НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Посолството на САЩ в Прищина: Не бяхме консултирани относно законите за формиране на косовска армия

Посолството на САЩ в Прищина: Не бяхме консултирани относно законите за формиране на косовска армия

13 Септември 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посолството на САЩ в Прищина съобщи, че не е било консултирано от косовското правителство във връзка с решението за приемане на пакет закони за трансформация на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия на Косово, предава скопската електронна медия A1 On.
„САЩ винаги са подкрепяли суверенното право на Косово да има армия и си сътрудничи тясно с Косово за реализиране на тази цел. Ние не бяхме консултирани когато е било взето решението и трябва да анализираме законопроектите, за да разберем техните цели и техният ефект“, се казва в съобщението на посолството на САЩ в Прищина.
От там добавят, че изминалите седмици са били посветени на изграждането на вътрешен консенсус между косовските политически субекти за диалога със Сърбия.
„Ние и занапред вярваме, че нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия е най-значителната стъпка за напредък в близко бъдеще“, се казва още в съобщението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вулин: Формирането на Косовска армия е нападение срещу мирните усилия на Александър Вучич

Александър Вулин: Формирането на Косовска армия е нападение срещу мирните усилия на Александър Вучич

13 Септември 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви в четвъртък, че за Сърбия е съвсем неприемливо формирането на косовска армия и призова международната общност да осигури спазването на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и да не позволи формирането на „нелегални въоръжени формации, които ще застрашат мира и сигурността“ в Косово и региона, предава скопското електронно издание „Курир“.
„Решението на Прищина за привеждане на процедура за формиране на т.н. армия на Косово е планиран опит за блокиране на споразумение и нападение над мирните усилия на президента (Александър) Вучич“, оцени сръбският министър.
В изявление до медиите, Вулин пита „за какво въобще би служила тази войска – за да се брани от Черна гора и Македония или за да нападне Албания“.
„Единствената цел на формирането на армия е сблъсък със Сърбия и ние няма да позволим да се подготви формация, която според (Рамуш) Харадинай и (Кадри) Весели трябва да стигне до Ниш“, заяви Вулин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово е с една стъпка по-близо до създаване на своя армия

Gazeta Express: Косово е с една стъпка по-близо до създаване на своя армия

13 Септември 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на Силите за сигурност на Косово (ССК) Рустем Бериша официално предложи в четвъртък наброяващата 2500 души служба за гражданска защита да бъде трансформирана в Армия на Косово, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
По време на заседание на правителството, министърът на ССК предложи поправки към три съществуващи закона за силите за сигурност, чрез което те да бъдат преобразувани в армия. Проектозаконите, обясни Бериша, ще позволят на ССК да разшири правомощията си, а Министерството на ССК да се преобразува в Министерство на отбраната.
Изданието коментира, че решението на Прищина не се одобрява от НАТО и САЩ, които искат Косово да създаде армия чрез поправка на Конституцията. Но, за да може страната да промени Конституцията си, тя се нуждае от две трети от гласовете в 120-местния парламент, включително две трети от гласовете на депутатите от партията на косовските сърби – „Сръбска листа“, които твърдо се противопоставят на инициативата.
Gazeta Express отбелязва още, че сръбските министри в косовското правителство са бойкотирали гласуването в четвъртък, с което да се сложи началото на трансформацията на ССК.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): „Сръбска листа“ помоли Александър Вучич да не се отказва от северно Косово

A1 On (Македония): „Сръбска листа“ помоли Александър Вучич да не се отказва от северно Косово

15 Август 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Кметовете на общините с преобладаващо сръбско население в Косово („Сръбска листа“), в отворено писмо до президента на Сърбия Александър Вучич, поискаха от него да не се отказва от Косово и, особено, от спасяването на северно Косово, предава скопската електронна медия A1 On.
„Въпреки, че сте наясно за това, ние ви подсещаме че борбата за нас значи много. Ще бъде историческо поражение за нас, ако се откажем, а в същото време победа за нашите неприятели“, се казва в писмото, което беше разпространено от прищинските медии.
Кметовете от „Сръбска листа“ добавиха към Вучич, че са наясно с усилията му за постигане на договор и с нетърпение ще очакват неговото посещение в северно Косово, която той обяви че ще направи в идния месец.
„Призоваваме ви да продължите с вашата мисия за спасяване на северната част на Косово, както и всичко, което може да бъде спасено от лапите на Прищина“, се казва в отвореното писмо на кметовете.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Границите може да бъдат променени само с война

Рамуш Харадинай: Границите може да бъдат променени само с война

8 Август 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай подчерта категорично, че границите може да бъдат променяни само с война, като допълни, че се противопоставя на идеята за подялба на страната и „корекция на границата“ със Сърбия, отбелязва електронното издание на водещия сръбски ежедневник „Политика“ в пореден материал, посветен на косовския въпрос.
„Границите са утвърдени във война и само война ще ги промени. Всички албанци биха искали Прешево да бъде присъединено към Косово, но вие знаете, че за границите, определени с влизането на НАТО, са загинали десетки хиляди души, не можете да си играе с тях", коментира Харадинай след заседание на правителството в Прищина.
В същото време президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че подкрепя „корекция на границите" със Сърбия, тъй като тази опция се счита за единствената възможност Прешево, Буяновац и Медведжа да бъдат присъединени към територията на най-младата държава на Балканите.
„За да бъде съвсем ясно – отхвърлям опцията за подялба и размяна на територии, тук говорим само за преглед или корекция на границите по мирен път и то за доброто на Косово", написа по-рано Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“ .
Съгласно думите на косовския въпрос, по този въпрос би могло да бъде организиран референдум, на който гражданите да се произнесат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Напрежението между Косово и Сърбия

„Локално“ (Македония): Напрежението между Косово и Сърбия

4 Август 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай предупреди, че ако сърбите в северния край на страната обявят автономия, косовските власти ще отговорят, съобщават сръбските и косовски медии, пише скопското електронно издание „Локално“.
„Никой няма право да предприема едностранна акция“, заяви Харадинай по време на пресконференция след срещата на косовския съвет за национална сигурност, добавяйки че „нарушението на косовските закони няма да се толерира“.
Премиерът обяви и че работна група ще представи доклад за статута на Асоциацията на сръбските общини. Според него изпълнението на ангажимента за сключване на договор със Сърбия, договорен в Брюксел, се отлага, тъй като властите в Прищина желаят да бъдат сигурни, че статутът е в съответствие с косовските закони.
Косовските медии в събота съобщиха, че срещата на Съвета за национална сигурност се е провела ден, след появата на информации, че сърбите обмислят да „обявят автономия“ в събота в отговор на неуспеха на Прищина да формира Алианс на сръбските общини – задължение към договора от Брюксел от 2013 година, постигнат по време на диалога между Сърбия и Косово.
Междувременно сръбският президент Александър Вучич изпрати писмо до сърбите в Косово и Метохия. Той ги призова да не отговарят на провокациите и дезинформациите. В писмото Вучич пише, че Сърбия е готова да изпълни своите ангажименти към тях и да защити животите им, ако това е нужно.
В събота е крайният срок за създаване на Асоциацията на сръбските общини. Срещата на сръбския съвет за национална сигурност в Белград също е насрочен за събота.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Промяната на границите е в услуга на Владимир Путин

Рамуш Харадинай: Промяната на границите е в услуга на Владимир Путин

4 Август 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви, че промяната на границите на Балканите е в услуга единствено на руския президент Владимир Путин, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
„Никой не желае промяна на границите освен руският президент Владимир Путин. Той иска да промени границите в Босна, за да получи прецедент. Голяма грешка е да се помага на Путин и да се предлага разделяне (на държавите)“, заяви Харадинай. Според него границата на Косово няма да се промени. „Никой няма да посмее да променя или да прави корекции на границата, нито пък да разменя територии“, поясни той по време на интервю с публично радио и телевизия в Косово.
Според премиера, в страната има публична реторика по отношение на границите. „Нашият договор е конституцията на Република Косово. Не мислим за създаването на нова конституция“, заяви той.
Харадинай повтори, че няма да има размяна на територии, корекции на граници или разделяне на Косово и Балканите. Според него всякакъв опит за промяна на границите ще предизвика нова война на Балканите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РТС“ (Сърбия): Отворено писмо на президента Александър Вучич към сърбите в Косово по повод изострената ситуация в Косово

„РТС“ (Сърбия): Отворено писмо на президента Александър Вучич към сърбите в Косово по повод изострената ситуация в Косово

3 Август 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич написа отворено писмо до сърбите в Косово по повод изтичането на срока за образуване на Общността на сръбските общини в Северно Косово и напрегнатата обстановка в района, предадено от сръбската държавна телевизия „РТС“ без редакторска намеса.

„Уважаеми граждани на Косово и Метохия

Уважаеми сърби,

Утре, 4 август, изтича крайният срок, даден от Европейския съюз на временните институции на самоуправление в Прищина да завършат приемането на статута на Общността на сръбските общини на основата на Брюкселското споразумение.

В деня преди изтичането на последния краен срок на задължението на Прищина да формира на Общност на сръбските общини и на 1930-ия ден, откакто Прищина подписа това задължение, наистина се потвърдиха всички съмнения и предупреждения, които изразявах през цялото време. Прищина няма да си помръдне пръста, за да формира Общността на сръбските общини.

Уважаеми сърби, във връзка с това ви умолявам да не предприемате нищо, което някои измежду албанците или част от международната общност биха могли да използват като извинение, за да предприемат каквато и да била акция против вас.

Именно затова, през тези дни в южната ни провинция, но и в по-малката част от международната общност, ясно се чува речта и ясно се виждат действията на тези, които вместо да изпълняват задълженията си към Сърбия и сърбите, използват този период, за ежедневни заплахи към сръбския народ в Косово и Метохия и разпространението на слухове, които да предизвикат вълнения, страх и паника, които да породят недоверие в държавните институции на Сърбия, както и да създадат разделение сред политическите представители на сърбите в Косово и цялостно отслабване на нашата позиция в чувствителна част от преговорите.

Скъпи съграждани, именно поради тази причина нашият най-голям интерес е мирът. Предизвикателствата, пред които сме изправени, изискват от нас да бъдем отвъд раздорите, манипулациите и целенасочените кампании за дезинформация. Ето защо ви моля и призовавам да не се хващате на каквито и да е провокации, да реагирате мирно, цивилизовано и достойно на всички възможни предизвикателства, а ние ще се ангажираме с това, да ви обезпечим сигурност и бъдеще на тези земи чрез политически методи.

Сърбия днес е готова да изпълни ангажимента си към вас и да защити живота и мира ви, ако това е необходимо. Докато аз съм начело, Сърбия никога няма да позволи да бъде организирано насилие над сърбите и техните светини, нито преследването им. Нови „Бури“ в Косово и Метохия няма да има. Най-висшата ценност за Сърбия и сръбския народ е мирът, който преди всичко се опитваме да осигурим и чрез тежките преговори, които водим с полтическите представители на албанците и международната общност.

Освен на нас, които сме искрено посветени на това, осигуряването на мира в нашите южни покрайнини е основна задача на мисиите на КФОР и НАТО, от които ние очакваме и настояваме да защитят мира и да предотвратят всички евентуални опити, независимо от кого и под какъв претекст, да отнеме от вас ВЕЦ „Газивод“, подстанцията „Валач“, или който и да е друг ключов инфраструктурен обект, от който зависи вашето оцеляване.

За бъдещето ви и това на Сърбия ще продължим да се борим изключително с мирни средства. Ще търсим компромис и всеобхватно решение по отношение на Косово и Метохия и няма да спрем, докато не осигурим за нашия народ повече от това, което има днес, във всяко отношение.
Желая на вас и вашите семейства всичко най-добро“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kurir (Сърбия): „Сръбска листа“ не вярва на Прищина за създаването на Асоциацията на сръбските общини

Kurir (Сърбия): „Сръбска листа“ не вярва на Прищина за създаването на Асоциацията на сръбските общини

3 Август 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Митровица. Вицепредседателят на „Сръбската листа“ Игор Симич постави под съмнение обещанието на Прищина да създаде Асоциацията на сръбските общини – задължение, което управляващите в Косово поеха с подписването на Брюкселския договор, отбелязва електронното издание на белградския вестник Kurir.
В деня изтичането на крайния срок за изготвянето на Устава на Асоциацията на сръбските общини, Симич подчерта, че разработването му е към своя край. Свършихме работата и очавакваме същото от Прищина, категоричен бе косовският сърбин.
„Сърбите са показали, че са отговорни, чакахме търпеливо през тези четири месеца, но както каза и президентът Александър Вучич – подозираме, че Прищина няма да предприеме каквито и да било стъпки за създаването на Асоциацията на сръбските общини и изпълнението на ангажиментите, поети с подписването на Брюкселското споразумения", подчерта Симич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Хашим Тачи отхвърли категорично подялбата на Косово, но не изключи „корекция на границите“

Blic (Сърбия): Хашим Тачи отхвърли категорично подялбата на Косово, но не изключи „корекция на границите“

31 Юли 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Макар да отхвърля категорично предложението за подялба на Косово, държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи не изключва възможността за „корекция на границите“, съобщава електронното издание на белградския Blic, като се позовава на прищинския вестник Koha.
Коментирайки пред журналисти темата за Прешевската долина в диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения, Тачи заяви, че може да има корекция на границите между двете държави, след като официален Белград признае Косово.
„Ще имаме корекция на границата. Така, като работим с всички страни в региона и както успяхме да постигнем споразумение за демаркация с Черна гора и Македония, в случай на взаимно признаване със Сърбия ще имаме и корекция на държавни граници. Имаме около 400-километрова граница със Сърбия“, припомни косовския президент, като изрази увереност, че Прищина може да разчита на НАТО по този въпрос.
Съгласно думите му, въпросът за подялбата на Косово никога не е бил тема на обсъждане. Информациите по въпроса, разпространени в медиите, той определи като „фалшиви новини“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Сърбия „няма предложения“ за Косово

Gazeta Express: Сърбия „няма предложения“ за Косово

31 Юли 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Беллград/Прищина. Коментирайки хода на диалога между Белград и Прищина, ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че страната му няма нови предложения, повтаряйки, че на този момент все още няма взето решение за нормализиране на двустранните отношения, съобщава електронното издание Gazeta Express.
„Повечето западни държави смятат, че въпросът за Косово е сключена сделка. Говорим както с руснаците, така и с американците, с китайците и с всеки, който има идея за компромисно решение", каза Джурич. Той добави, че все още няма решение за проблема с Косово и че когато такова бъде намерено, „гражданите на Сърбия ще бъдат информирани за това".
„Най-важното е, че се съгласихме съвместно да решим въпроса за Косово. В момента нямаме предложения, но когато такова има, гражданите ще бъдат информирани", увери Джурич. "Забелязвам, че албанците са нервни, все още мислят, че живеят през 1999 г. Този натиск може да бъде наложен и върху Сърбия - но ситуацията сега е драстично различна“, коментира сръбският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Хашим Тачи отказа да коментира идеята за „размяна на територии“ между Косово и Сърбия

Gazeta Express: Хашим Тачи отказа да коментира идеята за „размяна на територии“ между Косово и Сърбия

30 Юли 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косов Хашим Тачи, по време на обръщение към медиите в понеделник, не коментира възможната размяна на територии като една от опциите за постигането на финално законово обвързващо споразумение със Сърбия, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Той определи информациите по тази тема като „фалшиви новини“, отбелязвайки че подобни слухове объркват публичното мнение.
Запитан от журналисти дали размяната на територии ще присъства на масата за преговори в диалога със Сърбия, Тачи заяви че има много новини относно диалога, които според него объркват публичното мнение. „Не коментирам медийни информации и мнения, които нямат източник. Косовските институции трябва да работят, за да постигнат широкообхватен консенсус и продължаване на диалога“, поясни косовският президент.
Говорейки относно диалога Белград-Прищина, Тачи поясни че в края на диалога Сърбия формално ще припознае Косово, но не спомена териториалната цялост на Косово. „Финалното споразумение ще бъде постигнато между две независими държави. Косово е независим и суверенен и има своето прави да подписва споразумения. Няма път напред без стабилизиране на отношенията“, заяви той.
Тачи отказа да коментира и дали той, като главен преговарящ на Косово, ще обсъди със сръбския си колега Александър Вучич темата за езерото Газивода, след като водещият косовски вестник „Koha Ditore“ съобщи в понеделник, че Косово ще се съгласи да размени езерото Газивода, намиращо се в северната част на страната в близост до границата със Сърбия, за сметка на град Прешево и част от Буяновац, които са две общини в южна Сърбия, населени предимно с албанци.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на сръбския Форум за етнически отношения Душан Янич: Подялба на Косово ще означава война, сърбите там вече са си опаковали куфарите

Председателят на сръбския Форум за етнически отношения Душан Янич: Подялба на Косово ще означава война, сърбите там вече са си опаковали куфарите

30 Юли 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Белград. Политиците в Белград не разбират косовските сърби, те не проумяват, че разделянето на Косово ще доведе до война. Това предупреди председателят на сръбския Форум за етнически отношения Душан Янич, съобщава електронното издание на първия македонски вестник - „Нова Македония“.
Съгласно думите на Янич, подобен сценарий увеличава шансовете за въоръжен конфликт. „Това не е проста работа. Сърбите от Северно Косово вече са опаковали куфарите. Те знаят много добре, че конфликтите възникват, когато териториите се разделят или когато се обменят“, подчерта Янич пред белградски ежедневник.
Експертът алармира, че стремежите на сръбските власти да разделят територията на най-младата държава на Балканите или да разменят такава с нея изобщо не са реалистични. „Размяната или подялбата на територии води до възможност за война, независимо от предполагаемите споразумения. И затова нито САЩ, нито ЕС ще се съгласят с това предложение. Това нямаше да се случи, ако Сърбия, Косово и всички страни от Западните Балкани са в НАТО. Тъй като това не е така, историите за разделение и обмен на териториите са напълно нереалистични“, констатира Янич.
Той предупреди, че властите в Белград и президентът на Сърбия Александър Вучич действат безотговорно, когато говорят за граници до Враня, окупация на северната част на Косово от страна на Прищина и подобни изявления, които, според Янич, провокират единствено опасности и не носят нищо добро на сърбите в Косово.
„Прищина също не подкрепя идеята. Може би имаше разговори преди, но сега те вече не съществуват. САЩ не подкрепят подялбата. От друга страна, Русия и Турция я подкрепят. Турция приветства подялбата, за да може да повдигне въпроса за Санджак, към който предявява претенции“, припомни Янич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Вук Йеремич заяви, че Александър Вучич планира провеждането на референдум за Косово през ноември

„A1oN“ (Македония): Вук Йеремич заяви, че Александър Вучич планира провеждането на референдум за Косово през ноември

29 Юли 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната сръбска Народа Партия Вук Йеремич обвини президента на страната Александър Вучич, че планира референдум за статута на Косово, който да се проведе паралелно с предсрочни парламентарни избори, предава „A1oN“.
Според Йеремич референдумът ще бъде свързан с искането на Косово да получи членство в ООН.;
Опозиционерът в момента води кампания за събиране на подписи в Сърбия, в която гражданите да се обявят срещу възможността Сърбия да позволи приемането на Косово в Световната организация.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Външният министър на Косово заяви, че никой в страната дори и не си помисля за нейното разделяне

„Локално“ (Македония): Външният министър на Косово заяви, че никой в страната дори и не си помисля за нейното разделяне

29 Юли 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският министър на външните работи Беджет Пацоли заяви, че разделянето на страната и размяната на територии със Сърбия би представлявало потъпкване на суверенитета на страната и че никой в нея не иска дори и да си помисли за такъв дебат, предава македонската електронна медия „Локално“.
Пацоли заяви, че „има много въпроси, които остава да бъдат решени със Сърбия“ преди изобщо да бъде поставен на масата такъв проблем като размяната на територии.
На свой ред сръбският външен министър Ивица Дачич заяви пред местни медии, че Вашингтон „има ново, конструктивно отношение към проблема на Косово“ и че за разлика от преди „САЩ са готови да приемат диалога за откриване на решение“. Той не уточни дали това означава, че Вашингтон приема разделянето на Косово и размяната на територии като окончателно решение на спора между Белград и Прищина.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Духът за размяна на територии отново е изпуснат от бутилката

„Нова Македония“ (Македония): Духът за размяна на територии отново е изпуснат от бутилката

28 Юли 2018 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Духът за размяна на територии отново е изпуснат от бутилката, пише македонският вестник “Нова Македония“.
Концепцията на сръбския президент Александър Вучич за разплитане на косовския възел с ново отделяне на северната сръбска част на Косово от другата територия на бившата провинция възпламени страстите в Сърбия и региона. Високопоставени политици от Белград, предимно от опозицията, но и Сръбската православна църква, открито се противопоставиха на идеята и разбирането на Вучич за разумен компромис с Прищина, който в основата си съдържа "размяна на територии" - концепция за "коригиране на граници ", като формира бъдеща общност от сръбски общини в северната част на Косово.
В опитите лесно да продаде своята идея на сръбските граждани, които в огромното мнозинство гласуваха за избирането му за президент на Сърбия, Вучич последните дни излиза с черни прогнози за това, че албанците за няколко години ще се приближат до Белград. Последната му изявление е, че "сърбите отдавна загубили Косово", за да заяви, че неговата последна линия на защита на "сръбската кауза" е постигането всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.
Президентът на Сърбия Александър Вучич тази седмица излезе с драматични прогнози и предупреди за опасността от разпространение на албанците до Враня, ако сега не се реши проблема с Косово. Тези песимистични виждания са в отговор на отвореното писмо на Рашко-Призренския епископ Теодосий за това, че разделянето на територията би допринесла за изселване на сърбите от южните части на Косово и от това ще пострада културното наследство на сърбите в района.
"Планът" на Вучич за начертаването на нови граници на Косово би представлявал сериозна заплаха за сигурността в региона и би довело до пряка отмяна на Резолюция 1244 на ООН за ненарушимост на границите на Балканите. Това би насърчило старите мечти за някои радикални структури в този регион и за възстановяването на стари ретроградни идеи за обмен на територии и население. Да припомним, че едно такова безсмислено предложение беше безуспешно "пуснато" от определени кръгове на Македонската академия на науките за обмен на териториите, на които живеят македонско и албанско население в контекста на решаването на военния конфликт в Македония през 2001 г., който, както знаем, завърши с постигането на Охридското споразумение, което означаваше запазване на териториалната цялост и суверенитета на Република Македония.
Много политически анализатори са съгласни с мнението, че признаването на Косово от Белград първо би могло да се отрази на междуетническите отношения в Босна и Херцеговина, имайки предвид изявленията на президента на Република Сръбска Милорад Додик, който след референдума в Черна гора частност и в последния етап от решаването на косовския въпрос, повтаря позицията за това, че сръбският народ в БиХ има право на самоопределение.
Да не забравяме последните изявления на албанските лидери от южната част на Сърбия, които открито заявиха, че в случай на разделяне на северната част на Косово, те имат законно право да се присъединят към новата Косовска държава. Това е придружено от съвместната декларация на трите албански общини в южната част на Сърбия, изискващи същите права като тези, които се изискват от сръбското малцинство в северната част на Косово, което включва избирането на албански министри в правителството на Република Сърбия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): В Сърбия опозицията и Вук Йеремич събират подписи против приемането на Косово в ООН

A1 On (Македония): В Сърбия опозицията и Вук Йеремич събират подписи против приемането на Косово в ООН

28 Юли 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Белград. Лидерът на сръбската опозиционна Народна партия (НП) Вук Йеремич в събота започна акция по събиране на граждански подписи против договора, с който Сърбия би позволила приемането на Косово в ООН, предава скопската електронна медия A1 On.
Йеремич, който е бивш външен министър на Сърбия, заяви че целта на инициативата е изпращане на послание до правителството, че гражданите на страната са против членството на Косово в ООН и че събирането на подписи ще се провежда със седмици и във всичките части на Сърбия.
„Не е истина, че членството на Косово в ООН е необходимо, за да се запази мирът в региона“, заяви Йеремич, добавяйки че партията му подкрепя преговори, в които до компромисно решение би се стигнало единствено във вариант, в който няма да се подразбира трайното отказване на Сърбия от тази територия. „В тези преговори първо трябва да се решат други въпроси, като държавните и частни имоти на стойност десетки милиарди евро, а също и защитата на църквите и манастирите“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: На хоризонта няма нито едно решение за Косово

Александър Вучич: На хоризонта няма нито едно решение за Косово

27 Юли 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на разговор с представители на сръбската общност в Косово, държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич призна, че на хоризонта няма нито едно решение на спора между Белград и Прищина, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Работим за намиране на общ знаменател. Няма да представя нищо в Белград, докато не разговарям с вас“, увери Вучич.
Вучич проведе среща с представителите на сърбите от южната, северната и централната част на Косово. „Обсъдени бяха ключовите въпроси за сърбите в Косово. Темите бяха ежедневните проблеми, пред които са изправени нашите хора, сигурността и перспективите за диалог между Белград и Прищина“, разкри по-рано източник.
Едно от най-важните резултати от срещата е, че всяко предложение, позиция или решение, които Белград ще приеме, първо ще бъде представено на сърбите в Косово, за да бъде разгледана тяхната позиция. Участниците в срещата са достигнали до извода, че албанците не желаят постигането на компромис. Белград обаче ще се опита да го намери, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Според хърватско издание сърбите знаят, че Косово е загубено, но продължават да се пазарят

Eurasia Daily: Според хърватско издание сърбите знаят, че Косово е загубено, но продължават да се пазарят

26 Юли 2018 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Хърватското издание „Глобус“ цитира президента на Сърбия Александър Вучич, заявил, че всички сърби знаят, че е Косово е загубено. Държавният глава увери, че ще положи максимални усилия, за да „върне това, което може да се върне“, предава Eurasia Daily.
„Всички сърби знаят, че сме загубили Косово, но ще направя всичко, зависещо от мен, за да върна това, което може да се върне обратно. Не трябва да претърпяваме пълно поражение“, хърватското издание цитира президента на Сърбия. Според Вучич страната вече има осезаеми постижения в сферата на икономиката. „Ако видя, че определено решение отговаря на интересите на Сърбия, ще го приема, независимо от последствията“, заяви той.
Хърватското издание публикува заявлението на президента на Сърбия като част от аналитичен материал на тема отношенията между Белград и Прищина. Авторът на текста Дарко Худелист смята, че Вучич ще се опита да „вземе“ северната част от Косово от албанците.
„Ако ще го казваме разбираемо: да, ние признаваме Косово (но без експлицитно международно признание), а в замяна ще „изтъргуваме“ северната му част. Няма да дадем на косовските албанци всичко, все нещо ще задържим при себе си“, пише хърватският анализатор.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Никаква промяна на границите не се предвижда, заяви съветник на Рамуш Харадинай

A1 On (Македония): Никаква промяна на границите не се предвижда, заяви съветник на Рамуш Харадинай

26 Юли 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кабинетът на косовския министър-председател Рамуш Харадинай, в четвъртък заяви че правителството на Косово изключва всякаква възможност за дебат и преговори за подялба на Косово или размяна на територии със Сърбия, предава македонската електронна медия A1 On.
„Подялба на територията на Косово, размяна на територии или която и да била друга опция, имаща за цел промяна на границите, въобще не представлява опция за правителството на Косово. За нас това е червена граница, която няма да прекрачим“, заяви за албанската редакция на Радио „Свободна Европа“, Авни Арифи, съветник на премиера Рамуш Харадинай.
Това е, според Арифи, линия, която Прищина не може да премине.
Той подчерта, че тези, които мислят да променят граници, да разменят територии и поставят подобни въпроси на преговорната маса, са склонни „да върнат Балканите в тъмните времена“.
Според Арифи, косовското правителство „по никакъв начин няма да влезе в реториката за промяна на балканските граници“.
Реакцията му, както подчерта албанската редакция на Радио „Свободна Европа“, е в отговор на изявлението на сръбския президент Александър Вучич, че тези варианти „за Сърбия биха били по-добри, отколкото нищо“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Всички сърби знаят, че Косово е изгубено

Александър Вучич: Всички сърби знаят, че Косово е изгубено

26 Юли 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич, в изявление за хърватския седмичник „Глобус“, заяви че всички сърби знаят че Косово е изгубено, но той ще направи всичко, което може, за да върне това, което може да бъде върнато, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
„Всички сърби знаят, че Косово е загубено, но аз ще направя всичко, което мога, за да се върне това, което може да бъде върнато и да не бъде накрая пълна загубата“, заяви Вучич.
Той добави, че „всички нападат него, като не подбират нито средства, нито думи, а всъщност никой от тях не желае да се реши проблемът с Косово“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Администрацията на Доналд Тръмп е дала „зелена светлина“ за подялба на Косово

„Макфакс“ (Македония): Администрацията на Доналд Тръмп е дала „зелена светлина“ за подялба на Косово

26 Юли 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Прищина. Администрацията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп е дала „зелена светлина“ за опцията за подялба на Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на публикация в електронното издание на албанския вестник Gazeta Express.
Изданието се позовава на източници от дипломатическите кръгове, според които има вероятност съответната договорка да е постигната по време на срещата на върха между Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки. Съгласно разпространената информация, администрацията на Тръмп се е съгласила Косово да отстъпи от територията си на Сърбия, в замяна на признаването на страната от официален Белград.
Тази радикална промяна във Вашингтон е настъпила след напускането на бившия съветник по националната сигурност генерал Хърбърт Макмастър поемането на длъжността от Джон Болтън. Той е известен с антикосовските си позиции от времето, в което бе посланик на САЩ в ООН, твърди албанското издание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Srbija Danas (Сърбия): Александър Вучич планира посещение на сърбите в Косово през септември

Srbija Danas (Сърбия): Александър Вучич планира посещение на сърбите в Косово през септември

26 Юли 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич планира през месец септември да посети сръбската общност в Косово, съобщава електронното издание на белградския вестник Srbija Danas.
Съгласно разпространената информация, в рамките на визитата си в Косово Вучич ще направи обръщение към представителите на сръбската общност в най-младата държава на Балканите, чиято независимост не е призната от официален Белград.
Визитата на Вучич е договорена на среща с представителите на сърбите от южната, северната и централната част на Косово. „Обсъдени бяха ключовите въпроси за сърбите в Косово (в източника - Косово и Метохия). Темите бяха ежедневните проблеми, пред които са изправени нашите хора, сигурността и перспективите за диалог между Белград и Прищина“, пояснява източник на изданието.
Едно от най-важните резултати от срещата е, че всяко предложение, позиция или решение, които Белград ще приеме, първо ще бъде представено на сърбите в Косово, за да бъде разгледана тяхната позиция. Участниците в срещата са достигнали до извода, че албанците не желаят постигането на компромис. Белград обаче ще се опита да го намери, подчертават от редакцията. „Важното е международната общност и албанците да получат всичко и да унижат сърбите и Сърбия", изрази увереност източникът на вестника.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Александър Вучич коментира възможността за разделяне на Косово

„МКД“ (Македония): Александър Вучич коментира възможността за разделяне на Косово

26 Юли 2018 | 02:27 | Агенция "Фокус"
София. Сръбският президент Александър Вучич коментира възможността за разделяне на Косово, имайки предвид позицията на Рашко-Призренския епископ, който се е изказал против етническа подялба на Косово.
"Не искам разделяне с албанците: Няма проблем, кажете на хората да се приготвят да защитаваме Враня след 40 години. Нима мислите, че нашите напускат района и сега. В обръщение, което ще направя ще се предоставят всички данни ", каза Вучич по адрес на отворено писмо от Рашко-Призренския епископ Теодосий че разделяне на територията на Косово би довела до напускане на сърбите и увреждане на сръбското културно наследство в албанската част на Косово.
"Смятам, че е по-добре нещо, отколкото нищо", каза Вучич и добави, че сръбската църква, въпреки че не иска етнически граници, иска "фалшивата държава Косово" да й изплати 650000 евро.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Прищина иска да спрем, но ние не можем да направим това

Ивица Дачич: Прищина иска да спрем, но ние не можем да направим това

24 Юли 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви пред сръбския ежедневник „Vecernje Novosti“, че на Косово не се нрави фактът, че няколко държави преосмислят своята позиция към Прищина, но добави че Сърбия „няма да се откаже“ от този подход, предава белградското радио B92.
„От нас беше поискано да спрем да лобираме за оттегляне на признанията (на Косово), докато в същото време Прищина и нейните ментори ще продължат да лобират за нови признавания. Това няма да се случи“, заяви Дачич.
Той говори, след като косовският премиер Рамуш Харадинай предложи „примирие“, което би се състояло в това Белград да прекрати усилията си за убеждаване на други държави да оттеглят своето признаване към Косово – и по този начин ще позволят сключването на „законово обвързващо споразумение за нормализацията на отношенията, за да бъде постигнат мир“.
„Не знам при какви други обстоятелства може да бъде постигнато споразумение между Белград и Прищина, освен в мирни. Очевидно е, че Харадинай става по-притеснен и е приел маниера на заплашване и споменаване на война. Това, което искам да знам, е дали неговият речник се одобрява от техните съюзници“, добави Ивица Дачич.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Косоварите не се интересуват от Общността на сръбските общини,  просто искат северната част на Косово

Александър Вучич: Косоварите не се интересуват от Общността на сръбските общини, просто искат северната част на Косово

24 Юли 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви във вторник, че не се случва нищо във връзка с изработването на статута на Общността на сръбските общини (ОСО), а срокът, който Брюксел даде на Прищина изтича в началото на август, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Нищо не се случва, а срокът изтича на 4 август. Спомняте ли си какво ви казах преди 4 месеца? Заявих, че няма да се случи нищо. Те имат една цел и тя е как да завземат северната част на косово. Тях не ги интересува Общността на сръбските общини“, заяви Вучич.
Сръбският президент добави, че ОСО не може да бъде крайно решение, тъй като е ангажимент, приет с Брюкселския договор от април 2013 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Нито една от опозиционните партии в Косово не се появи в парламента за обсъждане на диалога със Сърбия

A1 On (Македония): Нито една от опозиционните партии в Косово не се появи в парламента за обсъждане на диалога със Сърбия

23 Юли 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Нито една от опозиционните партии в Косово не се отзова на призива на председателя на парламента Кадри Весели за провеждане на специално заседание с цел постигане на вътрешен консенсус за диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, съобщава скопската електронна медия A1 On.
Заседанието се проведе само с участието на партиите от управляващата коалиция. След приключването й Весели, който е и председател на Демократическата партия, заяви, че е необходим вътрешния консенсус за финализиране на преговорите със Сърбия, като подчерта, че сядането на една маса за преговори с представителите на Белград не е привилегия, а жертва.
„Необходимостта от мислене, необходимостта от създаването на политическа позиция, макар и с популистки цели, е легитимна за опозицията. Сядането на масата за преговори със Сърбия не е привилегия, тя е жертва и в същото време отговорност. Постигането на мир за нашите деца е отговорност на всички ни. Посланието, което трябваше да изпратим, бе, че имаме консенсус“, коментира Весели.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич към Рамуш Харадинай: Няма да има война, но...

Александър Вучич към Рамуш Харадинай: Няма да има война, но...

22 Юли 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич, се надява „да не се стигне до война“ и че „ще се намери решение за Косово“, предава белградското радио „Б92“.
Изявлението на сръбския държавен глава е в отговор на предупреждението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че евентуално разделяне на територията на страната ще „означава война“, уточнява сръбската медия.
Вучич заяви, че коментарът на Харадинай, „нито е първият, нито последният“ от този вид и изрази надежда, че няма да се стигне до война, а до някакво решение на въпроса.
„Видяхме изявленията на Хашим Тачи – невъзможно е вие (Прищина) да поискате всичко, а след това да обявите „чакаме отговор“... Когато ни кажете, че всичко си е ваше и само искате да ви признаем, това не е споразумение“, заяви сръбският президент.
Той отново потвърди, че е изключително важно да се стигне до споразумение. „Знам, че е трудно за хората, те предпочитат да не се съгласяваме никога с нищо, да бавим, но няма как да бавим повече, защото това ще прави някои други въпроси все по-трудни и ние ще се окажем в слаба позиция“, обясни Вучич.
Държавният глава подчерта, че е „в наш интерес да разрешим въпроса, ако е възможно, а ако не е – това няма нито да е първият, нито последният опит за постигане на споразумение“.
Постигането му, продължи президентът, „Ще е много добро за бъдещето на Сърбия“.
„Дали съм оптимист? Не съм, но ще се борим и изобщо не ме интересува какво ще кажат тези, които се нахвърлят и са на страната на камъка, който някой се опитва да избута до върха. Не ме е страх. Мисля за бъдещето. Избраха ме именно за това и хората ми дадоха толкова голяма подкрепа на изборите точно по тази причина“, обяви Вучич, визирайки политическите си противници в Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Диалогът Белград-Прищина продължава през септември

„Телма“ (Македония): Диалогът Белград-Прищина продължава през септември

21 Юли 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово ще бъде възобновен в началото на септември със среща между държавните глави на двете страни – Александър Вучич и Хашим Тачи. Това обяви говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„На последното заседание на диалога на високо равнище, проведено на 18 юли, двамата президенти разгледаха постигнатия напредък и се споразумяха да се срещнат в началото на септември", поясни Кочиянчич. Тя добави, че на по-ранна среща, проведена на 24 юни, Вучич и Тачи се се съгласили да засилят работата си за постигане на споразумение за цялостно нормализиране на отношенията.
„Воденият под егидата на ЕС диалог има за цел да насърчи дългосрочното сътрудничество между двете страни, да спомогне за развитието на пътя им към ЕС и да подобри живота на хората. Дългосрочното решение предполага устойчиво и реалистично договор, базиран на международното право", припомни говорителят на ЕК, като същевременно допълни, че Белград и Прищина работят за определяне на общите позиции за постигане на споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Размяната на територии значи война и трагедия за Балканите

Рамуш Харадинай: Размяната на територии значи война и трагедия за Балканите

20 Юли 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай се противопоставя дори на споменаването на евентуална подялба на Косово и размяна на територии със Сърбия и смята, че подобно нещо би предизвикало трагедия за целия балкански регион, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
„За мен подялбата означава война и го казвам недвусмислено“, заяви Харадинай в интервю пред телевизия „Дукаджини“.
Той подчерта, че „в тези райони“ не може да има подялба и размяна на територии и че „промяната на границите представлява голяма опасност“.
„Не е добре да се споменава подялбата. Независимо кой говори за подялба, независимо по какви причини, той греши и иска да докара трагедия на Балканите“, отсече косовският премиер.
„А1 Он“ коментира, че в последно време и в Косово и в Сърбия медиите подхвърлят идеи, че Белград и Прищина биха могли да стигнат до окончателен договор, който включва размяна на територии.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Белград заплашва косовските сърби със затвор, ако се присъединят към армията на Прищина

Gazeta Express: Белград заплашва косовските сърби със затвор, ако се присъединят към армията на Прищина

25 Април 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич призова косовските сърби да не се присъединяват към армията на Прищина и – позовавайки се на законодателството на Белград, заплаши с налагането на тежки наказания с до 10 г. лишаване от свобода на онези, които решат да станат част от бъдещата армия на най-младата държава на Балканите (ако бъде създадена), пише електронното издание Gazeta Express.
Джурич заяви, че създаването на косовска армия е незаконно и е в нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението от Куманово, което слага край на войната в Косово през 1999 г. Джурич подчерта, че „Сръбска листа“, политическа структура, представляваща сърбите в Косово, която се противопоставя на създаването на косовска армия, има пълна подкрепа на президента на западната ни съседка Александър Вучич и на правителството на Сърбия.
Косово полага усилия да превърне Косовските сили за сигурност (KSF) в армия на Косово чрез конституционни изменения. За да може Прищина да промени конституцията, гласовете на сръбските депутати са от решаващо значение, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Проектозаконът за косовската армия ще бъде предаден на правителството до 30 април

Gazeta Express: Проектозаконът за косовската армия ще бъде предаден на правителството до 30 април

19 Април 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово има намерение да формира Армия на страната чрез промени, които биха разширили правомощията и отговорностите на съществуващите Сили за сигурност на Косово (ССК), като един от вариантите за заобикаляне на сръбското вето. Министерството на ССК е обещало, че ще предаде проектозакона за армията на правителството до 30 април, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Промяна в компетенциите на съществуващите ССК изисква внасяте на добавки към Конституацията, което е невъзможно без одобрението на депутатите от партията на косовските сърби „Сръбска листа“, които са категорично против идеята, пише прищинското издание. Другия вариант, който остава на разположение на властите е внасянето на поправки в Закона за ССК, пише косовския ежедневник „Зери“. Премиерът на страната Рамуш Харадинай наскоро каза, че сръбските политически представители не са му обещавали да гласуват за създаване на армия, когато са говорили за влизането им в управляващата коалиция и че единствената опция за създаването й е чрез внасянето на поправки във въпросния Закон за ССК.
Gazeta Express припомня, че международната общност, включително НАТО, са против създаването на косовска армия чрез поправка на съществуващия Закон за ССК и искат тя да бъде създадена чрез внасяне на добавки към Конституцията.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Решението за Косово няма да бъде безболезнено за сърбите

Александър Вучич: Решението за Косово няма да бъде безболезнено за сърбите

18 Април 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че не е сигурен дали в края на април ще обяви своето решение за Косово, но може да гарантира, че ще работи неуморно, за да бъде постигнато компромисно решение, предава скопското електронно издание „МКД“.
След срещата си с премиера на германската провинция Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман, Вучич заяви, че решението за Косово „няма да бъде безболезнено за сърбите“.
„С каквото и предложение да излезем, то ще бъде посрещнато на нож и в региона, и в Европа, и по света, а също и в Сърбия“, заяви сръбският президент.
На няколко пъти държавният глава обявяваше, че ще обяви решението си за Косово пред обществото в края на април и в тази връзка инициира вътрешния диалог по въпроса миналия октомври.
Вучич подчерта, че каквото и решение да предложи, то първо ще трябва да „победи на референдум в страната“.
„Целта ми не е да кажа нещо, за да задоволя някой на Запад, а да стигнем до решение, което да задоволява гражданите на Сърбия“, изтъкна той.
Сръбският президент потвърди, че е против идеята за „замразяване на конфликта“, защото не иска да оставя проблемите на бъдещите поколения.
„От това, че ще чакаме по-добри времена, да не стане да дочакаме по-лоши времена“, заяви той и добави, че решението трябва да се търси чрез диалог, за да се стигне до компромисно решение.
„Не искам гражданите да бъдат унижени от решението и аз, в рамките на това, ще се отнасям рационално, прагматично, отговорно и храбро“, обеща Вучич.
Той отказа да коментира изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че Бояновац и Прешево са Източно Косово, защото, както каза Вучич, не иска да коментира нечии териториални претенции, а само бъдещето на Сърбия.
Освен това, сръбският президент подчерта, че позициите на Германия и Сърбия около независимостта на Косово са противоположни, но това не трябва да влияе на развитието на двустранното сътрудничество.
„Искам някой да ми обясни какво е бъдещето на Сърбия без Германия“, попита Вучич и подчерта, че не мисли решението да не се разговаря със страните, признали Косово, за добро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Рамуш Харадинай заяви, че Косово няма външна политика и следва тази на САЩ

„Република“ (Македония): Рамуш Харадинай заяви, че Косово няма външна политика и следва тази на САЩ

18 Април 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай даде ексклузивно интервю за предаването „Кирилица“ на сръбската „Хепи ТВ“. Той говори за формирането на Общността на сръбските общини (ОСО), за войната, както и по много други теми, предава скопското електронно издание „Република“.
Водещият на програмата зададе шеговит въпрос: „Как така навсякъде дрогата предизвиква зависимост, а само в Косово независимост?“
Харадинай отговори: Тук няма дрога, има само царевица и боб. Тук дрога не расте“.
Водещ: „Дори и в кабинета ли нямате?“
Харадинай: „Не знам, отидете и вижте сами дали има. Тук се живее тежко. Искам да ви кажа нещо, когато сърбите работят в Швейцария, те живеят като швейцарецът. Но не и албанецът. Ние сме като малка общност. Всички пари всеки месец се изпращат на главата на семейството, а той ги разпределя. Не си харчи парите там, а купува някъде имот и къща, за да може след 50 години да каже ‚Ето какво съм спечелил‘“.
Косовският премиер заяви, че Косово няма външна политика и „принадлежи на клуба, оглавяван от САЩ“.
„Ние сме част от Европа и работим заедно с Брюксел и Берлин. Между другото, що се отнася до външната политика, ние сме част от водещите държави, предвождани от Америка. Не е проблем за нас да си го признаем, ние нямаме време да се занимаваме със световните проблеми“, обясни Харадинай.
Освен това, той посочи, че е бил част от тези в Косово, които подкрепят Брюкселския договор, но твърди, че ОСО може да бъде формирана само въз основа на косовската конституция. Първо, казва министър-председателят, трябва да се разбере „за какъв вид на ОСО става дума, а не само кога ще бъде формиран“.
Изявлението, че сърбите се страхуват, че ОСО ще бъде формирана така, че да е под цялостния контрол на Прищина, Харадинай коментира така:
„Не трябва да се нарича страх, Косово съществува и изворът на нашето съществуване е Конституцията, всички те работят тук“.
Той заяви също така, че ако Сърбия не признава Косово, има две позиции, или, „както виждаме, две истини“. „Реалността е, че Косово съществува“, категоричен е косовският премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония) : Според Вук Йеремич Александър Вучич е обещал Косово на американците

„Плюс Инфо“ (Македония) : Според Вук Йеремич Александър Вучич е обещал Косово на американците

17 Април 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Според бившия външен министър и настоящ председател на Народната партия на Сърбия Вук Йеремич настоящият президента на страната Александър Вучич „е обещал Косово на американците“, но че има проблем да спази обещанието си, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Американците искат от Вучич да внесе Косово в ООН и да подпише така нареченото. споразумение за цялостно нормализиране на отношенията с Прищина и да призовем Русия да не блокира всичко това в Съвета за сигурност на ООН“, заяви каза Йеремич.
Според него Вучич се опитва да предложи обмен на територии, но това ще се отхвърли, защото вече бе обещал да доведе Косово в ООН.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Александър Вучич: Не сме противници на албанците, а с тези, които ни отнемат Косово

„Телма“ (Македония): Александър Вучич: Не сме противници на албанците, а с тези, които ни отнемат Косово

17 Април 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му не е противник на албанците, а тези, които са създали Косово като държава и заемат сръбска територия, предава македонската медия „Телма“.
„Ясно е, че Косово преговаря със САЩ, Великобритания и други страни от ЕС“, заяви Вучич. Той допълни, че Прищина няма своя собствена външна политика, защото се ръководи от САЩ.
Той допълни, че Сърбия се управлява от независим човек, но и че тези, които си мислят, че в Европа може да се направи без подкрепата на Германия, се лъжат.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Що се отнася до външната политика, Косово е част от клуба, воден от Америка

Рамуш Харадинай: Що се отнася до външната политика, Косово е част от клуба, воден от Америка

17 Април 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заяви, че страната му няма време за „проблемите на света“ и когато става въпрос за външна политика, то Прищина е водена от САЩ, предава скопският телевизионен канал A1 On.
„Ние сме част от Европа и работим с Брюксел и Берлин. Но когато става дума за външна политика, ние сме част от клуба, воден от Америка. Нашият проблем е да признаем, че нямаме време да се справим с проблемите в света“, заяви Харадинай пред телевизията „Хепи“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: САЩ подкрепят създаването на косовска армия, заяви премиерът Рамуш Харадинай

Gazeta Express: САЩ подкрепят създаването на косовска армия, заяви премиерът Рамуш Харадинай

7 Април 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай написа във „Фейсбук“, че е имал важна среща с американския дипломат Матю Палмър, на която са обсъдили интензификацията на събитията в най-младата балканска страна, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
„Имах важна среща с директора на Департамента по въпросите на Южна и Централна Европа на Държавния департамент на САЩ за интензификацията на събитията около Косово свързани с нормализацията на отношенията със Сърбия, визовата либерализация и новата динамика в Евроатлантическата перспектива на нашата страна“, заяви Харадинай.
Косовският премиер заяви, че САЩ стоят зад Косово във всичките му усилия за изграждане на държава, както и че Вашингтон подкрепя трансформирането на Косовските сили за сигурност в армия. „Косово има късмета да има САЩ като стратегически съюзник и най-доверен свой партньор“, написа Харадинай. Американският дипломат посети Прищина в петък, един ден след посещението си в Белград, където се срещна с представители на сръбската власт, включително президента на страната Александър Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Ивица Дачич изрази мнение, че без наставници Прищина би приела разделение на Косово

„A1oN“ (Македония): Ивица Дачич изрази мнение, че без наставници Прищина би приела разделение на Косово

7 Април 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Косово би приело предложение за разделяне на Косово, ако във въпроса не се намесят неговите „наставници“, предава скопският телевизионен канал „A1oN“.
„Ако говорим открито за разделянето на Косово без наставници, Прищина, ако приеме собствените си интереси, ще приеме това предложение“, заяви Дачич.
Той допълни, че великите сили при споменаването на идеята смятат, че ще има масово преселение на цивилни, но според него те не вземат предвид, че етническото състояние на място вече е в съответствие със самото предложение за разделяне. Според министъра великите сили вече смятат, че са приключили въпроса с Косово през 2008 г., признавайки неговата независимост.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Рамуш Харадинай заяви, че САЩ подкрепят създаването на армия на Косово

Gazeta Express: Рамуш Харадинай заяви, че САЩ подкрепят създаването на армия на Косово

6 Април 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай прие директорът по южно и централноевропейски въпроси към Държавния департамент на САЩ Матю Палмър, пише Gazeta Express.
„Проведох плодотворна среща, на която обсъдихме засилването на усилията на Косово към нормализацията на отношенията със Сърбия, либерализацията на визите и откриването на нова динамика към евроатлантическата перспектива на нашата страна“, заяви Харадинай.-
Той допълни, че САЩ стоят до Косово в неговите усилия по изграждане на държавност и че САЩ подкрепят трансформирането на Силите за сигурност на Косово в армия. „Страната ни е щастлива да има САЩ като стратегически партньор“, заяви Харадинай.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

InSerbia: Сърбия е получила ултиматум да признае Косово

InSerbia: Сърбия е получила ултиматум да признае Косово

24 Март 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия е получила ултиматум – „да признае Косово срещу основаване на Общност на сръбските общини“ в Северно Косово, пише белградският новинарски портал InSerbia.
Според публикации в местните медии, сръбският президент Александър Вучич е „получил тази оферта“ от дипломати в Берлин, Париж, Лондон и Вашингтон, като това е било „потвърдено пред него“ през последните дни и по време на срещите му в Ню Йорк, където беше на посещение.
Сръбският министър по въпросите на европейската интеграция Ядранка Йоксимович разясни ситуацията около последните срещи на сръбския държавен глава в Ню Йорк и Брюксел.
„По-важното е, че президентът на Сърбия Александър Вучич демонстрира отговорна политика, държавничество и решимост на всички места и форуми и с всеки, който е замесен в процеса. Той представи сръбската позиция, което е много важно и въпреки че не бе посрещнат с разбиране и гъвкавост, това не означава, че Сърбия няма легитимни аргументи и че гласът на Сърбия не се чува“.
На покана от водещия да коментира медийните спекулации, Йоксимович посочи, че мисленето й „изобщо не се ръководи от заглавията във вестниците, а от фактите“.
„Тези, които признаха независимостта на Косово прокарват своята политика, за да не се разпадне проектът им и това е realpolitik (от немски – политика, основана на практически, а не идеологически или други съображения – бел. ред. ). Но пет страни (-членки на ЕС) не са го признали и голяма част от останалия свят. Ние прокарваме нашата политика и следваме интереса си и Брюкселския договор (постигнат в хода на диалога Белград – Прищина) е правнообвързващ – едната страна е изпълнила всичките си задължения, а гарант на споразумението е Европейския съюз. В Брюксел трябва да си зададат въпроса дали в Прищина има политическа воля за прилагането му“, заяви Йоксимович.
Милован Дречун, председател на Комитета за Косово и Метохия на сръбския парламент също говори пред медиите по въпроса и бе категоричен, че Запада „не иска да отваря въпроса за определяне на статута на Косово, защото за тях този процес е завършен“.
„Изглежда, че Прищина прави всичко в съгласие със Запада. Натискът срещу Сърбия се интензифицира и косовския проблем се използва в геополитическото противопоставяне между САЩ и Русия“, заяви Дречун.
Попитан, „какво ще стане ако Сърбия не приеме ултиматума на Запада“, той не отхвърли вероятността от „изолиране“ на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Косово получи свой собствен телефонен код и вече няма да използва сръбския

Reuters: Косово получи свой собствен телефонен код и вече няма да използва сръбския

24 Март 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният телеком на Косово заяви в събота, че страната вече няма да използва телефонния код на Сърбия, тъй като вече има свой собствен, предава Reuters.
Тази мярка идва две години, след като Белград се съгласи да позволи на Прищина да има свой собствен международен телефонен код.
„От 24 март кодът +381 не може да бъде използван. Вече трябва да използвате +383. Моля информирайте своите познати и приятели“, заявиха от Телеком Косово чрез СМС до своите клиенти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Възможно е Спогодбата за нормализация на отношенията между Белград и Прищина да бъде подписана още тази година

Хашим Тачи: Възможно е Спогодбата за нормализация на отношенията между Белград и Прищина да бъде подписана още тази година

24 Март 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи вярва, че Спогодбата за всеобхватна нормализация на отношенията между Белград и Прищина може да бъде подписана още през тази година предава скопският телевизионен канал „Алфа ТВ“.
„Не става въпрос за нещо, от което двете страни могат да загубят, само могат да спечелят и да напреднат в процеса на евроинтеграция“, изтъкна Тачи.
В петък вечерта се проведе среща между Тачи, сръбския му колега Александър Вучич и Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини в Брюксел. Таи заяви, че разговорите са били конструктивни и са се отнасяли най-вече за постигнатите договори, тяхното прилагане и бъдещите ходове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Александър Вучич трябва да оттегли подписа си от Брюкселския договор

Ивица Дачич: Александър Вучич трябва да оттегли подписа си от Брюкселския договор

24 Март 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви в събота, че ще предложи на сръбския президент Александър Вучич да оттегли подписа си от Брюкселския договор за Косово, предава скопският телевизионен канал “A1 On”.
„Аз подписах Брюкселския договор като премиер и сега бих оттеглил подписа си и бих казал: Не искате Общност на сръбските общини, тогава ние не искаме всичко останало. Връщаме се в първоначалното състояние, а това е връщане на сръбските институции в Косово“, заяви Дачич след срещата с алжирския си колега Абделкадер Месахел, който е на посещение в Белград.
Сръбският дипломат изтъкна, че е предложил това на Вучич още на предната среща, но не посочи какво му е отговорил сръбския президент.
Дачич все пак заяви, че Белград ще направи максимални усилия за постигане на компромисно решение с Косово.
„В ерата на фалшиви новини повече не сме наясно за какво се преговаря и дали има срокове“, обясни Дачич, като добави, че не иска да дава изявления, които могат да попречат на Вучич, но той смята, че президентът е „много толерантен“ по въпроса за създаването на Общност на сръбските общини в Северно Косово. „Ще им бъде много трудно с такъв Вучич, който е разочарован“, уверен е сръбският външен министър.
Запитан за скорошната поява на „германски план за Косово“, Дачич отново повтори, че това е „чиста измислица“. Според него, в момента косовския въпрос е много по-важен от реконструкцията на сръбското правителство.
„Не искаме промени. Не ни занимавайте повече с това“, бе категоричен Дачич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Европейският съюз не изпълнява Брюкселските споразумения

Александър Вучич: Европейският съюз не изпълнява Брюкселските споразумения

24 Март 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич обвини Европейския съюз, че не изпълнява Брюкселските споразумения. Той заяви това след тристранната си среща с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и с президента на Косово Хашим Тачи, предава Regnum.
„Почти 1800 дни шестте основни точки на Брюкселското споразумение не са изпълнявани. Това не може да бъде вина единствено на албанците, защото документът е подписан и от Европейския съюз“, заяви Вучич. Той поясни, че става дума в частност за такъв въпрос, като формирането на Общност на сръбските общини в Косово. При това Вучич заяви, че по време на разговорите си с ЕС те „ясно заявиха на Прищина, че тя трябва да изпълни споразумението за Общността“.
Също така Вучич отговори за изказването на министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай, който заяви, че не „е успял да прочете“ Брюкселското споразумение. Според президента на Сърбия това изказване е „оскърбление на здравия разум“.
Брюкселските споразумения са документ за нормализацията на отношенията между Белград и Прищина. Той се състои от 15 точки, най-вече посветени на организацията и пълномощията на сръбските общини в Северно Косово.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Борбата срещу организираната престъпност е най-бързият начин за либерализирането на визовия режим за Косово

Йоханес Хан: Борбата срещу организираната престъпност е най-бързият начин за либерализирането на визовия режим за Косово

24 Март 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан заяви след срещата си с президента на Косово Хашим Тачи, че борбата срещу организираната престъпност е най-добрият и бърз начин за либерализацията на визовия режим на страната му, пише косовският Gazeta Express.
Тачи заяви след като парламентът на страната е ратифицирал споразумението за гранична демаркация с Черна Гора „Косово е изпълнило всички изисквания за либерализация на визите“.
Но Хан напомни, че Косово трябва да отбележи резултатите в борбата срещу организираната престъпност и корупция. „Президентът Тачи потвърди, че усилията в страната му срещу организираната престъпност продължават. Това е най-бързият и сигурен начин за визовата либерализация за гражданите на Косово“, заяви европейският комисар.
Той допълни, че ратификацията на граничното споразумение е важно постижение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кайл Скот, посланик на САЩ в Сърбия: Вашингтон няма да се включи в преговорите между Белград и Прищина

Кайл Скот, посланик на САЩ в Сърбия: Вашингтон няма да се включи в преговорите между Белград и Прищина

24 Март 2018 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот увери, че Вашингтон няма да се включи официално в преговорите между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения, съобщава скопското електронно издание МКД.
Американският дипломат добави, че САЩ с голям интерес следят диалога между двете балкански държави, но че няма официално да се включат, тъй като преговорите се водят под егидата на Европейския съюз.
„Ние сме тук, за да помогнем, но този диалог се осъществява между Сърбия и Косово с помощта на ЕС. Следим всички подробности, ако се обърнат към нас за помощ, ние ще бъдем тук. Искаме да постигнем трайно споразумение между Сърбия и Косово", подчерта Скот.
За възможното участие на Русия в диалога посланикът на САЩ заяви, че ако участниците в преговорите вярват, че някой друг трябва да бъде включен, то това ще бъде изцяло техен избор.
На въпрос дали Западът настоява за компромисни решения, Скот заяви, че „всяко споразумение е вид компромис".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“24 Вести“: В Брюксел тече срещата между президентите на Сърбия и Косово и Федерика Могерини

“24 Вести“: В Брюксел тече срещата между президентите на Сърбия и Косово и Федерика Могерини

23 Март 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Трети опит за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, след като миналата година диалог между двете страни премина от премиерско на президентско ниво, но за първи годината – президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел обсъждат текущата ситуация в отношенията между двете страни, както и прилагането на вече съществуващите договори, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
В навечерието на срещата говорителят на Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Мая Кочиянчич заяви:
"Това, което искаме да видим, е цялостната нормализация на отношенията в контекста на очертаното в Стратегията за Западните Балкани. Това е нещо, което е много важно за ЕС, но също така и за Белград и Прищина и техния напредък по пътя към ЕС ", заяви Кочиянчич.
Срещата в Брюксел е организирана от Върховният представител за външната политика и сигурността на Европейския съюз Федерика Могерини, която, в поканата до двете страни, заяви, че лидерите ще обсъдят етапа от диалога, който се отнася до цялостната нормализация на отношенията. За разлика от оптимизма на Кочиянич и Могерини, сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че не очаква големи резултати от днешните разговори. В интервю за сръбската държавна телевизия РТС, той още веднъж потвърди, че Белград никога няма да приеме едностранно обявената независимост на Косово, което по-късно бе потвърдено и от премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Новият съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп е имал различна позиция за Косово от американската администрация преди 10 години

„Макфакс“ (Македония): Новият съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп е имал различна позиция за Косово от американската администрация преди 10 години

23 Март 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новоназначеният съветник по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Джон Болтън, е познат на обществото и с неговите позиции за Косово, припомнят от сръбската държавна телевизия РТС, като посочват, че мнението му се е различавало от това на тогавашната американска администрация, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
„Най-добре е да продължат преговорите за статута на Косово, тъй като това е единственият начин да се запазят мира и стабилността в региона“, е заяви Болтън в интервю преди 10 години, преди гласуването на независимостта на Косово.
За разлика от официалната администрация на САЩ, Болтън тогава е бил на мнение, че не е препоръчително страните от региона да признават Косово, тъй като под въпрос е същинската концепция хора от различен етнически произход да живеят в рамките на границите на хетерогенните страни.
„Косовският прецедент би могъл да се превърне в проблем за страните от бивша Югославия и Европа, които са мултиетнически“, изтъкна тогава Болтън в интервю пред The Voice of America.
Още тогава той е подчертал, че ще се стигне до подялба на Косово, тъй като областите населени от сърби ще се ориентират към Сърбия и ще са настроени да се отцепят по някакъв начин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан към президента на Косово: Първо се справете с престъпността, след това ще либерализираме визовия режим

Йоханес Хан към президента на Косово: Първо се справете с престъпността, след това ще либерализираме визовия режим

23 Март 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В рамките на разговор с държавния глава на Косово Хашим Тачи европейският комисар за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан отправи препоръки към Прищина да положи усилия за справяне с организираната престъпност в страната - едно от последните условия за либерализиране на визовия режим за гражданите на най-младата държава на Балканите, предава македонската информационна агенция "Макфакс".
На срещата в Брюксел австрийският политик подчерта, че ратификацията на споразумението за демаркацията на границата с Черна гора е важна стъпка за получаване на правото на свободно движение за косоварите и за европейската интеграция на страната, но е необходимо Косово да потвърди и ангажимента си към борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
По-рано на своя профил в социалната мрежа "Фейсбук" Тачи написа, че след утвърждаването на граничната сделка от 2015 г. от косовския парламент на ход е Брюксел, който трябва да либерализира визовия режим. Управляващото в Прищина мнозинство твърдеше, че ратифицирането на договора е последното условие за либерализация на визовия режим, докато опозиционната "Самоопределение" бе категорична, че процесът ще бъде дълъг и ще изисква справяне с корупцията и организираната престъпност.
В петък Хашим Тачи е в Брюксел заедно с държавния глава на Сърбия Александър Вучич. Двамата провеждат среща в рамките на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): Близо 85% от сърбите са срещу влизане в НАТО

„Б-92“ (Сърбия): Близо 85% от сърбите са срещу влизане в НАТО

23 Март 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Белград. Осемдесет и пет процента от сърбите са срещу влизане на страната в НАТО, съгласно данните от анкета, проведена от неправителствената организация „Институт за европейски изследвания“, които показват още, че най-зле настроени към идеята са жителите на Белград, предава белградското радио “Б-92“.
Анкетата показва още, че 62% от гражданите не биха приели извинение от НАТО за агресията против ФР Югославия през 1999 година. Тук отново най-много са белградчаните и жителите на регионите Западна Сърбия и Шумадия между 30 и 44 години.
Една трета от респондентите биха приели извинение от Алианса.
В същото време, само десет процента от запитаните биха подкрепили членство в НАТО, а шест процента не могат да решат.
Данните от анкетата показват също, че две трети от запитаните се противопоставят на всякакъв вид сътрудничество между Сърбия и НАТО, докато 26% го подкрепят.
Проучването е проведено между 16-20 март, с участието на 1203 респонденти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.