НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

VOA: Доналд Тръмп ще попита „твърдо“ Владимир Путин за руската намеса в американските президентски избори

VOA: Доналд Тръмп ще попита „твърдо“ Владимир Путин за руската намеса в американските президентски избори

14 Юли 2018 | 23:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в петък, че "твърдо" ще попита руския си колега Владимир Путин за намесата на страната му в президентските избори в САЩ през 2016 г., довели до американско федерално разследване, съобщава радио The Voice of America.
Радиото припомня,ч е от самото начало на разследването на руската намеса в американските избори Доналд Тръмп го определя като „лов на вещици“.
"Мисля, че наистина това наранява страната ни", каза Тръмп на пресконференция във Великобритания, след среща с министър-председателя Тереза Мей. "Това наистина вреди на отношенията ни с Русия. Мисля, че ще имаме шанс за много добри отношения с Русия и много добър шанс, много добри отношения с президента Путин, надявам се“.
Само дни преди срещата специалният прокурор Робърт Мюлер обвини 12 руснаци, за които се твърди, че са проникнали в сървърите на Националния комитет на Демократическата партия, за да повлияят на изборите.
Това са най-скорошните обвинения в специализираното разследване, което вече е доведе до признаване на вина от трима сътрудници на кампанията на Тръмп.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че неговият предшественик не е реагирал на твърденията за руската намеса на изборите

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че неговият предшественик не е реагирал на твърденията за руската намеса на изборите

14 Юли 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че администрацията на неговия предшественик Барак Обама не е направила нищо през 2016 г., когато се появяват данните, че Русия е извършвала намеса в американските избори, предава Reuters.
В петък съдът в САЩ заяви, че агенти на руското военно разузнаване тайно са следели компютрите на Демократическата партия по време на изборите и са откраднали голямо количество чувствителна информация.
„Вчерашната история с 12-те руснака се е случила по време на администрацията на Обама, не по време на моята“, заяви Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
„Защо не бе направено нищо, особено след като се разбра, че президентът Обама е бил информиран за това от ФБР два месеца преди изборите?“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico:  Специалният прокурор Робърт Мюлер повдигна обвинения срещу 12 руски граждани за проникването в компютърните системи на Демократическата партия на САЩ

Politico: Специалният прокурор Робърт Мюлер повдигна обвинения срещу 12 руски граждани за проникването в компютърните системи на Демократическата партия на САЩ

13 Юли 2018 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор Робърт Мюлер повдигна обвинения срещу 12 руски граждани за проникване в компютърните системи на националния комитет на Демократическата партия на САЩ с цел да саботират провеждането на президентските избори в страната през 2016 година, предава Politico.
Обвиненията, обявени от заместник-министъра на правосъдието на САЩ Род Розенщайн, са повдигнати едва дни преди насрочената за понеделник среща на високо равнище между президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.
Тези обвинения са последните от разследването, което вече призна за виновни трима бивши служители от предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп. Самият държавен глава в момента е разследван от Мюлер за възможни правонарушения.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Арестуваха бившия сътрудник на Доналд Тръмп Пол Манафорт

The Guardian: Арестуваха бившия сътрудник на Доналд Тръмп Пол Манафорт

16 Юни 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
София. Арестуваха бившия сътрудник на Доналд Тръмп и ръководител на кандидатпрезидентската му кампания Пол Манафорт заради опити да повлияе на свидетели по разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, пише британският вестник The Guardian.
69-годишният Манафорт се превърна във втория бивш помощник на Тръмп, който влиза в затвора по обвинения, повдигнати от специалния съветник Роберт Мюлер, който разследва намесата на Русия в президентските избори и връзките между помощниците на Тръмп и Москва.
Трима други бивши помощници, включително бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин, са обвинени и сътрудничат с екипа на разследващите агенти на Мюлер. Бившият съветник по външната политика Георгиос Пападопулос беше задържан за кратко. Обвиненията срещу Манафорт, които той отрича, не са свързани с работата му по кампанията Тръмп или руските опити за намеса по време на изборите през 2016 г.
Макар и Тръмп да се е дистанцирал от Манафорт, арестът вероятно ще доведе до натиск върху Белия дом. Мюлер поиска от президента да се яви на интервю, нещо на което досега Тръмп се противопоставя.
Часове след като Манафорт е бил вкаран в затвора, Тръмп пише в социалната мрежа „Туитър“: "Уау, каква тежка присъда за Пол Манафорт." Манафорт не е бил съден или осъден.
Той добави: "Знаете ли, Пол Манафорт работи за мен за много кратък период от време. Работил е за Роналд Рейгън. Работил е за Боб Доул. Работил е за Джон Маккейн или фирмата му е работила за него. Работил е за много други републиканци. Той работи за мен, какво, в продължение на 49 дни или нещо подобно? Много кратък период от време“
Всъщност Манафорт ръководи кампанията му в продължение на пет месеца и продължи да съветва Тръмп през преходния период.
Прокурорите твърдят, че Манафорт се е опитвал да повлияе на свидетели по своя случай, като се е свързвал с тях и се е опитал да координира показанията им . Манафорт им е казвал да кажат, че тяхната работа заедно, е била да повлияят на европейски политици от името на Украйна, в Европа, но не и в САЩ.
Манафорт, който е изправен пред обвинения в пране на пари, данъчни измами, пропуск да се регистрира като чуждестранен агент и възпрепятстване на правосъдието, е изправен пред присъда до 20 години затвор за обвиненията, с които е изправен в окръг Колумбия. Той също така е изправен пред 270 години затвор по обвинение в окръжния съд във Вирджиния, което означава, че може да прекара остатъка от живота си в затвора, ако бъде осъден.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ръководителят на кампанията на Доналд Тръмп е изпратен в затвора

AFP: Ръководителят на кампанията на Доналд Тръмп е изпратен в затвора

15 Юни 2018 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ръководителят на кампанията на Доналд Тръмп Пол Манафорт е изпратен в затвора, гаранцията му е отменена, предава AFP.
Федералният съдия Ейми Берман е отменила гаранцията му поради обвинения, че се опитва да влияе върху свидетели по разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за намесата на Русия в кандидатпрезидентската кампания на Доналд Тръмп.
Манафорт е обвинен за пране на пари, данъчни и банкови измами и досега беше под домашен арест.
Доналд Тръмп е нарекъл решението за изпращане в затвора на 69-годишния Манафорт „нечестно“.
„Каква тежка присъда за Пол Манафорт, който е представлявал Роналд Рейгън, Боб Доул и много други водещи политици и кампании. Не знаех, че Манафорт е начело на мафията. Много нечестно!“, написа американският президент в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Специалният прокурор Робърт Мюлер повдига нови обвинения срещу бивш сътрудник на Доналд Тръмп

Reuters: Специалният прокурор Робърт Мюлер повдига нови обвинения срещу бивш сътрудник на Доналд Тръмп

9 Юни 2018 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор Робърт Мюлер, който разследва връзките на кандидат президентската кампания на Доналд Тръмп с Русия повдига нови обвинения срещу бившия ръководител на кампанията Пол Манафорт и негов сътрудник Константин Килимник за въздействие върху свидетели, предава Reuters.
Това е третото по ред добавяне на нови обвинения срещу Манафорт, който вече е обвинен за пране на пари, нерегистриране като чуждестранен агент, както и банкови и данъчни измами. По всички обвинения Манафорт пледира невинен.
Според запознати с добавянето на новите обвинения се очаква да се засили натиска върху Манафорт да сключи сделка с правосъдието и да сътрудничи. Той е имал отдавнашни връзки с проруска партия в Украйна и с руски олигарх, близък до Кремъл, казват експерти, запознати с делото.
Според демократи това ще промени начина, по който обществеността гледа на разследването, което Доналд Тръмп нарича „лов на вещици“ и отрича всякакви връзки с Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрю Маккейб: Уволнението ми е част от усилията за провалянето на разследването на Робърт Мюлер

Андрю Маккейб: Уволнението ми е част от усилията за провалянето на разследването на Робърт Мюлер

17 Март 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб се защити, след като бе уволнен от министъра на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс, наричайки премахването си опит да се провали разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, пише The Hill.
„Идеята, че съм лъгал е погрешна. Това е част от усилията да бъда дискредитиран като свидетел“, заяви Маккейб. Той е приемат като възможен свидетел в разследването на Мюлер за руската намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г. Той бе известно време изпълняващ функциите ръководител на ФБР, след като Доналд Тръмп уволни директора Джеймс Коми.
Сред мотивите за уволнението присъства това, че той е позволявал на служители на ФБР да говорят пред медиите за разследването срещу фондацията на Хилари Клинтън.
Същевременно той разкритикува Тръмп, че напада него, ФБР и служителите на Бюрото. „На ФБР са нанесени истински щети“, убеден е той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хоакин Кастро, конгресмен от САЩ: Доналд Тръмп прави чистка на всеки, който не му е сляпо предан

Хоакин Кастро, конгресмен от САЩ: Доналд Тръмп прави чистка на всеки, който не му е сляпо предан

17 Март 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският конгресмен Хоакин Кастро (Демократическа партия, Тексас) разкритикува уволняването на бившия заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, обвинявайки президента Доналд Тръмп, че гони всеки, който „не му е сляпо предан“, пише The Hill.
„Доналд Тръмп прочиства най-високите равнища на правителството от всеки, който не му е сляпо лоялен. Предстоят ни тъмни времена“, заяви Кастро.
На свой ред конгресменът Адам Шип (Демократическа партия, Калифорния) заяви, че уволнението на Маккейб „срамно петно“. Той отбеляза, че е „не е възможно да се преценят ползите“ от уволнението на Маккейб, понеже министерството на правосъдието не е публикувало доклад относно дисциплинарния процес, довел до препоръката за уволнението.
Тръмп, както и конгресмените от Републиканската партия критикуваха неколкократно Маккейб през последните месец, заявявайки че е пример за антитръмповски предразсъдъци.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрю Маккейб: Отивах на работа във ФБР  всеки ден с очакването да бъда премахнат

Андрю Маккейб: Отивах на работа във ФБР всеки ден с очакването да бъда премахнат

17 Март 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб заяви, че е очаквал да бъде премахнат още миналата година. Той заяви, че е знаел „че няма да остане на позицията дълго време“, след като е бил избран за временен ръководител на Бюрото, след като неговият тогавашен директор Джеймс Коми е бил уволнен, пише The Hill.
„Буквално влизах в сградата всеки ден, очаквайки да бъда уволнен до края на деня“, заяви Маккейб. Докато е изпълняваш длъжността ръководител на ФБР, преди Тръмп да назначи на поста Кристофър Рей, Маккейб е сред основните лица работещи за назначаване на специално разследване относно възможната руска намеса на изборите за президент на САЩ през 2016 г.
По-рано министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс уволни Маккейб. Той се защити, твърдейки, че премахването му от длъжност е част от усилията разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер да бъде подкопано, на което той е потенциален свидетел.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп заяви, че уволнението на Андрю Маккейб е „велик ден за демокрацията“

The Hill: Доналд Тръмп заяви, че уволнението на Андрю Маккейб е „велик ден за демокрацията“

17 Март 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства уволнението на бившия заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, наричайки случилото се „велик ден за демокрацията“, пише The Hill.
„Уволнението на Андрю Маккейб е велик ден за здраво работещите мъже и жени във ФБР“, заяви Тръмп. „Прегрешилият Джеймс Коми бе негов бос и Маккейб си бе направо момче за всичко. Той знаеше всичко за лъжите и корупцията по високите етажи на Бюрото“, допълни той.
По-рано министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс уволни Маккейб, който трябваше да се пенсионира в неделя.
Тръмп преди време критикуваше силно заместник директора, твърдейки, че той е бил предубеден към него, а съпругата му е имала връзки с Демократическата партия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Уволняват бившия заместник-директор на ФБР два дни преди пенсия

CNN: Уволняват бившия заместник-директор на ФБР два дни преди пенсия

17 Март 2018 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс е уволнил бившия заместник-директор на ФБР Андрю МакКейб два дни преди да получи право на пенсия, предава американският телевизионен канал CNN.
МакКейб е обвиняван от президента Доналд Тръмп, че е „торпилирал“ вътрешни разследвания на правосъдното министерство. Това се разбира от доклад на Главния инспектор на Министерството на правосъдието Майкъл Хоровиц, който обвинява МакКейб за това, че е „торпилирал“ разследванията относно ролята му да накара служители на ФБР да говорят пред The Wall Street Journal неверни твърдения за участието му в разследването за корупция на фондацията на бившия президент на САЩ Бил Клинтън .
Представител на бившият заместник-директор е заявил, че МакКейб е разбрал от пресата за уволнението си. Предсрочното му освобождаване ще доведе намаляване на пенсията му. Той заема поста заместник-директор на ФБР от месец февруари 2016 година до месец Януари 2018 година.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.