НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: На българите не ни пречи да бъдем щастливи, въпреки че не сме удовлетворени от живота

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: На българите не ни пречи да бъдем щастливи, въпреки че не сме удовлетворени от живота

20 Март 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. На българите не ни пречи да бъдем щастливи, въпреки че не сме удовлетворени от живота. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден на щастието, който отбелязваме на 20 март. Тя отбеляза, че в народопсихологията на българина е да оценява щастието с думите „горе-долу“ и „бива“. „Ако ни накарат да се оценяваме от 1 до 10, не сме много склонни да се оценяваме добре, особено като се има предвид качеството на живот. Една количествена оценка е свързана с начина, по който оценяваме това, което имаме. Така че няма как да бъде по-високо в скалата. От друга страна питаме хората дали са щастливи или какво ги кара да се чувстват щастливи и те отговарят съвсем искрено като посочват не материални неща, а здраве, любов, щастие, пътуване.
Психологът посочи, че и двата пола се смятат за щастливи в противовес на това, че са много неудовлетворени от живота си. „Това е статистика, която се наблюдава в България, но феноменът, който наблюдаваме е, че въпреки че не сме удовлетворени, не ни пречи да бъдем щастливи. Това е нещо много важно“, каза доц. Бакрачева.
Деница КИТАНОВА


Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: Хуморът е най-древната стратегия за справяне със стрес

Доц. Маргарита Бакрачева, психолог: Хуморът е най-древната стратегия за справяне със стрес

20 Март 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Хуморът е най-древната стратегия за справяне със стрес. Това каза психологът доц. Маргарита Бакрачева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден на щастието, който отбелязваме на 20 март. По думите ѝ трябва да се усмихваме повече.
По отношение на пролетната умора, доц. Бакрачева препоръча да отделим малко време на себе си, тъй като това е период на адаптация. „Не трябва да се притесняваме и да не се стресираме. Да оставим ден-два, ако не се чувстваме достатъчно във форма, да поседим повече навън, на слънце, да се видим с приятели“, посъветва психоложката.
„Усмихвайте се, формулата на щастието е за всяка негативна емоция ,която преживяваме да имаме няколко положителни“, посъветва психологът.
Деница КИТАНОВА


Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.