НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Апелативният съд прекрати наказателното дело за наводнението в кв. „Аспарухово“, взело 13 жертви

Варна: Апелативният съд прекрати наказателното дело за наводнението в кв. „Аспарухово“, взело 13 жертви

28 Август 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Варна. С определение от 24 август 2018 г. Апелативният съд във Варна е уважил протеста на Окръжната прокуратура. Той бе подаден срещу определение на Варненския окръжен съд , който отмени постановлението за прекратяване на наказателното дело за екстремното наводнение в кв. „Аспарухово“, при което на 19 юни 2014 г. загинаха 13 души. Това съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.
Досъдебното производство, образувано веднага след наводнението във варненския квартал, е водено за причиняване смъртта на 13 души поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по член 123, ал. 1 от НК. Делото е наблюдавано от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от Окръжният следствен отдел.
При проверката на определението на Варненския окръжен съд въззивната съдебна инстанция е приела аргументите на Окръжната прокуратура, че то е необосновано.
За екстремалността на валежите в на 19 юни 2014 год. говорят всички справки на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите валежи на един квадратен метър е била 138,8 литра. За периода от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на валежите са били 175,6 литра, което представлява 382 процента от нормата за месец юни. Подобно наводнение във Варна е имало и през 1951 год., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна.
И Апелативният съд е приел, че основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 год. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 загинали.
Със своето определение Апелативният съд е отменил определението на Варненския окръжен съд, с което е било отменено постановлението за прекратяване на наказателното производство за наводнението във варненския квартал „Аспарухово“.
Съдебният акт на Апелативния съд не подлежи на обжалване.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Заупокойна молитва и благодарствен молебен ще бъдат отслужени в храм „Свети Цар Борис“ в памет на загиналите при наводнението в кв. „Аспарухово“ през 2014 г.

Варна: Заупокойна молитва и благодарствен молебен ще бъдат отслужени в храм „Свети Цар Борис“ в памет на загиналите при наводнението в кв. „Аспарухово“ през 2014 г.

19 Юни 2018 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Варна. Панихида за загиналите при наводнението в кв. „Аспарухово“ във Варна през 2014 година ще бъде отслужена в местния храм „Свети Цар Борис“ от 11.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Църковното настоятелство при храма. Ще бъде отслужен и благодарствен молебен, допълниха от настоятелството.
Днес се навършват четири години от наводнението в кв. „Аспарухово“ във Варна, при което загинаха 13 души, а десетки домове бяха разрушени. Вечерта на 19 юни 2014 година приливна вълна с височина 2-2,5 метра и обем между 2 и 2,5 млн. куб. метра заля ниските зони на жилищния квартал. Вследствие на водното бедствие загинаха 13 души, приливната вълна повлече къщи, автомобили, имущество. Десетки семейства останаха без домове.
Според ситуационната експертиза по воденото от Окръжната прокуратура във Варна досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които на 19 юни 2014 година в кв. „Аспарухово“ загинаха 13 български граждани, наводнението е било причинено от природен феномен, проявил се в резултат на специфичното съчетание на климатични и ландшафтни, от една страна, и антропогенни фактори – от друга, във водосборите на Темелковото (Западното) и Източното дере на юг от квартала. Източникът на наводнението е формиралата се висока вълна вследствие на падналите във водосборите на двете дерета проливни и поройни интензивни валежи и специфичното съчетание на комплекса от природни фактори. Природният феномен се превръща в бедствие и поради влиянието на антропогенни фактори. Заключението на ситуационната експертиза посочва като основен фактор за дадените човешки жертви и сериозни материални щети застрояването на западния охранителен канал. 13-те човешки жертви по време на водното бедствие в кв. „Аспарухово“ се дължат и на недостатъчната осведоменост на жителите на квартала за опасността от наводнение и подготовката им за адекватна реакция за защита.
В кв. „Аспарухово“ вече са изградени два охранителни канала със средства от фонд „Солидарност“. Открит беше и паметник в знак на благодарност към хилядите доброволци, които се притекоха на помощ в дните след потопа.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.