НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Транспортното министерство и БДЖ заявиха, че обществените поръчки в холдинга са прозрачни и в тях могат да участват фирми от целия ЕС (ОБЗОР)

Транспортното министерство и БДЖ заявиха, че обществените поръчки в холдинга са прозрачни и в тях могат да участват фирми от целия ЕС (ОБЗОР)

20 Март 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
София. Транспортното министерство и БДЖ заявиха, че обществените поръчки в холдинга са прозрачни и в тях могат да участват фирми от целия ЕС. Това стана ясно на извънредна пресконференция на зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев и ръководството на БДЖ, след като на друга две фирми го обвиниха, че е обявило обществена поръчка за ремонт на локомотиви с предизвестен кандидат. Двете фирми са "Експрес Сервиз" ООД и "БДЖ-Кончар" АД и според тях обявената на 12 февруари поръчка е трябвало да бъде спечелена от "ЖП тракция".
Зам.-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Велик Занчев заяви, че сегашното ръководство на БДЖ е спасило холдинга от фалит, а обществените поръчки в него са напълно прозрачни. По думите му от месец и половина-два в публичното пространство вървят обвинения срещу БДЖ по най-различни поводи, но сегашното ръководство изплаща и дълговете на БДЖ, формирани във времето преди то да бъде назначено за такова. Той подчерта, че зад тези обвинения стоят изпълнителните директори на „Експрес Сервиз“ ООД и „БДЖ-Кончар“ АД. Според него не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин. Занчев подчерта, че не може пред медиите да се печелят обществени процедури в БДЖ, защото на дружеството му трябва компания. Която да му даде най-добри условия като качество и бързина на изпълнение на услугата.
Управителят на „БДЖ-Пътнически превози“ Пламен Пешаров допълни, че към днешна дата „БДЖ-Кончар“ дължи около 3 млн. лв. на „Пътнически превози“. По думите му „БДЖ-Кончар“ иска директни поръчки, а няма платена една стотинка за ток, вода и наеми.
Според изпълнителния директор на ИА „Железопътна администрация“ Веселин Василев фирмата „Експрес сервиз“ желае да провали обществена поръчка, защото не отговаря на изискванията да я изпълнява. По думите му естественият ход е да се провали и компрометира с цел тя да падне.
Преди около седмица стана ясно, че звеното за вътрешен одит към транспортното министерство ще проверява обществена поръчка на БДЖ, свързана с търг за поддръжка и ремонт на локомотиви на "БДЖ - Пътнически превози“ на обща стойност над 4 млн. лева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-министър Велик Занчев: Няма да допуснем през медиите да се печелят процедури в държавни дружества

Заместник-министър Велик Занчев: Няма да допуснем през медиите да се печелят процедури в държавни дружества

20 Март 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Няма да допуснем през медиите да се печелят процедури в БДЖ или в друго държавно дружество. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, във връзка с публични изявления от частни компании, участници в процедури за ремонти на локомотиви, съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта.
„За да тръгват влаковете навреме, трябва да има изрядни локомотиви и вагони. Искам да си дадем ясна сметка, че БДЖ е националният жп превозвач, той е институция. Не може да се плюе, без да има доказателства. Не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин. Може би тези дружества целят БДЖ да тръгне в друга посока“, каза още заместник-министър Занчев.
Той допълни, че на „Холдинг БДЖ“ ЕАД му е необходима компания, която предлага най-добри условия като качество и бързина на изпълнение на услугата. Заместник-министърът подчерта, че в процедурите могат да участват компании от целия Европейски съюз. „За конкретната поръчка, за която се говори министър Ивайло Московски разпореди проверка, която е с кратък срок. Ако тя установи каквито и да било нарушения, свързани с нея, процедурата ще бъде мигновено прекратена и длъжностните лица, които са си го позволили, ще бъдат строго наказани. Това е свада между три търговски дружества, които са частни. Те имат пълната възможност да участват във всички процедури в БДЖ“, каза още той.
„Въпросът е кой е по-конкурентоспособен и кой ще даде най-добра цена и качество. Има си процедура и в нейните рамки могат да се решат всички спорове. Държим да има състезателна процедура и да участват повече компании“, коментира Занчев.
Според него основната причина за тези атаки e това, че ръководството на БДЖ е успяло да спаси дружеството от фалит. Предстои да бъдат погасени дълговете, натрупани преди 2009 г., подготвя се процедура за нов подвижен състав, текат процедури за ремонт, допълни още Занчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Пешаров, „БДЖ-Пътнически превози“: Около 3 млн. лв. ни дължи „БДЖ-Кончар“ – иска директни поръчки, а няма платена една стотинка

Пламен Пешаров, „БДЖ-Пътнически превози“: Около 3 млн. лв. ни дължи „БДЖ-Кончар“ – иска директни поръчки, а няма платена една стотинка

20 Март 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Около 3 млн. лв. ни дължи „БДЖ-Кончар“ – иска директни поръчки, а няма платена една стотинка. Това каза на пресконференция управителят на „БДЖ-Пътнически превози“ Пламен Пешаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес до 16.45 часа е законовият срок, съгласно който трябва да се подадат оферти по тази открита обществена поръчка в Европа. „Експрес сервиз“ миналата година са спечелили поръчка за голям подемен ремонт на два локомотива на обща стойност 66 800 лв., средна 33 400 лв. на локомотив, в които влизат и 10% ремонти по необходимост. Нещата не се получиха по отношение на ремонта, изискваха много повече пари извън тази поръчка и в края на краищата, когато им обявихме, че трябва да се вземе решение, защото приключва срокът, те ми отговориха с писмо, в което пишат, че „Експрес сервиз“ ООД отказва извършването на ремонт на локомотива“, коментира Пешаров. По думите му целият актив на „БДЖ-Кончар“ е на „Пътнически превози“. „За периода от 24 май 2012 до 30 юни 2015 г. са направени споразумения и сме направили допълнения от януари 2015 до 2017 г. за консумативи и вода в размер на 2,112 млн. лв., за които сме пуснали искова молба до съда. „БДЖ-Кончар“ иска да му се възлагат директни поръчки. Досега не е платил никога вода, ток, наем. Има споразумение за плащане на тези неща и въпреки това няма платена една стотинка. Около 3 млн. лв. е към днешна дата задължението на „БДЖ-Кончар“ към „Пътнически превози“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Велик Занчев: Не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин

Зам.-министър Велик Занчев: Не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин

20 Март 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин. Това каза на пресконференция зам.-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не може през медиите да се печелят обществени поръчки или процедури в БДЖ. На БДЖ му трябва компания, която да му даде най-добри условия като качество и бързина на изпълнение на услугата. Могат да участват компании от целия ЕС. Въпросът е кой е по-конкурентоспособен и кой ще даде най-добра цена и качество. Не можем да играем мач извън терена, на който е публиката. Има си процедура и в нейните рамки могат да се решат всички спорове. Държим да има състезателна процедура и да участват повече компании“, коментира Занчев. Според него основната причина за тези атаки са това, че ръководството на БДЖ е успяло да спаси дружеството от фалит, на път е да погаси дълговете, натрупани преди 2009 г., предстои подготовка на процедура за нов подвижен състав, стартира процедури за ремонт. „За да тръгват влаковете навреме, трябва да има изрядни локомотиви и вагони. „Експрес сървиз“ също се оказа, че е спечелило някаква процедура в БДЖ. Не трябва частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен натиск да се опитват да излязат напред по един или друг начин. Може би тези дружества целят БДЖ да тръгне в друга посока. Цялата тази заслуга е на министър Московски и силата, която управлява в момента държавата. Това трябва да го подчертаем сериозно“, каза още Велик Занчев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Велик Занчев: Сегашното ръководство на БДЖ спаси холдинга от фалит, обществените поръчки в него са напълно прозрачни

Зам.-министър Велик Занчев: Сегашното ръководство на БДЖ спаси холдинга от фалит, обществените поръчки в него са напълно прозрачни

20 Март 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Сегашното ръководство на БДЖ спаси холдинга от фалит, обществените поръчки в него са напълно прозрачни. Това каза на пресконференция зам.-министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От месец и половина - два в публичното пространство вървят обвинения срещу БДЖ по най-различни поводи. Това ръководство спаси холдинг БДЖ от фалит. Сега изплаща и дълговете на БДЖ, формирани във времето преди то да бъде назначено за такова. Тези обвинения във времето бяха много и бяха прокарвани през различни канали. Днес разбрахме в 11.00 часа кой седи зад тези т.нар. обвинения, защото за мен това не е вярно", коментира Занчев и допълни, че това са изпълнителните директори на "Експрес Сервиз" ООД и "БДЖ-Кончар" АД. "Искам да си дадем ясна сметка, че БДЖ е националният жп превозвач, той е институция. Не може да се плюе, без да има доказателства“, поясни Занчев. По думите му тяхното разбиране е, че поръчките в БДЖ са напълно прозрачни. „За конкретната поръчка, за която се говори Ивайло Московски разпореди проверка, която е с кратък срок. Ако тя установи каквито и да било нарушения, свързани с нея, тя ще бъде мигновено прекратена и длъжностните лица, които са си го позволили, ще бъдат строго наказани. Това е свада между три търговски дружества, които са частни. Те имат пълната възможност да участват на всички процедури в БДЖ“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.