НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: България трябва да поддържа добри отношения със съседите си, включително с  Турция, но само на базата на равнопоставеност и взаимно уважение

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: България трябва да поддържа добри отношения със съседите си, включително с Турция, но само на базата на равнопоставеност и взаимно уважение

23 Март 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм за България да поддържа добри отношения със съседите си, включително с Турция, но на базата на равнопоставеност и взаимно уважение. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с предстоящата среща в България между ЕС и Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан какъв според него ще е резултатът от нея, Каракачанов поясни, че примерът Борисов има дипломатическия опит да проведе срещата, както трябва. „Срещата като инициатива е добра“, поясни вицепремиерът. Според него една такава среща е хубава инициатива. „Както виждате България не само като в ролята си на европредседателстващ играе своята роля на Балканите. Има проблеми в отношенията между нашия съсед Турция и ЕС. Винаги съм смятал, че България може да бъде много по-сериозен и активен фактор за решаване на проблемите си. Именно това е стремежът на правителството и в лицето на премиера, който организира тази среща. Европа многократно недоволстваше от факта, че от Турция идваха големите вълни от нелегални мигранти“, коментира още Каракачанов.
Във връзка с позицията на ВМРО за деца в детска градина в Момчилград, които играят на турска песен, Каракачанов коментира: „Истината е, че ако се вгледате внимателно и направите разследвания в тези райони, ще видите, че част от подобни заведения - учебни и детски градини се финансират от чужди държави, от разни фондации. Там вместо да възпитаваш децата в някакви ценности, се възпитават само и единствено на базата на една единствена религия“, коментира Каракачанов. Той посочи, че интеграцията на онази част от населението на България, чийто майчин език не е български, става с усилено изучаване на официалния език в държавата. „Ако някой мисли да се интегрира към чужда държава или тези деца да ги подготвят за имигранти в чужда държава – не го разбирам това като логика“, посочи Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседание на лидерите на ЕС в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседание на лидерите на ЕС в Брюксел

23 Март 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС ще проведат и заседание във формата по чл. 50 от ДЕС, в което ще участва министър-председателят Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието ще бъде обсъден напредъкът в преговорите с Обединеното кралство в контекста на Споразумението по оттегляне.
Вчера държавните и правителствени ръководители на държавите членки обсъдиха Единния пазар, Европейския семестър, социални въпроси, търговията и Западните Балкани преди срещата на върха в София на 17 май.
В сряда премиерът Борисов ще участва в Тристранната социална среща на върха, която се проведе в Брюксел. В нея участваха председателите на институциите на ЕС и висшето ръководство на европейските социални партньори, както и министър-председателят на държавата, председателстваща Съвета. Основната тема на пролетната Тристранна социална среща бе свързана с постигането на резултати в областта на Европейския стълб на социалните права.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Едва ли ЕС и Турция ще излязат удовлетворени от срещата помежду си

Ген. Кирчо Киров: Едва ли ЕС и Турция ще излязат удовлетворени от срещата помежду си

22 Март 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. Едва ли ЕС и Турция ще излязат удовлетворени от срещата помежду си. Това коментира в интервю за предаването „Това е България“ по Радио „Фокус“ във връзка с предстоящата среща във Варна ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. Той изрази надежда за подновяване на диалога между Европейския съюз (ЕС) и Турция. Ген. Кирчо Киров допълни, че основният фокус на Турция ще бъде поставен върху разминаването на позициите на ЕС с тези на страната относно случващото се в Сирия, желанието на държавата да бъде отворена нова глава за преговори със съюза и премахването или облекчаването на визовия режим.
„Разбира се, че, и Турция, и ръководителите на ЕС, ще дойдат в България с предварителни опорни точки, но опорни точки - в средата и центъра, на които се намира и нашата страна, поради близкото си и непосредствено съседство с Турция. В този смисъл срещата би могла да бъде твърде успешна за България, и като председател на Съвета на Европа, и като страна, която е непосредствен съсед, от гледна точка на това, че на територията на Турция е концентриран един огромен масив, една огромна маса от бежанци, които до този момент Турция изпълнява своите задължения да задържа на територията си“, допълни ген. Кирчо Киров.
Той коментира също, че темата за отношенията между Турция, Гърция и Кипър и проблемите помежду им също ще бъде засегната в рамките на срещата. Ген. Киров поясни, че сблъсъкът не е за това кой да владее територии, а за природните богатства и в частност - разположените в шелфа газови находища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Срещата ЕС - Турция дава възможност за възобновяване на диалога

Премиерът Бойко Борисов: Срещата ЕС - Турция дава възможност за възобновяване на диалога

22 Март 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Подготовката за срещата между ЕС и Турция във Варна върви с пълна сила, всички очакват много от нас. Това каза премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба. Той подчерта, че това е една от последните възможности Съюзът и Турция да останат в диалог. „Всички имат надежди, че с диалог можем да постигнем съгласие. Аз съм си поставил една единствена цел - продължаването на споразумението за мигрантите“, посочи Борисов и подчерта, че разплащанията между ЕС и Турция по споразумението трябва да бъдат извършени. В контекста на необходимостта от продължаване на споразумението, премиерът припомни случаите в Харманли и столичния квартал „Овча купел“ като каза, че това може да се възобнови и не приема такава алтернатива.
Борисов коментира и изострените отношения между Лондон и Москва. „Доста години съм се занимавал с криминални престъпления и обикновено тези случаи не са това, което изглежда“, заяви премиерът. Той подчерта, че извършителите и поръчителите трябва да бъдат заловени, защото иначе опасността е за всички. „Това вещество може да бъде пуснато в метро, във вентилационни инсталации, спортни зали - могат да загинат хиляди. Ще апелирам към колегите да вложим всичко, което имаме, за разкриването на това престъпление и виновните да понеса цялата строгост на международните закони“, каза премиерът.
Той изрази очакване за положително развитие на отношенията между САЩ и ЕС по търговските въпроси.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседанията на Европейския съвет в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов ще участва в заседанията на Европейския съвет в Брюксел

22 Март 2018 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в заседанията на Европейския съвет, които се провеждат на днес и на 23 март в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Днес държавните и правителствени ръководители на държавите членки ще обсъдят Единния пазар, Европейския семестър, социални въпроси, търговията и Западните Балкани преди срещата на върха в София на 17 май.
Лидерите на ЕС ще проведат и заседание във формата по чл. 50 от ДЕС на 23 март. На него ще бъде обсъден напредъкът в преговорите с Обединеното кралство в контекста на Споразумението по оттегляне.
Вчера премиерът Борисов ще участва в Тристранната социална среща на върха, която се провежда в Брюксел. В нея участваха председателите на институциите на ЕС и висшето ръководство на европейските социални партньори, както и министър-председателят на държавата, председателстваща Съвета. Основна тема на пролетната Тристранна социална среща е свързана с постигането на резултати в областта на Европейския стълб на социалните права.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

Премиерът Бойко Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

21 Март 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европа трябва да разполага със силен Социален фонд и силен Кохезионен фонд. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на Тристранната социална среща на върха за растеж и заетост,съобщиха от правителствената информационна служба. Традиционният форум в Брюксел събира ръководителите на европейските институции и на европейските социални партньори, както и премиерът на държавата, председателстваща Съвета на ЕС, за обсъждане на основните предизвикателства за постигане на по-високи социални стандарти в Европа.
Борисов посочи, че страната ни продължава активно да работи по засилване на социалното измерение на Европа, което е приоритет на Председателското трио – Естония, България и Австрия, и е важна част от програмата на Българското председателство. Министър-председателят постави акцент върху безработицата, особено сред младежите, и върху развитието на човешките ресурси. Той отбеляза съществуващото неравенство на пазара на труда, особено по отношение на заплащането на жените и мъжете, както и необходимостта от засилване на основните социални права на европейските граждани и най-вече – приобщаването на хората с увреждания. „Факт е напредъкът в нашето председателство по редица законодателни досиета, включително и по Директивата за командироване на работници“, каза Бойко Борисов и посочи започнала работа за превръщане на Европейския семестър за координация на икономическите политики и политиките по заетостта в основна рамка за приложението на Социалния стълб.
„Без адекватно финансиране резултатите от приложението на Стълба няма да са така осезаеми, както ни се иска. Неслучайно приоритет за българското председателство е и социалното измерение на Многогодишната финансова рамка“, заяви още българският министър-председател. Той подчерта, че следващият европейски бюджет, въпреки отражението на Брекзит върху него, трябва да отговаря на високите цели европейските страни в икономическата, социалната и екологичната сфера, което е аргумент в полза на формирането на силни Социален фонд и Кохезионен фонд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: От 15 години се боря противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба

Премиерът Бойко Борисов: От 15 години се боря противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба

21 Март 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. От 15 години се боря противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба. Това заявява премиерът Бойко Борисов по време на за днешното заседание на Министерския съвет, става ясно от неговата стенограма. „В България законът е такъв, че ако направиш десет еднакви кражби, те съдят за една от тях. След това отива на пробация, понеже престъплението става малко и пак излиза. И така докато не гръмне някой много фрапантен случай и не заговорят хората за него, защото станал голям инцидент“, коментира Борисов. „Коалиционните партньори са изцяло „за“ да сменим това противозаконно отнемане… Просто имаме абсолютно разбиране във всяка една тема. Двете парламентарни групи ще го внесат веднага и с тези промени ще дадем инструменти на МВР да няма откъде да се шиканира след това процесът“, добавя премиерът.
„Ще е много приятна изненада за мен, ако това успеем да го направим. Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде“, казва още той.
Само че законът казва, че това е възможно. Да променим законите, да ги обясним на обществото, защото отнемането означава, че като те хванат вътре в автомобила, но ако не работи, или там те хванат на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и състави.
„Полицаите всяка сряда ми казват: „Борим се, но този пак е навън, този пак е под домашен арест, този пак го хванахме под домашен арест как разфасова кола“. И затова – 10 дни срок, седнете и го направете! Дайте им този инструмент“, заявява Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министрите обсъдиха законодателни промени в областта на обществените поръчки и борбата с престъпността

Министрите обсъдиха законодателни промени в областта на обществените поръчки и борбата с престъпността

21 Март 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Промени в законодателството, които да спрат злоумишленото обжалване на обществени поръчки, и други, които да дадат инструменти за борба с престъпността, бяха обсъдени на днешното правителствено заседание. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Работни групи с участието на всички заинтересовани институции, готвят изменения в ЗОП и в Наказателния кодекс, посочиха вицепремиерът Томислав Дончев и министър Цецка Цачева. Прецизират се текстовете за кръга заинтересовани лица при обжалване на обществените поръчки, като целта е да не бъдат спирани с години значими проекти, което води до загуба на средства и невъзможност да бъдат реализирани важни за обществото политики. Готвените промени в наказателното законодателство са свързани основно с приравняване на противозаконното отнемане на автомобил с кражба.
Обсъдени бяха и резултатите от първите срещи на министъра на вътрешните работи с кметове от малки населени места и с кметски наместници за съвместната им работа с полицията за опазване на обществения ред и сигурността по селата. Задачата беше възложена от премиера Борисов на оперативно заседание на кабинета в понеделник. „Трябва да се знае в селото, че или има постоянен полицай, или има видеонаблюдение, или веднъж минава полицейски патрул, който отива при кметския наместник или при кмета, подписва се в тетрадката, пита го за проблеми, за да живеят спокойно хората“, посочи министър-председателят.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.