НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Спасяването на българските евреи разкрива моралната сила и човечността на народа ни

Президентът Румен Радев: Спасяването на българските евреи разкрива моралната сила и човечността на народа ни

21 Март 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Държавният глава Румен Радев участва днес като основен говорител в заключителната пленарна сесия на Шестия глобален форум за борба с антисемитизма, който се състои в Йерусалим. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пред аудитория от над 600 души, представляващи правителства и неправителствени организации от цял свят, президентът Румен Радев беше представен като държавен глава на народ, спасил цялата своя еврейска общност в годините на Втората световна война.
Пред участниците във форума президентът Радев сподели за предизвикателството да обобщи вековната българска история само в кратко изказване, когато е подготвял обръщението си за откриването на българското председателство на Съвета на ЕС. „И тогава реших да изтъкна една от най-ярките страници от нашата история - спасяването на българските евреи по време на най-мрачния период от европейската история. Тя разкрива моралната сила и човечността на моя народ“, заяви държавният глава.
"През 1943 г. българите спасиха своите сънародници-евреи, но всъщност спасиха и себе си, спасяваха своето кътче от цивилизацията и достойнството си", посочи Румен Радев. По думите му, по този начин народът ни е отстоял и достойнството на Европа, която е била сцена на незапомнена трагедия - индустриализирано изтребление на хора. „България също беше въвлечена в ситуация, която не ни позволи да защитим по същия начин 11343 евреи от съседните държави, които не бяха български граждани. Днес всички ние, народът на България, скърбим за тях и за всички жертви на Холокоста“, каза Румен Радев.
„Сянката на антисемитизма, ксенофобията и омразата продължава да бъде заплаха за нашите общества“, заяви президентът и изтъкна, че чувствителността към болката и съчувствието, както и емоционалната култура на страданието са застраховките срещу повторението на ужаса.
Румен Радев отбеляза, че именно заради тежкия исторически опит на българския народ нито един евреин, гражданин на България, не е бил депортиран в лагерите на смъртта. „Този светъл бунт на нашия народ срещу овладялото цяла Европа мракобесие си обясняваме не само с куража на праведните, но и с живия спомен за Османското владичество. Личният опит от безправието е една от причините расовите теории да се разбият в непоклатимата човещина на тогавашните българи“, подчерта президентът.
Като друга причина за съвременната заплаха от антисемитизма Румен Радев посочи интелектуалната и социална изостаналост. „В нашия все по-поляризиран свят антисемитизмът се вкоренява в социално ощетените слоеве, включително в Европа. Затова си струва да помислим как да изцелим социалната дисхармония, която улеснява проповедниците на антисемитизма“, заяви българският държавен глава.
Румен Радев отбеляза и ролята на антисемитизма като идеология и допълни, че това е моментът, когато „невежеството и безчовечността навличат одеждите на знанието“. "Този мироглед не заплашва само Израел. Той е етично пагубен и опасен за мира в целия свят", заяви българският президент и призова антисемитизмът да бъде развенчаван не само с аргументите на историята, но и с аргументите на универсалния хуманизъм. „В неговите жертви ние следва да виждаме не преследвани евреи, а свои събратя. В Израел ние следва да виждаме не само държава, а свята земя за милиарди хора по света, чиято вяра е свързана с тези места“, каза Румен Радев.
По-рано през деня президентът Румен Радев посети Мемориалния комплекс "Яд Вашем", посветен на жертвите на Холокоста и на спасителите на евреите. Пред експозицията, посветена на България, която показва, че няма нито един загинал евреин с българско гражданство, държавният глава подари на музейната експозиция на комплекса портретните снимки на четирима българи, които са помагали за спасяването на евреи от територията на Македония. Фотографиите са на Анна Сърчаджиева, Анна Попстефанова, Надежда Светослав Хадживасилева, д-р Павел Герджиков. Снимките ще запълнят колекцията на музея с имената и лицата на обявените за праведници хора, които са помагали за спасяването на евреите.
В мемориалния комплекс „Яд Вашем“ президентът Радев участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста.
На хълма Херцел българският президент отдаде и почит в памет на жертвите потъналия платноход "Салвадор". Над 350 евреи са потеглили с кораба от Варна, но след корабокрушение в Мраморно море оцеляват 119 от тях. „Почитаме не само паметта на загиналите, но и стремежа на всички евреи да стигнат до своята обетована земя, както и подкрепата, която им оказа българският народ“, заяви Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев взе участие в Шестия глобален форум за борба с антисемитизма

Президентът Румен Радев взе участие в Шестия глобален форум за борба с антисемитизма

21 Март 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Президентът Румен Радев взе участие в Шестия глобален форум за борба с антисемитизма. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът разговаря с ръководителя на „Лигата срещу поругаването“ Ейб Фоксман.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев поднесе венец пред гробовете на жертвите на кораба „Салвадор“

Президентът Румен Радев поднесе венец пред гробовете на жертвите на кораба „Салвадор“

21 Март 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Президентът Румен Радев поднесе венец пред гробовете на жертвите на кораба „Салвадор“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Възрастната жена е последната жива от потъналия кораб.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: С Турция трябва да продължаваме да градим отношения на приятелство, но при ясни принципи на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи

Президентът Румен Радев: С Турция трябва да продължаваме да градим отношения на приятелство, но при ясни принципи на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи

21 Март 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. С Турция трябва да продължаваме да градим отношения на приятелство, но при ясни принципи на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Това каза пред журналисти българският президент Румен Радев по време на официалното му посещение в Държавата Израел, предаде репортер на Агенция "Фокус". Президентът отбеляза, че Турция е изключително важен съюзник и партньор по линия на НАТО и на нея дължим до голяма степен и сигурността по отношение на мигрантската криза. "Но също така, както вече споменах, трябва да имаме ясни условия в нашите отношения и Турция трябва да поеме ангажимент за ненамеса от тук нататък във вътрешните ни дела, в изборния процес. А това са просто принципи, които трябва да се спазват", каза държавния глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста в Мемориала „Яд Вашем“

Държавният глава Румен Радев участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста в Мемориала „Яд Вашем“

21 Март 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Държавният глава Румен Радев участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста в Мемориала „Яд Вашем“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът се срещна и с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължава посещението на държавния глава Румен Радев ще бъде на посещение в Израел

Продължава посещението на държавния глава Румен Радев ще бъде на посещение в Израел

21 Март 2018 | 07:07 | Агенция "Фокус"
Израел. Президентът Румен Радев е на официално посещение в Държавата Израел по покана на президента Реувен Ривлин.
Визитата на българския държавен глава е в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Държавата Израел. Посещението на Румен Радев е в продължение на политическия диалог на най-високо равнище между двете страни. Сред темите на срещите на българския държавен глава ще са възможностите за задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес, в това число в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите.
В Мемориала „Яд Вашем“ държавният глава ще участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста, а по-късно през деня ще положи венец и пред гробовете на жертвите на кораба „Салвадор“ на хълма „Херцел“. Президентът Радев ще се срещне с председателя на Кнесета Юли-Йоел Еделщайн и ще направи изказване в рамките на Шестия глобален форум за борба с антисемитизма. Международната среща събира политически лидери, общественици, духовници, дипломати, преподаватели, представители на гражданското общество от цял свят. На форума се обсъждат стратегически мерки за борба с антисемитизма и други форми на расова и етническа омраза.
В рамките на деня Румен Радев ще посети също високотехнологичния парк „Гав Ям Негев“, който се намира в град Бер Шева.
На 22 март българският държавен глава ще разговаря с Роберт Сингер, вицепрезидент и главен изпълнителен директор на Световния еврейски конгрес. По-късно Румен Радев ще проведе среща с министър-председателя на Държавата Израел Бениамин Нетаняху. Програмата на президента в Йерусалим предвижда още посещение в църквата “Божи гроб” и Стената на плача.
През деня президентът Румен Радев ще посети Палестина. По време на официалното посещение в Рамала българският държавен глава ще положи венец пред гроба на Ясер Арафат и ще разговаря със своя палестински колега Махмуд Аббас. Двамата ще обсъдят перспективите за развитието на двустранните българо-палестински отношения. Задълбочаването на политическия диалог и на сътрудничеството в сфери като търговско-икономическите контакти, образованието, науката и културата ще бъдат във фокуса на срещата.
В ръководената от българския държавен глава делегация участват народни представители, представители на еврейски организации в България, както и на деловите среди, на работодателски и търговски организации. В рамките на визитата си президентът Румен Радев ще бъде придружаван от своята съпруга.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Общността на българските евреи в Израел е мост за развитие на двустранния обмен в образованието и културата

Президентът Румен Радев: Общността на българските евреи в Израел е мост за развитие на двустранния обмен в образованието и културата

20 Март 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Общността на българските евреи в Израел е естествен мост за развитие на двустранния обмен в областта на образованието и културата. Това заяви днес президентът Румен Радев на среща в Йерусалим с представители на организации на българските евреи в Държавата Израел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът Радев отново подчерта, че за България Израел е приятел и стратегически партньор и разчита на подкрепата на българските евреи и техните наследници за последващо задълбочаване на двустранните отношения.
„Вие сте най-добрите посланици на България в Израел, защото вие винаги сте били наши приятели“, подчерта държавният глава. Президентът изрази признателността си за ентусиазма, с който българските евреи пазят традициите и духа на двустранните отношения със създадените клубове, организации и сдружения.
„С президента Ривлин споделяме обща позиция, че връзките между България и Израел трябва да бъдат много по-активни и ползотворни във всички области, не само по отношение на икономиката и инвестициите“, посочи още държавният глава.
В изказването си президентът Радев беше категоричен, че безпрецедентният акт на спасяването на българските евреи през Втората световна война с основание е повод за гордост за всеки българин. Според Румен Радев това не се дължи на случайност, а на изградените вековни връзки между българи и евреи. „Нашата еврейска общност в България винаги е била интегрирана пълноценно и е била неразделна част от българското общество. Винаги българските евреи са били рамо до рамо със своите български съграждани в борбите на българския народ, както и в челните редици на науката, образованието и изкуството в България“, подчерта Румен Радев.
В ръководената от българския държавен глава делегация за визитата в Израел участват председателят на Организацията на евреите в България Александър Оскар, както и София Коен, председател на Централния израилтянски духовен съвет на Религиозната общност на евреите в България и член на Националния съвет на религиозните общности в България. В срещата участваха десетки представители на организациите на българските евреи в Израел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Израел може да инвестира в потенциала на България като регионален център на информационните технологии и научните изследвания

Президентът Румен Радев: Израел може да инвестира в потенциала на България като регионален център на информационните технологии и научните изследвания

20 Март 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Като водеща страна в областта на високите технологии държавата Израел има интерес да инвестира в потенциала на България, която се утвърждава като център за информационни и комуникационни технологии и научни изследвания в региона на Югоизточна Европа. С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към израелския си колега Реувен Ривлин в Йерусалим, съобщават от Прессекретариата на държавния глава. Двамата направиха съвместни изказвания непосредствено след тържествената церемония по посрещането на българския президент, с която започна и официалното му посещение в Държавата Израел.
Държавният глава отбеляза, че благодарение на последователните усилия на няколко поколения, днес Държавата Израел има ефективни институции и демокрация, и развито гражданско общество. Принос за тези успехи имат и нашите, българските евреи, които избраха Израел за своя родина, но запазиха завинаги жива връзката между нашите два народа, подчерта Румен Радев. Президентът определи Държавата Израел като модел за социално развитие, чиито успех се крие в обществената ангажираност на гражданите, качеството на образованието, достойното заплащане и инвестициите в икономически сектори, в които науката е гарант за висока добавена стойност.
Държавният глава увери, че страната ни има готовност да предприеме стъпки за последващо разширяване на инвестиционния и научен обмен и да насърчи взаимната търговия и инвестиции. „Затова в нашата делегация, освен представители на българския парламент, имаме и представители на водещи компании от различни сектори на икономиката, на банковото дело, на търговията, на туризма“, посочи българският президент.
Приятелството между нашите народи бе доказано по най-категоричен начин в тежките години на Втората световна война, заяви още Румен Радев и подчерта, че българският народ е извършил безпрецедентен акт със спасяването на своята еврейска общност и не е допуснал нито един от българските евреи да замине в лагерите на смъртта. „По този начин ние записахме една от най-светлите страници не само в нашата, но и в европейската история“, отбеляза Румен Радев. Държавният глава добави, че страната ни споделя скръбта на Израел за загиналите в концентрационните лагери евреи от Беломорска Тракия и Вардарска Македония, които не са били български граждани и които България не е била в състояние да спаси.
Искам да Ви уверя, че като председател на Съвета на ЕС България ще продължава да полага усилия за възстановяване на преговорите в рамките на Близкоизточния мирен процес за намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона. Вярвам, че ще продължим заедно да стоим твърдо срещу тероризма и ще работим за повишаване на стабилността в региона и в света, заяви още в изказването си държавният глава Румен Радев, който покани президента Ривлин да посети България.
Израелският президент Реувен Ривлин посочи, че еврейският народ никога няма да забрави смелия акт на българския народ - спасяването преди 75 години на българските евреи. Ривлин отбеляза, че едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени, е борбата срещу омразата и тероризма и посочи отговорността да се предадат на младите поколения ценностите за толерантност и демокрация.
Търговията, високите технологии и туризмът бяха определени от президента Ривлин като приоритетни области за сътрудничество между България и Израел. „Посещението Ви днес е важна стъпка за засилване на вече отличното приятелство между двата ни народа“, заяви израелският държавен глава.
В изявлението си президентът Ривлин изрази и позицията си по отношение на политиката на Иран в региона на Близкия Изток.
Президентът Румен Радев е в Държавата Израел по покана на израелския си колега. Визитата на българския държавен глава е в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Държавата Израел.
По-късно днес Румен Радев ще се срещне и с представители на организациите на българските евреи в Държавата Израел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев е на посещение в Израел

Държавният глава Румен Радев е на посещение в Израел

20 Март 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. От 20 до 22 март президентът Румен Радев е на официално посещение в Държавата Израел по покана на президента Реувен Ривлин, съобщават от Прессекретариата на държавния глава.
Визитата на българския държавен глава е в контекста на 75-ата годишнина от спасението на българските евреи и 70-ата годишнина от създаването на Държавата Израел. Посещението на Румен Радев е в продължение на политическия диалог на най-високо равнище между двете страни. Сред темите на срещите на българския държавен глава ще са възможностите за задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес, в това число в сферата на сигурността, борбата с тероризма, икономиката и инвестициите.
Българският държавен глава беше посрещнат от израелския си колега Реувен Ривлин с официална церемония в президентския дворец в Йерусалим, след което се проведоха пленарни разговори на официалните делегации на България и Израел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.