НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"Бизнес Вести" (Македония): "Македония" породи смъртни заплахи в гръцкия парламент"

"Бизнес Вести" (Македония): "Македония" породи смъртни заплахи в гръцкия парламент"

23 Март 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Всичките 300 депутати в гръцкия парламент получиха смъртни заплахи. Председателят на парламента на страната Никос Вуцис заяви, че "депутатите са изправени пред убийство, ако гласуват "за" в случай, че при новото име на бившата югославска република присъства думата "Македония", предава македонската медия "Бизнес Вести".
Според него изпращачите са представители на крайнодясната партия "Златна зора". Вуцис осъди поведението на трима депутати от партията: Никос Михайлолакис, Илиас Касазирис и Панайотис Илиопулос, които вчера по време на заседанието на комисията за сигурността са нападнали колегите си мюсюлмани.
"Всички членове на парламента са равни, независимо дали са християни, мюсюлмани или атеисти", категорично заяви той. Изявлението на Вуцис дойде малко след като министърът на външните работи в Атина Никос Кодзиас, изпрати до колегата си в Скопие Никола Димитров, пет предложения за ново име на Република Македония.
Според данните на гръцките медии предпочитаният в Атина вариант е "Горна Македония".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Според митрополита на Сервийската и Кожанска епархия в Гърция „политиците ще станат национални предатели, ако се подпишат над договора за името на Македония“

Protothema: Според митрополита на Сервийската и Кожанска епархия в Гърция „политиците ще станат национални предатели, ако се подпишат над договора за името на Македония“

21 Март 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Солун. Митрополитът на Сервийската и Кожанска епархия на Гърция Павлос призова да се проведе публичен дебат относно спора за името между Гърция и Македония, пише Protothema.
„Скопие не може просто да се появи и да каже, че е Македония. Имаме отговорност. Политическите сили в Гърция имат отговорност. Ако подпишат [договора] днес, те няма да бъдат нищо повече от национални предатели“, заяви митрополит Павлос по време на публично събитие, организирано от Панелинистичната федерация на културните клубове в гръцката провинция Македония.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Какво е едно име? За Македония е ключ към мир и стабилност

The New York Times: Какво е едно име? За Македония е ключ към мир и стабилност

20 Март 2018 | 23:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Емил Сламков казва, че е искал да стане археолог от времето, когато е бил ученик в гимназията и направил първото си откритие - гробове, датиращи от желязната епоха и монети на 3000 години." За мен това е възможност да разбера какво се крие в земята", казва той. "И тогава да се опитам да намеря начин да го върнем към живот и да дадем смисъл на това, което е било преди нас“. На Балканите, обаче, даването на смисъл на миналото може да бъде бурна работа.През последните години 52-годишният Сламков е увеличил своите умения в търсенето, тъй като правителството е изляло пари за търсене на древни обекти с една цел: намиране на връзки с древна Македония, за да добави легитимност към претенцията си към името.Това не е академичен въпрос. Повече от две десетилетия тази страна от само два милиона души се бори с южната си съседка Гърция над правото да получи името Македония.
Сега въпросът отново излиза на преден план, тъй като правителството на Македония сериозно подновява натиска да се присъедини към НАТО и Европейския съюз, надявайки се да облекчи бедността и изолацията на балканската страна. Гърция блокира Македония да се присъедини към която и да е институция, като твърди, че името напомня за северната част на Гърция, известна като Македония.
Решението днес вероятно е по-близо, отколкото в продължение на десетилетия, а гръцкият външен министър трябва да посети македонската столица Скопие по-късно тази седмица, за да продължи преговорите. Миналата седмица помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия заяви пред журналисти в Скопие, че условията за постигане на компромис са "по-добри, отколкото някога са били". Все пак това е деликатен момент. Самото споменаване на евентуален компромис предизвика протести от хиляди хора в Гърция през последните месеци. Ако не се справят с задачата правилно, проблемът има потенциал да разкъса крехките управляващи коалиции и в двете държави. Тези, които искат решение, се опасяват, че външни актьори, които не искат да видят разширяването на НАТО, а именно Русия, се противопоставят на компромиса. Русия наскоро предупреди Македония, че влизането й в НАТО "може да има отрицателни последици за регионалната сигурност и двустранните отношения". Дори и без външен натиск, въпросът с името отдавна е използван, за да събуди гнева и възмущението както в Гърция, така и в Македония, тъй като засяга въпроси на идентичността, историята и културата.
За Европейския съюз, който беше основан отчасти за преодоляване на племенната политика на идентичност и необуздания национализъм, решението може да донесе малко добри новини, тъй като Съюза е изправен пред редица други трудни предизвикателства в региона. Но неуспехът може да го остави с още един гноящ източник на напрежение на Балканите. За да успокоят Гърция, македонците са променили своята Конституция, променили са и знамето си - да се откажат от Звездата на Вергина, която Гърция разпознава като своя собственост, и са променили името до сегашното наименование признато от ООН: Бивша югославска република Македония. Дори Сламков, горд с наследството си, желае да намери още един компромис. Но донякъде.
Той не се интересува от името, което измислят политиците, да се използва извън страната - стига да включва думата "Македония". Застанал сред руините на едно от най-важните места за разкопки в страната, на няколко километра от гръцката граница, където екипът му намерил находка от монети с визията на Александър Велики, той казва, че както артефактите в земята, някои неща са точно това, което са.
- Никой - каза той - не може да ви каже как да се наречете в собствения си дом.
Корените на спора за името са толкова заплетени като фино тъканите сребърни бижута, с които този район е известен.
За някои те се простират до четвърти век преди Новата ера, когато Филип II и синът му Александър Велики завладяват голяма част от познатия свят, създавайки царство, което се простира от Средиземно море до Индия.
И двете правителства претендират за тази история. За гърците е очевидно: Филип и Александър са родени и израснали в сегашната Гърция. За македонците е също толкова очевидно: древното македонско царство обхваща голяма част от страната. Това е името, с което винаги са наричали себе си.
Милан Бошкоски, професор в Института за национална история в Скопие, казва, че за да разберем спора, най-добре е да започнем от периода, когато османците управляваха тази територия - за около 500 години до началото на 20-ти век. Докато изучава книга за историята на името Македония, той каза, че е намерил документ от 1902 г., който забранява използването на думата македонец. По онова време османските владетели се борят с националисти и се притесняват, че името ще даде на бунтовниците чувство за идентичност.
"Това е история, която се повтаря", каза той. - Но ако атомната бомба унищожи това място, пак ще ни наричат македонци.

Първата балканска война приключва през 1913 г. като Македония е разделена от три от воюващите страни - Гърция, Сърбия и България. Сръбският анклав по-късно се поглъща в бивша Югославия. Но дори и тогава професорът каза, че в отстъпка за гърците учебници изключват почти всички дискусии за древното македонско царство. Проблемът е нараснал по време на гръцката гражданска война, когато славяноговорящите македонци се присъединяват към гръцките комунисти. През 1948 г., след като биват победени, много от тях са експулсирани от северна Гърция. Някои гърци изразяват загриженост, че ако на тази страна бъде позволена да се нарече Македония, семействата на експулсираните ще потърсят реституция.
След като Македония става независима република през 1991 г., след разпадането на Югославия гърците веднага се противопоставят на международното признание на новата държава. През 1993 г. бе постигнат компромис, когато страната се съгласи временно да се нарече Бивша югославска република Македония. Тя промени и Конституцията, за да изясни, че няма териториални амбиции. Все пак гърците не са доволни от промените. Политиците в Гърция все още наричат страната почти изключително чрез своя акроним, БЮРМ или само със името на столицата Скопие. През последните месеци с ново лявоцентристко правителство в Македония отношенията между двете страни се подобриха. За първи път от десетилетие има предпазлив оптимизъм. "Смятам, че ще успеем да завършим преговорите успешно на срещата на високо равнище на НАТО през юли", заяви в неотдавнашно интервю с австрийска радиостанция Македонският премиер Зоран Заев. Но подновената дискусия за евентуална сделка подхранва протестите сред гърците, които имат собствен разказ за историята на името.
Западните дипломати твърдят също така, че опозицията е подтикната от агресивната дезинформационна кампания на Русия, която не иска да види разширяването на НАТО, и смятат, че Кремъл работи за подкопаване на сделката. Например гръцкият премиер Алексис Ципрас наскоро отбеляза в интервю, че в древни времена не е имало страна, известна като Македония. Думите му бързо се изкривиха по интернет - като се започне с уебсайт с връзки Русия, според западен дипломат - така изглежда, че той е заявил, че никога да не е имало страна, наречена Македония - неточен и далеч по-предизвикателен коментар. "Много е трудно да разсъждаваме по този въпрос", заяви в интервю в офиса си в Скопие министърът на външните работи на Македония Никола Димитров. "Това е нещо, за което трябва да се боря всеки ден, дори и за себе си." Но това е по-голямо от политиката в момента, каза той. "Македония е заключена в чакалнята", добавя той, като се позовава на желанието си да бъде част от НАТО и Европейския съюз. "Мисля, че е справедливо да се каже, че сме загубили поколение поради този проблем".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Македония: Има разлика между македонското и гръцкото проектоспоразумение

Външният министър на Македония: Има разлика между македонското и гръцкото проектоспоразумение

20 Март 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви на пресконференция във вторник, че между проектоспорзуменията на Гърция и Македония по спора за името има разлики, предава скопското електронно издание „Фокус“.
„Гръцкото проектоспоразумение в момента е предмет на анализ. Не съм убеден, че ще бъде коректно да коментирам съдържанието му, винаги, когато говорим пред медиите работата се усложнява. Може би е честно да кажем, че има разлики и се надяваме, че ако мислим в една посока, ще успеем да преодолеем различията“, заяви Димитров, като добави, че македонското проектопредложение е изпратено в Атина и че целта е да се постигне приемливо решение и за двете страни.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: В Ню Йорк се проведе митинг „Македония значи Гърция“

Protothema: В Ню Йорк се проведе митинг „Македония значи Гърция“

20 Март 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Гръцката диаспора в САЩ е организирала и провела митинг в Ню Йорк срещу употребата на термина „Македония“ в бъдещото име на бившата югорепублика, предава електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Мероприятието е организирано съвместно от Американо-гръцката образователна прогресивна асоциация, Федерацията на гръцките общества в Ню Йорк, Пан-македонската асоциация на САЩ, Гръко-американския съвет и няколко други местни гръцки организации в щата Ню Йорк.
Митингът е приветстван и подкрепен от Архиепископа на архидиоцеза на Америка Деметриос, който се е присъединил към него, заедно с други изтъкнати членове на гръцката диаспора в САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонската академия на науките: Приемането на едно име за цялостна употреба изисква промяна на Конституцията - то е неприемливо и неприложимо

Македонската академия на науките: Приемането на едно име за цялостна употреба изисква промяна на Конституцията - то е неприемливо и неприложимо

20 Март 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) Таки Фити смята, че приемането на едно име за цялостна употреба в рамките на спора между Атина и Скопие е невъзможно и неприложимо, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
"Предложенията за името Република Македония или евентуално име с географско определение да се произнася като в македонския език и да се пише само с латинските букви, т.е. името на езика македонски да се пише с латински букви и да се пише, както в нашата страна, са абсурдни и неиздържани ", заяви Таки Фити.
Според председателя на МАНУ, приемането едно име за цялостна употреба, означава едно име за международна и вътрешна употреба и изисква промяна на Конституцията, промяна на имената на институциите и преразглеждане на всички международни договори, в които се използва конституционното име на страната. Съответно, добавя той, това решение е невъзможно и неприложимо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: И Македония изпрати проектоспоразумение в Атина

Зоран Заев: И Македония изпрати проектоспоразумение в Атина

20 Март 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев потвърди днес, че гръцкото проектопредложение по спора за името между Атина и Скопие е пристигнало и заяви, че македонското правителство е изпратило свое предложение в Атина, предава скопският телевизионен канал „МРТ“.
Проектопредложението на Скопие, според думите на Заев, трябва да бъде инструмент, който да помогне, а не да навреди на подготовката на преговорите, които ще продължат на 30 март във Виена.
„Не искам да навлизам в детайли. Министър Никола Димитров по-късно ще даде отговор на всички въпроси. Предложението пристигна, както и нашето е изпратено като версия“, заяви Заев пред журналистите.
Що се отнася до посещението на гръцкия външен министър Никос Коцияс, той заяви, че става въпрос за обратна визита.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Гръцкото предложение по спора с Македония съдържа пет основни точки, предпочитаното име е „Горна Македония“

Protothema: Гръцкото предложение по спора с Македония съдържа пет основни точки, предпочитаното име е „Горна Македония“

20 Март 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс е разкрил съдържанието на предложението, което е отправил в Скопие за разрешаване на спора за името. Това се е случило в кулоарите на срещата на външните министри на страните-членки на ЕС в Брюксел. Той е заявил, че проектопредложението е в ръцете на македонското правителство, като е добавил, че предпочитаното от Атина име на бившата югорепублика е „Горна Македония“, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
„Съставихме текст, който представлява цялостната ни позиция за разрешаване на всички проблеми, които имаме с БЮРМ (Бивша югославска република Македония), както и дневен ред за бъдещото ни сътрудничество, което ще бъде от полза и за двете страни. Изпратих предложението в Скопие преди няколко дни“, е заявил Коцияс.
В документа се съдържат пет приемливи варианта за новото име на бившата югорепублика, като Атина има предпочитания към „Горна Македония“, като са включени и „червени линии“.
Гръцкото издание припомня, че ръководителят на гръцката дипломация трябва да се срещне с македонския си колега Никола Димитров в Скопие в четвъртък и се очаква резултатите от преговорите да бъдат решаващи за бъдещото развитие на разговорите между двете страни и за това дали е възможно да бъде намерено решение на спора за името. Освен с Димитров, Коцияс ще се срещне и с лидерите на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Скопие очаква посещението на Никос Кодзиас

„A1oN“ (Македония): Скопие очаква посещението на Никос Кодзиас

20 Март 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопие очаква посещението на гръцкия външен министър Никос Кодзиас, който, както съобщават медиите от страната му, „ ще представи споразумение за решаване на спора между Гърция и Македония“, предава македонската медия „A1oN“.
Документът ще съдържа около 55 члена, с всички отворени въпроси и от 20 страници. Предложението е подготвено от гръцкото МВнР, подробно разгледано от премиера Алексис Ципрас и Никос Кодзиас и съдържа точките, обявени от външния министър
Посещението на Кодзиас вероятно ще бъде на 22 март, но то не е потвърдено нито от македонското, нито от гръцкото външни министерства.
Гръцкият алтернативен министър на отбраната Фотис Кувелис по рано заяви в интервю, че решението на въпроса „е в полза на Гърция, що се отнася до иредентизма, сигурността на границите и сложното име за обща употреба (erga omnes).“ Според него решението трябва да бъде с международно споразумение, но придружено от конституционни промени.
Премиерът на Македония Зоран Заев съобщи вчера за посещението на Кодзиас . „Смятам, че е възможно да се намери решение и съм оптимист, ако се грижим за достойнството и идентичността“, заяви Заев. Той посочи, че хората, които преговарят, са само индивиди и в крайна сметка институциите на Македония и Гърция са тези, които решават.
С позиция за преговорите вчера излезе и посланикът на ЕС в Скопие Самуел Жбогар, който заяви, че преговорите, които се водят с южната съседка и спора за името на Република Македония вървят в добра посока, а ЕС няма да се ангажират пряко върху този процес.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас заяви, че гръцките предложения за спора с името са изпратени до Скопие

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас заяви, че гръцките предложения за спора с името са изпратени до Скопие

20 Март 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас заяви, че до Скопие е изпратен текст, който съдържа предложенията на страната му относно бъдещото сътрудничество между Гърция и Македония, пише македонската медия „Алсат-М“.
На въпрос от местни медии дали при посещението си тази седмица в Скопие той ще представи гръцкия проект на споразумението, Кодзиас заяви, че предложенията на Атина са вече изпратени.
„Изработихме текст с нашите предложения, както по отношение на откритите проблеми, които имаме с БЮРМ, така и за бъдещия дневен ред на сътрудничеството, което ще донесе полза и на двете страни. Изпратих този текст преди няколко дни в Скопие“, заяви гръцкият външен министър. Очаква се Никос Кодзиас да пристигне в Скопие в четвъртък.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN (Македония): Според гръцкия министър на отбраната „Македония е една и е гръцка“

A1oN (Македония): Според гръцкия министър на отбраната „Македония е една и е гръцка“

20 Март 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на партия „Независими гърци“ – младши коалиционен партньор в гръцкото правителство и министър на отбраната на страната Пасон Каменос заяви, че не приема „нито Северна, нито Южна, нито Източна, нито Западна Македония, защото Македония е една и гръцка“, предава македонската медия A1oN .
„Позицията на „Независими гърци“ е ясна по отношение на името на Македония. Не приемаме решение, което да съдържа името Македония. Нито Северна, нито Южна, нито Източна или Западна Македония. Македония е една и гръцка. Добре ще е в Скопие да се проведат конституционни промени. Гърция направи няколко стъпки. Разбира се, искаме решение, без да даваме термина "Македония". Промяната на Конституцията е предпоставка за всяко друго решение“, смята Каменос. Партийният лидер смята, че в гръцкото правителство „има теми, които публично са изяснени, че не може да променяте позициите нито на едната, нито на другата страна“.
Панос Каменос ще се срещне на 20 март с Алексис Ципрас. Срещата на двамата коалиционни партньори бе обявена от говорителя на гръцкото правителство Димитрис Санакополус, а основна тема ще бъде случаят с двамата гръцки войници арестувани край река Марица на турска територия. С оглед на това, че тази среща е само на няколко дни преди посещението на външният министър Никос Кодзиас в Скопие, остава загадка дали на срещата двамата коалиционни партньори ще споменат и въпросът за името.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Външният министър на Гърция получи нови заплахи за животи си

Protothema: Външният министър на Гърция получи нови заплахи за животи си

19 Март 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Атина.За втори път в разстояние на два месеца, министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс получи писмо с куршум – явна заплаха за живота му, пише електронното издание на гръцкото вестник Protothema, като се позовава на информация от местен ежедневник.
Вестник „Та Неа“ съобщи, че в писмото Коцияс е обвинен, че продава гръцката история, съгласявайки се на компромисно име, в което се съдържа термина „Македония“, в рамките на спора със Скопие.
Писмото е пристигнало в министерството в началото на миналата седмица,а патронът е подобен на тези, които се използват от оръжията на противовъздушната отбрана, като „Та Неа“ уточнява, че в момента случаят се разследва от полицията и военни експерти.
Protothema припомня, че в началото на февруари Коцияс получи първото писмо със заплахи за живота му, в което пишеше: „Има три куршума за теб“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Ekathimerini: Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

17 Март 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Никозия. Американският помощник държавен секретар по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър, в рамките на свое посещение в Никозия в петък, съобщава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Мичъл потвърди, че Кипър има право да разработва ресурсите в своята икономическа морска зона, като подчерта, че Вашингтон подкрепя Никозия в случая. Коментарът му е направен след среща с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис. Никозия бе последната дестинация от балканската обиколна на Мичъл, която включваше Атина, Белград, Скопие и Прищина.
Изказването на американския дипломат става на фона на обтегнатите отношения между Кипър и Турция, след като от Анкара блокираха проучване за добив на газ край острова, като заявиха, че страната няма да позволи на кипърските гърци да разработват „едностранно“ природните ресурси край острова.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

NewEurope: САЩ засилват ангажираността си по южния фланк на НАТО

17 Март 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Уес Мичъл продължава обиколката си в Югоизточна Европа, посещавайки Белград на 14 март, Атина на 15 и Никозия на 16, след като по-рано спря в Прищина и Скопие. Ако е имало тематичен фокус в тази обиколка, то той е ясно поставен върху постигането на прогрес при справянето с замразените конфликти (статутът на Косово, спорът за името между Македония и Гърция), както и относно общите двустранни контакти с новата администрация на САЩ. По-голямата част от пътуването му премина под сянката на уволняването на Рекс Тилърсън от поста държавен секретар на САЩ, предава NewEurope.
В Белград Мичъл се срещна със сръбския президента Александър Вучич, с министър-председателя Ана Брнабич и с външния министър Ивица Дачич. Преди пристигането си Държавният департамент описа целите на Мичъл в Сърбия като „потвърждение на силните отношения между Сърбия и САЩ, както и да се призова сръбското правителство да продължи с нормализирането на отношенията с Косово, да се направят реформите, необходими за придобиването на целта – членство в Европейския съюз и активно да се подкрепя стабилността
По време на срещата не е постигнато споразумение относно трансформирането на Косовските сили за сигурност в редовна армия. Сърбия твърдо поддържа позицията си, че няма правни документи по отношение на статута на Косово, които да позволяват това. Вучич заяви, че Сърбия и САЩ не са съгласни относно „силите за сигурност на Косово“, но се съгласи за „мира и диалога в Брюксел под егидата на ЕС“.
Белград също така остава скептичен относно волята на Прищина да позволи на т.нар. „Асоциация на автономните сръбски общини“ да премине от теория на практика. Перспективите на САЩ са различни, след като Мичъл обяви, че Косово, фактически има правото да формира собствени професионални сили, които да се занимават със сигурността. „Косово има правото да формира професионални сили, които да се справят със сигурността и които да включват косовските сърби“, заяви той. Той предупреди, че Косово трябва да промени конституцията си, за да създаде тези сили.
Що се отнася до спирката в Атина, Държавният департамент отбеляза, че Мичъл ще „се срещне с високопоставени гръцки политици, за да обсъди задълбочаването на американско-гръцките стратегически връзки и да засили двустранното сътрудничество, включително и в сферите на отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите“.
В действителност, смесицата от наличните въпроси направи посещението в Атина по-близо до икономическа мисия. Обсъжданията в Атина с високопоставените посетители от държавния департамент се фокусираха върху регионалните въпроси на деня.
Мичъл се срещна с външния министър Никос Кодзиас и на отбраната Панос Каменос и изненадващо, но гръцката преса не обърна голямо внимание на срещата, избирайки да се фокусира върху спирката в Кипър. Интересно съвпадение бе, че водачът на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис, който изглежда като фаворит на следващите парламентарни избори, посети Вашингтон, по време на посещението на Мичъл в региона. Мицотакис се срещна със заместник-държавният секретар Джон Съливан и с други ключови членове на Конгреса.
Официалната програма за посещение в Кипър беше разгледана от Държавния департамент по следния начин: "В Никозия на 16 март Мичъл ще се срещне с висши представители на Република Кипър, за да обсъдят двустранните и регионални въпроси, включително развитието на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Той ще се срещне и с лидерите на кипърските гърци и кипърските турци, както и с представители на ООН. "
Не е изненадващо, че докато бе в Никозия, Мичъл потвърди вече силната подкрепа на САЩ за правото на Република Кипър да използва енергийните си ресурси въпреки продължаващите заплахи от съседна Турция, докато изследователските дейности продължават ( в тези дейности ще включва енергийния гигант на САЩ Exxon Mobil) в изключителната икономическа зона на Кипър. В Никозия Мичъл се срещна с президента Никос Анастасиадес, с външния министър Никос Христодулидес, с министъра на енергетиката Георгиос Лакокрипис и с кипърския турски лидер Мустафа Акънджъ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Облаците се събират над преговорите между Атина и Скопие

Ekathimerini: Облаците се събират над преговорите между Атина и Скопие

17 Март 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Само няколко дни преди гръцкият външен министър да се отправи към Скопие над преговорите за разрешаването на спора за името на Македония пада сянка, след като се оказва, че неговият колега Никола Димитров описва гръцката позиция по време на своите контакти с политици от Европейския съюз като „граничещи с абсурда“, пише Ekathimerini.
Според дипломатически източници, думите на Димитров не са приети добре в Атина, като методът на действие на властите в Скопие е поставен под въпрос.
Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че ще разреши спора за името с Атина, за да положи пътя към присъединяването на страната си към НАТО и ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.