НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:57

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Съдът във Варна върна делото за смъртта на 13 души при наводнението в кв. "Аспарухово"

Съдът във Варна върна делото за смъртта на 13 души при наводнението в кв. "Аспарухово"

9 Март 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
Варна. Окръжният съд във Варна отмени прокурорското постановление за прекратяване на досъдебното производство срещу неизвестен извършител за смъртта на 13 души и нанасяне на значителни имуществени вреди по време на наводнението квартал "Аспарухово" през юни 2014 година, предаде БНР.
Делото е върнато за събиране на допълнителни доказателства за допуснати нарушения от длъжностни лица и дали има извършено престъпление от общ характер. Определението подлежи на обжалване в 7-дневен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България очаква 4,4 млн. лв. от фонд „Солидарност“ за наводненията в Бургаска област

България очаква 4,4 млн. лв. от фонд „Солидарност“ за наводненията в Бургаска област

11 Януари 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Заявление за отпускане на средства от фонд „Солидарност“ за преодоляване на щетите от наводненията в периода 25-30 октомври 2017 г. на територията на Област Бургас подаде днес България към Европейската комисия. Следва процедура по оценка на заявлението, след което ще бъде взето решение от ЕК относно допустимостта и размера на помощта. Очакваният размер на средствата възлиза на над 2.25 млн. евро или над 4.4 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Като страна-членка на Европейския съюз Република България има право да получи подкрепа от фонд „Солидарност” за преодоляване на последиците от природни бедствия. До момента страната е кандидатствала за отпускане на безвъзмездна финансова помощ от фонда за покриване на част от спешните мерки за справяне с последиците от три бедствия: двете наводнения от м. юни и края на м. юли 2014 г. и бедствието във връзка с тежките зимни условия от началото на 2015 г. Общата отпусната до момента помощ от ЕК, национален координатор на която е заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, е в размер на 36 млн. лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нови 1,4 млн. лв. отпуска правителството на общините Бургас и Камено за преодоляване на последиците от наводненията

Нови 1,4 млн. лв. отпуска правителството на общините Бургас и Камено за преодоляване на последиците от наводненията

20 Декември 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Допълнителни 1,4 млн. лв. отпуска правителството на общините Бургас и Камено за преодоляване на последиците от наводненията. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Предложението е на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, като средствата ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет на България за 2017 година.
По бюджета на община Бургас ще бъдат преведени 800 000 лв., а за Камено са 600 000 лв. Средствата са предназначени за частично разплащане на извършените дейности по възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти, разчистване на пътна мрежа, речни легла и дерета от наноси, както и други неотложни разходи, възникнали в следствие на интензивните валежи на 25 октомври 2017 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЧК организира хуманитарни инициативи за Коледа в помощ на пострадалите от наводнението в област Бургас

БЧК организира хуманитарни инициативи за Коледа в помощ на пострадалите от наводнението в област Бургас

13 Декември 2017 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Бургас. Във връзка с предстоящите Коледни и Новогодишни празници Областната организация на БЧК - Бургас организира хуманитарни акции в подкрепа на пострадалото от природното бедствие население в общините Бургас и Камено, съобщиха от пресцентъра на Червенокръстката организация. На 14 декември от 11.00 часа в сградата на кметство в село Ливада, община Камено, доброволци и щатни служители от БЧК - Бургас ще се срещнат с 24 от пострадалите семейства, които ще получат пакети с хранителни продукти, дарени от гражданите на област Бургас в магазините на търговска верига БИЛЛА, както и по една електрическа печка, осигурени от НЕСТЛЕ България.
На следващия ден, 15 декември, в 10.30 часа младежите на БМЧК съвместно с държавен куклен театър Бургас ще организират в детската градина на село Равнец, община Бургас, представление „Коледа с приятели“ за 57 деца. За всички тях са осигурени подаръци, шоколадови изделия и по един здравословен хранителен пакет.
В същия ден от 12.00 часа в училище „Св. св. Кирил и Методи“ в село Равнец 102 ученика ще получат здравословни хранителни пакети.

Инициативите се финансират от постъпилите парични средства от традиционната областна фондонабирателна кампания „Подари Коледа“ на БЧК-Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва прилагането на национални мерки за намаляване замърсяването на въздуха

Започва прилагането на национални мерки за намаляване замърсяването на въздуха

24 Ноември 2017 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Мерки на национално ниво за намаляване на замърсяването на въздуха бяха набелязани днес на конференцията „Проблеми и решения за подобряване качеството на атмосферния въздух”, организирана от Министерство на околната среда и водите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Във форума участваха представители на всички институции, които имат отношение към решаването на проблема.
„Искаме ясно да подчертаем значимостта на този може би най-голям екологичен проблем”, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на форума. Той цитира доклад на Европейската агенция по околна среда, според който всяка година 520 хил. души умират преждевременно, вследствие на замърсяването на въздуха. „Трябва да намерим причините, които водят до замърсяването и мерки, които да подобрят средата в нашите градове, каза министър Димов. Той подчерта, че темата ще бъде приоритет и по време на председателството на страната ни на ЕС.
Министър Димов посочи, че за България основният замърсител са фините прахови частици. В 25 града се замерват нива над пределно допустимите. Замърсителите, на първо място, са битовото отопление, автомобилният транспорт и индустрията. За битовото отопление основна причина са некачествените твърди горива и остарелите и неефективни отоплителни уреди. При автомобилния транспорт причината е остарелият автомобилен парк и техническата неизправност на колите. По думите му за индустрията и енергетиката относителния дял на замърсяването е малък.
Тенденцията от 2011 г. насам е за намаляване на превишенията на нормите, както като брой, така и като средногодишни концентрации. Това се дължи на мерки за подобряване на индустрията, обновяване на автомобилния парк, енергийната ефективност, подобряване на пътната мрежа и автомобилния парк. Изпълнителна агенция по околна среда има станции за замерване в 38 пункта, които дават данни по достоверна методика, призната на европейско ниво, посочи министърът. Той насърчи и активността на гражданите, които замерват със собствени устройства, но подчерта, че трябва да се разчита на данни, които са акредитирани и замерванията се извършва по надеждна методика. Разположението на станциите също се променя, спрямо развитието на градовете. Министърът посочи за пример Пловдив, където една от станциите е преместена от широкия център в кв. „Тракия”, за да даде обективни данни спрямо европейски стандарти.
Мерките, които трябва да се вземат са на национално и на местно ниво. Все още има кметове, които не разпознават този проблем или не го смята за достатъчно сериозен и не отделят внимание за неговото решаване, заяви министър Димов. Той посочи, че проблемът е и във финансовото състояние и на общините, защото превишения има в по-бедни градове като Видин, Монтана, Горна Оряховица, а в градове като София и Варна имат по-голям напредък.
На национално ниво министър Димов набеляза като първа мярка намаляването на замърсяването от битовото отопление чрез въвеждане на изисквания за качество на въглищата и на дървата. Например сухите дърва дават с 40% по-ниски емисии и топлят повече. Въглищата и брикетите също трябва да се продават пакетирани и предлагането на пазара да са с по-ниско съдържание на сяра и пепел. На второ място е необходимо да се върви към подмяна на уредите за отопление и въвеждане на екологичен дизайн, посочи Нено Димов.
По отношение на транспорта трябва да водим борба с изпускането на вредни емисии, каза министърът. Според него КАТ трябва да може да отказва първа регистрация на автомобили, които не отговарят на тези изисквания при внос и да засили и контрола по пътищата за замърсяващите коли. Законодателни промени трябва да наложат контрол и на пунктовете за изкупуване на вторични суровини, за да не могат да се предават катализатори заради ценните метали, които съдържат. Ще се предложат и данъчни и други стимули за закупуване на електромобили и за изграждане на система за зареждането им.
„Ние трябва да покажем много ясно мерките, които ще вземем, а това че днес се събраха всички отговорни институции, показва, че ние сме ясно мотивирани за решаването на този проблем , за да постигнем качество на живот и да гарантираме здравето на хората в българските градове. По този начин ще изпълним и осъдителното решение на съда на ЕС“, заключи министър Димов.
На конференцията вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че подобряването на качеството на атмосферния въздух е основен приоритет в програмата на правителството. Той призова всички институции да работят заедно за решаването на проблема и да се избегне наказателната процедура.
Председателят на комисията по околна среда и води в Народното събрание Ивелина Василева изрази подкрепата на парламента за намиране на законодателни решения за прилагане на мерките за намаляване на замърсяването на въздуха.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че е необходимо държавата да намери начин за стимулиране на електротранспорта и на ползването на нискозамъсяващ обществения транспорт. Той съобщи, че ще се засили контрола върху пунктовете за технически прегледи. Работи се по софтуер за предаване на данни от прегледите за отработили газове в Автомобилна администрация, за да не могат да се допускат манипулации и да се спират замърсяващите автомобили. В момента се работи по промени в Закона за движение по пътищата, ще има отделен закон за техническата изправност на автомобилите, където ще се заложат също мерки.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че с оглед намаляване на замърсяването на въздуха страната ни е изпълнила националната си цел е 16% от електроенергията да се произвеждат от ВЕИ. Инвестирани са много средства в сероочистващи инсталации. Работи се и по проект за подпомагане на битовите потребители за смяна на отоплението от дърва на природен газ по програма „Дезире”.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков увери, че неговото ведомство ще се включи в разработваните от МОСВ политики, свързани с битовото енергопотребление и ще подкрепи предложението да се въвеждане на стандартни екологични изисквания за горивата за отопление. Той посочи, че от 2-5 хил. лица на енергийни помощи, 80% са ползватели на твърдо гориво.
Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че се обсъждат насърчителни мерки за иновации за подобряване на околната среда чрез оперативните програми и Българската банка за развитие. Заедно с министерство на транспорта следващата седмица започват разговори за производство на електромобили у нас и възможността за субсидии за закупуване на такива автомобили. До 2022 г. икономическото министерство трябва да въведе и европейския регламент за екодизайн за отоплителните уреди. Според него обаче не трябва да се чака този срок, а да започне въвеждане веднага на новия стандарт.
Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Враца Калин Каменов представиха мерките, които общините взимат за намаляване на замърсяването на въздуха с Фини прахови частици. Каменов каза, че в момента 11 български общини изпълняват проекти за актуализацията на програмите за качеството на въздуха, в които се залагат конкретни мерки. Следващата седмица общините от Северозападна България ще дискутират на среща проблема със замърсяването на въздуха. Кметът на София Йорданка Фандъкова увери, че подобряването на качеството на въздуха е най-важната цел пред общината в момента. Вече се изпълнява поредна програма в тази насока, като усилията са насочени към участие на обществото и държавните органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: На 30 ноември ще бъде възстановена работата на депото за отпадъци след наводнението в Бургаско

Министър Нено Димов: На 30 ноември ще бъде възстановена работата на депото за отпадъци след наводнението в Бургаско

24 Ноември 2017 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Срокът за възстановяване работата на Регионалната система за управление на отпадъците е 30 ноември. Към момента няма значителни закъснения и информация срокът да не бъде изпълнен. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос за възстановяването на работата на Регионалното депо за отпадъци край село Братово, община Бургас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Запознахме се със ситуацията, причинена от обилните дъждове, и предприехме своевременни действия на общинско и национално ниво“, заяви той. „Действията целяха овладяване на последиците от значителното въздействие върху околната среда в следствие на наводнението и преустановяване на работата на Регионалната система за управление на отпадъците“, обясни министърът. „Изисках от оператора на депото да представи план за извършване на ремонтно-възстановителните работи по отстраняването на последствията от проливните дъждове“, посочи Нено Димов. „Укрепена е дигата, предстоят дейности по възстановяването й. Почистени са пътищата, площадките, инсталациите, сградите и отводнителните канали от отпадъчна земна маса“, каза още той.
„Фокус“ припомня: След проливните дъждове и наводнението в Бургаско на 25 октомври, свлачище наложи преустановяването на работата на депото за твърди битови отпадъци. Тогава села и квартали бяха залети, а петима души загинаха. Общините Камено и Бургас получиха 1 млн. лева безвъзмездна помощ за преодоляване на последиците от бедствието.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП ГЕРБ – Бургас благодари на структурата на партията в Сливен за предоставената помощ за бедстващите от наводнението

ПП ГЕРБ – Бургас благодари на структурата на партията в Сливен за предоставената помощ за бедстващите от наводнението

21 Ноември 2017 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Областната структура на ПП ГЕРБ – Бургас изпрати Благодарствено писмо до структурата на партията в Сливен за предоставената помощ за бедстващите от наводнението бургаски села. Веднага след бедствието ГЕРБ – Сливен организира благотворителна акция за хората пострадали от наводнението в област Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. По време на кампанията бяха събрани пакетирани хранителни продукти, одеяла, продукти за лична хигиена, както и препарати за почистване на дома. Предприемачи ГЕРБ – Сливен също се включиха в инициативата. Те
дариха на бедстващите хора дърва за огрев. 20 кубика дърва получиха жителите на село Полски извор като дарение от областната структура на Предприемачи ГЕРБ - Сливен. Председателите на областните структури на Предприемачи ГЕРБ Сливен и Бургас – Николай Колев и Николай Янев обединиха усилията си, за да успеят да доставят дървата директно до къщите на пострадалите семейства.
Благодарственото писмо от областния координатор на ПП ГЕРБ – Бургас Димитър Бойчев е адресирано до областния координатор на ГЕРБ – Сливен Десислава Танева, приятелите и съмишленици на партията в региона. В него пише: „От името на цялата структура на ПП ГЕРБ в област Бургас Ви благодаря, че се включихте в благотворителната кампания в помощ на пострадалите от наводнението в Бургаско. С даренията от дърва за огрев, одеяла и материали от първа необходимост Вие подадохте ръка на бедстващите и им осигурихте глътка спокойствие през тежките дни след наводнението. Благодарим Ви и нека добротата, която грее в сърцата Ви никога не угасва!“.
Село Полски извор е едно от най-засегнатите населени места от бедствието, а в цялата община Камено наводнените домакинства са повече от 120. Наводнението от 25 октомври в бургаските села Полски извор, Черни връх, Ливада, Тръстиково и Равнец причиниха не само огромни материални щети, но взеха и човешки жертви.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в Бургаско: 187 домакинства ще получат общо 419 електроуреда, закупени с партийната субсидия на ГЕРБ

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в Бургаско: 187 домакинства ще получат общо 419 електроуреда, закупени с партийната субсидия на ГЕРБ

18 Ноември 2017 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Бургас. 187 домакинства в Бургаско ще получат общо 419 електроуреда. Техниката е закупена с тези 100 хил. лв, които ГЕРБ дари от партийната си субсидия в помощ на пострадалите от наводнението семейства. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов в с. Полски извор, община Камено, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Той пристигна в Бургаско, за да участва в разпределянето на битовата техника. Заедно с него бяха кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, кметът на община Камено Жельо Вардунски, областният координатор на партията в Бургас Димитър Бойчев, депутати, кметове и общински съветници от цялата област Бургас.
Цветан Цветанов благодари на Тодор Белчев – един от собствениците на веригата магазини „Технополис“, за щедростта и отзивчивостта винаги, когато има благотворителна кауза. „Днешното действие е една допълнителна възможност, с която да покажем солидарността на българското общество и всички институции. Това, което правим днес, е една малка част от общите усилия на всички тези, които помогнаха в последните няколко дни, за да могат семействата да преодолеят този стрес“, заяви Цветанов пред събралите се хора.
„Подготвихме преписка, която да бъде внесена към Европейската комисия, за да кандидатстваме за субсидии по фонд „Солидарност“. Той компенсира средства за възстановяване на инфраструктурата“, обяви на свой ред кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов.
От с. Полски извор започна доставката на техниката за пострадалите домакинства от водното бедствие на 24 и 25 октомври т. г. Разпределението на всичките 419 броя домакински уреди се извършва по специално изготвени списъци от местните кметства на общините Бургас и Камено. Най-много електроуреди от дарението бяха насочени към бургаските села Равнец – 78 печки и 74 перални, и Братово – съответно 11 печки и 13 перални машини. От населените места в община Камено хората в с. Ливада получиха общо 78 броя електроуреда, в с. Полски извор – 100, в с. Черни връх – 22 и в с. Трояново – 21, между които перални машини, готварски и микровълнови печки, бойлери, хладилници и телевизори. От тези 419 уреда, 34 ще бъдат предоставени за нуждите на две детски градини, намиращи се в селата Равнец и Черни връх. Очаква се те да бъдат ремонтирани допълнително, за да могат децата да се върнат в обновените стаи още тази зима.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще присъства на раздаването на закупената с партийната субсидия на партията битова техника в село Полски извор

Бургас: Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов ще присъства на раздаването на закупената с партийната субсидия на партията битова техника в село Полски извор

18 Ноември 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Бургас. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще посети днес село Полски извор, община Камено. Там той ще присъства на раздаването на битовата техника, закупена с дарените 100 хиляди лева от партийната субсидия на ГЕРБ. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Разпределянето ще започне в 13.00 часа на площада в селото, като то ще се извърши по специално изготвени списъци с пострадалите домакинства от наводнението на 25 октомври в общините Бургас и Камено.
Заедно с Цветан Цветанов ще бъдат кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов, кметът на община Камено Жельо Вардунски, областният координатор на партията в Бургас и народен представител Димитър Бойчев, депутати и общински съветници от ГЕРБ - Бургас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Кметът Димитър Николов благодари на Варна за предоставената финансова помощ, предоставена в подкрепа на пострадалите от наводнението

Бургас: Кметът Димитър Николов благодари на Варна за предоставената финансова помощ, предоставена в подкрепа на пострадалите от наводнението

16 Ноември 2017 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Бургас. Кметът Димитър Николов изпрати благодарствено писмо до кмета на община Варна Иван Портних за финансовата помощ, предоставена в подкрепа на пострадалите от наводнението. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
Общинският съвет във Варна подкрепи единодушно предложението на Портних да бъдат отпуснати 80 000 лева на Община Бургас и 10 000 лева на Община Камено за подпомагане на хората от засегнатите райони.
В благодарственото писмо на Димитър Николов се казва: „Уважаеми господин Портних, приемете моята благодарност за финансовата помощ, която Община Варна оказа на пострадалите мои съграждани при наводнението от края на месец октомври. Ние посрещаме направеното дарение с благодарност, тъй като то идва в момент, в който Община Бургас работи усилено за възстановяването на щетите от водната стихия. Оценявам положително факта, че нашите две общини си подават ръка в трудни моменти. От името на моите съграждани бих искал чрез Вас да благодаря на общинските съветници, както и на жителите на община Варна за съпричастността и милосърдието към пострадалите в Бургаско. Пожелавам на Вас и жителите на община Варна здраве и хубави дни.“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Приключи благотворителната акция на Общинското ръководство на ГЕРБ в помощ на пострадалите от наводненията в община Камено

Силистра: Приключи благотворителната акция на Общинското ръководство на ГЕРБ в помощ на пострадалите от наводненията в община Камено

15 Ноември 2017 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Силистра. В продължение на две седмици Общинското ръководство на ГЕРБ - Силистра проведе благотворителна акция за събиране на нови дрехи, обувки, завивки, пакетирани храни и др. в помощ на пострадалите от наводненията в община Камено. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. В благотворителната инициатива се включиха членове и симпатизанти на партията.
Днес общинският ръководител на ГЕРБ - Силистра д-р Мария Димитрова и организационният секретар на областното ръководство Денислав Димитров присъстваха на изпращането на събраните вещи.
ГЕРБ - Силистра изразява благодарност към всички, които изразиха съпричастност и се включиха в реализирането на тази благотворителна акция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Варна ще подпомогне с 90 000 лева пострадалите от наводнението райони в Бургаско

Община Варна ще подпомогне с 90 000 лева пострадалите от наводнението райони в Бургаско

15 Ноември 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Община Варна ще подпомогне с 90 000 лева пострадалите от наводнението райони в Бургаско. Това съобщиха от пресцентъра на Общински съвет – Варна. Съветниците от ПК „Финанси и бюджет“ единодушно приеха предложението на кмета Иван Портних 80 000 лева от местната хазна да бъдат предоставени на Община Бургас и 10 000 лева – на Община Камено. Двете общини сериозно пострадаха от проливните дъждове в края на октомври.
От бюджета ще бъдат отпуснати и до 4 981 лв. с ДДС за ремонтни дейности на пътя Варна – Добрич. Средствата са заделени за полагане на хоризонтална маркировка на пътната отсечка, попадаща в границите на града.
На днешното заседание, което се състоя в Икономически университет – Варна, беше определен също дивидентът за 2017 година на търговските и акционерните дружества със 100% общинско участие в капитала. Положителен финансов резултат за миналата година отчитат „Пазари“ – 527 000 лева, „Дворец на културата и спорта“ – 179 000 лева, и „Обреди“ – 117 000 лева. Всяко едно от дружествата трябва да отчисли от печалбата си 76.8% за дивидент, с което в местната хазна ще влязат около 600 000 лева. От внасяне на дивидент бяха освободени общинските лечебни заведения.
Съветниците дадоха съгласието си за осигуряване на заемообразно финансиране от бюджета на Община Варна за 2017 година за покриване на допустими разходи по европроект. Средствата в размер до 96 000 лева са по проект за подобряване качеството на въздуха във Варна, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.
Бюджетната комисия даде също съгласие за сформиране на самостоятелни и слети паралелки с брой ученици под норматива в общински училища за учебната 2017/2018 г. След одобрение от съветниците Община Варна ще подпомогне и Спортното училище „Георги Бенковски“, като поеме разходите му за наем на зала за спортна гимнастика в размер на 46 656 лева. годишно. Членовете на комисията дадоха също своя вот за участието на Варна като партньор в проект City Changer Cargo Bike по програма Хоризонт 2020 на Европейската комисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ - Бургас осигури 150 матрака за пострадалите от наводнението в областта

ГЕРБ - Бургас осигури 150 матрака за пострадалите от наводнението в областта

14 Ноември 2017 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Бургас. ГЕРБ - Бургас извози и раздаде 150 матрака на пострадалите домакинства от наводнението в Бургаско. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. От тях в село Кости, община Царево, бяха изпратени 12 матрака, в бургаските села Братово и Равнец съответно 25 и 40, а за населите места от община Камено – 68.
Дарените матраци са част от голямата благотворителна кампания, подета от ГЕРБ - Бургас. В края на миналата седмица бяха събрани близо 23 хиляди лева на благотворителен концерт с базар, организиран от сдружение “Алианс за нашите деца“, Майки ГЕРБ и областната структура на Жени ГЕРБ - Бургас. С парите ще бъдат подпомогнати приоритетно децата от пострадалите семейства.
В края на седмицата ще бъде доставена и техниката, закупена със 100 хиляди лева, осигурени от партийната субсидия на партия ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Вардунски, кмет на Община Камено: Около 2.200 млн. лева възлизат нанесените щети от наводнението в общината

Жельо Вардунски, кмет на Община Камено: Около 2.200 млн. лева възлизат нанесените щети от наводнението в общината

8 Ноември 2017 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Камено. Около 2.200 млн. лева възлизат нанесените щети от наводнението в община Камено. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас кметът на Общината Жельо Вардунски. По думите му описаната стойност е само за аварийните щети. „Тя не включва асфалтирането и възстановяването на постоянните мостове“, добави кметът. Според него в момента се работи по възстановяването на двата моста, които са прекъснали пътя между селата Тръстиково и Ливада и между Полски извор и Черно връх. По думите му се ремонтират и мостовете в Черни връх, които бяха отнесени от приливната вълна. Вардунски каза още, че се изграждат и два временни моста в село Полски извор. Той добави, че деретата се почистват, защото повечето от тях са затлачени с наноси от наводнението. Според него къщите и улиците в пострадалите села вече са изчистени. От утре започват най-спешните ремонти в 20 къщи в селата Ливада и 4 в Полски извор. „Ще се ремонтират по две стаи, които ще се ползват за кухня и спалня. По селата са сформирани Обществени съвети, които ще раздават бялата техника. Ще определим лимит за закупването на техниката и срещу представена фактура Общественият съвет ще изплаща парите“, добави кметът. Вардунски припомни, че е открита дарителска сметка. Желаещите да помогнат могат да изпратя и SMS-и. Парите от последните ще се използват за строително-възстановителни работи, а парите от дарителската сметка - за закупване на бяла техника. По думите му в момента най-големият дарител е ПП ГЕРБ, която е отделила от субсидията си 50 000 лева. Община Варна също е помогнала с пари в размер на 10 000 лева. Вчера Съдът и Прокуратурата също са дарили средства. Има и много частни дарители.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: 251 хиляди лева са събраните средства от дарителската кампания в помощ на пострадалите в община Камено

Омбудсманът Мая Манолова: 251 хиляди лева са събраните средства от дарителската кампания в помощ на пострадалите в община Камено

7 Ноември 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Бургас. 251 хиляди лева са събраните средства от дарителската кампания в помощ на пострадалите в община Камено. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ омбудсманът на България Мая Манолова след днешното си посещение в община Камено, най-засегната от наводненията в Бургаска област в края на октомври. Тя обърна внимание на факта, че кметът на Общината е структурирал обществен съвет, който да вземе решение по какъв начин да бъдат изразходвани тези средства. „Това, с което ще участва общественият съвет със средствата от дарителската кампания, е пари за ремонтни дейности. Така че поне по две помещения от най-тежко пострадалите къщи да бъдат приведени в нормален вид, за да могат хората да прекарат зимата. Става дума за суми до 5 000 лева на къща, като най-тежко пострадалите са 36 къщи. Така че средствата в кампанията ще бъдат достатъчни за това“, обясни Манолова. Тя допълни, че държавата активно подкрепя Община Камено, като продължават възстановителните дейности на редица пътища и мостове. По думите й ще е необходимо технологично време за повечето ремонтни дейности, за да се стигне до раздаването на черната и бяла техника.
Манолова призова електроразпределителното дружество, отговарящо за засегнатите райони, да опрости сметките на пострадалите граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Омбудсманът и БЧК поискаха EVN да опрости сметките за ток на пострадалите при наводненията в община Камено

Бургас: Омбудсманът и БЧК поискаха EVN да опрости сметките за ток на пострадалите при наводненията в община Камено

7 Ноември 2017 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Бургас. Омбудсманът Мая Манолова и председателят на БЧК Христо Григоров настояват в писмо до енергоразпределителното дружество EVN да опрости сметките за ток за ноември на домакинствата, пострадали от наводненията в община Камено, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Манолова и Григоров са съпредседатели на Обществения съвет за разпределяне на средствата от дарителската кампания за бедстващите селища.
„Над 250 000 лева са набрани до момента в сметката на БЧК, като кампанията продължава, а всеки може да дари и чрез SMS на номер 1466", обяви Мая Манолова, която днес посети някои от засегнатите райони.
Омбудсманът обясни, че с част от средствата ще бъдат ремонтирани на първо време по две помещения - кухня и спалня на 36 къщи от Община Камено, като средната стойност ще е около 5 хиляди лева. Разходването на парите ще се контролира от местните обществени съвети.
„Освен това, за да има смисъл и за да е качествен ремонтът, от БЧК са осигурили така необходимите мощни изсушителни машини, които изтеглят влагата от стените. Хората обаче отказват да ги ползват, тъй като са енергиемки и се притесняват от сметките, които ще получат за ноември. По тази причина с г-н Григоров изготвяме писмо до EVN, в което призоваваме мениджмънта да опрости напълно или сериозна част от сметките на пострадалите домакинства", каза Манолова.
По думите й, това е най-малкото, което EVN може да направи за хората, които всеки месец плащат сметки и формират огромни печалби на дружеството.
„Смятам, че не трябва да чакаме на дарения или на солидарността на хората. Необходим е законов регламент, който да казва по какъв начин да се обезщетят пострадалите при подобни бедствия. Едно от решенията е застраховането, но предвид бедността на хората в България, това е по-трудният път. Държавата трябва да се намеси и браво на правителството, че се е включило с 1 млн. лв., които да бъдат разпределени между двете пострадали общини – Камено и Бургас. Тези кризисни ситуации трябва да имат ясна законова регламентация, за да не чакаме на добри жестове“, коментира още Мая Манолова.
Тя съобщи, че институцията на омбудсмана ще се включи в подкрепа на пострадалите хора в Община Камено и със средства за ремонта на детската градина в с. Черни връх.
„От Националната благотворителна кампания на омбудсмана „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ са останали непотърсени ваучери на стойност 30 000 лв., които ще предоставим за основно ремонтиране на детската градина, в която има 30 деца, заяви Манолова.
С парите ще бъдат осигурени нови креватчета и матраци за малчуганите, както и ще бъдат извършени най-необходимите ремонтни дейности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Бойчев: ГЕРБ дарява 100 000 лв. от субсидията си за пострадалите домакинства в общините Камено и Бургас

Димитър Бойчев: ГЕРБ дарява 100 000 лв. от субсидията си за пострадалите домакинства в общините Камено и Бургас

7 Ноември 2017 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Бургас. По искане на структурата на ГЕРБ - Бургас към ИК на партията и Бойко Борисов, ще бъдат отпуснати 100 000 лв. от партийната субсидия на ГЕРБ за пострадалите домакинства в общините Камено и Бургас. Средствата ще бъдат разпределени по равно за двете общини. Това заяви областният координатор и народен представител от ГЕРБ - Бургас Димитър Бойчев на извънредна пресконференция днес, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Димитър Бойчев посочи, че дарената сума ще бъде закупувана приоритетно бяла техника - хладилници, готварски печки и бойлери. След наводненията 318 броя уреди трябва да бъдат закупени за пострадалите домакинства в община Бургас и около 400 – за община Камено. „Народните представители и общинските съветници от ГЕРБ-Бургас също ще допринесат със собствени средства. Благодарим на хората от структурите ни във Варна и Кюстендил, които също се включиха с дарения. Надяваме се това да е анонс и към другите политически партии“, добави областният координатор на ГЕРБ - Бургас.
Още в първите дни след бедствието от офиса на ГЕРБ в Бургас са събрани и извозени над 3000 броя зимни дрехи, завивки и дюшеци за пострадалите от наводнението. Доброволци от местната структура на партията помогнаха за чистенето на наносите от залетите къщи и дворове в селата Черни връх, Ливада и Полски извор. Тази седмица ще бъдат доставени 150 матрака със завивки и мебели. Пострадалите в с. Кости ще получат 12 матрака, в с. Братово 25, в с. Равнец 40, а в населите места от община Камено – 68.
Кампанията продължава на 10 ноември 2017 г., от 18.00 часа с голям благотворителен концерт. Той ще събере на сцената на НХК звездите Веселин Маринов, Стефан Диомов с Петте сезона, група Four с Преслава Минасян и Танцов състав „Здравец“ – гр. Камено.
„Събитието ще започне още в 17.00 часа с благотворителен базар, на който ще откриете коледни сладки и соленки, традиционни български сувенири, декорации. В специален коледен кът ще можете да си направите професионална фотосесия срещу лично дарение“, анонсира Ева Михалева - председател на Жени ГЕРБ в Бургас, които са съорганизатори на концерта заедно със сдружение „Алианс за нашите деца“ и Майки ГЕРБ. Всички събрани средства от благотворителния концерт с базар ще бъдат дадени за нуждите на деца от семействата на пострадалите при наводнението в общините Бургас и Камено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна изплащането на еднократните помощи от 325 лева на засегнатите от наводненията в област Бургас

Започна изплащането на еднократните помощи от 325 лева на засегнатите от наводненията в област Бургас

7 Ноември 2017 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Бургас. В ход е изплащането на еднократните помощи в размер до 325 лева на пострадалите от проливните дъждове на 24 - 25 октомври и последвалите наводнения в Бургаска област. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция за социално подпомагане. В дирекциите „Социално подпомагане“ в Бургас, Айтос и Царево към момента са приети общо 174 заявления-декларации за еднократно подпомагане. Издадени са 124 заповеди за отпускане на помощта, в процес на обработка са 43 заявления, отказите са 7. До момента максималната сума от 325 лева вече получиха 97 от засегнатите лица и семейства, общата сума възлиза на 31 525 лева. Средствата се изплащат по посочени банкови сметки или чрез "Български пощи". Приемането на заявления-декларации от пострадалите продължава.
Извършването на социалната анкета и отпускането на финансовите средства стават по настоящ адрес на лицата и семействата, нуждаещи се еднократна социална помощ по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, като се имат предвид и разпоредбите на Закона за защита при бедствия и Правилника за организацията и дейността на междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Право на помощ имат собствениците на законно построени и единствени жилища или лицата, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища. За едно и също жилище не може да бъде отпускана повече от една възстановителна помощ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Събраните във Варна дарения за пострадалите от наводненията в Бургаско ще бъдат раздавани от къща на къща в община Камено

Бургас: Събраните във Варна дарения за пострадалите от наводненията в Бургаско ще бъдат раздавани от къща на къща в община Камено

7 Ноември 2017 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. Даренията, събрани във Варна по време на кампанията „Аспарухово – дари надежда“, която е в подкрепа на пострадалите от наводненията в Бургаска област, ще бъдат раздавани от къща на къща в община Камено. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Мария Георгиева, която е сред организаторите на благородната инициатива. Кампанията за събиране на помощи за пострадалите от наводненията в Бургаска област бе организирана от жители на варненския квартал, които преди три години преживяха същото водно бедствие. Тогава хората от цяла България им помогнаха да стъпят на краката си в най-трудните за тях дни.
Мария Георгиева допълни, че в момента целият екип на кампанията и доброволци пътуват за община Камено. До момента жителите на Варна са дарили за пострадалите перални, съдомиялна, бойлер, отоплителни печки, готварска печка, много хранителни продукти, дрехи и минерална вода. Всички дарения са натоварени в камион, който днес ще обиколи всички пострадали от наводнението къщи.
„Кампанията бе удължена до 9 ноември. Днес ще минем по къщите, за да раздадем даренията на хората и в края на деня ще имаме по-голяма яснота от какво те имат нужда. Ще минем по всички пострадали къщи, нямаме намерение да оставим даренията в общия куп и да не знам какво се случва с тях и дали въобще ще стигнат до нуждаещите се. Камионът ще се движи от къща на къща, питаме хората от какво имат и ще помогнем с това, което сме събрали до момента“, добави Мария Георгиева.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще посети Община Камено

Омбудсманът Мая Манолова ще посети Община Камено

7 Ноември 2017 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще посети от 12.00 часа Община Камено, която пострада сериозно при наводненията в Област Бургас, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България.
Мая Манолова е съпредседател на Обществения съвет, който разпределя набраните средства от Националната благотворителна кампания на Българския червен кръст, организирана в подкрепа на пострадалите.
На първото заседание на съвета на 3 ноември 2017 г. бе решено набраните до момента средства в размер на 218 000 лева да се разпределят в съотношение 75% за засегнатите домакинства от Община Камено и 25% за тези от Община Бургас.
Сумата от 163 500 лева се предоставя на Община Камено за подпомагане извършването на неотложни строително-възстановителни работи на 36 най-тежко пострадали от наводнението къщи. Сумата от 54 500 лв. се предоставя на Община Бургас за закупуване и предоставяне на необходимата домакинска техника на семейства, в съответствие с направеното от общината предложение и след проведена процедура по ЗОП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: ГЕРБ - "Одесос" дари храни и минерална вода за пострадали от бедствието в община Камено

Варна: ГЕРБ - "Одесос" дари храни и минерална вода за пострадали от бедствието в община Камено

6 Ноември 2017 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Варна. Структурата на ГЕРБ във варненския район "Одесос" организира благотворителна акция за подпомагане на пострадалите от бедствието в община Камено, Бургаска област, съобщиха от пресцентъра на партията. Народният представител и ръководител на районната партийна структура във Варна д-р Руслан Тошев и общинският съветник и член на НИС на Старейшини ГЕРБ Пейчо Бюлбюлев доставиха закупените храни и минерална вода в с. Полски извор, което бе сред засегнатите от наводнението. Дарението бе прието от кмета на селото Иван Георгиев. Той запозна д-р Руслан Тошев и Пейчо Бюлбюлев с пораженията в Полски извор и с мерките, които държавата е предприела за възстановяване на щетите.
„Дарението на организацията на ГЕРБ – Одесос е израз на съпричастност към трагедията на пострадалите. Защото в трудни моменти трябва да сме заедно и да показваме солидарността си на дела”, коментира д-р Тошев в разговор с кмета Иван Георгиев и присъстващите на срещата Петър Димитров - член на НИС на СГЕРБ, и Георги Вдовичин – областен координатор на СГЕРБ – Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: 4,3 млн. лева са нужни за цялостното възстановяване на инфраструктурата в община Бургас, която пострада при наводненията

Премиерът Бойко Борисов: 4,3 млн. лева са нужни за цялостното възстановяване на инфраструктурата в община Бургас, която пострада при наводненията

4 Ноември 2017 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Бургас. 4,3 млн. лева са нужни за цялостното възстановяване на инфраструктурата в община Бургас, която пострада при наводненията. Това каза премиерът Бойко Борисов след инспекцията на разширението на пътя Бургас - Слънчев бряг и обхода на Ахелой, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му първите 1 млн. лева, които държавата отпусна, са били само за началните неотложни почистващи действия. „Трябва да благодарим за работата и на Червения кръст, и на фирмите, и на доста доброволци, и на армията, и на пожарната. Надали всички гардероби и дивани ще могат да се възстановят, но инфраструктурата ще се оправи изцяло“, каза още той.
Борисов уточни, че с 1,5 млн. лв. от тези средства ще се изгради и движението около бургаския кв. „Меден рудник“ с цел по този начин да се освободи тежкият трафик в квартала. „Проблемът на кметовете е, че много трудно се оправят с парите и даренията. Правят се списъци, за да може те да отидат там, където трябва. Иначе 325 лв., които са по закон от социалните, вече са изплатени“, каза премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов свика кризисния щаб в община Бургас за ситуацията в пострадалите от пороите райони

Премиерът Бойко Борисов свика кризисния щаб в община Бургас за ситуацията в пострадалите от пороите райони

4 Ноември 2017 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Бургас. Премиерът Бойко Борисов свика работно съвещание на кризисния щаб в община Бургас за ситуацията в районите, пострадали при последните проливни дъждове в страната. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Кметовете на Бургас и на Камено Димитър Николов и Жельо Вардунски му докладваха, че е създадена организация за ликвидиране на последиците. Всички отговорни институции следят непрекъснато ситуацията с пострадалите домове и процеса на възстановяване на щетите.
Тази седмица двете общини, засегнати най-тежко от пороите на 25 октомври, получиха 1 млн. лв. от правителството за преодоляване на последиците от бедствието. На община Камено се предоставят 600 000 лв., а на община Бургас – 400 000 лв., за разчистване на пътната мрежа, речните легла и деретата от наноси и дървесна маса, както и за неотложно възстановяване на увредените сгради и инфраструктурни обекти. По този начин ще се подпомогне възстановяването на нормалния ритъм на живот в засегнатите територии.
До този момент са изградени 4 временни моста в община Камено, докладва още кметът на общината Жельо Вардунски. Вече започна и изплащането на 325 лв. социални помощи на пострадалите домакинства. 318 броя уреди „бяла техника“ трябва да бъдат закупени за пострадалите домакинства в община Бургас и около 400 – за община Камено. В тази акция ще се включи и Българският червен кръст. Вече започна и изплащането на 325 лв. социални помощи на пострадалите домакинства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Благотворителна кампания „Аспарухово – дари надежда“ в подкрепа на пострадалите от наводненията в Бургаско е организирана в града

Варна: Благотворителна кампания „Аспарухово – дари надежда“ в подкрепа на пострадалите от наводненията в Бургаско е организирана в града

3 Ноември 2017 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Варна. Благотворителна кампания „Аспарухово – дари надежда“, която е в подкрепа на пострадалите от наводненията в Бургаска област, се провежда във Варна. Пред Радио „Фокус“ – Варна Мария Георгиева, която е сред организаторите на благородната инициатива, заяви, че идеята е възникнала спонтанно. „Ние, аспаруховци, преживяхме това преди три години и прекрасно знаем как се чувстват пострадалите в момента, какви нужди имат, каква мъка изживяват. Поради тази причиня няма начин да не се помогне. Ние най-добре можем да направим такава организация и я направихме. Идеята възникна спонтанно, събрахме се няколко човека, дадоха ни помещение, което да използваме безвъзмездно. Събираме всичко за домакинството, което на първо време да помогне на пострадалите от наводненията в Бургаска област“, допълни Мария Георгиева. Желаещите да се включат в инициативата могат да заповядат на улица „Кирил Пейчинович“ 2 в кв. „Аспарухово“ от 9 до около 19.00 часа. „Обявили сме 4 ноември за край на кампанията, но ако има интерес, ще я удължим с ден – два“, каза още Мария Георгиева. Решението дали кампанията да бъде удължена ще бъде взето в утрешния ден.
По думи на Георгиева жители на цяла Варна се включват в кампанията. „Помагат хора не само от „Аспарухово“, а и от цяла Варна. В кампанията се включват и различни организации“, каза Мария Георгиева. В рамките на кампанията вече са събрани над 50 чувала с дрехи, повечето от които са с етикети, посочи Мария Георгиева. „Събираме домакинска техника-перални, печки, радиатори, котлони, готварски печки, духалки, всичко необходимо за едно домакинство. Необходими са също юргани, възглавници, олекотени завивки, спални комплекти, вода, перилни, почистващи и дезинфекциращи препарати са също много необходими. Хората продължават да идват. Всеки, който има желание и има какво да дари, да заповяда в офиса на улица „Кирил Пейчинович“ 2 в кв. „Аспарухово“ от 9 до около 19.00 часа“, добави Мария Георгиева. На този етап са събрани и много хранителни продукти. Организаторите ще търсят съдействие от Община Варна или Областна администрация – Варна за осигуряването на голям камион, на който да бъдат натоварени дарените продукти и вещи.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Набраните средства в кампанията на БЧК за подпомагана на пострадалите от наводненията в област Бургас достигнаха 227 807 лева

Набраните средства в кампанията на БЧК за подпомагана на пострадалите от наводненията в област Бургас достигнаха 227 807 лева

3 Ноември 2017 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Набраните средства в кампанията на БЧК за подпомагана на пострадалите от наводненията в област Бургас достигнаха 227 807 лева. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. На първото си заседание, проведено на 2 ноември 2017 г., Общественият съвет за управление на набраните средства, в който участват представители на: президентството на Р България, на институцията на омбудсмана, на ГД“ПБЗН“ - МВР, на НАП, на областна администрация Бургас, на община Бургас и Камено, НСОРБ и медии, взе следните решения:
Набраните до 2 ноември 2017 г. финансови средства, в размер на 218 000 лв., да се разпределят в съотношение 75 % за пострадалите домакинства от община Камено и 25% за пострадалите от община Бургас, в съответствие с предложение и постигнато съгласие между двете общини, отчитайки нуждите и възможностите им.
Сумата от 163 500 лева се предоставя на община Камено за подпомагане извършването на неотложни строително възстановителни работи на 36 най-тежко пострадали от наводнението къщи. Сумата от 54 500 лв. се предоставя на община Бургас за закупуване и предоставяне на пострадалите семейства на необходимата домакинска техника, в съответствие с направеното от общината предложение и след проведена процедура по ЗОП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благотворителен концерт с базар в помощ на пострадалите от наводнението в Бургаско събира на една сцена изтъкнати изпълнители

Благотворителен концерт с базар в помощ на пострадалите от наводнението в Бургаско събира на една сцена изтъкнати изпълнители

2 Ноември 2017 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Бургас. Благотворителен концерт с базар в помощ на пострадалите от наводнението в Бургаско събира на една сцена изтъкнати изпълнители съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Събитието ще се проведе на 10 ноември в Дома на НХК. То ще започне в 17.00 часа с благотворителен базар, на който всеки ще може да грабне коледни лакомства и сувенири или да се снима в специална коледна фотосесия срещу лично дарение.
В 18.00 часа е началото на концерта, който събира на една сцена Веселин Маринов, Стефан Диомов с Петте сезона, група FOUR с Преслава Минасян, Танцов ансамбъл „Здравец“ – гр. Камено и други.
Съорганизатори на събитието са сдружение „Алианс за нашите деца“, ГЕРБ-Бургас, Жени ГЕРБ-Бургас и Майки ГЕРБ. За допълнителна информация и запазване на места за концерта: гр. Бургас, ул. "Конт Андрованти" 5 и телефон 056819040.
Всички събрани средства от благотворителния концерт с базар, ще бъдат дадени за нуждите на деца от семействата на пострадалите от бедствието в общините Бургас и Камено. Събитието е част от мащабна кампания, инициирана от ГЕРБ Бургас, която продължава с набиране на мебели и техника за наводнените домакинства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националната кампания на БЧК събра около 218 335 лв. в помощ на засегнатите при наводнението в област Бургас

Националната кампания на БЧК събра около 218 335 лв. в помощ на засегнатите при наводнението в област Бургас

2 Ноември 2017 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. Националната кампания на БЧК събра около 218 335 лв. в помощ на засегнатите при наводнението в област Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.
Националната дарителска кампания продължава. Всеки може да помогне
- чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС.
- на банковата сметка на БЧК:
BG29UNCR70001506750406
UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България
- чрез on-line дарения на сайта на организацията
БЧК благодари на всички дарители!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военнослужещи от Българската армия продължават да оказват помощ на пострадали от наводненията в област Бургас

Военнослужещи от Българската армия продължават да оказват помощ на пострадали от наводненията в област Бургас

2 Ноември 2017 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. Военнослужещи от Българската армия продължават и днес да подпомагат дейностите за ликвидиране на последствията от наводненията в област Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. 69 военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили, както и от Съвместното командване на силите действат на територията на село Полски извор. Модулните формирования оказват помощ при отводняването и почистване от кал и наноси на домовете на пострадалите хора в селото.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев призова за разширяване на обхвата на кампанията на БЧК в подкрепа на засегнатите от наводненията общини

Държавният глава Румен Радев призова за разширяване на обхвата на кампанията на БЧК в подкрепа на засегнатите от наводненията общини

1 Ноември 2017 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев призова за по-широка обществена подкрепа на кампанията на БЧК в подкрепа на засегнатите от наводненията общини в Бургаско, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът призова и за разширяване на обхвата на помощта, така че събраните средства да се използват за закупуване на строителни материали и покъщнина, според нуждите на засегнатите от водната стихия. По време на среща на „Дондуков“ 2 с генералния директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов, държавният глава оцени високо създадената организация и оказваната от доброволците на БЧК подкрепа на най-тежко пострадалите семейства. „В труден за толкова много хора момент е важно те да знаят, че някой е съпричастен с тяхната болка и проблеми“, подчерта президентът.
Проф. д-р Красимир Гигов покани представители на президентската институция да участват в разширеното заседание на Обществения съвет към БЧК, по време на което ще бъдат обсъдени конкретните начини за подпомагане на пострадалите от наводненията. Според държавния глава в работата на местните съвети трябва да бъдат включени и представители на пострадалите граждани. Служителите на Администрацията на президента ще подкрепят обявената от БЧК дарителска кампания в помощ на засегнатите от наводненията общини, стана ясно още от думите на Румен Радев.
В продължение на проведените вчера срещи с представителите на областните и местните власти за преодоляване на последиците от наводненията, държавният глава проведе днес телефонен разговор с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По време на разговора министър Нанков изрази готовността на правителството за възстановяване на инфраструктурата в региона. Утре президентът Радев ще обсъди възможностите за подпомагане на засегнатите от наводненията граждани и със заместник-министър председателя Томислав Дончев, който е председател Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Откритото тяло в Мандренското езеро е на 67-годишната Стоянка Димитрова от с. Черни връх, изчезнала при наводнението преди шест дни

Бургас: Откритото тяло в Мандренското езеро е на 67-годишната Стоянка Димитрова от с. Черни връх, изчезнала при наводнението преди шест дни

1 Ноември 2017 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Бургас. След официално разпознаване е установено, че тялото на жена, открито по-рано през деня в Мандренското езеро край село Димчево, е на 67-годишната Стоянка Димитрова от с. Черни връх, изчезнала преди шест дни по време на бедствената ситуация в Бургаска област. Това съобщиха от ОДМВР-Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Открито е тяло в Мандренското езеро край село Димчево

Бургас: Открито е тяло в Мандренското езеро край село Димчево

1 Ноември 2017 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Бургас. Преди около час е открито женско тяло в Мандренското езеро край бургаското село Димчево. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР -Бургас. "Ще изчакаме официалното разпознаване, за да потвърдим, че се касае за изчезналата 67-годишна Стоянка Димитрова от село Черни връх, която издирваме 6-ти ден", уточниха от ОДМВР-Бургас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

191 517 лв. достигнаха събраните средства в кампанията на БЧК за пострадалите от наводненията в Бургаско

191 517 лв. достигнаха събраните средства в кампанията на БЧК за пострадалите от наводненията в Бургаско

1 Ноември 2017 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. 191 517 лв. достигнаха събраните средства в кампанията на БЧК за пострадалите от наводненията в Бургаско. Това съобщиха от пресцентъра на <>БЧК.
Днес доброволци и служители на БЧК-Бургас предоставиха хранителни и хигиенни пакети на засегнатите от наводненията жители на село Братово и кв. "Долно Езерово" в община Бургас.
Националната дарителска кампания продължава. Всеки може да помогне по следните начини:
- чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС;
- на банковата сметка на БЧК:
BG29UNCR70001506750406
UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България;
- чрез on-line дарения на сайта на организацията.
БЧК предостави на пострадалите общини професионални изсушители на наводнените къщи, предназначени за употреба в тежки бедствени ситуации. Тяхната функция е да абсорбират водата в наводнените помещения за много кратко време.
"Благодарим на всички дарители!", посочват още от БЧК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четири са вече жертвите на наводненията в Бургаско (ОБЗОР)

Четири са вече жертвите на наводненията в Бургаско (ОБЗОР)

1 Ноември 2017 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. Четири са вече жертвите на наводненията в Бургаско, след като почина един от пострадалите в село Черни връх, община Камено. В продължение на седмица лекарите в Бургас се бориха за живота му. 71-годишният мъж бе намерен на стотина метра от дома му, влачен от водата. Той бе в тежко състояние и с вътрешни наранявания и фрактури. От окръжната прокуратура в Бургас са образували четвърто досъдебно производство, то е за убийство и се води срещу неизвестен извършител. Все още не е намерено и тялото на жената на починалия мъж, Стоянка, която бе отнесена също от стихията. Метеорологичните условия през последните дни не позволиха на водолазите да продължат издирването в езерото „Мантра“.
Военнослужещи от Българската армия продължават да участват в дейностите за ликвидиране на последствията от наводненията в област Бургас. 69 военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили, както и от Съвместното командване на силите оказват помощ при отводняването и почистването на домовете на пострадалите. Модулните формирования от състава на Българската армия действат на територията на селата Полски извор, Ливада и Равнец в област Бургас.
Президентът Румен Радев посети пострадалия от бедствието район и се срещна с потърпевшите. „Най-сетне видях една наистина сериозна солидарност и чувство за взаимопомощ от всички хора. Това за мен е най-важното“, каза държавният глава на жителите на село Равнец и им пожела успех. От своя страна те му споделиха, че газят във вода и кал, но най-важното е да са сплотени в трудните моменти.
За четири дни обществената подкрепа за кампанията на БЧК за пострадалите при наводненията в Бургаско достигна 167 966 лв., Екипи на БЧК продължават и оценяването на щетите и нуждите на засегнатите от бедствието.Националната дарителска кампания, продължава.
Междувременно стана ясно, че докладът за състоянието на водоемите в региона не е констатирал съществени конструктивни нарушения, които застрашават сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях в област Бургас, следствие на валежите.
В периода 27-29 октомври служителите на агенцията са извършили комплексна проверка на 46 язовира на територията на областта, като са обхванати засегнатите обекти в резултат на влошената метеорологична обстановка на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков потенциал за областта. Докладът първоначалната хипотеза на инспекторите на ДАМТН се потвърждава – има преливане и бавно и частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено. Четирите микроводоема Чанаджик 1,2,3 и 4 са прелели следствие на обилните валежи (някои от тях дори са били празни преди започване на дъждовете) като водата от тях се е оттекла към яз. „Чотората“. Данни обаче показват, че водният отток от тях не е причина за човешките жертви и разливът на водата е в земеделски земи, затова и към този момент язовирите не се разглеждат като причина за наводненията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четири са вече жертвите на наводненията в Бургаско (ОБЗОР)

Четири са вече жертвите на наводненията в Бургаско (ОБЗОР)

31 Октомври 2017 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Бургас. Четири са вече жертвите на наводненията в Бургаско, след като почина един от пострадалите в село Черни връх, община Камено. В продължение на седмица лекарите в Бургас се бориха за живота му. 71-годишният мъж бе намерен на стотина метра от дома му, влачен от водата. Той бе в тежко състояние и с вътрешни наранявания и фрактури. От окръжната прокуратура в Бургас са образували четвърто досъдебно производство, то е за убийство и се води срещу неизвестен извършител. Все още не е намерено и тялото на жената на починалия мъж, Стоянка, която бе отнесена също от стихията. Метеорологичните условия през последните дни не позволиха на водолазите да продължат издирването в езерото „Мантра“.
Военнослужещи от Българската армия продължават да участват в дейностите за ликвидиране на последствията от наводненията в област Бургас. 69 военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили, както и от Съвместното командване на силите оказват помощ при отводняването и почистването на домовете на пострадалите. Модулните формирования от състава на Българската армия действат на територията на селата Полски извор, Ливада и Равнец в област Бургас.
Президентът Румен Радев посети пострадалия от бедствието район и се срещна с потърпевшите. „Най-сетне видях една наистина сериозна солидарност и чувство за взаимопомощ от всички хора. Това за мен е най-важното“, каза държавният глава на жителите на село Равнец и им пожела успех. От своя страна те му споделиха, че газят във вода и кал, но най-важното е да са сплотени в трудните моменти.
За четири дни обществената подкрепа за кампанията на БЧК за пострадалите при наводненията в Бургаско достигна 167 966 лв., Екипи на БЧК продължават и оценяването на щетите и нуждите на засегнатите от бедствието.Националната дарителска кампания, продължава.
Междувременно стана ясно, че докладът за състоянието на водоемите в региона не е констатирал съществени конструктивни нарушения, които застрашават сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях в област Бургас, следствие на валежите.
В периода 27-29 октомври служителите на агенцията са извършили комплексна проверка на 46 язовира на територията на областта, като са обхванати засегнатите обекти в резултат на влошената метеорологична обстановка на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков потенциал за областта. Докладът първоначалната хипотеза на инспекторите на ДАМТН се потвърждава – има преливане и бавно и частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено. Четирите микроводоема Чанаджик 1,2,3 и 4 са прелели следствие на обилните валежи (някои от тях дори са били празни преди започване на дъждовете) като водата от тях се е оттекла към яз. „Чотората“. Данни обаче показват, че водният отток от тях не е причина за човешките жертви и разливът на водата е в земеделски земи, затова и към този момент язовирите не се разглеждат като причина за наводненията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Почина един от пострадалите при тежкото наводнение в село Черни връх, община Камено

Бургас: Почина един от пострадалите при тежкото наводнение в село Черни връх, община Камено

31 Октомври 2017 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Бургас. Почина един от пострадалите при тежкото наводнение в село Черни връх, община Камено, предаде БНР.
В продължение на седмица лекарите в Бургас се бориха за живота му. 71-годишният мъж бе намерен на стотина метра от дома му, влачен от водата. Той бе в тежко състояние и с вътрешни наранявания и фрактури. От окръжната прокуратура в Бургас са образували четвърто досъдебно производство, то е за убийство и се води срещу неизвестен извършител. Все още не е намерено и тялото на жената на починалия мъж, Стоянка, която бе отнесена също от стихията. И днес метеорологичните условия не позволиха на водолазите да продължат издирването в езерото "Мантра".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: 167 966 лв. набра за 4 дни дарителската кампания на БЧК за пострадалите при наводненията

Бургас: 167 966 лв. набра за 4 дни дарителската кампания на БЧК за пострадалите при наводненията

31 Октомври 2017 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Бургас. За четири дни обществената подкрепа за кампанията на БЧК за пострадалите при наводненията в Бургаско достигна 167 966 лв., съобщиха от пресцентъра на БЧК. Екипи на БЧК продължават и оценяването на щетите и нуждите на засегнатите от бедствието.
Националната дарителска кампания, която за четири дни набра сумата 167 966 лв., продължава. Всеки може да помогне
- чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС.
- на банковата сметка на БЧК:
BG29UNCR70001506750406
UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България
- чрез онлайн дарения на сайта на организацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев в Равнец: Най-сетне видях една сериозна солидарност и чувство за взаимопомощ от всички хора

Президентът Румен Радев в Равнец: Най-сетне видях една сериозна солидарност и чувство за взаимопомощ от всички хора

31 Октомври 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Бургас. Най-сетне видях една наистина сериозна солидарност и чувство за взаимопомощ от всички хора. Това за мен е най-важното. Това каза президентът Румен Радев на жителите на село Равнец след проливните дъждове от 25 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-важното е, че си помагате“, добави Радев и пожела успех на хората от Равнец.
От своя страна те му споделиха, че газят във вода и кал, но най-важното е да са сплотени в трудните моменти. „Хората и общината помагат, обаче трябва да се направят мостове и канали, за да може селото да се оправи. Друго спасение няма“, обясниха още жителите на Равнец на президента Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военнослужещи от Българската армия продължават да оказват помощ на пострадали от наводненията в област Бургас

Военнослужещи от Българската армия продължават да оказват помощ на пострадали от наводненията в област Бургас

31 Октомври 2017 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Бургас. Военнослужещи от Българската армия продължават и днес, 31 октомври, да участват в дейностите за ликвидиране на последствията от наводненията в област Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 69 военнослужещи от Военноморските и Военновъздушните сили, както и от Съвместното командване на силите оказват помощ при отводняването и почистването на домовете на пострадалите. Модулните формирования от състава на Българската армия действат на територията на селата Полски извор, Ливада и Равнец в област Бургас.
Също днес екипаж на вертолет „Кугар“ от състава на 24-та авиационна база „Крумово“ ще извърши облитане над Област Пловдив от 13.00 ч. до 14.00 ч. Целта на полета е проверка на водоемите и реките в областта, като облитането ще бъде осъществено след искане от областния управител на Област Пловдив.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДАМТН: Няма съществени нарушения, които да застрашават язовирните стени в област Бургас

ДАМТН: Няма съществени нарушения, които да застрашават язовирните стени в област Бургас

31 Октомври 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. Не са констатирани съществени конструктивни нарушения, които застрашават сигурността на язовирните стени и съоръженията към тях в област Бургас, следствие на валежите. Това е общата констатация в доклада за състоянието на водоемите в региона, след обилните валежи, изготвен от инспекторите на Главна дирекция „Контрол на язовирните стени и съоръженията към тях“ към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.
В периода 27-29 октомври служителите на агенцията извършиха комплексна проверка на 46 язовира на територията на бургаска област. Инспекциите обхванаха засегнатите обекти в резултат на влошената метеорологична обстановка на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков потенциал за областта. Констатацията към този момент е, че те не създават предпоставки за аварийни ситуации и риск от наводнения на населените места и елементите на техническата инфраструктура в област Бургас. Следва собтсвениците да предприемат действия по отремонтиране на засегнатите водоеми и да спазват направените предписания от държавната агенция.
Към момента първоначалната хипотеза на инспекторите на ДАМТН се потвърждава – има преливане и бавно и частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено. Четирите микроводоема Чанаджик 1,2,3 и 4 са прелели следствие на обилните валежи (някои от тях дори са били празни преди започване на дъждовете) като водата от тях се е оттекла към яз. „Чотората“. Той е разполагал с постоянно видеонаблюдение, от което се вижда как около 2:00 часа през нощта на 24 срещу 25 октомври започва да приижда вода, която носи наноси – пръст, храсти и дървета. Следствие на прииждащата вода и обилния валеж започва рязко повишаване на нивото на язовира като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в земеделски земи. Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената. Данни показват, че водният отток от тях не е причина за човешките жертви и разливът на водата е в земеделски земи.
Дерето, на което е разположена каскадата се зауства в р. Русокастренска след 5.5 км надолу по течението. От мястото на заустването до с. Ливада, което е най-близкото населено място, са около 11 км, а самото село е отдалечено от р. Русокастренска на още около 1 км., обясни ген. Кирил Войнов, директор на Главна дирекция „Контрол на язовирните стени и съоръженията към тях“ към ДАМТН, тази сутрин в ефира на БТВ. Той даде пример с населени места, до които няма разположени язовири, както и с депото за битови отпадъци в района, което е разположено над водоемите, но въпреки това са силно пострадали от придошла вода. Затова и към този момент язовирите не се разглеждат като причина за наводненията от ДАМТН, обясни ген. Войнов.
Той още веднъж се обърна към собствениците на язовири и ги призова да изпълняват направените предписания и да приведат съоръженията си в изправност, където има проблеми. Експертът подчерта, че проверките са постоянни – над 3630 от началото на годината, но са и много случаите, които въпреки контрола липсват предприети действия. Затова са и наложени близо 400 акта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев е в област Бургас, за да се срещне с пострадалите хора от наводнените населени места

Президентът Румен Радев е в област Бургас, за да се срещне с пострадалите хора от наводнените населени места

31 Октомври 2017 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Бургас. Президентът Румен Радев е в област Бургас, за да се срещне с пострадалите хора от наводнените населени места. Това потвърдиха за Агенция „Фокус“ от прессекретариата на държавния глава.
На 25 октомври след проливни дъждове бе обявено бедствено положение в общините Камено и Бургас. Тогава села и квартали бяха залети, а трима души загинаха.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Общината ще подпомогне със 168 000 лева пострадалите райони от наводнението през миналата седмица

Бургас: Общината ще подпомогне със 168 000 лева пострадалите райони от наводнението през миналата седмица

31 Октомври 2017 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Бургас. Община Бургас ще подпомогне със 168 000 лева пострадалите райони от наводнението през миналата седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Днес по предложение на кмета на Бургас Димитър Николов Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати 100 000 лева в подкрепа на пострадалите селища от наводнението, причинено от проливните дъждове.
Предложението на кмета Димитър Николов беше внесено като извънредна докладна записка и получи подкрепата на всички общински съветници в залата.
Останалите 68 000 лева от общата сума се осигуряват от наличните средства в общинския фонд за преодоляване на последици от бедствия и аварии за тази година.
Средствата ще бъдат използвани за спешни възстановителни дейности в най-засегнатите райони Равнец, Братово и "Горно Езерово".
Финансовата помощ ще се използва целево за осигуряването на строителни материали и възстановяването на засегнатите домове.
Още в първия ден след природното бедствие експерти от Община Бургас извършват непрестанно огледи на наводнените райони и описват нанесените щети. Утре Община Бургас ще внесе предложение до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за отпускането на допълнителна финансова помощ за преодоляването на щетите от бедствието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отменено е бедственото положение в общините Камено и Бургас, правителството отпусна 1 млн. лв. за преодоляването на последиците от проливните дъждове (ОБЗОР)

Отменено е бедственото положение в общините Камено и Бургас, правителството отпусна 1 млн. лв. за преодоляването на последиците от проливните дъждове (ОБЗОР)

31 Октомври 2017 | 05:06 | Агенция "Фокус"
София. Отмениха е частичното бедствено положение в община Бургас, както това в община Камено. Те бяха обявени след проливните дъждове и наводнението от 25 октомври. Тогава села и квартали на Бургас бяха залети, а трима души загинаха. Към момента все още четвърти човек е в неизвестност. След днешното правителствено заседание стана ясно, че двете общини, пострадали най-тежко от пороите на 25 октомври ще получат 1 млн. лв. от правителството за преодоляване на последиците от бедствието. На община Камено се предоставят 600 000 лв., а на община Бургас – 400 000 лв., за разчистване на пътната мрежа, речните легла и деретата от наноси и дървесна маса, както и за неотложно възстановяване на увредените сгради и инфраструктурни обекти. Очаква се по този начин да се подпомогне възстановяването на нормалния ритъм на живот в засегнатите територии. Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет.
Пред журналисти регионалният министър Николай Нанков уточни, че описът на щетите в Бургаско след проливните дъждове ще приключи в рамките на тази седмица. По думите му специално в село Равнец в едно от деретата и в реката укрепва свлачище. Той уточни, че само по републиканските пътища към 4,3 млн. лв. по първоначални данни са щетите.
Транспортният министър Ивайло Московски добави, че са изпратили 4500 траверси през нощта, когато е имало проблем. „От Синдел и от Айтос цяла нощ сме дежурили. Кранова механизация също изпратихме от железницата. Нямаме сериозни щети по железницата, но въпреки това сме съдействали с механизация и материали, каквито са необходими, за да се извършат другите дейности“, каза още Ивайло Московски.
Междувременно започна и масова дезинфекция на пострадалите от наводнението райони в община Бургас, като приоритетно се работи в село Равнец. Екипите на Дезинфекционна станция - Бургас третират пострадали от водата помещения в частни домове и дворове, местата за изхвърляне на отпадъци, както и околните дерета, в които има трупове на домашни и диви животни. Целта е да се предотврати възникването на епидемиологична опасност.
Продължава работата по възстановяване на пострадалата инфраструктура. Организира се превоз за извозване на натрупаните пред наводнените стотици къщи повредени и неизползваеми мебели.
Малко по-късно от БЧК съобщиха, че Националната им дарителска кампания е събрала за 4 дни 139 144 лв. в помощ на засегнатите от наводнението в област Бургас.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отменено е бедственото положение в общините Камено и Бургас, правителството отпусна 1 млн. лв. за преодоляването на последиците от проливните дъждове (ОБЗОР)

Отменено е бедственото положение в общините Камено и Бургас, правителството отпусна 1 млн. лв. за преодоляването на последиците от проливните дъждове (ОБЗОР)

30 Октомври 2017 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. Отмениха е частичното бедствено положение в община Бургас, както това в община Камено. Те бяха обявени след проливните дъждове и наводнението от 25 октомври. Тогава села и квартали на Бургас бяха залети, а трима души загинаха. Към момента все още четвърти човек е в неизвестност. След днешното правителствено заседание стана ясно, че двете общини, пострадали най-тежко от пороите на 25 октомври ще получат 1 млн. лв. от правителството за преодоляване на последиците от бедствието. На община Камено се предоставят 600 000 лв., а на община Бургас – 400 000 лв., за разчистване на пътната мрежа, речните легла и деретата от наноси и дървесна маса, както и за неотложно възстановяване на увредените сгради и инфраструктурни обекти. Очаква се по този начин да се подпомогне възстановяването на нормалния ритъм на живот в засегнатите територии. Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет.
Пред журналисти регионалният министър Николай Нанков уточни, че описът на щетите в Бургаско след проливните дъждове ще приключи в рамките на тази седмица. По думите му специално в село Равнец в едно от деретата и в реката укрепва свлачище. Той уточни, че само по републиканските пътища към 4,3 млн. лв. по първоначални данни са щетите.
Транспортният министър Ивайло Московски добави, че са изпратили 4500 траверси през нощта, когато е имало проблем. „От Синдел и от Айтос цяла нощ сме дежурили. Кранова механизация също изпратихме от железницата. Нямаме сериозни щети по железницата, но въпреки това сме съдействали с механизация и материали, каквито са необходими, за да се извършат другите дейности“, каза още Ивайло Московски.
Междувременно започна и масова дезинфекция на пострадалите от наводнението райони в община Бургас, като приоритетно се работи в село Равнец. Екипите на Дезинфекционна станция - Бургас третират пострадали от водата помещения в частни домове и дворове, местата за изхвърляне на отпадъци, както и околните дерета, в които има трупове на домашни и диви животни. Целта е да се предотврати възникването на епидемиологична опасност.
Продължава работата по възстановяване на пострадалата инфраструктура. Организира се превоз за извозване на натрупаните пред наводнените стотици къщи повредени и неизползваеми мебели.
Малко по-късно от БЧК съобщиха, че Националната им дарителска кампания е събрала за 4 дни 139 144 лв. в помощ на засегнатите от наводнението в област Бургас.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС продължават да оказват помощ на пострадалите от наводненията в областта

Бургас: Военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС продължават да оказват помощ на пострадалите от наводненията в областта

30 Октомври 2017 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Бургас. Продължава участието на военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС в мероприятията за оказване на помощ на населението при ликвидиране на последствията от наводненията в Бургаска област през миналата седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.
Основните дейности са насочени към почистване на най-тежко пострадалите от наводненията домове и пътища в село Равнец.
Също така, от днес, военнослужещи и от други формирования от гарнизон "Бургас" се включиха в благородната мисия и подпомогнаха пострадалите в два други бедстващи райони от Бургаска област. Личен състав и техника от военно формирование 26720 – Черноморец и военно формирование 26600 – Братово действа в района на село Полски извор, а от военно формирование 48940 – Бургас в района на село Ливада.
Усилията, които военнослужещите полагат са в знак на съпричастност към пострадалите от бедствието семейства и още веднъж показват готовността и решимостта на хората под пагон за оказване на своевременна помощ на населението в най-трудните моменти.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Общинското ръководство на ГЕРБ организира благотворителна кампания в помощ на пострадалите от наводненията в община Камено

Силистра: Общинското ръководство на ГЕРБ организира благотворителна кампания в помощ на пострадалите от наводненията в община Камено

30 Октомври 2017 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Силистра. Общинското ръководство на ГЕРБ-Силистра организира благотворителна кампания в помощ на пострадалите от наводненията в община Камено, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Всички, които имат възможност, могат да дарят нови дрехи, обувки, завивки, пакетирани храни и др.
Помощите ще се приемат от днес в двата офиса на ГЕРБ в града. В офиса на ул. „Добрич“ 70 от 11:00 до13:00 часа и в офиса на ул. „Симеон Велики“ 16, ет.2 от 09:00 до 17:00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1 млн. лв. за аварийно-възстановителна дейност са отпуснати от правителството на общините Бургас и Камено

1 млн. лв. за аварийно-възстановителна дейност са отпуснати от правителството на общините Бургас и Камено

30 Октомври 2017 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. Двете общини, пострадали най-тежко от пороите на 25 октомври т. г., получават 1 млн. лв. от правителството за преодоляване на последиците от бедствието. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
На община Камено се предоставят 600 000 лв., а на община Бургас – 400 000 лв., за разчистване на пътната мрежа, речните легла и деретата от наноси и дървесна маса, както и за неотложно възстановяване на увредените сгради и инфраструктурни обекти. По този начин ще се подпомогне възстановяването на нормалния ритъм на живот в засегнатите територии.
Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националната дарителска кампания на БЧК събра за 4 дни 139 144 лв. в помощ на засегнатите от наводнението в област Бургас

Националната дарителска кампания на БЧК събра за 4 дни 139 144 лв. в помощ на засегнатите от наводнението в област Бургас

30 Октомври 2017 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Бургас. Националната дарителска кампания на БЧК събра за 4 дни 139 144 лв. в помощ на засегнатите от наводнението в област Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. Екипи на БЧК продължават и оценяването на щетите и нуждите на засегнатите от бедствието.
Националната дарителска кампания, която за четири дни набра сумата 139 144 лв., продължава. Всеки може да помогне:
- чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС.
- на банковата сметка на БЧК:
BG29UNCR70001506750406
UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк
Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България
- чрез on-line дарения на сайта на организацията
БЧК благодари на всички дарители!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вълчо Чолаков, областен управител: Издирването на изчезналата жена от село Черни връх временно e преустановенo заради силния вятър

Вълчо Чолаков, областен управител: Издирването на изчезналата жена от село Черни връх временно e преустановенo заради силния вятър

30 Октомври 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Издирвателните действия за изчезналата жена от село Черни връх са временно преустановени предвид силния вятър. Вчера беше обходено цялото езеро Мандра с повече от десет лодки, но без резултат. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. По думите му всеки момент се очаква да бъде отменено и бедственото положение в община Бургас, след като вчера беше отменено това в община Камено. Чолаков уточни, че обстановката вече е спокойна и навсякъде има вода и електричество.
„Възстановителните дейности продължават, като към тях се включиха и три групи военни от армията, които помагат с разчистването в селата Равнец, Ливада и Полски извор“, каза още той. От думите му стана ясно, че се работи по възстановяване на пътища, отводняване на дворове и къщи и описване на щетите, които са нанесени на публичната и на частната инфраструктура.
„До сряда ще бъде затворена детската градина в село Черни връх поради възстановителни дейности“, обясни Чолаков и уточни, че на учениците от село Равнец общината е възстановила всички учебници, които са пострадали при наводненията.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Вардунски, кмет: Отменено е бедственото положение в община Камено

Жельо Вардунски, кмет: Отменено е бедственото положение в община Камено

30 Октомври 2017 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. Отменено е бедственото положение в общината, което беше обявено преди няколко дни заради проливните дъждове, при които десетки домове и пътища бяха наводнени. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Камено Жельо Вардунски.
„Започнахме вече да изнасяме боклуците от селата и да осигуряваме дърва за печките на хората, за да могат да започнат да съхнат къщите им. Защото без това да се случи не можем да вкараме вътре техника“, каза още той и уточни, че продължава и работата по възстановяване на пътищата и мостовете.
„В събота и неделя имахме доброволци, които ни помагаха в работата. Днес на място има войници, които ни оказват съдействие основно за премахването на боклуците, струпани по улиците – става въпрос за похабеното имущество, което хората са изнесли от къщите си“, обясни Вардунски.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва дезинфекция на наводнените миналата седмица райони в Бургаско

Започва дезинфекция на наводнените миналата седмица райони в Бургаско

30 Октомври 2017 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Бургас. Започва дезинфекция на наводнените миналата седмица райони в Бургаско. "Тя започва в 8 ч., осигурили сме четири екипа". Това каза кметът на Бургас Димитър Николов в предаването "Тази сутрин" по бТВ. Дезинфекция ще се извършва във вътрешни помещения, дворове, улици и местата, където в момента се изхвърлят отпадъците, трябва да бъдат събрани и труповете на животни, уточни Николов.Възстановителните дейности след потопа продължиха с пълна сила през почивните дни. Екипите бяха концентрирани главно върху отводняването, почистването и неотложното възстановяване на повредената инфраструктура. Готов е списъкът със семействата, на които община Бургас ще помогне със строителни материали за ремонт на домовете и за нова бяла техника.
Работи се по възстановяване на пътя Бургас – Средец, каза управителят на Бургаска област Вълчо Чолаков. Той благодари на доброволците, които се включиха във възстановяването на наводнените райони.
Издирването на изчезналата жена от Черни връх не дало резултат. Състоянието на мъжа ѝ, който беше откаран в болница с инсулт, се подобрява, каза още областният управител.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.