НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: Общината организира фотографски конкурс за деца и младежи на тема „Маскарадните игри през моя обектив”

Стара Загора: Общината организира фотографски конкурс за деца и младежи на тема „Маскарадните игри през моя обектив”

18 Март 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Общината и Центърът за подкрепа за личностно развитие организират за седми пореден път фотоконкурс за деца и младежи под надслов „Маскарадните игри през моя обектив” по повод предстоящия XХ-и Фестивал на маскарадните игри, който ще се проведе на 18 март 2018 г. в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В конкурса могат да участват деца и младежи от Стара Загора на възраст от 11 до 29 години, които трябва да представят до три оригинални фотоса от събитието. Те трябва да се изпращат на адрес: iskra_mldom_stz@abv.bg, с тема на писмото – Фотоконкурс за деца и младежи „Маскарадни игри - 2018”.
Срокът за изпращане на творбите е от днес до 30 март 2018 г. Участниците в конкурса ще бъдат разпределени в три възрастови групи: 11 – 14 години, 15 – 19 години и 19 – 29 години.
Фотосите трябва да са до три на брой, да имат заглавие и да са в дигитален формат JPEG. Големината на изображението трябва да бъде нe по-малка от 1024 пиксела по дългата страна, а резолюцията – не по-малка от 72 dpi. Задължително е фотосите да бъдат в оригинал, без допълнителни фото ефекти! В електронното писмо трябва да са посочени още следните данни: трите имена на участника, възраст, клас, училище, e-mail за обратна връзка, телефон за контакт.
До участие в конкурса няма да бъдат допускани творби, изпратени с непълни данни. Всеки участник ще получи на електронния си адрес потвърждение за успешно извършената регистрация на материала, който е изпратил за участие в конкурса. Целта на конкурса е да се покажат и отличат фотосите, които се доближават максимално до естествената среда, която са запечатали, а не да се показват умения на автора да работи с фотообработващи програми. Фотосите ще бъдат оценявани от жури, включващо специалисти в областта на фотографията и експерти от Община Стара Загора. На победителите ще бъдат връчени предметни награди – по една за първо, второ и трето място в три възрастови групи.
Двадесетте най-добри фотоса на наградените участници ще бъдат отпечатани и подредени в изложба, при откриването на която ще бъдат връчени наградите. Победителите ще бъдат обявени в сайта на Община Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: В града започва 20-ото юбилейно издание на Фестивала на маскарадните игри

Стара Загора: В града започва 20-ото юбилейно издание на Фестивала на маскарадните игри

18 Март 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Фестивал на маскарадните игри ще се проведе днес в Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Над 800 участници ще се включват в Двадесетото юбилейно издание на Фестивала на маскарадните игри. Колоритното множество от кукери, бабугери, арапи, васильовци и др. ще представи празнични обичаи в 10.30 часа на площада пред Съдебната палата.
Организатори на Фестивала са Община Стара Загора, Регионален исторически музей, Център за подкрепа за личностно развитие, Общество за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев 2005“.
За участие в един от най-колоритните и атрактивни фестивали пристигат общо 23 групи от цялата страна. Най-малките участници са от три детски градини от Стара Загора – „Българче“, „Светлина“ и „Загоре“, както и детско-юношески състав от Хисар. В игрите ще се включат още групи от областите Благоевград, Перник, София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора. Това съобщи основният организатор на Фестивала академик Крум Георгиев.
Всеки от участниците в маскарадните игри ще представи типичен за родното си място обичай. Компетентно жури ще оценява изявите. Негов председател е доц. Ангел Янков, а членове: акад. Крум Георгиев, доц. Евгения Иванова, Юлия Славова и Кирил Кирчев.
Групите ще се съберат пред Съдебната палата, откъдето ще влязат в Античния форум и ще дефилират по Античната улица.
Според акад. Георгиев едни от най-интересните участници са тези от село Отец Паисиево, които ще се появят с триметрови маски, тези от Оборище пък ще пристигнат с оригинално черешово топче, а калоферци идват с техен оригинален гайдарски оркестър. Ще има още много интересни участници, обещават организаторите.
Традиционната Улица на занаятите вече работи в Стара Загора. Занаятчии от цялата страна представят творенията си на специални сергии по западния тротоар на бул. „Руски“. Жителите и гостите на града ще могат да видят бижута от кости и костилки, рисувани сладкиши, точени бонбони, рисувана коприна, стъкло, ножове и др. произведения на майсторите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.