НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров

Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров

30 Март 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк се срещна с посланика на Руската Федерация у нас Анатолий Макаров. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Тема на разговора бе българската позиция в светлината на взетите тази седмица решения в контекста на нападението в Солсбъри на територията на Обединеното кралство и проведеното днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет на Република България.
„Трябва да подчертая, че България, като член на ЕС и НАТО, е част от взимането на решения в рамките на двата съюза, още повече и като Председател на Съвета на ЕС. В тази връзка, решенията на ЕС, взети на Съвета на 22 и 23 март в Брюксел, а и на НАТО на 27 март, представят и българската позиция. Всички действия, предприети от двата съюза, са резултат от консенсусно решение на държавите членки и израз на суверенното решение и действия на българското правителство, предадени от нашите представители в ЕС и НАТО. Позицията ни е и израз на солидарност към нашите съюзници“, заяви Юрий Щерк. Той подчерта, че използването на химическо оръжие на територията на Великобритания е недопустимо и е грубо нарушение на действащото международно право, независимо от мотивите, които стоят зад него. „България е сериозно обезпокоена от съобщенията за възможна връзка на лица и организации от Руската федерация с използването му на територията на европейска държава. Очакваме резултатите от разследването на обстоятелствата и фактите около нападението в Солсбъри“, допълни още българският дипломат.
Заместник-министър Щерк уточни, че във връзка с развитието на ситуацията българското правителство извика на консултации посланика на България в Руската федерация Бойко Коцев, който взе участие и в Съвета по сигурността по-рано днес, като изложи факти и обстоятелства, свързани с руската позиция по въпроса. „На този етап и в светлината на това, което ни е известно, българското правителство смята, че действията на страната ни са достатъчни. В светлината на по-нататъшното изясняване на случая България ще преценява целесъобразността от предприемане на допълнителни действия, допълни още Юрий Щерк. „При атаката в Солсбъри са пострадали руски граждани, но и граждани на Обединеното кралство, тоест граждани на ЕС. Това буди безпокойство и ние искаме да сме сигурни, че това няма да се случи в друга европейска страна. Решението на българското правителство да извика посланик Коцев на консултации е израз на загриженост от наша страна. Трябва да вървим заедно към разрешаване на този въпрос и установяване на извършителите, както и поставянето им под отговорност съобразно закона. Разчитаме, че руската страна ще спомогне за установяването на виновниците.“, каза в заключение заместник-министърът. Той изрази съпричастността на страната ни и във връзка с трагичните събития в Кемерово, отнели живота на повече от 60 души, сред които и много деца.
От своя страна руският посланик запозна българският заместник-външен министър с вижданията на своята страна по случая.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Москвский комсомолец“: Стават известни подробности за смъртта на сина на Сергей Скрипал

„Москвский комсомолец“: Стават известни подробности за смъртта на сина на Сергей Скрипал

21 Март 2018 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Москва. След отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия се заговори за „загадъчната“ смърт на сина на бившия полковник от руското разузнаване. Вестник “Московский комсомолец“ хвърля светлина върху обстоятелствата около него.
Александър Скрипал се жени за дъщерята на колега на баща му от разузнаването, с която живеят в съседни квартири. След събитията около баща му семейството се преместило във Великобритания. Отношенията между двамата обаче не вървели и по думите на тъста му Александър започнал да пие и да посяга на жена си. Това довело до развод. Миналата година Александър и новата му приятелка Анна заминали за Москва. На 13 юли миналата година двамата заминали за Санкт Петербург, където на 18 юли починал по официални данни от чернодробна недостатъчност.
Вестникът припомня, че британските власти наредиха ексхумация на останките на Александър и майка му, които са погребани в Солсбъри. Съпругата на Сергей Скрипал умира от рак през 2012 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Джулиан Кинг: ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри

Еврокомисарят Джулиан Кинг: ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри

19 Март 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. ЕС ще има ясно послание към онези, които стоят зад ужасяващото нападение в Солсбъри. Това каза на пресконференция еврокомисарят за Съюз за сигурност Джулиан Кинг след откриването на Срещата на Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) на Европол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По въпроса за Русия – външните министри на ЕС днес имат среща в Брюксел и преди няколко часа казаха, че са силно разтревожени от последните събития в Солсбъри, Обединеното кралство и следят съвсем внимателно събитията в там. Ще има ясно послание от ЕС към онези, които са зад това ужасяващо нападение. В Комисията имаме екип, който следи пропагандата, дезинформацията, която се върти в медиите в различните държави-членки. Този екип е определил много опити за пропаганда, които като че ли водят към Русия“, коментира Кинг. По думите му това не е единственият източник на дезинформация и пропаганда, които засягат държавите членки. „Има около 3500 най-различни публикации, които са идентифицирани от този екип в Брюксел. Много е важно това да бъде съобщено, за да могат хората критично да възприемат тези публикации. В европейската служба за външни действия ще продължим да го правим“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Твърденията, че Русия стои зад отравянето на Сергей  Скрипал са безсмислици

Владимир Путин: Твърденията, че Русия стои зад отравянето на Сергей Скрипал са безсмислици

18 Март 2018 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че твърденията че страната му стои зад нападението с отровен газ срещу бившия служител на ГРУ Сергей Скрипал са „безсмислици“, но, че Москва е готова да си сътрудничи с разследването, предава AFP.
„Това са абсолютни безсмислици, че някой в Русия ще си позволи да направи нещо подобно преди изборите и Световното първенство по Футбол“, заяви Путин. Той допълни, че страната му е „разрушила всичките си химически оръжия“.
„Готови сме да участваме в разследването“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Експерти от ОЗХО ще разследват случая с отравянето на Сергей Скрипал

Sky News: Експерти от ОЗХО ще разследват случая с отравянето на Сергей Скрипал

18 Март 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Хага. Експерти от базираната в Хага Организация за забрана на химически оръжия (ОЗХО) ще пристигнат във Великобритания в понеделник, за да поемат разследването на случая с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, предава телевизионният канал Sky News.
Екип от международната организация ще вземе проби, за да анализира нервния агент, който бе използван за отравяне на 66-годишния Скрипал и дъщеря му Юлия. След това пробите ще бъдат изпратени до „реномирани международни лаборатории", за да бъдат анализирани. Процесът ще трае най-малко две седмици.
Експертите от Хага са поканени във Великобритания от премиера на Обединеното кралство Тереза Май в писмо, изпратено в сряда. Но този ход бе обявен от британския външен министър Борис Джонсън в неделя, поясняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания отказа да осигури достъп на руски дипломати до Сергей Скрипал

ТАСС: Великобритания отказа да осигури достъп на руски дипломати до Сергей Скрипал

18 Март 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания отказа да осигури достъп на руски дипломати до бившия полковник от Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал, който стана жертва на нападение с химическо вещество в началото на месеца в Солзбъри, предава ТАСС.
От посолството на Русия в Лондон са заявили, че „са поискали консулски достъп до Сергей Скрипал и неговата дъщеря, но британската страна е отказала, тъй като разглежда двамата като свои граждани“. Според руския посланик в Лондон, отказа на Великобритания да даде информация за състоянието на Скрипал и неговата дъщеря Юлия, противоречи на Виенската конвенция, като дипломатът е подчертал, че Москва има право да получи данни за състоянието бившия двоен агент, който все още е гражданин на Руската федерация.

Агенция "Фокус" припомня:

Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха отровени с вещество, което британските разследователи обявиха, че е познато като "Новичок" и разработено в Русия. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обяви, че държи Русия отговорна за атаката срещу бившия двоен агент, осигурявал информация за британското разузнаване, като това доведе до изостряне на отношенията между двете държави. Лондон предприе действия срещу руски дипломати, които предизвикаха отверни мерки от страна на Москва.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Според неофициална информация, Великобритания готви нови действия срещу Русия заради „Случая Скрипал“

The Telegraph: Според неофициална информация, Великобритания готви нови действия срещу Русия заради „Случая Скрипал“

18 Март 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството в Лондон готви нови санкции срещу руския президент Владимир Путин и свързани с него олигарси след изгонването на 23-мата британски дипломати от Русия, пише вестник Telegraph, като се позовава на свои източници.
Според данните на изданието, властите в Лондон водят „подробни преговори“ относно следващите стъпки, след експулсирането на дипломатите и затварянето на британското консулство в Санкт Петербург. Според информацията на вестника, в следващите няколко дни ще бъде проведена среща на Националния съвет за сигурност, като премиерът Тереза Мей е изправена пред искането да въведе санкции срещу „свързани с властта“ в Русия парични потоци.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Една трета от британците подкрепят бойкот на Световното първенство в Русия от страна на английския национален отбор

Huffington Post: Една трета от британците подкрепят бойкот на Световното първенство в Русия от страна на английския национален отбор

18 Март 2018 | 03:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Една трета от британците подкрепят бойкот на Световното първенство в Русия от страна на английския национален отбор след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, пише британския вестник Huffington Post.
Това показват резултатите от проведена анкета. От анкетираните 1 986 възрастни 34 процента биха подкрепили бойкот от страна на английския национален отбор на Световното първенство това лято, 39 процента не одобряват, а 27 процента не са сигурни. Измежду футболните фенове обаче 56 процента са против неучастие на отбора на Гарет Саутгейт, докато 32 процента одобряват евентуално неявяване.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Дипломат от времето на „Студената война“ критикува Гавин Уилиямсън

The Independent: Дипломат от времето на „Студената война“ критикува Гавин Уилиямсън

18 Март 2018 | 03:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият посланик на Великобритания в Русия Родрик Брайтуайт критикува поведението на британския министър на отбраната Гавин Уилиямсън за несериозно отношение по време на най-тежката криза в отношенията с Москва след „Студената война“, пише британският вестник The Independent.
Той обвини министърът на отбраната за репликата, че Русия трябва „да си отиде и да млъкне“, предизвиквайки ответни обиди от страна на руския външен министър Сергей Лавров и от други руски официални лица. Според него министрите са се изказали много рано с твърде силни закани, които те първа трябва да бъдат обсъдени.
Според него: „Независимо дали харесват Русия или не тя е голяма страна, която има голямо влияние в света, независимо дали това се харесва или не“ и да се използват обиди е несериозно
Относно мнението на Джереми Корбин, че трябва да се изчакат резултатите от разследването Брайтуайт казва: „това не е ситуация, когато някога ще стане ясно кой точно е поръчал атаката, затова трябва да се вземе решение“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Британските електрически компании затягат сигурността си заради риск от руски кибератаки

The Times: Британските електрически компании затягат сигурността си заради риск от руски кибератаки

18 Март 2018 | 02:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските електрически компании са предупредени от разузнаването да затягат сигурността си заради риск от руски кибератаки, пише британският вестник The Times.
Националната електропреносна мрежа е поставена под тревога миналата седмица от служители от Националния център за киберсигурност.
Електрическите, газови и водоснабдителни фирми, атомната централа Селафийлд, правителствените сгради и болниците са предупредени да се подготвят за държавно-организирани кибернападения, поръчани от Кремъл след атаката с нервно-паралитичен агент в Солсбъри.
От Центъра също така се опасяват, че може да бъдат атакувани базите с данни на данъчните служби и здравната система..
Предупрежденията идват след като Русия изгони 23 британски дипломати и прекрати дейността на Британския съвет в Русия.
Правителството на Великобритания готви контрамерки,които могат да бъдат:
-бързи законодателни промени, които да позволят да се изземат активите на лица, които живеят в Русия но „перат“ пари през английската финансова система
-да се затегне визовия режим за сътрудници на Владимир Путин
-да се затвори Руското търговско представителство, което се разглежда като база за шпионаж
-да се изземат финансите на руските олигарси, живеещи във Великобритания
-да се изгонят още дипломати
Външният министър на Великобритания ще се срещне с партньорите от Европейския съюз и НАТО за координиране на общи действия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Чехия отхвърля категорично твърденията, че е произвеждала  веществото „Новичок“

BBC: Чехия отхвърля категорично твърденията, че е произвеждала веществото „Новичок“

17 Март 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Прага. Чешката република категорично отхвърля твърденията на говорителя на руското Външно министерство Мария Захарова, че е една от четирите страни, които вероятно са произвеждали невро-токсичния агент „Новичок“, предава BBC.
Външният министър на Чешката република Мартин Стропницки нарече тези твърдения „напълно неоснователни“ и „силно спекулативни“
Днес по-рано Мария Захарова заяви, че Чешката република, Словакия, Великобритания и Швеция най-вероятно са произвеждали „Новичок“ – веществото, което британските власти идентифицираха като причина за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия и за което те обвиняват Русия. Според Захарова споменатите четири държави са провеждали „интензивни изследвания“ с токсичната субстанция от края на 90-те години на миналия век до сега. Руското правителство категорично отхвърля обвиненията на Великобритания за участие на страната в атаката срещу Скрипал и дъщеря му.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Председателят на Британския съвет ще остане на територията на Русия

ТАСС: Председателят на Британския съвет ще остане на територията на Русия

17 Март 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Председателят на Британския съвет в Русия ще остане на територията на федерацията и може да изпълнява функциите на културно аташе при посолството на Великобритания в Москва, това съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.
„Председателят на Британския съвет остава в Русия и може да изпълнява длъжностите на съветник по културните въпроси, да отговаря за програми и т.н.“ заяви Захарова. „Това вече е въпрос на разпределяне на функционалните отговорности на британските дипломати“, добави говорителят, като припомни, че Москва „няколко години е искала от Британския съвет да урегулира действията си според руските закони, но реакция нямаше“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: Експулсирането на британските дипломати от Русия не променя фактите по случая със Сергей Скрипал

Тереза Мей: Експулсирането на британските дипломати от Русия не променя фактите по случая със Сергей Скрипал

17 Март 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Експулсирането на 23-та британски дипломати от територията на Русия „не променя фактите по въпроса“ около отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал, това заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей в събота, съобщава AFP.
В рамките на обръщение пред Консервативната партия, Мей отбеляза, че Русия „нарушава очебийно международното право“, като Лондон ще „обмисли следващите си стъпки в близките дни“.
„Отговорът на Русия не променят фактите по въпроса – опита за убийство на двама души, намиращи се на британска земя, за което няма друго обяснение освен извода, че Русия е виновна“, каза още премиерът.
По-рано тази седмица, заради отравянето на Скрипал, за което Лондон обвинява Москва, 23-руски дипломати бяха експулсирани от Великобритания, като в събота от Кремъл предприеха като отговор експулсирането на 23-ма британски дипломати от Русия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британското правителство заяви, че за него е приоритет грижата за дипломатическия персонал в Русия

Reuters: Британското правителство заяви, че за него е приоритет грижата за дипломатическия персонал в Русия

17 Март 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство съобщи, че негов приоритет е грижата за дипломатическия му персонал в Русия, след като Москва съобщи, че ще изгони 23 британски дипломати на фона на ескалиращата криза в отношенията между двете държави, предава Reuters.
Решението на Русия е взето, след като Великобритания реши да изгони 23 руски дипломати относно нападението с отровен газ срещу бившия служител на ГРУ в Южна Англия.
Британското външно министерство съобщи, че Съветът за национална сигурност ще се събере през следващата седмица да реши по-нататъшните действия.
„Нашият приоритет днес е грижата за персонала в Русия и помагането на тези, които ще се завърнат във Великобритания“, пише в официално заявление на министерството.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия прекратява дейността на Британския съвет на своя територия

РИА Новости: Русия прекратява дейността на Британския съвет на своя територия

17 Март 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Москва. МВнР на Русия съобщи, че дейността на Британския съвет на територията на страната се прекратява във връзка с липсата на регулация на статута му, предава РИА Новости.
„Във връзка с неурегулирания статут на Британския съвет в Русия, неговата дейност е прекратена“, пише в официалното съобщение.
„Великобритания е предупредена, че ако се предприемат и по-нататъшни действия от неприятелски характер по отношение на Русия, тя ще си остави правото да предприеме други ответни мерки“, уточняват от там.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия ще експулсира 23 британски дипломати

ТАСС: Русия ще експулсира 23 британски дипломати

17 Март 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия обяви за „персона нон грата“ 23 британски дипломати и им дава седмица да напусната страната, а също така ще закрие британското генерално консулство в Санкт Петербург, предава ТАСС.
„Обявяват се за „персона нон грата“ и се изгонват в едноседмичен срок 23 дипломатически сътрудници от посолството на Великобритания от Москва. Отчита се диспаритета в броя консулски учреждения на двете страни, отзовава се съгласието на Русия за откриването и функционирането на генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург. Съответните процедури ще се осъществят в съответствие с международно-правовата практика“, пише в официално заявление на руското МВнР.
По-рано в министерството бе привикан британският посланик в Русия Лори Бристоу.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия е привикала британския посланик във външното си министерство

AFP: Русия е привикала британския посланик във външното си министерство

17 Март 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е привикала британския посланик в страна Лори Бристоу във външното си министерство за втори път тази седмица, предава AFP.
„Британският посланик е привикан в МВнР“, съобщава министерството. Бристоу бе привикан във вторник заради жестокия скандал, свързан с отравянето на бившия руски таен агент Сергей Скрипал в Англия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск заяви, че ЕС ще изпрати ясно послание относно отравянето на Сергей Скрипал

Reuters: Доналд Туск заяви, че ЕС ще изпрати ясно послание относно отравянето на Сергей Скрипал

16 Март 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е говорил с британския министър-председател Тереза Мей, за да подготви ясно послание на ЕС относно отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал по време на срещата на високо равнище на Съюза от следващата седмица, предава Reuters.
Туск съобщи това от профила си в социалната мрежа „Туитър“ след като проведе телефонен разговор с Тереза Мей. Лидерите на ЕС ще проведат редовна среща на високо равнище на 22 и 23 март.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Великобритания иска от ОЗХО да проучи нападението срещу Сергей Скрипал

ABC News: Великобритания иска от ОЗХО да проучи нападението срещу Сергей Скрипал

16 Март 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания съобщи, че е поискало от Организацията за забрана на химическо оръжие да разследва пробата на нервопаралитичния газ, използвана за отравянето на бившия служител на руските тайни служби Сергей Скрипал, предава ABC News.
Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей е поискала от организацията „да потвърди правителствения анализ на нервопаралитичния газ, използван по време на нападението“. От „Даунинг стрийт“ съобщиха, че служители от ОЗХО скоро ще пристигнат във Великобритания, за да вземат проби.
Великобритания смята, че Скрипал е отровен с развития по съветски времена агент „Новичок“ и обвинява Русия в нападението. Москва отрича.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел:  Германия и Франция ще обсъдят реакцията си относно нападението с химическо оръжие във Великобритания

Ангела Меркел: Германия и Франция ще обсъдят реакцията си относно нападението с химическо оръжие във Великобритания

16 Март 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Париж. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще обсъди с френския президент Еманюел Макрон необходимата реакция относно нападението във Великобритания срещу бившия служител на руското ГРУ Сергей Скрипал, за което Лондон обвинява Русия, предава Reuters.
„Много от пътеките водят към факта, че Русия е отговорна“, заяви Меркел преди началото на преговорите си с Макрон в Париж. „Това е трудна ситуация и днес ще обсъдим какъв да бъде правилния отговор“, допълни тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Еманюел Макрон всичко показва, че Русия е виновна за нападението в Солсбъри

ТАСС: Според Еманюел Макрон всичко показва, че Русия е виновна за нападението в Солсбъри

16 Март 2018 | 20:14 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че страната му смята, че Русия стои зад покушението срещу бившия сътрудник на ГРУ Сергей Скрипал, предава ТАСС.
Френският президент увери за безусловната подкрепа на страната му към Лондон. „Искам да се обърна с думи на солидарност към нашите британски приятели и още веднъж за изразя солидарността си на съюзник към Великобритания, която бе подложена на нападение на собствена територия. Ние осъждаме тази руска намеса и всичко, което се случи, защото всичко сочи, че именно Русия извършва покушението“, заяви Макрон.
Той подчерта, че Париж е за пълна забрана за използването на химическо оръжие.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерите на ЕС ще обсъдят „Случая Скрипал“ на среща на високо равнище

AFP: Лидерите на ЕС ще обсъдят „Случая Скрипал“ на среща на високо равнище

16 Март 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС ще обсъдят покушението с отровен газ срещу бившия служител на руското ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания, когато се срещнат следващата седмица в Брюксел и най-вероятно ще излязат с официално заявление по въпроса, предава AFP.
„Скрипал ще бъде обсъден в четвъртък вечерта следващата седмица. На този етап очаквам на срещата да се направят изводи“, съобщи анонимен източни от европейските институции.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: МВнР на България подкрепи антируската кампания на Великобритания

Regnum: МВнР на България подкрепи антируската кампания на Великобритания

16 Март 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че страната ѝ подкрепа действията на Великобритания, обвинила Русия в участие в отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал, предава Regnum.
„България остава със своя съюзник Великобритания. Използването на каквито и да е токсични химически вещества е незаконно и трябва да се осъжда по най-решителен начин“, заяви Захариева.
Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени на 5 март в британския град Солсбъри. Властите на Великобритания смятат, че зад произшествието стои Русия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Не искаме нова Студена война, подкрепяме Великбритания за Сергей Скрипал

Йенс Столтенберг: Не искаме нова Студена война, подкрепяме Великбритания за Сергей Скрипал

16 Март 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Лондон.Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в петък, че Алиансът не иска нова Студена война с Русия и изрази подкрепа за позицията на Великобритания около отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, предава AFP.
„Не искаме нова Студена война, не искаме нова надпревара във въоръжението, Русия е наш съсед и затова трябва да продължим да се борим за подобряване на отношенията с Русия“, заяви Столтенберг пред радио BBC.
Той е отбелязал, че съюзниците от НАТО през последните години са наложили икономически санкции срещу Русия и са разположили повече сили по границите й в отговор на „променената ситуация в сферата на сигурността“, но подчерта, че „да се изолира Русия не е алтернатива“.
Според думите на Столтенберг, „в един момент Русия ще разбере, че не е в неин интерес да се конфронтира с нас, а е по-добре да си сътрудничи с нас и ние сме готови на това, стига те да уважават елементарните норми и правила на международното поведение“.
„Нямаме причина да се съмняваме в откритията и изводите на британското правителство, включително и защото това се случва на фона на модела на безразсъдно поведение на Русия в продължение на много години“, подчерта Столтенберг.
AFP привежда и изказването на британския външен министър Борис Джонсън от петък, в което той подчерта, че „скандалът“ е с президента на Русия Владимир Путин, а не с руския народ.
„Нашият скандал е с путинския Кремъл и с неговото решение и ние смятаме, че е напълно възможно решението да се използва нервно-паралитично вещество директно на улиците на Обединеното кралство да е лично негово. Това е на улиците на Европа за пръв път от Втората световна война насам“, обясни Джонсън.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерът на Лейбъристите предупреди, че Великобритания отива към нова Студена война без доказателства

Reuters: Лидерът на Лейбъристите предупреди, че Великобритания отива към нова Студена война без доказателства

16 Март 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия предупреди в петък, че Великобритания се впуска в нова Студена война с Русия преди да има доказателства и да е доказала участието на Кремъл в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, предава Reuters.
„Да се впускаме напред преди полицията да събере доказателства и то в трескава парламентарна атмосфера не е от полза нито на правосъдието, нито на националната сигурност“, написа той в своя материал по въпроса за вестник Гардиън.
„Ужасното събитие изисква на първо място изключително подробно и усърдно криминално разследване“, пише Корбин, като добавя, че не подкрепя тезата за участие на (руския президент Владимир) Путин или Русия в нападението.
„Това не означава, че трябва да се впуснем в нова Студена война, когато ще трябва да увеличим разходите си за оръжие, да разширим участието си в прокси войните из целия свят и да приемем политика на Маккартизъм“, предупреди работническият лидер.
Корбин предположи, че руската мафията, на която е позволено да се установи във Великобритания, може да стои зад нападението и бе категоричен, че Обединеното кралство трябва да спре да приеме корумпиращите пари от бившия Съветски съюз.
„Трябва да спрем да обслужваме руския блатен капитализъм във Великобритания и корумпираните милиардери, които използват Лондон, за да пазят богатството си“, категоричен е лидерът на Лейбъристите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Разбира се, че Русия ще изгони британски дипломати

Сергей Лавров: Разбира се, че Русия ще изгони британски дипломати

16 Март 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Астана. Русия със сигурност ще изгони британски дипломати в отговор на анонсираното от Великобритания изгонване на 23 руски дипломата във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Това заяви в петък министърът на външните работи на Русия, цитиран от ТАСС.
„Разбира се, че ще го направим“, подчерта Лавров, в отговор на съответстващ въпрос. Той не уточни точното количество на британските дипломати, които ще бъдат изгонени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сергей Лавров заяви, че британския министър на отбраната може да не е достатъчно образован

Reuters: Сергей Лавров заяви, че британския министър на отбраната може да не е достатъчно образован

16 Март 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Астана. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в петък, че министърът на отбраната на Великобритания Гавин Уилямсън, който по-рано каза на Русия да „си тръгва и да млъкне“, може да не е достатъчно образован, предава Reuters.
“Може да не е достатъчно образован“, заяви Лавров по време на пресконференция в Казахстан.
Той обясни, че Москва е спряла да обръща внимание на коментарите на британците около случая със Сергей Скрипал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Нервнопаралитичното вещество, с което е отровен Сергей Скрипал, е било скрито в багажа на дъщеря му, твърдят разузнавателните служби

The Telegraph: Нервнопаралитичното вещество, с което е отровен Сергей Скрипал, е било скрито в багажа на дъщеря му, твърдят разузнавателните служби

16 Март 2018 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Източник от разузнавателните служби разкри за британския вестник The Telegraph, че
Нервнопаралитичното вещество „Новичок“, с което бе отровен бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, е било поставено в куфара на неговата дъщеря Юлия при напускането й от Москва за Лондон на 3 март, съобщава британският вестник The Telegraph, позовавайки се на източник от разузнавателните служби.
Следователите работят по версията, че токсинът е бил пренесен чрез дреха, козметичен продукт или някакъв подарък, в резултат на което са попаднали в дома на Скрипал в Солзбъри. Именно там 66-годишният Скрипал може да е попаднал под въздействието на веществото, а не на мястото, където по-късно бе намерен заедно с дъщеря си – на пейка в търговски център в града.
Източник на редакцията пояснява, че 33-годишната Юлия може да е пренесла „Новичок“ без да знае – в дома й в Москва може да са проникнали лица, които да са заложили веществото в багажа й.
По данни на британската полиция в контакт с „Новичок“ може да са попаднали 131 души от Солзбъри, при това 46 души вече са потърсили лекарска помощ в болница заради опасения, че може да са пострадали в резултат на инцидента със Скрипал.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания разглежда възможността да позволи на независими експерти да изследват веществото, с което е нападнат Сергей Скрипал

ТАСС: Великобритания разглежда възможността да позволи на независими експерти да изследват веществото, с което е нападнат Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Великобритания разглеждат възможността да даде на независими експерти от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) възможността да проведат изследвания на веществото, с което бе отровен бившият агент на Главното разузнавателно управление Сергей Скрипал. Това е заявил британският външен министър Борис Джонсън пред немското издание FAZ, предава ТАСС.
„Правителството и полицията работят към момента върху възможността да дадат на експерти от ОЗХО възможността да проверят нашите данни от независима страна“, заяви Джонсън.
В статията първият дипломат на Лондон критикува остро Москва и изразява мнението, че инцидентът в Солзбъри „увеличава противоречията“ между Русия и Великобритания.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Вероятно е лидерите на страните членки на ЕС да обсъдят случая със Сергей Скрипал другата седмица

РИА Новости: Вероятно е лидерите на страните членки на ЕС да обсъдят случая със Сергей Скрипал другата седмица

15 Март 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Има вероятност лидерите на 28-те държави членки на Европейския съюз да обсъдят случая със Сергей Скрипал в рамките на двудневната среща, започваща на 22 март в Хелзинки, това са съобщили източници от пресслужбата на Европейския съвет за РИА Новости.
Според информацията на руската агенция, по време на свое посещение в Хелзинки миналата седмица, председателят на Съвета Доналд Туск е изразил готовността си да включи за разглеждане темата около Скрипал по време на срещата, като знак на поддръжка за Лондон.
Информацията предстои да бъде потвърдена или отхвърлена.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Изглежда, че Русия стои зад отравянето на Сергей Скрипал

Доналд Тръмп: Изглежда, че Русия стои зад отравянето на Сергей Скрипал

15 Март 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че е вероятно Москва да стои зад отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, съобщава Reuters.
По време на обща среща в Белия дом с министър-председателя на Ирландия Лео Варадкар, държавният глава отбеляза по повод случая, че „изглежда руснаците стоят зад това". Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха приети в болница след отравянето с нервнопаралитичен газ, който според британската полиция е вид, разработен в Русия и известен като "Новичок". Състоянието на двамата остава критично. Тръмп разкри, че поддържа контакт с премира Тереза Мей, която по-рано обяви изгонването на 23 руски дипломата от страната заради случая.
По-рано в четвъртък Лондон, Вашингтон, Берлин и Париж излязоха с обща декларация по случая, а постоянният представител на САЩ в ООН заяви, че от Вашингтон подкрепят Великобритания и считат, че Русия е отговорна за атаката.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC:Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“

BBC:Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“

13 Март 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. :Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“ обяснява BBC.
Те са разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век. Известни са като четвърто поколение химически оръжия. Те са много по-токсични от други агенти, например те са 5-8 пъти по-силни Ви Екс.> Съществуват в различни форми – течности, твърди форми и ултра фин прах.
Могат да действат много бързо – от 30 секунди до 2 минути, но ако са в прахообразна форма симптомите могат да се появят след около 18 часа. Те са сродни с тези на други невро-паралитични агенти – блокират предаването на импулси от нервите към мускулите, причинявайки колапс на много телесни функции. Симптомите включват бели очи заради свиване на зеницата, конвулсии, кома и смърт. Тези вещества предимно свиват дихателните пътища и забавят сърдечната дейност, което води до смърт от задушаване.Някои варианти са специално синтезирани да бъдат резистентни на стандартните антидоти, Ако бъде изложен на тях, човек трябва да му се махнат дрехите и кожата да се измие със сапун и вода. Очите трябва да се плакнат и да им се дава кислород.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Ще се проведе спешно заседание на КОБРА тази сутрин

Daily Express: Ще се проведе спешно заседание на КОБРА тази сутрин

13 Март 2018 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ще се проведе спешно заседание на антитерористичния комитет КОБРА тази сутрин, пише британският Daily Express.
На него се очаква управляващата партия на консерваторите да даде „силен отговор“ на руската атака срещу Сергей Скрипал, пояснява вестникът. Ще бъде обсъдено последното развитие по разследването. Вътрешният министър Амбър Ръд е решена да изпрати „силен отговор“ на Владимир Путин, след като британският премиер заяви, че участието на Русия е много вероятно. Според Тереза Мей има две вероятности – или това е директно действие на руската държава или руското правителство е загубило контрол върху вещество , катастрофално увреждащо нервната система и позволило то да попадне в чужди ръце.
Депутати настояват да бъде отнет лиценза на телевизия Russia Today - основния пропаганден инструмент на Москва, външният министър на Великобритания призова за бойкот на Световното първенство по футбол през лятото.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия

The Guardian: Десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия

13 Март 2018 | 02:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какви са десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия заради атаката срещу Сергей Скрипал пише британският вестник The Guardian.
Вестникът подрежда възможните мерки във възходящ ред.
1)Експулсиране на дипломати:
Подобна мярка използва правителството на Дейвид Камерън след убийството на Александър Литвиненко. Ако бъде изгонен обаче посланикът на Русия в Лондон, то вероятно ще последва реципрочна мярка от руска страна, което ще замрази дълбоко британско-руските отношения.
2)Да бъде отнет лицензът за излъчване на руски медии като Russia Today
Публични личности, като Жозе Мауриньо например ще бъдат помолени да прекратят добре платените си договори с медията. Подобна мярка ще бъде добре приета от Франция, където се вземат сериозни мерки срещу фалшиви новини след обвиненията за руска намеса във френските президентски избори.
3)Да се поиска подкрепа от партньорите от Европейския съюз да не изпращат официални лица на Световното първенство по футбол, което вероятно няма да засегне отборите, които ще участват.
4)Да се направят поправки в санкциите срещу Русия и законът против „прането“ на пари
Това може да са поправки, подобни на закона „Магнитски“ в САЩ срещу лица, замесени в нарушаване на човешките права.
5)Замразяване на авоарите на руски олигарси, които не могат да докажат произхода на парите си – според изданието обаче такава мярка може да засегне както поддръжници, така и противници на руския президент Владимир Путин.
6)Разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия – Русия обаче не показва да е повлияна тежко от досегашните санкции
7)Да се усили присъствието на НАТО по руската граница, включително да се ускори процеса по приемане на Украйна в НАТО
8)Да се определи Русия, като държава, подкрепяща тероризма - това може да доведе до допълнителни санкции
9)Да се изключат руските банки от международната система за разплащания – Русия има собствена система за разплащане, която е валидна в много страни извън Г-7.
10)да се публикува секретен материал за участие в „пране“ на пари от страна на Владимир Путин и най-близките му сътрудници

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белият дом осъди атаката срещу Сергей Скрипал

AFP: Белият дом осъди атаката срещу Сергей Скрипал

12 Март 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс определи в понеделник атаката срещу руския двоен агент Сергей Скрипал като „безчинство“, съобщава AFP.
„Използването на високосмъртоносни вещества срещу граждани на Великобритания на британска земя е безчинство“, подчерта говорителят. „Атаката е безрасъдна, неразумна и безотговорна“, допълни Сандърс, като не обвини Русия, по подобие на британския премиер Тереза Мей по-рано в понеделник.

Агенция "Фокус" припомня:
В понеделник Мей заяви пред британския парламент: „Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като министър-председателят разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи обвиненията на Лондон като "цирково шоу".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: „Много вероятно“ е Русия да стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

Washington Post: „Много вероятно“ е Русия да стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

12 Март 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей разкри в понеделник, че британските следователи са стигнати до извод, според който Русия „много вероятно“ е отговорна за атаката, която доведе до хоспитализирането на руския двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в началото на март, пише вестник Washington Post.
Мей разкри, че срещу него е използвано влияещо на нервната система вещество, което е разработено в Русия, което освен това е класифицирано като военно оръжие. Тя предупреди, че Русия или е извършила директна атака или е изгубила контрол върху веществото, което е разработило. Според нея, Великобритания няма да толерира такива „безсрамни опити да бъдат убити невинни цивилни на наша земя“. Говорейки пред Камарата на общините, премиерът отказа да обяви евентуални ответни действия, като заяви, че ще даде на Русия шанс да реагира върху обвинението и ще направи повторно изявление по темата по-късно тази седмица, разкриващо план за по-конкретни действия срещу Москва.
Скрипал бе арестуван и по-късно хвърлен в затвора заради продаване на държавни тайни на британското разузнаване, но бе освободен през 2010 г. като част от размяна на шпиони. Неговата дъщеря Юлия все още живее в Русия, но от време на време посещава баща си.
Кремъл отрече каквото и да е участие в случая, като по-рано от руското посолство в Лондон дори обвиниха британското правителство в играене на „опасна игра“ около случая със Скрипал. Според ведомството „Британските официални лица не съобщават допълнителна информация и не се разграничават от медиината кампания. Искаме още веднъж да подчертаем, че сме възмутени от антируската кампания в британските медии, толерирана от правителството, което влияе върху разследването и упражнява психологически ефект върху британските граждани“, се казва още в позицията на посолството. В понеделник дори в популярно руско телевизионно предаване, Дмитрий Кисельов дори предположи, че това е опит да се компрометира Русия и дори отказ от участие в предстоящото Световно първенство по футбол в страната.
„Защо да не отровят Скрипал? Толкова ли е ценен?“ заяви журналистът, и добави, че фактът, че той е бил с дъщеря си, ще подсили обществения ефект.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на Тереза Мей за руско участие в отравянето на Сергей Скрипал

ТАСС: Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на Тереза Мей за руско участие в отравянето на Сергей Скрипал

12 Март 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското МВнР Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на британския премиер Тереза Мей за руско участие в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава ТАСС.
„Това е цирково шоу в британския парламент“, подчерта говорителят. „Изводът е ясен – още една информационна и политическа кампания, основана на провокация“, добави Захарова.
„Преди да бъде съчинена друга приказка, нека в Лондон да разкрият какво стана с разследванията около Александър Литвиненко и Борис Березовски“, допълни още представителят на Москва.

Агенция "Фокус" припомня:
В понеделник Мей заяви пред британския парламент: „Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като министър-председателят разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Много вероятно е Русия да е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

AFP: Много вероятно е Русия да е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей

12 Март 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей заяви в понеделник, че „е много вероятно“ Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава AFP.
„Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, заяви Мей, като разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.

Агенция "Фокус" припомня:
Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха приети в болница в Солзбъри в критично състояние в началото на март, след като, както стана ясно по-късно, са вдишали влияещо на нервната система вещество. По-рано в понеделник от руското посолство в Лондон заявиха, че британското правителство "играе опасна игра" при случая със Скрипал, като обвиниха властите, че не правят нищо за да спрат спекулациите в медиите за атаката срещу бившия руски разузнавач, предоставял информация на Лондон.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания играе опасна игра около отравянето на руския шпионин, смятат от руското посолство в Лондон

AFP: Великобритания играе опасна игра около отравянето на руския шпионин, смятат от руското посолство в Лондон

12 Март 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Руското посолство в Лондон обвини британското правителство в „опасна игра“, тъй като не е подтиснало спекулациите за руска следа в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, съобщава AFP. В разпространено съобщение от дипломатическото представителство се казва, че „сегашната политика на британското правителство спрямо Русия е много опасна игра с общественото мнение, която не само праща разследването към неполезен политически път, но освен това носи и риска за много по-сериозни последствия за нашите двустранни връзки“.
„Британските официални лица не съобщават допълнителна информация и не се разграничават от медиината кампания. Искаме още веднъж да подчертаем, че сме възмутени от антируската кампания в британските медии, толерирана от правителството, което влияе върху разследването и упражнява психологически ефект върху британските граждани“, се казва още в позицията на посолството.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Владимир Путин посъветва британците да изяснят позицията си за Сегей Скрипал

Интерфакс: Владимир Путин посъветва британците да изяснят позицията си за Сегей Скрипал

12 Март 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин посъветва британците да изяснят позицията си за бившия агент на ГРУ Сергей Скрипал, преди да обсъдят въпроса с Москва, предава Интерфакс.
По време на свое посещение в Краснодарския район, репортер на британска телевизия зададе пред Путин въпроса дали Русия е отговорна за отравянето на бившия двоен агент, случило се по-рано този месец. Като отговор държавният глава заяви, че „вие първо трябва да проучите нещата на място, и след това може да обсъдим въпроса“.
В началото на март Скрипал и неговата дъщеря бяха приети в болница, след като, както стана ясно по-късно, са вдишали вещество, влияещо на нервната система. Състоянието на бившия руски агент Скрипал, който е предоставял информация на британското разузнаване, остава критично, като по-рано от Лондон заявиха, че смятат да предприемат твърди мерки, ако бъде доказано чуждо участие в атаката срещу него.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Човекът, който предаде Сергей Скрипал на руските власти е испански двоен агент

The Times: Човекът, който предаде Сергей Скрипал на руските власти е испански двоен агент

12 Март 2018 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва/Мадрид. Човекът, който е разкрил пред руските власти, че отровеният миналата седмица Сергей Скрипал е двоен агент на МИ – 6 е испански двоен агент, който е получил присъда от 12 години лишаване от свобода за издаване на тайни на руското разузнаване, пише британското издание The Times.
Роберто Флорес Гарсия е разбрал, че руският двоен агент Скрипал, който по това време е бил базиран в Испания е работил за британското и испанското разузнавания и е съобщил тази информация на свой контакт в руското посолство в Мадрид, пише авторитетното издание.
Флорес, който е работил за Центърът за национално разузнаване (ЦНР), испанската разузнавателна служба, е предоставил секретната информация, с която е разполагал на Пьотр Яковлевич Мелников, работил в посолството между 2000 и 2003 година, се разбира от документацията по делото му за измяна.
В хода на делото срещу Флорес през 2010 година, съдът е получил информация, че през 2001 година той е написал писмо до Мелников, в което се представя като служител на испанското разузнаване. В съдържанието се казва, че двойният агент е готов „да си сътрудничи“ с Русия, като разкрие „кой кой е в ЦНР“, в замяна на 200 хиляди долара.
Документите, които е продал са съдържали местонахождението на агентите на ЦНР, които по това време са работели в чужбина и самоличността на хората от чуждите правителства, с които те са си сътрудничили. Имената на правителствата не са разкрити по време на делото.
The Times е получил потвърждение от британски източници, че Флорес е разкрил сътрудничеството между Скрипал, МИ – 6 и испанското разузнаване, а източници, близки до ЦНР, са намекнали, че сред компрометираните от Флорес испански агенти са били седем души, които са убити в Ирак през 2003 година.
След разкритията, испанският двоен агент получава присъда от 12 години лишаване от свобода. Защитата на Флорес пледира, че доказателствата по случая са поставени в дома му преди обиска, който довежда до ареста му през 2007 година.
Според информацията на The Times, Флорес започва службата си в „Гражданската гвардия“ на Испания през 1991 година и достига до чин ефрейтор. По-късно той се присъединява към ЦНР, където служи до 2004 година. Двойният агент е изпълнявал задачи в Перу, Парагвай, както и в щаб квартирата на агенцията в Мадрид. Първите съмнения към него се появяват през 2000 година, но не се разбира какво ги е предизвикало. През 2012 година съдът намалява присъдата му на 9 години. Флорес е женен за журналистката Мария Хосе Еспиноза.
Както посочва изданието, Скрипал е вербуван от МИ – 6, докато се намира на служба в Мадрид като офицер от военното разузнаване на Русия ГРУ в средата на 90-те. Той получава кодовото име “Forthwith”. Източници на Times, близки до руското разузнаване, са обяснили, че той се сприятелява с агент под прикритие на британското разузнаване, който му предлага съвместен бизнес, свързан с внос на испански вина в Русия. По-късно Скрипал предава информация за стотици агенти на ГРУ в замяна на заплата от 3 хиляди долара месечно плюс бонуси в брой.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания смята да се обърне към НАТО във връзка с отровения Сергей Скрипал

The Independent: Великобритания смята да се обърне към НАТО във връзка с отровения Сергей Скрипал

11 Март 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания смята да повдигне случая с отровения руски двоен агент пред своите съюзници от НАТО, това са заявили от британското министерство на отbраната малко след като в събота бе проведено заседание на извънредния съвет, познат като „Кобра“, пише вестник The Independent. „Не бива да избързване, но трябва да имаме подобаващ отговор и това е нещо, което ще обсъдим с нашите партньори от НАТО“, заяви Тобиас Елууд от ведомството.
В късния следобед на събота вътрешният министър на Великобритания Амбър Руд свика заседание на извънредния съвет заради случая на отровения руски двоен агент Сергей Скрипал. 66-годишният бивш разузнавач и неговата дъщеря бяха приети в болница, след като на четвърти март са попаднали под влиянието на „много рядко“ влияещо на нервната система вещество. Властите подозират, че случаят може да представлява опит за убийство на руския шпионин, който е предоставял информация на британското разузнаване.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Великобритания има намерение да въведе сериозни санкции срещу руски чиновници

ТАСС: Великобритания има намерение да въведе сериозни санкции срещу руски чиновници

11 Март 2018 | 05:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания има намерение да въведе сериозни санкции срещу руски чиновници замесени в корупция и нарушаване на човешките права, подобно на американския закон „Магнитски“, предава ТАСС, цитирайки британския вестник Sunday Telegraph.
Очаква се да не се издават визи за лицата от списъка и да бъдат замразени активите им на територията на Обединеното кралство.
Според публикацията министърът на външните работи Борис Джонсън и министърът на вътрешните работи Амбър Ръд вече са се договорили за въвеждането на тези санкции още преди да стане инцидента с отравянето на бившия руски шпионин, който се очаква да влоши допълнително отношенията между двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Следи от неизвестно нервно-паралитично вещество са открити в ресторант в Солсбъри

ТАСС: Следи от неизвестно нервно-паралитично вещество са открити в ресторант в Солсбъри

11 Март 2018 | 01:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Следи от неизвестното нервно-паралитично вещество, с което са отровени Сергей Скрипал и дъщеря му, са открити в ресторант на италианската верига Zizi в Солсбъри по данни на BBC, цитирана от ТАСС.
Британските специалисти са намерили следите в ресторанта, в който двамата са обядвали два часа преди инцидента. Никой друг в ресторанта не е пострадал. Полицията проверява пейката, на която са намерени, дома на бившия шпионин, една кръчма в Солсбъри, въпросния ресторант и гробовете на сина и съпругата му.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Великобритания може да призове за бойкот на Световното първенство в Русия заради Сергей Скрипал

The Times: Великобритания може да призове за бойкот на Световното първенство в Русия заради Сергей Скрипал

10 Март 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания може да призове за организиран бойкот на Световното първенство по футбол в Русия, като част от мерките ако се докаже, че Русия стои зад атаката срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, пише британският вестник The Times.
Водят се разговори за организиран отговор, включително възможни дипломатически, икономически и военни мерки, ако се установи, че нападението над Сергей и Юлия Скрипал е организирано от Кремъл.
„Бойкот на Световното първенство е определено една от възможностите“, казва неназован източник.
Това може да включва неприсъсъвието на висши политици и официални лица и дори изтегляне на английския национален отбор от първенството. Други страни, чиито отбори ще участват на първенството като Полша, Австралия и Япония, могат да бъдат призовани да се включат в бойкота. „Широка гама от мерки са били обсъдени“, заявява правителствен източник .
Друга възможна мярка е на срещата на НАТО на 15 юли, на която ще присъстват британският премиер Тереза Мей , американският президент Доналд Тръмп и други лидери да се разгледат мерки с които да бъде спряна руската агресия.
Джонатан Всевьов, постоянен секретар в министерството на отбраната на Естония, която е член на НАТО, казва, че Алианса ще бъде готов да подкрепи Великобритания, ако се докаже, че Русия е организирала атаката в Салсбъри.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британската полиция изследва голямо количество доказателства по случая със Сергей Скрипал

AFP: Британската полиция изследва голямо количество доказателства по случая със Сергей Скрипал

10 Март 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската полиция изследва голямо количество доказателства по случая със Сергей Скрипал, предава AFP.
Полицията е иззела и преглежда повече от 200 доказателства. Тази информация е предоставена на Националния комитет за извънредни ситуации, известен още като „КОБРА“ на извънредното заседание на комитета, свикано днес.
Съобщава се още, че са известни повече от 240 свидетели по данни на вътрешния министър Амбър Ръд. Повече от 250 полицейски служители са ангажирани в разследването, заедно с около 180 военни, между които има експерти по химическите оръжия,
„Те действат със скорост и професионализъм. Ние ангажираме огромни ресурси, за да осигурим подкрепата, която им е нужна.
Състоянието на двамата пострадали – бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия вероятно са били изложени на въздействието на химическо вещество, което въздейства върху нервната система. Състоянието им е критично, но стабилно според министърът на вътрешните работи.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Във Великобритания ще се проведе извънредно заседание заради Сергей Скрипал

AFP: Във Великобритания ще се проведе извънредно заседание заради Сергей Скрипал

10 Март 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Във Великобритания ще се проведе второ заседание на националния комитет за извънредните ситуация, известен като "КОБРА", в 17:00 часа българско време в събота, като целта е да се обсъди ситуацията около отровения бивши руски шпионин Сергей Скрипал, това са съобщили от Лондон, предава AFP.
На четвърти март руският агент и неговата дъщеря бяха приети в болница, след като са вдишали влияещо на нервната система вещество в един от търговските центрове в Солзбъри. Инцидентът се разглежда като опит за убийство на Скрипал, но това все още не е доказано. Към момента около 180 души, включително химици и военни експерти, разследват случая на място в британския град, опитвайки се да разберат от къде е дошло веществото, за което се предполага, че е или зарин или газ VX.
Вътрешният британски министър Амбър Руд ще председателства извънредното заседание.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Има нова версия за отравянето на Сергей Скрипал

Интерфакс: Има нова версия за отравянето на Сергей Скрипал

10 Март 2018 | 04:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Има нова версия за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му според британския вестник The Telegraph, цитиран от руската агенция Интерфакс.
Според британското издание двамата са изложени на отровното вещество в дома им. Сержант Ник Бейли е пострадал след като е посетил дома на разузнаавча. Според вестника той е бил там няколко часа след като Скрипал и дъщеря му са били намерени на пейка пред търговски център.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания ангажира военните в разследването на атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му

AFP: Великобритания ангажира военните в разследването на атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му

9 Март 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания ангажира военните в разследването на атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му, предава AFP.
От отбранителното министерство заявяват, че 180 военни са изпратени в иначе тихия град Салисбъри, където стана инцидента с бившия руски шпионин и дъщеря му. От тях се очаква първоначално да преместят „определен брой автомобили и предмети“ от местопрестъплението.
„Обществеността да бъде спокойна…Военното присъствие ще остане докато е необходимо по време на разследването“, съобщават от полицията.
Става ясно, че ще бъдат изследвани тленните останки на покойните син и съпруга на Скрипал. Припомня се, че синът му почина миналата година от чернодробни проблеми по тогавашна информация, съпругата му умира от рак през 2012 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Възможно е Сергей Скрипал да е бил отровен заради шпиониране „на свободна практика“

The Independent: Възможно е Сергей Скрипал да е бил отровен заради шпиониране „на свободна практика“

9 Март 2018 | 01:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Руският двоен агент Сергей Скрипал, отровен в неделя в Солзбъри, може да станал жертва след като е използвал своите контакти в разузнавателния сектор за да работи за частни фирми за сигурност, коментира британският вестник The Independent, като се позовава на свои източници, започнати с разследването по случая. Според информацията на изданието, бившият шпионин може да е бил станал жертва на нападение от руска страна заради опита шпионира „на свободна практика“ за компании, управлявани от бивши разузнавачи от „Ми-5“, „Ми-6“ и „Правителственото комуникационно седалище“. Изглежда, коментира вестникът, че Скрипал, който все още се намира в критично състояние след неделното отравяне и е болница, не е прекъснал своите контакти с членове на шпионските среди. В момента полицията разследва дали той е използвал тези връзки с цел работа.
По-рано стана ясно, че общо 21 души са били хоспитализирани след атаката, извършена със засягащо нервната система вещество, за което някои предполагат, че е или Зарин или газ VX. Стана ясно освен това, че сред пострадалите е и британски полицай, идентифициран като Ник Бейли. Вътрешният министър Амбър Руд разкри, че Скрипал и неговата 33-годишна дъщеря остават в критично състояние, като министърът добави, че използваното срещу тях вещество е „много рядко срещано“. Версията, по която работи полицията, е че Скрипал е получил пратка, която е съдържала веществото, и която бившият шпионин е отворил на публично място.
Вероятно е атаката да е била извършена от чужди граждани, пише вестникът, които най-вероятно са напуснали Великобритания след това. По-рано премиерът Тереза Мей обяви, че ако бъде доказано, че Русия стои зад нападението, то Лондон ще отговори.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.
В Скопие се провежда лидерска среща за референдума за името. 19 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.