НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Славчо Хаджиев, кмет на село Осина: Необходими са спешни действия за укрепване на свлачището на единствения път от и за селото

Славчо Хаджиев, кмет на село Осина: Необходими са спешни действия за укрепване на свлачището на единствения път от и за селото

20 Март 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Необходими са спешни действия за укрепване на свлачището на единствения път от и за село Осина. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Славчо Хаджиев, кмет на населеното място. По думите му към момента то не е силно активно, но въпреки това притеснява жителите на Осина. „Преди година направихме отводнителни канавки и насипи, в които да отива дъждовната вода, а не върху само свлачището, за да го подрива и подронва. Засега тези мерки вършат някаква работа, но това не ни успокоява напълно“, каза още Хаджиев. Той добави, че селото няма друг път и ако се случи нещо с него, то Осина ще остане откъсната от другите населени места. „Този път ни свързва с останалият свят, ако мога да се изразя така. Само по него можем да стигнем до Община Сатовча, Доспат, Гоце Делчев и така нататък. Тоест това е единственият изход, но и вход за селото“, подчерта Хаджиев. Той добави, че по този път всеки делничен ден в 07.15 часа преминава и училищен автобус, който извозва ученици от 5 до 12 клас към близките училище. Хаджиев добави, че за укрепването на пътя са необходими над 700 хил. лева. Той отбеляза, че Община Сатовча е изготвила проект за целта, който е бил представен на институциите, като към момента се чака финансиране за неговото реализиране. За упрекването на другото свлачище, което застрашава къщи във вътрешността на село Осина пък са необходими около 162 хил. лева, като и за него има готов проект.
Хаджиев прибави, че в Община Сатовча има и друго опасно свлачище, което се е активизирало. То се намира в село Плетена.

„Фокус“ припомня:
Първото свлачище в село Осина се образува през 2013 година. То е надвиснало над няколко къщи, които може да отнесе при по-сериозно активиране. В края на март 2015 година, заради поредното активизиране на свлачището три семейства от сатовчанското село бяха евакуирани. Тогава от свлачищния процес бяха засегнати четири къщи, като три от тях бяха под голяма заплаха. С нормализирането на времето и временното спиране на действие на свлачището, хората се върнаха по домовете си. Второто свлачище се появи през 2015 година, като вследствие на него рухна половината шосе, което е единственият път към населеното място.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Пукнатини с размер 10 - 15 см са се появили на няколко къщи в село Осина заради активизирало се свлачище

Благоевград: Пукнатини с размер 10 - 15 см са се появили на няколко къщи в село Осина заради активизирало се свлачище

20 Март 2018 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пукнатини с размер 10 - 15 см са се появили на няколко къщи в село Осина заради активизирало се свлачище във вътрешността на населеното място. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кметът на Осина Славчо Хаджиев. Той припомни, че свлачището е действащо още от 2013 година. „В последната седмица наблюдавам, че размерът на свлачището се е увеличил, което показва, че то отново се е активизирало. В близките къщи има процепи, които са с размер 10 - 15 см“, каза още Хаджиев. Той предупреди, че ако не се вземат спешни мерки за овладяване на ситуацията и свлачището продължи да действа, ще се наложи евакуация на семействата, които живеят в къщите, намиращи се при свлачището. „Дори в момента къщите са доста опасни. Стените им са пропукани. Всъщност от 2013 година има заповед за евакуацията на трите семейства, които живеят в близост до свлачището, но те отказват да напуснат. Най-лошото е, че от тогава до днес ситуацията не се е променила. Въпреки това хората, които живеят в тези къщи все още имат надежда, че държавата и институциите ще помогнат, за да укрепим къщите“, добави Хаджиев. Той отбеляза, че в населеното място има и друго опасно свлачище, което се намира на единственият път от и за селото.

„Фокус“ припомня:
Първото свлачище в село Осина се образува през 2013 година. То е надвиснало над няколко къщи, които може да отнесе при по-сериозно активиране. В края на март 2015 година, заради поредното активизиране на свлачището, три семейства от сатовчанското село бяха евакуирани. Тогава от свлачищния процес бяха засегнати четири къщи, като три от тях бяха под голяма заплаха. С нормализирането на времето и временното спиране на действие на свлачището, хората се върнаха по домовете си. Второто свлачище се появи през 2015 година, като вследствие на него рухна половината шосе, което е единственият път към населеното място.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.