НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова за ЧЕЗ: Правителството прави всички необходимо, за да защити националните интереси и всички трябва да се обединим около това

Министър Теменужка Петкова за ЧЕЗ: Правителството прави всички необходимо, за да защити националните интереси и всички трябва да се обединим около това

4 Април 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прави всички необходимо, за да защити националните интереси и всички трябва да се обединим около това. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в Народното събрание във връзка със сделката с ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Държавата има своите възможности за регулаторни правомощия да контролира дейността не само на това електроразпределително предприятие, а на всички останали“, коментира Петкова. Тя поясни, че държавата има такава опция. По думите й не електроразпределителните предприятия определят цената на потребителите, тъй като това е функция на КЕВР. „Тя и при либерализиран пазар ще продължи да определя и регулира цените за пренос и достъп. Хората трябва да бъдат спокойни. Видя се, че тези истерии, които бяха създадени в началото, са абсолютно безпочвени и неоснователни. Трябва да се има предвид и това, което всички знаем, че трите електроразпределителни дружества съответно имат претенции и водят арбитража срещу България“, посочи министърът.
Във връзка с обвиненията на БСП, че управляващите си сменят мнението по отношение на сделката с ЧЕЗ, Петкова поясни, че те са в опозиция и по дефиниция трябва да не са съгласни с това, което правят управляващите. Във връзка с приетите промени в Закона за енергетиката, Петкова заяви, че те са добри. Тя поясни, че с приемането на промените в Закона за енергетиката в обхвата му ще влезе сделката с ЧЕЗ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавата се отказа от сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

Държавата се отказа от сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

3 Април 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. На третото заседание на Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ информация за това какви са намеренията на държавата по сделката за активите на дружеството в България даде финансовият министър Владислав Горанов. На заседанието не дойде премиерът Бойко Борисов, както настояха от БСП. В писмо той заявява: „Не мога да коментирам детайли по сделката за ЧЕЗ, защото изявленията ми биха могли да окажат влияние на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ срещу България“. Освен финансовия министър, информация в комисията предоставиха главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на КЕВР Иван Иванов.
Владислав Горанов заяви, че държавата няма намерение да участва в сделката за ЧЕЗ, по какъвто и да било начин. Той уточни, че това е позицията на финансовото министерство, която е съгласувана с Бойко Борисов. Мотив за решението на кабинета е, че държавно участие в сделката би било нецелесъобразно. „Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно- правни отношения“, коментира финансовият министър. Според него включването на държавата в сделката за ЧЕЗ не е методът за защита на интересите на гражданите. По неофициална информация на правителството сделката за ЧЕЗ трябва да приключи в 9-месечен срок.
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма досъдебни производства и преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови, както и срещу „Инерком“. Той поясни, че сделката за ЧЕЗ не е предмет на разследване от страна на Прокуратурата, тъй като е обект на частно-правни отношения. Сотир Цацаров обяви, че запитвания за тази информация са получени в Прокуратурата първо от председателя на ДАНС, а след това и от главния секретар на президента. Той уточни обаче, че има прекратено досъдебно производство спрямо Славчо Върбаков. Това досъдебно производство е разследвано от Софийска градска прокуратура, като по него има внесен в Специализираната прокуратура обвинителен акт спрямо други лица за данъчни измами.
След като стана ясно решението на правителството, лидерът на БСП Корнелия Нинова призова премиера: „Г-н Борисов, обяснете на 3 млн. българи кой си играе със съдбата им и вярно ли е, че ЧЕЗ иска увеличаване на цената на тока“. Според нея неявяването на Бойко Борисов в комисията и изявлението на Владислав Горанов говорят за това, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на ел. енергия.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Г-н Борисов,  обяснете на 3 млн. българи кой си играе със съдбата им и вярно ли е, че ЧЕЗ  иска увеличаване на цената на тока

Корнелия Нинова, БСП: Г-н Борисов, обяснете на 3 млн. българи кой си играе със съдбата им и вярно ли е, че ЧЕЗ иска увеличаване на цената на тока

3 Април 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. "Какво се случи между 1 март 2018 г. и днес. Дължите отговори и истината, г-н Борисов, на 3 млн. българи. На 01 март 2018 г. министър Горанов заяви, стоейки до Гинка Върбакова след среща при Борисов:
"Заявихме ясно желанието си да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако продавачът се съгласи, държавата има възможността през средства от бюджета или частно придобиване – чрез някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка. Ако държавата придобие дял от дружеството, този дял трябва да бъде най-малко контролен".
Как така тогава беше целесъобразно, а днес вече не е? Какво се промени? Нещо се случва зад гърба на хората. Или тогава ги излъгахте, за да приспите гнева им от задкулисието? Днешното скриване на Борисов от комисията и изявлението на министъра на финансите доказват тезата ни, че правителството стои зад нечии неясни интереси, които ще придобият една трета от доставките на ел. енергия". Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук". "Кой взе решение държавата да не участва? Правителството или Борисов еднолично? Разбираме, че правителството не е обсъждало това решение. Затова питаме и "Обединени патриоти" те съгласни ли са с него. Каква е тази метаморфоза- от - разваляне на всички концесии до ненамеса на държавата в сделка, която засяга националната сигурност и живота на 3 млн. българи. Ясно е, че Борисов си променя позицията по три пъти на ден, но вие къде сте в това правителство? И още един въпрос - вярно ли е, че ЧЕЗ са внесли искане в КЕВР за увеличаване цената на тока, с колко и откога. Излезте и обяснете на българите кой си играе със съдбата им. Ние продължаваме да настояваме държавата да изпълни функциите си за защита на националната сигурност и интересите на гражданите и да изкупи ЧЕЗ България", пише още лидерът на БСП в социалната мрежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Има прекратено досъдебно производство спрямо Славчо Върбаков

Главният прокурор Сотир Цацаров: Има прекратено досъдебно производство спрямо Славчо Върбаков

3 Април 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Имам информация, че досъдебно производство по отношение на Славчо Върбаков е било прекратено. Така е счел наблюдаващият прокурор. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, след като участва в заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е резултат на търсене в унифицирана информационна система. Пак повтарям, че спрямо лицата Гинка и Славчо Върбакови към този момент не се водят, каквито и да е преписки и досъдебни производства, това касае и дружеството“, посочи той. „Ако народните представители поискат информация за свързаните дружества, тя ще им бъде предоставена“, коментира главният прокурор. В отговор на въпрос с оглед на обществения интерес към сделката за купуване на ЧЕЗ, Прокуратурата може ли да се самосезира затова, че Славчо Върбаков е проверяван за данъчни измами Сотир Цацаров обясни: „Въпросът, който ми задавате е не само по отношение на г-н Върбаков, а за всяко лице, което e оправдано и за което наказателното производство е прекратено. Задавате ми въпроса защо не е виновен някой спрямо който наказателното производство е прекратено“. „Софийска градска прокуратура е разследвала това досъдебно производство“, поясни главният прокурор. „Производството срещу останалите лица от групата е продължило с обвинителен акт, който е внесен в Специализираната прокуратура, но не и към Славчо Върбаков“, допълни той. „Сделката за ЧЕЗ е между частно-правни субекти, не е предмет на проверка от страната на Прокуратурата. Преценка дали сделката е законна може да се извършва от нас само ако са налице данни за престъпление. В противен случай всичко друго е намеса в търговски отношения между частно-правни субекти“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Знаем неофициално, че сделката за ЧЕЗ трябва да приключи в 9-месечен срок

Министър Владислав Горанов: Знаем неофициално, че сделката за ЧЕЗ трябва да приключи в 9-месечен срок

3 Април 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Държавата се интересува от сделката за ЧЕЗ, без да иска да се намесва в нея. Сделката е сключена на практика и оттам нататък развитието ѝ се свежда до плащане на цена и прехвърляне на акции. Знаем неофициално, че е 9-месечен срокът, в който това трябва да се свърши. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, след като участва в заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Актуалната позиция на правителството е, че не е целесъобразно държавата да участва в тази сделка“, изтъкна той. „Отношението на държавата към „Инерком“ е като към всяко българско търговско дружество - трябва да спазваме българските закони. Позицията на правителството винаги е била за защита на интересите на българските граждани“, коментира министърът. „В началото имаше изключително изнервена и припряна реакция от страна на опозицията, която беше отчасти неразбираема, тъй като и опозиция, и управляващи трябва много добре да знаят как функционират държавните органи, и кой каква функция има“, посочи Владислав Горанов. „Позицията на държавата беше опит максимално бързо да се отговори на създалото се огромно напрежение с политически внушения, че нещо много страшно се случва. Проведохме разговори и към онзи етап бяхме готови да отговорим на обществените очаквания, че държавата трябва да е на мястото си“, поясни финансовият министър. „Днес не сме на различно мнение, че държавата трябва да е на мястото си, тя има изградени органи, които да регулират този бизнес. След много разговори в рамките на правителството надделя поддържаната винаги от Министерство на финансите теза, че ролята на държавата в икономиката трябва да бъде само като регулатор, а не като собственик“, каза още Владислав Горанов.
Биляна ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков към Владислав Горанов: Не се ли притеснихте, че потенциален купувач на ЧЕЗ е фирма, която не отговаря на критериите

Таско Ерменков към Владислав Горанов: Не се ли притеснихте, че потенциален купувач на ЧЕЗ е фирма, която не отговаря на критериите

3 Април 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. „Стана ясно, че от месец юни 2017 г. службите са писали доклади по отношение на предстоящата приватизация на ЧЕЗ. Тези доклади са изпращани до министерство на енергетиката и Съвета по сигурност към Министерския съвет“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков на заседание на Временната комисия за ЧЕЗ в НС, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че в тях е било описано кои са кандидатите за купувачи и друга важна информация. „Надявам се, че премиерът чете тези доклади. Когато е излязло името на потенциалните купувачи, не се ли притеснихте, че една фирма, която не отговаря на 1% от първоначалните критерии е заложена като печеливш. Защо нямаше реакция на правителството, а изчакахте обществената реакция и се опитвате да внушите, че това е разиграване с политически дивиденти?“, попита Таско Ерменков.
„Че „Инерком“ е избран за купувач, официално се разбра в края на февруари. След това правителството реагира и няколко пъти смени позицията си“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той припомни, че в края на януари, на официално посещение в България бе чешкият премиер Андрей Бабиш, от пресата тогава се вижда,че един от въпросите, които двамата премиери ще обсъждат е сделката с ЧЕЗ. „Малко по-рано в чешката преса се появи информация, че тази среща се чака, за да се продължи сделката. Обсъждана ли е на най-високо ниво тази сделка, още преди да стане ясно дали има купувач и кой е той“, попита Зарков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма досъдебни производства и преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови, както и срещу „Инерком“

Главният прокурор Сотир Цацаров: Няма досъдебни производства и преписки срещу Гинка и Славчо Върбакови, както и срещу „Инерком“

3 Април 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Няма досъдебни производства и преписки, които да се водят срещу лицата Гинка и Славчо Върбакови. Няма и такива, които касаят „Инерком“. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сделката за ЧЕЗ не е предмет на разследване от страна на Прокуратурата, тъй като е обект на частно-правни отношения“, обясни той. „На 28 февруари съм получил запитване от председателя на ДАНС за информация в Прокуратурата относно Гинка и Славчо Върбакови, както и за „Инерком“ във връзка с проверка от мин.-председателя. На 1 март е получил отговор от нас“, посочи Сотир Цацаров. „На 1 март до нас е изпратено и запитване от главния секретар на президента със същите мотиви. Същия ден му е изпратено копие от писмото до председателя на ДАНС“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Не смятаме, че включването на държавата в сделката за ЧЕЗ е методът за защита на интересите на гражданите

Министър Владислав Горанов: Не смятаме, че включването на държавата в сделката за ЧЕЗ е методът за защита на интересите на гражданите

3 Април 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Не смятаме, че въпреки обществения интерес, включването на държавата в една подобна сделка, е методът за защита на интересите на гражданите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не ми е известно да е коментиран конкретен евентуален печеливш от подобна сделка“, коментира той в отговор на въпрос на БСП водени ли са разговори между правителствата на България и Чехия преди да стане ясен купувачът на ЧЕЗ. „Това, че ЧЕЗ иска да напусне българския пазар е известно повече от година“, уточни министърът. „Разговори по отношение на евентуален купувач на ЧЕЗ не са водени“, заяви Владислав Горанов. „Считаме за нецелесъобразна намесата на българската държава по сделката“, изтъкна той. „Не мисля, че някоя от службите е разполагала преди нас с информация, че за купувач на ЧЕЗ ще бъде избрана фирмата „Инерком“, ако някой твърди подобно нещо нека го докаже“, обясни финансовият министър в отговор на въпрос на опозицията разполагало ли е правителството с информация от службите по сделката за ЧЕЗ.
„Моля, да бъдем внимателни докъде обществения интерес трябва да бъде защитаван в частно-правни отношения. Да бъдем внимателни, когато се намесваме в отношения на частно-правен субект, съществува риск опит за блокаж на сделка да се разглежда като опит за забрана инвеститорът да се разпорежда със собствеността си“, заяви той и изтъкна, че това би могло да доведе до претенции към българската държава. „Без емоции, ако някой има конкретни претенции, трябва да ги изразява в рамките на конституционните правомощия“, посочи Владислав Горанов. „Все още говорим за хипотези. Нямаме информация сделката да е приключила, а прехвърлянето на акциите да е затворено като тема“, каза още министърът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

Министър Владислав Горанов: Държавата няма да участва в сделката за ЧЕЗ

3 Април 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Българската държава няма намерение, по какъвто и да било начин да участва в придобиването, частично или изцяло, в стартиралата и неприключила сделка за собствеността на активите на ЧЕЗ в България. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на заседание на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позицията, която представям е на министъра на финансите, съгласувана с министър-председателя“, посочи той. „В последните седмици с премиера Бойко Борисов сме се обединили, че участие на държавата е нецелесъобразно, не бихме участвали в такава сделка“, заяви финансовият министър. „Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка“, обясни Владислав Горанов. „Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частно-правни отношения“, каза още министърът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Очаквах премиерът Бойко Борисов да дойде на заседанието на Комисията за ЧЕЗ - може да даде отговори на голяма част от въпросите

Жельо Бойчев, БСП: Очаквах премиерът Бойко Борисов да дойде на заседанието на Комисията за ЧЕЗ - може да даде отговори на голяма част от въпросите

3 Април 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Очаквах премиерът Бойко Борисов да дойде, отговорите на голяма част от въпросите, които стоят пред Комисията, ми се струва, че могат да бъдат дадени от него. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП и председател на Комисията за ЧЕЗ Жельо Бойчев на третото заседание на временната комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изпратили сме писмо до чешката страна за това какви са били изискванията към купувачите на ЧЕЗ“, посочи той. „Изпратил съм писма до службите да бъде разширена информацията относно участниците и финансирането на сделката, включително и по линията на партньорските служби“, обясни Жельо Бойчев. Той уточни, че в писмо до Комисията премиерът Бойко Борисов заявява: „Не мога да коментирам детайли по сделката за ЧЕЗ, защото изявленията ми биха могли да окажат влияние на арбитражното дело, водено от ЧЕЗ срещу България. В Комисията ще присъства министър Владислав Горанов“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заседанието на Комисията за ЧЕЗ започна без премиера Бойко Борисов, информация на депутатите ще предостави министър Владислав Горанов

Заседанието на Комисията за ЧЕЗ започна без премиера Бойко Борисов, информация на депутатите ще предостави министър Владислав Горанов

3 Април 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Заседанието на Временната парламентарна комисия по случая ЧЕЗ започна без премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Информация за намерението на държавата да участва в сделката по придобиването на активите на дружеството в България ще предостави министърът на финансите Владислав Горанов. На заседанието депутатите ще информират главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на КЕВР Иван Иванов.
„Фокус“ припомня: На второто заседание на комисията миналата седмица от БСП настояха лично премиерът Бойко Борисов да докладва за намеренията на държавата да участва в сделката по придобиването на активите на дружеството в България. Заседанието продължи 4 часа и беше закрито. Информация предоставиха от ДАНС, ДАР и Министерството на финансите, отсъстваха обаче председателите на службите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за ЧЕЗ ще изслуша главния прокурор, енергийния регулатор и представител на правителството

Временната комисия за ЧЕЗ ще изслуша главния прокурор, енергийния регулатор и представител на правителството

3 Април 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата във връзка с приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в България ще проведе заседание. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Според дневния ред Министерски съвет ще предостави информация относно изразеното намерение на държавата да участва в сделката по придобиването на активите на дружеството в България. Не става ясно обаче дали премиерът Бойко Борисов ще присъства лично, както настояха в комисията на миналото заседание. Главният прокурор Сотир Цацаров ще информира депутатите за образуваните преписки и досъдебни производства спрямо лицата, страни по сделката. КЕВР ще представи резултатите от извършените проверки на ЧЕЗ от 2005 година до момента. Заседанието ще се състои от 14.00 часа в зала „Запад“.
Това ще бъде третото заседание на Временната комисия по случая ЧЕЗ, която беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. На първото заседание комисията прие процедурните си правила. Второто заседание на комисията продължи 4 часа и беше закрито. Информация предоставиха от ДАНС, ДАР и Министерството на финансите, отсъстваха обаче председателите на службите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за ЧЕЗ ще заседава на 3 април, не е ясно дали премиерът Бойко Борисов ще присъства

Временната комисия за ЧЕЗ ще заседава на 3 април, не е ясно дали премиерът Бойко Борисов ще присъства

2 Април 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата във връзка с приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в България ще заседава на 3 април. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Според дневния ред Министерски съвет ще предостави информация относно изразеното намерение на държавата да участва в сделката по придобиването на активите на дружеството в България. Не става ясно обаче дали премиерът Бойко Борисов ще присъства лично, както настояха в комисията на миналото заседание. Главният прокурор Сотир Цацаров ще информира депутатите за образуваните преписки и досъдебни производства спрямо лицата, страни по сделката. КЕВР ще представи резултатите от извършените проверки на ЧЕЗ от 2005 година до момента. Заседанието ще се състои от 14.00 часа в зала „Запад“.
Това ще бъде третото заседание на Временната комисия по случая ЧЕЗ, която беше създадена на 14 март, по предложение на БСП. На първото заседание комисията прие процедурните си правила. Второто заседание на комисията продължи 4 часа и беше закрито. Информация предоставиха от ДАНС, ДАР и Министерството на финансите, отсъстваха обаче председателите на службите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Няма да има информация, която да не бъде проверена от временната комисия за ЧЕЗ

Жельо Бойчев, БСП: Няма да има информация, която да не бъде проверена от временната комисия за ЧЕЗ

30 Март 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има информация, която да не бъде проверена от временната комисия за ЧЕЗ. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Жельо Бойчев, председател на комисията и заместник-председател на ПГ на „БСП за България“. „Много фактическа информация трябва да бъде изяснена - в обхвата на комисията е и приватизацията на дружествата от 2004 година, както и последващата от 2012 г. Отправили сме запитвания и към чешката страна по сделката. Голямата цел, която има комисията, е да установим кой и с какви финансови средства купува ЧЕЗ, ако се стигне до сделка изобщо, както и какво ще е бъдещето на електроразпределителното дружество. В този процес ще разгледаме и каква е работата на съответните държавни институции и регулатори, които имат отношение по този въпрос, тъй като има редица коментари относно тяхното действие, или по-скоро - бездействие“, посочи Жельо Бойчев във връзка в въпросите, които временната комисия се наема да изясни чрез работата си.
Той допълни, че поканата към премиера Бойко Борисов за участие във второто заседание на временната комисия за ЧЕЗ е отправена с оглед на заявената позиция на Българското правителство на съвета на ЕС за контролно участие в сделката за продажба на електроразпределителното дружество. Бойчев каза още, че целта е да се изведат аргументите за промяна на предходната позиция за ненамеса на държавата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: От 2010 г. службите периодично предоставят доклади за ЧЕЗ

Атанас Костадинов, БСП: От 2010 г. службите периодично предоставят доклади за ЧЕЗ

29 Март 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. „Двата основни въпроса за ЧЕЗ – кой стои зад сделката и от къде е финансирането, не намериха отговор по време на заседанието на временната комисия за тази сделката. От 2010 г. службите периодично предоставят доклади на ръководството на държавата по този казус”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Атанас Костадинов пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му в сектор енергетика, всичко което се прави, трябва да е в интерес на обществото. „Дългосрочните договори за ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 2 не отговарят на европейското законодателство. Проблемът трябва да се разреши с дебат, с разговор”, обясни народният представител.
„За последните 5 години законът за енергетиката е променян 19 пъти. Това, което трябва в сектора – предвидимост и стабилност, е точно обратното на онова, което се прави в енергетиката. Ролята на държавата в сектора трябва да е водеща, а не договори, които са направени перфектно, да я поставят на колене – и по отношение на ЧЕЗ и по отношение на ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 2”, каза също той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за ЧЕЗ иска да изслуша премиера Бойко Борисов заради желанието на правителството да участва в сделката (ОБЗОР)

Комисията за ЧЕЗ иска да изслуша премиера Бойко Борисов заради желанието на правителството да участва в сделката (ОБЗОР)

27 Март 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Временната комисия, изясняваща обстоятелствата около сделката за продажбата на ЧЕЗ поиска следващия вторник да бъде изслушан министър-председателят Бойко Борисов заради намерението на правителството да участва в покупката на дружеството. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев след 4-часово заседание. Комисията ще поиска от Борисов да информира членовете ѝ какви са аргументите, довели до това решението за участие на правителството в сделката и по какъв начин евентуално ще бъде реализирано то. Като втора точка ще бъде изслушана КЕВР, чийто председател Иван Иванов ще трябва да предостави цялостна информация относно извършените регулаторни проверки в дружества на ЧЕЗ в България, издадените констатирани нарушения и наказателни постановления, както и процедурата по отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ. Бойчев отбеляза, че ролята на регулатора също е много коментирана в тази сделка и очаква доста въпроси към КЕВР.
Той уточни, че остава неясен източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ. По думите му допълнително ще бъде изискана информация по този въпрос с оглед на притесненията, които има за фирми, свързани с офшорен или друг тип финансиране. Според него произходът на средствата ще бъде неясен до момента, до който не е ясно дали ще има сделка и кой ще я финансира. Бойчев коментира, че е било важно за всички членове да знаят на какъв етап е арбитражното дело, какви са аргументите на съответната страна, така че с действия си и работата на Комисията по никакъв начин да не бъде накърнен националният интерес на страната. Според него затова е било важно изслушването и заседанието е постигнало своята цел.
Той обясни още, че са поискали това, което е било докладвано от службите днес, да постъпи като конкретен доклад към Комисията. „За съжаление, този доклад няма да бъде ползван публично от всички, но ще бъде вземан предвид при изготвения доклад на Комисията“, обясни Бойчев.
На закритото заседание бяха изслушани представители на ДАНС, ДАР и Министерството на финансите. В него участваха Николай Ненков – зам.-председател на ДАНС и колегите му Георги Стойнев, Емил Захариев и Евгени Евгениев – директори на дирекции, имащи отношение по темата. На изслушването бе и Георги Миленов – зам.-председател на ДАР, както и Иван Кондов – директор на Дирекция „Съдебна защита“ към Министерството на финансите. Бойчев обясни, че председателите на службите не са дошли на заседанието, заради среща, провеждаща се в Министерския съвет.
Попитан дали отсъствието на председателите на службите има общо със случая „Скрипал“, Бойчев отговори: „Знам, че председателите на службите имат гости от чужбина от партньорски служби. Първо бяха заявили своето участие, а след това се обадиха, за да се извинят, че съвпада с посещението на чужди служби, но какви са те и каква е темата на разговор, разбрах само, че се провеждат в Министерския съвет“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Остава неясен източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ

Жельо Бойчев, БСП: Остава неясен източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ

27 Март 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
София. Остава неясен източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ. Това каза пред журналисти председателят на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев след изслушването на представители на Министерството на финансите, на ДАНС и на ДАР по отношение не сделката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Получихме информация, която е разширена на база на последното изслушване на службите, когато стана ясна информацията за сделката по придобиване на активите на ЧЕЗ в България. Виждам, че се е работило по тази тема. Допълнителна информация относно проверка на лицата и относно на институциите, имащи ангажимент към финансирането на тази сделка, беше предоставена на Комисията. Най-вероятно тя ще отправи и още конкретни въпроси към службите с оглед изясняване на част от тази информация“, коментира Бойчев и подчерта, че към момента остава неясен източникът на средствата, с които ще бъде закупен ЧЕЗ, доколкото сделката не е приключила. Според него произходът на средствата ще бъде неясен до момента, до който не е ясно дали ще има сделка и кой ще я финансира. „В хипотеза на подписан договор сме, но няма окончателно плащане и доколкото разбирам службите ни имат конкретна информация относно набавянето на тези финансови източници. Допълнително ще изискваме информация по този въпрос с оглед на притесненията, които има за фирми, свързани с офшорно или друго финансиране. Към момента няма никакво финансиране, а по-скоро има намерение за такова. Затова молбата ми е да бъдем по-конкретни“, допълни той и уточни, че Комисията ще изисква допълнителна информация.
„Беше важно за всички членове да знаят на какъв етап е арбитражното дело, какви са аргументите на съответната страна, така че с нашите действия и работа на Комисията по никакъв начин да не бъде накърнен националният интерес на страната ни. Затова беше важно изслушването и мисля, че постигна своята цел“, заяви Бойчев.
Той обясни още, че са поискали това, което е било докладвано от службите днес, да постъпи като конкретен доклад към Комисията. „За съжаление, този доклад няма да бъде ползван публично от всички, но ще бъде вземан предвид при изготвения доклад на Комисията“, коментира Бойчев.
Попитан дали отсъствието на председателите на службите има общо със случая „Скрипал“, Бойчев отговори: „Знам, че председателите на службите имат гости от чужбина от партньорски служби. Първо бяха заявили своето участие, а след това се обадиха, за да се извинят, че съвпада с посещението на чужди служби, но какви са те и каква е темата на разговор, разбрах само, че се провеждат в Министерския съвет“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Ще поканим премиера Бойко Борисов следващия вторник на заседанието на Комисията за ЧЕЗ във връзка с намерението на правителството да участва в сделката

Жельо Бойчев, БСП: Ще поканим премиера Бойко Борисов следващия вторник на заседанието на Комисията за ЧЕЗ във връзка с намерението на правителството да участва в сделката

27 Март 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
София. Следващото заседание на комисията е във вторник. Ще изпратя писмо до министър-председателя Борисов с покана за участие в Комисията с оглед на декларираното от него намерение за участие на българското правителство в тази сделка. Това каза пред журналисти председателят на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България Жельо Бойчев след изслушването на представители на Министерството на финансите, на ДАНС и на ДАР по отношение не сделката, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да информира членовете на комисията какви са аргументите, довели до това решение и по какъв начин евентуално ще бъде реализирано участието на държавата в тази сделка. Като втора точка сме предвидили изслушване на КЕВР. Миналата седмица изпратих писмо до Иван Иванов с искане за цялостна информация относно извършените регулаторни проверки в дружества на ЧЕЗ в България, издадените констатирани нарушения и наказателни постановления, както и процедурата по отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ“, коментира Бойчев и отбеляза, че ролята на регулатора също е много коментирана в тази сделка и очаква доста въпроси към него.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Закритото заседание на Комисията за ЧЕЗ започна без ръководителите на службите

Закритото заседание на Комисията за ЧЕЗ започна без ръководителите на службите

27 Март 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Закритото заседание на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България започна без ръководителите на службите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Като първа точка е предвидено Министерството на финансите да представи информация за текущото състояние на международното арбитражно дело между ЧЕЗ, а.с. Чешка република и Република България. Председателят на Комисията Жельо Бойчев обясни, че е постъпило писмо от Министерството на финансите в секретното деловодство с информация, която ще им бъде представена от Иван Кондов – директор на Дирекция „Съдебна защита“ към Министерството на финансите.
Като втора точка Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“ ще представят информация за резултати от извършени проверки относно лицата страни по сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, както и проверка на обявените финансови институции и други източници на финансиране по сделката. „Един от големите въпроси, който стои пред нашата Комисия, е да установи произхода на средствата, с които ще бъде финансирана евентуалното закупуване на активите на ЧЕЗ. Гости на комисията ще бъдат Николай Ненков – зам.-председател на ДАНС и неговите колеги Георги Стойнев, Емил Захариев и Евгени Евгениев – директори на дирекции, имащи отношение по темата. Сред нас е и Георги Миленов – зам.-председател на ДАР. Ръководителите на службите се извиниха, но в момента по линия на партньорския обмен се провежда среща със западните ни партньори в МС и президентството“, поясни още Жельо Бойчев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша на закрито заседание представители ДАНС, ДАР и Министерството на финансите

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша на закрито заседание представители ДАНС, ДАР и Министерството на финансите

27 Март 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България ще изслуша на закрито заседание представители ДАНС, ДАР и Министерството на финансите. Заседанието ще се проведе в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1 в зала 232 от 14.00 часа. Като първа точка е предвидено Министерството на финансите да представи информация за текущото състояние на международното арбитражно дело между ЧЕЗ, а.с. Чешка република и Република България. Като втора точка Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“ ще представят информация за резултати от извършени проверки относно лицата страни по сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, както и проверка на обявените финансови институции и други източници на финансиране по сделката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Очаква се българските специални служби да дадат информация за лицата, стоящи зад сделката с ЧЕЗ

Жельо Бойчев, БСП: Очаква се българските специални служби да дадат информация за лицата, стоящи зад сделката с ЧЕЗ

21 Март 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се българските специални служби да дадат информация за лицата, стоящи зад сделката с ЧЕЗ. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от „БСП за България“ Жельо Бойчев, председател на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ. По думите му Временната комисия ще поиска информация и за произхода на средствата за сделката от органите, които могат да я предоставят. „Възможно е срокът от един месец, предоставен на Комисията, за намиране на всички отговори да не е достатъчен и да се търси отсрочка“, каза още Бойчев. Той добави, че ще бъде зададен и въпрос към премиера Бойко Борисов за това „какво означава участието на държавата в сделката“. „Министър-председателят получи един документ от Чехия, в който се споменават определени и финансови институции, и друг вид структури, които имат отношение към сделката. За нас е важно в крайна сметка там има ли нещо притеснително и нещо, което да смути националната сигурност на страната. Това са за мен важните отговори, на които трябва да намерим отговор“, коментира Жельо Бойчев. Той допълни, че нови законодателни предложения не са изключени като присъствие в бъдещия окончателен доклад на Временната анкетна комисия. Според Бойчев все по-вероятно изглежда, че има някой, успешно лавиращ с пропуските в законодателството, но темата за самоличността на лицето влиза в сферата на спекулата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Пренос, разпределение и достъп – това е всичко, което трябва да се изясни около сделката с ЧЕЗ

Валентин Николов, ГЕРБ: Пренос, разпределение и достъп – това е всичко, което трябва да се изясни около сделката с ЧЕЗ

21 Март 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Пренос, разпределение и достъп – това е всичко, което трябва да се изясни около сделката с ЧЕЗ. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Валентин Николов, член на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ. Според него има 5 на брой въпроси, върху които временната анкетна комисия е необходимо да работи. Първият е кой стои зад „Инерком“. Вторият въпрос се отнася до произхода на средствата, с които ще бъде осъществена сделката, продължи Николов. Въпросът за евентуални промени в мениджмънта на компания е не по-малко належащ, каза още народният представител. Редно е хората, работещи в компанията, да знаят дали ще бъдат съкратени, след сключване на сделката между ЧЕЗ и „Инерком“, обоснова се Николов. „И петият въпрос е средствата, които дружеството ще инвестира, за какъв период от време ще са и по какъв начин дружеството смята това да се отрази на цените. Защото в момента има тригодишен план, който в момента се изпълнява и този тригодишен план, одобрен от КЕВР, трябва да продължи да се изпълнява. Тоест с какви пари - с привлечени средства, със собствени средства и т.н. Защото това вече пряко касае цените“, коментира Николов. Той допълни, че очевидно чешката компания вярва в истинността на документите на Гинка Върбакова. „Ако ЧЕЗ не вярваше в правотата на сделката, щеше ли компанията да рискува международния си престиж, застрашавайки избухването на сериозен скандал“, попита Николов. Според него не може да става дума и за това, че зад сделката стои ГЕРБ или премиерът Бойко Борисов.
Той беше категоричен, че срокът за работата на Временната анкетна комисия няма да е достатъчен и ще бъде удължен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната анкетна комисията за ЧЕЗ проведе първото си заседание (ОБЗОР)

Временната анкетна комисията за ЧЕЗ проведе първото си заседание (ОБЗОР)

21 Март 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за ЧЕЗ проведе първото си заседание. С кворум от 12 народни представители започна първото заседание на Временната анкетна комисия в чийто състав влизат общо 15 депутати. В началото на заседанието председателят на комисията Жельо Бойчев изрази надежда членовете ѝ да отговорят на очакванията на българските граждани и да бъдат полезни със своята работа. Дневният ред на депутатите включваше приемане на процедурни правила и дискусия за бъдещата работа на комисията.
Временната комисия за ЧЕЗ прие и стандартните процедурни правила за организацията и дейността на работата си. В рамките на дебата по тях Жельо Бойчев от БСП предложи решенията на комисията да се взимат с лично гласуване от нейните членове. Димитър Лазаров от ГЕРБ от своя страна коментира, че понякога заседанията са достатъчно дълги и посочи, че е хубаво да могат да се делегират правомощия по гласуване на други членове. Лазаров предложи консенсусно решение да може да се преотстъпват правомощията само на членове, които все пак са се регистрирали в началото на заседанието. В крайна сметка членовете на Комисията отхвърлиха предложението на Жельо Бойчев гласуването да се осъществява лично. Комисията прие и допълнение на правилата, свързани с предоставянето на материалите на комисиите. Депутатите решиха следващото заседание на Комисията да се проведе във вторник (27 март 2018 г.) от 14.00 часа в зала „Запад“. Постъпиха многобройни идеи и предложения кой да бъде изслушан на следващите заседания като се започне от КЕВР , ДАНС, ДАР, „Инерком“, ЧЕЗ, чешките служби за сигурност и се стигне до министър-председателя. В крайна сметка на следващото заседание на Комисията за ЧЕЗ ще бъдат поканени представители на ДАНС, ДАР и Министерство на финансите и то най-вероятно ще бъде закрито поради класифицираната информация, която се очаква да бъде предоставена. От Министерство на финансите членовете на комисията ще очакват да получат информация за състоянието на арбитражното дело, което води страната ни с ЧЕЗ, а ДАР и ДАНС ще бъдат изслушани за подробности за институциите, които имат отношение към структуриране и осигуряване на финансирането на сделката за покупко-продажбата на дружеството.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Редно е да направим запитване до министър-председателя за решението за участие на държавата в сделката за ЧЕЗ

Жельо Бойчев, БСП: Редно е да направим запитване до министър-председателя за решението за участие на държавата в сделката за ЧЕЗ

21 Март 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Редно е да направим запитване до министър-председателя за решението за участие на държавата в сделката за ЧЕЗ. Това каза председателят на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев по време на първото ѝ заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. . „За мен безспорен е въпросът, че трябва да бъде предоставена информация на членовете на комисията относно текущото състояние на арбитражното международно дело, което води страната ни с ЧЕЗ. За да не изпада Комисията и нейните членове в състояние, което може да вреди на страната, предлагам да отправим покана към Министерство на финансите“, каза Бойчев и обърна внимание, че следващото заседание ще бъде закрито.
Във връзка с предложенията на Таско Ерменков от БСП да бъде изслушана ДАНС и на Александър Сабанов от „Обединени патриоти“ да бъдат изслушани партньорските служби за сигурност в Чехия, Бойчев каза: „Виждам, че се поставят въпроси, свързани с дейността на специалните служби. Един път вече имаше изслушване на тези служби. Те бяха на по-ранен етап. Предлагам на това заседание, така или иначе ще работим с по-специфична информация, да поканим ДАНС и ДАР и да им зададем конкретно въпроса за тази сделка“, заяви Бойчев.
Според него е необходима още информация по случая. Той предложи от името на Комисията да изпратят писмо до КЕВР и до Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Трябва да си отговорим на въпроса кой стои зад „Инерком“, ако въобще стои някой друг

Валентин Николов, ГЕРБ: Трябва да си отговорим на въпроса кой стои зад „Инерком“, ако въобще стои някой друг

21 Март 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да си отговорим на въпроса кой стои зад „Инерком“, ако въобще стои някой друг. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов по време на първото заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Валентин Николов заяви, че ако комисията си отговори на пет въпроса, зададени в обществото, ще си е свършила работата. „Кой стои зад „Инерком“, ако въобще стои някой друг“, заяви той и посочи, че депутатите трябва да изяснят произхода на средствата на „Инерком“, т.е. дали има средства, чрез офшорни фирми или прикрити такива. „Дали мениджмънтът на търговското дружество ще бъде подменен и с какъв“, попита той и зададе въпроса дали ще бъдат запазени работните места, как ще се развива дружеството и с какви инвестиции ще направи. Той поиска комисията да може да постави въпроси до ЧЕЗ Груп, свързани с изисквания и документацията за купуване на дружеството.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временната комисия за ЧЕЗ прие правила за работата си

Временната комисия за ЧЕЗ прие правила за работата си

21 Март 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Временната комисия за ЧЕЗ прие правила за работата си, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите приеха стандартните процедурни правила за организацията и дейността на работата на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ. Те предвиждат дневния ред, периодичността и продължителността на заседанията на комисиите да се определят от самите членовете на комисията. Съгласно правилата Комисията се свиква на заседание от нейния председател по негова инициатива, по искане най-малко на една трета от членовете ѝ или от председателя на Народното събрание заедно с проект на дневен ред, а заседанията са открити. Комисията може да реши отделни заседания да бъдат закрити. В рамките на дебата председателят на Комисията Жельо Бойчев от БСП предложи решенията на комисията да се взимат лично от нейните членове. Димитър Лазаров от ГЕРБ от своя страна коментира, че понякога заседанията са достатъчно дълги и посочи, че е хубаво да могат да се делегират правомощия по гласуване на други членове. Лазаров предложи консенсусно решение да може да се преотстъпват правомощията само на членове, които все пак са се регистрирали в началото на заседанието. В крайна сметка членовете на Комисията отхвърлиха предложението на Жельо Бойчев гласуването да се осъществява лично. Комисията прие и допълнение на правилата, свързани с предоставянето на материалите на комисиите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Дайте да закрием  Комисията за ЧЕЗ и още днес и да приключим

Рамадан Аталай, ДПС: Дайте да закрием Комисията за ЧЕЗ и още днес и да приключим

21 Март 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Дайте да закрием Комисията за ЧЕЗ и още днес и да приключим. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай по време на първото заседание на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По време на дебата по процедурните правила за работа на Комисията Жельо Бойчев предложи гласуването по решенията да бъде лично гласуване от членовете на комисията. На това предложение възрази Димитър Лазаров от ГЕРБ, който коментира, че заседанията са достатъчно дълги и поиска да бъде намерен компромис гласуването да може да бъде преотстъпвано. Рамадан Аталай посочи, че през цялото време, личното гласуване на народните представители е задължително. „За един месец предложихте двете партии една тема, която за обществото е много сериозна. Ако в този месец няма да можем да намерим време да се съберем и да гласуваме, ще направя друго предложение – дайте да закрием комисията още днес“ ,каза Аталай.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна първото заседание на Временната комисия за ЧЕЗ

Започна първото заседание на Временната комисия за ЧЕЗ

21 Март 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 12 народни представители започна първото заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В състава на комисията са общо 15 депутати. Членовете приеха дневния си ред, който включва приемане на процедурни правила и втора точка разни, където ще бъде обсъдена бъдещата работа на комисията. В началото на заседанието председателят на Временната анкетна комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев изрази надежда членовете й да отговорят на очакванията на българските граждани и да бъдат полезни със своята работа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за ЧЕЗ ще заседава за първи път

Комисията за ЧЕЗ ще заседава за първи път

21 Март 2018 | 07:39 | Агенция "Фокус"
София. Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България ще проведе първото си заседание.
Комисията по казуса с ЧЕЗ ще работи в срок от 1 месец, а неин председател ще бъде зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев.
Казусът с ЧЕЗ започна с депозиране на оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради познанството й със Гинка Върбакова, собственик на фирмата „Инерком“ - купувач на чешкото дружество.
Коалиционният съвет обаче не прие, че има основание за оставката, затова Теменужка Петкова остава енергиен министър. От БСП остро критикуваха правителството заради сделката за ЧЕЗ и поискаха тя да бъде спряна. Премиерът Бойко Борисов възложи на институциите да направят пълна проверка на сделката. Борисов се срещна със собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова. След това правителството заяви ясната си воля да участва в сделката за ЧЕЗ, а Върбакова уточни, че е склонна да се съгласи. По предложение на ГЕРБ в парламента бяха изслушани всички компетентни органи, които разполагат с информация за сделката. Тогава Гинка Върбакова заяви, че някои политици са видели в сделката за ЧЕЗ възможност да повишат рейтинга си. Заради обидните квалификации и изявления фирмата ще търси правата си в съда. Левицата инициира и подписка в страната срещу продажбата на дружеството. Държавният глава Румен Радев обяви, че ще свика КСНС за обсъждане на енергийната сигурност. Той изтъкна, че правителството дължи на народа отговори за схемата на финансиране и за това как сделката е получила политическа подкрепа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Борисов да не бяга от отговорност за ЧЕЗ – заради него създаваме временна комисия

Жельо Бойчев, БСП: Борисов да не бяга от отговорност за ЧЕЗ – заради него създаваме временна комисия

18 Март 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. „Парламентът ще се опита със създаването на Временната комисия за сделката с ЧЕЗ да изпълни функциите и отговорностите, които Конституцията дава. Но Борисов не трябва да бяга от отговорност. За да се стигне до създаване на временна комисия, причина са именно действията на правителството и на министър-председателя – тази объркана, противоречива паническа позиция от момента, в който стана ясно за сделката, както и обърканите отговори“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по БНР, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че енергетиката е стратегически отрасъл. „Това, което ще направим като анализ, ще включва работата и ролята на институциите и регулаторите“, добави той. Според него се създава интересна ситуация - КЕВР има много силни правомощия, но заявява, че няма основания за намеса, предвид на това, че не се извършва разпореждане с имущество, с което се упражнява лицензионната дейност. „В един момент, дружеството „Инерком“ може да прехвърли собствеността си на който си иска и да се окаже, че регулаторът ще научи последен за всичко това. Поставят се редица въпроси за работата на българските регулатори и те трябва да получат своите отговори. Трябва да се знае и какво е финансирането и произходът на средствата по тази сделка“, заяви Бойчев.
Народният представител коментира, че след твърденията за толкова успешни реформи от правителството на Борисов, сме го докарали до поредица от арбитражи и отлив на чуждестранни инвестиции. Той подчерта, че най-голямото енергоразпределително дружество в страната се изтегля от България. „Могат да се видят и кандидатите - през 2004 г. са били водещи европейски компании, стратегически инвеститори в сектор енергетика, а сега такива липсват. Това е най-добрият израз и оценка за политиката на правителството, която е абсолютен хаос. Няма никаква последователност“, каза още Бойчев. Според него действията на правителството са източник на нестабилност в страната. Примери са случаят със Здравната каса и нейния директор, както и сделката с ЧЕЗ. „Това са скандали, които не ги е предизвикала БСП. Стабилността на едно управление се гради на база на това - как то решава проблемите на хората. А не на качествата на Цветанов да осигури математическото мнозинство в парламента. Една година- скандал след скандал“, добави зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
„Бихме признали успехи в международен план, стига да ги има. Това, че се провежда по-засилена международна дейност, в следствие на председателството, е нормално. Но да видим какъв е резултатът за всеки български гражданин“, коментира Бойчев. По думите му БСП ще подкрепи присъединяването на България към Шенген, влизането в чакалнята на Еврозоната, както и въпроса- как ще защитим и реализираме големите инфраструктурни проекти в енергетиката. „Но корупцията, недоверието към нашите органи за сигурност - са основна пречка. Трябва да се направи решителна крачка там“, каза още Жельо Бойчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, БСП: Шефът на ЧЕЗ обвинява директно правителството, че напуска България

Стоян Мирчев, БСП: Шефът на ЧЕЗ обвинява директно правителството, че напуска България

17 Март 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. От България изчезват инвеститори и обвиняват правителството. Шефът на ЧЕЗ обвинява директно правителството, че напуска страната, като и други компании напускат по същата причина. Това заяви народният представител от „БСП за България” Стоян Мирчев по Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че има сектори, в които държавата трябва да бъде водеща. Даде за пример Чехия с нейната ЧЕЗ, която е държавна. „Проблемът на държавата ни е, че тя не е лош стопанин, а стопанинът на държавата е лош”, каза депутатът.
„БСП предлага държавата да закупи активите на компанията и да стане единствен собственик, както е в други държави”, обясни Мирчев предложението на левицата. По думите му самата сделка дори можела да пропадне. „Безумие е държавата да влезе в съдружие с Гинка. Да не забравяме, че ЧЕЗ съди България за милиони, а в същото време щели да вкарат държавата в тази сделката във вида ѝ, в който е в момента”, каза Стоян Мирчев. Той добави, че заради всичко случващото се около тази сделка, БСП е инициирала подписка за развалянето ѝ.
„Помним ли, че Бойко Борисов си беше сложил близък човек от силовите групировки в ЧЕЗ, който бе изгонен през 2013 г. и тогава въпросният човек бе разследван от прокуратурата за 800 млн. лв., източени от компанията, а в момента жената на този човек се свързва с Гинка Върбакова”, обясни Мирчев. „Ние държим мораториумът за АЕЦ „Белене” да падне. Тази наша позиция е една и съща, откакто той е наложен и винаги сме били за строителството на централата. Но управляващите говорят популистки по темата - защо казват, че ще строят Белене, а мораториумът още си стои”, каза Мирчев в отговор на въпрос каква е позицията на социалистите за централата.
„Откакто Бойко Борисов е премиер сме свидетели на една и съща ситуация – всяка пролет язовирите преливат. Когато бяха орязани 10 милиона от Напоителни системи, ние предупреждавахме, че ще се стигне до криза”, каза още Стоян Мирчев. По думите му основният проблем е, че се прехвърлят отговорности на общините, а те нямат средства за това. „Властта в България се децентрализира, но в същия момент не им се осигурява ресурс. Ние предлагахме единен орган, който да се грижи за язовирите, да ги следи, което беше отхвърлено, а сега управляващите мислят за някакъв подобен”, каза социалистът. Според Мирчев управляващите пак действат с кризисен ПР.
„Ние си плащаме данъците, като една част от тях отива за нашата сигурност. А управляващите ще започнат да продават услуги, като охраната от частни фирми. Това означава, че в малките населени места кметовете ще си създадат частни армии и ще ги използват по време на избори”, каза Стоян Мирчев по повод предложението на управляващите за частните охранители. „Аз разбирам, че Борисов е започнал кариерата си в този бранш и вероятно му е по-лесно чрез частните охранители да управлява държавата и да ги контролира, защото той този бизнес го разбира. Явно ръководенето на държавата, обаче, не го разбира. А те по време на избори обещаваха във всяко село полицай, но явно не си изпълняват обещанията”, констатира депутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, БСП: Държавата трябва да изкупи целия дял, който продава ЧЕЗ

Таско Ерменков, БСП: Държавата трябва да изкупи целия дял, който продава ЧЕЗ

17 Март 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Държавата трябва да изкупи целия дял, който продава ЧЕЗ. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ Таско Ерменков, народен представител от БСП. Той добави, че от БСП са наясно, че организираната подписка, която събра стотици граждани в различни градове на страната, няма юридическата стойност да прекрати сделката, но има моралната стойност да покаже на хората и правителството, какво е отношението на българина към сделката. Народният представил изрази очакване, че работата на новосформираната парламентарна комисия за сделката с ЧЕЗ ще бъде целенасочена. „Ние от БСП ще направим всичко възможно да систематизираме работата, така че основното да бъде наистина днешният ден, днешните проблеми свързани с продажбата на ЧЕЗ и паралелно с това, до колкото е възможно да обърнем внимание на приватизационните процеси, които са били 2003 – 2004 г. В тази част искаме да бъдем особено внимателни, защото има изготвени арбитражни дела срещу България и всяко изявление, което се прави публично може да окаже влияние в една или друга посока“, заяви Таско Ерменков. Той каза още, че темата за електроенергийна сигурност е изключително важна и тя включва решаване на въпроси като използване на базови мощности за генериране на енергия, в това число изграждането на АЕЦ “Белене“. Ерменков каза още, че ако искаме България да върви напред и да се развива устойчиво, трябва да имаме устойчива енергия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не могат да разберат, че парламентарните избори са приключили и имаме 4-годишен управленски мандат

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП не могат да разберат, че парламентарните избори са приключили и имаме 4-годишен управленски мандат

15 Март 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. БСП не могат да разберат, че парламентарните избори са приключили и имаме 4-годишен управленски мандат. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По повод предложението на БСП за Анкетна комисия за проверка на продажбата на ЧЕЗ, Цветанов попита кога е имало действие на БСП, което не цели създаване на скандал или да се влиза от скандал в скандал. По думите му на агресията, не трябва да се отговаря с агресия. „Ние сме с протегната ръка по важните национални теми да говорим заедно, да обсъждаме, там където е възможно да получим тяхната подкрепа. Там където не е възможно - всяка една политическа сила има своите ценности. От тази гледна точка, ние не искаме да участваме в постоянното обяснение на всички тези спекулативни твърдения, които хвърлят БСП в публичното пространство“, поясни Цветанов. Той допълни, че по време на съвместното заседание на Комисията по енергетика и за контрол над службите за ЧЕЗ, не е имало представител на службите, който да е твърдял, че потенциален кандидат е потенциална заплаха за сигурността. По думите му службите са отрекли да е имало и действия, които са направени, свързани с пране на пари, фалшиви документи. "Оттук нататак виждате, че всичко това е спекулация. Договорът между ЧЕЗ - Чехия и Гинка Върбакова е търговска сделка, която е подписана в Чехия. Преговорите ги е водила чешката страна. Българското правителство не води тези преговори“, допълни Цветанов. Той обърна внимание, че в момента срещу страната ни има арбитражно дело. Според него всичко, което се говори в страната ни, може да бъде използвано срещу държавата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Стоева, „Инерком България“: От продавача на ЧЕЗ  зависи  решението как ще продължи сделката оттук нататък

Милена Стоева, „Инерком България“: От продавача на ЧЕЗ зависи решението как ще продължи сделката оттук нататък

15 Март 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. От продавача на ЧЕЗ зависи решението как ще продължи сделката оттук нататък. Това каза пред журналисти Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на „Инерком България“ - фирмата купувач на ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали очаква отношение по сделката да взема Европейската комисия, Стоева поясни: „Не смятаме, че Европейската комисия е необходимо да се намесва в една чисто търговска сделка“. Попитана какви са сроковете, в които Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се произнесе по покупко-продажбата на ЧЕЗ, Милена Стоева отговори, че стандартният срок по Закона за защита на конкуренцията е 25 работни дни. „Има възможност да бъде удължен с 10 работни дни. Съответно всяка ново искане на документи и допълнителна информация и изясняване от страна на комисията към нас като заявител ще удължи срока за още 10 или 14 дни. Това е стандартна процедура“, каза Стоева.
Тя допълни, че тепърва „Инерком“ ще се фокусира върху изработката на анализи, които са необходими, за да продължат преговорите с Прага.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Захариев, „Инерком“: За комисията в парламента разбрахме от медиите, нямаме информация как може да се отрази на сделката за ЧЕЗ

Веселин Захариев, „Инерком“: За комисията в парламента разбрахме от медиите, нямаме информация как може да се отрази на сделката за ЧЕЗ

15 Март 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Вчера от медиите разбрахме, че е сформирана парламентарна комисия за сделката за ЧЕЗ. Все още нямаме никаква информация това под каква форма би могло да се отрази. Това каза Веселин Захариев от фирмата купувач на ЧЕЗ - „Инерком“, преди откриването на конференцията „Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката- предизвикателства пред Югоизточна Европа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Продължаваме да водим разговори с банките. Работим по това каква ще бъде структурата, какво ще бъде финансирането, какви ще бъдат следващите стъпки и какви документи се предоставят“, заяви той. „Все още не сме реагирали на комисията и те не са реагирали спрямо нас“, коментира Веселин Захариев. „Темата все още е отворена. Ще има новини по нея, в една или друга посока“, изтъкна той. „Ако ЧЕЗ каже не - държавата не може да влезе в сделката, дори ние да кажем да, самият договор не може да бъде развален едностранно. Единственият начин е да действаме в унисон, заедно“, уточни Веселин Захариев. „Повече от това не мога да коментирам, очакваме тяхната позиция. Ние работим по нашата позиция. След това ще седнем заедно да видим какви са двете позиции“, допълни той. „Казусът е изключително комплексен. Дори да се вземе решение в посока държавата да влезе в сделката поне до този момент не е ясно под каква структура и как ще участва. Тези детайли тепърва ще се дискутират“, каза още Веселин Захариев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Опозицията трябва да внимава с популистките изказвания за ЧЕЗ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Опозицията трябва да внимава с популистките изказвания за ЧЕЗ

15 Март 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да не забравяме, че има арбитражно дело, което в момента се води срещу България и трябва да бъдем много внимателни с популистките си изказвания, които направиха някои от народните представители от страна на опозицията и същевременно някои от представителите на други институции, в това число и президентската. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия по повод анкетната комисия за ЧЕЗ. „Ние сме най-заинтересовани да излезе истината и да се спре с всякакви спекулации или внушения, които бяха направени през последните няколко седмици. Анкетната комисия ще изясни абсолютно всички факти и обстоятелства около сделката за ЧЕЗ. Ще разширим и обхвата – от самото приватизиране на дружествата през 2004 година и последващите действия, които са взети през всичките тези години, за да можем да направим ясно документиране на всички факти и да търсим политически консенсус по решенията, които се взимат. Ще бъде много по-добре за обществото и ще защитим националните интереси“, коментира Цветанов. „Анкетната комисия ще може в диалог с всички парламентарни групи и експертите, които имат пряко отношение към всички действия, които са се случвали до сега, да даде прозрачността, всички факти и да защитим националния интерес във връзка с предстоящото арбитражно дело“, посочи Цветанов. „Опозицията от най-малките неща иска да генерират скандал. Никой не иска да говорим за председателството и кохезионната политика, опозицията не се интересува от дългосрочната визия на ЕС и на страната ни, ние продължаваме да изпълняваме ангажиментите си. „Цялостната ни философия за управленския 4-годишен мандат е да търсим партньорство и подкрепа от опозицията за важните теми за България. Обаче не получихме отговор на тази протегната ръка. Искат да ни отклонят от успехите, които имат България и българското правителство“, допълни той. По думите му дали да има участие на държавата в сделката за ЧЕЗ ще бъде решено с политически консенсус, когато анкетната комисия си свърши своята работа и в диалог с всички парламентарно представени групи. Цветанов отново подчерта, че нито ЧЕЗ, нито Гинка Върбакова могат да повишават цените на тока.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временна комисия в парламента ще установява фактите около приватизацията и плануваната продажба на ЧЕЗ (ОБЗОР)

Временна комисия в парламента ще установява фактите около приватизацията и плануваната продажба на ЧЕЗ (ОБЗОР)

15 Март 2018 | 02:39 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители решиха да се създаде Временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в България. Депутатите гласуваха създаването на комисията извънредно, по предложение на БСП. Управляващи и опозиция се обединиха около идеята за създаване на комисията. Тя ще установява фактите и около приватизацията на дружеството по предложение на ГЕРБ. От „Обединени патриоти“ пък настояха членовете на Комисията да бъдат 15, по трима от всяка парламентарна група. Комисията по казуса с ЧЕЗ ще работи в срок от 1 месец, а неин председател ще бъде зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна, че управляващото мнозинство ще подкрепи създаването на комисията, за да излезе цялата истина и да спрат спекулациите. Зам.-председателят на групата на левицата Драгомир Стойнев обяви, че преминаването на ЧЕЗ в ръцете на неясни собственици при непрозрачно финансиране е недопустимо. В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов призова цялата информация за ЧЕЗ да се извади наяве и всичко да стане ясно в парламента. Той изтъкна, че управляващите не са пречили на нито едно електроразпределително дружество през годините, а са изисквали от тях да спазват договорите и ангажиментите си. „Това, което разбрах вчера от ръководството на ЧЕЗ е, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как тогава да имам общо с тази сделка“, коментира Бойко Борисов. По-късно фирмата купувач на ЧЕЗ- „Инерком“ уведоми Комисията за защита на конкуренцията за сделката. Договорът за покупка на акциите на дружеството в България е сключен на 23 февруари. Фирмите купувач и продавач проведоха разговори по сделката миналата седмица в Прага.
„Фокус“ припомня: Казусът с ЧЕЗ започна с депозиране на оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради познанството й със собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова. По-рано Надзорният съвет на Чешката електрическа компания съобщи, че е взето решение компанията да продаде активите си в България на фирмата. В медиите се появи информация, че министър Петкова е кума на Гинка Върбакова, която ръководи фирмата, закупила ЧЕЗ, което министърът опроверга. Коалиционният съвет обаче не прие, че има основание за оставката, затова Теменужка Петкова остава енергиен министър. От БСП остро критикуваха правителството заради сделката за ЧЕЗ и поискаха тя да бъде спряна. Премиерът Бойко Борисов възложи на институциите да направят пълна проверка на сделката. Стигна се и до телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш. Чешкият премиер е съобщил, че продажбата е законосъобразна, а купувачът е проверен. След като получи информацията от премиера Бабиш Бойко Борисов дойде в парламента, за да внесе получените данни. Той заяви, че този път няма да има оставки заради сделката за ЧЕЗ, както през февруари 2013 година. Тъй като на този етап няма законови механизми за спиране на сделки като тази за ЧЕЗ от ГЕРБ обявиха, че ще инициират промени в Закона за енергетиката. Първи промени внесоха „Обединени патриоти“, които поискаха на КЕВР да се дадат правомощия да проверява такива сделки. Те обявиха, че ще търсят подкрепата на ГЕРБ. Премиерът Борисов се срещна със собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова. Правителството заяви ясната си воля да участва в сделката за ЧЕЗ, а Върбакова уточни, че е склонна да се съгласи. По предложение на ГЕРБ в парламента бяха изслушани всички компетентни органи, които разполагат с информация за сделката. Тогава Гинка Върбакова заяви, че някои политици са видели в сделката за ЧЕЗ възможност да повишат рейтинга си. Заради обидните квалификации и изявления фирмата ще търси правата си в съда. По повод диражирания в медиите въпрос как Гинка от Пазарджик може да купи ЧЕЗ, самата тя зададе въпроса как може млада дама на 28 години от село Крушовица да си купи „Техноимпекс“. Тя отрече да е познавала премиера преди срещата им и да има офшорни компании. Пред Министерски съвет граждани протестираха срещу сделката с ЧЕЗ. Те поискаха и оставката на премиера. В протеста участваха депутати и членове от БСП. Левицата инициира и подписка в страната срещу продажбата на дружеството. Държавният глава Румен Радев обяви, че ще свика КСНС за обсъждане на енергийната сигурност. Той изтъкна, че правителството дължи на народа отговори за схемата на финансиране и за това как сделката е получила политическа подкрепа.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: КЕВР трябва да изясни въпроса, отговаря ли на изискванията потенциалният купувач на активите на ЧЕЗ

Атанас Костадинов, БСП: КЕВР трябва да изясни въпроса, отговаря ли на изискванията потенциалният купувач на активите на ЧЕЗ

14 Март 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. КЕВР трябва да изясни въпроса, отговаря ли на изискванията потенциалният купувач на активите на ЧЕЗ. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от БСП Атанас Костадинов по повод създаването на Временна анкетна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата по продажбата на ЧЕЗ в България. Според него Комисията по енергийно и водно регулиране би могла да се произнесе превантивно още сега. Друг належащ въпрос, според Костадинов, е в състояние ли е пазарджишката фирма „Инерком“ да работи според очакванията на българския енергиен пазар. „Обмисляме такива промени в регулацията на КЕВР, които по аналогия на Закона за кредитните институции и Кодекса за социално осигуряване да имат чисто дискреционна власт по отношение на лицензирането. И осигурителните фондове, и финансовите институции подлежат на такъв режим. Странно защо на КЕВР не са дадени такива правомощия, за да се произнася предварително по същността на сделката. Така че днес тази комисия, която беше одобрена, е второто действие в тази посока, което предприемаме след писмото ни до КЕВР.“ Атанас Костадинов допълни, че казусът „ЧЕЗ“ е второто голямо негативно събитие в новата българска икономическа история. По думите му ако нещата останат на това ниво, България ще демонстрира не само неангажираност към настоящето, но и към бъдещето.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временна комисия в парламента ще установява фактите около приватизацията и плануваната продажба на ЧЕЗ (ОБЗОР)

Временна комисия в парламента ще установява фактите около приватизацията и плануваната продажба на ЧЕЗ (ОБЗОР)

14 Март 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители решиха да се създаде Временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в България. Депутатите гласуваха създаването на комисията извънредно, по предложение на БСП. Управляващи и опозиция се обединиха около идеята за създаване на комисията. Тя ще установява фактите и около приватизацията на дружеството по предложение на ГЕРБ. От „Обединени патриоти“ пък настояха членовете на Комисията да бъдат 15, по трима от всяка парламентарна група. Комисията по казуса с ЧЕЗ ще работи в срок от 1 месец, а неин председател ще бъде зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов изтъкна, че управляващото мнозинство ще подкрепи създаването на комисията, за да излезе цялата истина и да спрат спекулациите. Зам.-председателят на групата на левицата Драгомир Стойнев обяви, че преминаването на ЧЕЗ в ръцете на неясни собственици при непрозрачно финансиране е недопустимо. В началото на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов призова цялата информация за ЧЕЗ да се извади наяве и всичко да стане ясно в парламента. Той изтъкна, че управляващите не са пречили на нито едно електроразпределително дружество през годините, а са изисквали от тях да спазват договорите и ангажиментите си. „Това, което разбрах вчера от ръководството на ЧЕЗ е, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как тогава да имам общо с тази сделка“, коментира Бойко Борисов. По-късно фирмата купувач на ЧЕЗ- „Инерком“ уведоми Комисията за защита на конкуренцията за сделката. Договорът за покупка на акциите на дружеството в България е сключен на 23 февруари. Фирмите купувач и продавач проведоха разговори по сделката миналата седмица в Прага.
„Фокус“ припомня: Казусът с ЧЕЗ започна с депозиране на оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради познанството й със собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова. По-рано Надзорният съвет на Чешката електрическа компания съобщи, че е взето решение компанията да продаде активите си в България на фирмата. В медиите се появи информация, че министър Петкова е кума на Гинка Върбакова, която ръководи фирмата, закупила ЧЕЗ, което министърът опроверга. Коалиционният съвет обаче не прие, че има основание за оставката, затова Теменужка Петкова остава енергиен министър. От БСП остро критикуваха правителството заради сделката за ЧЕЗ и поискаха тя да бъде спряна. Премиерът Бойко Борисов възложи на институциите да направят пълна проверка на сделката. Стигна се и до телефонен разговор между премиера Бойко Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш. Чешкият премиер е съобщил, че продажбата е законосъобразна, а купувачът е проверен. След като получи информацията от премиера Бабиш Бойко Борисов дойде в парламента, за да внесе получените данни. Той заяви, че този път няма да има оставки заради сделката за ЧЕЗ, както през февруари 2013 година. Тъй като на този етап няма законови механизми за спиране на сделки като тази за ЧЕЗ от ГЕРБ обявиха, че ще инициират промени в Закона за енергетиката. Първи промени внесоха „Обединени патриоти“, които поискаха на КЕВР да се дадат правомощия да проверява такива сделки. Те обявиха, че ще търсят подкрепата на ГЕРБ. Премиерът Борисов се срещна със собственика на „Инерком“ Гинка Върбакова. Правителството заяви ясната си воля да участва в сделката за ЧЕЗ, а Върбакова уточни, че е склонна да се съгласи. По предложение на ГЕРБ в парламента бяха изслушани всички компетентни органи, които разполагат с информация за сделката. Тогава Гинка Върбакова заяви, че някои политици са видели в сделката за ЧЕЗ възможност да повишат рейтинга си. Заради обидните квалификации и изявления фирмата ще търси правата си в съда. По повод диражирания в медиите въпрос как Гинка от Пазарджик може да купи ЧЕЗ, самата тя зададе въпроса как може млада дама на 28 години от село Крушовица да си купи „Техноимпекс“. Тя отрече да е познавала премиера преди срещата им и да има офшорни компании. Пред Министерски съвет граждани протестираха срещу сделката с ЧЕЗ. Те поискаха и оставката на премиера. В протеста участваха депутати и членове от БСП. Левицата инициира и подписка в страната срещу продажбата на дружеството. Държавният глава Румен Радев обяви, че ще свика КСНС за обсъждане на енергийната сигурност. Той изтъкна, че правителството дължи на народа отговори за схемата на финансиране и за това как сделката е получила политическа подкрепа.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Инерком" официално уведоми КЗК за сделката с „ЧЕЗ"

„Инерком" официално уведоми КЗК за сделката с „ЧЕЗ"

14 Март 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
София. „Инерком" официално уведоми КЗК за сделката с „ЧЕЗ". Това се посочва в съобщение на „Инерком България", изпратено до медиите.
"Фокус" публикува пълния текст на съобщението":
Днес, 14 март, „Инерком България" подаде уведомление по реда на чл.79, ал.1 от ЗЗК за осъществяване на концентрация по чл.22, ал.1, т.2 от Закона за защита на конкуренцията, чрез придобиване на контрол от страна на „Инерком България" ЕАД върху предприятия от групата на „ЧЕЗ а.с." в Република България.
Планираната концентрация ще бъде осъществена въз основа на договор за покупка на акции, сключен на 23 февруари 2018 г. между „ЧЕЗ а.с." и „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Би Ви" от една страна като Продавачи, и „Инерком България" ЕАД като Купувач.
Припомняме, че тази стъпка беше тема на проведените в средата на миналата седмица разговори в Прага между „Инерком България" и „ЧЕЗ а.с.", както и че тя е изискване по вече подписания договор между двете страни.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Нека да се извади всичко за ЧЕЗ, не става въпрос за харесване и нехаресване

Премиерът Бойко Борисов: Нека да се извади всичко за ЧЕЗ, не става въпрос за харесване и нехаресване

14 Март 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Нека да се извади всичко за ЧЕЗ. Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Подкрепихме Анкетната комисия за ЧЕЗ в парламента, така че г-жа Петкова и дружествата - да се извади всичко през годините, защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги обичам. Довчера опозицията ме обвиняваше, че ги обичам и че през годините аз съм им пречил“, коментира Борисов. „Не сме пречили на никого, а сме искали електроразпределителните дружества да си спазват договорите и ангажиментите, вследствие на което сме им пращали проверки на всички, и на трите енергоразпределителни дружества. Има наказания включително, ДКЕВР е взимал отношения тогава, прокуратурата“, каза още той. „Нека това да се занесе в парламента, да се покаже, така че тук не става въпрос за харесване и нехаресване, а за изпълняване на ангажименти. Аутсорсването на дейностите им през годините и за какви пари ставаше въпрос, не влагаха достатъчно в електропреностната и разпределителна системата, което им е ангажимент“, поясни Бойко Борисов. „Нека в парламента всичко да стане ясно. От ръководството на ЧЕЗ вчера това, което разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как тогава да имам общо с тази сделка. Оттук нататък - Дончев, Горанов и Петкова, направете с юристите на своите министерства много ясен план и стратегия. Хубаво е, че и тази комисия я има, да се отработи, за да може тази манипулация на обществото най-после да се премахне“, поясни премиерът.
Преди заседанието премиерът честити рождения на вицепремиера Валери Симеонов, като му пожела да е жив и здрав.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Временна анкетна комисия ще установява фактите около приватизацията и плануваната продажба на ЧЕЗ

Временна анкетна комисия ще установява фактите около приватизацията и плануваната продажба на ЧЕЗ

14 Март 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители решиха да се създаде Временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По предложение на ГЕРБ приватизацията беше допълнена към това, което ще проверява Комисията. Предложението на БСП беше да се установяват само фактите около планираната продажба на дружеството. По предложение на "Обединени патриоти" членовете на комисията ще бъдат 15 - по трима от всяка парламентарна група, а не от 10, каквото беше първоначалното предложение на БСП.
Председател на Комисията ще бъде зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев. От левица в Комисията ще бъдат Крум Зарков и Таско Ерменков. От ГЕРБ членове на Комисията са Делян Добрев, Валентин Николов и Димитър Лазаров. От „Обединени патриоти“- Петър Петров, Николай Александров и Александър Сабанов. От ДПС-Рамадан Аталай, Сергей Кичиков и Елхан Кълков. От „Воля“ в комисията ще бъдат Полина Цанкова, Албена Найденова и Пламен Христов. Комисията по казуса ЧЕЗ ще работи в срок от 1 месец.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Лазаров, ГЕРБ: Предлагаме Временната комисия за проверка на продажбата на ЧЕЗ да се занимава и с приватизацията на дружеството

Димитър Лазаров, ГЕРБ: Предлагаме Временната комисия за проверка на продажбата на ЧЕЗ да се занимава и с приватизацията на дружеството

14 Март 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме Временната комисия за проверка на продажбата на ЧЕЗ да се занимава и с приватизацията на дружеството. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Лазаров по време на дебатите по създаване на Временна комисия за продажбата на ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Димитър Лазаров предложи да има и добавка в проекта за решение - Анкетна комисия за приватизацията и планираната продажба на ЧЕЗ.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойенв заяви, че започва да става съмнително в залата, но от опозицията подкрепят предложението на управляващите.
В крайна сметка депутатите приеха предложението на Димитър Лазаров със 174 гласа "за" и 1 „въздържал се“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще реши дали да се създаде анкетна комисия по казуса с ЧЕЗ

Парламентът ще реши дали да се създаде анкетна комисия по казуса с ЧЕЗ

14 Март 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът одобри предложението на БСП като първа точка в дневния ред на днешното пленарно заседание да влезе гласуването за създаване на анкетна комисия по казуса с ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението бе прието единодушно с 177 гласа „за“. Левицата внесе предложението си за създаване на Временна анкетна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с планираната продажба на ЧЕЗ в България на 28 февруари.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Подкрепяме предложението на БСП за създаването на анкетна комисия по казуса с ЧЕЗ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Подкрепяме предложението на БСП за създаването на анкетна комисия по казуса с ЧЕЗ

14 Март 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим предложението на БСП за анкетна комисия по казуса с ЧЕЗ, защото ще излезе цялата истина, за да се спрат спекулациите и заиграването със страховете на хората. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаме никакви притеснения от дебат в парламента, доказахме го с извънредните заседания на парламентарните комисии“, посочи той. „Така ще можем да представим на обществото обективната истина“, заяви Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Преминаването на ЧЕЗ в ръцете на неясни собственици при непрозрачно финансиране е недопустимо

Драгомир Стойнев, БСП: Преминаването на ЧЕЗ в ръцете на неясни собственици при непрозрачно финансиране е недопустимо

14 Март 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. Преминаването на собствеността на ЧЕЗ в ръцете на неясни собственици при неизяснени обстоятелства и непрозрачно финансиране е недопустимо от гледна точка на националната сигурност. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме и доста съмнения около тази сделка“, коментира той. „Не може НС да остане безучастен свидетел на случващото се в стратегически сектор, какъвто е енергетиката“, заяви Драгомир Стойнев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

Министър Теменужка Петкова: Правителството няма как да даде отговор за финансиране на сделката за ЧЕЗ

14 Март 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Сделката с ЧЕЗ стартира като бизнес сделка. Сами видяхте как темата ескалира и как всъщност някои се опитаха да направят от тази чисто икономическа бизнес сделка политически въпрос. Смятам, че това развитие на събитията не беше благоприятно за никого. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. Не съм съгласна с изказването на президента, че правителството трябва да даде отговор за финансирането на сделката. То няма как да даде такъв отговор, тъй като не е участвало в процедурата. Чешката държава продава едни свои активи, които се намират в България. Не е работа на държавата да дава отговори как е структурирано финансирането, заяви Петкова.
Според енергийния министър изкуствено се е създала ескалация на напрежението. Петкова обясни, че три министерства анализират най-добрия изход от ситуацията и детайлите щели да бъдат уточнявани. Не било ясно и каква най-висока цена е склонна да плати държавата, ако чешката страна позволи България да участва в продажбата.
„За нас е много важно българските граждани да бъдат спокойни. Разбираме какви са страховете на хората. Искаме да създадем такива условия, че те да бъдат минимализирани и хората да бъдат спокойни, че държавата ще има определено контролно участие в тази сделка”, обясни още Теменужка Петкова.
„Темата за цената на тока е последната, която ще бъде обект на дискусии. По-важното в момента е как, ако има такава правна възможност, България да участва в сделката", допълни тя.
„Инерком” няма нищо против държавата да участва. Всичко е въпрос на анализ, който да ни даде отделните варианти, които съществуват. Най-важното е да гарантираме енергийната сигурност на страната. Държавата няма как да помогне на г-жа Върбакова. Тя не може да поема такива ангажименти да финансира подобна сделка", добави министър Петкова.
Петкова обясни, че познава Гинка Върбакова още от преди 20 години. Тогава тя е работила в Министерството на финансите.
„Никога не съм предполагала, че животът ще ме постави в ситуацията да бъда министър на енергетиката. Г-жа Върбакова тогава също не се занимаваше с енергетика. Тя се чувства виновна за това, че подадох оставка, а аз смятам, че това беше мой морален дълг. Не желая по никакъв начин името ми да бъде замесвано в подобни инсинуации”, допълни Теменужка Петкова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.