе извънредна среща, на която трябва да бъдат обсъдени ударите на САЩ, Франция и Великобритания срещу режима на Асад, заяви представител на Алианса пред Anadolu Agency в събота.
Според думите на източника на турската агенция, Северноатлантическият съвет на НАТО ще проведе заседание в щаба на Алианса в Брюксел в събота следобед. Представителите на Обединеното кралство, Франция и САЩ ще запознаят съвета с подробности относно ударите в Сирия, добави източникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започна заседанието на Съвета за сигурност на ООН за ударите по Сирия

AFP: Започна заседанието на Съвета за сигурност на ООН за ударите по Сирия

14 Април 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН провежда извънредно заседание по искане на Русия, на което се обсъждат нанесените по Сирия ракетни удари от САЩ, Франция и Великобритания в отговор на предполагаемата химическа атака в Източна Гута, предава AFP.
Русия предложи прокеторезолюция за осъждане на нападението, но постоянният представител на Великобритания при ООН заяви, че ударите са „и правилни, и легални“ и целят облекчаване на човешкото страдание в Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Еманюел Макрон е отказал да предостави доказателства за „химическата атака“ в Дума на Владимир Путин

РИА Новости: Еманюел Макрон е отказал да предостави доказателства за „химическата атака“ в Дума на Владимир Путин

14 Април 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Западът не обосновава с нищо ударите по Сирия, освен с информациите взети от медиите и социалните мрежи, заяви в събота министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.
„Освен публикациите в медиите и социалните мрежи и това видео, достатъчно смешно за специалистите, не се привежда нищо повече“, заяви Лавров в хода на изказването си на Съвета по външна отбранителна политика.
„При това президента (на Франция Еманюел) Макрон, който заяви публично, че разполага с неопровержими факти, потвърждаващи употребата на химическо оръжие в Дума от режима, както те наричат Асад, разговаря онзи ден с президента Путин. В хода на разговора нашият президент се позова на публичните утвърждения на френския лидер за наличието на такива факти и помоли те да бъдат споделени... Отговорът е бил такъв – тайна. Ние не можем да предоставим тези данни, още повече, че това не е наша тайна“, добави Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Ударите на САЩ по Сирия говорят за желание да се помогне на екстремистите да възстановят своите редици

МВнР на Русия: Ударите на САЩ по Сирия говорят за желание да се помогне на екстремистите да възстановят своите редици

14 Април 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Ударите на САЩ, Великобритания и Франция по Сирия говорят, че те искат да дадат на екстремистите възможност да възстановят своите редици. Това се казва в разпространено в събота съобщение на Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.
От министерството обръщат внимание на това, че агресията е предприета в момент, когато сирийската войска продължава успешното настъпление срещу терористическите групировки, включително „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“.
„Получава се така, че САЩ и техните съюзници искат да дадат на радикалите и екстремистите възможност да повишат духа си, да възстановят своите редици и да завържат още повече кръвопролитията на сирийска територия, с цел да усложнят политическото разрешаване на конфликта“, посочиха от руското дипломатическо ведомство.
Освен това Москва призова членовете на Съвета за сигурност на ООН да дадат правилна оценка на ударите на западните страни по Сирия и да изключат възможността за рецидив на агресивните действия.
Както напомниха от министерството, на 14 април САЩ, заедно с Великобритания и Франция, в грубо нарушение на устава на ООН са извършили агресивен акт срещу Сирия, нанасяйки масирани ракетни удари по нейната територия. „Русия изисква спешно свикване на заседание на СС на ООН“, заявиха от руското МВнР. „Призоваваме членовете му и всички отговорни страни от международната общност да дадат правилната оценка на случилото се и да изключат възможността за рецидив на безразсъдните агресивни действия, поставящи под заплаха мира и сигурността в региона, който вече е дълбоко дестабилизиран в резултат от престъпните авантюри на САЩ и съюзниците им в Ирак и Либия“.
„Повече от сто крилати ракети с въздушно и морско базиране бяха изстреляни по редица мишени в Сирия. Сред обектите, подложени на нападение, са – научно-изследователският център в сирийската столица, щабът на републиканската гвардия, база на ПВО, няколко военни летища, армейски складове“, информират от руското министерство. „Нанесени са значителни материални щети, включително на гражданската инфраструктура. Медиите съобщават за пострадали. Техният брой се уточнява. Според данни на руското посолство в Дамаск, сред тях няма наши граждани“.
Осъждаме решително въоръжената агресия срещу Сирия“, подчертаха от дипломатическото ведомство. „Става дума за грубо нарушение на фундаменталните принципи на международното право, необосновано посегателство върху суверенитета на страна – пълноправен член на ООН, която в течение на много години води непримирима борба с тероризма на своя земя“.
От Москва обърнаха внимание на това, че тази акция „цели сплашване“ и е била предприета пред абсолютно измисленият предлог, че, уж, сирийските власти са използвали химическо оръжие в сирийския град Дума на 7 април т.г. „Бяха пренебрегнати представените от сирийското правителство и руската страна факти, свидетелстващи за това, че там е била устроена преднамерена и цинична инсценировка“, съобщиха от министерството.
„Ударите са нанесени в момент, когато инспекторите от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) трябваше да отидат в Дума със задачата да установят истината“, отбелязаха от дипломатическото ведомство. „Има всички основания да се предполага, че целта на нападението срещу Сирия е бола да се възпрепятства работата на инспекторите на ОЗХО“.
Освен това, както посочиха от руското МВнР, агресивният акт от страна на Запада срещу Сирия „нанася мощен удар по усилията, целящи да стимулират женевския политически процес на основата на резолюция 2254 на СС на ООН, в която е била потвърдена единодушно подкрепата за уважаването на териториалната цялост и суверенитета на Сирия“.
„Вече окончателно стана ясно, че тези на Запад, които се прикриват зад хуманитарна риторика и се опитват да оправдаят военното си присъствие в Сирия с потребността да се разгромят джихадистите, в действителност заедно с тях работят за разчленяването на страната“, подчертаха от дипломатическото ведомство. „Подобен извод се потвърждава и от категоричния отказ на САЩ и техните съюзници да окажат съдействие във възстановяването на районите на Сирия, освободени от правителствената армия“.
„Призоваваме незабавно да се сложи край на изключително опасната линия на западните лидери за разваляне на всички споразумения по пътя към разрешаване на сирийския конфликт“, заключват от Министерството на външните работи на Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Ударът по Сирия беше и удар по международното право

МВнР на Русия: Ударът по Сирия беше и удар по международното право

14 Април 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Ударът на САЩ, Франция и Великобритания по Сирия е нанесен не само по географски точки, но и по системата на международното право, заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, предава РИА Новости.
„От дипломатическа гледна точка, това, разбира се, е удар, нанесен не само по географска точка на картата на Земята, това е удар, нанесен по международното право, по цялата система на международните отношения“, заяви Захарова пред журналистите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: Ударите в Сирия бяха успешни

Тереза Мей: Ударите в Сирия бяха успешни

14 Април 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър председател Тереза Мей излезе с официално заявление за ударите в Сирия, нанесени от страната ѝ, САЩ и Великобритания, пише The Guardian.
Министър-председателят заяви, че в момента все още се уточняват резултатите от британските въздушни удари , но правителството е „убедено в успеха“.
Същевременно тя допълни, че атаките са били „правилни и законни“. „Те ще изпратят ясен сигнал до тези, които вярват, че употребата на химическо оръжие няма да има последствия“, допълни тя.
Според министър-председателя военните действия ще облекчат по-нататъшното страдание на сирийския народ.
„Не става дума за смяна на режима. Това е ограничен, насочен и ефективен удар с ясни граници“, заяви Мей и уточни, че той цели спирането на възможностите за проучване, развиване и употреба на химическо оръжие.
„Ударите снощи бяха значително по-мащабни от тези на САЩ от преди година и целят по-голямо влияние върху възможностите и волята на режима да използва химическо оръжие“, допълни Мей.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Свикването на КСНС от президента Румен Радев е правилно, в предишния мандат на парламента Съветът почти не функционираше

Министър Красимир Каракачанов: Свикването на КСНС от президента Румен Радев е правилно, в предишния мандат на парламента Съветът почти не функционираше

13 Април 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Мисля, че КСНС е правилно свикан от президента Румен Радев, защото в мандата на предишния парламент КСНС почти не функционираше. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов във Военната академия „Г.С.Раковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Една от темите на КСНС на 19 април ще бъде международната обстановка“, обясни той. „Редно е в такава ситуация всички власти - изпълнителната, законодателната и президентската институция да изговарят проблемите и да имат общи позиции“, заяви Красимир Каракачанов.
Попитан как реагира министерството на промяната на ситуацията в Близкия Изток той коментира: „Ако чакаме изменение на ситуацията някъде по света, за да се подготвяме, значи сме много „боси“. „Армията има своите планове, по които работи. Подготовката тече регулярно, не заради това, че някъде има ситуация, а може да възникне ситуация“, посочи министърът и уточни, че няма някакви радикални промени и изменения. „Армията не е институция, която трябва да реагира като пожарна команда, не обиждам пожарникарите. Готвим се спрямо плановете за годината“, поясни Красимир Каракачанов. В отговор на въпрос какви са прогнозите за това как ще се развие ситуацията той обясни: „Както винаги има няколко сценария. Единият - леко смекчаване на тона, което забелязваме от снощи и от тази сутрин между САЩ и Русия. Има и сценарии, при който може да се стигне до вариант за нанасяне на удари или активизиране на сирийски или руски ПВО“. „Смятам, че най-разумният вариант е да се търси разумният и мирен компромис. С военни удари проблемите не се решават“, заяви той. Попитан към България има ли искания за политическа подкрепа или за въздушни коридори министърът посочи: „Не, към момента подобни искания не са постъпвали. Нито в Министерство на отбраната, нито в Министерството на външните работи“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Нападат пунктове на подписката срещу сделката за ЧЕЗ

БСП: Нападат пунктове на подписката срещу сделката за ЧЕЗ

16 Март 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Вчера са били нападнати доброволци на Националната гражданска инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ“. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Инцидентът е станал около 16.40 часа, на пункта на Инициативата пред метростанция „Западен парк“ в София. Били са унищожени нагледните материали и е направен опит да бъде скъсана и самата подписка. Нападателият е упражнил вербална и физическа агресия спрямо доброволците Екатерина Д. и Божидар Г. Само бързата намеса на граждани, които са повикали полиция, е предотвратила саморазправата с доброволците и унищожаването на подписката.
Сигнал за случая е подаден в 9-о Раййонно управление-СДВР.
Подобен инцидент се е случил и предишния ден на пунката на Гражданската инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ“ пред метростанция „Люлин“.
БСП осъжда подобна агресия, която цели да се осуети провеждането на една гражданска инициатива. Това е недопустимо и партията категорично ще се противопостави на посегателствата върху доброволците. Призоваваме МВР да влезе във функциите си и да осигури спокойното провеждане на подписката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП-Велико Търново социалисти подкрепят подписката срещу сделката за ЧЕЗ

БСП-Велико Търново социалисти подкрепят подписката срещу сделката за ЧЕЗ

15 Март 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Търновските социалисти се включват в подписката срещу сделката за електроразпределителното предприятие ЧЕЗ. Ръководството на партията във Велико Търново е категорично, че около продажбата на ЕРП-то има много неясни моменти, които хвърлят сянка върху отговорността на държавата да следи и да гарантира енергийната сигурност в страната. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
„Подкрепяме справедливия протест на българските граждани заради неяснотата- кой всъщност стои зад сделката и как ще бъде осигурено финансирането. Възразяваме- продажба, която засяга близо 1/3 от домакинствата в страната, да е свързана със съмнения и неизяснени обстоятелства”, каза народният представител Весела Лечева. Тримата депутати на „БСП за България“ от областта също се включиха в подписката.
Местните социалисти припомнят, че Община Велико Търново има сключен договор за доставка на електроенергия с ЧЕЗ и ситуацията около сделката засяга пряко и жителите на старата столица. По думите им не е без значение- кой ще ръководи енергийното дружество.
В тази връзка, от БСП са категорични, че държавата трябва да върне своето място в икономиката на страната. Държавните и общински предприятия да работят на пазарен принцип. „Тогава капиталът ще остава тук и ще работи за България. Това е разликата между нас и ГЕРБ. Това е нашата визия в този нов свят, който се променя. Не държим ГЕРБ да я харесват. Но е факт, че тяхната неолиберална визия търпи провал“, допълни Весела Лечева.
БСП потвърждават принципната си позиция срещу порочни сделки, които изкривяват пазарната среда и препятстват сериозни стратегически инвестиции в сектора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: И в община Пещера стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ

Пазарджик: И в община Пещера стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ

14 Март 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Пещера. В община Пещера стартира подписката срещу сделката с ЧЕЗ, като подписите се събират пред клуба на БСП в града. Това съобщи председателят на Общинския съвет на БСП-Пещера Гълъбина Карамитрева, съобщават от пресцентъра на БСП. Първи в нея се подписа народният представител от „БСП за България” Йордан Младенов, който е родом от Пещера и участва в националната кампания. Хората се отзовават и дават подписа си, като настояват сделката за продажбата на ЧЕЗ да бъде спряна.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките дипломатически отношения. 20 септември 2018 г.
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките диплома...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.