НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Надграждането на електронни услуги, които Министерството на туризма предлага ще продължи

Министър Николина Ангелкова: Надграждането на електронни услуги, които Министерството на туризма предлага ще продължи

21 Март 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Надграждането на електронни услуги, които Министерството на туризма предлага ще продължи. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след официална церемония по награждаване от Асоциация на българските авиокомпании, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос относно електронните услуги в туризма, министър Ангелкова обясни: „Приоритет на нашето правителство и изобщо в работата на нашия премиер, г-н Борисов е това да има максимално намаляване на тежестта за бизнеса и за гражданите. Това, което стартирахме от всички министерства на първо място е да осигурим електронна свързаност на 100% между всички администрации, така че когато със закони намаляваме административните тежести за гражданите и всъщност те да не бъдат натоварвани“, поясни тя.
„Тоест да не се налага представителите на заинтересованите лица дали са физически, или юридически да могат по електронен път да заявяват своята категоризация. В момента сме стартирали разработването на този продукт и се надявам до края на годината демо версията да бъде готова и още от следващата година да започнем разглеждането на документи за категоризация, прекатегоризация, сертифициране на СПА центрове и т.н. Всичко това може да се извършва и по електронен път и това да улеснява хората“, поясни тя.
„В тази връзка, ние съвсем скоро ще ви представим една специална услуга пак свързана с Националния туристически регистър и категоризацията и прекатегоризацията. Със сканирането на специален QR код, който въвеждаме ще може всеки един потребител като сканира този код да види каква е историята на съответната фирма. Този QR код ще може да бъде възможен за сваляне и от сайта, така че всеки, който пътува да може да сканира кода със своя смартфон и веднага ще получи историята на съответния обект. Предстои съвсем скоро да ви покажем как ще работи като демо версия“, каза още тя.
Ангелков поясни, че надграждането на всички електронни услуги, които Министерството на туризма предлага, ще продължи. „Надявам се до края на годината да успеем да завършим и единната система за туристическа информация и свързването онлайн на регистрите на хотели, НАП и МВР. Тази поръчка беше умишлено обжалвана почти година и половина от фирми, които дори не са закупили документи за участие. Успяхме все пак да се преборим. Съдът се произнесе в наша полза и вече офертите са отворени и се работи. Надявам се до няколко месеца да има избран изпълнител, след което имаме 6 месечен срок за изработване на системата“, каза още министърът на туризма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Имаме голям потенциал България да стане транзитен хъб

Министър Николина Ангелкова: Имаме голям потенциал България да стане транзитен хъб

21 Март 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. Имаме голям потенциал България да стане транзитен хъб. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след официална церемония по награждаване от Асоциация на българските авиокомпании, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За нас е важно да има максимално много полети, които да осигуряват пряка връзка от и до дестинация България, в случая ключово е летище „София““, поясни тя и допълни, че се полагаме съвместни усилия с Министерство на транспорта. „Много е важна пряката връзка и до нашите съседи, нямаме пряка връзка и до много от столиците в Западните Балкани. Всичко това е свързано както с икономическата логика, така и с дългосрочната визия на всяка една от авиокомпанията“, поясни Ангелкова и допълни, че са в непрекъснат диалог с тях. „Но с обединени усилия, което пак казвам не е лесно, да успеем в дългосрочен план да осигурим устойчивост към дестинациите“, поясни тя и добави, че освен туристите, това ще привлече и инвеститори. „Много е важно, ако успеем и се работи много в тази посока от Министерство на транспорта, а те полагат много усилия, летище „София“ да бъде превърнат в транспортен хъб, особено за пътниците от Азия, които избират да пътуват до САЩ. Имаме голям потенциал България да стане транзитен хъб“, поясни Николина Ангелкова и припомни желанието за пряка линия до САЩ, Китай, Индия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Ролята на авиацията в развитието на туризма е ключова, 80% от чуждестранните туристи, посетили България през 2017 г. са дошли със самолет

Министър Николина Ангелкова: Ролята на авиацията в развитието на туризма е ключова, 80% от чуждестранните туристи, посетили България през 2017 г. са дошли със самолет

21 Март 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Ролята на авиацията в развитието на туризма е ключова, 80% от чуждестранните туристи, посетили България през 2017 г. са дошли със самолет. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след официална церемония по награждаване от Асоциация на българските авиокомпании, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Относно авиацията, която е изключително важна за развитието на туризма и кога ще има стратегия, която да окаже пътя на развитие, Ангелкова поясни: „Да, туризма и авиацията, транспорта като цяло, са като скачени съдове, защото за да дойдат туристите в България е необходимо да има транспортна достъпност. Авиацията заема ключово място в желанието да се посети дадена дестинация, защото се избира най-лесния начин, по който може да се стигне до нея“. „Не случайно за миналата година има над 6,5 млн. пътници“, обясни Ангелкова и допълни, че за миналата година като цяло са регистрирани около 9 млн. чуждестранни туристи, което е рекорд. „Почти 80% от тях са дошли със самолет“, каза още тя. „При всички положение в Стратегията за устойчиво развитие на туризма, която приехме на заседание на МС до 2030 г. и в плана за действие към нея авиацията заема конкретно място. Стъпките, които са начертани са свързани с общия маркетинг спрямо дестинация България, използването на ресурсите на летището и на Министерството, така че да направим дестинацията по-привлекателна. Така е и по отношение да стратегията, която използвахме за щата на нискотарифните авиокомпании, които от 2 години присъстват усилено на българския пазар“, допълни министърът на туризма. По думите й ролята на авиацията е ключова. „Радвам се, че по време на времето, когато бях служебен министър на транспорта успяхме да дадем началото на Музей на авиацията, който е ключов за опазването на културно-историческото наследство и в случая наследството на българската авиация“, поясни Ангелкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.