НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Anadolu Agency: САЩ отричат да са постигали договореност с Турция за Манбидж

Anadolu Agency: САЩ отричат да са постигали договореност с Турция за Манбидж

30 Май 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ отричат да са постигали договореност с Турция за Манбидж, предава турската Anadolu Agency.
„Ние нямаме никакви споразумения с Турция. Съобщихме, че работната група между САЩ и Турция се е събрала в Анкара петък миналата седмица. Ние продължаваме да имаме разговори за Сирия и други проблеми от общ интерес. Двете страни са начертали пътна карта за бъдещо сътрудничество, което включва и Манбидж „, заяви говорителят на държавния департамент Хедър Науърт.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ и Турция са постигнали договореност за Манбидж

AFP: САЩ и Турция са постигнали договореност за Манбидж

25 Май 2018 | 23:59 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Американски и турски официални представители са постигнали в петък споразумение за пътна карта, касаеща бъдещото сътрудничество за гарантиране сигурността на контролирания от кюрди сирийски град Манбидж, който се оказа ключов проблем между тези две съюзнически държави, предава AFP.
Това се казва в общо изявление на двете страни. След срещата между турския външен министър Мевлют Чавушоглу и бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън през февруари беше създадена работна група, която да изглади възникналите противоречия.
Турция счита Отрядите за народна самоотбрана, които контролират Манбидж, за терористична организация свързана със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). САЩ обаче имат военно присъствие в Манбидж и подкрепят Отрядите за народна самоотбрана в борбата им срещу „Ислямска държава“.
След като Турция започна трансграничната операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдските отряди в района на сирийския град Африн, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши,че турските войски ще превземат Манбидж въпреки американското присъствие в района, което предизвика сериозно напрежение между двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция се зарече да стартира нови трансгранични военни операции

AFP: Турция се зарече да стартира нови трансгранични военни операции

6 Май 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще стартира трансгранични офанзиви като предходните военни операции в Сирия, съобщава AFP.
„Турция ще стартира допълнителни офанзиви като операции „Ефратски щит“ и „Маслинова клонка“, за да разчисти границата си от терористични организации“, обяви Ердоган.
Турският президент е в Истанбул, където изнася реч пред симпатизанти, в която обявява своята „нова ера“ за след президентските избори на 24 юни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турските сили ще останат в Африн до гарантиране на сигурността

Реджеп Тайип Ердоган: Турските сили ще останат в Африн до гарантиране на сигурността

5 Май 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще запази присъствието си в северната сирийска провинция Африн, докато не бъде гарантирана сигурността й. Това увери държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщава вестник Hurriyet.
„Ще останем в Африн и ще бъдем там, докато не гарантираме сигурността му", увери Ердоган в рамките на реч, изнесена на Младежкия фестивал в Истанбул. Същевременно той не пропусна да припомни, че „Идлиб, Тал Рифат и Манбидж ще бъдат следващи".
Турция започна операция „Маслинова клонка" на 20 януари. Задачата й бе да прочисти членовете на „Народни отряди за защита“ (YPG) от района на Африн. На 18 март турските войски обявяват пълен контрол над центъра на града, контролиран от YPG от 2012 г. насам.
Говорейки за операция „Щита на Ефрат", проведена от август 2016 до края на март 2017 г., Ердоган заяви, че Турция е забавила своето право да се намеси.
„Това [операция „Щита на Ефрат“] бе забавена операция. Трябваше да го направим по-рано. Ако бяхме сторили това, Килис [южна провинция на Турция] нямаше да бъде ударена толкова много пъти", подчерта Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция ще остане в Африн, докато сигурността е гарантирана

Anadolu Agency: Турция ще остане в Африн, докато сигурността е гарантирана

4 Май 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция ще поддържа присъствието си в сирийския град Африн, докато той не е подсигурен, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в петък, предава Anadolu Agency.
Говорейки по време на истанбулския младежки фестивал, Ердоган заяви: „Ще останем в Африн и ще бъдем там докато не гарантираме сигурността му.“
„Идлиб, Тел Рифат и Манбидж ще са следващите“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аnadolu Agency: Сирийските бежанци в Турция продължават да се връщат в Сирия

Аnadolu Agency: Сирийските бежанци в Турция продължават да се връщат в Сирия

19 Април 2018 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сирийските бежанци в Турция продължават да се връщат в Сирия, предава турската Anadolu Agency.
Поне 9 880 сирийци са се върнали в страната си през граничния пункт между двете страни в провинция Хатай за последните три месеца и половина, заявяват турските официални власти.
Според турски официални лица, пожелали анонимност сирийци от различни провинции в Турция идват в провинция Хатай и от там се връщат по родните си места в Сирия. Те се връщат в местата освободени от „Ислямска държава“ и кюрдските милиции, прогонени чрез операцията на турската държава „Маслинова клонка“.
В Турция има приблизително 5.5 милиона сирийски бежанци.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция сформира временен Местен съвет в сирийския район Африн

Daily Sabah: Турция сформира временен Местен съвет в сирийския район Африн

12 Април 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Африн. Местен съвет, с участието на кюрдски, арабски и туркомански представители, беше сформиран в четвъртък в северозападния сирийския район Африн, пише турското електронно издание Daily Sabah.
Според съобщението от кореспондента на „Анадолската агенция“ в Африн, старейшините на града са гласували за формиране на временен местен съвет в центъра на едноименния град.
Както пише Daily Sabah, той е формиран, за да помогне за възстановяване на нормалното функциониране на града и е съставен от 20 члена. В него влизат 11 кюрдски представители, 8 арабски и един туркоман. Условието за влизане в тялото е било да си гражданин на Африн, който живее на постоянна основа в града.
За председател на местния съвет е избран кюрдският представител Зухеир Айдар, който, според цитата на турското издание, е заявил следното:
„Благодарим на Турция, че ни предостави тази възможност. Ще служим на народа на Африн, както и в региона на „Щита на Ефрат“ и този на „Маслинова клонка“ ще служи за пример. Можем да организираме още демократични избори ако цялото население на Африн се завърне. Ние ще се самоуправляваме и няма да допускаме хора от Кандил или другаде да го правят“.
Според думите на Айдар, местният съвет е основан под ръководството на Сирийската коалиция на революционните и опозиционните сили и е свързан с местния съвет на Алепо. Той подчерта, че временното управляващо тяло категорично подкрепя териториалния интегритет на Сирия.
Заместник-председателят на коалицията Абдулрахман Мустафа, който е бил в Африн по време на изборите, заяви, че Турция работи, за да предотврати разкъсването на сирийската територия.
„Нашите приоритети съвпадат с тези на Турция. Местният съвет започва дейността си с възстановяването на нормалното функциониране на здравеопазването и образованието. Ще се борим, за да върнем тези, които избягаха от Африн заради терористите, заяви той.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу в статия за Foreign Policy: Значението на операция „Маслинова клонка“

Мевлют Чавушоглу в статия за Foreign Policy: Значението на операция „Маслинова клонка“

11 Април 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. В авторска статия за американското издание Foreign Policy министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу пояснява значението на операция „Маслинова клонка“ в района на сирийския град Африн. Агенция „Фокус“ привежда неофициален превод на публикувания на 5 април 2018 г. материал, предоставен от Посолството на Република Турция в България.

"Мрачният изглед в Близкия изток не трябва да хвърля сянка върху факта, че мирът там е постижим. Основната предпоставка за всеки такъв мир трябва да бъде запазването на териториалната цялост на държавите. Това означава, че трябва да се противопоставим на всички сили, включително терористите на ДАЕШ и ПКК / „Отряди за защита на народа“ (ОЗН), съществуващи само за да преследват своите дистопии, с цената на пожертване на другите и с помощта на външни сили. Трябва да се противопоставим и победим тяхната идея за безкрайни кръвопролития.
ДАЕШ до голяма степен е победена във военен смисъл, но не само защото обучените и въоръжени от Съединените щати групи са нанесли последния удар. Те бяха победени благодарение на решителните действия на иракската армия и глобалната коалиция, действаща от Турция. Слабите места на ДАЕШ бяха най-ясно разкрити след като Турция стана единствената армия на НАТО, която пряко се намеси срещу нея и очаквано я разгроми - в Джараблус в Северна Сирия. Възпрепятствано бе и едно бъдещо прегрупиране на ДАЕШ благодарение на коалиция, в която взема участие и Турция, разполагаща с най-големия списък за забрана за влизане на чуждестранни терористи и управляваща най-голямата цивилна операция по сигурността срещу ДАЕШ в света.
Интересът към идеологията на ДАЕШ, Ал Кайда и други свързани с тях групировки няма да бъде изкоренен лесно. Терористични действия се извършваха по улици ни и преди ДАЕШ. Те ще продължат независимо от въоръжените операции на групировката в Близкия изток. Борбата срещу тероризма трябва да продължи с пълна сила, поставяйки по-голям акцент върху навременното събиране на разузнавателна информация, финансови мерки, възпрепятстването на вливане в редиците им на нови членове и радикализацията.
Едно от разногласията със Съединените щати е политика им за въоръжаване на членовете на ПКК / ОЗН като бойци, въпреки тяхната връзка с тероризма. Тази правно и морално оспорвана политика беше подготвена от администрацията на Обама в края на мандата му и по някакъв начин се промъкна и в администрацията на Тръмп. Въпреки собствените си ценности и съюзът с Турция, продължаващ от 66 години, Съединените щати направиха услуга на всичките си критици и опоненти, решавайки да сключат съюз с терористи, чиято основна цел е именно Турция.
С удоволствие наблюдавам как много съюзници от НАТО се дистанцират от тази политика на САЩ, противоречаща на ценностите на Алианса и на нашите общи интереси в региона и извън него. Надявам се моят колега, държавният секретар Майк Помпео и съветникът по националната сигурност Джон Болтън приоритетно да коригират курса на тази политика.
Ирак, Сирия, Йемен, Либия и други страни от Близкия изток са изправени пред разрушителен натиск от международни сили, застрашаващи оцеляването им. Техните трудности от своя страна дават основание и възможност за всякакъв вид намеса от всякакви държави и недържавни актьори. Резултатът от това са масовите кръвопролития и миграция, както и терористиченият натиск срещу Турция и останалата част от Европа. Хаосът в тези страни действа като инкубатор за омраза и заплахи срещу Съединените щати. Устойчивите национални държави трябва да формират основата на всякакъв вид ред и стабилност в Близкия изток. Идеологията на Башар ал-Асад в крайна сметка ще загуби, но обединена Сирия трябва най-после да спечели продължаващата война.
Операция „Маслинова клонка“ на турската армия, включваща военна интервенция в Сирия, е преди всичко акт на самозащита срещу терористични формирования, доказано агресивни спрямо нашите населени места. Подслонявайки над 3.5 милиона сирийци, Турция възнамерява да премахне всички пречки пред възможността за установяване на мира в Сирия, заложени от противниците на единното бъдеще на страната. Мощните терористични лагери на ПКК/ОЗН в близост до границите ни преследват двойна цел. Едната бе да се отвори допълнителен фронт за терористични операции на ПКК, който заедно с този в Север Ирак, да формира непрекъснат терористичен пояс. Оръжията и военната инфраструктура, които открихме в Африн, категорично потвърждават тази преценка. Втората цел на терористичните лагери бе да създадат брегови плацдарм, за да изградят собствена държавност от останките на Сирия и Ирак върху териториите, напуснати от ДАЕШ. Операция „Маслинова клонка“ спира навлизането в по-широка мащабна война и нарастващ тероризъм, който би погълнал Европа и Съединените щати. Вместо това, тя проправя път за установяване на мир.
Зная, че в ерата на „пост-истината“ има широка кампания за хвърляне на сянка върху операция „Маслинова клонка“. Не минава и ден без да се сблъскаме с обвинения. Истината е че ние сме положили максимални усилия да избегнем жертви сред цивилното население. В резултат на това „Маслинова клонка“ се превърна в една от най-успешните операции, които светът някога някъде е виждал в това отношение.
Изказват се твърдения, че нашата военна операция възпрепятства борбата срещу ДАЕШ, тъй като терористите от „Отрядите за защита на народа“ (YPG) сега са съсредоточени върху съпротивата срещу напредъка на турската армия. Считам, че този избор на ОЗН онагледява безразсъдството на всяка стратегия, която разчита на първо място на групата. Но бъдете сигурни, че Турция не ще позволи на ДАЕШ да се прегрупира по един или друг начин, и че ще си сътрудничи със Съединените щати за тази цел.
Ние също така трябва да се противопоставим на всякакви рамки, които представят „Маслинова клонка“ като борба на кюрдите срещу турците. Трябва да е ясно, че ПКК и ОЗН не представляват кюрдите. „Отрядите за защита на народа“ (YPG) са прогонили 400 000 хиляди кюрди от териториите, отнети от Сирия. Турция желае всички кюрди да живеят в мир и просперитет във всички страни, които населяват. Микронационализмът и тероризмът на ПКК са в лоша услуга на всички, включително и на кюрдите.
Също толкова важно е да се осигури възможност на Близкия изток да тръгне по пътя на развитието. Основата на тази визия би следвало да бъде мирен, стабилен и проспериращ Ирак, развиващ се съгласно настоящия си конституционен ред. През февруари, международната общност стартира Конференция на донорите в Кувейт, ангажирайки се да предостави 30 милиарда долара за Ирак, една шеста от които беше предоставена само от Турция. Но Ирак се нуждае от много повече. Призовавам всички мои колеги да подпомогнат финансирането на сериозните усилия за възстановяване, отчитайки ползите от стабилен и приятелски Ирак. Това ще бъде не по-малко инструмент за постигане на мир, отколкото бе и планът „Маршал“ за Европа тогава.
Близкият изток трябва да бъде зона, защитена от сектантство, сфери на влияние, възраждащи се империализми, кралски семейни вражди и екстремизъм от всякакъв род, било то религиозни или други. Държавите и народите в региона – и засегнатите от тях – понесоха достатъчно страдания. Пътят към такова успешно бъдеще може би вече се очертава с решителните действия на Турция. Надявам се, Съединените щати да използват момента и да подкрепят тази визия за мир".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Турция смята, че Африн не трябва да се предава под контрола на Дамаск

ТАСС: Външният министър на Турция смята, че Африн не трябва да се предава под контрола на Дамаск

11 Април 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли възможността да предаде град Африн под контрола на сирийското правителство, предава ТАСС.
„Африн не трябва да се предава под контрол на сирийския режим. В страната ситуацията е объркана: воюващите помежду си днес групи, утре ще си предават оръжие. В такъв безпорядък не трябва да се говори, че нещо некому трябва да се предава“, отбеляза министърът.
По този начин той коментира скорошното заявление на руския си колега Сергей Лавров, изразил надежда, че Турция ще върне на сирийското правителство контрола над Африн. Чавушоглу във връзка с това отбеляза, че „вероятно Лавров е отговорил на някой зададен му въпрос“ и че контекстът на заявлението трябва да се уточни.
Относно ситуацията около предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия турският министър заяви, че „режимът не използва химическо оръжие за първи път“. „Със своите бомби той уби вече около милион души. Време е да пристъпим към политическия процес на разрешаване на конфликта, а режимът на Асад трябва да си ходи“, съобщи Мевлют Чавушоглу.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Китай призовава за спокойствие в ситуацията в Сирия

The Daily Express: Китай призовава за спокойствие в ситуацията в Сирия

11 Април 2018 | 03:39 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай се обяви против военна интервенция в Сирия и призова другите държави да не предприемат прибързани действия относно предполагаемата химическа атака в Дума, пише британският всекидневник The Daily Express.
САЩ не отхвърлиха варианта за военна интервенция в Сирия, което накара говорителят на външното министерство на Китай Гън Шуан да призове за спокойствие и въздържание, докато не се направи безпристрастно разследване върху предполагаемата химическа атака в Източна Гута.
По време на пресконференция във вторник Шуан заяви: „Преди да се направи независимо разследване, страните в конфликта не бива да предприемат прибързани мерки. Сирийският въпрос сега стои на решаващ кръстопът. Политическо решение на въпроса е единственият приложим начин за излизане от кризата, а военна намеса не би довела до никъде.“
Постоянният представител на Китай в ООН У Хайтао заяви, че международната общност трябва да изчака фактите, които могат да „издържат изпита на историята“ преди да предприемат действия в отговор на предполагаемите атаки.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност на ООН отхвърли руската проекторезолюция за Сирия

AFP: Съветът за сигурност на ООН отхвърли руската проекторезолюция за Сирия

11 Април 2018 | 01:23 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН отхвърли във вторник проекторезолюция подкрепяща разследваща мисия от Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) в Сирия, която да изследва обвиненията за химическа атака, предава AFP.
Съветът гласува с 4 „За“, 4 „Против“ и 6 въздържали се. Великобритания, Франция и САЩ са против мярката, предложена от Русия, която би подкрепила мисия на ОЗХО, но само за разследване на самата атака, без извършителите ѝ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ОЗХО ще изпрати две експертни групи в Сирия по-късно тази седмица

ТАСС: ОЗХО ще изпрати две експертни групи в Сирия по-късно тази седмица

11 Април 2018 | 01:11 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) ще изпрати две експертни групи в Сирия по-късно тази седмица, заяви във вторник постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.
„Доколкото знаем, две експертни групи от ОЗХО ще бъдат изпратени в края на тази седмица в Сирия“, заяви той.
„Ако експертите от ОЗХО по някаква причина не успеят да стигнат гр. Дума, заради съпротивлението на тези които спекулират с химическата атака оклеветявайки Русия и Сирия, то това ще бъде поредно доказателство, че мръсни геополитически игри са зад тази фалшива история. И това, което е по-лошо, е че агресивни военни планове, които могат да обърнат позитивното развитие на Сирийската ситуация, се приготвят“, предупреди руският дипломат.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия наложи вето на предложението на ООН за разследване на химическата атака в Сирия

AFP: Русия наложи вето на предложението на ООН за разследване на химическата атака в Сирия

10 Април 2018 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Русия наложи вето на проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която трябваше да започне разследване на химическата атака в Сирия, предава AFP.
Това е 12-ят път, в който Русия използва правото си на вето, за да блокира действия срещу своя съюзник Сирия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон : Ако има френски удари по Сирия, целите ще са химическите предприятия на режима

Еманюел Макрон : Ако има френски удари по Сирия, целите ще са химическите предприятия на режима

10 Април 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че страната му ще удря единствено химическите предприятия на сирийското правителство, ако реши да нанесе удар заради възможните нападения с химическо оръжие срещу сирийската опозиция в Източна Гута, предава AFP.
Макрон уточни, че ще реши „в близките дни“ каква да е реакцията му.
„Нашето решение няма да бъде насочено срещу съюзниците на режима. Ние няма да атакуваме никого, а по-скоро ще нанесем удари върху химическите възможности на режима“, добави президентът и уточни, че „не искаме ескалация“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Едуар Филип: Зверствата в Сирия трябва да бъдат посрещнати със силна, обединена и целенасочена реакция от международната общност

Едуар Филип: Зверствата в Сирия трябва да бъдат посрещнати със силна, обединена и целенасочена реакция от международната общност

10 Април 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският министър-председател Едуар Филип заяви, че зверствата в Сирия трябва да бъдат посрещнати „със силна, обединена и целенасочена реакция“ от международната общност, пише Washington Post.
„Съюзниците на режима имат силна отговорност за клането“, заяви Филип по време на реч пред долната камара на френския парламент. Според него международното право „е било нарушено за пореден път“ в Сирия. Същевременно той не спомена възможността за военна намеса в страната.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон са говорили два пъти по телефона за последните два дни, за да обсъдят въпросите, свързани със Сирия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Доналд Тръмп и Тереза Мей няма да позволят химическите атаки в Сирия да продължат

Белият дом: Доналд Тръмп и Тереза Мей няма да позволят химическите атаки в Сирия да продължат

10 Април 2018 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателят на Великобритания Тереза Мей по време на разговор са се разбрали да сложат край на нападенията с химическо оръжие в Сирия, начертавайки „червена линия“ пред възможно военно действие, предава AFP.
„Президентът и министър-председателят се разбраха да не позволяват употребата на химическо оръжие да продължава“, пише в официално заявление на Белия дом, издадено след телефонния разговор между двамата политици.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще гласува по изключващи се проекторезолюции на САЩ и на Русия по Сирия

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще гласува по изключващи се проекторезолюции на САЩ и на Русия по Сирия

10 Април 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще гласува по взаимоизключващи се проекторезолюции в отговор на възможната употреба на химическо оръжие в Сирия, предава AFP.
Русия представя две предложения относно употребата на химическо оръжие в Сирия, докато САЩ ще представят собствена проекторезолюция, с която ще се установи комисия, която да идентифицира извършителите.
Гласуването ще се проведе в 15:00 часа нюйоркско време (22 часа българско).
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: Според външния министър на Иран САЩ търсят повод да атакуват Сирия

Tehran Times: Според външния министър на Иран САЩ търсят повод да атакуват Сирия

10 Април 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че САЩ си търсят повод да предприемат военни действия срещу сирийското правителство. Неговите думи са отговор на тези на президента на САЩ Доналд Тръмп, заявил, че САЩ ще предприемат мерки в отговор на възможното нападение с химическо оръжие в Източна Гута, пише Tehran Times.
„Иран има ясна позиция срещу химическото оръжие и осъжда употребата му“, заяви Зариф, опровергавайки обвиненията на САЩ, че Иран е съучастник в нападението. Същевременно той обвини САЩ, че прехвърлят терористи от „Ислямска държава“ в други региони, за да ги използват.
„Подобна политика и последствията от нея може да бъде опасна за международния мир и сигурност, както и за самите САЩ“, предрече министърът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ОЗХО ще изпрати екип, който да разследва данните за предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия

AFP: ОЗХО ще изпрати екип, който да разследва данните за предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия

10 Април 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Хага. Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) съобщи, че „скоро“ ще разположи комисия за установяване на фактите в контролирания от опозицията град Дума около предполагаемата употреба на химическо оръжие срещу цивилни, предава AFP.
„Техническият секретариат е поискал от Сирия да проведе необходимата подготовка за мисията“, съобщава ОЗХО в официално свое заявление.
„Екипът се подготвя скоро да бъде разположен в Сирия“, добавят от организацията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британски министър заяви, че военната намеса в Сирия е „жив въпрос“

Reuters: Британски министър заяви, че военната намеса в Сирия е „жив въпрос“

10 Април 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство обсъжда военна намеса заедно със съюзниците си в Сирия в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Източна Гута край Дамаск. Това бе заявено от цитираният от Reuters британски министър на международното развитие Пени Мордонт.
На въпрос дали подкрепя военната намеса след предполагаемото нападение в град Дума Мордонт заяви, че „това е жив въпрос в момента и е нещо, което британското правителство наблюдава и обсъжда и ние със сигурност го дискутираме с нашите международни партньори“.
„Подобен вид клане не е приемливо и каквото и да направим в бъдеще по отношение на отговорните за него, моята грижа е да не повтаряме тези зверства и ще направим всичко, за да защитим тези мъже, жени и деца“, заяви тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Царьград: Желанието на Русия да върне Африн на Сирия предизвика удивлението на Турция

Царьград: Желанието на Русия да върне Африн на Сирия предизвика удивлението на Турция

10 Април 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не се изплаши от американските санкции против „Рособоронекспорт“ и заяви, че ще купи ракети С-400. Но развитието на ситуацията в предградията на Дамаск и в Африн създава нови подводни камъни за турско-руските отношения, коментира Царьград.
Не мина и седмица след посещението на президента на Русия Владимир Путин в Анкара, където той съгласува позициите по Сирия с турския си и с иранския си колеги Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Роухани, а стремителното развитие на събитията създава нови предизвикателства за тройния съюз. Западните медии и правозащитни организации, стоящи на служба на страните от НАТО, разпространяват поредната провокационна и непотвърдена новина за употребата на химическо оръжие от войските на сирийския президент Башар Асад в предградие на Дамаск, а именно в град Дума в Източна Гута.
Според договореностите с въоръжената опозиция от Гута са изведени хиляди бойци с техните семейства. Но заради смяна на ръководството на групировката „Джейш ал Ислям“ лидерите ѝ се отказаха от споразуменията, стреляйки по жилищните квартали на Дума с миномети. Сирийската армия трябваше да сломи съпротивата на „непримиримите“. Тук се обадиха западните медии, съобщаващи за 70 убити с химическо оръжие и повече от 1000 пострадали в Източна Гута на 8 април.
И сега турската страна, която не изпитва топли чувства към Асад, който Анкара все още има намерение да свали, подхвана тази провокация. Ердоган вече позвъня на Путин, за да „изрази своята загриженост заради съобщенията за употреба на Химическо оръжие.
“Турция строго осъди атаката и заяви, че има „силни подозрения, че химическата атака е устроена от режима на Асад, чийто опит в използването на химическо оръжие е добре известен на международната общност“, предава Daily Sabah.
Дали предупрежденията на Турция ще повлияят на Турция? Едва ли. Руският външен министър Сергей Лавров даде да се разбере, че руските военни на място не веднъж са предупреждавали за „провокации“ с употребата на химическо оръжие в Сирия с цел да наложат вината върху Дамаск. И то традиция, продължена от случая със Сергей Скрипал, противниците на Асад получават присъди още преди провеждането на разследването.
„Когато се иска разследване, честно и незабавно, ние сме за. Но когато това разследване се основава на нуждата да се достигне до предварително зададена точка, а зададената точка е, че това е направено от Асад при поддръжката на Путин, тук няма да се получи сериозен разговор“ , подчерта Лавров.
Що се отнася до турско-руския диалог, то претенциите на Анкара, като минимум, не внасят позитив в триъгълника Русия-Турция-Иран, лидерите на които на 4 април се разбраха да гарантират примирието в Сирия и да запазят единството на арабската страна. НАТО ревниво наблюдава сътрудничеството между трите страни и занапред ще залага на противоречията между Асад и Анкара. Подхвърля и известията, че Дамаск използва химическо оръжие против Джейш ал Ислам“, подкрепяни от Турците. САЩ сега би се възползвал от разпада на астанския формат с участието на Москва, Анкара и Техеран , които преди няколко дни съвместно обявиха, че са готови да се борят срещу сепаратизма, който Вашингтон провокира чрез кюрдите.
Втора неприятна новина за руско-турския диалог е заявлението на Лавров за това, че би било нелоша идея Африн, откъдето турските въоръжени сили изтласкаха кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“, да бъде предаден на сирийското правителство. Това същото, което Анкара наравно с Вашингтон обвинява, че използва химическо оръжие в Източна Гута.
„Никога президентът Ердоган не е заявявал, че Турция иска да окупира Африн. Винаги излизаме от това, че най-простият начин обстановката в Африн да се нормализира сега, когато турските представители говорят, че основните цели, които са си поставили там, са постигнати, е да се върне тази територия под контрола на сирийското правителство“, отбеляза Лавров.
Турското външно министерство в лицето на министър Мевлют Чавушоглу многократно заявява, че крайната цел на операцията в Африн в северната част на Сирия се състои единствено той да се върне на „истинските му стопани“. Чавушоглу също даде да се разбере, че Турция няма намерение да анексира Африн и уважава териториалната цялост на Сирия. Но това не значи, че Анкара толкова лесно ще вземе и ще го предаде на Асад, своя противник – цял кантон, който се намира под контрола на протурската „Свободна сирийска армия“, която е враг на Дамаск. Именно затова и турските медии като например вестник „Милиет“ нарекоха заявлението на Русия крайно „удивително“.
Трябва да се каже, че своят коментар относно Африн Лавров го прави в най-добрите традиции на дипломатическото изкуство, изразявайки позицията на Москва не със своите, а с думите на Ердоган, който не възнамерява „да окупира Африн“. При това той подчерта загрижеността на турския президент от „заиграването“ на САЩ с кюрдите за създаването на „някакъв пояс за сигурност“ на границата с Ирак, в което Ердоган видя заплаха за сигурността на Турция.
Вниманието, обръщано на формулировките, както от страна на Ердоган, който изразява „загриженост“, а не разкритикува Русия, така и от тази на Лавров, който изрази тревогите на Турция относно кюрдите демонстрират наличието на определен консенсус между Москва и Анкара. И е свързан не само с временните интереси в Сирия, основани на антиамериканска основа, но и на двустранни сделки. Днес Ердоган даде да се разбере, че решението на страната му да закупи зенитно-ракетен комплекс С-400 е неотклонно, дори и ако САЩ въведат санкции против „Рособоронекспорт“, който доставя тези ракети в Турция.
„Турция сама ще определя съдбата си. Което е изгодно за страната, това и ще правим. Това се отнася и за въпросите за осигуряване на сигурността. Тази крачка вече я направихме, заяви Ердоган.
Турция и Русия, които се договориха да ускорят сроковете за доставка на С-400, осъществяват и други важни икономически проекти. По време на посещението на Путин бяха положени основите на първата турска АЕЦ „Аккую“, която се строи в Мерсин от „Росатом“. Продължава и строителството на газопровода „Турски поток“ по дъното на Черно море.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ иска ООН да гласува за разследването на употребата на химическо оръжие в Сирия

AFP: САЩ иска ООН да гласува за разследването на употребата на химическо оръжие в Сирия

10 Април 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ са поискали от Съвета за сигурност на ООН да гласува по предложение за установяване на комисия, която да разследва предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия, но мярката рискува да получи вето от Русия, предава AFP.
САЩ искат гласуването да се проведе в 15:00 часа нюйоркско време (22:00 българско). Това се случва докато президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреждава за възможно военно действие в отговор на предполагаемата химична атака по контролирания от сирийската опозиция град Дума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Взгляд: Руски самолети са открили френска фрегата край бреговете на Сирия

Взгляд: Руски самолети са открили френска фрегата край бреговете на Сирия

10 Април 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Руски бомбардировачи Су-24М в съпровод с изтребители Су-30СМ са открили френска фрегата Д650, която се е присъединила към американския ескадрен миноносец „Доналд Кук“ в югоизточната част на средиземно море, пише руският вестник Взгляд.
Д650, след като над него прелитат руски самолети, се е присъединил към „Доналд Кук“ недалеч от крайбрежието на Сирия. Това е съобщено от иранския журналист Бабак Тагвай, който е публикувал и снимка на френския кораб, направена от самолет.
По-рано турските медии съобщиха, че руските военни самолети са прелетели най-малко четири пъти над американския ракетен ескадрен миноносец „Доналд Кук“, намиращ се в източната част на Средиземно море. Представители на Пентагона заявиха, че тези данни, са слухове.
По-рано Тагвай предупреди за вероятна атака по Сирия с ракети „Томахоук“ от борда на „Доналд Кук“. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на свой ред, че Вашингтон има много варианти за военни действия във връзка със ситуацията в Сирия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия ще предложи на Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция по инцидента в сирийския град Дума

Сергей Лавров: Русия ще предложи на Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция по инцидента в сирийския град Дума

10 Април 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че страната му ще предложи на Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция по разследването на експертите от ОЗХО на инцидента за предполагаемата употреба на химическо оръжие в сирийския град Дума, предава ТАСС.
„За да може ОЗХО да извърши задълженията си по Конвенцията за забрана на химическото оръжие и да проведе разследване на място, с осигуряване на взети проби в съответните лаборатории, за да бъде всичко това честно и прозрачно, ние днес в Съвета за сигурност ще предложим проекторезолюция, която ще иска именно такова разследване“, заяви Лавров. Той допълни, че Москва е готова да гарантира сигурността на експертите от ОЗХО за разследването на инцидента в Дума.
„Ако отново под предлог за отсъствие на условие за сигурността на експертите не бъдат допуснати тези, които искат да спекулират по химическия въпрос, продължавайки своята антисирийска, русофобска линия, това ще бъде присъда. Те ще покажат своите истински планове и ще потвърдят така, че не се интересуват от установяването на истината“, допълни министърът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Предстои ли нов удар на САЩ срещу Сирия? (ОБЗОР)

Предстои ли нов удар на САЩ срещу Сирия? (ОБЗОР)

10 Април 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На фона на събитията в Сирия от последните дни все по-често се обсъжда въпросът дали САЩ се готвят да извършат нов удар срещу режима в Дамаск.
В ранните часове на понеделник, 9 април, бе извършено ракетно нападение срещу военновъздушната база Т-4 в провинция Хомс. Както съобщи сирийската държавна агенция SANA, позовавайки се на военен източник, в резултат от атаката има загинали и ранени военнослужещи. По-късно базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП) приведе данни за най-малко 14 загинали, включително – според активистите – военни на съюзника на Дамаск – Иран.
Не е ясно кой стои зад ракетната атака срещу базата на сирийската база в Хомс, макар местните медии първоначално да твърдяха, че отговорни за нея са САЩ. Пентагонът отрече участието си в операцията. В средствата за масова информация пък се появиха доклади и за израелски военни самолети, забелязани в небето над Сирия в момента на атаката. По-късно Дамаск и Москва обвиниха Израел за атаката, като уточниха, че ракетите са били изстреляни от територията на Ливан от изтребители F-15 на ВВС на Израел, без да бъде нарушавано въздушното пространство на Сирия. Израелската армия отказа коментар на информацията.
Ракетният удар бе нанесен броени дни след предполагаемата химическа атака на режима в Дамаск срещу град Дума в Източна Гута. В събота, 7 април, неправителствената организация „Белите каски“, която действа в Сирия в районите на активност на сирийската опозиция, базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, Сирийско-американското медицинско общество и още редица медицински и правозащитни организации съобщиха, че над последното гнездо на съпротива на терористите в сирийския район Източна Гута е хвърлена хлорна бомба, в резултат от което са загинали около 40 души, а още десетки са ранени. Както Дамаск, така и Москва отрекоха информацията.
Съобщенията обаче предизвикаха остра реакция на международната общност. След предполагаемата химическа атака в град Дума, Източна Гута, Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, на което да обсъди ситуацията в Сирия.За спешната среща настояха САЩ и още осем други държави, включително постоянните членове Франция и Великобритания.
Преди малко повече от една година, на 4 април 2017 г. в град Хан Шейхун в сирийската провинция Идлиб също имаше предполагаема химическа атака, осъществена, според твърденията, от военен самолет на сирийската правителствена армия. Както тогава съобщиха от базираната в Лондон СОЧП, най-малко 58 цивилни граждани, включително деца, загинаха, а още поне 160 бяха ранени. Тогава също САЩ, ЕС и Турция хвърлиха отговорността върху сирийския президент Башар Асад .
В отговор на предполагаемата атака със зарин в Хан Шейхун, на 7 април 2017 г. бойни кораби от Военноморските сили на САЩ, разположени в Източното Средиземноморие, изстреляха 59 крилати ракети по военновъздушната база на сирийската правителствена армия „Шайрат“, която също се намира в провинция Хомс и от където, според САЩ, е излетял самолетът, осъществил химическата атака срещу „умерената“ опозиция в Идлиб. Летището не понесе сериозни щети от удара.

След предполагаемата нова химическа атака на режима в Дамаск президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира остро, а във Вашингтон се заговори за „военна опция“ за Сирия. Тръмп предупреди за „високата цена“ на „безмозъчната“ химическа атака в Сирия. „Множество загинали, включително жени и деца, в безмозъчна ХИМИЧЕСКА атака в Сирия. Зоната на жестокостта е затворена и обкръжена от сирийската армия, което я прави напълно недостъпна за външния свят. Президентът Путин, Русия и Иран са отговорни за подкрепата на животното Асад“, категоричен бе лидерът на Белия дом.
След съобщенията за химическа атака в град Дума, Източна Гута, съветникът по национална сигурност към Белия дом Том Босърт заяви, че на фона на докладите за нова химическа атака в Сирия „всички опции остават на масата“. Босърт поясни, че след съобщенията за предполагаема употреба на химически оръжия в Сирия екипът за национална сигурност на президента на САЩ Доналд Тръм е преглеждал снимки и информация през цялата нощ.
Последната атака на сирийския режим може да отправи нови предизвикателства пред лидера на Белия дом, който многократно заяви в последните дни, че иска да изтегли американските войски от Сирия. Администрацията във Вашингтон съобщи в по-рано тази седмица, че военната мисия „върви към своя край", но не представи конкретни планове за изтеглянето на американските военнослужещи от близкоизточната република. САЩ имат около 2000 военнослужещи в Сирия, изпратени за целите на борбата срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“.
Босърт не бе единственият, който заговори за „военен опция“ за Сирия. Влиятелният сенатор Линдзи Греъм, който за кратко се бори срещу Доналд Тръмп на първичните избори в Републиканската партия, определи отговора на 45-тия президент на САЩ като „определящ за него момент“ в качеството му на главнокомандващ.
„Те виждат, че нашата решителност намалява, но президентът Тръмп може да преобърне тези представи“, изрази увереност републиканецът.
„Доналд Тръмп в миналото е предизвиквал Асад да не използва химическо оръжие", припомни Греъм, като след това предупреди, че ако не се предприемат конкретни стъпки в отговор на предполагаемите действия на Дамаск, то това със сигурност би повлияло негативно на позицията на Вашингтон в преговорите със Северна Корея. Освен това американският президент „ще изглежда слаб в очите на Русия и Иран“.
„Значи това е определящ момент, господин президент. Трябва да проследите този разказ - покажете решимостта, която Обама не демонстрира“, бе призивът, който сенатор Греъм отправи към лидера на Белия дом.

Ден по-късно Тръмп даде да се разбере, че решението за това САЩ да ударят Сирия може да бъде взето в рамките на часове. И макар да не бе представена по-подробна информация след заседанието с участието на военни и служителите по сигурността, в медиите бяха разпространени данни, които накараха мнозина да се запитат дали Вашингтон е стартирал нова операция срещу режима на Дамаск.
Съобщено бе за придвижването на два американски разрушителя към Сирия. По данни на американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източник от Пентагона, разрушител от ВМС на САЩ може да пристигне в Средиземно море до няколко дни. „САЩ имат още един разрушител – „Доналд Кук“, в източната част на Средиземно море, откъдето може да участва във всеки удар срещу Сирия… Вторият може да пристигне до няколко дни“, съобщи вестникът.
Според Washington Examiner, който също се позовава на Пентагона, „Доналд Кук“ е въоръжен с 60 крилати ракети „Томахоук“. Разрушителят е напуснал пристанището в Кипър и се е отправил в посока Сирия. Турският вестник Hurriyet на свой ред пише, че край разрушителя най-малко четири пъти са прелетяли руски самолети. Пентагонът отрече информацията.
Руската информационна агенция Интерфакс предаде, че американският разрушител „Доналд Кук“ с крилати ракети „Томахоук“ и системата за противоракетна отбрана „Иджис“се е приближил на 100 километра от сирийския пристанищен град Тартус, където е разположена база на ВМС на Москва.
На свой ред председателят на парламентарната комисия по отбрана Владимир Шаманов заяви, че САЩ не са уведомили Русия за приближаването на американските кораби.
„В района на Тартус се появява група кораби на ВМС на САЩ. Според приетата международна практика потенциалните участници в събитията в района се уведомяват по-рано. Ние не сме уведомени, макар на законни основания да сме ратифицирали договор за нашите две бази в Тартус и Хмеймим“, подчерта Шаманов в рамките на заседание на Държавната дума, като същевременно допълни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп вече намекна за възможен удар срещу Русия.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Франция призовава Израел да реагира сдържано на безредиците по границата с Ивицата Газа

ТАСС: Франция призовава Израел да реагира сдържано на безредиците по границата с Ивицата Газа

2 Април 2018 | 04:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция призовава Израел да реагира сдържано на безредиците по границата с Ивицата Газа, предава TACC.
Френските власти са изразили дълбокото си безпокойство във връзка със скорошните безредици по границата между Израел и Ивицата Газа и призовават Израел да реагира с максимална сдържаност се съобщава в комюнике на пресслужбата на Министерството по европейските въпроси на Франция.
„Франция напомня на израелските власти за задължението им да защитават гражданските лица и ги умолява да действат с максимална сдържаност. Франция също така напомня за правата на палестинците на мирна демонстрация“, се казва в текста.
От Министерството още веднъж подчертават важността на възобновяване на преговорите и необходимостта да се сложи край на хуманитарната криза в сектора Газа, „Това предполага прекратяване на блокадата и сваляне на ограничителните мерки, а също така и надеждни гаранции за сигурността на Израел“, добавят от ведомството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Според турския президент „Израел е терористична държава“

Hurriyet: Според турския президент „Израел е терористична държава“

1 Април 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. По време на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че „Израел е терористична държава“, пише Hurriyet.
„Турция трябва да се справя с терористи. Но Израел не е загрижен от тях, защото той самият е терористична държава“, заяви Ердоган. „Вие не сте популярни. Спрете да се хвалите, че имате ядрено оръжие. Ще дойде време, когато те няма да свършат работа“, допълни той.
„Ти си окупатор. Ти си окупирал тази земя. Ти си също така терорист“, обърна се Ердоган към израелския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Реджеп Тайип Ердоган осъди Бенямин Нетаняху за думите, че срещу жителите на Африн се извършват престъпления

ТАСС: Реджеп Тайип Ердоган осъди Бенямин Нетаняху за думите, че срещу жителите на Африн се извършват престъпления

1 Април 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъди в неделя израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, обвинил турските въоръжени сили за престъпления срещу цивилното население в сирийския регион Африн, предава ТАСС.
„Нетаняху дава странни и абсурдни заявления. Докато Турция се бори срещу терористични групировки, Израел осъществява политика на терор, а не борба срещу престъпността“, заяви Ердоган. Той отбеляза, че „Нетаняху трябва да проявява искреност и да престане да критикува Турция, иначе израелските сили няма да получат позитивен отклик от Анкара“, подчерта той.
По-рано днес израелският министър-председател отговори на предишната критика от страна на Анкара по отношение на действията на израелската армия, предприети от израелската армия, при която бяха убити 16 палестинци. Според Нетаняху „най-моралната армия на света няма да слуша проповеди от тези, които в течение на години безразборно бомбардират гражданско население“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yedioth Ahronoth: Бенямин Нетаняху заяви, че думите на Ердоган относно случващото се на Ивицата Газа е лицемерие

Yedioth Ahronoth: Бенямин Нетаняху заяви, че думите на Ердоган относно случващото се на Ивицата Газа е лицемерие

1 Април 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разкритикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който осъди Израел предишния ден заради гибелта на 16-те палестинци по време на протест в Ивицата Газа, пише Yedioth Ahronoth.
„Най-моралната армия на света няма да търпи проповеди от някой, който от години безразборно бомбардира цивилни“, заяви Нетаняху.
В петък в Ивицата Газа избухнаха протести при които освен загиналите палестинци, бяха ранени други 1400 души.
„Силно осъждам израелското правителство заради нечовешката му атака“, заяви Ердоган по време на реч в Истанбул, реагирайки на сблъсъците.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Министърът на отбраната на Израел изключва започването на разследване относно смъртните случаи в Ивицата Газа

Deutsche Welle: Министърът на отбраната на Израел изключва започването на разследване относно смъртните случаи в Ивицата Газа

1 Април 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман отхвърли призивите за разследване на убийствата на 15-те палестински протестиращи по време на демонстрация на границата между Израел и Ивицата газа. Според него открилите огън войници са взели правилното решение, предава Deutsche Welle.
„Израелските войници направиха това, което е необходимо. Нашите войници заслужават медал“, заяви Либерман. „А що се отнася до комисията по разследване – такава няма да има“, допълни той.
Отделно от израелската армия съобщиха, че най-малко осмина от убитите палестинци са били членове на „Хамас“. Израелският министър-председател Бенямин Натяняхе заяви, че благодарение на действията на армията жителите на страната могат да празнуват Пасха безопасно.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бенямин Нетаняху отхвърли обвиненията на Турция за непропорционално използване на сила в Ивицата Газа

ТАСС: Бенямин Нетаняху отхвърли обвиненията на Турция за непропорционално използване на сила в Ивицата Газа

1 Април 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. /. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли критиките на Анкара срещу израелските действия в Ивицата Газа, довели до гибелта на 16 палестинци. Турското външно министерство осъди „непропорционалното използване на сила“ от еврейската държава в палестинския анклав, предава ТАСС.
„Най-моралната армия в света, тази на Израел няма да слуша забележките на тези, които в продължение на много години безразборно бомбардират цивилни граждани“, заяви Нетаняху, в отговор на критиките на турската страна. „Явно така в Турция по такъв начин празнуват Първи април, (Деня на лъжата – бел.прев.)“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Реджеп Тайип Ердоган нарече Бенямин Нетаняху „терорист“

AFP: Реджеп Тайип Ердоган нарече Бенямин Нетаняху „терорист“

1 Април 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в неделя обвини Бенямин Нетаняху, че е "терорист", след като израелският премиер отхвърли „моралните уроци“ на Турция за смъртоносните сблъсъци, които се състояха в петък на Ивицата Газа, предава AFP.
„Хей, Нетаняху, вие сте окупатор на тези земи и в същото време сте терорист“, заяви Ердоган в излъчена по национална телевизия реч, изнесена пред негови последователи в южната турска провинция Адана.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Турция отхвърли като „достойна за съжаление“ критиката на Ангела Меркел за военната операция „Маслинова клонка“

SZ: Турция отхвърли като „достойна за съжаление“ критиката на Ангела Меркел за военната операция „Маслинова клонка“

22 Март 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Турция отхвърли критиките на канцлера на ФРГ Ангела Меркел за военната операция „Маслинова клонка“ в Северна Сирия като „достойна за съжаление" и базирана на погрешна информация, пише германският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
От редакцията припомнят, че за първи път Меркел осъди турската операция в района за Африн едва в сряда, 21 март, два месеца след началото й. Дори в името на „всички законни интереси на Турция в областта на сигурността е неприемливо случващото се в Африн, където хиляди и хиляди цивилни бяха преследвани, убити или принудени да напуснат", подчерта Меркел в реч пред Бундестага. Турското външно министерство разкритикува изявлението на Меркел, като заяви, че е странно „някои от нашите съюзници да разглеждат ситуацията през очите на терористите".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков: Случващото се в Северна Сирия е ясно прочистване и смяна на демографския облик, „Маслинова клонка“ продължава

Проф. Владимир Чуков: Случващото се в Северна Сирия е ясно прочистване и смяна на демографския облик, „Маслинова клонка“ продължава

22 Март 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Случващото се в Северна Сирия е ясно прочистване и смяна на демографския облик, „операцията „Маслинова клонка“ продължава. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му Сирия е далеч от държавността, като буди притеснение подходът на Турция към новозавзетата територия на Африн, който остава най-горещата точка в размирната страна, а и в целия Близък изток. „В един кулминационен момент на територията на Сирия воюваха представители на множество държави – това всъщност е арената на световния сблъсък. Да, битка между турци и кюрди за съжаление има, особено, когато наблюдаваме ситуацията в Африн. Ахилесовата пета на самите кюрди обаче е това, че те искат да изнесат проблема като общотурски, общонационален, но всъщност той е на една изключително голяма множественост, която също нанася удар върху борбата на онези хора, които искат да живеят в мир и демокрация. Нещата са толкова сложни, че ние в момента говорим за една изключително примитивна форма на държавност, която е лансираната от кюрдите форма за регионална федерация“, обясни проф. Владимир Чуков. Фокусът на турската намеса в Сирия, с мотива за борба с терористичните организации, се измести от борба между ПКК и турската държава, към борба между кюрди и турци, коментира още той. Необходимо е Анкара да синхронизира понятията си за тероризъм, тъй като не липсват и противоречия в действията й, добави арабистът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: МВнР на Турция определи като „неуместно“ изявлението на Ангела Меркел за турската операция в Африн

Daily Sabah: МВнР на Турция определи като „неуместно“ изявлението на Ангела Меркел за турската операция в Африн

22 Март 2018 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция смята, че неуместното изявление на германския канцлер Ангела Меркел по отношение на операция „Маслинова клонка“ в северозападния сирийския район Африн е неприемливо и намира про-терористичната гледна точка на Германия за странна, заявиха от Министерството на външните работи на Турция чрез съобщение, пише турското издание Daily Sabah.
Външното ведомство призова съюзниците на Турция да направят усилие за установяване на траен мир, сигурност и стабилност в Сирия и подчерта важността от близката координация и консултациите. Също така, от турското министерство предупредиха своите съюзници, да не се доверяват на антитурска дезинформация и да не подкрепят терористични групировки.
Вестникът припомня, че в сряда Меркел разкритикува турската операция в сирийския район Африн и Русия за това, че „само гледа“ продължаващите атаки на сирийската армия срещу Източна Гута. Тя определи турската военна операция „Маслинова клонка“ като „неприемлива, независимо какви съображения за сигурността си има Анкара, пише Daily Sabah. „Осъждам това категорично“, заяви германският канцлер.
Междувременно, президентите на Турция и Германия Реджеп Таийп Ердоган и Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили контратерористичната операция на Турция по време на телефонен разговор в сряда. Двамата са потвърдили желанието на двете страни за подобряване на двустранните отношения.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел разкритикува Турция заради офанзивата в Африн

AFP: Ангела Меркел разкритикува Турция заради офанзивата в Африн

21 Март 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува турската военна офанзива срещу кюрдските въоръжени отряди в сирийския регион Африн, предава AFP.
„Въпреки всичките легитимни интереси, които Турция има за сигурността си, това, което се случва в Африн не е приемливо. Там хиляди цивилни биват преследвани, умират или са насила заставяни да бягат“, заяви Меркел пред Бундестага.
„Ние осъждаме това по най-силен начин“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган отново скочи срещу САЩ: Ако искате да сме стратегически партньори – ще трябва да ни уважавате; а вие правите точно обратното –заблуждавате ни

Ердоган отново скочи срещу САЩ: Ако искате да сме стратегически партньори – ще трябва да ни уважавате; а вие правите точно обратното –заблуждавате ни

20 Март 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган за пореден път отправи остри думи към Вашингтон за политиката и действията в Сирия, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
В изказване на редовното седмично заседание на Парламентарната група на ПСР Ердоган критикува изявленията на официален говорител на САЩ за „загрижеността от ситуацията в Африн”. „Когато ние споделяхме с вас нашата загриженост, тогава вие къде бяхте? Когато ви казвахме да дойдете и заедно с вас да прочистим терористичните организации, тогава къде бяхте? … Ако сте стратегически ортак с нас, тогава ще трябва да проявявате към нас уважение. А вие се опитвате да ни заблуждавате. Такава голяма заблуда, че вкарахте над 5 хиляди ТИР-а с оръжие в нашия регион.”, аргументира се Ердоган.
Освен това той обръща специално внимание и на предстоящите през 2019 год. три вида избори. „Целта ни е да спечелим първо местните, а след това и общите парламентарни избори с над 50%. А за самите президентски избори просто нямаме никакъв друг шанс, освен победа поне с 50% + 1”, апелира Ердоган, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Според турското правителство САЩ „не могат и не искат“ да разберат същността и целите на операцията в Африн

Daily Sabah: Според турското правителство САЩ „не могат и не искат“ да разберат същността и целите на операцията в Африн

20 Март 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турското външно министерство заяви, че властите на САЩ все още не могат да разберат природата и целите на операцията на турските въоръжени сили в сирийския регион Африн, пише Daily Sabah.
„Операция „Маслинова клонка“ е операция срещу тероризма. Операцията със сигурност не цели гражданското население, а по-скоро цели да спаси цивилното население от потисническото на терористичните организации“, пише в официално заявление на министерството. Посланието идва в отговор на заявлението на Държавния департамент на САЩ, че страната е „дълбоко загрижена“ относно хуманитарната ситуация в Африн.
Турското министерство съобщава, че е предприело необходимите мерки, за да осигури защитата на цивилните, както и хуманитарна помощ за тях.
„Последното изказване на САЩ демонстрира, че те вси още не могат или не искат да разберат причините, целите и природата на операция „Маслинова клонка“, на свой ред коментира турският вицепремиер Бекир Боздаг.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция ще разшири операция „Маслинова клонка“

Daily Sabah: Турция ще разшири операция „Маслинова клонка“

19 Март 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че има вероятност Анкара да извърши отвъдгранична операция в иракския район Синджар пише вестник Daily Sabah. Целта ще бъдат, според държавния глава, позиции на Кюрдската работническа партия. Коментарът му е направен в понеделник, ден след като в неделя турската армия и подкрепяни от нея групировки превзеха град Африн от кюрдските „Народни отряди за защита“ в едноименната сирийска провинция.
Според думите на Ердоган, Турция е „поискала от иракското правителство да изчисти терористите от Кюрдската работническа партия в северен Ирак и скоро ще извърши отвъдгранична операция там“. По данни на изданието, Турция и Ирак планират друга, обща операция, срещу позиции на Кюрдската работническа партия, която е определяна като терористична организация от множество държави, сред които и Турция. Срещу позиции на групировката в миналото турските Военновъздушни сили са извършали няколко удара.
Ердоган освен това подчерта, че операция „Маслинова клонка“, в Сирия ще продължи и след превземането на Африн, като нейна цел ще бъдат контролираните от „Народните отряди за защита“ позиции между Африн и границата с Ирак. Ердоган подчерта, че „ние ще продължим този процес, докато не елиминираме напълно този коридор, включително Манбидж, Айн ал-Араб, Тел Абиад, Рас ал-Алин и Камишли“.

Агенция "Фокус" припомня:

По-рано в понеделник от Дамаск определиха като "окупация" присъствието на турски военни в Африн и изискаха незабавното им оттегляне. Сирия се обяви срещу операция "Маслинова клонка" още след нейното начало, като дори част от групировките верни на режима оказаха подкрепа на кюрдските формирования в северната сирийска провинция.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирия определи като „окупация“ присъствието на турски военни в Африн

AFP: Сирия определи като „окупация“ присъствието на турски военни в Африн

19 Март 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн, като призова Анкара да изтегли частите си от града, център на едноименната провинция, предава AFP.
В разпространеното от министерството съобщение се казва, че „Сирия осъжда турската окупация на Африн и престъпленията, които се извършват там“. Освен това Дамаск „изисква нахлулите сили незабавно да се оттеглят от сирийската територия, която са окупирали“.
В неделя турската армия и подкрепяните от нея военни формирования превзеха Африн, след като контролиращите го кюрдски "Отряди за народна самоотбрана" се изтеглиха от града. Действията на Анкара са част от започналата на 20 януари операция "Маслинова клонка", насочена срещу кюрдското формирование, което Турция определя като терористично. По-рано в понеделник турски официални лица заявиха, че силите на страната смятат да предадат града обратно на сирийското правителство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турската операция в Африн ще бъде разширена и към други контролирани от кюрдите региони, заяви Реджеп Тайип Ердоган

AFP: Турската операция в Африн ще бъде разширена и към други контролирани от кюрдите региони, заяви Реджеп Тайип Ердоган

19 Март 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че Турция смята да разшири своята операция „Маслинова клонка“ и към други контролирани от кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ региони в Сирия, предава AFP.
Ден след като стана ясно, че контролираният от кюрдската групировка град Африн е превзет от турските военни и подкрепящите ги формации, Ердоган подчерта, че „ние ще продължим този процес, докато не елиминираме напълно този коридор, включително Манбидж, Айн ал-Араб, Тел Абиад, Рас ал-Алин и Камишли“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Африн падна: Протурските бойци грабят имуществото на кюрдите

Eurasia Daily: Африн падна: Протурските бойци грабят имуществото на кюрдите

19 Март 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Африн. Турската армия и съюзните й формирования от ислямистката организация „Свободна сирийска армия“ (ССА) влязоха в административния център на кюрдския анклав Африн в северозападна Сирия. Няколко часа преди това бойците от ССА са заели северните предмостия, височината Тел Тавил и горския масив край северните покрайнини на град Африн, съобщи руския портал „Военньiй Обозреватель”, предава руското електронно издание Eurasia Daily.
Кюрдите не са оказали организиран отпор. Командването на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС), предвид ситуацията, е взело решение да изведе основната част от своите сили от Африн и да ги изпрати в района на Манбидж, намиращ се в североизточната част на сирийската провинция Алепо.
На турско-ислямистките сили им е бил нужен всичко на всичко половин час, за да вземат под контрол цялата западна част на Африн. По линиите на съприкосновение в източната част на града престрелките са продължили от 03:00 до 04:00 в неделя.
Сутринта на 18 март турските военни и бойците от ССА вече са контролирали целия град и неговото южно предградие Туранд. Селищата Киразли и Айн-Дара засега още са във владение на кюрдите, но основният мотив е от там да се помага на жителите на Африн, които са решили да го напуснат. Край южните граници на града са се стълпили хиляди мирни жители. Според свидетелства от очевидци, бойците-ислямисти са пропускали хората през организираните блокпостове само срещу определено заплащане.
Бойците от ССА са устроили мащабно разграбване на град Африн. Ислямистите се разпореждат в изоставените от кюрдите домове, магазини, задигат имущество, различни транспортни средства и даже домашни животни. Турските военни са се разположили основни в покрайнините на града и не вземат участие в грабежа, пише EA Daily.
Успоредно с падането на Африн, на практика се е прекратила съпротивата на ОНС и в планинските райони на запад от град Африн. Кюрдите са се изтеглили от блокираните от турците райони в нощта срещу 18 март. Все пак там е останал малък отряд на кюрдските формирования.
Според турските медии, операцията ще продължи до пълното изчистване на региона от „терористите“. За следваща цел на турската армия се сочи контролираният от кюрдите град Манбидж, където е разположен и ограничен контингент от американски военнослужещи.
EA Daily пише, че през последните няколко дни Африн е напуснат от повече от 150 хиляди жители заради интензивните артилерийски обстрели и въздушните удари по жилищните квартали на града.

Превод и редакция: Иван Христов


ОЩЕ ВОЕННИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ В СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ИЗДАНИЕ НА ФОКУС "ВОЕННИ ИЗВЕСТИЯ"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция определи превземането на центъра на Африн като „значително“

Yeni Safak: Турция определи превземането на центъра на Африн като „значително“

18 Март 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прессекретарят на турското президентство Ибрахим Калън описа като „значително“ превземането на центъра на северозападния сирийски град Африн по време на операцията на турските въоръжени сили „Маслинова Клонка“, пише Yeni Safak.
„Посланието към терористичните организации и към целия свят е ясно: Турция ще продължи да се придвижва с уверени крачки по пътя на стабилността, доверието и справедливостта“, заяви Калън. „Духът на битката при Чанъккале от 18 март все още стои след 103 години“, заяви той, имайки предвид победната битка на Османската армия по време на Първата световна война.
Калън допълни, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е водил операцията в Африн и посочи, че „в момента все още текат хуманитарни и въоръжени операции в региона“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кюрдите обявиха партизанска война срещу турските войски в Африн

ТАСС: Кюрдите обявиха партизанска война срещу турските войски в Африн

18 Март 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Африн. Кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG), напуснали административния център в Африн, са обявили преминаване към партизанска война срещу турската армия в Северна Сирия, предава ТАСС, като се позовава на изявление от командването на YPG, разпространено от информационна агенция Firat. В него се подчертава, че кюрдите са „запазили своя потенциал и организират повсеместна въоръжена съпротива срещу интервенцията“.
Въоръжените сили на Турция, съвместно със съюзната им „Сирийска свободна армия“ (ССА), превзеха Африн в неделя като част от военната операция „Маслинова клонка“, започнала на 20 януари. По данни на Firat в резултат на проведената операция само от последните дни жертви на турските въздушни удари и артилерийски обстрел са станали 289 души, в това число повече от 40 деца.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските кюрди обещаха да се бият до „освобождаването“ на Африн

AFP: Сирийските кюрди обещаха да се бият до „освобождаването“ на Африн

18 Март 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Африн. Сирийските кюрди дадоха обещание да възстановят контрола над Африн, който в неделя бе превзет от турските военнослужещи, задействани в операция „Маслинова клонка“, предава AFP.
„Съпротивата… ще продължи докато всеки инч от Африн не бъде освободен и жителите му не се върнат в своите домове“, се казва в изявление от местните власти на полуавтономния кюрдски район.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция продължава да съсредоточава войски по границата със Сирия и подготовката им за изпращане в Африн

Турция продължава да съсредоточава войски по границата със Сирия и подготовката им за изпращане в Африн

18 Март 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Хатай. В рамките на операцията „Маслинова клонка” Турция продължава изпращането на военна техника и личен състав в пограничните със Сирия провинции Хатай и Килис, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Подкрепленията за операцията от дислоцираните във вътрешността военни части вече достигнаха до Хатай и Килис. Военната техника и тежко въоръжение се разполагат в районите за съсредоточаване в пограничната полоса и имат готовност за изпращане в района на Африн, посочва още ДХА.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция е наложила пълен контрол над град Африн

AFP: Турция е наложила пълен контрол над град Африн

18 Март 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Африн. Турските сили и противопоставящата се на режима в Дамаск и подкрепяна от Анкара групировка „Свободна сирийска армия“ контролират напълно град Африн в едноименната провинция, това съобщава кореспондент на AFP. Турски военни са превзели сградите на местните власти, като бойци на двете военни групировки са установили и пълен контрол над всеки един от кварталите на града.
По-рано турският президент и базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права потвърдиха, че Африн е превзет, а силите на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ са се изтеглили от града.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: СОЧП потвърди, че центърът на Африн е под контрола на „Сирийската свободна армия“

AFP: СОЧП потвърди, че центърът на Африн е под контрола на „Сирийската свободна армия“

18 Март 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Африн. Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права потвърди, че центърът на град Африн се намира под контрола на подкрепяната от Турция „Сирийска свободна армия“, предава AFP. Според данните на Обсерваторията, турските военни и техните съюзници вече контролират над 50% от територията на града след ден на тежки бомбардировки. Организацията е потвърдила изтеглянето на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ от Африн, за което съобщиха по-рано от силите на подкрепяните от Турция опозиционни групировки в Сирия.
За установяването на контрол над сирийския град съобщи и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като по неговите думи това се е случило към 7:30 българско време, няколко часа след началото на офанзиваната, започнала в нощта на събота срещу неделя.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Африн е под контрола на турската армия

АА: Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Африн е под контрола на турската армия

18 Март 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че контролираният до момента от сирийските кюрди град Африн, е завладян от турските военни и силите на „Свободната сирийска армия“, съобщава Anadolu Agency. Според данни на агенцията, турските военни и групировките на въоръжената сирийска опозиция са влезели в града около 3 часа след полунощ българско време. Агенцията потвърди данните, съобщени по-рано и според които бойците на сирийските кюрди са се изтеглили от града, оставяйки самоделни мини по някои от улиците.
Според думите на Ердоган, "отряди на „Свободната сирийска армия“, които са подкрепяни от турските военни, установиха контрол над центъра на Африн" към 07:30 часа (българско време).


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Подкрепяните от Турция групировки са установили контрол над град Африн, заяви говорител на „Свободната сирийска армия“

Reuters: Подкрепяните от Турция групировки са установили контрол над град Африн, заяви говорител на „Свободната сирийска армия“

18 Март 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Африн. Подкрепяните от Турция групировки от въоръжената сирийска опозиция са влезли и установили контрол над град Африн, това е съобщил говорител на действащата заедно с военните на Анкара групировка, известна като „Свободната сирийска армия“, предава Reuters. Говорителят на групировката Мохамад ал Хамадийн заяви, че към момента те не са срещнали съпротива, тъй като кюрдските сили, както изглежда, са се изтеглили от Африн. Очаква се потвърждение от главния щаб на Турция.
По-рано бе съобщено, че бойци на "Свободната сирийска армия" са влезели в няколко квартала на Африн в неделя сутринта, установявайки контрол върху тях.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.