НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Враца: След ураганния вятър, преминал през града и нанесъл сериозни щети, е установен компрометиран участък от фасадата на блок ж. к. "Сениче"

Враца: След ураганния вятър, преминал през града и нанесъл сериозни щети, е установен компрометиран участък от фасадата на блок ж. к. "Сениче"

24 Март 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Враца. След ураганния вятър, преминал през Враца и нанесъл сериозни щети, е установен компрометиран участък от фасадата на блок №54 в ж. к. "Сениче". Експертите от Община Враца веднага са уведомили управителя на фирмата-изпълнител на ремонтните дейности за проблема. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Кметът Калин Каменов е издал заповед за сформиране на комисия, която да установи каква е конкретната причина за възникналия проблем в многофамилната жилищна сграда, както и да направи предписание за конкретни ремонтни дейности.
Съгласно подписания договор между Община Враца и Мегатурс 1“ ЕООД, екип от фирмата незабавно ще отстрани щетите по блока, след подобряване на метеорологичните условия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Враца Калин Каменов: До този момент щетите от урагана са на стойност 457 хил. лв., радваме се, че правителството реагира бързо

Кметът на Враца Калин Каменов: До този момент щетите от урагана са на стойност 457 хил. лв., радваме се, че правителството реагира бързо

19 Март 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. До този момент щетите от урагана са на стойност 457 хил. лв. Радваме се, че правителството реагира бързо. Това каза пред журналисти кметът на Враца Калин Каменов във връзка със ситуацията в общината след вчерашния ураган, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Продължава оценката на щетите от урагана, очаквам да имам окончателните данни най-късно до утре. А до сряда в МВР при министър Радев трябва да внесем документите, с които ще кандидатстваме за финансиране от Министерски съвет, а по думи на премиера Борисов от четвъртък очакваме и финансиране, с което реално да започнем възстановяването на щетите. В момента се следят и всички язовири и идеята е наистина до края на седмицата най-пострадалите къщи, домове и жители на общината да бъдат подпомогнати особено като се има предвид снега, който се очаква в края на седмица. Искаме те да го посрещнат в нормални условия. А в момента има жители, които буквално са с изглед към небето, защото покривите на къщите им липсват. До момента сме обезопасили всичко, което можем – покривите са покрити с найлони и брезенти, така че къщите да не се наводняват“, каза още Каменов и уточни, че на този етап няма жители, които да са поискали да бъдат настанени в общински жилища, въпреки че има такава възможност.
„По информация от последния час щетите до този момент са в размер на 457 хил. лв., но е възможно след като работата на комисията приключи, техният размер да е половин милион. Радостното е, че правителството бързо реагира, така че се надявам в най-кратки срокове да помогнем на хората в нашия град, които имат нужда от подкрепа“, коментира още Каменов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Около 500 хил. лева ще дадем за пораженията след урагана във Враца

Премиерът Бойко Борисов: Около 500 хил. лева ще дадем за пораженията след урагана във Враца

19 Март 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Около 500 хил. лева ще дадем за пораженията след урагана във Враца. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на връчването на наградите „Достойните българи“ столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър-председателят награди с копие на Златния ритон от Панагюрското златно съкровище трима млади програмисти от Враца.
„Искам да благодаря, че сте в България и че сте останали във Враца. Искам да благодаря и на кмета, че е създал тези условия. Днес бяхме на съвещание заради урагана, който беше във Враца, и около 500 хиляди лева в четвъртък ще дадем за пораженията, които има – в училищата, по детските градини, за стълбовете и т.н.“, каза още Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Комитски, зам.областен управител на Враца: Поетапно обстановката в областта се нормализира след вчерашните ураганни ветрове, предстои опис на щетите

Мирослав Комитски, зам.областен управител на Враца: Поетапно обстановката в областта се нормализира след вчерашните ураганни ветрове, предстои опис на щетите

19 Март 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Враца. Поетапно обстановката в област Враца се нормализира след вчерашните ураганни ветрове. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам. областният управител на Враца Мирослав Комитски. Той отбеляза, че във всички 5 села, в които през вчерашния ден беше прекъснато електрозахранване, към момента е възстановено. Комитски информира още, че в някои квартали на Враца има къщи, останали без покриви. Зам.-областният управител добави, че предстои да бъдат описани и оценени щетите, като ще се настоява за средства от Междуведомствената комисия. „Очаква се комисията от община Враца да мине навсякъде, където има нанесени щети, да се даде оценка и да се иска от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет финансова помощ. Тепърва ще се определят начините, по които ще се помогне на тези хора. Екипи от инспектората на община Враца в момента са в комуникация с кметове на населени места, така че има готовност да се действа от страна на общината“, каза Мирослав Комитски. Той допълни, че около 40 сигнала са били обработени от община Враца. По думите му най-честите сигнали за били за паднали дървета. Комитски обясни и, че има данни за множество счупени стъкла на автомобили. Той добави, че към момента има леко покачване в речните нива на територията на областта, ситуацията е спокойно, но екипите остават готови за реакция.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отнесени покриви, паднали дървета и села без ток вследствие на бурния вятър в страната (ОБЗОР)

Отнесени покриви, паднали дървета и села без ток вследствие на бурния вятър в страната (ОБЗОР)

18 Март 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. Оранжев код за силен вятър бе обявен в цялата страна, в някои области валя проливен дъжд. На тел. 112 са получени десетки сигнали за паднали дървета, стълбове, съборени огради, покриви и др. През изминалото денонощие пожарникари и спасители са участвали в общо 104 спасителни операции. Голяма част от тях са били свързани със сигнали за закъсали автомобили, паднали дървета, спасяване на животни, отстраняване на предмети, съдействие на граждани, отводнявания на административни и частни сгради.
В столицата през целия ден продължи работата на екипите на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столична община по отстраняване на паднали клони и дървета, както и обезопасяване на надвиснали ламарини. До 17.30 часа екипите са се отзовали на 28 сигнали, свързани с клони и дървета. Във връзка с валежите е отреагирано и на два сигнала за завиряване в "Малинова долина" и във Владая. Падналите вследствие на вятъра клони, се почистват и от екипи на „Зелена система”. Дейностите по почистване на паркове и междублокови пространства ще продължат. Извършва се и наблюдение на речните корита и оттоците на Южната дъга на Столичен околовръстен път, както и на общинските язовири, които се изпускат контролирано.
В неделния ден силният вятър отнесе покриви на къщи във Врачанско. За Агенция „Фокус“ кметът на Враца Калин Каменов уточни, че леко пострадали граждани от паднали керемиди. „Има леко пострадали граждани от паднали керемиди, от отломки от къщи. Дървета са паднали върху коли, буквално са унищожени и цели покриви на къщи в някои села, има счупени стъкла. Има паднали електрически стълбове, някои места са без електрозахранване“, коментира кметът. Каменов уточни, че екип на общината обикаля пострадалите населени места и описва щетите. „Преминалият ураганен вятър през последното денонощие е причинил щети в голяма част от населените места от община Враца. Безспорно най-сериозни са проблемите в квартал Кулата. В момента всички дежурни екипи на местната администрация са ангажирани да описват пораженията“, каза още той. По думите му след като бъдат обобщени всички сигнали, Община Враца ще изготви протокол и ще отправи искане за финансова помощ от Междуведомствената комисия. Експертите от Община Враца извършват огледи във всички населени места. В село Бели извор е разрушен покривът на параклиса. Временно е било преустановено електрозахранването в село Челопек, но проблемът е разрешен и населеното място е с нормално захранване. Към момента екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на проблема с електрическото захранване в квартал Бистрец.
Служители от звено „Инспекторат“ извършват огледи на територията на града. При проверката е установено наличието на паднали дървета, преместени съдове за сметосъбиране, повредени покривни конструкции и изолации. Компрометирана е настилката на изкуственото игрище в парка в жк. „Дъбника“. В резултат от силния вятър има увредени стъкла на автомобили, счупени са и част от прозорците на Средношколското общежитие, а оградата на изкуственото игрище в жк. „Сениче“ е паднала.
Заради бурния вятър и дъжда няколко села в Ловеч и Пазарджик останаха без ток.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ловеч: Няколко села в общината са без ток заради аварии в електропреносната мрежа

Ловеч: Няколко села в общината са без ток заради аварии в електропреносната мрежа

18 Март 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Няколко села в община Ловеч са без ток заради аварии в електропреносната мрежа през последните часове. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч. Електроразпределителното дружество е обещало до 20.00 часа на 18 март, неделя, всички повреди да бъдат отстранени. Причината за авариите са бурният вятър и падналият през нощта дъжд.
Напълно без електроснабдяване са селата Александрово, Деветаки и Тепава, частично без ток са Дойренци, Умаревци и Дренов. Екипите работят по възстановяване на захранването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Временно е спряно електричеството в кв. "Кулата" заради скъсани проводници от силния вятър

Враца: Временно е спряно електричеството в кв. "Кулата" заради скъсани проводници от силния вятър

18 Март 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Враца. През последното денонощие на територията на община Враца е преминал ураганен вятър, със скорост над 140 км/ч. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Силните пориви нанесоха щети както в града, така и в населените места от общината.
Най-сериозни са проблемите в квартал "Кулата", където има къщи с напълно разрушени покриви, компрометирани електрически стълбове, както и паднали дървета. Кметът Калин Каменов, заедно с експерти от местната администрация и кметският наместник на кв. "Кулата", инспектираха увредените къщи и постройки в квартала. Екип на „ЧЕЗ Разпределение България“ временно преустанови електрозахранването в населеното място, тъй като има множество скъсани проводници. Към момента всички щети в кв. "Кулата" са описани, а екипи на ОП „БКС“ – Враца извършват дейности по отстраняване на падналите дървета.
„Преминалият ураганен вятър през последното денонощие е причинил щети в голяма част от населените места от община Враца. Безспорно най-сериозни са проблемите в квартал Кулата. В момента всички дежурни екипи на местната администрация са ангажирани да описват пораженията. След като бъдат обобщени всички сигнали, Община Враца ще изготви протокол и ще отправи искане за финансова помощ от Междуведомствената комисия“, коментира кметът Калин Каменов.
Експертите от Община Враца извършват огледи във всички населени места. В село Бели извор е разрушен покривът на параклиса. Временно е било преустановено електрозахранването в село Челопек, но проблемът е разрешен и населеното място е с нормално захранване. Към момента екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на проблема с електрическото захранване в квартал Бистрец.
Служители от звено „Инспекторат“ извършват огледи на територията на града. При проверката е установено наличието на паднали дървета, преместени съдове за сметосъбиране, повредени покривни конструкции и изолации. Компрометирана е настилката на изкуственото игрище в парка в жк. „Дъбника“. В резултат от силния вятър има увредени стъкла на автомобили, счупени са и част от прозорците на Средношколското общежитие, а оградата на изкуственото игрище в жк. „Сениче“ е паднала.
Дежурните екипи продължават своята работа по отстраняване на щетите и ще реагират своевременно на сигнали от страна на пострадали граждани.
За област Враца е обявен оранжев код за обилни валежи и силен вятър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Пет населени места от областта са без ток заради аварии в резултат на силния вятър

Пазарджик: Пет населени места от областта са без ток заради аварии в резултат на силния вятър

18 Март 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Пет населени места от областта са без ток заради аварии в резултат на силния вятър, съобщиха от електроразпределителното дружество. Без електрозахранване са селата Лесичово, Боримечково, Калугерово, Виноградец и Сестримо. Аварийни групи на дружеството работят за отстраняване на проблемите и възстановяване на нормалното подаване на електричество.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Враца Калин Каменов: Силният вятър буквално е отнесъл покриви на къщи, има леко пострадали граждани от паднали керемиди

Кметът на Враца Калин Каменов: Силният вятър буквално е отнесъл покриви на къщи, има леко пострадали граждани от паднали керемиди

18 Март 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Враца. Силният вятър буквално е отнесъл покриви на къщи, има леко пострадали граждани от паднали керемиди. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Враца Калин Каменов. „В момента екип на общината обикаля селата, за да събере информация за щетите, причинени от бурния вятър. Дървета са паднали върху коли, буквално са унищожени и цели покриви на къщи в някои села, има счупени стъкла. Има паднали електрически стълбове, някои места са без електрозахранване“, коментира кметът.
„За щастие няма сериозно пострадали хора. Има леко пострадали граждани от паднали керемиди, от отломки от къщи. Щетите не са малко. До обяд ще имаме първична информация за броя на пострадалите имоти и сгради, както и какво можем да предприемем за най-нуждаещите се, тъй като част от тези сгради са на възрастни хора, които може би на първо време няма да има къде да бъдат настанени“, уточни Каменов и допълни, че най-вероятно до обяд ще има и информация за размера на щетите.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инсп. Цвятко Дешев, РДПБЗН - Пловдив: Около 10 са сигналите за паднали или опасно надвиснали дървета заради силния вятър

Инсп. Цвятко Дешев, РДПБЗН - Пловдив: Около 10 са сигналите за паднали или опасно надвиснали дървета заради силния вятър

18 Март 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Около 10 са сигналите за паднали или опасно надвиснали от силния вятър дървета на територията на областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив инсп. Цвятко Дешев, говорител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Сигналите са подадени за периода от сутринта до момента, като повечето от тях вече са обработени. „Повечето сигнали касаят района на Асеновград. Там поривите на вятъра са най-силни. В момента имаме екипи, отзовали се на 3 сигнала за опасно наклонени дървета. Два екипа са в Куклен, а един е в Асеновград. Надвисналите дървета ще бъдат отстранени“, каза инсп. Цвятко Дешев. По думите му всички сигнали се отработват своевременно, като с приоритет са тези, където опасността е най-голяма. Няма данни за притиснати коли или за застрашени хора.
На територията на град Пловдив има паднали малки клони. На много места има преобърнати столове и повалени чадъри. Гражданите трябва да бъдат особено бдителни, излизайки навън.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Над 50 са произшествията в страната заради силния вятър, няма пострадали хора

МВР: Над 50 са произшествията в страната заради силния вятър, няма пострадали хора

18 Март 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. До 9.00 часа днес са получени сигнали за над 50 произшествия в страната, 20 от които са възникнали на територията на София. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Всички столични екипи на пожарната са насочени към адреси за отстраняване на паднали дървета, ламарини и мазилки. Няма пострадали хора.
През изминалото денонощие пожарникари и спасители са участвали в общо 104 спасителни операции. Голяма част от тях са били свързани със сигнали за закъсали автомобили, паднали дървета, спасяване на животни, отстраняване на предмети, съдействие на граждани, отводнявания на административни и частни сгради.
Според данни на НИМХ-БАН метеорологичната обстановка през днешния ден остава изключително динамична. Издадено е предупреждение от втора степен – оранжев код за цялата страната. Очакват се значителни валежи, силен вятър, рязко понижение на температурите и гръмотевици. Възможни са градушки. В североизточните райони, с нахлуването на студения въздух, дъждът ще премине в сняг, там се очакват и поледици.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възстановен е редовният маршрут по линия на трамваите 20 и 23

София: Възстановен е редовният маршрут по линия на трамваите 20 и 23

18 Март 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. В 8.05 часа е възстановен редовният маршрут по линия на трамваите 20 и 23. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. По-рано временно бе скъсен маршрутът на тези трамвайни линии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Оранжев код за силен вятър, обилен дъжд и поледици е в сила за различни области в страната

НИМХ: Оранжев код за силен вятър, обилен дъжд и поледици е в сила за различни области в страната

18 Март 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Оранжев код за силен вятър е в сила за цялата страна, в някои области ще вали обилен дъжд, в други ще се образуват поледици, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).
В 24 области на страната е в сила оранжев код за силен вятър и обилни валежи:
Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово:
Ще духа умерен до силен вятър от северната четвърт и с него температурите бързо ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 - 25 л/кв. м, в Предбалкана ще са и повече.
Велико Търново, Търговище и Шумен:
Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 - 35 л/кв. м. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще е със средна скорост 10 - 15 м/с и пориви до 20 м/с. Тмпературите бързо ще се понижат.
Варна:
Ще духа силен и временно бурен североизточен вятър - 15-25 м/с, и с него ще нахлува студен въздух и температурите рязко ще се понижават. След обяд ще има валежи от дъжд, който вечерта в северните райони от областта ще премиват в сняг. Възможни са поледици. Има условия за значителни валежи и гръмотевици. Очаквани количества между 10 и 20 л/кв. м.
Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково:
Ще духа силен, на пориви и бурен югозападен вятър със средна скорост 15 - 20 м/с, временно до 25 -27 м/с. След обяд ще има и валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Сумарни количества между 15 - 20 л/кв. м.
Кърджали:
Ще духа силен, на пориви и бурен югозападен вятър със средна скорост 15 - 20 м/с, временно до 25 -27 м/с. След обяд ще има и валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Сумарни количества между 15 - 20 л/кв. м.
Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област:
Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 - 35 л/кв. м. Ще духа умерен до силен северозападен вятър със средна скорост 10 - 15 м/с.
В 4 области е в сила оранжев код за силен вятър и поледици:
Русе, Разград, Силистра:
Ще духа силен до бурен североизточен вятър и него температурите значително ще се понижат. Ще ума валежи от дъжд, които с понижението на температурите ще преминат в сняг. Ще има условия за образуване на поледици. Сумарни количества между 20 и 35 л/кв. м, в отделни райони и повече.
Добрич:
Ще духа силен и временно бурен североизточен вятър - 15 - 25 м/с, и с него ще нахлува студен въздух и температурите рязко ще се понижават. След обяд ще има валежи от дъжд, който след обяд в северните райони от областта ще премиват в сняг. Възможни са поледици. Има условия за значителни валежи и гръмотевици. Очаквани количества между 15 и 20 л/кв. м.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на републиканските пътища във връзка с очакваните валежи във високопланинските проходи

АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на републиканските пътища във връзка с очакваните валежи във високопланинските проходи

18 Март 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Днес се очаква съществена промяна във времето. По високопланинските проходи е възможно дъждът да премине в сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". По разпореждане на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов всички областни пътни управления и снегопочистващите фирми са в готовност за поддържане на републиканските пътища при зимни условия. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Шест екипа на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали ламарини, клони и дървета в града

София: Шест екипа на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали ламарини, клони и дървета в града

18 Март 2018 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с силния вятър в София шест екипа на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” са отреагирали на близо 50 сигнала за паднали клони и дървета, както и паднали ламарини от 23 обекта и части от билбордове 4 бр. Информацията за обстановката в София е към 7.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Столична община. През системата 112 са получени близо 100 сигнали от вчера следобяд до тази сутрин.
Екипите на аварийна помощ и пожарната са работили през цялата нощ и дейността по почистване и обезопасяване продължава. Отстранени са опасни клони на ул. „Българска морава“, паднали клони на ул. „Искър” и „Искърско шосе” върху контактно-кабелната мрежа.
Дежурните екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са извършили обходи на територията на Столична община с цел оглед състоянието на реките и водните обекти.
За днес прогнозата за времето е за продължаване на вятъра умерен до силен, като се очакват валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Напомняме на гражданите да бъдат внимателни при придвижването си на открито в неделния ден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Днес ще преобладава облачно време и валежи от дъжд ще обхванат цялата страна, възможни са градушки

НИМХ: Днес ще преобладава облачно време и валежи от дъжд ще обхванат цялата страна, възможни са градушки

18 Март 2018 | 07:05 | Агенция "Фокус"
София. Днес през страната ще премине средиземноморски циклон и свързания с него студен атмосферен фронт и времето ще е много динамично. Ще преобладава облачно време и още в сутрешните часове в Западна България ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат страната. По линията на преминаващия студен фронт валежите временно ще са интензивни, на места значителни по количество. Ще има гръмотевична дейност, възможни са и градушки. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). След пладне в югозападните райони валежите ще спрат и за кратко облачността ще се разкъса. През деня в цялата страната югозападният вятър ще се смени с умерен и временно силен северозападен, в Източна България – североизточен. С нахлуването на студен въздух от север ще започне и бързо понижение на температурите, чувствително в Северна България, особено в североизточните райони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са възможни поледици. Сутрешните часове температурите ще бъдат все още високи – между 9° и 14°, в североизточните райони по-ниски, а към 14 часа - в широк интервал от 0° в североизточните до 20° в югоизточните райони, където през по-голямата част от деня все още ще духа югозападен вятър. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за март – ще се понижава още, едва вечерта от запад ще се повишава.
Над Черноморието ще е облачно, след обяд с валежи от дъжд, на места интензивни. Възможни са гръмотевици. Преди обяд по южното крайбрежие ще духа силен югозападен вятър, а по северното – североизточен. След обяд вятърът и по южното крайбрежие ще се ориентира от североизток и ще се усили. От североизток ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават, бързо и чувствително по северното крайбрежие, където до вечерта дъждът ще примесва със сняг. Около обяд температурите ще бъдат в широки граници от 6° до 20°, но още ще се понижават и вечерта по северното крайбрежие вече ще са 0-2°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.
Над планините ще е облачно, с валежи и намалена видимост. На места валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който в ниските части ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 2°, но през деня ще се понижават.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.