НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

VOA: Доналд Тръмп ще попита „твърдо“ Владимир Путин за руската намеса в американските президентски избори

VOA: Доналд Тръмп ще попита „твърдо“ Владимир Путин за руската намеса в американските президентски избори

14 Юли 2018 | 23:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза в петък, че "твърдо" ще попита руския си колега Владимир Путин за намесата на страната му в президентските избори в САЩ през 2016 г., довели до американско федерално разследване, съобщава радио The Voice of America.
Радиото припомня,ч е от самото начало на разследването на руската намеса в американските избори Доналд Тръмп го определя като „лов на вещици“.
"Мисля, че наистина това наранява страната ни", каза Тръмп на пресконференция във Великобритания, след среща с министър-председателя Тереза Мей. "Това наистина вреди на отношенията ни с Русия. Мисля, че ще имаме шанс за много добри отношения с Русия и много добър шанс, много добри отношения с президента Путин, надявам се“.
Само дни преди срещата специалният прокурор Робърт Мюлер обвини 12 руснаци, за които се твърди, че са проникнали в сървърите на Националния комитет на Демократическата партия, за да повлияят на изборите.
Това са най-скорошните обвинения в специализираното разследване, което вече е доведе до признаване на вина от трима сътрудници на кампанията на Тръмп.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че неговият предшественик не е реагирал на твърденията за руската намеса на изборите

Reuters: Доналд Тръмп заяви, че неговият предшественик не е реагирал на твърденията за руската намеса на изборите

14 Юли 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че администрацията на неговия предшественик Барак Обама не е направила нищо през 2016 г., когато се появяват данните, че Русия е извършвала намеса в американските избори, предава Reuters.
В петък съдът в САЩ заяви, че агенти на руското военно разузнаване тайно са следели компютрите на Демократическата партия по време на изборите и са откраднали голямо количество чувствителна информация.
„Вчерашната история с 12-те руснака се е случила по време на администрацията на Обама, не по време на моята“, заяви Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
„Защо не бе направено нищо, особено след като се разбра, че президентът Обама е бил информиран за това от ФБР два месеца преди изборите?“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico:  Специалният прокурор Робърт Мюлер повдигна обвинения срещу 12 руски граждани за проникването в компютърните системи на Демократическата партия на САЩ

Politico: Специалният прокурор Робърт Мюлер повдигна обвинения срещу 12 руски граждани за проникването в компютърните системи на Демократическата партия на САЩ

13 Юли 2018 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор Робърт Мюлер повдигна обвинения срещу 12 руски граждани за проникване в компютърните системи на националния комитет на Демократическата партия на САЩ с цел да саботират провеждането на президентските избори в страната през 2016 година, предава Politico.
Обвиненията, обявени от заместник-министъра на правосъдието на САЩ Род Розенщайн, са повдигнати едва дни преди насрочената за понеделник среща на високо равнище между президентите на САЩ и на Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.
Тези обвинения са последните от разследването, което вече призна за виновни трима бивши служители от предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп. Самият държавен глава в момента е разследван от Мюлер за възможни правонарушения.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Арестуваха бившия сътрудник на Доналд Тръмп Пол Манафорт

The Guardian: Арестуваха бившия сътрудник на Доналд Тръмп Пол Манафорт

16 Юни 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
София. Арестуваха бившия сътрудник на Доналд Тръмп и ръководител на кандидатпрезидентската му кампания Пол Манафорт заради опити да повлияе на свидетели по разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, пише британският вестник The Guardian.
69-годишният Манафорт се превърна във втория бивш помощник на Тръмп, който влиза в затвора по обвинения, повдигнати от специалния съветник Роберт Мюлер, който разследва намесата на Русия в президентските избори и връзките между помощниците на Тръмп и Москва.
Трима други бивши помощници, включително бившият съветник по националната сигурност Майкъл Флин, са обвинени и сътрудничат с екипа на разследващите агенти на Мюлер. Бившият съветник по външната политика Георгиос Пападопулос беше задържан за кратко. Обвиненията срещу Манафорт, които той отрича, не са свързани с работата му по кампанията Тръмп или руските опити за намеса по време на изборите през 2016 г.
Макар и Тръмп да се е дистанцирал от Манафорт, арестът вероятно ще доведе до натиск върху Белия дом. Мюлер поиска от президента да се яви на интервю, нещо на което досега Тръмп се противопоставя.
Часове след като Манафорт е бил вкаран в затвора, Тръмп пише в социалната мрежа „Туитър“: "Уау, каква тежка присъда за Пол Манафорт." Манафорт не е бил съден или осъден.
Той добави: "Знаете ли, Пол Манафорт работи за мен за много кратък период от време. Работил е за Роналд Рейгън. Работил е за Боб Доул. Работил е за Джон Маккейн или фирмата му е работила за него. Работил е за много други републиканци. Той работи за мен, какво, в продължение на 49 дни или нещо подобно? Много кратък период от време“
Всъщност Манафорт ръководи кампанията му в продължение на пет месеца и продължи да съветва Тръмп през преходния период.
Прокурорите твърдят, че Манафорт се е опитвал да повлияе на свидетели по своя случай, като се е свързвал с тях и се е опитал да координира показанията им . Манафорт им е казвал да кажат, че тяхната работа заедно, е била да повлияят на европейски политици от името на Украйна, в Европа, но не и в САЩ.
Манафорт, който е изправен пред обвинения в пране на пари, данъчни измами, пропуск да се регистрира като чуждестранен агент и възпрепятстване на правосъдието, е изправен пред присъда до 20 години затвор за обвиненията, с които е изправен в окръг Колумбия. Той също така е изправен пред 270 години затвор по обвинение в окръжния съд във Вирджиния, което означава, че може да прекара остатъка от живота си в затвора, ако бъде осъден.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ръководителят на кампанията на Доналд Тръмп е изпратен в затвора

AFP: Ръководителят на кампанията на Доналд Тръмп е изпратен в затвора

15 Юни 2018 | 22:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ръководителят на кампанията на Доналд Тръмп Пол Манафорт е изпратен в затвора, гаранцията му е отменена, предава AFP.
Федералният съдия Ейми Берман е отменила гаранцията му поради обвинения, че се опитва да влияе върху свидетели по разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за намесата на Русия в кандидатпрезидентската кампания на Доналд Тръмп.
Манафорт е обвинен за пране на пари, данъчни и банкови измами и досега беше под домашен арест.
Доналд Тръмп е нарекъл решението за изпращане в затвора на 69-годишния Манафорт „нечестно“.
„Каква тежка присъда за Пол Манафорт, който е представлявал Роналд Рейгън, Боб Доул и много други водещи политици и кампании. Не знаех, че Манафорт е начело на мафията. Много нечестно!“, написа американският президент в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Специалният прокурор Робърт Мюлер повдига нови обвинения срещу бивш сътрудник на Доналд Тръмп

Reuters: Специалният прокурор Робърт Мюлер повдига нови обвинения срещу бивш сътрудник на Доналд Тръмп

9 Юни 2018 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор Робърт Мюлер, който разследва връзките на кандидат президентската кампания на Доналд Тръмп с Русия повдига нови обвинения срещу бившия ръководител на кампанията Пол Манафорт и негов сътрудник Константин Килимник за въздействие върху свидетели, предава Reuters.
Това е третото по ред добавяне на нови обвинения срещу Манафорт, който вече е обвинен за пране на пари, нерегистриране като чуждестранен агент, както и банкови и данъчни измами. По всички обвинения Манафорт пледира невинен.
Според запознати с добавянето на новите обвинения се очаква да се засили натиска върху Манафорт да сключи сделка с правосъдието и да сътрудничи. Той е имал отдавнашни връзки с проруска партия в Украйна и с руски олигарх, близък до Кремъл, казват експерти, запознати с делото.
Според демократи това ще промени начина, по който обществеността гледа на разследването, което Доналд Тръмп нарича „лов на вещици“ и отрича всякакви връзки с Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрю Маккейб: Уволнението ми е част от усилията за провалянето на разследването на Робърт Мюлер

Андрю Маккейб: Уволнението ми е част от усилията за провалянето на разследването на Робърт Мюлер

17 Март 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб се защити, след като бе уволнен от министъра на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс, наричайки премахването си опит да се провали разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, пише The Hill.
„Идеята, че съм лъгал е погрешна. Това е част от усилията да бъда дискредитиран като свидетел“, заяви Маккейб. Той е приемат като възможен свидетел в разследването на Мюлер за руската намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г. Той бе известно време изпълняващ функциите ръководител на ФБР, след като Доналд Тръмп уволни директора Джеймс Коми.
Сред мотивите за уволнението присъства това, че той е позволявал на служители на ФБР да говорят пред медиите за разследването срещу фондацията на Хилари Клинтън.
Същевременно той разкритикува Тръмп, че напада него, ФБР и служителите на Бюрото. „На ФБР са нанесени истински щети“, убеден е той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хоакин Кастро, конгресмен от САЩ: Доналд Тръмп прави чистка на всеки, който не му е сляпо предан

Хоакин Кастро, конгресмен от САЩ: Доналд Тръмп прави чистка на всеки, който не му е сляпо предан

17 Март 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският конгресмен Хоакин Кастро (Демократическа партия, Тексас) разкритикува уволняването на бившия заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, обвинявайки президента Доналд Тръмп, че гони всеки, който „не му е сляпо предан“, пише The Hill.
„Доналд Тръмп прочиства най-високите равнища на правителството от всеки, който не му е сляпо лоялен. Предстоят ни тъмни времена“, заяви Кастро.
На свой ред конгресменът Адам Шип (Демократическа партия, Калифорния) заяви, че уволнението на Маккейб „срамно петно“. Той отбеляза, че е „не е възможно да се преценят ползите“ от уволнението на Маккейб, понеже министерството на правосъдието не е публикувало доклад относно дисциплинарния процес, довел до препоръката за уволнението.
Тръмп, както и конгресмените от Републиканската партия критикуваха неколкократно Маккейб през последните месец, заявявайки че е пример за антитръмповски предразсъдъци.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрю Маккейб: Отивах на работа във ФБР  всеки ден с очакването да бъда премахнат

Андрю Маккейб: Отивах на работа във ФБР всеки ден с очакването да бъда премахнат

17 Март 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб заяви, че е очаквал да бъде премахнат още миналата година. Той заяви, че е знаел „че няма да остане на позицията дълго време“, след като е бил избран за временен ръководител на Бюрото, след като неговият тогавашен директор Джеймс Коми е бил уволнен, пише The Hill.
„Буквално влизах в сградата всеки ден, очаквайки да бъда уволнен до края на деня“, заяви Маккейб. Докато е изпълняваш длъжността ръководител на ФБР, преди Тръмп да назначи на поста Кристофър Рей, Маккейб е сред основните лица работещи за назначаване на специално разследване относно възможната руска намеса на изборите за президент на САЩ през 2016 г.
По-рано министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс уволни Маккейб. Той се защити, твърдейки, че премахването му от длъжност е част от усилията разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер да бъде подкопано, на което той е потенциален свидетел.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп заяви, че уволнението на Андрю Маккейб е „велик ден за демокрацията“

The Hill: Доналд Тръмп заяви, че уволнението на Андрю Маккейб е „велик ден за демокрацията“

17 Март 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства уволнението на бившия заместник-директор на ФБР Андрю Маккейб, наричайки случилото се „велик ден за демокрацията“, пише The Hill.
„Уволнението на Андрю Маккейб е велик ден за здраво работещите мъже и жени във ФБР“, заяви Тръмп. „Прегрешилият Джеймс Коми бе негов бос и Маккейб си бе направо момче за всичко. Той знаеше всичко за лъжите и корупцията по високите етажи на Бюрото“, допълни той.
По-рано министърът на правосъдието на САЩ Джеф Сешънс уволни Маккейб, който трябваше да се пенсионира в неделя.
Тръмп преди време критикуваше силно заместник директора, твърдейки, че той е бил предубеден към него, а съпругата му е имала връзки с Демократическата партия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Уволняват бившия заместник-директор на ФБР два дни преди пенсия

CNN: Уволняват бившия заместник-директор на ФБР два дни преди пенсия

17 Март 2018 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс е уволнил бившия заместник-директор на ФБР Андрю МакКейб два дни преди да получи право на пенсия, предава американският телевизионен канал CNN.
МакКейб е обвиняван от президента Доналд Тръмп, че е „торпилирал“ вътрешни разследвания на правосъдното министерство. Това се разбира от доклад на Главния инспектор на Министерството на правосъдието Майкъл Хоровиц, който обвинява МакКейб за това, че е „торпилирал“ разследванията относно ролята му да накара служители на ФБР да говорят пред The Wall Street Journal неверни твърдения за участието му в разследването за корупция на фондацията на бившия президент на САЩ Бил Клинтън .
Представител на бившият заместник-директор е заявил, че МакКейб е разбрал от пресата за уволнението си. Предсрочното му освобождаване ще доведе намаляване на пенсията му. Той заема поста заместник-директор на ФБР от месец февруари 2016 година до месец Януари 2018 година.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Хора от различни общности, но с руско гражданство може да са отговорни за евентуалната намеса на президентските избори в САЩ, смята Владимир Путин

The Hill: Хора от различни общности, но с руско гражданство може да са отговорни за евентуалната намеса на президентските избори в САЩ, смята Владимир Путин

10 Март 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Руският президент Владимир Путин предположи в рамките на ново интервю, че хора от различна етническа принадлежност, но с руско гражданство, може да са стоящите зад евентуалната намеса на президентските избори в САЩ от 2016 г., пише The Hill.
Пред телевизия NBC, държавният глава заяви, че САЩ отказват да работят в сектора на киберсигурността с Русия и вместо това „хвърлят 13 руснаци на медиите“.
„Може би не са дори руснаци, а украинци, татари или евреи, но с руско гражданство, това трябва да бъде проверено“, посъветва Путин. „Може би има двойно гражданство или зелена карта, може американци да са им платили за това“, смята още президентът.
Изказването му предизвика реакция, като израелският народен представител Ксения Светлова призова Израел да осъди „острия“ коментар на Путин. „Ако Израел не защити еврейски народ, никой няма да го направи“, подчерта тя.
И все пак, отбелязва изданието, руският президент заяви, че „не ме интересува“ дали руснаци са повлияли на изборите от 2016 г. „И какво ако са руснаци? Има 146 милиона руснаци, какво от това? Не ме интересува“, подчерта Путин.
Изданието припомня, че през февруари водещият делото за евентуална руска намеса на американските президентски избори от 2016 г. Робър Мюлер повдигна обвинения срещу 13 руснаци във връзка с разследването.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Рик Гейс пледира „виновен“ по две от повдигнатите срещу него обвинения

The Hill: Рик Гейс пледира „виновен“ по две от повдигнатите срещу него обвинения

24 Февруари 2018 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ричард Гейтс, един от бившите членове на предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп е пледирал „виновен“ по две от повдигнатите срещу него обвинения, пише американското издание The Hill. Гейтс, срещу когото бе започнато дело във връзка с разследването за потенциална руска намеса на американските президентски избори от 2016 г., се е признал виновен по обвиненията за конспирация срещу САЩ и даване на лъжливи показания пред ФБР по случая за разследването за руската намеса. Изданието разкрива, че това е станало като част от договорка с водещия делото специален прокурор Робърт Мюлер, според което Гейтс се е съгласил да съдейства „напълно, истинно и откровено“. Освен това Гейтс се е съгласил да предаде доброволни всички документи, които му бъдат поискани от властите, да дава показания, когато е нужно и съдейства преди и след издаването на неговата присъда. В замяна срещу него няма да се повдигат нови обвинения.
Според официалната информация, Гейтс е излъгал Федералното бюро за разследване относно срещата си с бившия председател на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, проведена през март 2013 г. Манафорт също е обвиняем по делото, като той не е променял пледирането си за невинност от октомври миналата година. В рамките на срещата, на която са присъствали необявен член на Конгреса и неименуван лобист, четиримата са обсъдили нещо свързано с Украйна.
Мюлер е разкрил тези данни само кратко, след като по-рано тази седмица специалният прокурор повдигна нови обвинения в пране на пари срещу Гейтс и Манафорт, свързани с тяхната дейност в Украйна от края на миналия век. Тези обвинения обаче не са свързани с разследването за руската намеса.
Манафорт подаде оставка като председател на предизборния щаб на Тръмп през август 2016 г. след като стана ясно, че е имал контакти с подкрепяния от Русия украински президент Виктор Янукович, припомня вестникът. Коментирайки действията на Гейтс, Манафорт обяви, че „продължава да защитава“ своята невинност. „Надявах се, че моят бизнес колега ще остане твърд и помогне да докажем нашата невинност. Но по причини, които тепърва ще стават ясни, той реши да се предаде“, заяви Манафорт.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Робърт Мюлер повдигна нови обвинения срещу Пол Манафорт

AFP: Робърт Мюлер повдигна нови обвинения срещу Пол Манафорт

23 Февруари 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор по делото за евентуалната руска намеса на американските президентски избори повдигна нови обвинения срещу Пол Манафорт, бившият председателя на предизборния щаб на Доналд Тръмп, съобщава AFP. Допълнителни обвинения са повдигнати и срещу бизнес партньора на Манафорт Рик Гейтс. Към предполагаемите им престъпления са добавени нови такива свързани с банкови и данъчни измами. Манафорт и Гейтс бяха обвинени по-рано за пране на пари и укриване на данъци. Новите обвинения обаче не са свързани с разследването относно руската намеса, отбелязва агенцията. До тях се е стигнало след по-дълбоко разследване на връзките на двамата американци с бившия украински президент Виктор Янукович, изпълнявал длъжността между 2006 и 2014 г. и известен с проруската си политика, съобщава още агенцията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Защо администрацията на Барак Обама „не е предмет на разследване“ в делото за руска намеса в президентските избори в САЩ?

Доналд Тръмп: Защо администрацията на Барак Обама „не е предмет на разследване“ в делото за руска намеса в президентските избори в САЩ?

21 Февруари 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп попита защо Министерството на правосъдието не разследва администрацията на бившия президент Барак Обама за това, че не е направила нищо по време на руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година, пише американското издание Washington Examiner.
Тръмп написа следното в Туитър:
„Въпрос: Ако цялата руска намеса се е случила по време на администрацията на Обама чак до 20 януари, тогава защо тя не е предмет на разследването? Защо Обама не е правил нещо спрямо намесата? Защо престъпленията на Демократите не се разследват? Питайте Джеф Сешънс!“
От изданието припомнят, че Генералният прокурор на САЩ Сешънс се отстрани от всички въпроси свързани с разследването за руска намеса и че във вторник настоящият американски президент е заявил в Туитър, че Обама не се е задействал срещу руската намеса, защото си е мислел, че кандидатът на Демократическата партия Хилари Клинтън ще спечели изборите, а когато „той е спечелил изборите с лекоте, цялата игра се е променила и руското извинение се е превърнало в наратив за Демократите“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Правда“: Как САЩ ще „накажат“ Русия за „новия Пърл Харбър“ ?

„Правда“: Как САЩ ще „накажат“ Русия за „новия Пърл Харбър“ ?

21 Февруари 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Американците за завладени от фиксидея – да "накажат" Русия. Ако действията по възмездието за „новия Пърл Харбър“ или „новия 11 септември“ излезнат от контрол или стане грешка, планетата би могла да бъде застрашена от нова унищожителна война. Или ние просто не разбираме американците, пише руският вестник „Правда“.
След публикуването на доклада от сенаторите-демократи за „руските атаки срещу американската демокрация“ и заключението на специалния прокурор Мюлер по отношение на 13 руски граждани, които създавайки армия от ботове са се намесили в президентските избори в САЩ, все повече се говори, че действията на Русия срещу САЩ не са само „акт на война“, а представляват истинска война „равносилна на Пърл Харбър или терористичния акт от 11 септември“.
За това се говори направо, както в споменатите документи, така и в изказването на Хилъри Клинтън при представянето на книгата си. За това говори и журналистът Томас Фрийдман и сенатори републиканци и демократи на изслушвания в Конгреса, както и по телевизията.
Ако това не е просто риторика, се пита вестникът. Какво следва след това – дали светът ще бъде потопен в хаоса на разрушителна война.
Според Владимир Василев – главен научен сътрудник в Института за САЩ и Канада, тези войнствени изявления „са игра ва-банк срещу Тръмп“. Противниците на президента искат да нажежат обстановката покрай разследването на евентуалното му сътрудничество с Русия, за да могат да оказват натиск срещу него, като по този начин решат и въпроса с по-нататъшното финансиране на комисията „Мюлер“, която досега не е разкрила нищо съществено.
Вторият важен момент по мнението на Василев е реципрочността на възможния отговор – „Ако Русия се меси в нашите избори, ние ще се месим в техните“, казва той.
Иска ни се да вярваме на експерта ни, пише вестникът, че думите за „наказание“ на Русия носят точно такъв характер, но руски самолети не летят край американските граници, а руски военни кораби не кръстосват Мексиканския залив, а обратното – американците се разполагат в Черно море.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Адвокат бе обвинен в даване на неверни показания във връзка с делото за потенциалната руска намеса на американските президентски избори

The New York Times: Адвокат бе обвинен в даване на неверни показания във връзка с делото за потенциалната руска намеса на американските президентски избори

20 Февруари 2018 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Адвокатът Алекс ван дер Звон е получил обвинения в даване на лъжливи показания във връзка с разследването за потенциална руска намеса на американските президентски избори от 2016 г., пише вестник The New York Times.
Според специалния прокурор по делото Робърт Мюлер, Алекс ван дер Звон е дал лъжливи показания относно връзките си с Рик Гейтс, който заедно с Пол Манафорт получи обвинения във връзка с разследването през октомври миналата година. Според Мюлер, бившият председател на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт и неговият бизнес партньор Рик Гейтс са обвинени в предполагаемо скриване на милиони долари, които са спечелили от бившия украински политик Виктор Янукович и неговата проруска политическа партия. Отделно срещу Манафорт има повдигнати и обвинения в конспирация срещу САЩ. Изданието припомня, че обвиненията срещу Манафорт и Гейтс са свързани с периода, в който двамата не са работели с действащия американски президент. Но вестникът пише още, че фирмата „Скаден“, за която е работел Алекс ван дер Звон, е имала връзки с Манафорт и от по-рано, като американският бизнесмен е поискал от нея да изготви доклад, който да оневини в голяма степен Янукович заради извършените нарушения на човешки права, за които той е бил отговорен. Докладът освен това е бил заклеймен от Държавния департамент на САЩ като „непълен“ и „недаващ точка картина“ на събитията.
Все още не е ясно дали новият обвиняем по делото е изиграл роля в изготвянето на доклада. Алекс ван дер Звон освен това е син на виден руски олигарх, пише изданието, който е бил включен в т.нар. Кремълски списък, публикуван на 29 януари тази година, в който са включени 114 руски политици и 96 олигарски, имащи връзки с Владимир Путин.
Вестникът привежда и официално становище на компанията „Скаден“ , в което се казва, че дер Звон е бил уволнен от фирмата през 2017 г.
Не е споменато какви са дадените неверни показания.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Доналд Тръмп обвини Барак Обама относно потенциалната руска намеса на президентските избори

The Hill: Доналд Тръмп обвини Барак Обама относно потенциалната руска намеса на президентските избори

20 Февруари 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп се опита да обвини бившия държавен глава Барак Обама заради потенциалната руска намеса на президентските избори в рамките на поредица от съобщение в социалната мрежа „Туитър“ във вторник, пише американското издание The Hill.
Тръмп цитира думи на бившия президент, изказани малко преди началото на вота от 2016 г., според които „Няма сериозен човек, който би предположил, че по някакъв начин някой би могъл да повлияе на американските избори. Няма доказателство, че това се е случвало в миналото или че ще се случи в бъдеще“. Според действащия президент, след като кандидатът на Демократическата партия Хилъри Клинтън е загубила изборите, „руското извинение стана наратив“ за членовете на опозиционната формация.
Думите на Тръмп са част от неговите обвинения срещу Обама, според които бившия президент не е успял да действа адекватно спрямо опасенията за руска заплаха, припомня изданието. По-рано Тръмп заяви също така, че „Обама беше президент до, по време на и след изборите от 2016 г. Защо той не е направил нищо относно възможната руска намеса“.
Изказването на президента става няколко дни след като специалният прокурор по делото за евентуална руска намеса Робърт Мюлер включи 13 руски граждани и три руски фирми в списък с обвиняеми по случая.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Московский Комсомолец: В Киев обясниха защо белоруски миротворци няма да могат да влязат в Донбас

Московский Комсомолец: В Киев обясниха защо белоруски миротворци няма да могат да влязат в Донбас

20 Февруари 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Киев. Заместник-министърът на външните работи на Украйна Елена Зеркал заяви, че Белорусия няма да може да участва в миротворската мисия на територията на Донбас, защото държавата влиза в Организацията на Договора за колективна сигурност. При това Мински нееднократно заявяваше, че е готов да участва в разрешаването на конфликта в Източва Украйна, пише Московский Комсомолец.
Зеркал заяви, че Беларус е член на ОДКБ. „Ако изключваме участието в мисията на страни от НАТО, то е логично и страни от ОДКБ да не участват в нея“, заяви тя.
По-рано съветникът на украинския президент и бивш генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен подчерта, че за миротворската мисия на територията на Украйна ще са необходими около 20 хил. военнослужещи. Според него сред тях трябва да има и миротворци от страни, на които Русия има доверие, като Беларус например.
И руският президент Владимир Путин подкрепи изпращането на миротворци в Украйна.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Волфганг Ишингер благодари на хората, допринесли за провеждането на Мюнхенската конференция по сигурността

ТАСС: Волфганг Ишингер благодари на хората, допринесли за провеждането на Мюнхенската конференция по сигурността

18 Февруари 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Организаторът на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер благодари на всички взели участие в нея, както и на хората, допринесли за нейното провеждане, предава ТАСС.
18 февруари, неделя, бе третият и заключителен ден от 54-тото издание на форума, в което взеха участие около 20 държавни глави и 80 министри от различни държави. Основни теми бяха отношенията между ЕС, Русия и САЩ, европейската отбрана, ситуацията в Близкия изток и на Корейския полуостров.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Резултатите от изборите не са променени от руснаците

Доналд Тръмп: Резултатите от изборите не са променени от руснаците

18 Февруари 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп влезе в спор със съветника си за национална сигурност Хърбърт МакМакстър, заявил, че разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер демонстрира „неоспоримо“ доказателство за руска намеса на президентските избори през 2016 г., пише The Hill.
„Генерал Макмастър забрави да каже, че резултатите от 2016 г. не са повлияни и променени от руснаците и, че единственото връзка е тази между Русия и Хилари Клинтън и Демократическата партия. Спомнете си за нейните имейли“, заяви Тръмп от профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Коментарите на Тръмп са в отговор на Макмастър, който заяви по време на Конференцията за сигурността в Мюнхен, че „с разследването на ФБР днес доказателствата са неоспорими“, че Русия е извършвала намеса на изборите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Според кюрдски лекари турската армия е употребила химическо оръжие в Африн

ABC News: Според кюрдски лекари турската армия е употребила химическо оръжие в Африн

18 Февруари 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. По данни на сирийските държавни медии и местни лекари шестима цивилни са демонстрирали затруднения в дишането и други симптоми – индикатори за вдишване на отровни газове след атака на турската армия по контролирания от кюрдите анклав Африн в северната част на Сирия, предава ABC News.
Дживан Мохамед, лекар в основната болница в Африн заяви, че в момента в нея се лекуват от отравяне шестима души, които са пристигнали в петък през нощта от село Арандъ, след като то е било нападнато от турски части. Друг лекар – Нури Кенбер, заяви, че жертвите се оплакват от проблеми с дишането, повръщане и кожни обриви. „Един от тях бе и с разширени зеници“, уточни той.
Държавната информационна агенция САНА и базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека също цитиратместни лекари в докладите си. Твърденията все още не са независимо потвърдени, а кадрите от болниците показват хора на легло с кислородни маски, които не показват други симптоми на отравяне с бойни отровни вещества – гърчове или пяна от устата.
Според източник от Белия дом САЩ знаят за съобщенията, но не могат да ги потвърдят, посочвайки, че „е извънредно маловероятно“ Турция да е използвала химически оръжия срещу кюрдите.
Турските въоръжени сили излязоха с официално заявление, че не използват „забранени муниции“ в операцията в Африн. От там допълниха, че се стараят при бойните операции да няма пострадали цивилни и че единствените цели в Африн са „терористи“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия е готова за равноправно партньорство с ЕС и САЩ

Сергей Лавров: Русия е готова за равноправно партньорство с ЕС и САЩ

17 Февруари 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Русия е готова за равноправно партньорство с Европейския съюз и САЩ, заяви министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.
„Русия е открита за равноправно, взаимноуважително, основано на баланса на интересите партньорство с ЕС насочено към намирането на ефективни отговори на предизвикателствата на днешния ден. Готови сме да градим отношения на същите принципи и със САЩ и всички други страни“, заяви Лавров, по време на изказването си на Мюнхенската конференция по сигурността.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сергей Лавров определи обвиненията за руска намеса на американските президентски избори като „празни приказки“

Reuters: Сергей Лавров определи обвиненията за руска намеса на американските президентски избори като „празни приказки“

17 Февруари 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Руският външен министър Сергей Лавров определи обвиненията за руска намеса на американските президентски избори като „празни приказки“, съобщава Reuters. Коментарът на московския първи дипломат е направен по време на неговото обръщение на Мюнхенската конференция по сигурността, в рамките на което Лавров разкритикува и обвиненията срещу 13 руснаци и три руски фирми, които бяха обявени в петък от специалния прокурор по делото за предполагаема руска намеса на президентските избори в САЩ Робърт Мюлер.
Русия неколкократно отрича да се е месила във вота, като Лавров подчерта в събота, че „докато не видим реални факти, всичко друго са празни приказки“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хърбърт Макмастър, съветник на Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност: Дамаск продължава да използва химическо оръжие в Сирия

Хърбърт Макмастър, съветник на Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност: Дамаск продължава да използва химическо оръжие в Сирия

17 Февруари 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Хърбърт Макмастър, съветник на американския президент Доналд Тръмп по въпросите за национална сигурност, заяви в рамките на Конференцията по сигурността в Мюнхен, че Дамаск продължава да използва химическо оръжие в Сирия, предава ТАСС.
Това е първото участие на Макмастър в ежегодния форум, като според американския дипломат, конференцията по безопасността се провежда в критичен за човечеството момент.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сергей Лавров и Йенс Столтелберг са обсъдили отношенията между Русия и НАТО

ТАСС: Сергей Лавров и Йенс Столтелберг са обсъдили отношенията между Русия и НАТО

17 Февруари 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Руският външен министър Сергей Лавров и генералният секретар на НАТО Йенс Столтелберг са обсъдили отношенията между Москва и Алианса в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността в Мюнхен, предава ТАСС. Това са съобщили от външното ведомство в Москва. В разпространеното от министерството съобщение се казва още, че освен това двамата са засегнали „редица въпроси от международно и европейско значение“, като обаче не е предоставена повече информация.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Себастиан Курц: Мигрантският поток съдържа в себе си огромен конфликтен потенциал

Себастиан Курц: Мигрантският поток съдържа в себе си огромен конфликтен потенциал

17 Февруари 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Европа трябва да реши сама кой влиза на нейна територия, а притокът на мигрантите може да подкопае мира и благополучието на континента, това заяви в събота канцлерът на Австрия Себастиан Курц в рамките на втория ден от Конференцията по сигурността в Мюнхен, предава ТАСС.
„Арабската пролет в Персийския залив се превърна в зима, в Африка съществува напрежение заради мигрантския поток, който представлява огромен конфликтен потенциал“, подчерта Курц.
„За да има мир и просперитет в Европа ние трябва да защитаваме външните си граници“, добави канцлерът и отбеляза също така, че „ако не направим това, светът ни ще бъде заплашен“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕС трябва да се откаже от системата на единодушни решения в сферата на отбраната, смята Жан-Клод Юнкер

ТАСС: ЕС трябва да се откаже от системата на единодушни решения в сферата на отбраната, смята Жан-Клод Юнкер

17 Февруари 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Европейския съюз трябва да изостави системата на единодушни решения и установи система на компромис що се отнася до сферата на отбраната, това е заявил председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в рамките на конференцията в Мюнхен, предава ТАСС.
„Системата за взимане на решения (на ЕС) не позволява предприемането на ефективни действия в сферата на отбраната. Опитвайки се да постигнем единодушно решение, ние никога няма да можем да достигнем до разполагането на контингентите, така че ни трябва система на квалифицирано мнозинство".
Люксембургския политик добави, че развиването на общоевропейска отбрана не означава скъсване с НАТО, а разполагане със собствени възможности в сферата, с което се присъедини към мнението на други официални лица, сред които и на министъра на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей призова за подписване на споразумение за отбрана между ЕС и Великобритания

The Guardian: Тереза Мей призова за подписване на споразумение за отбрана между ЕС и Великобритания

17 Февруари 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Британският премиер Терза Мей призова в събота за подписване на споразумение за отбрана между ЕС и Великобритания през 2019 г., след излизането на Лондон от Съюза, съобщава The Guardian. Изказването ѝ е направено в рамките на Конференцията по сигурността, провеждана в Мюнхен.
Според Мей, Великобритания „ще бъде точно толкова ангажирана със сигурността на Европа в бъдеще, колкото е и в момента“. По думите на премиера, „сътрудничеството, което трябва да изградим, трябва да предлага за Великобритания и ЕС начин да обединят усилията си в най-голяма степен в областите, в които това е от общ интерес“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Петро Порошенко е провел среща с Джеймс Матис в кулоарите на Конференцията в Мюнхен

ТАСС: Петро Порошенко е провел среща с Джеймс Матис в кулоарите на Конференцията в Мюнхен

17 Февруари 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Украинският президент Петро Порошенко е провел среща в американския министър на отбраната Джеймс Матис в кулоарите на Конференцията по сигурността в Мюнхен, съобщава ТАСС, като се позовава на официално съобщение от пресцентъра на държавния глава в Киев.
Според разпространената информация, двамата са „обсъдили ситуацията в Донбас и необходимостта от разполагането на миротворческа мисия на ООН в региона.“ Матис е отбелязал, че Украйна е постигнала „значителен прогрес“ в „сферата на отбраната и защитата“, докато украинският президент е заявил, че заслуга за това има и решението на Вашингтон да укрепи потенциала на въоръжените сили на Украйна. На срещата е присъствал и специалният представител на държавния департамент по украинската криза Кърт Уолкър.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей в Мюнхен: Великобритания напуска ЕС и не може да става въпрос за втори референдум

Тереза Мей в Мюнхен: Великобритания напуска ЕС и не може да става въпрос за втори референдум

17 Февруари 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Британският премиер Тереза Мей заяви в по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен, че Великобритания ще излезе от ЕС и няма да има втори референдум по въпроса, съобщава агенция Reuters.
По думите на министър-председателя, „ние напускаме Европейския съюз и не може да става въпрос за втори референдум или връщане назад“. Мей добави също така, че „хората във Великобритания са убедени, че когато ние вземем решение, правителството не трябва да отстъпва дори крачка или казва „не, вие сгрешихте“. Коментарът ѝ е направен като отговор на репортерски въпрос.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зигмар Габриел: Ако в Украйна бъдат изпратени миротворци на ООН, може да започнем поетапно да вдигаме санкциите срещу Русия

Зигмар Габриел: Ако в Украйна бъдат изпратени миротворци на ООН, може да започнем поетапно да вдигаме санкциите срещу Русия

17 Февруари 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че ако в Украйна бъдат изпратени миротворците на ООН, то има възможност санкциите срещу Русия да бъдат поетапно вдигнати, предава ТАСС. По време на обръщение в рамките на втория и финален ден от Мюнхенската конференция по сигурността, първия дипломат на Берлин е отбелязал, че „е нужно постигането на примирие в Украйна и аз смятам, че идеята на руския президент за сини каски е правилна. Ако това се случи, то ние може поетапно да свалим санкциите“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Туитър“ ще продължи сътрудничеството с властите в САЩ, за да предотврати намесата в избори

ТАСС: „Туитър“ ще продължи сътрудничеството с властите в САЩ, за да предотврати намесата в избори

17 Февруари 2018 | 06:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ръководството на социалната мрежа :Туитър“ заяви, че ще продължи взаимоотношенията си с американските власти с цел предотвратяване на намесата в избори на фона на обвиненията повдигнати на 13 руски граждани от Министерството на правосъдието на САЩ за намеса в президентските избори през 2016, предаде ТАСС.
„„Туитър“ продължава работата с апарата на специалната прокуратура и конгреса (на САЩ) във връзка с провежданите от тях разследвания, предоставяйки им актуална информация и съдействие чрез съществуващите канали на правоохранителните органи“, се казва в съобщението на компанията. „Всяка активност от подобен род е недопустима и ние сме длъжни да направим повече за да я предотвратим“, продължава изявлението. В него се казва още, че „социалната мрежа ще бъде все така открита пред обществото“ по повод стъпките, предприети с цел изучаването на чуждестранното влияние върху изборите в САЩ .
По-рано и от „Фейсбук“ обявиха, че ще удвоят щата на специалистите по сигурността и ще търсят по-тясно сътрудничеството този въпрос с властите в САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Доналд Тръмп казва, че няма взаимодействие с неговият щаб, след като 13 руски граждани бяха обвинени в намеса в изборите за президент през 2016

AFP: Доналд Тръмп казва, че няма взаимодействие с неговият щаб, след като 13 руски граждани бяха обвинени в намеса в изборите за президент през 2016

16 Февруари 2018 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в петък, че няма обвинени американски граждани, следователно няма връзка между щаба му и Москва, предаде AFP.
„Русия започна своята антиамериканска кампания през 2014 година, много преди аз да издигна своята кандидатура„, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
„Резултатите от изборите не са повлияни. „Щабът на Тръмп не е извършил нищо незаконно – няма намеса“, добави той.
Доналд Тръмп упорито отричаше обвиненията в намеса на Русия в кампанията му като „фалшива новина“ с цел да засенчат победата му над Хилъри Клинтън.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Обвинените руски граждани според съда са организирали демонстрации преди президентските избори в САЩ през 2016 година

Интерфакс: Обвинените руски граждани според съда са организирали демонстрации преди президентските избори в САЩ през 2016 година

16 Февруари 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Руските граждани обвинени в намеса в изборите за президент на САЩ през 2016 година за това, че са организирали политически демонстрации в полза на кандидата на републиканците Доналд Тръмп, предаде руската агенция Интерфакс.
Според документа от съдебното жури обвинените са организирали серия от демонстрации, представящи се за други лица. „Като се започне примерно от юни 2016, обвинените и техните съучастници са организирали и координирали политически демонстрации в САЩ. За да скрият факта за руския си произход, обвинените и техните съучастници са подпомагали организирането на демонстрации, представяйки себе си за други активисти, живеещи в САЩ, но не можещи да вземат участие лично или да се срещнат с организаторите“ се отбелязва в документа.
В частност тези лица са организирали серия от демонстрации в подкрепа на кандидата на републиканците Доналд Тръмп във Флорида. Също така те са подпомогнали демонстрации в Ню Йорк и щата Пенсилвания.. Във въпросния документ също се казва, че обвинените, представящи се за американски граждани са организирали в края на 2016 година митинги в подкрепа на Тръмп. Едновременно с това същите лица са организирали демонстрации, оспорващи изборните резултати.
Агенцията напомня, че днес по-рано 13 руски граждани бяха обвинени от Министерството на правосъдието на САЩ в намеса в изборите за президент на САЮ през 2016 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия: Обвиненията на САЩ срещу 13-те руски граждани за намеса в президентските избори са абсурдни

Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия: Обвиненията на САЩ срещу 13-те руски граждани за намеса в президентските избори са абсурдни

16 Февруари 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Обвиненията на САЩ срещу 13-те руски граждани за намеса в президентските избори от 2016 г. са абсурдни и отразяват съвременната американска политическа реалност. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава РИА Новости.
„Според Министерството на правосъдието на САЩ те са тринадесет. Тринадесет души са осъществили намесата в изборите в САЩ?! Тринадесет срещу спецслужби с милиардни бюджети? Срещу разузнаване и контраразузнаване, срещу новите технологии и разработки? Абсурд, не е ли така?“, се казва в коментар на Захарова, публикуван в социалната мрежа „Фейсбук“. В съобщението се отбелязва още, че „това е съвременната американска политическа реалност“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В обвинителния акт срещу 13-те руски граждани няма твърдения, че действията им са повлияли на изхода от президентските избори в САЩ

AFP: В обвинителния акт срещу 13-те руски граждани няма твърдения, че действията им са повлияли на изхода от президентските избори в САЩ

16 Февруари 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Министерството на правосъдието на САЩ подчертаха, че в обвинителния акт срещу 13-те руски граждани не се съдържат твърдения, че действията им са повлияли на изхода от президентските избори от 2016 г., предава AFP.
„В обвинението не се твърди, че поведението им промени изхода от изборите през 2016 г.", подчерта заместник-главният прокурор на САЩ Род Розенщайн, който назначи Робърт Мюлер като специален прокурор и контролира работата на неговия екип.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ обвиняват 13 руски граждани за намеса в президентските избори от 2016 година

AFP: САЩ обвиняват 13 руски граждани за намеса в президентските избори от 2016 година

16 Февруари 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор Робърт Мюлер обяви в петък обвиненията срещу 13 руски граждани и три компании за предполагаема намеса в президентските избори в САЩ от ноември 2016 г., предава AFP.
Според обвинителния акт заподозрените са „заговорничили“ - от 2014 г. до днес - да се намесват „в политическите и изборните процеси в САЩ, включително в президентските избори през 2016 г."

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: НАТО обвини Русия в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие

РИА Новости: НАТО обвини Русия в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие

16 Февруари 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Руската федерация в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, предава РИА Новости.
„За съжаление, ядрената заплаха отново е в дневния ред. И би било безотговорно да я игнорираме. Ключови споразумения в областта на ядрената сигурност са под заплаха, включително Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие“, предупреди норвежкият политик в рамките на реч, изнесена на 54-то издание на Международната конференция по сигурността, която бе открита в петък в баварската столица Мюнхен.
Столтенберг поясни, че Русия нарушава гореспоменатия договор, като провежда изпитания на ракети със среден обсег на действие. „Длъжни сме да защитим договора и да призовем Русия да отговори за загрижеността на членовете на НАТО“, подчерта норвежкият политик.
Агенцията пояснява, че с изказването си Столтенберг визира крилатите ракети 9М729, които постъпват на въоръжение в руската армия. Още през декември миналата година Министерството на външните работи в Москва увери, че ракетата отговаря на всички изисквания, заложени в договора от 8 декември 1987 г. Същевременно руските управляващи увериха, че съблюдават спазването на всички ангажименти, поети по силата на международните договори, които Москва е подписала.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов в Мюнхен: Поставих въпроса за цените на въоръжението – заради местоположението ни Европа и Америка биха могли да дадат преференциални цени

Премиерът Бойко Борисов в Мюнхен: Поставих въпроса за цените на въоръжението – заради местоположението ни Европа и Америка биха могли да дадат преференциални цени

16 Февруари 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. На Мюнхенската конференция поставих въпроса за цените на въоръжението – геостратегически сме разположени на място, заради което Европа и Америка биха могли да дадат преференциални цени. Това каза пред журналисти министър-председателят на България Бойко Борисов след среща с вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман относно разширяването на Шенген и във връзка с официално откриване на официоза на Мюнхенската конференция по сигурността - вестник „Security Times“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние как даваме възможност да тренират в България в базите ни. Това също да се приеме като материален носител и да намалят цените“, изтъкна Борисов. Министър-председателят посочи, че е разговарял с вътрешния министър на Бавария Йоахим Херман, защото като дойдат избори и всички започват да приказват, като в България, срещу Турция. „Тогава се говори най-много и срещу страните от границата, защото явно хората в Бавария са много уплашени, както и в цяла Германия и не искат да чуват за разширения, защото оттам могат да дойдат мигранти“, каза премиерът. Той поясни, че са го питали колко мигранти преминават през България за годината, а той им е отговори, че за миналата година са общо петима.
Според него всичко с Шенген ще е наред. Във връзка с преминалия наскоро през България представител на „Ислямска държава, премиерът заяви: „Още от времето, когато ръководех службите, по такива теми избягвам да говоря. Много гледат телевизия. Много внимателно наблюдават всеки на по-висок пост, не само тук, а в света къде и какво се изказва. Въпросното лице не мина, защото е задържано и системите, които сме изградили заедно с партньорските служби са много надеждни. Това не е епизодичен случай. Затова и премиера на Великобритания Тереза Мей каза: „Както и да се развива Брекзит, моля те остави така да работят службите в България за британските служби“. Действително в това отношение ние имаме изключително надеждно партньорство. Това са ни може би най-добрите звена, които имаме“, посочи Борисов и изрази радостта си, че през годините не са политизирани и местени.
По повод освободения германски журналисти в Турция, Борисов припомни, че е казал, че това незабавно трябва да се направи. „Неслучайно е направено вчера. Днес всички са доволни и се надявам в бъдеще да няма подобни неща. Когато има задържан журналист, когато има такова напрежение в НПО, в медиите, колкото и добри неща да се опитваме на политическо и работно ниво да поговорим, остава един неприятен оттенък. Радвам се, че тази сага е приключила и действително да вървим напред“, допълни министър-председателят.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волфганг Ишингер напомни: Трябва да се вглеждаме в предупредителните знаци, а в момента те са червени

Волфганг Ишингер напомни: Трябва да се вглеждаме в предупредителните знаци, а в момента те са червени

16 Февруари 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. При откриването на 54-та Конференция по сигурността в баварската столица Мюнхен ръководителят й Волфганг Ишингер подчерта, че нейната цел е да бъде изградено доверие между участниците, за да бъдат насърчени мирът и сигурността, съобщава германското издание Focus.
„Това не са просто дълги речи на държавни лидери, а дискусии на стотици фигури, които взимат решенията в Европа и по света“, подчерта германският експерт.
Говорейки в рамките на церемонията по откриването на форума, Ишингер напомни: „Трябва да се вглеждаме в предупредителните знаци. В момента те светят в червено“. Съгласно думите му, светът е „притиснат до бездната“ и поради тази причина е наложително да бъдат направени крачки, които да го отдалечат от нея. „Има твърде много кризи, твърде много нестабилност в този свят“, отбеляза ръководителят на ежегодната конференция.
Ишингер изрази задоволство, че 54-то издание на форума бе открито от две дами – германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен и френския й колега Флоранс Парли. „Германия и Франция трябва да работят заедно по-тясно, което е фантастично". Въпросът е само как това да стане възможно, след като и двете страни имат различни мнения, като например за разходите за отбрана, подчерта Ишингер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Високопоставени политици и експерти се събират на Мюнхенската конференция за сигурността

The Washington Post: Високопоставени политици и експерти се събират на Мюнхенската конференция за сигурността

16 Февруари 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Десетки световни лидери, високопоставени дипломати и военни се събират в Южна Германия за Мюнхенската конференция за сигурността, провеждана на фона на засиленото напрежение между САЩ и другите страни от НАТО от една страна и Русия от друга заради конфликтите в Сирия и в Украйна, предава The Washington Post.
Министърът на САЩ Джейм Матис води делегацията на страната си тази година. Другите участници включват британския министър на отбраната Тереза Мей, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, иракският премиер Хайдер ал Абади, украинският президент Петро Порошенко и външните министри на Русия, Иран и Турция Сергей Лавров, Мохамад Джавад Зариф и Мевлют Чавушоглу.
Конференцията, която ще продължи от петък до неделя, представлява неформална площадка, където дипломацията често се провежда в кулоарите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов участва в официално откриване на официоза на Мюнхенската конференция по сигурността - вестник „Security Times“

Министър-председателят Бойко Борисов участва в официално откриване на официоза на Мюнхенската конференция по сигурността - вестник „Security Times“

16 Февруари 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Министър-председателят Бойко Борисов участва в официално откриване на официоза на Мюнхенската конференция по сигурността - вестник „Security Times“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В изявлението си той подчерта, че България винаги е залагала на ЕС и затова страната ни иска Съюзът да инвестира в Балканите. Борисов акцентира, че средствата, които може да отпусне Брюксел за развитието на региона сега са нищожни в сравнение с това, което би се дало, ако Европа забрави за тези страни и те попаднат под чуждо влияние. “Кордиор №8 – София - Скопие - Тирана, коридор №4 – Солун - София - Будапеща - Братислава, коридор №10 – Мюнхен - Любляна - Загреб - Белград - София - Бургас - Истанбул. Да се заложи на тези проекти, които свързват Западните Балкани. жп линии, магистрали и дигитална инфраструктура – и ще имате най-прекрасния регион в Европа от Адриатика до Черно море”, каза българският министър-председател.
На събитието присъства и европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, който приветства работата на премиера по темата за Западните Балкани. “Това, което правите за Европа е много впечатляващо”, отбеляза Йотингер. Той отправи пожеланията си за успех на премиера Борисов и българското правителство и подчерта, че България има шанса да интегрира страните от Балканите, които все още не са част от Европейския съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността

Премиерът Бойко Борисов ще участва в Мюнхенската конференция по сигурността

15 Февруари 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде в Мюнхен на 15 и 16 февруари за участие в традиционната Конференция по сигурността. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
За последните пет десетилетия Мюнхенската конференция по сигурността, която ежегодно събира над 450 лидери от цял свят, се превърна в основен глобален форум за обсъждане на политиката за сигурност. Фокус тази година е поставен върху въпроси като ролята на Европейския съюз като глобален участник в отношенията за сигурност, заплахите пред международния ред, контрола върху въоръжението, включително напрежението, породено от ядрената програма на Северна Корея.
Премиерът Борисов ще участва в официалната вечеря за откриването на Конференцията на тема “Нови идеи за Европа”, както и в различни дискусии, посветени на трансатлантическите отношения и сътрудничеството в отбраната между ЕС и НАТО, отбранителния съюз на ЕС.
В българската делегация за Мюнхенската конференция по сигурността е и заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Демократическата партия на САЩ поиска един милиард долара за киберсигурност по време на междинните избори

Reuters: Демократическата партия на САЩ поиска един милиард долара за киберсигурност по време на междинните избори

15 Февруари 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократическата партия поиска един милиард долара за подсилване на киберсигурността по време на междинните избори в САЩ, предава Reuters. Искането им е предизвикано от предупрежденията на директора на разузнавателните служби, който във вторник заяви, че Русия гледа на междинните избори през 2018 г. като на нова възможност да се намеси в американските вътрешни дела.
„Не можем да позволим на руснаците да се смеят и радват на успехите, които имаха на предишните избори“, заяви председателят на фракцията на партията в Камарата на представителите Нанси Пелоси, говорейки за течащото разследване за евентуална руска намеса на президентските избори от 2016 г.
Предложението на демократите няма подкрепата на нито един представител на републиканците в долната камара и най-вероятно няма да бъде прието.
В противовес, вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че американците могат да се доверят на изборите от 2016 г., като освен това Пенс увери, че администрацията на Доналд Тръмп работи за да защити изборните системи.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Русия гледа на междинните избори в САЩ като шанс за всяване на нови раздори, предупреждават американското разузнаване

The New York Times: Русия гледа на междинните избори в САЩ като шанс за всяване на нови раздори, предупреждават американското разузнаване

14 Февруари 2018 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Русия вече се меси в междинните избори в САЩ, насрочени за тази година. Това предупредиха високопоставени служители на американското разузнаване, допълвайки, че Москва използва цифрова стратегия за влошаване на политическите и социални разделения в страната, пише вестник The New York Times.
Русия използва фалшиви профили в социалните медии за разпространяване на дезинформация, твърдят официалните лица. В Европа също не са в безопасност, а руската намеса едва ли ще приключи с изтичането на годината, алармират експертите.
„Очакваме Русия да продължи да използва пропаганда, социални медии, фалшиви профили, състрадателни говорители и други средства за влияние, за да се опита да изостри социалните и политическите пукнатини в САЩ", заяви Дан Коатс, директор на националното разузнаване.
В рамките на ежегодно заседание на сенатската комисия за разузнаване Коатс и други високопоставени служители на разузнавателните служби изтъкнаха две основни предизвикателства за САЩ: борба с потока на руска дезинформация и защита на избирателните системи в отделните щати, които след 2016 г. са възприемани от мнозина като изключително уязвими.
„Не бива да има съмнение, че Русия възприема миналия си опит като успешен и гледа на междинните избори в САЩ през 2018 г. като на потенциална цел за действия за руско влияние“, коментира Коатс, говорейки редом до Майк Помпео, директора на ЦРУ, до директора на ФБР и други високопоставени представители на разузнавателните служби.
„Не виждаме доказателства за значителна промяна от миналата година", подчерта Коатс.
Предупрежденията са във впечатляващ противовес на публичните коментари на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, който посрещна с подигравка твърденията за руска намеса в президентските избори от 2016 г., подчертават от редакцията.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Директорът на разузнаването на САЩ предупреди за опасността от руска намеса по време на междинните избори през 2018 г.

The New York Times: Директорът на разузнаването на САЩ предупреди за опасността от руска намеса по време на междинните избори през 2018 г.

13 Февруари 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. С наближаването на междинните избори е възможно да се засили руската пропаганда в САЩ, чрез съобщения в социалните мрежи или разпространявани от симпатизиращи ѝ хора, като целта е да се засеят нови политически и социални различия в САЩ, това коментира на първите си страници американското издание The New York Times, като се позовава на думи на Дан Коатс, директор на разузнавателната служба на САЩ.
„Няма съмнение, че Русия счита миналите си усилия в тази област за успешни и гледа на междинните избори като потенциална цел за прокарване на своето влияние“, заяви Коатс по време на годишната пресконференция на разузнавателните служи, проведена във вторник. Предупрежденията влизат в разрез с възгледите на американския президент Доналд Тръмп, който подложи на подигравки възможността Русия да се е месила по време на президентските избори през 2016 г., коментира изданието.
„Ние очакваме Русия да продължи да използва пропаганда, социалните мрежи и двойни агенти, както и други средства за да влияе или се опита да изостри обществени и политически проблеми в САЩ“, добави още Коатс.
Директорът на разузнавателните служби даде прескоференцията си с участието на неговите колеги от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност към Държавния департамент на САЩ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Бившият директор на комуникациите на Белия дом се надява Доналд Тръмп да не свидетелства в разследването на руската намеса в президентските избори

The Hill: Бившият директор на комуникациите на Белия дом се надява Доналд Тръмп да не свидетелства в разследването на руската намеса в президентските избори

4 Февруари 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият директор на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи, заемал поста за кратко в администрацията на президента Доналд Тръмп изрази надежди, че държавният глава на САЩ няма да свидетелства за разследването на предполагаемата руска намеса в изборите от ноември 2016 г., пише The Hill.
„Аз наистина се надявам той (президентът - бел р.) да не свидетелства, защото като адвокат аз не искам той да бъде хванат в труден момент, в който някой го обвинява в лъжа за нещо, което той не си спомня, или нещо подобно“ , обясни Скарамучи в рамките на дискусионното предаване „Тази седмица“ на телевизионния канал ABC News.
Изданието припомня, че в края на миналия месец Доналд Тръмп заяви, че ще даде свидетелски показания под клетва пред специалния прокурор Робърт Мюлер, който ръководи разследването за евентуална руска намеса в президентските избори и за възможни връзки на предизборния щаб на републиканеца с Москва.
Предупреждението на Скарамучи идва след публикуването на така наречената „Бележка на Нунес“ , обвиняваща Министерството на правосъдието и ФБР в злоупотреба с власт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео, директор на ЦРУ: Очаквам Русия да се намеси в изборите в САЩ през 2018 година

Майк Помпео, директор на ЦРУ: Очаквам Русия да се намеси в изборите в САЩ през 2018 година

30 Януари 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Директорът на ЦРУ Майк Помпео заяви, че напълно очаква Русия да се опита да се намеси в изборите за Конгрес на САЩ тази година, както се е намесила, според него, в президентските избори през 2018 година, предава Politico.
„Очаквам, че Русия ще се опита да продължи с опитите за това“, заяви Помпео в отговор на въпрос дали очаква руска намеса на изборите за Конгрес по-късно тази година. „Но съм убеден, че САЩ ще успеят да проведат честни и свободни избори, че ще отблъснем това така, че няма да има влияние върху тях“, допълни той.
Помпео заяви, че руският президент Владимир Путин и Кремъл са се опитали да повлияят на президентските избори в САЩ през 2016 г., въпреки че Белият дом отрича това. Президентът Доналд Тръмп заяви, че новините за руски опити за намеса в предизборната кампания са фалшиви, а последвалото разследване за възможните му връзки с Москва са „лов на вещици“.
Същевременно Помпео предупреди, че Китай също може да представлява кибер-заплаха за предстоящите избори. „Ние трябва да наблюдаваме усилията за проникване в САЩ на шпиони, които работят в полза на китайското правителство“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.