НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Парламентът на Словакия гласува вот на доверие на новото правителство на страната

ТАСС: Парламентът на Словакия гласува вот на доверие на новото правителство на страната

27 Март 2018 | 05:48 | Агенция "Фокус"
Братислава. Правителството на министър-председателя социалдемократ Петер Пелегрини получи подкрепата на парламента на Словакия, предава ТАСС.
Доверие към кабинета на Пелегрини, назначено от президента Андрей Киска, изразиха 81 от 144 депутати в 155 местния парламент. Против правителството гласуваха 61 депутати от опозиционните партии, които искат провеждането на предсрочни парламентарни избори. Двама депутати се въздържаха.
Словашката правителствена коалиция се състои от партия „Направление – социална демокрация“, Словашката национална партия и опиращата се на етническото унгарско малцинство в страната партия „Моск-Хид“.
Правителството на Пелегрини стана приемник на кабинета на министър-председателя Роберт Фицо, който преди две седмици подаде оставка във връзка с обществено-политическата криза, възникнала след убийството на разследващия журналист Ян Кучиак.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Президентът на Словакия назначи Петер Пелегрини за министър-председател

Reuters: Президентът на Словакия назначи Петер Пелегрини за министър-председател

22 Март 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Братислава. В четвъртък президентът на Словакия Андрей Киска назначи Петер Пелегрини за нов министър-председател на страната, предава Reuters.
Това слага край на политическата криза, предизвикана от убийството на разследващия журналист Ян Кучияк, което доведе до масови протести и оставката на досегашния премиер Роберт Фицо.
Десетки хиляди щурмуваха улиците, организирайки протести, които се смятат за най-големите в Словакия от началото на демократичните промени. Основните искания бяха оставка на досегашното правителство, създаване на ново и прозрачно разследване на смъртта на 27-годишния Кучиак.
Управляващата партия СМЕР избра Пелегрини, 42-годишен, да замести Роберт Фицо и да задържи тройна коалиция до края на мандата й.
Промяна имаше и в Министерството на вътрешните работи, което вече ръководи безпартийният Томаш Друкер, чиято основна задача ще бъде да удовлетвори исканията на протестиращите и президента Киска за осигуряване на независимо разследване на убийството на Кучиак.
Първоначално Киска отказа да утвърди Пелегрини за премиер и заяви, че не е напълно удовлетворен с предложения кабинет. Впоследствие обаче той промени решението си.
Мнозина словаци не вярват, че Петер Пелегрини, лично избран от Роберт Фицо, и Томаш Друкер ще осигурят справедливо и прозрачно разследване на убийството на Ян Кучиак, самият който разследваше връзките на управляващите с мафията.
И този петък, както и в предходните три, организаторите на протестите планират провеждането на още една демонстрация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Словакия одобри новото правителство на Петер Пелегрини

AFP: Президентът на Словакия одобри новото правителство на Петер Пелегрини

21 Март 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Братислава. Държавният глава на Словакия Андрей Киска обяви в сряда, че е одобрил новото правителство на Петер Пелегрини, чийто предшественик Роберт Фицо подаде оставка заради политическата криза, последвала след убийството на разследващ корупцията журналист, предава AFP.
„Взех решение да назнача (Петър) Пелегрини за министър-председател и ще приема предложението му за назначаване на нови членове на правителството", заяви пред репортери Киска само ден, след като отказа да одобри кабинета на Пелегрини.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Slovak Spectator: Новото словашко правителство залага на безпартиен вътрешен министър

Slovak Spectator: Новото словашко правителство залага на безпартиен вътрешен министър

20 Март 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Братислава. Президентът на Словакия Андрей Киска даде на Петер Пелегрини задачата на формира ново правителство на страната до 15 март. Още вчера той бе готов със списъка на министрите. От 15 членове на правителството на бившия премиер Роберт Фицо девет запазват позициите си, пише Slovak Spectator.
„Целим най-вече да успокоим политическата ситуация“, заяви Пелегрини. Той изброи министрите в следващото правителство на страната. Партията-старши член на управляващата коалиция СМЕР предлага следните назначения: вицепремиер по инвестициите Рихард Раши, външен министър Мирослав Лайчак, на труда Ян Рихтер, на икономиката Петер Жига, на финансите Петер Кажимир , на културата Любица Лашакова, на здравеопазването Томаш Друкер, докато на поста вътрешен министър предлага безпартийния Йозеф Раз. Младшият коалиционен партньор – етническата унгарска партия „Мост-Хид“ предлага за министър на правосъдието Габор Гал, на околната среда Ласло Шоймош и на транспорта Арпад Ершек. Словашката национална партия предлага Габриела Матечна за земеделски министър, Петер Гайдош на отбраната и Мартина Лульова на образованието.
Развитието на събитията през последните две седмици дадоха ясно да се разбере, че рокадите в правителството ще бъдат свързани с министерствата на културата, правосъдието и вътрешните работи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Десетки хиляди протестират в Братислава след оставката на премиера

BBC: Десетки хиляди протестират в Братислава след оставката на премиера

16 Март 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Братислава. Около 65 хиляди демонстранти протестират в Братислава след оставката на премиера на страната Роберт Фицо, предава BBC.
Словашкият премиер подаде оставка след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и приятелката му. Той разследваше корупцията и връзки на управляващите с италианската мафия.
Протестиращите настояват за предсрочни избори, като се опасяват, че подалият оставка по-рано премиер ще опита да остане на власт. Коалицията на вече бившия премиер има мандат да управлява до 2020 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ORF: Президентът на Словакия одобри избора на Петер Пелегрини за министър-председател

ORF: Президентът на Словакия одобри избора на Петер Пелегрини за министър-председател

15 Март 2018 | 23:26 | Агенция "Фокус"
Братислава. Държавният глава на Словакия Андрей Киска одобри предложението на управляващата партия СМЕР Петер Пелегрини да наследи Роберт Фицо на поста министър-председател, предава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.
Президентът вече връчи мандат на Пелегрини да създаде правителство. Фицо няма да бъде част от него, подчертават от редакцията.
Страната пое по пътя на дълбока политическа криза след убийството на журналиста Ян Кучияк, разследвал връзките на мафията с управляващите кръгове в Братислава. Фицо подаде оставка във вечерните часове на сряда, поставяйки като условие за нея правото на партията му да избере новия премиер на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Президентът на Словакия ще позволи на партията на премиера на страната да избере новия министър-председател

Reuters: Президентът на Словакия ще позволи на партията на премиера на страната да избере новия министър-председател

15 Март 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Братислава. Президентът на Словакия Андрей Киска се съгласи на предложението на премиера Роберт Фицо да подаде оставка, ако бъде позволено на партията му („Смер“ – социалдемократическата партия на Словакия ) да избере новия лидер на правителството, предава Reuters.
Американската агенция коментира, че Фицо се опитва да запази трипартийната коалиция след протестите заради убийството на разследващ журналист, което шокира обществеността в централноевропейската държава.
Според информация от държавната агенция на Словакия RTVS, премиерът ще подаде оставката си в 13 часа местно време. От кабинета на Фицо са отказали да коментират.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Slovak Spectator: Премиерът на Словакия ще подаде оставка в четвъртък

The Slovak Spectator: Премиерът на Словакия ще подаде оставка в четвъртък

15 Март 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Братислава. Въпреки че от Мост-Хид (словашката партия на етническите унгарци – бел. ред. ) първоначално заявиха, че искат предсрочни избори или ще напуснат управляващата коалиция в Словакия, след два дни на преговори с партньорите си те се съгласиха на фундаментална реконструкция на кабинета – с нов премиер, пише електронното издание The Slovak Spectator.
„Готов съм да си подам оставката като министър-председател, за да се разреши политическата криза“, заяви премиерът Роберт Фицо.
Лидерите на партиите в коалицията са обсъдили предложението си и с президента на страната Андрей Киска.
Фицо е изброил няколко условия, които Киска трябва да изпълни: да уважава и да гарантира резултатите от проведените през 2016 година парламентарни избори и сегашното разпределение на силите в парламента и да уважава и гарантира коалиционното споразумение, което означава да назначи нов премиер от партия Смер (социалдемократическата партия на Словакия – бел.ред. ). Той не уточни кой да е новият министър председател, но в партийният официоз се твърди, че това ще е Петер Пелегрини.
Бугар (лидерът на Мост-Хид) подкрепя решението на Фицо. „Вярваме, че това ще успокои ситуацията“, заяви той. Ново правителство, нова отговорност и ние ще продължим това, което започнахме преди две години“.
„Словакия е в добро състояние, което е заслуга на сегашното правителство“, заяви Фицо, като добави, че не вижда причини да предава властта на опозицията, която определи като „политически големи усти“. Коалицията, правителството и парламентът функционират, подчерта премиерът, който ще остане и председател на Социалдемократическата партия.
Лидерът на третия коалиционен партньор ( Словашката национална партия ) Андрей Данко призова младите хора, които организират демонстрациите срещу правителството да вложат енергията си в политическата борба. Той подчерта, че премиерът е в политиката от 30 години. „Вярвам, че този ход ще ни позволи да продължим да разпространяваме доброто име на Словакия“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Роберт Фицо предложи оставката си като министър-председател на Словакия – но с условия

FAZ: Роберт Фицо предложи оставката си като министър-председател на Словакия – но с условия

14 Март 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Братислава. Във вечерните часове на сряда министър-председателят на Словакия Роберт Фицо изненадващо предложи оставката си, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съгласно разпространената информация, Фицо ще депозира оставката си пред президента Андрей Киска в сутрешните часове на четвъртък. Но дори и при това положение той постави условия – неговата партия СМЕР да запази правото си да предложи наследник.
Заформиралата се правителствена криза е свързана с убийството на журналиста Ян Кучияк и неговата годеница. Той разследваше връзките на мафията с най-висшите правителствени кръгове, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.