НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Доналд Тръмп номинира контра-адмирал Дъглас Фиърс за съветник по вътрешната сигурност

Reuters: Доналд Тръмп номинира контра-адмирал Дъглас Фиърс за съветник по вътрешната сигурност

2 Юни 2018 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент номинира контра-адмирал Дъглас Фиърс за съветник по вътрешната сигурност и антитероризма към Съвета по национална сигурност, предава Reuters.
Той ще замени Том Босърт, който се оттегли през април по настояване на съветника по националната сигурност Джон Болтън.
„Дъг Фиърс ще донесе повече от три десетилетия опит в областта на жизненоважната вътрешна сигурност , включително антитероризма , киберсигурността и реакцията при бедствия в Съвета по национална сигурност“, казва Болтън в официално изявление на Белия дом.
Преди назначението Дъглас Фиърс е работил като специален помощник на президента и началник, отговарящ за отбранителната политика в Съвета по национална сигурност.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Високопоставени съветници на Доналд Тръмп са му представили доклад, в който съветват за по-твърди действия спрямо Русия

Washington Examiner: Високопоставени съветници на Доналд Тръмп са му представили доклад, в който съветват за по-твърди действия спрямо Русия

31 Март 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сред служителите в администрацията на американския президент Доналд Тръмп е разпространено мнението, че трябва да се предприемат по-твърди действия спрямо Русия и през последните няколко седмици някои от тях насърчават американския държавен глава да предприеме допълнителни мерки, след като Кремъл обяви, че ще експулсира 60 американски дипломати и ще затвори Генералното консулство на страната в Санкт Петербург, се разбира от нов доклад представен на Тръмп, пише американското издание Washington Examiner.
Независимо от това, че възгледите на американския президент за Русия вече не са така позитивни, той засега се противопоставя на идеята да възприеме по-категорична лична позиция и не е взел решение за мащаба на действията, които иска да допусне администрацията му да предприеме срещу руския президент Владимир Путин, са заявили съветниците му пред The New York Times.
В доклада се отбелязва, че бившият държавен секретар Рекс Тилърсън, чийто последен ден в администрацията е събота (31 март), вече е стигнал до извода, че е нужен по-твърд подход, а неговият налседник, Майк Помпео и новият съветник по национална сигурност Джон Болтън имат радикални гледни точки спрямо Кремъл.
Докладът се появи, докато напрежението в отношенията с Русия ескалира през последните седмици, отчасти заради отравянето на бившия руски шпионин и неговата дъщеря в Обединеното кралство по-рано този месец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Назначението на Джон Болтън в Белия дом може да е сигнал за „по-ястребова“ политика

Назначението на Джон Болтън в Белия дом може да е сигнал за „по-ястребова“ политика

26 Март 2018 | 03:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Джон Болтън обеща на президента Доналд Тръмп, че "няма да започне войни", ако бъде назначен за трети съветник по националната сигурност в Белия дом само за 14 месеца - твърдение, което предизвика скептицизъм във Вашингтон според американския телевизионен канал CNN.
Болтън, неоконсервативен „ястреб“, препоръчваше война с Иран и превантивен удар срещу Северна Корея и остава безкритичен поддръжник на войната в Ирак, въпреки недостатъчните разузнавателни данни, използвани за оправдаването на американската инвазия.
Така че твърдението, че Болтън ще избягва конфликт, описано пред CNN от източник, запознат с преговорите между президента и бившия посланик в ООН, събужда недоверие, когато новините обявиха в четвъртък, че Тръмп освобождава Хърбърт Макмастър и го замества с 69- годишния роден в Балтимор дипломат.
За мнозина притеснението е, че назначаването на Болтън - точно този вид застъпник на американските отвъдморски операции, които Доналд Тръмп осъждаше по време на кампанията си - отбелязва войнствен завой за администрацията на президента. Това може да обрече иранската ядрена сделка, да увеличи възможността за сблъсък със Северна Корея и да повиши напрежението с Москва.
Болтън получи похвала от някои републикански сенатори, включително Линдзи Греъм в Южна Каролина, която заяви, че завършилият право в Йейл ще свърши "отлична работа", но група от ветерани, нарича назначението "плашещо", и застъпнически групи предупредиха, че Тръмп събира " военен кабинет. "
Тревогата е заради миналото на Болтън - презрение към дипломацията, жажда за военни авантюри и обвинения, че той е манипулирал разузнавателните данни, които доведоха до войната в Ирак - тъй като става въпрос за ролята, която той ще играе в оформянето на външната политика на САЩ.
Задачата на съветника по националната сигурност е да действа като обединител по въпросите на сигурността в администрацията, като координира и обобщава за главнокомандващия различните предложени политики, идващи от Пентагона, Държавния департамент и други агенции.
Съветникът по националната сигурност предлага свой собствен анализ, след което предава политическите решения на президента надолу по веригата и гарантира, че те се изпълняват.
Но мнозина изразяват съмнение, че Болтън е способен да остави настрани собствените си виждания и да предлага един вид безпристрастно обобщение на разнообразните политически възгледи, които биха помогнали на президента да прецени всички възможности, вместо да предлага на преден план „по-ястребовите“ позиции, които предпочита.
"Мисля, че дългогодишната ми надежда за поправяне на иранската сделка просто умря", заяви Марк Дубовиц, изпълнителен директор на Фондация за защита на демокрациите и дългогодишен критик на ядреното споразумение. "Време на смъртта: следобед на 22 март 2018 г. Сега какво?"
Депутатът от Делауеър, сенатор Крис Коунс, заяви: "Изявените позиции на посланик Болтън по днешните основни проблеми, най-вече ядрените програми на Северна Корея и Иран, са в най-добрия случай агресивни и най-лошия опасни".
"Нека няма грешка - няма война за промяна на режима, за която Джон Болтън да не е бил", каза Джон Солц, ветеран от войната в Ирак, който служи като председател на VoteVets (организацията се бори за избиране на ветерани от войните в Ирак и Афганистан за конгресмени и сенатори - бел. ред.). "Без съмнение сме по-близо до война в Корея и война с Иран, с Джон Болтън като съветник по националната сигурност и с Майк Помпей като кандидат за държавен секретар".
Някои анализатори на външната политика съобщиха, че загрижеността обхваща и американските съюзници.
"Прекарах миналата седмица в Сеул и Токио", пише в „Туитър“ Ейбрахам Денмарк, директор на Азиатската програма в Института Кисинджър. "Един от въпросите, които поставяха многократно, беше дали Болтън ще бъде назначен" за съветник по националната сигурност. Този въпрос, казва Денмарк, "винаги е бил задаван със смесица от недоверие и страх. Азиатските съюзници се притесняват, че дипломацията ще е фарс и че военните действия са по-вероятни".
Непохватен в облеклото,с моржов мустак и инатлив характер, Болтън е бил един от кандидатите за държавен секретар на Тръмп и оттогава посещава Западното крило на всеки няколко месеца, за да обсъжда външната политика и националната сигурност.
Той ще започне новата си работа на 9 април с голям опит, след като е служил в републиканските администрации на Роналд Рейгън, Джордж Буш – старши и Джордж Буш - младши.
В кариерата си той е обвиняван, че е манипулирал разузнаването за наличието на оръжия за масово унищожение преди войната в Ирак, укривал е информация от държавния секретар Колин Пауъл и е оказвал натиск върху подчинени на различно от неговото мнение в Държавния департамент, където е служил като заместник-секретар за контрол на въоръженията.
Сред неоконсерваторите Болтън се възхищава на отхвърлянето на ООН и издигането на САЩ като единствената значима сила в света.
Мнозина приемат като добре дошла строгост в начина, по който администрацията на Тръмп ще подходи към евентуални преговори със Северна Корея и текущи сблъсъци с Русия, които според служителите на разузнаването продължават да се опитват да се месят в изборите в САЩ.
Хари Дж. Казианис, директор на изследователската дейност по отбраната в Центъра за национален интерес, заявява, че назначението на Болтън "е лоша новина за онези, които се надяват, че иранската сделка ще оцелее по някакъв начин. Иранската сделка вече е покойник“.
Казианис също предвижда неотстъпчив подход към Северна Корея на планираната среща на високо равнище между Тръмп и Ким Чен-ун през май. "Болтън няма да толерира никакви игри от Пхенян", каза Казианис, позовавайки се на модела на Пхенян, който изисква икономически отстъпки в замяна на разговори. "Ако севернокорейците искат подкупи или стимули да говорят, потърсете администрацията, за да стигнете до още по-твърда линия - помислете за максимален натиск ", казва той.
А за Русия, въпреки многократния помирителен тон на Тръмп към президента Владимир Путин, Казианис прогнозира, че "назначаването на Джон Болтън може да бъде най-лошият кошмар на Москва".
Самият Болтън прекара целия ден в четвъртък, настоявайки чрез посредници и в интервю за "Фокс Нюз", където е работил като коментатор, че дори да има „силни възгледи“, той ще канализира само желанията на президента и ще "върви абсолютно заедно с Тръмп".
В интервюто с „Фокс Нюз“ Болтън казва, че миналите му коментари са "зад мен" и това, което има значение, е "какво казва президентът".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирански депутат: Иран трябва да се обърне към Русия и Китай, след като Джон Болтън бе назначен за съветник в Белия дом

Ирански депутат: Иран трябва да се обърне към Русия и Китай, след като Джон Болтън бе назначен за съветник в Белия дом

24 Март 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Техеран. Според иранския депутат, председател на комисията по външната политика и националната сигурност в парламента Алаедин Бороджерди Иран трябва да засили отношенията си с Русия и Китай, за да се справи с по-твърдата позицията САЩ, която се очаква с назначаването на Джон Болтън за съветник по националната сигурност в Белия дом, предава Reuters.
„Американците прокарват по-твърда политика към Иран и ние трябва да засилим връзките си на изток, най-вече с Китай и Русия“, смята депутатът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп се е колебал да назначи Джон Болтън за свой съветник по националната сигурност заради мустака му

The Hill: Доналд Тръмп се е колебал да назначи Джон Болтън за свой съветник по националната сигурност заради мустака му

24 Март 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да назначи Джон Болтън за свой съветник по националната сигурност е било взето въпреки неговата неприязън към мустака на кандидата, пише The Hill.
Асистенти от Белия дом съобщават, че Тръмп е прекарал известно време критикувайки лицевото окосмяване на Болтън. Самият нов съветник в Белия дом заяви, че цени „съвета на Тръмп“, но заяви, че няма да посегне към самобръсначката.
Болтън ще бъде третият поред съветник по националната сигурност на Тръмп, заемайки мястото на генерал Хърбърт Макмастър.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.