НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Враца: Усложнена остава обстановката в областта след падналите снеговалежи през изминалото денонощие

Враца: Усложнена остава обстановката в областта след падналите снеговалежи през изминалото денонощие

23 Март 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Враца. Усложнена остава обстановката в област Враца след падналите снеговалежи през изминалото денонощие. Това съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Враца. Снежната покривка достигна 30 см. Пътищата от републиканската и общинска пътни мрежи се снегопочистват и обработват и са проходими при зимни условия. Възстановено е движението на товарни автомобили над 12 тона на път I-1 Ботевград - Мездра в посока Мездра. Няма въведени ограничения за тежкотоварни и лекотоварни автомобили.
В Областния съвет по сигурност денонощно постъпва актуална информация за състоянието на язовирите и нивата на реките на територията на област Враца.
Към 10.00 ч. на 23 март нивото на р. Скът при с. Нивянин, община Борован, е 135 см, при критично ниво 340 см. Нивото на реката при Бяла Слатина е 20 см, при критично ниво 400 см. Река Скът в Мизия е 118 см, при критичен праг 290 см. Река Огоста при с. Хайредин е под критичните 200 см. Няма опасност от разливи и нанасяне на материални щети.
Водният стоеж в българския участък на река Дунав при град Оряхово е 652 см, при критично ниво 700 см. През следващите часове се очаква понижаване.
Нивата на язовирите на територията на област Враца се следят денонощно от собствениците и дежурните по общински съвети за сигурност. Данните към момента показват, че хидротехническите съоръжения не създават потенциална опасност за населението.
Язовир „Лесура“ в община Криводол прелива с 15 см през преливника.
Язовир „Бързина“ в община Хайредин прелива с около 1м3/с, а чрез монтираните допълнителни сифони контролирано се изпускат водни маси с около 2 м3/с. Язовир „Рогозен 1“ е пълен на 50 % от своя воден обем, контролирано се изпускат водни маси с около 3 м3/с чрез монтирани четири сифона и основен изпускател. Така се осигурява необходимият свободен обем за поемане на допълнителни водни количества при предстоящото снеготопене.
Областният щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия поддържа постоянна връзка с кметовете на общини от област Враца с цел проследяване на оперативната обстановка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Най-голямо количество валежи са паднали във Видин – 28 л/ кв. м., най-голяма е снежната покривка в Русе – 28 см

НИМХ: Най-голямо количество валежи са паднали във Видин – 28 л/ кв. м., най-голяма е снежната покривка в Русе – 28 см

23 Март 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Най-голямо количество валежи са паднали във Видин – 28л/ кв. м., най-голяма е снежната покривка в Русе – 28 см. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. През изминалата нощ снежна покривка се е образувала в цялата страна. Във Видин и Лом тя е достигнала 25 см.; а в София, където падналите валежи са около 5л/ кв. м. снежната покривка е 14 см. В Южна България падналото количество валежи е до около 10 л/ кв. м. – там най-голямата снежна покривка е в Пазарджик – 11 см. Най-ниските сутрешни температури са измерени във Враца, Разград и Драгоман (-5 градуса). В Югоизточна България температурите през днешния ден ще се повишат и ще има условия за валежи от дъжд, което ще бъде предпоставка за образуване на поледици. Тази сутрин валежите временно ще спрат, но по-късно през деня пак ще се активизират, така че обстановката остава по-усложнена, предупреждават от НИМХ.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Снежната покривка в общината достига до 30 см

Враца: Снежната покривка в общината достига до 30 см

23 Март 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Враца. От Националния институт по метеорология и хидрология е обявен жълт код за валежи от сняг на територията на община Враца. До 30 см достига снежната покривка, като през последното денонощие за снегопочистването в града са ангажирани 5 специализирани машини и 7 трактори от ОП „БКС“ – Враца. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Почистени са пътните артерии за масов градски транспорт, както и зоните около обществените сгради и спирките на градския транспорт. Към момента екипите на предприятието продължават дейностите по обработване на улици, тротоарните ивици, вътрешно-кварталните зони, както и централната пешеходна зона. Използвани са над 50 тона сол против заледяване.
Експертите от местната администрация продължават да следят нивата на водоемите на територията на общината.
Във връзка с извършваното снегопочистване в града, Община Враца призовава водачите на автомобили да не паркират на улиците, обозначени със забранителен знак за престой при зимни условия. Паркираните неправилно автомобили ще бъдат отстранявани с репатриращия автомобил.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Оранжев код за силен вятър и сняг е в сила за 9 области, в останалата част от страната е обявен жълт код

НИМХ: Оранжев код за силен вятър и сняг е в сила за 9 области, в останалата част от страната е обявен жълт код

23 Март 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. Оранжев код за силен вятър и сняг е в сила за 9 области, в останалата част от страната е обявен жълт код. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Оранжевият код е в сила за областите: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен и Търговище. В тези области се очакват продължаващи снеговалежи и нова снежна покривка над 20 см. В комбинация със силния вятър ще има условия за виелици и навявания в тези области.
Жълт код за валежи от сняг е обявен в 19 области: Видин, Враца, Монтана, София-град, София-област, Кюстендил, Перник, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Кърджали, Смолян, Хасково, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Добрич. Предупреждение с жълт код за вятър ще бъде сила за областите Варна и Добрич – там ще духа силен север-северозападен вятър. Жълт предупредителен код за образуване на поледици е в сила за областите: Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол и Бургас. През деня на 23 март, снегът в тези области ще премине в дъжд и именно това може да бъде предпоставка за образуване на поледици, предупреждават от НИМХ. Вълнението на морето ще е около 3-4 бала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.