НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Аргиров, певец и музикант: „Дойди майко, изпрати ме“ е най-емблематичната, силна и емоционална песен, изпята от Илия Аргиров

Димитър Аргиров, певец и музикант: „Дойди майко, изпрати ме“ е най-емблематичната, силна и емоционална песен, изпята от Илия Аргиров

19 Март 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Дойди майко, изпрати ме“ е най-емблематичната, силна и емоционална песен, изпята от Илия Аргиров. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Аргиров, музикант и певец, син на емблемата на македонската песен Илия Аргиров, по повод 87-та годишнина от рождението на баща си. Той обясни, че е правил опити да открие корените ѝ, да разбере от къде идва, кой я е запял за първи път.
„Другата песен, която е много характерна за него е „Горо ле горо зелена“. За тези две песни успях да установя, че те започват да се пеят за първи път от баща ми. Преди него не съм намерил друг, който да е записвал тези песни. „Де гиди, луди млади години“ пък е песен, която баща ми пееше, както и Костадин Гугов. „Хубавото Стойне“, „Три години либе“ също са от емблематичните му песни, заедно с много други“, каза още Димитър Аргиров. Той добави, че в наследство от баща си е получил любовта към народната музика и затова днес се занимава именно с нейното издирване, записване и популяризиране.
„Активно работя върху македонският фолклор като правя свои аранжименти на негови песни, а и не само. Дори последният ми албум „Пиринска цветя“ е изцяло съставен от песни по мой аранжимент, като влагам едно свое виждане за нещата, имам си свой концепция. В общи линии се старая да накарам тези песни да зазвучат по мой си начин, пречупени през моята призма. Самото звучене е меко, лирично. Старя се те да се реят и да не се прекалява с технологиите и със съвременните инструменти, които много често оркестрите включват в своите изпълнения. Освен това извършвам издирвателска дейност, свързана с македонският фолклор като се опитвам да стигна до неговите корени“, добави Димитър Аргиров. Той допълни, че се интересува от стари песни и такива, които са много малко познати. „Винаги, във всичките албуми, които съм издал до момента има по някоя такава песен, която като я пусна на някой човек, който познава добре българският фолклор казва: „Аз тази песен я чувам за първи път“. Това от своя страна ме кара да се чувствам доволен“, коментира Димитър Аргиров.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Аргиров, певец и музикант: Любовта на Илия Аргиров към народната музика го караше цял живот да се занимава с фолклор и никога да не спира да пее

Димитър Аргиров, певец и музикант: Любовта на Илия Аргиров към народната музика го караше цял живот да се занимава с фолклор и никога да не спира да пее

19 Март 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Любовта на Илия Аргиров към народната музика го караше цял живот да се занимава с фолклор и никога да не спира да пее. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Аргиров, музикант и певец, син на емблемата на македонската песен Илия Аргиров, по повод 87-годишнина от рождението на баща му. Той обясни, че често е бил на концерти заедно със своя родител. „Това, което забелязвах бе, че той беше прекалено отговорен към професията си. Приемаше всичко много сериозно, абсолютно винаги беше изряден, дори и като облекло – винаги обръснат, изгладен. При него винаги всичко трябваше да е на много високо ниво и по този начин аз виждах колко много обича професията си и колко много обича българският фолклор. Според мен точно тази много силна любов го караше да пее през целия си живот“, каза още Димитър Аргиров. Той добави, че към днешна дата вече добре разбира отдадеността на баща си, защото това, което прави е да се занимавам с музика – пее, продуцира, издава. „Именно в наследство от баща си, получих любовта към народната песен и затова сега се занимавам с това. Мисля, че той, както и аз сега, е виждал какъв голям смисъл има в правенето на българска музика, защото това са неща, които са свързани с нашите традиции. Много е важно всичко това да остане за поколенията“, подчерта Димитър Аргиров.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Навършват се 87 години от рождението на народния певец и емблема на македонската песен Илия Аргиров

Навършват се 87 години от рождението на народния певец и емблема на македонската песен Илия Аргиров

19 Март 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Навършват се 87 години от рождението на народния певец и емблема на македонската песен Илия Аргиров. За Радио „Фокус“ – Пирин неговият син, който също е певец и музикант - Димитър Аргиров, каза, че всъщност баща му е роден през 1930 година, а не както е прието официално – през 1931 година.
„Баща ми е роден в днешния град Сандански, тогава още се е наричал Свети Врач. Интересен факт, свързан с Илия Аргиров е, че той е роден през 1930 година, но по документи е записано, че е роден през 1931 година. Това всъщност е факт, който много малко хора знаят. Всъщност се е случило така, че при едно преброяване или при смяна на документи, не е ясно кое от двете е, са му объркали годината на раждане в паспорта“, каза още Аргиров. Майката на Илия Аргиров е носила името Мария, като за нея се знае, че е била известна народна певица от района. Тя е пеела на много събирания и събори в Сандански, близките села, но и в други части от областта. Именно от нея той научва и първите песни, които започва да пее.
„Предполагам, че точно тя го е научила да пее, защото приживе той винаги казваше, че майка му е онази, която му е дала основата за пеенето. Разказвал ми е, че те са живеели доста бедно и дори като дете е ходил да бере тютюн, работили са по полето, а всички тези дейности винаги са били съпътствани с пеене. Така Илия Аргиров започва да пее, а след това продължава да го прави в училище“, допълни Аргиров. Истинският творчески път на Илия Аргиров, според сина му, започва когато отива в казармата. Тогава е бил приет в ансамбъла на трудовите войски. На този ансамбъл дори е бил солист за известно време. По време на самата му военна служба е участвал в много концерти и изяви. Постепенно започва да се запознава с най-различни хора, създава си връзки и след излизането си от казармата започва да пее по различни мероприятия със самодейни групи. „От него дори знам, че известно време е пял с един тамбурашки оркестър в София, като това е било още в самото начало. Също така за кратко време е бил солист в ансамбъл „Гоце Делчев“. Като период не мога да кажа с точно кога е било това, но горе-долу става дума за 1955 – 1956 година. По-късно започва да обикаля страната със сборни групи, които са били организирани от концертната дирекция в София. При тези обиколки той допълнително се запознава с много хора. Работил е с музиканти като Ибро Лолов, с различни оперни певци, с Мита Стойчева и с още много, много други певци. С времето хората започват все повече и повече да го познават, да го обичат и ценят като изпълнител“, добави Димитър Аргиров.
В един по-късен период Илия Аргиров постъпва в ансамбъл „Пирин“ и остава там до пенсионирането си. „В ансамбъла той среща и моята майка, която постъпва там като танцьорка. Любовта им пламва бързо и през 1963 година се ражда брат ми, а 1967 година – аз. През целият си творчески път, той прави много записи. Само в Радио – София има около 200 записа. Официално има 8 плочи, които са издадени от Балкантон. Последният му албум, който излезе е от 2014 година. Той бе издаден посмъртно. Приживе последно издаде албум през 2009 година, носещ името „Моите песни“. На него аз бях продуцент“, отбеляза Димитър Аргиров. През целият си творчески живот Илия Аргиров обикаля няколко пъти България. Пял е в абсолютно всички населени места. Няколко пъти е обикалял и света с ансамбъл „Пирин“, ходил е до Америка и Австралия.
„Лично той ми е споделял спомени от тези турнета. Според него те са били много вълнуващи, защото са срещали българи, които живеят там и много са се вълнували от концертите, а залите винаги са били препълнени. Казвал ми е, че докато е пеел песента „Дойди майко, изпрати ме“ винаги е имало хора, които са плачели, защото тя е много вълнуваща емигрантска песен, която много дълбоко засяга българите в чужбина. Аз лично съм повече от 20 години съм живял в емиграция и знам за какво става въпрос“, посочи Димитър Аргиров.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.