НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sputnik: Руското посолство в Лондон поиска обяснение от британските власти за изтичането на информация за инцидента в Солзбъри

Sputnik: Руското посолство в Лондон поиска обяснение от британските власти за изтичането на информация за инцидента в Солзбъри

17 Юли 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Посолството на Русия в Лондон заяви във вторник, че настоява от британските власти да потвърдят или да опровергаят възможното изтичане на информация за разследването на инцидента в Солзбъри към САЩ, други държави или отделни хора, предава Sputnik.
„Посолството изпрати още една официална нота с искането да се потвърди или опровергае възможният трансфер на информация относно разследването на инцидента в Солзбъри към САЩ, други съюзници или отделни хора“, заяви прессекретарят на посолството.
По-рано във вторник американското електронно издание „The New York Times“ цитира неназован бивш член на правителството на САЩ, който твърди че няколко „настоящи или бивши“ руски военни офицери от разузнаването са свързани с инцидента в Солзбъри, където с невропаралитичния газ „Новичок“ бяха отровени бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Междувременно британските следователи продължават да отказват предаването на информация относно инцидента на Русия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британската полиция е отцепила за кратко част от район в Солзбъри, близо до мястото на отравяне на Сергей Скрипал

Reuters: Британската полиция е отцепила за кратко част от район в Солзбъри, близо до мястото на отравяне на Сергей Скрипал

13 Юли 2018 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Солзбъри. Британската полиция в четвъртък е отцепила за кратко част от английския град Солзбъри, близо до мястото на отравяне на бившия руския агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, след което са вдигнали бариерите си, предава Reuters.
От полицията поясниха, че са се откликнали на инцидент с мъж, като част от „високо предпазните мерки“, които са в сила след отравянето на Скрипал през март и на двама британски граждани през миналата седмица.
Инцидентът се е оказал фалшива тревога. „Службите за спешност бяха извикани на място в 18:20 часа тази вечер, след като са били предизвикани опасения за безопасността на мъж, на около 30 години“, заявиха от полицията в Солзбъри чрез социалната мрежа „Фейсбук“. „Сега можем да потвърдим, че няма причина за опасения, нито за здравето му, нито за друг риск към обществеността“, допълниха от полицията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британската антитерористична полиция разследва инцидента с употребата на „неизвестно вещество" край Солзбъри

AFP: Британската антитерористична полиция разследва инцидента с употребата на „неизвестно вещество" край Солзбъри

4 Юли 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската антитерористична полиция подпомага разследването на инцидента, при който двама души бяха хоспитализирани в критично състояние след излагане на въздействието на „неизвестно вещество" в близост до Солзбъри, където в началото на месец март бе отровен бившият офицер от руското Главно разузнавателно управление Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предава AFP.
„Служители от звената за борба с тероризма работят съвместно с колеги от Уилтширската полиция във връзка с инцидента в Еймсбъри", се казва в изявление от правоохранителните органи. Говорител на полицията поясни, че сътрудничеството е „процедурно", тъй като все още не е ясно какво е веществото, от което са пострадали двамата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров

Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров

30 Март 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Тема на разговора бе българската позиция в светлината на взетите тази седмица решения в контекста на нападението в Солсбъри на територията на Обединеното кралство и проведеното днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет на Република България.
„Трябва да подчертая, че България, като член на ЕС и НАТО, е част от взимането на решения в рамките на двата съюза, още повече и като Председател на Съвета на ЕС. В тази връзка, решенията на ЕС, взети на Съвета на 22 и 23 март в Брюксел, а и на НАТО на 27 март, представят и българската позиция. Всички действия, предприети от двата съюза, са резултат от консенсусно решение на държавите членки и израз на суверенното решение и действия на българското правителство, предадени от нашите представители в ЕС и НАТО. Позицията ни е и израз на солидарност към нашите съюзници“, заяви Юрий Щерк. Той подчерта, че използването на химическо оръжие на територията на Великобритания е недопустимо и е грубо нарушение на действащото международно право, независимо от мотивите, които стоят зад него. „България е сериозно обезпокоена от съобщенията за възможна връзка на лица и организации от Руската федерация с използването му на територията на европейска държава. Очакваме резултатите от разследването на обстоятелствата и фактите около нападението в Солсбъри“, допълни още българският дипломат.
Заместник-министър Щерк уточни, че във връзка с развитието на ситуацията българското правителство извика на консултации посланика на България в Руската федерация Бойко Коцев, който взе участие и в Съвета по сигурността по-рано днес, като изложи факти и обстоятелства, свързани с руската позиция по въпроса. „На този етап и в светлината на това, което ни е известно, българското правителство смята, че действията на страната ни са достатъчни. В светлината на по-нататъшното изясняване на случая България ще преценява целесъобразността от предприемане на допълнителни действия, допълни още Юрий Щерк. „При атаката в Солсбъри са пострадали руски граждани, но и граждани на Обединеното кралство, тоест граждани на ЕС. Това буди безпокойство и ние искаме да сме сигурни, че това няма да се случи в друга европейска страна. Решението на българското правителство да извика посланик Коцев на консултации е израз на загриженост от наша страна. Трябва да вървим заедно към разрешаване на този въпрос и установяване на извършителите, както и поставянето им под отговорност съобразно закона. Разчитаме, че руската страна ще спомогне за установяването на виновниците.“, каза в заключение заместник-министърът. Той изрази съпричастността на страната ни и във връзка с трагичните събития в Кемерово, отнели живота на повече от 60 души, сред които и много деца.
От своя страна руският посланик запозна българският заместник-външен министър с вижданията на своята страна по случая.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Москвский комсомолец“: Стават известни подробности за смъртта на сина на Сергей Скрипал

„Москвский комсомолец“: Стават известни подробности за смъртта на сина на Сергей Скрипал

21 Март 2018 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Москва. След отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се заговори за „загадъчната“ смърт на сина на бившия полковник от руското разузнаване. Вестник “Московский комсомолец“ хвърля светлина върху обстоятелствата около него.
Александър Скрипал се жени за дъщерята на колега на баща му от разузнаването, с която живеят в съседни квартири. След събитията около баща му семейството се преместило във Великобритания. Отношенията между двамата обаче не вървели и по думите на тъста му Александър започнал да пие и да посяга на жена си. Това довело до развод. Миналата година Александър и новата му приятелка Анна заминали за Москва. На 13 юли миналата година двамата заминали за Санкт Петербург, където на 18 юли починал по официални данни от чернодробна недостатъчност.
Вестникът припомня, че британските власти наредиха ексхумация на останките на Александър и майка му, които са погребани в Солсбъри. Съпругата на Сергей Скрипал умира от рак през 2012 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Швеция ще призове руския посланик във вторник

Reuters: Швеция ще призове руския посланик във вторник

19 Март 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Шведското външно министерство обяви, че смята да призове руския посланик във вторник, 20 март, във връзка с мнението на Москва, че Швеция може да бъде източникът на химическото вещество, с което бе отровен Сергей Скрипал, предава Reuters.
Агенцията припомня, че говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви в събота, че през 90-те години много съветски учени бягат в западните страни, като според нея те са взели със себе си своите разследвания, които след това са развити в западните страни, основно в САЩ, Великобритания, Словакия и Швеция“. „Именно в този момент се появява удивителното название „Новичок“, така засягащо слуха и съвпадащо с идеята за възприемане за руско всичко, свързано с Русия“, каза още говорителят, цитирана от ТАСС.
Шведският външен министър Маргот Валстрьом определи думите на Захарова като „неприемливи“. Говорител на външното ведомство в Стокхолм разкри в понеделник, че „руският посланик ще бъде призован във външното министерство утре (20 март – бел. пр.) във връзка с руското твърдение, че Швеция може да бъде източник на нервнопаралитичното вещество, използвано при опита за убийство в Солзбъри“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Джулиан Кинг: ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри

Еврокомисарят Джулиан Кинг: ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри

19 Март 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри. Това каза на пресконференция еврокомисарят за Съюз за сигурност Джулиан Кинг след откриването на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По въпроса за Русия – външните министри на ЕС днес имат среща в Брюксел и преди няколко часа казаха, че са силно разтревожени от последните събития в Солсбъри, Обединеното кралство и следят съвсем внимателно събитията в там. Ще има ясно послание от ЕС към онези, които са зад това ужасяващо нападение. В Комисията имаме екип, който следи пропагандата, дезинформацията, която се върти в медиите в различните държави-членки. Този екип е определил много опити за пропаганда, които като че ли водят към Русия“, коментира Кинг. По думите му това не е единственият източник на дезинформация и пропаганда, които засягат държавите членки. „Има около 3500 най-различни публикации, които са идентифицирани от този екип в Брюксел. Много е важно това да бъде съобщено, за да могат хората критично да възприемат тези публикации. В европейската служба за външни действия ще продължим да го правим“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Отричанията на Русия за участие в отравянето на Сергей Скрипал са все по-абсурдни

Борис Джонсън: Отричанията на Русия за участие в отравянето на Сергей Скрипал са все по-абсурдни

19 Март 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън заяви в понеделник, че отричанията на Русия за участие в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри са „все по-абсурдни“, предава Reuters.
Джонсън, който запозна колегите си от 27-те страни-членки на Европейския съюз с последните развития около случая в понеделник в Брюксел, получи отново подкрепата на Съюза, но дипломатите все пак заявиха, че моментът за налагане на нови санкции срещу Русия не е назрял.
„Отричанията на Русия са все по-абсурдни“, заяви Джонсън пред репортерите при пристигането си на ежемесечната среща на външните министри от Съюза. „Това е класическа руска стратегия... Вече не могат да заблудят никой“, увери британския дипломат.
„Почти не остана страна в ЕС, която през последните години да не е била засегната от зловредното и разрушително поведение на Русия“, констатира той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Според руски сенатор Западът е консолидирал руското общество, демонизирайки Владимир Путин

Regnum: Според руски сенатор Западът е консолидирал руското общество, демонизирайки Владимир Путин

19 Март 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Според руския сенатор Алексей Пушков, Западът, демонизирайки президента на Русия Владимир Путин, е постигнал обратен ефект – консолидация на руското общество. Така той коментира резултатите от преминалите в страната президентски избори, предава Regnum.
„Демонизирането на Путин на Запад доведе до обратен ефект в Русия – небивало сплотяване на гражданите около неговата фигура“, написа Пушков на профила си в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Новоизбраният за президент на Русия Владимир Путин отхвърли лично обвиненията, че страната му стои зад отравянето на Сергей Скрипал

Huffington Post: Новоизбраният за президент на Русия Владимир Путин отхвърли лично обвиненията, че страната му стои зад отравянето на Сергей Скрипал

19 Март 2018 | 02:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин отхвърли британските обвинения, че страната му е замесена в отравянето на бившия агент на ГРУ Сергей Скрипал в южната част на Англия. Според него това са „безсмислици“ и допълни, че Москва е готова да си сътрудничи с Лондон в разследването, пише Huffington Post.
Говорейки, след като спечели четвърти мандат като президент, Путин заяви, че атаката срещу Скрипал е „трагедия“, но допълни, че, ако британските твърдения, че той е бил отровен със създаден в Съветския съюз невропаралитичен газ, са били верни, то той е трябвало да почине веднага.
Според Путин е „безсмислица“ да се мисли, че някой в Русия би организирал подобно нападение преди президентските избори в страната и преди Световното първенство по футбол това лято, на което Русия ще бъде домакин. Същевременно той заяви, че Москва е готова да си сътрудничи с Великобритания в разследването.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Раул Кастро поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори в Русия

ТАСС: Раул Кастро поздрави Владимир Путин за победата на президентските избори в Русия

19 Март 2018 | 02:34 | Агенция "Фокус"
Хавана. Председателят на Държавния съвет и на Съвета на министрите на Куба Раул Кастро поздрави Владимир Путин с победата на президентските избори в Русия, предава ТАСС.
„Раул Кастро изпрати топло поздравително послание на избрания президент на Русия Владимир Путин по случай убедителната му победа на изборите в неделя“, пише посланикът на островната държава в Русия Херардо Пенялвер Портал на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
При преброени 95% от протоколите от избирателните комисии действащият държавен глава на Руската федерация води на изборите, събрал 76,56% от гласовете на избирателите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Твърденията, че Русия стои зад отравянето на Сергей  Скрипал са безсмислици

Владимир Путин: Твърденията, че Русия стои зад отравянето на Сергей Скрипал са безсмислици

18 Март 2018 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че твърденията че страната му стои зад нападението с отровен газ срещу бившия служител на ГРУ Сергей Скрипал са „безсмислици“, но, че Москва е готова да си сътрудничи с разследването, предава AFP.
„Това са абсолютни безсмислици, че някой в Русия ще си позволи да направи нещо подобно преди изборите и Световното първенство по Футбол“, заяви Путин. Той допълни, че страната му е „разрушила всичките си химически оръжия“.
„Готови сме да участваме в разследването“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Експерти от ОЗХО ще разследват случая с отравянето на Сергей Скрипал

Sky News: Експерти от ОЗХО ще разследват случая с отравянето на Сергей Скрипал

18 Март 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Хага. Експерти от базираната в Хага Организация за забрана на химически оръжия (ОЗХО) ще пристигнат във Великобритания в понеделник, за да поемат разследването на случая с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, предава телевизионният канал Sky News.
Екип от международната организация ще вземе проби, за да анализира нервния агент, който бе използван за отравяне на 66-годишния Скрипал и дъщеря му Юлия. След това пробите ще бъдат изпратени до „реномирани международни лаборатории", за да бъдат анализирани. Процесът ще трае най-малко две седмици.
Експертите от Хага са поканени във Великобритания от премиера на Обединеното кралство Тереза Май в писмо, изпратено в сряда. Но този ход бе обявен от британския външен министър Борис Джонсън в неделя, поясняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания отказа да осигури достъп на руски дипломати до Сергей Скрипал

ТАСС: Великобритания отказа да осигури достъп на руски дипломати до Сергей Скрипал

18 Март 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания отказа да осигури достъп на руски дипломати до бившия полковник от Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал, който стана жертва на нападение с химическо вещество в началото на месеца в Солзбъри, предава ТАСС.
От посолството на Русия в Лондон са заявили, че „са поискали консулски достъп до Сергей Скрипал и неговата дъщеря, но британската страна е отказала, тъй като разглежда двамата като свои граждани“. Според руския посланик в Лондон, отказа на Великобритания да даде информация за състоянието на Скрипал и неговата дъщеря Юлия, противоречи на Виенската конвенция, като дипломатът е подчертал, че Москва има право да получи данни за състоянието бившия двоен агент, който все още е гражданин на Руската федерация.

Агенция "Фокус" припомня:

Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха отровени с вещество, което британските разследователи обявиха, че е познато като "Новичок" и разработено в Русия. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обяви, че държи Русия отговорна за атаката срещу бившия двоен агент, осигурявал информация за британското разузнаване, като това доведе до изостряне на отношенията между двете държави. Лондон предприе действия срещу руски дипломати, които предизвикаха отверни мерки от страна на Москва.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Според неофициална информация, Великобритания готви нови действия срещу Русия заради „Случая Скрипал“

The Telegraph: Според неофициална информация, Великобритания готви нови действия срещу Русия заради „Случая Скрипал“

18 Март 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството в Лондон готви нови санкции срещу руския президент Владимир Путин и свързани с него олигарси след изгонването на 23-мата британски дипломати от Русия, пише вестник Telegraph, като се позовава на свои източници.
Според данните на изданието, властите в Лондон водят „подробни преговори“ относно следващите стъпки, след експулсирането на дипломатите и затварянето на британското консулство в Санкт Петербург. Според информацията на вестника, в следващите няколко дни ще бъде проведена среща на Националния съвет за сигурност, като премиерът Тереза Мей е изправена пред искането да въведе санкции срещу „свързани с властта“ в Русия парични потоци.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Една трета от британците подкрепят бойкот на Световното първенство в Русия от страна на английския национален отбор

Huffington Post: Една трета от британците подкрепят бойкот на Световното първенство в Русия от страна на английския национален отбор

18 Март 2018 | 03:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Една трета от британците подкрепят бойкот на Световното първенство в Русия от страна на английския национален отбор след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, пише британския вестник Huffington Post.
Това показват резултатите от проведена анкета. От анкетираните 1 986 възрастни 34 процента биха подкрепили бойкот от страна на английския национален отбор на Световното първенство това лято, 39 процента не одобряват, а 27 процента не са сигурни. Измежду футболните фенове обаче 56 процента са против неучастие на отбора на Гарет Саутгейт, докато 32 процента одобряват евентуално неявяване.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Британските електрически компании затягат сигурността си заради риск от руски кибератаки

The Times: Британските електрически компании затягат сигурността си заради риск от руски кибератаки

18 Март 2018 | 02:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските електрически компании са предупредени от разузнаването да затягат сигурността си заради риск от руски кибератаки, пише британският вестник The Times.
Националната електропреносна мрежа е поставена под тревога миналата седмица от служители от Националния център за киберсигурност.
Електрическите, газови и водоснабдителни фирми, атомната централа Селафийлд, правителствените сгради и болниците са предупредени да се подготвят за държавно-организирани кибернападения, поръчани от Кремъл след атаката с нервно-паралитичен агент в Солсбъри.
От Центъра също така се опасяват, че може да бъдат атакувани базите с данни на данъчните служби и здравната система..
Предупрежденията идват след като Русия изгони 23 британски дипломати и прекрати дейността на Британския съвет в Русия.
Правителството на Великобритания готви контрамерки,които могат да бъдат:
-бързи законодателни промени, които да позволят да се изземат активите на лица, които живеят в Русия но „перат“ пари през английската финансова система
-да се затегне визовия режим за сътрудници на Владимир Путин
-да се затвори Руското търговско представителство, което се разглежда като база за шпионаж
-да се изземат финансите на руските олигарси, живеещи във Великобритания
-да се изгонят още дипломати
Външният министър на Великобритания ще се срещне с партньорите от Европейския съюз и НАТО за координиране на общи действия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Чехия отхвърля категорично твърденията, че е произвеждала  веществото „Новичок“

BBC: Чехия отхвърля категорично твърденията, че е произвеждала веществото „Новичок“

17 Март 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Прага. Чешката република категорично отхвърля твърденията на говорителя на руското Външно министерство Мария Захарова, че е една от четирите страни, които вероятно са произвеждали невро-токсичния агент „Новичок“, предава BBC.
Външният министър на Чешката република Мартин Стропницки нарече тези твърдения „напълно неоснователни“ и „силно спекулативни“
Днес по-рано Мария Захарова заяви, че Чешката република, Словакия, Великобритания и Швеция най-вероятно са произвеждали „Новичок“ – веществото, което британските власти идентифицираха като причина за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия и за което те обвиняват Русия. Според Захарова споменатите четири държави са провеждали „интензивни изследвания“ с токсичната субстанция от края на 90-те години на миналия век до сега. Руското правителство категорично отхвърля обвиненията на Великобритания за участие на страната в атаката срещу Скрипал и дъщеря му.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Председателят на Британския съвет ще остане на територията на Русия

ТАСС: Председателят на Британския съвет ще остане на територията на Русия

17 Март 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Председателят на Британския съвет в Русия ще остане на територията на федерацията и може да изпълнява функциите на културно аташе при посолството на Великобритания в Москва, това съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.
„Председателят на Британския съвет остава в Русия и може да изпълнява длъжностите на съветник по културните въпроси, да отговаря за програми и т.н.“ заяви Захарова. „Това вече е въпрос на разпределяне на функционалните отговорности на британските дипломати“, добави говорителят, като припомни, че Москва „няколко години е искала от Британския съвет да урегулира действията си според руските закони, но реакция нямаше“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова отрече в Русия да е бил разработван газ „Новичок“

ТАСС: Мария Захарова отрече в Русия да е бил разработван газ „Новичок“

17 Март 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в събота, че нито Русия, нито СССР са провеждали изследвания или разработване на химическо вещество, познато като „Новичок“, съобщава ТАСС.
В рамките на свое интервю за местна телевизия, Захарова подчерта, че „никога на територията на СССР, нито по времето на Съветския съюз, нито по времето на Руската федерация или на нейна територия, не е имало изследвания, които да са имали пряко или косвено кодово име „Новичок“. Говорителят допълни, че „никога в Съветския съюз, нито в Русия думата „Новичок“ не се е използвала в контекста на разработване на химически вещества“.
Захарова заяви, че през 90-те години много съветски учени бягат на запад, като според нея, „те са взели със себе си своите разследвания, които след това са развити в западните страни, основно в САЩ, Великобритания, Словакия и Швеция“. „Именно в този момент се появява удивителното название „Новичок“, така засягащо слуха и съвпадащо с идеята за възприемане за руско всичко, свързано с Русия“, каза още говорителят.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: Експулсирането на британските дипломати от Русия не променя фактите по случая със Сергей Скрипал

Тереза Мей: Експулсирането на британските дипломати от Русия не променя фактите по случая със Сергей Скрипал

17 Март 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Експулсирането на 23-та британски дипломати от територията на Русия „не променя фактите по въпроса“ около отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал, това заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей в събота, съобщава AFP.
В рамките на обръщение пред Консервативната партия, Мей отбеляза, че Русия „нарушава очебийно международното право“, като Лондон ще „обмисли следващите си стъпки в близките дни“.
„Отговорът на Русия не променят фактите по въпроса – опита за убийство на двама души, намиращи се на британска земя, за което няма друго обяснение освен извода, че Русия е виновна“, каза още премиерът.
По-рано тази седмица, заради отравянето на Скрипал, за което Лондон обвинява Москва, 23-руски дипломати бяха експулсирани от Великобритания, като в събота от Кремъл предприеха като отговор експулсирането на 23-ма британски дипломати от Русия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британското правителство заяви, че за него е приоритет грижата за дипломатическия персонал в Русия

Reuters: Британското правителство заяви, че за него е приоритет грижата за дипломатическия персонал в Русия

17 Март 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство съобщи, че негов приоритет е грижата за дипломатическия му персонал в Русия, след като Москва съобщи, че ще изгони 23 британски дипломати на фона на ескалиращата криза в отношенията между двете държави, предава Reuters.
Решението на Русия е взето, след като Великобритания реши да изгони 23 руски дипломати относно нападението с отровен газ срещу бившия служител на ГРУ в Южна Англия.
Британското външно министерство съобщи, че Съветът за национална сигурност ще се събере през следващата седмица да реши по-нататъшните действия.
„Нашият приоритет днес е грижата за персонала в Русия и помагането на тези, които ще се завърнат във Великобритания“, пише в официално заявление на министерството.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Очевидно случаят „Скрипал“ е породен от среди, които са заинтересовани от хвърляне на петно върху Русия

Румен Петков, АБВ: Очевидно случаят „Скрипал“ е породен от среди, които са заинтересовани от хвърляне на петно върху Русия

17 Март 2018 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. Очевидно случаят „Скрипал“ е породен от среди, които са заинтересовани от унижаване и хвърляне на петно върху Русия. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ Румен Петков член на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър. По думите му от това могат да спечелят среди, които са заинтересовани от въоръжаване и превъоръжаване. Според него международната общественост само губи от подобни скандали и колкото по-бързо се намерят инструменти за противодействие на подобна агресия, толкова по-добре за обществото. „Аз много се надявам това заклеймяване да не стигне до най-мрачните периоди на Студената война, когато съсипвахме спорт и празници с еднакъв ентусиазъм и на Изток и на Запад, блокирахме олимпиади, блокирахме световни първенства, да не повлияе върху Световното първенство по футбол, защото то се очаква с огромен интерес и любителите на футбола не заслужават на техен гръб, помрачаване на най-големия спортен празник за годината в света“, коментира Румен Петков. Според него социологическите агенции много преди скандала „Скрипал“ са очертали солидна преднина за Владимир Путин в президентската кампания, така че този инцидент с нищо не допринася за допълнителна подкрепа на Путин в предстоящите избори, каквито версии също се коментират в подкрепа на тезата, че Русия е замесена в скандала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия прекратява дейността на Британския съвет на своя територия

РИА Новости: Русия прекратява дейността на Британския съвет на своя територия

17 Март 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Москва. МВнР на Русия съобщи, че дейността на Британския съвет на територията на страната се прекратява във връзка с липсата на регулация на статута му, предава РИА Новости.
„Във връзка с неурегулирания статут на Британския съвет в Русия, неговата дейност е прекратена“, пише в официалното съобщение.
„Великобритания е предупредена, че ако се предприемат и по-нататъшни действия от неприятелски характер по отношение на Русия, тя ще си остави правото да предприеме други ответни мерки“, уточняват от там.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия ще експулсира 23 британски дипломати

ТАСС: Русия ще експулсира 23 британски дипломати

17 Март 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия обяви за „персона нон грата“ 23 британски дипломати и им дава седмица да напусната страната, а също така ще закрие британското генерално консулство в Санкт Петербург, предава ТАСС.
„Обявяват се за „персона нон грата“ и се изгонват в едноседмичен срок 23 дипломатически сътрудници от посолството на Великобритания от Москва. Отчита се диспаритета в броя консулски учреждения на двете страни, отзовава се съгласието на Русия за откриването и функционирането на генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург. Съответните процедури ще се осъществят в съответствие с международно-правовата практика“, пише в официално заявление на руското МВнР.
По-рано в министерството бе привикан британският посланик в Русия Лори Бристоу.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия е привикала британския посланик във външното си министерство

AFP: Русия е привикала британския посланик във външното си министерство

17 Март 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е привикала британския посланик в страна Лори Бристоу във външното си министерство за втори път тази седмица, предава AFP.
„Британският посланик е привикан в МВнР“, съобщава министерството. Бристоу бе привикан във вторник заради жестокия скандал, свързан с отравянето на бившия руски таен агент Сергей Скрипал в Англия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Кремъл нарича обвиняването на Владимир Путин за организиране на атаката срещу Сергей Скрипал „непростимо“

The Guardian: Кремъл нарича обвиняването на Владимир Путин за организиране на атаката срещу Сергей Скрипал „непростимо“

17 Март 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл нарича директните международни обвинения, че руският президент Владимир Путин е наредил атаката в Солсбъри „шокиращи и непростими, пише британският вестник The Guardian.
Тези обвинения идват на фона на силно обтегнатите отношения между Русия и Великобритания. Руският външен министър Сергей Лавров и говорителят на президента Дмитрий Песков заявяват, че Москва ще отговори скоро на изгонването на 23 руски дипломати от британския премиер Тереза Мей.
Пред репортери в петък Дмитрий Песков за пореден път отрича Русия да е нареждала атаката срещу Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.“Всякакво замесване на нашия президент е нищо друго освен шокиращо и непростимо от гледна точка на дипломатическото поведение“, добавя той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск заяви, че ЕС ще изпрати ясно послание относно отравянето на Сергей Скрипал

Reuters: Доналд Туск заяви, че ЕС ще изпрати ясно послание относно отравянето на Сергей Скрипал

16 Март 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е говорил с британския министър-председател Тереза Мей, за да подготви ясно послание на ЕС относно отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал по време на срещата на високо равнище на Съюза от следващата седмица, предава Reuters.
Туск съобщи това от профила си в социалната мрежа „Туитър“ след като проведе телефонен разговор с Тереза Мей. Лидерите на ЕС ще проведат редовна среща на високо равнище на 22 и 23 март.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Великобритания иска от ОЗХО да проучи нападението срещу Сергей Скрипал

ABC News: Великобритания иска от ОЗХО да проучи нападението срещу Сергей Скрипал

16 Март 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания съобщи, че е поискало от Организацията за забрана на химическо оръжие да разследва пробата на нервопаралитичния газ, използвана за отравянето на бившия служител на руските тайни служби Сергей Скрипал, предава ABC News.
Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей е поискала от организацията „да потвърди правителствения анализ на нервопаралитичния газ, използван по време на нападението“. От „Даунинг стрийт“ съобщиха, че служители от ОЗХО скоро ще пристигнат във Великобритания, за да вземат проби.
Великобритания смята, че Скрипал е отровен с развития по съветски времена агент „Новичок“ и обвинява Русия в нападението. Москва отрича.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел:  Германия и Франция ще обсъдят реакцията си относно нападението с химическо оръжие във Великобритания

Ангела Меркел: Германия и Франция ще обсъдят реакцията си относно нападението с химическо оръжие във Великобритания

16 Март 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Париж. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще обсъди с френския президент Еманюел Макрон необходимата реакция относно нападението във Великобритания срещу бившия служител на руското ГРУ Сергей Скрипал, за което Лондон обвинява Русия, предава Reuters.
„Много от пътеките водят към факта, че Русия е отговорна“, заяви Меркел преди началото на преговорите си с Макрон в Париж. „Това е трудна ситуация и днес ще обсъдим какъв да бъде правилния отговор“, допълни тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Еманюел Макрон всичко показва, че Русия е виновна за нападението в Солсбъри

ТАСС: Според Еманюел Макрон всичко показва, че Русия е виновна за нападението в Солсбъри

16 Март 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че страната му смята, че Русия стои зад покушението срещу бившия сътрудник на ГРУ Сергей Скрипал, предава ТАСС.
Френският президент увери за безусловната подкрепа на страната му към Лондон. „Искам да се обърна с думи на солидарност към нашите британски приятели и още веднъж за изразя солидарността си на съюзник към Великобритания, която бе подложена на нападение на собствена територия. Ние осъждаме тази руска намеса и всичко, което се случи, защото всичко сочи, че именно Русия извършва покушението“, заяви Макрон.
Той подчерта, че Париж е за пълна забрана за използването на химическо оръжие.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерите на ЕС ще обсъдят „Случая Скрипал“ на среща на високо равнище

AFP: Лидерите на ЕС ще обсъдят „Случая Скрипал“ на среща на високо равнище

16 Март 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС ще обсъдят покушението с отровен газ срещу бившия служител на руското ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания, когато се срещнат следващата седмица в Брюксел и най-вероятно ще излязат с официално заявление по въпроса, предава AFP.
„Скрипал ще бъде обсъден в четвъртък вечерта следващата седмица. На този етап очаквам на срещата да се направят изводи“, съобщи анонимен източни от европейските институции.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: МВнР на България подкрепи антируската кампания на Великобритания

Regnum: МВнР на България подкрепи антируската кампания на Великобритания

16 Март 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че страната ѝ подкрепа действията на Великобритания, обвинила Русия в участие в отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал, предава Regnum.
„България остава със своя съюзник Великобритания. Използването на каквито и да е токсични химически вещества е незаконно и трябва да се осъжда по най-решителен начин“, заяви Захариева.
Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени на 5 март в британския град Солсбъри. Властите на Великобритания смятат, че зад произшествието стои Русия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Не искаме нова Студена война, подкрепяме Великбритания за Сергей Скрипал

Йенс Столтенберг: Не искаме нова Студена война, подкрепяме Великбритания за Сергей Скрипал

16 Март 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Лондон.Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в петък, че Алиансът не иска нова Студена война с Русия и изрази подкрепа за позицията на Великобритания около отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, предава AFP.
„Не искаме нова Студена война, не искаме нова надпревара във въоръжението, Русия е наш съсед и затова трябва да продължим да се борим за подобряване на отношенията с Русия“, заяви Столтенберг пред радио BBC.
Той е отбелязал, че съюзниците от НАТО през последните години са наложили икономически санкции срещу Русия и са разположили повече сили по границите й в отговор на „променената ситуация в сферата на сигурността“, но подчерта, че „да се изолира Русия не е алтернатива“.
Според думите на Столтенберг, „в един момент Русия ще разбере, че не е в неин интерес да се конфронтира с нас, а е по-добре да си сътрудничи с нас и ние сме готови на това, стига те да уважават елементарните норми и правила на международното поведение“.
„Нямаме причина да се съмняваме в откритията и изводите на британското правителство, включително и защото това се случва на фона на модела на безразсъдно поведение на Русия в продължение на много години“, подчерта Столтенберг.
AFP привежда и изказването на британския външен министър Борис Джонсън от петък, в което той подчерта, че „скандалът“ е с президента на Русия Владимир Путин, а не с руския народ.
„Нашият скандал е с путинския Кремъл и с неговото решение и ние смятаме, че е напълно възможно решението да се използва нервно-паралитично вещество директно на улиците на Обединеното кралство да е лично негово. Това е на улиците на Европа за пръв път от Втората световна война насам“, обясни Джонсън.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерът на Лейбъристите предупреди, че Великобритания отива към нова Студена война без доказателства

Reuters: Лидерът на Лейбъристите предупреди, че Великобритания отива към нова Студена война без доказателства

16 Март 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия предупреди в петък, че Великобритания се впуска в нова Студена война с Русия преди да има доказателства и да е доказала участието на Кремъл в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, предава Reuters.
„Да се впускаме напред преди полицията да събере доказателства и то в трескава парламентарна атмосфера не е от полза нито на правосъдието, нито на националната сигурност“, написа той в своя материал по въпроса за вестник Гардиън.
„Ужасното събитие изисква на първо място изключително подробно и усърдно криминално разследване“, пише Корбин, като добавя, че не подкрепя тезата за участие на (руския президент Владимир) Путин или Русия в нападението.
„Това не означава, че трябва да се впуснем в нова Студена война, когато ще трябва да увеличим разходите си за оръжие, да разширим участието си в прокси войните из целия свят и да приемем политика на Маккартизъм“, предупреди работническият лидер.
Корбин предположи, че руската мафията, на която е позволено да се установи във Великобритания, може да стои зад нападението и бе категоричен, че Обединеното кралство трябва да спре да приеме корумпиращите пари от бившия Съветски съюз.
„Трябва да спрем да обслужваме руския блатен капитализъм във Великобритания и корумпираните милиардери, които използват Лондон, за да пазят богатството си“, категоричен е лидерът на Лейбъристите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Разбира се, че Русия ще изгони британски дипломати

Сергей Лавров: Разбира се, че Русия ще изгони британски дипломати

16 Март 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Астана. Русия със сигурност ще изгони британски дипломати в отговор на анонсираното от Великобритания изгонване на 23 руски дипломата във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Това заяви в петък министърът на външните работи на Русия, цитиран от ТАСС.
„Разбира се, че ще го направим“, подчерта Лавров, в отговор на съответстващ въпрос. Той не уточни точното количество на британските дипломати, които ще бъдат изгонени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сергей Лавров заяви, че британския министър на отбраната може да не е достатъчно образован

Reuters: Сергей Лавров заяви, че британския министър на отбраната може да не е достатъчно образован

16 Март 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Астана. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в петък, че министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън, който по-рано каза на Русия да „си тръгва и да млъкне“, може да не е достатъчно образован, предава Reuters.
“Може да не е достатъчно образован“, заяви Лавров по време на пресконференция в Казахстан.
Той обясни, че Москва е спряла да обръща внимание на коментарите на британците около случая със Сергей Скрипал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Нервнопаралитичното вещество, с което е отровен Сергей Скрипал, е било скрито в багажа на дъщеря му, твърдят разузнавателните служби

The Telegraph: Нервнопаралитичното вещество, с което е отровен Сергей Скрипал, е било скрито в багажа на дъщеря му, твърдят разузнавателните служби

16 Март 2018 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Източник от разузнавателните служби разкри за британския вестник The Telegraph, че
Нервнопаралитичното вещество „Новичок“, с което бе отровен бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, е било поставено в куфара на неговата дъщеря Юлия при напускането й от Москва за Лондон на 3 март, съобщава британският вестник The Telegraph, позовавайки се на източник от разузнавателните служби.
Следователите работят по версията, че токсинът е бил пренесен чрез дреха, козметичен продукт или някакъв подарък, в резултат на което са попаднали в дома на Скрипал в Солзбъри. Именно там 66-годишният Скрипал може да е попаднал под въздействието на веществото, а не на мястото, където по-късно бе намерен заедно с дъщеря си – на пейка в търговски център в града.
Източник на редакцията пояснява, че 33-годишната Юлия може да е пренесла „Новичок“ без да знае – в дома й в Москва може да са проникнали лица, които да са заложили веществото в багажа й.
По данни на британската полиция в контакт с „Новичок“ може да са попаднали 131 души от Солзбъри, при това 46 души вече са потърсили лекарска помощ в болница заради опасения, че може да са пострадали в резултат на инцидента със Скрипал.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания разглежда възможността да позволи на независими експерти да изследват веществото, с което е нападнат Сергей Скрипал

ТАСС: Великобритания разглежда възможността да позволи на независими експерти да изследват веществото, с което е нападнат Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Великобритания разглеждат възможността да даде на независими експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) възможността да проведат изследвания на веществото, с което бе отровен бившият агент на Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал. Това е заявил британският външен министър Борис Джонсън пред немското издание FAZ, предава ТАСС.
„Правителството и полицията работят към момента върху възможността да дадат на експерти от ОЗХО възможността да проверят нашите данни от независима страна“, заяви Джонсън.
В статията първият дипломат на Лондон критикува остро Москва и изразява мнението, че инцидентът в Солзбъри „увеличава противоречията“ между Русия и Великобритания.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вероятно е лидерите на страните членки на ЕС да обсъдят случая със Сергей Скрипал другата седмица

РИА Новости: Вероятно е лидерите на страните членки на ЕС да обсъдят случая със Сергей Скрипал другата седмица

15 Март 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Има вероятност лидерите на 28-те държави членки на Европейския съюз да обсъдят случая със Сергей Скрипал в рамките на двудневната среща, започваща на 22 март в Хелзинки, това са съобщили източници от пресслужбата на Европейския съвет за РИА Новости.
Според информацията на руската агенция, по време на свое посещение в Хелзинки миналата седмица, председателят на Съвета Доналд Туск е изразил готовността си да включи за разглеждане темата около Скрипал по време на срещата, като знак на поддръжка за Лондон.
Информацията предстои да бъде потвърдена или отхвърлена.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Изглежда, че Русия стои зад отравянето на Сергей Скрипал

Доналд Тръмп: Изглежда, че Русия стои зад отравянето на Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че е вероятно Москва да стои зад отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, съобщава Reuters.
По време на обща среща в Белия дом с министър-председателя на Ирландия Лео Варадкар, държавният глава отбеляза по повод случая, че „изглежда руснаците стоят зад това". Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха приети в болница след отравянето с нервнопаралитичен газ, който според британската полиция е вид, разработен в Русия и известен като "Новичок". Състоянието на двамата остава критично. Тръмп разкри, че поддържа контакт с премира Тереза Мей, която по-рано обяви изгонването на 23 руски дипломата от страната заради случая.
По-рано в четвъртък Лондон, Вашингтон, Берлин и Париж излязоха с обща декларация по случая, а постоянният представител на САЩ в ООН заяви, че от Вашингтон подкрепят Великобритания и считат, че Русия е отговорна за атаката.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Рябков: Нито Русия, нито СССР са имали програма за разработване на газ, наречен „Новичок“

Сергей Рябков: Нито Русия, нито СССР са имали програма за разработване на газ, наречен „Новичок“

15 Март 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Според заместник министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, страната му никога не е имала програми за разработка на нервнопаралитичното вещество, с което според Великобритания е бил отровен Сергей Скрипал, предава AFP.
„Искам да отбележа с цялата си сигурност, че Съветският съюз или Русия не са имали програми за разработване на токсично вещество, наречено „Новичок“, подчерта Рябков пред местна медия. Той разкритикува хората, които „разпространяват информация, че такава програма е съществувала“. Агенцията отбелязва, че това е препратка към руския учен Вил Мирзаянов, който понастоящем живее в САЩ, и според чийто думи, в годините на Студената война в научноизследователски център в Москва, в който Мирзаянов е работил до началото на 90-те години, е бил разработен "Новичок".
Според Рябков, през 2017 г. всички запаси от токсични вещества в Русия са били унищожени, след присъединяването на страната към Конвенцията за забрана на химическите оръжия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей посети Солзбъри за първи път от случая със Сергей Скрипал

AFP: Тереза Мей посети Солзбъри за първи път от случая със Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Солзбъри. Британският премиер Тереза Мей посети Солзбъри за първи път от отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал насам, съобщава AFP. Мей потвърди общата позиция по въпроса на Великобритания, Германия, Франция и САЩ, за която бе съобщено по-рано, като заяви пред репортери, че „това се случи във Великобритания, но можеше да бъде и навсякъде другаде, така че ние излизаме с обединена позиция“.
В сряда Мей заяви, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал и неговата дъщеря, които бяха приети в болница на четвърти март, след като са вдишали невропаралитичен газ, разпознат от британските разследващи като разработения в Русия вид „Новичок“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Великобритания, Франция, САЩ и Германия излязоха с обща декларация по случая със Сергей Скрипал

The Guardian: Великобритания, Франция, САЩ и Германия излязоха с обща декларация по случая със Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания, Франция, САЩ и Германия излязоха с обща декларация по случая със Сергей Скрипал, в която случаят е осъден като „нападение срещу суверенитета на Великобритания“, пише вестник Guardian. Според разпространения от „Даунинг стрийт“ №10 текст, „използването на бойно отровно вещество, разработен в Русия вид, представлява първото употребяване на нервнопаралитично вещество в Европа от Втората световна война насам“.
Според четирите държави, нападението представлява „заплаха за сигурността на всички нас“. В съобщението се казва още, че Великобритания е споделила с останалите страни своите опасение за възможността Русия да стои зад атаката, като от Париж, Берлин и Вашингтон са съгласни, че „няма правдоподобно друго обяснение“, като се има предвид и „невъзможността на Русия да отговори на легитимното искане от Лондон“, което според общата декларация „още повече подчертава отговорността“ на Москва.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Ответните мерки на Москва против Лондон няма да закъснеят

Дмитрий Песков: Ответните мерки на Москва против Лондон няма да закъснеят

15 Март 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин лично ще избере вариант за ответни мерки против Великобритания, който ще отговаря най-добре на интересите на Русия, увери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
„Окончателното решение, разбира се, е на президента на Русия. Няма никакво съмнение, че той ще избере този вариант, който съответства в най-голяма степен на интересите на Русия“, заяви пред журналистите Песков, като увери, че ответните мерки на Москва против Лондон няма да закъснеят. „Естествено, няма да ги накараме да чакат дълго (за ответните мерки), предложенията ще бъдат формулирани в МВнР и другите ведомства“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева изказа солидарност с позицията на Обединеното кралство за случая "Скрипал"

Министър Екатерина Захариева изказа солидарност с позицията на Обединеното кралство за случая "Скрипал"

15 Март 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Българският външен министър Екатерина Захариева изказа солидарност с позицията на Обединеното кралство за случая "Скрипал". Това става ясно от публикация в социалната мрежа "Туитър". "България стои до своя съюзник Обединеното кралство. Използването на отровни химикали е незаконно и трябва да бъде осъдено по най-категоричния възможен начин", пише министър Захариев. Публикацията е адресирана до британския ѝ колега - Борис Джонсън.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон подкрепи твърденията на Тереза Мей, че Русия седи зад отравянето на Сергей Скрипал

AFP: Еманюел Макрон подкрепи твърденията на Тереза Мей, че Русия седи зад отравянето на Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон в четвъртък подкрепи твърденията на британското правителство, че Русия е отговорна за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря, като заяви, че няма „друго достоверно обяснение“ на случая, предава AFP.
„От началото на седмицата, Великобритания информира подробно Франция за събраните доказателства от британските следователи и за елементите, които демонстрират отговорността на Русия за атаката. Франция споделя заключението на Великобритания, че няма друго достоверно обяснение и повтаря, че е солидарна със своя съюзник“, пише в съобщение от френското президентство, публикувано в четвъртък сутринта след проведен телефонен разговор между Макрон и британския премиер Тереза Мей.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съвета за сигурност на ООН обвиниха Русия за отравянето на Сергей Скрипал (ОБЗОР)

В Съвета за сигурност на ООН обвиниха Русия за отравянето на Сергей Скрипал (ОБЗОР)

15 Март 2018 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Скандалът около бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал продължава да се разраства и да обтяга отношенията на Москва с редица държави. В рамките на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по настояване на Лондон, Москва бе обвинена за отравянето на 66-годишния Скрипал и неговата дъщеря Юлия.
Великобритания, както и САЩ, са на мнение, че Кремъл има пръст в отравянето на бившия офицер от ГРУ. „САЩ считат, че Русия е отговорна за атаката срещу двама души в Обединеното кралство чрез използването на нервно-паралитично вещество от военен клас“, подчерта постоянният представител на САЩ при ООН Ники Хейли.

На заседанието се изказа и заместник-постоянният представител на Великобритания при ООН Джонатан Алън. Русия е нарушила Конвенцията за забрана на химическите оръжия, тъй като не е обявила програмата си за разработване на нервно-паралитичното вещество „Новичок“, с което – според Лондон, е отровен бившият офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал. „Русия не е декларирала веществото „Новичок“ или обекти, свързани с неговото производство, както се изисква по конвенцията. От всичко това може да се направи извод, че Русия е нарушила сериозно Конвенцията за забрана на химическите оръжия“, подчерта британският дипломат.

На свой ред постоянният представител на Руската федерация при ООН Василий Небензя обвини Лондон в разпалване на „истерия“. Великобритания може да е един от източниците на веществото „Новичок“, използвано за отравянето на Скрипал и неговата дъщеря Юлия, изрази увереност Небензя.
„Най-вероятен източник на произход на химикала е страна, която от края на 90-те години на миналия век и към настоящия момент провежда интензивни изследвания на даденото вещество, включително Великобритания“, подчерта руският дипломат.
„За да могат британските специалисти с пълна увереност да установят, че това е точно „Новичок“, а не някой друг, те задължително трябва да имат т.нар. контролен стандарт. Ако те казват, че това е „Новичок“, то значи имат колекция и формула… Казано по друг начин, ако Великобритания е уверена, че това е „Новичок“, то тя разполага с химическата му формула, с негови образци и е способна сама да го произведе“, обобщи Небензя.
Руският дипломат бе категоричен: Москва няма да позволи на никого, включително на Лондон, да разговаря с нея с езика на ултиматумите. „От нас в ултимативна форма поискаха в 24-часов срок да признаем извършването на престъплението и да поемем вината. Ние самите ние не говорим езика на ултиматумите и няма да допуснем да говорят с нас с този тон", заяви постоянният представител на Русия при ООН.

Бившият полковник от руското ГРУ бе хоспитализиран в критично състояние в британския град Солзбъри, след като бе подложен на въздействието на неизвестно вещество.
Сергей Скрипал е служил в ГРУ на Генералния щаб на Русия до 1999 г. През 2004 г. е задържан по обвинение в шпионаж в полза на британското разузнаване МI-6. По данни на Федералната служба за сигурност Скрипал е получил 100 хил. долара от британската служба, за да им предава информация от агенти на руските спецслужби. През 2006 г. Скрипал е осъден в Русия на 13 г. на колония в строг режим, лишаване от званията и държавните награди. Четири години по-късно обаче Скрипал е помилван с указ на тогавашния президент Дмитрий Медведев. През 2010 г. като част от обмен на шпиони между САЩ и Русия Скрипал получава убежище във Великобритания.


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия

The Guardian: Десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия

13 Март 2018 | 02:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какви са десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия заради атаката срещу Сергей Скрипал пише британският вестник The Guardian.
Вестникът подрежда възможните мерки във възходящ ред.
1)Експулсиране на дипломати:
Подобна мярка използва правителството на Дейвид Камерън след убийството на Александър Литвиненко. Ако бъде изгонен обаче посланикът на Русия в Лондон, то вероятно ще последва реципрочна мярка от руска страна, което ще замрази дълбоко британско-руските отношения.
2)Да бъде отнет лицензът за излъчване на руски медии като Russia Today
Публични личности, като Жозе Мауриньо например ще бъдат помолени да прекратят добре платените си договори с медията. Подобна мярка ще бъде добре приета от Франция, където се вземат сериозни мерки срещу фалшиви новини след обвиненията за руска намеса във френските президентски избори.
3)Да се поиска подкрепа от партньорите от Европейския съюз да не изпращат официални лица на Световното първенство по футбол, което вероятно няма да засегне отборите, които ще участват.
4)Да се направят поправки в санкциите срещу Русия и законът против „прането“ на пари
Това може да са поправки, подобни на закона „Магнитски“ в САЩ срещу лица, замесени в нарушаване на човешките права.
5)Замразяване на авоарите на руски олигарси, които не могат да докажат произхода на парите си – според изданието обаче такава мярка може да засегне както поддръжници, така и противници на руския президент Владимир Путин.
6)Разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия – Русия обаче не показва да е повлияна тежко от досегашните санкции
7)Да се усили присъствието на НАТО по руската граница, включително да се ускори процеса по приемане на Украйна в НАТО
8)Да се определи Русия, като държава, подкрепяща тероризма - това може да доведе до допълнителни санкции
9)Да се изключат руските банки от международната система за разплащания – Русия има собствена система за разплащане, която е валидна в много страни извън Г-7.
10)да се публикува секретен материал за участие в „пране“ на пари от страна на Владимир Путин и най-близките му сътрудници

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Много вероятно е Русия да е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

AFP: Много вероятно е Русия да е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

12 Март 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей заяви в понеделник, че „е много вероятно“ Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава AFP.
„Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, заяви Мей, като разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.

Агенция "Фокус" припомня:
Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха приети в болница в Солзбъри в критично състояние в началото на март, след като, както стана ясно по-късно, са вдишали влияещо на нервната система вещество. По-рано в понеделник от руското посолство в Лондон заявиха, че британското правителство "играе опасна игра" при случая със Скрипал, като обвиниха властите, че не правят нищо за да спрат спекулациите в медиите за атаката срещу бившия руски разузнавач, предоставял информация на Лондон.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.
Швеция продължава да се бори за потушаването на горските пожари. 22 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.