НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ловеч: Ръководството на Синдикалното дружеството при затвора в града ще проведе заседание

Ловеч: Ръководството на Синдикалното дружеството при затвора в града ще проведе заседание

21 Март 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Ръководството на Синдикалното дружеството при затвора в град Ловеч ще проведе регионално заседание. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Пламена Петкова, председател на СД на ССЗБ в град Ловеч. То ще се състои тази вечер от 17.30 часа. Разширено заседание на управителния съвет е свикано в петък от 12.00 часа в град Пловдив. Пламена Петкова посочи, че на него ще присъстват членовете на Управителния съвет, ръководството и членовете на Контролната комисия и всички председатели на синдикалните дружества. „На тази среща ще обсъдим това, което се очаква да се случи. Трябва да излезем с единно становище между страните. От едната страна сме ние синдикалните сдружения на ССЗБ към ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“, а от другата страна са други институции, с които трябва да излезем до едно единно решение“, посочи Петкова.
Тя припомни, че вчера се е провела на Синдикат на служителите в затворите в България и СНЦ „Синдикат охрана“ с премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Цецка Цачева. По време на срещата са били обсъдени исканията на синдикалните организации, поставени в хода на протестните им действия. Били са поети ангажимент от Правителството за отпускане на допълнителни средства за двете главни дирекции ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“. Обещаните от премиера средства трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите плащани за специфични служебни дейности с тези в МВР.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Протестът на служители на затвора в града е отложен

Ловеч: Протестът на служители на затвора в града е отложен

21 Март 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Протестът на служители на затвора в Ловеч, който бе организиран за днес, се отложи. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Пламена Петкова, председател на СД на ССЗБ в град Ловеч. Тя посочи, че причина за това са поетите ангажимент за отпускане на допълнителни средства за двете главни дирекции ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“. Тя припомни, че вчера се е провела на Синдикат на служителите в затворите в България и СНЦ „Синдикат охрана“ с премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Цецка Цачева. По време на срещата са били обсъдени исканията на синдикалните организации, поставени в хода на протестните им действия. Обещаните от премиера средства трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите плащани за специфични служебни дейности с тези в МВР. „Не е коректно от наша страна, когато са поети ангажименти, да извършваме такива действия. Ако не бъдат постигнати някакви евентуални резултати, тогава протестните действия ще продължат. За 26 март бе обявен национален протест, който за момента няма да се провежда поради поетия ангажимент от страна на Правителството, на Министерство на правосъдието, на Министерство на финансите. Смятам, че с тази сума, която е декларирана, че ще бъде отпусната за сметка на бюджета за 2018 година, ще бъдат изпълнени нашите искания“, посочи Пламена Петкова.
Синдикатът на служителите в затворите в България настоява за изравняване на социалния статут и възнагражденията на служителите в сектор „Сигурност“ и преустановяване на дискриминационното третиране на служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: 130 надзиратели от затвора и ареста в града ще протестират с искане за увеличаване на броя на служителите и подобряване на условията на труд

Сливен: 130 надзиратели от затвора и ареста в града ще протестират с искане за увеличаване на броя на служителите и подобряване на условията на труд

21 Март 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Сливен. Над 130 надзиратели и административен персонал от затвора и ареста в Сливен са се подписали в подписката „Европа и за нас“, инициирана от Синдиката на служителите на затворите в България, съобщиха от Синдикалната организация на служителите в сливенския затвор. Исканията са за изравняване на възнагражденията на служителите в сектор „Сигурност“ с останалите служби в МВР, увеличаване на броя на служителите и подобряване на условията на труд.
„Настояваме държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното напрежение в затворите и да предприемат незабавни действия, с които да се гарантира възстановяването на социалната справедливост в Сектор „Сигурност“, се казва в текста на петицията.
Подписката ще бъде отворена до днес, след което ще бъде изпратена до Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Народното събрание и до Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете.
Надзирателите от затвора в Сливен ще излязат на протест и на 26 март от 12.00 часа пред резиденция "Бояна", когато с лозунги на английски ще призоват за намеса на институциите на ЕС в решаването на проблемите в българските затвори.
Протестът ще бъде по време на Конференцията за създаване на обща европейска прокуратура (ЕРРО).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: На 7 март ще се проведе „събрание на открито“ на служителите на Главна дирекция “Охрана” в града

Бургас: На 7 март ще се проведе „събрание на открито“ на служителите на Главна дирекция “Охрана” в града

6 Март 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. Ще се проведе „събрание на открито“ на служителите на Главна дирекция “Охрана”, съобщи за Радио „Фокус“-Бургас председателят на УС на Сдружение с нестопанска цел “Синдикат Охрана” Петко Чалъков. То ще се проведе на професионалния им празник 7 март от 07,30 часа пред Съдебната палата в Бургас. Исканията са за увеличение на щатната бройка и изравняване на плащанията с останалите служби в МВР. Според Чалъков няма чуваемост от страна на правителството. По думите му в момента в системата работят около 1300 души, които са много малко. Според него първоначално е необходимо да се назначат минимум още 350 души и още толкова на втори етап.
„Дирекцията е създадена преди 15 години. Когато е създавана по европейски проекти, е имало средства. С настъпването на кризата през 2009 година спира развитието й.От 2015 година започват 10% съкращения. Самата главна дирекция не се е доразвила структурно, т.е. няма свободни щатове достатъчно. При нас текучеството е голямо, защото за това мижаво заплащане никой не иска да носи такава огромност“, каза ще Чалъков. По думите му първоначалното заплащане е 600 лева, а след това-700 лева. Дават се пари за храна. „След 10 години трудов стаж заплатата е 800 лева, след 20 години-900 лева. Нашето заплащане е по-ниско от социалните помощи за европейските граждани“, добави още Чалъков. Протеестът се подкрепя всички синдикати от МВР, ГД „Изпълнения на наказанията“ и обществото.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Следващият протест на служителите в затворите ще бъде на 10 март

Министър Цецка Цачева: Следващият протест на служителите в затворите ще бъде на 10 март

2 Март 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Следващият протест на служителите в затворите ще бъде на 10 март. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос за подобряването на условията на труд и кадровата обезпеченост в местата за лишаване от свобода и в ГД „Охрана“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тяхно право е, заявиха протестни действия, първите от които вече са факт през изтеклата събота“, коментира тя. „Това, което съм направила след протеста пред Министерството на правосъдието е да информирам министъра на финансите, като съм споделила, че на този етап синдикатите отказват да приемат предлаганото им увеличение“, посочи Цецка Цачева. „Те настояват за 20% увеличение. Пред тях и пред вас казвам, че през настоящата 2018 година няма такъв процент увеличение и в системата на МВР“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Финансовият министър предложи на синдикатите на служителите в затворите 5% увеличение на заплатите над вече получените 5%, но те отказаха

Министър Цецка Цачева: Финансовият министър предложи на синдикатите на служителите в затворите 5% увеличение на заплатите над вече получените 5%, но те отказаха

2 Март 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. По повод заявените протести проведохме среща със финансовия министър, който подробно обясни на ръководствата на синдикатите какви са възможностите на бюджета за тази година. Той предложи 5% увеличение над вече получените 5%, което аритметично прави повече от 10%, тъй като се наслагва и предходното увеличение- синдикатите отказаха. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос за подобряването на условията на труд и кадровата обезпеченост в местата за лишаване от свобода и в ГД „Охрана“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Във връзка с новата бюджетна рамка за 2019-2021 година съм заявила до министъра на финансите допълнителни щатни бройки, които са необходими и с осигурено финансиране. Така че да има по-голям баланс между лице, което упражнява надзор и числеността на осъдените в съответното място“, обясни тя. „Относно числеността към момента има по-малко от 30 места, които не са заети, тъй като голяма част от тях са в процедура по обжалване“, посочи Цецка Цачева. „Част от лицата, които печелят конкурсите и се назначат- се отказват след месец-два работа, тъй като трудът е изключително тежък“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Усилията за подобряване на условията в затворите трябва да вървят успоредно с тези за подобряване на условията на труд за работещите там

Министър Цецка Цачева: Усилията за подобряване на условията в затворите трябва да вървят успоредно с тези за подобряване на условията на труд за работещите там

2 Март 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Усилията за подобряване на условията в затворите трябва да вървят успоредно с тези за подобряване на условията на труд за работещите там. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов във връзка с политиката на Министерството на правосъдието по управлението на затворите и настаняването на осъдените с ефективни присъди, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Цачева поясни, че споделя притесненията относно невъзможността на министерството и правителството да отговорят на исканията в пълен обем, поставени от Синдикатите на служителите в затворите, с които повече от пет месеца, е в непрекъснат диалог. „Те обявиха, че преминават и вече преминаха към ефективни стачни прояви. На този етап онова, което е осигурено със Закона за държавния бюджет е 5 % увеличение на възнаграждението от 1 януари 2018 г. Правителството чрез финансовия министър прояви желание за още 5 % на тези досега“, каза тя. Цачева обърна внимание, че искането на синдикатите обаче е за 20 %. „На всеки един от вас е ясно, че министърът на финансите може да разпределя средства, които са разписани в Закона за държавния бюджет. Не мога да удовлетворя исканията за по-високи възнаграждения“, допълни министърът на правосъдието.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: 60 служители на Синдиката на служителите на затворите от града учасват в националния протест с искане за по-високи заплати

Сливен: 60 служители на Синдиката на служителите на затворите от града учасват в националния протест с искане за по-високи заплати

24 Февруари 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Сливен. 60 служители на Синдиката на служителите на затворите от Сливен учасват днес в националния протест в столицата. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен членът на Управителния съвет на синдиката и лидер на синдикалното дружество в Сливен Цветан Михайлов. Исканията на Синдиката са за 20-процентно увеличение на работните заплати, както и придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Стоянов, Синдикат на служителите на затворите: На никого не е приятно да протестира и да се моли за правата си

Георги Стоянов, Синдикат на служителите на затворите: На никого не е приятно да протестира и да се моли за правата си

23 Февруари 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. На никого не е приятно да протестира и да се моли за правата си. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България и член на синдикалната организация в Бобов дол. По думите му провелият се протест днес пред затвора в Бобов дол и утрешният национален протест в столицата имат за цел да покажат, че е необходимо уеднаквяване на заплащането и условията в системата на сигурността. „Нашите искания не са се променили. Искаме увеличаване на заплатите с 20%. Ние не сме алчни и да отидем да работим в европейски страни, искаме увеличение тук, на българските ни заплати. Искаме увеличение на надзорно-охранителния състав, което е за по-добра охрана на лишените от свобода и за спокойствие на гражданите. Искаме и подобряване на сумите за специфична дейност, изравнени с тези в МВР”, каза Георги Стоянов. По думите му утре предстои и национален протест в София, на който ще бъдат издигнати същите искания.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Надзиратели и служители от съдебна охрана отново издигнаха плакати за достойно отношение и достойно възнаграждение

Шумен: Надзиратели и служители от съдебна охрана отново издигнаха плакати за достойно отношение и достойно възнаграждение

23 Февруари 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Шумен. Пореден протест на надзиратели и служители от съдебна охрана се проведе в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. От 12.00 часа протестиращите отново бяха пред Съдебната палата в защита на исканията си за по-добри условия на труд, за достойно отношение и заплащане. Днес отново бяха издигнати плакати с надписи „До кога ще чакаме“, „Обещания до кога“, „Не сме служители втора ръка“, „Само едно е сигурно в сектор „Сигурност“ Несигурността“. „До кога ще очакваме адекватен отговор на нашите искания, какво чакаме умните да се наумуват, мъдрите да се намъдруват. Стига вече само лъжливи обещания, искаме това, което ни се полага по право. Работим и си заслужаваме възнагражденията“, коментираха събралите се на протеста. Надзиратели и охранители на съдебната власт от Шумен утре ще се включат в националния протест в столицата.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Надзиратели от Пловдивския затвор протестираха и днес с искане за по-високи заплати и увеличение на щата

Пловдив: Надзиратели от Пловдивския затвор протестираха и днес с искане за по-високи заплати и увеличение на щата

23 Февруари 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Надзиратели от Пловдивския затвор протестираха и днес с искане за по-високи заплати и увеличение на щата, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пловдив. Протестиращите излезнаха пред сградата на затвора отново с лозунги „С обещания затвори не се пазят”, „Европа и за нас” и др. Надзирателите искат заплатите им да се изравнят с тези на колегите им от МВР и поне 20% увеличение. Те настояват още за попълване на незаетите щатове и по-добри условия на труд.
Протестът им ще продължи и след обяд, след работно време, пред сградата на съда в Пловдив. Към тях ще се присъединят и служителите на Съдебна охрана.
Продължават протестите по затворите в цялата страна.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Пред затвора в Бобов дол се провежда събрание на открито от надзиратели и служители на арестите

Кюстендил: Пред затвора в Бобов дол се провежда събрание на открито от надзиратели и служители на арестите

23 Февруари 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Пред затвора в Бобов дол се провежда събрание на открито от надзиратели и служители на арестите. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България и член на синдикалната организация в Бобов дол. По думите му за пореден път служителите отправят своите непроменени искания, свързани с това заплатите на служителите в затворите да бъдат изравнени с тези на служителите в МВР, както е разписано в нормативните документи. Другото искане е за увеличаване на щатния състав в затворите, защото това е свързано със самата сигурност и възможността за изпълняване на служебните задължения. Третото искане е получаване на специфичните за работещите в тази система средства.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Надзиратели от затвора в града ще излязат на протест с искане за приравняване на заплащането с това на служители на МВР или увеличаване на заплатите с 20%

Пазарджик: Надзиратели от затвора в града ще излязат на протест с искане за приравняване на заплащането с това на служители на МВР или увеличаване на заплатите с 20%

23 Февруари 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Около 50 надзиратели от затвора в Пазарджик излизат на протест днес, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Петър Гицев, председател на Синдикалната организация на надзирателите в Пазарджик. Исканията на протестиращите ще са за приравняване на заплащането с това на служители на МВР или увеличаване на заплатите с 20%, за уеднаквяване на заплащането за специфични условия на труд, увеличаване на щатните бройки и тяхното финансово обезпечаване. Той добави, че на утре синдикатите на надзирателите и тези на служителите от „Съдебна охрана“ ще протестират заедно пред сградата на Министерството на правосъдието.
Мартина САМАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на затворите и съдебната охрана в цялата страна излизат на пореден протест

Служителите на затворите и съдебната охрана в цялата страна излизат на пореден протест

23 Февруари 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Служителите на затворите и съдебната охрана в цялата страна излизат на пореден протест. Това съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България. Основните искания на протестиращите са изравняване на социалния статут и възнагражденията с тези на служителите в МВР, подобряване на условията на труд и преустановяване на дискриминационното третиране на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.
Днес недоволството ще обхване всички затвори и арести, като пред административните сгради в цялата страна ще излязат над 3000 души. В пет града протестните мероприятия ще се проведат пред съдебните палати – в Силистра и Враца началният час е 8.00, а в Хасково, Ловеч и Пловдив – 17.00 часа. А за 24 февруари е плануван национален протест под надслов „Европа и за нас“, който ще се състои пред сградата на Министерството на правосъдието.
От Синдиката на служителите в затворите в България уточниха, че протестите ще продължат всеки ден до 10 март, когато е предвидено митинг-шествие в София, което ще потегли от Министерството на правосъдието, ще премине през Министерството на финансите и ще спре пред Министерски съвет. На 26 март служителите на затворите и служебната охрана ще протестират на място, съобразено с посещението на министрите на правосъдието на страните членки на ЕС, което е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. Чрез свои посланици Синдикатът на служителите на затворите в България ще изпрати писмо до участниците във форума с искане за помощ и подкрепа, изразяваща се в съдействие за привличане на независими експерти в областта на затворното дело, и с цел информиране на обществеността на ЕС за хроничните проблеми в затворите в България с молба да посредничат между синдикатите и държавните институции, за да бъдат чути исканията на професионалната общност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.