НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Б-92“ (Сърбия): Премиерът на Испания пропуска срещата ЕС – Западни Балкани в София заради Косово

„Б-92“ (Сърбия): Премиерът на Испания пропуска срещата ЕС – Западни Балкани в София заради Косово

15 Май 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Министър-председателят на Испания Мариано Рахой със сигурност ще пропусне срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани на 17 май в София заради позицията на страната му по отношение на независимостта на Косово, предава белградското радио „Б-92“.
Медията припомня, че Испания не признава едностранно обявената независимост на най-младата балканска държава.
„Беше ясно от самото начало, че испанският премиер Мариано Рахой не желае да присъства заради позицията му за статута на Косово“, съобщи „Танюг“ във вторник, като се позова на високопоставен европейски чиновник.
Все пак Мадрид ще бъде представен на срещата от дипломати с по-нисък ранг, е заявил още източникът.
От друга страна, говорителят на българското председателство на Съвета на ЕС Геновева Червенкова във вторник заяви, че „участието на Косово (на срещата) ще бъде на основата на изискванията на протокола“.
Радио „Свободна Европа“ цитира думите на Червенкова, че Рахой „ще пристигне в България във вторник“.
Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще се проведе в четвъртък, 17 май и според по-раншните информации, Рахой не е отхвърлил възможността да присъства на неформална вечеря в София един ден по-рано.
В края на април, припомня „Б-92“, Мадрид поиска съвместната декларация в края на срещата да бъде подписана само от страните-членки, а не и от кандидатите за членство и потенциалните кандидати. Целта е да се избегне подписването на документ от испанския премиер, на който стои подписа на представители на територия, която се е самообявила за държава – т.е. на Косово.
В края на март Рахой каза на българския си колега Бойко Борисов, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, че той „ще има проблеми с Балканската среща в София“ и „заплаши да не участва заради Косово“.
През януари, в навечерието на обявяването на новата стратегия на ЕС за разширение в региона на Западните Балкани, Испания изпрати неофициално писмо до Брюксел с цел да блокира споменаването на Косово в този контекст, както и на термина „Балканската шесторка“ – тъй като в него Косово се третира като държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Белград заплашва косовските сърби със затвор, ако се присъединят към армията на Прищина

Gazeta Express: Белград заплашва косовските сърби със затвор, ако се присъединят към армията на Прищина

25 Април 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич призова косовските сърби да не се присъединяват към армията на Прищина и – позовавайки се на законодателството на Белград, заплаши с налагането на тежки наказания с до 10 г. лишаване от свобода на онези, които решат да станат част от бъдещата армия на най-младата държава на Балканите (ако бъде създадена), пише електронното издание Gazeta Express.
Джурич заяви, че създаването на косовска армия е незаконно и е в нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението от Куманово, което слага край на войната в Косово през 1999 г. Джурич подчерта, че „Сръбска листа“, политическа структура, представляваща сърбите в Косово, която се противопоставя на създаването на косовска армия, има пълна подкрепа на президента на западната ни съседка Александър Вучич и на правителството на Сърбия.
Косово полага усилия да превърне Косовските сили за сигурност (KSF) в армия на Косово чрез конституционни изменения. За да може Прищина да промени конституцията, гласовете на сръбските депутати са от решаващо значение, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Проектозаконът за косовската армия ще бъде предаден на правителството до 30 април

Gazeta Express: Проектозаконът за косовската армия ще бъде предаден на правителството до 30 април

19 Април 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово има намерение да формира Армия на страната чрез промени, които биха разширили правомощията и отговорностите на съществуващите Сили за сигурност на Косово (ССК), като един от вариантите за заобикаляне на сръбското вето. Министерството на ССК е обещало, че ще предаде проектозакона за армията на правителството до 30 април, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Промяна в компетенциите на съществуващите ССК изисква внасяте на добавки към Конституацията, което е невъзможно без одобрението на депутатите от партията на косовските сърби „Сръбска листа“, които са категорично против идеята, пише прищинското издание. Другия вариант, който остава на разположение на властите е внасянето на поправки в Закона за ССК, пише косовския ежедневник „Зери“. Премиерът на страната Рамуш Харадинай наскоро каза, че сръбските политически представители не са му обещавали да гласуват за създаване на армия, когато са говорили за влизането им в управляващата коалиция и че единствената опция за създаването й е чрез внасянето на поправки във въпросния Закон за ССК.
Gazeta Express припомня, че международната общност, включително НАТО, са против създаването на косовска армия чрез поправка на съществуващия Закон за ССК и искат тя да бъде създадена чрез внасяне на добавки към Конституцията.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: САЩ подкрепят създаването на косовска армия, заяви премиерът Рамуш Харадинай

Gazeta Express: САЩ подкрепят създаването на косовска армия, заяви премиерът Рамуш Харадинай

7 Април 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай написа във „Фейсбук“, че е имал важна среща с американския дипломат Матю Палмър, на която са обсъдили интензификацията на събитията в най-младата балканска страна, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
„Имах важна среща с директора на Департамента по въпросите на Южна и Централна Европа на Държавния департамент на САЩ за интензификацията на събитията около Косово свързани с нормализацията на отношенията със Сърбия, визовата либерализация и новата динамика в Евроатлантическата перспектива на нашата страна“, заяви Харадинай.
Косовският премиер заяви, че САЩ стоят зад Косово във всичките му усилия за изграждане на държава, както и че Вашингтон подкрепя трансформирането на Косовските сили за сигурност в армия. „Косово има късмета да има САЩ като стратегически съюзник и най-доверен свой партньор“, написа Харадинай. Американският дипломат посети Прищина в петък, един ден след посещението си в Белград, където се срещна с представители на сръбската власт, включително президента на страната Александър Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Ивица Дачич изрази мнение, че без наставници Прищина би приела разделение на Косово

„A1oN“ (Македония): Ивица Дачич изрази мнение, че без наставници Прищина би приела разделение на Косово

7 Април 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Косово би приело предложение за разделяне на Косово, ако във въпроса не се намесят неговите „наставници“, предава скопският телевизионен канал „A1oN“.
„Ако говорим открито за разделянето на Косово без наставници, Прищина, ако приеме собствените си интереси, ще приеме това предложение“, заяви Дачич.
Той допълни, че великите сили при споменаването на идеята смятат, че ще има масово преселение на цивилни, но според него те не вземат предвид, че етническото състояние на място вече е в съответствие със самото предложение за разделяне. Според министъра великите сили вече смятат, че са приключили въпроса с Косово през 2008 г., признавайки неговата независимост.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Рамуш Харадинай заяви, че САЩ подкрепят създаването на армия на Косово

Gazeta Express: Рамуш Харадинай заяви, че САЩ подкрепят създаването на армия на Косово

6 Април 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай прие директорът по южно и централноевропейски въпроси към Държавния департамент на САЩ Матю Палмър, пише Gazeta Express.
„Проведох плодотворна среща, на която обсъдихме засилването на усилията на Косово към нормализацията на отношенията със Сърбия, либерализацията на визите и откриването на нова динамика към евроатлантическата перспектива на нашата страна“, заяви Харадинай.-
Той допълни, че САЩ стоят до Косово в неговите усилия по изграждане на държавност и че САЩ подкрепят трансформирането на Силите за сигурност на Косово в армия. „Страната ни е щастлива да има САЩ като стратегически партньор“, заяви Харадинай.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

InSerbia: Сърбия е получила ултиматум да признае Косово

InSerbia: Сърбия е получила ултиматум да признае Косово

24 Март 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия е получила ултиматум – „да признае Косово срещу основаване на Общност на сръбските общини“ в Северно Косово, пише белградският новинарски портал InSerbia.
Според публикации в местните медии, сръбският президент Александър Вучич е „получил тази оферта“ от дипломати в Берлин, Париж, Лондон и Вашингтон, като това е било „потвърдено пред него“ през последните дни и по време на срещите му в Ню Йорк, където беше на посещение.
Сръбският министър по въпросите на европейската интеграция Ядранка Йоксимович разясни ситуацията около последните срещи на сръбския държавен глава в Ню Йорк и Брюксел.
„По-важното е, че президентът на Сърбия Александър Вучич демонстрира отговорна политика, държавничество и решимост на всички места и форуми и с всеки, който е замесен в процеса. Той представи сръбската позиция, което е много важно и въпреки че не бе посрещнат с разбиране и гъвкавост, това не означава, че Сърбия няма легитимни аргументи и че гласът на Сърбия не се чува“.
На покана от водещия да коментира медийните спекулации, Йоксимович посочи, че мисленето й „изобщо не се ръководи от заглавията във вестниците, а от фактите“.
„Тези, които признаха независимостта на Косово прокарват своята политика, за да не се разпадне проектът им и това е realpolitik (от немски – политика, основана на практически, а не идеологически или други съображения – бел. ред. ). Но пет страни (-членки на ЕС) не са го признали и голяма част от останалия свят. Ние прокарваме нашата политика и следваме интереса си и Брюкселския договор (постигнат в хода на диалога Белград – Прищина) е правнообвързващ – едната страна е изпълнила всичките си задължения, а гарант на споразумението е Европейския съюз. В Брюксел трябва да си зададат въпроса дали в Прищина има политическа воля за прилагането му“, заяви Йоксимович.
Милован Дречун, председател на Комитета за Косово и Метохия на сръбския парламент също говори пред медиите по въпроса и бе категоричен, че Запада „не иска да отваря въпроса за определяне на статута на Косово, защото за тях този процес е завършен“.
„Изглежда, че Прищина прави всичко в съгласие със Запада. Натискът срещу Сърбия се интензифицира и косовския проблем се използва в геополитическото противопоставяне между САЩ и Русия“, заяви Дречун.
Попитан, „какво ще стане ако Сърбия не приеме ултиматума на Запада“, той не отхвърли вероятността от „изолиране“ на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Косово получи свой собствен телефонен код и вече няма да използва сръбския

Reuters: Косово получи свой собствен телефонен код и вече няма да използва сръбския

24 Март 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният телеком на Косово заяви в събота, че страната вече няма да използва телефонния код на Сърбия, тъй като вече има свой собствен, предава Reuters.
Тази мярка идва две години, след като Белград се съгласи да позволи на Прищина да има свой собствен международен телефонен код.
„От 24 март кодът +381 не може да бъде използван. Вече трябва да използвате +383. Моля информирайте своите познати и приятели“, заявиха от Телеком Косово чрез СМС до своите клиенти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Възможно е Спогодбата за нормализация на отношенията между Белград и Прищина да бъде подписана още тази година

Хашим Тачи: Възможно е Спогодбата за нормализация на отношенията между Белград и Прищина да бъде подписана още тази година

24 Март 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи вярва, че Спогодбата за всеобхватна нормализация на отношенията между Белград и Прищина може да бъде подписана още през тази година предава скопският телевизионен канал „Алфа ТВ“.
„Не става въпрос за нещо, от което двете страни могат да загубят, само могат да спечелят и да напреднат в процеса на евроинтеграция“, изтъкна Тачи.
В петък вечерта се проведе среща между Тачи, сръбския му колега Александър Вучич и Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини в Брюксел. Таи заяви, че разговорите са били конструктивни и са се отнасяли най-вече за постигнатите договори, тяхното прилагане и бъдещите ходове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Александър Вучич трябва да оттегли подписа си от Брюкселския договор

Ивица Дачич: Александър Вучич трябва да оттегли подписа си от Брюкселския договор

24 Март 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви в събота, че ще предложи на сръбския президент Александър Вучич да оттегли подписа си от Брюкселския договор за Косово, предава скопският телевизионен канал “A1 On”.
„Аз подписах Брюкселския договор като премиер и сега бих оттеглил подписа си и бих казал: Не искате Общност на сръбските общини, тогава ние не искаме всичко останало. Връщаме се в първоначалното състояние, а това е връщане на сръбските институции в Косово“, заяви Дачич след срещата с алжирския си колега Абделкадер Месахел, който е на посещение в Белград.
Сръбският дипломат изтъкна, че е предложил това на Вучич още на предната среща, но не посочи какво му е отговорил сръбския президент.
Дачич все пак заяви, че Белград ще направи максимални усилия за постигане на компромисно решение с Косово.
„В ерата на фалшиви новини повече не сме наясно за какво се преговаря и дали има срокове“, обясни Дачич, като добави, че не иска да дава изявления, които могат да попречат на Вучич, но той смята, че президентът е „много толерантен“ по въпроса за създаването на Общност на сръбските общини в Северно Косово. „Ще им бъде много трудно с такъв Вучич, който е разочарован“, уверен е сръбският външен министър.
Запитан за скорошната поява на „германски план за Косово“, Дачич отново повтори, че това е „чиста измислица“. Според него, в момента косовския въпрос е много по-важен от реконструкцията на сръбското правителство.
„Не искаме промени. Не ни занимавайте повече с това“, бе категоричен Дачич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Европейският съюз не изпълнява Брюкселските споразумения

Александър Вучич: Европейският съюз не изпълнява Брюкселските споразумения

24 Март 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич обвини Европейския съюз, че не изпълнява Брюкселските споразумения. Той заяви това след тристранната си среща с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и с президента на Косово Хашим Тачи, предава Regnum.
„Почти 1800 дни шестте основни точки на Брюкселското споразумение не са изпълнявани. Това не може да бъде вина единствено на албанците, защото документът е подписан и от Европейския съюз“, заяви Вучич. Той поясни, че става дума в частност за такъв въпрос, като формирането на Общност на сръбските общини в Косово. При това Вучич заяви, че по време на разговорите си с ЕС те „ясно заявиха на Прищина, че тя трябва да изпълни споразумението за Общността“.
Също така Вучич отговори за изказването на министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай, който заяви, че не „е успял да прочете“ Брюкселското споразумение. Според президента на Сърбия това изказване е „оскърбление на здравия разум“.
Брюкселските споразумения са документ за нормализацията на отношенията между Белград и Прищина. Той се състои от 15 точки, най-вече посветени на организацията и пълномощията на сръбските общини в Северно Косово.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Борбата срещу организираната престъпност е най-бързият начин за либерализирането на визовия режим за Косово

Йоханес Хан: Борбата срещу организираната престъпност е най-бързият начин за либерализирането на визовия режим за Косово

24 Март 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан заяви след срещата си с президента на Косово Хашим Тачи, че борбата срещу организираната престъпност е най-добрият и бърз начин за либерализацията на визовия режим на страната му, пише косовският Gazeta Express.
Тачи заяви след като парламентът на страната е ратифицирал споразумението за гранична демаркация с Черна Гора „Косово е изпълнило всички изисквания за либерализация на визите“.
Но Хан напомни, че Косово трябва да отбележи резултатите в борбата срещу организираната престъпност и корупция. „Президентът Тачи потвърди, че усилията в страната му срещу организираната престъпност продължават. Това е най-бързият и сигурен начин за визовата либерализация за гражданите на Косово“, заяви европейският комисар.
Той допълни, че ратификацията на граничното споразумение е важно постижение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euractiv: Испанският министър-председател има проблеми със срещата на високо равнище на Западните Балкани, която ще се проведе в София

Euractiv: Испанският министър-председател има проблеми със срещата на високо равнище на Западните Балкани, която ще се проведе в София

24 Март 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският министър-председател Мариано Рахой заяви на българския си колега Бойко Борисов, че има проблеми по срещата на високо равнище на Западните Балкани в София на 17 май и може би дори няма да присъства, ако Косово участва, предава Euractiv.
България, която е поела ротационното председателство в Съвета на ЕС, планира да приеме водачите на останалите 27 страни членки и на шестте страни на Западните Балкани, включително и на Косово. Никога преди България не е приемала среща в такъв мащаб и се смята, че събитието е ударение на председателството.
Косово, което обяви независимост през 2008 г. , не е признато от страните членки Испания, Гърция, Кипър, Словакия и Румъния. Основната причина е, че тези страни се страхуват от сепаратизъм на тяхна територия и не са съгласни с начина, по който Косово се е отделило от Сърбия.
Испания е още по-чувствителна по въпроса, заради скорошните опити на Каталуния за независимост.
Рахой заяви, че би присъствал на вечерята на страните членки предишната вечер, но заяви, че на следващия ден „някои ще говорят за разширяване със страни, които не са признати от всички, включително и от Испания. Това ни кара да се притесняваме“.
Въпросът вече е подчертан от испанските медии, които побързаха да припомнят за „тъмното минало“ на президента на Косово Хашим Тачи и на министър-председателя Рамуш Харадинай, от периода, в който участват в конфликта между Армията за освобождение на Косово и сръбската армия.
Предполага се, че и Съветът на Европа и българското председателство ще прибягнат към използването на трикове, за да приемат страните, които не признават Косово, като това техните знамена да не се издигат или да се използват единствено имената на участниците, но не и на страните.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кайл Скот, посланик на САЩ в Сърбия: Вашингтон няма да се включи в преговорите между Белград и Прищина

Кайл Скот, посланик на САЩ в Сърбия: Вашингтон няма да се включи в преговорите между Белград и Прищина

24 Март 2018 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот увери, че Вашингтон няма да се включи официално в преговорите между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения, съобщава скопското електронно издание МКД.
Американският дипломат добави, че САЩ с голям интерес следят диалога между двете балкански държави, но че няма официално да се включат, тъй като преговорите се водят под егидата на Европейския съюз.
„Ние сме тук, за да помогнем, но този диалог се осъществява между Сърбия и Косово с помощта на ЕС. Следим всички подробности, ако се обърнат към нас за помощ, ние ще бъдем тук. Искаме да постигнем трайно споразумение между Сърбия и Косово", подчерта Скот.
За възможното участие на Русия в диалога посланикът на САЩ заяви, че ако участниците в преговорите вярват, че някой друг трябва да бъде включен, то това ще бъде изцяло техен избор.
На въпрос дали Западът настоява за компромисни решения, Скот заяви, че „всяко споразумение е вид компромис".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“24 Вести“: В Брюксел тече срещата между президентите на Сърбия и Косово и Федерика Могерини

“24 Вести“: В Брюксел тече срещата между президентите на Сърбия и Косово и Федерика Могерини

23 Март 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Трети опит за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, след като миналата година диалог между двете страни премина от премиерско на президентско ниво, но за първи годината – президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи в Брюксел обсъждат текущата ситуация в отношенията между двете страни, както и прилагането на вече съществуващите договори, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
В навечерието на срещата говорителят на Върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Мая Кочиянчич заяви:
"Това, което искаме да видим, е цялостната нормализация на отношенията в контекста на очертаното в Стратегията за Западните Балкани. Това е нещо, което е много важно за ЕС, но също така и за Белград и Прищина и техния напредък по пътя към ЕС ", заяви Кочиянчич.
Срещата в Брюксел е организирана от Върховният представител за външната политика и сигурността на Европейския съюз Федерика Могерини, която, в поканата до двете страни, заяви, че лидерите ще обсъдят етапа от диалога, който се отнася до цялостната нормализация на отношенията. За разлика от оптимизма на Кочиянич и Могерини, сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че не очаква големи резултати от днешните разговори. В интервю за сръбската държавна телевизия РТС, той още веднъж потвърди, че Белград никога няма да приеме едностранно обявената независимост на Косово, което по-късно бе потвърдено и от премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Новият съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп е имал различна позиция за Косово от американската администрация преди 10 години

„Макфакс“ (Македония): Новият съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп е имал различна позиция за Косово от американската администрация преди 10 години

23 Март 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Новоназначеният съветник по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп – Джон Болтън, е познат на обществото и с неговите позиции за Косово, припомнят от сръбската държавна телевизия РТС, като посочват, че мнението му се е различавало от това на тогавашната американска администрация, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
„Най-добре е да продължат преговорите за статута на Косово, тъй като това е единственият начин да се запазят мира и стабилността в региона“, е заяви Болтън в интервю преди 10 години, преди гласуването на независимостта на Косово.
За разлика от официалната администрация на САЩ, Болтън тогава е бил на мнение, че не е препоръчително страните от региона да признават Косово, тъй като под въпрос е същинската концепция хора от различен етнически произход да живеят в рамките на границите на хетерогенните страни.
„Косовският прецедент би могъл да се превърне в проблем за страните от бивша Югославия и Европа, които са мултиетнически“, изтъкна тогава Болтън в интервю пред The Voice of America.
Още тогава той е подчертал, че ще се стигне до подялба на Косово, тъй като областите населени от сърби ще се ориентират към Сърбия и ще са настроени да се отцепят по някакъв начин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан към президента на Косово: Първо се справете с престъпността, след това ще либерализираме визовия режим

Йоханес Хан към президента на Косово: Първо се справете с престъпността, след това ще либерализираме визовия режим

23 Март 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В рамките на разговор с държавния глава на Косово Хашим Тачи европейският комисар за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан отправи препоръки към Прищина да положи усилия за справяне с организираната престъпност в страната - едно от последните условия за либерализиране на визовия режим за гражданите на най-младата държава на Балканите, предава македонската информационна агенция "Макфакс".
На срещата в Брюксел австрийският политик подчерта, че ратификацията на споразумението за демаркацията на границата с Черна гора е важна стъпка за получаване на правото на свободно движение за косоварите и за европейската интеграция на страната, но е необходимо Косово да потвърди и ангажимента си към борбата срещу корупцията и организираната престъпност.
По-рано на своя профил в социалната мрежа "Фейсбук" Тачи написа, че след утвърждаването на граничната сделка от 2015 г. от косовския парламент на ход е Брюксел, който трябва да либерализира визовия режим. Управляващото в Прищина мнозинство твърдеше, че ратифицирането на договора е последното условие за либерализация на визовия режим, докато опозиционната "Самоопределение" бе категорична, че процесът ще бъде дълъг и ще изисква справяне с корупцията и организираната престъпност.
В петък Хашим Тачи е в Брюксел заедно с държавния глава на Сърбия Александър Вучич. Двамата провеждат среща в рамките на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б-92“ (Сърбия): Близо 85% от сърбите са срещу влизане в НАТО

„Б-92“ (Сърбия): Близо 85% от сърбите са срещу влизане в НАТО

23 Март 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Белград. Осемдесет и пет процента от сърбите са срещу влизане на страната в НАТО, съгласно данните от анкета, проведена от неправителствената организация „Институт за европейски изследвания“, които показват още, че най-зле настроени към идеята са жителите на Белград, предава белградското радио “Б-92“.
Анкетата показва още, че 62% от гражданите не биха приели извинение от НАТО за агресията против ФР Югославия през 1999 година. Тук отново най-много са белградчаните и жителите на регионите Западна Сърбия и Шумадия между 30 и 44 години.
Една трета от респондентите биха приели извинение от Алианса.
В същото време, само десет процента от запитаните биха подкрепили членство в НАТО, а шест процента не могат да решат.
Данните от анкетата показват също, че две трети от запитаните се противопоставят на всякакъв вид сътрудничество между Сърбия и НАТО, докато 26% го подкрепят.
Проучването е проведено между 16-20 март, с участието на 1203 респонденти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Локално" (Македония): Президентите на Косови и Сърбия ще обсъдят двустранните отношения и тяхната нормализация

"Локално" (Македония): Президентите на Косови и Сърбия ще обсъдят двустранните отношения и тяхната нормализация

23 Март 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Сръбския и косовския президент Александър Вучич и Хашим Тачи ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят общата ситуация в отношенията между Белград и Прищина, прилагането на съществуващите договори и за да обменят мнения за новия етап от диалога за нормализирането на отношенията, предава македонската медия "Локално" .
Срещата в Брюксел бе организирана от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини.
В поканата до президентите на Сърбия и Косово Могерини подчерта, че на 23 март ще се обсъжда "фаза от диалога, който се отнася за цялостна нормализация, както и че ще разгледа работата, която е в ход върху прилагането на съществуващите договори".
Става въпрос за първата среща на високо политическо ниво в рамките на диалога между Белград и Прищина от началото на годината, а трети, след като миналата година форматът на политическия диалог на двете страни премина от премиерски на президентско ниво.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Независен" (Македония): Президентите на Косово и на Сърбия ще обсъдят в Брюксел нормализирането на отношенията

"Независен" (Македония): Президентите на Косово и на Сърбия ще обсъдят в Брюксел нормализирането на отношенията

23 Март 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Сръбския и косовския президент Александър Вучич и Хашим Тачи ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят общата ситуация в отношенията между Белград и Прищина, прилагането на съществуващите договори и за да обменят мнения за новия етап от диалога за подробната нормализиране на отношенията, предава скопското издание "Независен"
Срещата в Брюксел бе организирана от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини.
В поканата до президентите на Сърбия и Косово Могерини подчертава, че на 23 март ще се обсъжда "фаза от диалога, който се отнася за цялостна нормализация, както и че ще се разгледа работата, която е в ход върху прилагането на съществуващите договори".
Става въпрос за първата среща на високо политическо ниво в рамките на диалога между Белград и Прищина от началото на годината, а трети, след като миналата година форматът на политическия диалог на двете страни премина от премиерски на президентско ниво.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Преговорите между Белград и Прищина продължават в Брюксел

„Макфакс“ (Македония): Преговорите между Белград и Прищина продължават в Брюксел

23 Март 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел ще се проведат преговори между Белград и Прищина на най-високо политическо равнище. Днес ще се срещнат президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, които ще преразглеждат прилагането на постоянния договор и ще обменят мнения по повод новия етап от диалога за цялостното нормализиране на отношенията, предава македонската медия „Макфакс“.
Срещата в Брюксел, която е организирана от върховния представител на Европейския съюз по външната политика и политиката на сигурност, Федерика Могерини е първата на високо политическо ниво в рамките на диалога между Белград и Прищина от началото на годината.
Могерини подчертана, че ще се обсъжда етапът на диалога, който се отнася до цялостна нормализация, както и че ще се обсъжда работата, която е в процес на прилагането на постоянния договор.
Преговорите ще започне с отделни срещи между Вучич и Тачи с Могерини и ще продължат със съвместно заседание по време на вечерта. Срещата идва след като тридневните преговори на двете делегации на техническо ниво не дадоха резултат.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс" (Македония): Според президента на Сърбия Западът не иска да говори за това чие е Косово

"Макфакс" (Македония): Според президента на Сърбия Западът не иска да говори за това чие е Косово

22 Март 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че през последните три дни, през които е бил в САЩ е провел серия от тежки и изморителни срещи по въпроса за Косово, предава македонската медия "Макфакс" .
"Ние не само водим преговори с албанците, но и с тези, които създадоха независимо Косово", отбеляза Вучич. Сръбският президент подчерта, че е доволен от работата, но не и от резултатите.
"Надявах се на по-добро разбиране, не съм доволен от това, което постигнах. Вече дълго време говорим за бъдещето на Сърбия, за Косово. Опитваме се да намерим компромисно решение, но албанската страна си върши работата, а международната общност своята. Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово", заяви Вучич.
Президентът посочи думите на генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, заявил, че Сърбия е готова да направи компромис, но не и да жертва своите интереси. Според Вучич днес Сърбия плаща цената за грешни решения от миналото и че ще има голям натиск върху нея.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Не преговаряме само с албанците, а и с тези, които създадоха независимо Косово

Александър Вучич: Не преговаряме само с албанците, а и с тези, които създадоха независимо Косово

22 Март 2018 | 05:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви пред сръбската държавна телевизия РТС, че през последните три дни в САЩ е имал „тежки и напрегнати срещи“ около косовския въпрос, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Не преговаряме само с албанците, а и с тези, които създадоха независимо Косово“ заяви Вучич и добави, че „не може да каже много“ за срещите.
Сръбският президент посочи, че е провел маратонски срещи, а накрая се е видял и с генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.
„Доволен съм от нашата работа и положения труд, но не и от резултатите. Надявах се на по-голямо разбиране, не съм доволен от това, което постигнахме. Вече доста време говорим за бъдещето на Сърбия, за Косово... Опитваме се да намерим компромисно решение, но албанската страна прави, това, което поиска, а международната общност – друго. Не съм доволен, защото западните сили настояват да признаем независимостта на Косово“, обясни Вучич, като добави, че е казал на Гутериш, че Сърбия е „готова на компромис, но не и да жертва своите интереси“.
"За да подготвим платформата за нашите граждани, трябва да получа подкрепата на международната общност за нещо. Западът обаче изобщо не иска да говори за това на кой принадлежи Косово ", подчерта сръбският държавен глава.
Той отбеляза също, че днес Сърбия плаща за цената на грешни решения от миналото и че над нея ще има огромен натиск.
"Няма какво да се направи, ще плащаме още дълго време. Ще има огромен натиск от различни страни ", заключи Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сърбия: ЕС не изпълнява задълженията си на гарант в преговорите за Косово

Сърбия: ЕС не изпълнява задълженията си на гарант в преговорите за Косово

21 Март 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Белград. Европейският съюз, който е гарант на преговорите за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина, не планира да изиска от албанските власти в Косово създаването на Общност на сръбските общини в страната. Това заяви държавният глава на Сърбия Александър Вучич в рамките на реч към гражданите по повод годишнината от погрома над сръбското население в Косово от 17 март 2004 г., предава REGNUM.
„Не вярвахме, че албанците ще направят нещо в полза на сърбите, но водим преговори под егидата на ЕС, разчитайки, че Брюксел ще стане гарант на изпълнението на споразумението. Въпреки това съм длъжен да кажа, че ЕС не иска създаването на подобна общност (на сръбските общини – бел.р.). В противен случай неговите условия за визова либерализация на косовските албанци биха включвали точно това, а не демаркацията на границата с Черна гора“, подчерта Вучич.
Сръбският президент напомни, че в Брюкселското споразумение от 2013 г. шест от 15-те точки се отнасят за създаването на Общността на сръбските общини в Косово, въпреки че договореното остава на хартия и до ден днешен.
„В продължение на пет години се опитваме постигнем мир и да разплетем косовски възел. В продължение на пет години никой не иска това да се случи", коментира Вучич.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М" (Македония): Според Федерика Могерини вратите за влизането на Косово в Европейския съюз са отворени, но страната първо трябва да изпълни необходимите условия

"Алсат-М" (Македония): Според Федерика Могерини вратите за влизането на Косово в Европейския съюз са отворени, но страната първо трябва да изпълни необходимите условия

21 Март 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че Косово е част от стратегията на ЕС за Западните Балкани и че всичко, което е предвидено за другите в региона е възможно и за него, но е необходимо страната да отговаря на определени условия, включително и да води диалог с Белград, предава македонската медия Алсат-М"
"В стратегията се казва, че всички партньори имат европейска перспектива. Това е ясно послание. Изпращам посланието особено на младите хора, защото знам колко е важна тази перспектива за тях. Косово обаче трябва да направи някои неща, преди да има европейска перспектива", заяви Могерини. Говорейки за условията, които Косово трябва да изпълни, за да може да напредне към ЕС, тя заяви, че то трябва да продължи диалога с Белград.
"Виждам интереса на лидерите по този въпрос, затова трябва да продължим напред. Това изисква кураж. Косово трябва да приложи Споразумението за стабилизиране и асоцииране и други международни договори, като например Споразумението за специален съд. Реформите в Косово не само се изискват от ЕС, но и от гражданите на страната", убедена е Могерини.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Плюс Инфо" (Македония): САЩ призоваха депутатите от Косово да гласуват за демаркацията на границата с Черна гора

"Плюс Инфо" (Македония): САЩ призоваха депутатите от Косово да гласуват за демаркацията на границата с Черна гора

20 Март 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Прищина Грег Делалуи призова депутатите в косовския парламент във вторник да ратифицират споразумението за демаркация на границата между страната си и Черна гора, предава македонската медия "Плюс Инфо".
Делалуи заяви, че младите хора в Косово искат намаляване на безработицата и либерализиране на визовия режим.
"Депутатите в парламента на Косово трябва да гласуват за Споразумението за демаркация ", заяви посланикът.
Преди днешната следобедна сесия на косовския парламента, в която споразумението е включено на дневен ред, първият заместник министър-председател и външен министър Бехджет Пацолисъщо изпрати призив за ратифицирането.
"На когото Косово и интересите на народа са свещени, нека гласува за демаркацията. Никой, дори Черна гора, член на НАТО и член на НАТО, не може да бъде заплаха за територията на Косово. Всяка несправедливост, ако се случи, ще бъде коригирана", заяви Пацоли. Той призова "Косово да не зависи от съседните страни по въпроси от национален интерес".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Испанският министър-председател ще бойкотира срещата ЕС-Западни Балкани заради присъствието на Косово

Regnum: Испанският министър-председател ще бойкотира срещата ЕС-Западни Балкани заради присъствието на Косово

20 Март 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският министър-председател Мариано Рахой няма да участва на планираната през април среща на високо равнище ЕС-Западни Балкани, предава Regnum.
Според местните медии Рахой няма намерение да участва на събитието, защото не иска да присъства в един кадър с президента на Косово Хашим Тачи. В Мадрид се опасяват, че каталунските сепаратисти могат да използват това като аргумент в полза на признаването на автономната област.
Испания е една от петте страни от ЕС (редов с Гърция, Кипър, Румъния и Словакия), които отказват да признаят независимостта на Косово. Властите на кралството не желаят да създадат така прецедент за каталунците и баските. Мадрид зае още по-твърда позиция по въпроса, след като през октомври 2017 г. в Каталуния бе проведен референдум за независимост, признат за незаконен.
В началото на тази година бе съобщено, че испанските власти са против Стратегията за разширяването на ЕС в страните от Западните Балкани, отказвайки да подкрепят всяка инициатива, в рамките на която Косово ще се разглежда като суверенна държава.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово планира да изпрати молба за членство до Съвета на Европа

Gazeta Express: Косово планира да изпрати молба за членство до Съвета на Европа

20 Март 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според косовския вицепремиер Енвер Ходжай Косово трябва да изпрати молба за членство до Съвета на Европа колкото се може по скоро. Той заяви, че организацията е най-важната след Европейския съюз, пише Gazeta Express.
„Молбата трябва да се изпрати скоро, защото сега в рамките на организацията е настъпило перфектното време. В следващите две години Съветът на Европа ще се води от държави, които са признали Косово и ако изпратим молба, може да бъдем включени на дневен ред и да започнем да изпълняваме условията да станем пълноправен член“, заяви Ходжай. Той допълни, че ако кандидатурата бъде изпратена през 2018 г. процесът за членството ще отнеме между една и три години.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина

Радио „Свободна Европа“ (Македония): В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина

19 Март 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел се провежда нов кръг от техническия диалог между Белград и Прищина, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Тема на дискусията са договорите, които вече са постигнати и които не са приложени на практика, като например споразумението за Сдружението на сръбските общини и за енергетиката. Представители на Европейския съюз призоваха за ускоряване на темпа на преговорите по прилагането на съществуващите договори.
Срещата на двете делегации ще продължи три дни, след което ще бъде последвана от разговор на най-високо политическо равнище – между президентите на Сърбия и Косово, съответно Александър Вучич и Хашим Тачи. Провеждането му е планирано за петък, 23 март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Техническият диалог Белград – Прищина продължава в понеделник в Брюксел

Gazeta Express: Техническият диалог Белград – Прищина продължава в понеделник в Брюксел

19 Март 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Техническият диалог между Белград и Прищина продължава в Брюксел в понеделник, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Основна тема на разговорите ще бъде основаването на Общност на сръбските общини в северната част на Косово, както и енергетиката, мостът в Косовска Митровица, свободата на придвижване и др.
Новият кръг на техническите преговори трябва да продължи до 21 март, съобщава изданието, като припомня, че последният кръг от техническия диалог под егидата на Европейския съюз се проведе през февруари след близо едногодишно прекъсване. Косовската делегация е оглавена от политическия съветник на премиера Рамуш Харадинай – Авни Арифи, а сръбската – от ръководителят на Канцеларията към сръбското президентство за Косово и Метохия Марко Джурич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Александър Вучич води тайни преговори с косовското ръководство и с тази цел е на необявено посещение в Ню Йорк

Вук Йеремич: Александър Вучич води тайни преговори с косовското ръководство и с тази цел е на необявено посещение в Ню Йорк

19 Март 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Сръбската народна партия и бивш министър на външните работи на страната Вук Йеремич заяви, че сръбският президент Александър Вучич води тайни преговори с президента и премиера на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай и „се опитва неумело да преметне международната общност“ и „да купи допълнително време за себе си и своите коалиционни партньори“ в Прищина, пише скопското електронно издание „МКД“.
„Тъй като срокът за разрешаване на косовския въпрос изтича в началото на лятото, Вучич сега се нуждае от всичко, което да използва като „смокинова клонка“. Във вторник той беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а в понеделник (19.03) тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му ", заяви Йеремич пред сръбската телевизия „Фейс“.
Бившият външен министър на Сърбия, обясни, че Вучич е предложил на Запада "гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да се присъедини към ООН.
Той добави още, че Вучич, Тачи и Харадинай "са замесени от едно и също тесто - с тон гел на главата си", които заедно забавят решението за Косово.
"Но, когато разрешат проблема с Косово, те вече няма да бъдат необходими на Запада и се опасяват, че много скоро след това няма да са на свобода. В момента международната общност са й изгодни хора с багаж, като Тачи, Вучич и Харадинай ", увери Йеремич.
Той посочи, че при такива обстоятелства Вучич панически се опитва да достигне до, „каквото и да било" всеобхватно споразумение, тъй като от шест години "търгувасъс сръбските интереси в Косово, за да укрепи своята брутална диктаторска власт" и изпълнява абсолютно всичко, което е било поискано от него, без условия и без албанската страна да изпълни договореното.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия: Александър Вучич води тайни преговори с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай

Вук Йеремич, бивш външен министър на Сърбия: Александър Вучич води тайни преговори с Хашим Тачи и Рамуш Харадинай

18 Март 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Скупщината и бивш първи дипломат на Белград Вук Йеремич твърди, че президентът на Сърбия Александър Вучич води тайни преговори с държавния глава и премиера на Косово, съответно Хашим Тачи и Рамуш Харадинай, съобщава скопското електронно издание МКД.
Според Йеремич сръбският президент „неуспешно се опитва да мами международната общност" и „да купи допълнително време за себе си и коалиционните си партньори" в Прищина.
„Като срок за решаване на косовския въпрос се споменава началото на лятото и Вучич сега се нуждае от всичко, което може да използва като смокинов лист. Във вторник Вучич беше в Париж на тайна вечеря с Хашим Тачи, а днес (неделя) тайно отпътува за Ню Йорк, за което сръбската общественост не е информирана. Той също така води преговори с Харадинай чрез близък посредник от обкръжението му", заяви Йеремич пред сръбската телевизия Фејс.
Йеремич, който е бивш министър на външните работи на Сърбия, заяви, че Вучич е предложил на Запада „гениална идея" за обмен на южната част на Сърбия за Северно Косово, но тя е била отхвърлена, тъй като отдавна е обещал подписване на всеобхватно споразумение между Белград и Прищина, което ще позволи на Косово да стане част от ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Ekathimerini: Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

17 Март 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Американският помощник държавен секретар по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър, в рамките на свое посещение в Никозия в петък, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Мичъл потвърди, че Кипър има право да разработва ресурсите в своята икономическа морска зона, като подчерта, че Вашингтон подкрепя Никозия в случая. Коментарът му е направен след среща с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис. Никозия бе последната дестинация от балканската обиколна на Мичъл, която включваше Атина, Белград, Скопие и Прищина.
Изказването на американския дипломат става на фона на обтегнатите отношения между Кипър и Турция, след като от Анкара блокираха проучване за добив на газ край острова, като заявиха, че страната няма да позволи на кипърските гърци да разработват „едностранно“ природните ресурси край острова.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Мариано Рахой смята да бойкотира срещата за Западните Балкани заради Косово

Gazeta Express: Мариано Рахой смята да бойкотира срещата за Западните Балкани заради Косово

17 Март 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Испанският премиер Мариано Рахой разглежда възможността да откаже да присъства на срещата между лидерите на ЕС и Западните Балкани, която е насрочена за средата на май, пише електронното издание на косовския вестник Gazeta Express, като се позовава на данни от испанското издание El Pais.
Според данни на испанския вестник, Рахой се струваха, че неговото присъствие на една и съща среща с косовския президент Хашим Тачи може да бъде използвано като оправдание от сепаратистките лидери в Каталуния в техните намерения за обявяване на независимост от Испания, която е една от петте страни от ЕС, наред със Словакия, Румъния, Гърция и Кипър, които не са признали Косово. В петък председателят на Европейския съвет Доналд Туск посети Мадрид, където се срещна с Рахой с цел обсъждане на въпроса.
Една от възможностите, при която премиерът би посетил срещата е премахване на косовския флаг от нея, пише испанското издание.

Агенция „Фокус“ припомня:

В петък Рахой прие Туск в Мадрид, като малко след двустранните разговори, полският политик написа в една от социалните мрежи, че е провел „невероятна среща“ с Рахой, но нито една от двете страни не излезе с официално съобщение относно резултата от преговорите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

17 Март 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Уес Мичъл продължава обиколката си в Югоизточна Европа, посещавайки Белград на 14 март, Атина на 15 и Никозия на 16, след като по-рано спря в Прищина и Скопие. Ако е имало тематичен фокус в тази обиколка, то той е ясно поставен върху постигането на прогрес при справянето с замразените конфликти (статутът на Косово, спорът за името между Македония и Гърция), както и относно общите двустранни контакти с новата администрация на САЩ. По-голямата част от пътуването му премина под сянката на уволняването на Рекс Тилърсън от поста държавен секретар на САЩ, предава NewEurope.
В Белград Мичъл се срещна със сръбския президента Александър Вучич, с министър-председателя Ана Брнабич и с външния министър Ивица Дачич. Преди пристигането си Държавният департамент описа целите на Мичъл в Сърбия като „потвърждение на силните отношения между Сърбия и САЩ, както и да се призова сръбското правителство да продължи с нормализирането на отношенията с Косово, да се направят реформите, необходими за придобиването на целта – членство в Европейския съюз и активно да се подкрепя стабилността
По време на срещата не е постигнато споразумение относно трансформирането на Косовските сили за сигурност в редовна армия. Сърбия твърдо поддържа позицията си, че няма правни документи по отношение на статута на Косово, които да позволяват това. Вучич заяви, че Сърбия и САЩ не са съгласни относно „силите за сигурност на Косово“, но се съгласи за „мира и диалога в Брюксел под егидата на ЕС“.
Белград също така остава скептичен относно волята на Прищина да позволи на т.нар. „Асоциация на автономните сръбски общини“ да премине от теория на практика. Перспективите на САЩ са различни, след като Мичъл обяви, че Косово, фактически има правото да формира собствени професионални сили, които да се занимават със сигурността. „Косово има правото да формира професионални сили, които да се справят със сигурността и които да включват косовските сърби“, заяви той. Той предупреди, че Косово трябва да промени конституцията си, за да създаде тези сили.
Що се отнася до спирката в Атина, Държавният департамент отбеляза, че Мичъл ще „се срещне с високопоставени гръцки политици, за да обсъди задълбочаването на американско-гръцките стратегически връзки и да засили двустранното сътрудничество, включително и в сферите на отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите“.
В действителност, смесицата от наличните въпроси направи посещението в Атина по-близо до икономическа мисия. Обсъжданията в Атина с високопоставените посетители от държавния департамент се фокусираха върху регионалните въпроси на деня.
Мичъл се срещна с външния министър Никос Кодзиас и на отбраната Панос Каменос и изненадващо, но гръцката преса не обърна голямо внимание на срещата, избирайки да се фокусира върху спирката в Кипър. Интересно съвпадение бе, че водачът на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис, който изглежда като фаворит на следващите парламентарни избори, посети Вашингтон, по време на посещението на Мичъл в региона. Мицотакис се срещна със заместник-държавният секретар Джон Съливан и с други ключови членове на Конгреса.
Официалната програма за посещение в Кипър беше разгледана от Държавния департамент по следния начин: "В Никозия на 16 март Мичъл ще се срещне с висши представители на Република Кипър, за да обсъдят двустранните и регионални въпроси, включително развитието на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Той ще се срещне и с лидерите на кипърските гърци и кипърските турци, както и с представители на ООН. "
Не е изненадващо, че докато бе в Никозия, Мичъл потвърди вече силната подкрепа на САЩ за правото на Република Кипър да използва енергийните си ресурси въпреки продължаващите заплахи от съседна Турция, докато изследователските дейности продължават ( в тези дейности ще включва енергийния гигант на САЩ Exxon Mobil) в изключителната икономическа зона на Кипър. В Никозия Мичъл се срещна с президента Никос Анастасиадес, с външния министър Никос Христодулидес, с министъра на енергетиката Георгиос Лакокрипис и с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): На 23 март в Брюксел ще се проведе среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

„Плюс Инфо“ (Македония): На 23 март в Брюксел ще се проведе среща между Александър Вучич и Хашим Тачи

17 Март 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич и неговият косовски колега Хашим Тачи ще проведат на 23 март среща в Брюксел, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Срещата е в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между двете страни“, съобщават косовските медии, позовавайки се на съобщение от екипа на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.
По време на срещата ще се обсъдят нормализирането на отношенията в рамките на диалога с посредничеството на ЕС и „ще се работи за по-нататъшното изпълнение на подписаните договори“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Продължаваме разговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо

Александър Вучич: Продължаваме разговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо

17 Март 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ще продължи преговорите за намиране на компромисно решение на проблема между Белград и Прищина, тъй като по неговите думи, това е необходимо за по-добро бъдеще на Сърбия, съобщава македонската агенция Макфакс.
Държавният глава заяви: „ще продължим преговорите с албанците, въпреки че не им вярвам за нищо“, като президентът допълни, че Белград „няма друг избор“.
„Можем да намерим компромисно решение, защото ако не бъде компромисно, няма да има решение“, подчерта още Вучич по време на пресконференция. Президентът показа пред репортери Брюкселския договор, подчертавайки, че шест от 15-те му точки „са си останали на хартия“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Темата за името на Македония по време на посещението на Уес Мичъл в Гърция

„Алсат – М“ (Македония): Темата за името на Македония по време на посещението на Уес Мичъл в Гърция

16 Март 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл в четвъртък се срещна с висши функционери от гръцкото правителство по време на посещението си в Атина. Въпреки че срещите бяха закрити, се вярва, че американският представител е направил препоръки по спора за името между Гърция и Македония. След посещението си в Скопие, Мичъл призова страните да намерят трайно решение. Говорителят на гръцкото правителство, на среща с журналистите, повтори позицията за име за всички употреби и промяна на македонската конституция, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
“Позицията на гръцкото правителство е сложно име за цялостна употреба. Какво значи това? Че са нужни конституционни промени, за да се стигне до взаимноприемливо и трайно решение. Конституционните промени се отнасят до името и иредентистките позиции, които са включени в Конституцията на съседката. Но това са въпроси, които трябва да се решат в течение на преговорите и за които е ясно, че ще се обвържат с международен договор, тъй като говорим за договор между две независими държави“, заяви Димитрис Янакопулос.
Говорителят разкритикува гръцката опозиция за деструктивния й принос в процеса. Междувременно, лидерът на най-голямата опозиционна партия Нова Демокрация Кириякос Мицотакис неотдавна заяви, че решение е възможно, само ако от Конституцията и учебниците бъде отстранен иредентизмът, а това било още по-важно и от името на държавата. Гръцкият вестник Ефимерида пише, че накрая премиера Алексис Ципрас е останал сам в спора за името. Коалиционният партньор, има се предвид лидерът на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос, му е обърнал гръб, като е заявил, че няма да подкрепи правителството в решаването на този въпрос, с оглед на това, че, както той е заявил, никога няма да подкрепи решение, в което се съдържа терминът „Македония“. Гръцкото издание вече изрази съмнения, че Ципрас ще се опита да замени Каменос с лидера на партията „То Потами“ – Ставрос Теодоракис, който от своя страна заяви пред гръцките медии, че очаква около Великден (8 април) гръцкият парламент да излезе с конкретни предложения за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTS (Сърбия): Александър Вулин припомни на НАТО, че създаването на косовска армия е „неприемливо“ за Сърбия

RTS (Сърбия): Александър Вулин припомни на НАТО, че създаването на косовска армия е „неприемливо“ за Сърбия

16 Март 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
Белград.. В рамките на среща с председателя на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел, министърът на отбраната на Сърбия Александър подчерта, че Белград е отворен за сътрудничество с партньори както на Запад, така и на Изток, запазвайки своята военна неутралност, и че създаването на армията на Косово е неприемливо за страната му, предава Radio televizija Srbije (RTS).
В изявление от Министерството на отбраната на Сърбия се казва, че Вулин и Павел са обсъдили настоящата политическа ситуация и сигурността в региона, сътрудничеството между Сърбия и НАТО, както и сътрудничеството на сръбската армия и КФОР.
Според Вулин, активното участие на Сърбия в наличните механизми по проекта „Партньорство за мир“ допринася за изграждане на капацитета на сръбската армия. "Република Сърбия е отворена за сътрудничество с партньорите на Запад и на Изток, запазвайки своята военна неутралност. В този контекст сътрудничество под егидата на програмата „Партньорство за мир“ представлява оптимална рамка за постигането на целите за сигурността и подобряване на капацитета на отбраната“, заяви военният министър на Белград.
Същевременно Вулин добави, че основната заплаха за сигурността на Сърбия е трансформирането на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия – процес, който министърът определи като „неприемлив“ за страната му.
„Формирането на армията на Косово е неприемлива не само заради текущата резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но и поради факта, че само силите на КФОР са гарант за сигурността на гражданите на южната ни провинция и използвам възможността да благодаря на НАТО за участието си и постоянно присъствие в Косово и Метохия", заяви Вулин.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър

Ekathimerini: Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър

16 Март 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл продължава обиколката си в региона с посещение в Република Кипър, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Визитата на американския дипломат в Република Кипър ще бъде осъществена на фона на заплахите на Анкара да използва сила срещу Никозия, ако продължи сондажите за газ край бреговете на острова.
Мичъл пристига в Никозия след посещение в Гърция, където проведе среща с външния министър Никос Кодзиас и министъра на отбраната Панос Каменос, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Москва се противопостави на идеята за армия на Косово

„Макфакс“ (Македония): Москва се противопостави на идеята за армия на Косово

16 Март 2018 | 02:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова разкритикува плановете за създаване на Въоръжени сили на Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Създаването на армия в Косово, структура, която по никакъв начин не се доближава до държавната, още повече нагнетява вече напрегнатата ситуация", предупреди Захарова в рамките на пресконференция, в която коментира изказването на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл.
При посещението си в Косово по-рано тази седмица американският дипломат подчерта, че Косово има право да формира професионална армия и бе категоричен, че тя няма да представлява заплаха за Сърбия и сърбите, живеещи в най-младата държава на Балканския полуостров.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат-М (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия се срещна с високопоставени лица от Гърция

Алсат-М (Македония): Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия се срещна с високопоставени лица от Гърция

15 Март 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл се срещна с високопоставени лица от Гърция в четвъртък, предава македонският телевизионен канал Алсат-М . Макар разговорите да се проведоха при затворени врати, американският дипломат най-вероятно е засегнал темата за Спора за името между Македония и Гърция, отбелязва телевизията, като припомня, че по време на посещението си в Скопие на 12 март, Мичъл призова двете страни да намерят трайно решение на проблема. Говорителят на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос по-късно през деня отново повтори позицията на Гърция за нужда от име, което да е удовлетворява и двете държави и желанието на Атина за промяна на Конституцията на Македония, така че новото име да бъде вписано в нея.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл е в Атина

„Сител“ (Македония): Помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл е в Атина

15 Март 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия в четвъртък ще бъде в Атина, където ще проведе срещи с представители на гръцкото правителство, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Според съобщението на Държавния департамент на САЩ, Мичъл ще разговаря с гръцките власти за задълбочаването на отношенията между САЩ и Гърция и засилване на двустранното сътрудничество, особено в областите на отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите. „Сител“ е на мнение, че дори и да няма официално потвърждение, ще стане въпрос и за спора за името между Атина и Скопие.
Според информация на кореспондента на МИА в Атина, официално не са обявени срещите на Мичъл в гръцката столица и вероятно разговорите ще бъдат закрити за медиите. Американският помощник-държавен секретар, според това, което има засега като официална информация, ще има срещи с функционери от гръцкото правителство, но не и с премиера Алексис Ципрас или министъра на външните работи Никос Коцияс.
Мичъл ще бъде в Атина няколко часа, след което, в 15:30 часа, има уговорена среща в Кипър с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджи.
Посещението на Мичъл в Атина е част от неговата регионална обиколка, първата му, откакто пое функцията, в рамките на която вече посети Скопие, Прищина и Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Декларациите за създаване на косовска армия предизвика остри реакции в Белград

Protothema: Декларациите за създаване на косовска армия предизвика остри реакции в Белград

14 Март 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Трансформирането на Косовските сили за сигурност в Армия на Косово трябва да бъде направено в съответствие с Конституцията на Косово. Това беше казано от помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл по време на посещението му в Прищина, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Мичъл е заявил, че Косово е направило важни стъпки напред, включително в нормализацията на отношенията със Сърбия, финализацията на граничната сделка с Черна гора и трансформацията на Въоръжените сили чрез добавки в Конституцията.
Американският дипломат е бил категоричен, че никой няма право на вето, когато става дума за въпроси, отнасящи се до сигурността на Косово, като е добавил, че ще информира властите в Белград за това.
Същото мнение е изразил и командващият Обединените сили на НАТО в Неапол Джеймс Фого: „Съюзът на НАТО и Северноатлантическия съвет бяха тук преди няколко месеца и заявиха ясно, че трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия трябва да се случи чрез поправки в Конституцията“, е заявил Фого.
Междувременно, партията на косовските сърби – „Сръбска листа“, се е противопоставила на създаването на Армия на Косово и без гласовете на тази партия Прищина не може да внесе необходимите промени в Конституцията, уточнява Protothema.
Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин е заявил, че Косово не може да има амрмия и че „подобно незаконно въоръжено формирование“ ще бъде заплаха за мира и стабилността в балканския регион. В коментар относно гореизложената декларация на Мичъл, той е подчертал, че косовската армия може да бъде формирана само чрез употребата на сила.
„В Косово и Метохия може да съществува само една въоръжена сила и това е КФОР. Това ще продължи да е така, освен ако ООН не промени решението си“, е заявил Вулин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Еманюел Макрон е приел покана да посети Косово

Gazeta Express: Еманюел Макрон е приел покана да посети Косово

14 Март 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Франция е приел покана да посети Косово, заяви премиерът на страната Хашим Тачи след срещата си с френския държавен глава в сряда, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Тачи е заявил, че в хода на срещата си с Макрон в Елисейския дворец в сряда, той му е обещал, че Франция ще продължи да подкрепя европейския път на Косово. Чрез съобщение във „Фейсбук“, косовският президент съобщи, че е благодарил от името на страната си на Макрон за постоянната подкрепа, която Франция оказва на Косово и че е поканил френския президент да посети Прищина. „Благодаря на президента Макрон за това, че прие поканата и потвърди, че ще посети Косово“, написа Тачи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Б – 92: Уес Мичъл: САЩ подкрепят косовска армия, Александър Вучич: Сърбия не вярва, че Прищина ще създаде Общност на сръбските общини

Б – 92: Уес Мичъл: САЩ подкрепят косовска армия, Александър Вучич: Сърбия не вярва, че Прищина ще създаде Общност на сръбските общини

14 Март 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че е имал „добър, открит, съдържателен и важен разговор“ с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, който беше на посещение в Белград във вторник и сряда, предава белградското радио Б – 92.
Според думите на Вучич, разговорът с Мичъл е бил важен за отношенията между Сърбия и САЩ и те са разговаряли по няколко въпроса, но преди всички за Косово и Метохия.
„Нашите позиции по отношение на Косово се различават силно и са доста далечни. Важното е, че Мичъл, за разлика от много други, не искаше само да слуша, но и да чуе. Благодарен съм му за това. На основание, че ние разбираме възгледите на Запада по въпроса за независимостта (на Косово), аз попитах Уес Мичъл дали иска да чуе нашите възгледи, за да добие представа и може би да разбере някои от нашите позиции“, заяви Вучич.
Сръбският президент подчерта, че Сърбия и САЩ не са на едно мнение за „силите за сигурност на Косово“, но се разбират за „мира и диалога в Брюксел под егидата на ЕС“.
„Знаем, че Косово е най-голямото препятствие и затова Сърбия е готова да обсъди възможни компромисни решения. Независимо от това, че Сърбия може да е много малка за много от световните сили, за нас това е най-важното и ние можем да приемем единствено компромисно решение. Всеки компромис е труден, но той трябва да бъде приет от още някой – другият и третата страна“, подчерта Вучич.
„Сърбия изпълни задълженията си според Брюкселското споразумение – в правосъдието, полицията, гражданската защита, телекомуникациите... Албанците имаха само едно задължение, произтичащо от международния правен договор, което е създаването на Общност на сръбските общини (ОСО) и те не го изпълниха. Благодаря на Мичъл за това, че каза, че Прищина не го е изпълнила. Ще бъда открит, мисля че от това няма да излезе нищо, те щяха да са го направили вече през последните пет години, ако го искаха“, обясни сръбският държавен глава.
По време на пресконференцията, Вучич постоянно отбелязваше, че е имал „открит диалог с Мичъл“ и подчерта, че му е благодарен за това.
На въпрос дали двамата са обсъждали въпроса за възможното създаване на косовска армия, Вучич отговори следното:
„Призовавам всички да открият поне един документ, дори една единствена буква в някой международен акт, в който се казва, че това е позволено. Съгласно военно-техническото споразумение, подписано в Куманово, не могат да съществуват косовски въоръжени сили – там може да има само КФОР и никой друг. Съгласно Резолюция 1244 (на Съвета за сигурност на ООН), като основен юридически акт, не се предвижда създаването на албански ВС, а напротив, завръщането на сръбските сили в Косово. Косовската армия противоречи на всички международни споразумения“.
От своя страна, Мичъл призова двете страни да изпълняват задълженията си според Брюкселското споразумение и заяви, че основното му послание е, че САЩ искат партньорски отношения със Сърбия. Той добави, че разговорът с Вучич е бил „открит и много добър“ и САЩ са „ангажирани с намирането на разрешение в диалога и са готови да изслушат страните и да помогнат“.
Той подчерта, че Косово „имат правото да формират професионални сили, за да се справят със сигурността“ и че това „няма да е заплаха за Сърбия и сърбите“. Освен това Мичъл съобщи, че САЩ подкрепят това „право на Косово“, но за реализацията му е нужна промяна на косовската конституция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Според гръцките медии, спорът за името трябва да бъде разрешен около Великден

„Алсат – М“ (Македония): Според гръцките медии, спорът за името трябва да бъде разрешен около Великден

14 Март 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс ще бъде в Скопие на 22 и 23 март, пише гръцкият вестник „Та Неа“.. И дори официално да не е потвърдено нито от Скопие, нито от Атина, според изданието, става въпрос за важно посещение, тъй като трябва да се обсъдят предложенията на двете страни за постигане на международен договор. Очаква се във фокуса да бъдат евентуални промени в Конституцията на бившата югорепублика и начина, по който да се формулира договора, с цел да се осигури възможност на Македония да получи покана за присъединяване към НАТО и да получи дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, предава излъчващата на албански скопска телевизия „Алсат – М“.
„На 23 март Никос Коцияс ще се срещне с колегата си Никола Димитров, а на предната вечер те ще проведат официална вечеря. Не се изключва възможността гръцкият външен министър да има срещи и с други политици, но програмата все още се уточнява. Изходът от разговорите в Скопие ще бъде важен и за планираната среща на Коцияс и Димитров със специалния представител на ООН Матю Нимиц“, пише „Та Неа“.
Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос, в своята серия от изяви по спора за името повтори, че Скопие първо трябва да промени Конституцията си, а след това да подпише договора между двете страни.
„Преди да влезе в сила договорът и преди да се оформи съдържанието му, трябва да се направи ревизия на Конституцията на нашата съседна страна, тъй като ние сме европейци, които имат европейския демократически манталитет и не можем да си мислим, че ако една страна подпише международен договор, се обвързва международно, без да промени своята конституция, на основание, че това не е толкова важно“, заяви Павлопулос.
Същевременно, гръцкото издание Ефимерида пише, че разрешаването на спора трябва да се случи по Великден (8 април), когато гръцкото правителство ще се посвети още по-сериозно на въпроса. Но, вестникът обръща внимание и на дилемите за бъдещето на настоящата управляваща коалиция на Ципрас. По-конкретно, партията „Независимите гърци“ (АНЕЛ) на Панос Каменос вече открито обяви, че няма да гласува за евентуално решение, което включва термина „Македония“. Според Ефимерида, има вероятност партията „То Потами“, оглавявана от Ставрос Теодоракис, да бъде нов коалиционен партньор на Ципрас, защото лидерът й на няколко пъти потвърди, че поддържа позицията на правителството по спора за името.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл увери Сърбия в подкрепата на страната си

Радио „Свободна Европа“: Помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл увери Сърбия в подкрепата на страната си

14 Март 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл пристигна на 13 март в Белград, където се срещна със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич, предава Радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
На срещата са обсъдени регионалната стабилност, европейския път на Сърбия и удължаването на Брюкселския диалог - теми, по които Уес Мичъл посочи, че Сърбия има "постоянната подкрепа от САЩ". Според него "Вашингтон смята Сърбия за една от най-важните страни в региона и стълб на стабилността на Балканите".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, заяви помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл

Tanjug: САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, заяви помощник-държавният секретар на САЩ Уес Мичъл

13 Март 2018 | 23:37 | Агенция "Фокус"
Белград. САЩ гледат на Сърбия като на основа за мира на Балканите, това заяви късно във вторник американският помощник държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл, съобщава сръбската информационна агенция Tanjug.
Американският дипломат е направил изказването си по време на късна среща с вицепремиера и външен министър на Сърбия Ивица Дачич, в рамките на която Мичъл е дал на своя колега фотокопие от изказване на американския президент Удроу Уилсън, отнасящо за Косово, макар агенцията да не предлага повече яснота по въпроса.
Дипломатът на САЩ е на посещение на няколко държави от Балканите, като по-рано посети Косово и Македония.
Преводи и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.