НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът реши Международната банка за възстановяване и развитие да подпомага АПИ при въвеждането на тол системата и електронните винетки

Парламентът реши Международната банка за възстановяване и развитие да подпомага АПИ при въвеждането на тол системата и електронните винетки

6 Юли 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ратифицира Споразумението за възмездни консултантски услуги между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Международната банка за възстановяване и развитие при въвеждането на Националната система за електронни събиране на пътни такси, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 103 народни представители, 36 бяха „против“, а шестима се въздържаха. Таксите ще се събират на база изминато разстояние за превозни средства над 3,5 тона (Тол система) и на база време за леки автомобили с маса до 3,5 тона (електронна винетка).
Споразумението предвижда АПИ да използва експертизата на Международната банка при проектирането, изграждането и въвеждането на електронната система за събиране на таксите за използване на републиканската пътна мрежа. Международната банка ще подпомага АПИ в осигуряването на качеството при внедряване на електронната система; в надзора и тестването на изградената система; в определянето на тарифите за пътното таксуване.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: По проекти за близо 380 млн. лева се работи във Варна

Министър Николай Нанков: По проекти за близо 380 млн. лева се работи във Варна

16 Март 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Варна. По проекти за близо 380 млн. лева се работи във Варна. Това стана ясно при посещението на министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Сред тях са средствата по Оперативна програма „Региони в растеж“ в размер на 85 млн. лв. с пряк бенефициент Община Варна, проекти с финансиране от националния бюджет за още 85 млн. лв., пътни обекти за над 27 млн. лв. на Агенция „Пътна инфраструктура“, проекти за професионални гимназии, спортното училище във Варна, още около 50 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ към конкретни бенефициенти, над 110 млн. лв. за водния цикъл на областния център, реконструкцията на главния водопровод в квартал „Аспарухово“, модернизиране на пречиствателната станция в Златни пясъци и други обекти. Във Варна министърът инспектира ремонта на бул. „Приморски“ в района на Летния театър и провери напредъка на финансираните по Оперативна програма „Региони в растеж“ ремонти на ул. „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“ в кв. „Аспарухово“. Във Варна Нанков направи оглед и на изграждането на втория етап от водопровода за кв. „Аспарухово“ и се запозна със строежа на бул. „Левски“ в отсечката от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“. До момента са поставени около 900 броя пилоти, изградени са 1730 м водопроводи и 2025 м битова и дъждовна канализация .
Във Варна в момента се изпълняват ремонтни дейности по програмата за текущ ремонт и поддържане на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на моста „Звездица“ на автомагистрала „Черно море“. До края на месеца трябва да е готов проектът на детелината на „Игнатиево“, чрез която ще се изнесе трафикът за курортите на север от Варна. Ще бъдат довършени и ремонтите на пътя Добрич – Албена и Аксаково – Албена. От бюджетната програма на министерството се финансира подмяната на съществуващия водопровод в квартал „Аспарухово“. „През миналата година имахме споразумение за 1,1 млн. лв., остават още 2 млн. лв.“, коментира Нанков. По думите му ремонтът се очаква да приключи до първи май. „Очакваме да няма повече воден режим за хората в Аспарухово“, подчерта Нанков и обобщи, че целевите средства от държавата за водопроводи във Варна възлизат на близо 8 млн. лв.
За новото териториално делене на страната министърът коментира, че според него най-добрият вариант е да бъдат обособени 4 района. Той посочи, че ако бъде прието да има Черноморски район, в него биха могли да влязат 7 области, а центърът да е във Варна.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Ще довършим ремонта на пътя до Албена и Златни пясъци

Министър Николай Нанков: Ще довършим ремонта на пътя до Албена и Златни пясъци

16 Март 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Варна. През тази година ще бъде довършен ремонта на пътя до Албена и Златни пясъци. Това каза пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира ремонтните дейности по пътната инфраструктура в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Имаме много амбициозна програма. Освен пътната инфраструктура във Варна по Оперативна програма „Региони в растеж“ имаме и три пътни участъка в областта с дължина 45 км за близо 27 млн. лева. Това са пътищата Гроздьово – Провадия, Гроздьово – Долни чифлик, Варна – Добрич. По текущи ремонти ще довършим това, което стартирахме през миналата година, включително и на виадукт “Звездица” по автомагистрала „Черно море“, посочи министър Нанков.
Той отбеляза, че проектът за изграждане на кръстовище тип „детелина“ на автомагистрала „Хемус“ край Игнатиево е почти готов. Ще бъде продължен и ремонтът на пътя за Златни пясъци, като е предвидено първо да се подмени водопроводът, част от бъдещия воден проект на Варна, който се очаква да стартира до края на годината.
По отношение на въпроса дали варненци трябва да закупят винетка, пътувайки до Златни пясъци или не, министър Николай Нанков коментира, че единственият начин шофьорите във Варна да не плащат за винетка от Варна до Златни пясъци е кметът да поиска пътят да стане общински. Същото се отнася и за останалите републикански пътища на територията на Варна, за които в момента се изисква винетен стикер. Министър Ненков посочи, че процедурата е сложна и първо е необходимо решение на Общинския съвет. След това кметът трябва да внесе искане до Министерски съвет, който от своя страна да реши пътищата да станат общински. Стане ли така обаче, отговорността за поддръжката и експлоатацията ще останат за сметка на Общината, обясни министър Нанков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: По пътищата във Варна се изпълняват ремонти за над 150 милиона лева

Министър Николай Нанков: По пътищата във Варна се изпълняват ремонти за над 150 милиона лева

16 Март 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Варна. По пътищата във Варна се изпълняват ремонти за над 150 милиона лева. Това каза пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира ремонтните дейности по пътната инфраструктура в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Ремонтните дейности във Варна в момента са прекалено много, но вървят по график“, заяви министърът. По думите на Николай Нанков в строителните дейности са заети няколко хиляди души, но има сериозна липса на работна ръка и се налага ангажиране на работници от съседни области. Министърът провери напредъка на финансираните по Оперативна програма „Региони в растеж“ ремонти на ул. „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“, както и строежа на бул. „Левски“. „Работата по изграждането на новия бул. „Левски“ върви изключително обнадеждаващо. Напълно възможно е да сме готови с варненското Цариградско шосе до поставения от премиера срок – 15 август“, коментира Николай Нанков. Той подчерта, че единственият проблем с градежа на новия булевард в момента не е нито финансов, нито организационен, а само липсата на достатъчно работна ръка. „Ако трябва ще се мобилизират повече хора“, посочи Николай Нанков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Поредният етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна ще започне през април

Министър Николай Нанков: Поредният етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна ще започне през април

16 Март 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Варна. Поредният етап от основния ремонт на Аспаруховия мост във Варна се очаква да започне от средата на април сред приключване на работата по бул. „Приморски“ и отварянето му за движение. Това каза пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира ремонтните дейности по пътната инфраструктура в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Движението по съоръжението ще бъде спирано поетапно, но ще бъде създадена организация на движение, която да облекчи трафика. Дейностите ще започнат по мостово съоръжение 6, а след това ще бъдат оправени фугите по останалите съоръжения, каза още министър Нанков, като припомни, че вече са ремонтирани мостови съоръжения от 1 до 5.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков отбеляза, че от понеделник ще започне кърпене на дупките по моста след края на зимния сезон. По време на ремонтните дейности, които ще продължат около десетина дни, движението по моста няма да бъде спирано, уточни министърът. Работата ще се извършва основно във вечерните часове, за да не се затруднява допълнително движението. Във връзка с мащабните ремонтни дейности по инфраструктурата във Варна министър Нанков коментира, че хората трябва да бъдат търпеливи. Предстоят ремонти и по тунели и мостови съоръжения на автомагистрала „Хемус“. Всички тези дейности се очаква да приключат до началото на активния летен туристически сезон – 15 юни. Ако работата по съоръженията на автомагистрала „Хемус“продължи и след началото на лятото, тя ще е съсредоточена по долните части, така че да не се пречи на движението, заяви министър Нанков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков издаде разрешение за строеж на АМ „Хемус“ между Ябланица и п.в. „Боаза“, участъкът от км 78+500 до км 87+800 е с дължина от близо 9 км

Министър Николай Нанков издаде разрешение за строеж на АМ „Хемус“ между Ябланица и п.в. „Боаза“, участъкът от км 78+500 до км 87+800 е с дължина от близо 9 км

16 Март 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков издаде разрешение за строеж на АМ „Хемус“ в отсечката от Ябланица до п.в. „Боаза“. Участъкът от км 78+500 до км 87+800 е с дължина от близо 9 км. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Освен строителството на новата магистрална отсечка, се предвижда и рехабилитация на близо 400 м от директното трасе при км 78+500, където сега магистралата свършва, и строителство на етапна връзка при км 87+600 в близост до село Брестница за връзка с път I-4 Коритна - Белокопитово. Проектът включва и рехабилитация на външните водопроводи за селата Брестница и Златна Панега, които попадат в трасето на аутобана и полагане на тръбна мрежа за интелигентни транспортни системи по протежение на новия участък. Ще се извърши и реконструкция на далекопровод.
Издаденото от министър Нанков разрешение за строеж предвижда при необходимост от допълнително изместване на съществуващи, законно изградени и заварени по смисъла на ЗУТ мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, засегнати от строителството на обекта, да се представят за одобряване инвестиционни проекти по реда на ЗУТ, допустими по действащия подробен устройствен план и наличие на съгласуване със заинтересованите експлоатационни дружества. При установяване на свлачищни процеси по трасето на обекта, следва да се уведоми МРРБ с оглед тяхното регистриране и мониторинг, както и спазване на изискванията на чл.96 от ЗУТ. Строително-монтажните работи в санитарно-охранителните зони ще започнат след съгласуване с Басейнова дирекция „Дунавски район“ .
Разрешението за строеж разпорежда предварително изпълнение на основание чл. 60, ал. 1 от Административнопроцесуалния кодекс за защита на особено важни държавни и обществени интереси, тъй като обектът е първа категория. Автомагистрала “Хемус” е национален обект и обект с национално значение и е едно от основните трасета на републиканската пътна мрежа. Като пътна артерия тя има голямо значение за интегрирането на националната транспортна инфраструктура в европейската транспортна система и изграждането й е не само национален приоритет. Проучвания показват, че трафика по използвания към момента път Е-772 е голям и са налице чести пътно-транспортни произшествия. Това от своя страна носи риск за здравето и живота на хората. Ето защо създаването на модерна транспортна инфраструктура, чрез която ще се подобри стандарта на транспортно обслужване на международния и вътрешен трафик, както и ще се повиши безопасността и сигурността на движението е национален приоритет. Строителството на автомагистрала „Хемус“ ще допринесе за осигуряване модерни експлоатационни условия, ще подобри функционирането и стандарта на транспортно обслужване на международния и вътрешен трафик и ще подобри безопасността и сигурността на движението.
Договорът за строителството на магистралната отсечка с Консорциум „ХВП Ябланица“ бе подписан през м. юли 2017 г. Срокът за строителство е 910 дни, като от тях 180 дни са предвидени за проектиране, а 730 дни са за изграждане на обекта. При реализацията на проекта ще бъдат изградени 5 селскостопански подлеза, 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път от Брестница към пещерата „Съева дупка“. Автомагистралната отсечка ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Започва строителството на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ в участъка от Ябланица до пътен възел Боаза

Министър Николай Нанков: Започва строителството на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ в участъка от Ябланица до пътен възел Боаза

16 Март 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Следващата седмица започва строителството на 9,3 км от автомагистрала „Хемус“ в участъка от Ябланица до пътен възел Боаза. Това каза пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който инспектира ремонтните дейности по пътната инфраструктура в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Надявам се другата седмица, до 22 март, да успеем да извадим строителното разрешение за западния участък – 9,3 км от Ябланица до разклона за Тетевен, пътен възел Боаза. До два месеца ще сме готови със строителното разрешение на 16,5 км в източна посока – от Белокопитово до пътен възел Буховци. Стартираме с тръжната процедура за 52 км до разклона на Плевен – Ловеч. Тази година реално 25 км от автомагистрала „Хемус“ ще се сторят, като и следващата година ще бъдат изградени общо близо 77 км“, заяви министър Нанков.
Николай Нанков отбеляза, че със заповед на инж. Дончо Атанасов от вчера зимното поддържане по републиканската пътна мрежа е прекратено, но службите са в готовност при евентуално ново влошаване навремето. Министър Нанков посочи, че има спестени средства от зимно поддържане на пътищата, като окончателната сума ще бъде ясна след няколко дни. Тя ще бъде използвана за рехабилитация на няколко пътни участъка.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: 1 млрд. лв. са очакваните приходи в пътния сектор през първата година след внедряване на тол системата

Министър Николай Нанков: 1 млрд. лв. са очакваните приходи в пътния сектор през първата година след внедряване на тол системата

16 Март 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Варна. 1 млрд. лв. са очакваните приходи в пътния сектор през първата година след внедряване на тол системата. Това каза пред журналисти във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Напредваме с тол системата и електронните винетки. Втори месец вече изпълняваме договора, създаваме двата центъра, които ще управляват трафика. Започваме доставката на 500 броя стационарни устройства за издаване на билетни карти и закупуване на електронни винетки, доставки на 100-те кантара, които ще измерват теглото на тежкотоварния трафик“, заяви министърът. Николай Нанков отбеляза, че системата за измерване на теглото ще бъде иновативна, като тежкотоварните автомобили няма да бъдат спирани, а теглото им ще се измерва в реално движение с точност до 99%. Работи се и по поставянето на всички останали съоръжения, които трябва да бъдат внедрени до края на годината.
„Сложни са процедурите по реда на Закона за устройство на територията за трафик камерите, броячите, кантарите, тези процедури в момента вървят. Разработва се софтуерът, който ще бъде предоставен на бъдещият орган, който ще управлява тол системата“, допълни министърът. Николай Нанков коментира, че до предстои да бъде взето решение дали това ще бъде държавно предприятие, търговско дружество или ще бъде част от структурите на пътната агенция. Според министър Нанков управляващият орган трябва да бъде част от структурите на пътната агенция. Необходимо е да бъдат назначени експерти, които ще обслужват системата, като в рамките на тази календарна година трябва да бъдат назначени над 500 души. „Тази администрация на годишна база ще генерира ресурс почти два пъти и половина от наличния към момента“, заяви министърът. Николай Нанков отбеляза, че дневно държавата губи сумата от 1,5 млн. лв. от липсата на тол система, като данните са на база най-консервативната прогноза за бъдещите постъпления и приходи. „Те няма да са за сметка на българските граждани, защото електронните винетки няма да поскъпнат. Говорим за приходи само от тежкотоварните автомобили и най-вече транзитно преминаващите през България“, каза още министър Нанков. Очаква се електронните винетки да бъдат внедрени от началото на следващата година, а тол системата – няколко месеца по-късно. „В момента работим по тарифирането за тежкотоварните автомобили, как ще бъдат тарифирани, как ще бъдат категоризирани пътищата – в три или четири категории, коментира се и обхват на пътищата за тарифиране“, допълни министър Николай Нанков, посочвайки, че ще има пътища с по-висока такса за преминаване.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е във Варна, за да инспектира ремонтните дейности по пътната инфраструктура – бул. „Приморски“, ул. „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“, както и бул. „Левски“. Министърът инспектира и изграждането на втория етап от водопровода за кв. „Аспарухово“.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: С тол системата и електронните винетки ще съберем 3 пъти по-голям приход за рехабилитиране на пътища

Министър Николай Нанков: С тол системата и електронните винетки ще съберем 3 пъти по-голям приход за рехабилитиране на пътища

19 Януари 2018 | 12:54 | Агенция "Фокус"
София. Предприемаме необходимите мерки и политика да изградим смесената система с тол такси и електронни винетки, за да съберем 3 пъти по-голям приход и то основно от транзитно преминаващите товарни автомобили, за да рехабилитираме всички останали пътища, за които всеки петък ми задавате въпроси. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, по време на участието си в петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За последните 25 години има финансов недостиг за пътния сектор в страната, без значение от партийната окраска. Не само за строителство на нови пътни отсечки, а и за рехабилитацията на съществуващите републикански пътища“, обясни той. „Когато говорим за рехабилитация на третокласни пътни отсечки виждаме какъв огромен проблем е това за държавата. Този проблем не е от днес или от вчера“, коментира Николай Нанков. „Във вторник по време на вота на недоверие ще имам възможност да говоря по темата много по-подробно“, посочи регионалният министър. „Имаме обратнопропорционална тенденция на качеството на републиканския път и броя на тежките ПТП и жертви. При по-добър път, например в Ловеч участъка около Микре, при рехабилитиран и основно направен път, имаме тежък травматизъм в пъти, 7-8 пъти повече жертви“, обясни Николай Нанков.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва изграждането на тол системата (ОБЗОР)

Започва изграждането на тол системата (ОБЗОР)

15 Януари 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. АПИ и фирмата изпълнител подписаха договора за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата. Тя ще бъде за тежкотоварни превозни средства над 3,5 т на база изминато разстояние. За леките автомобили ще бъде въведена електронна винетка. Стойността на договора е около 150 млн. лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 19 месеца. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на изпълнителя. След успешното ѝ внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните приходи. Министър Николай Нанков заяви, че тол системата ще въведе справедлив и честен модел на таксуване по републиканските пътища. Той обясни, че 70% от приходите на АПИ се формират от леките автомобили, а тежкотоварните автомобили, които амортизират пътищата в пъти повече, плащат по-малко от 30%. Министърът уточни, че с въвеждането на електронните винетки цените няма да бъдат повишавани. През първата година от въвеждането на тол системата приходите на АПИ трябва да се увеличат с 1 млрд. лева. Николай Нанков посочи, че приходите ще бъдат използвани за доизграждане на магистралите. Планира се и изграждане на тунел под Стара планина. Със средствата от тол системата ще се покрие и недофинансирането на АМ „Струма“. Регионалният министър каза още, че ще се създаде държавна компания, която да оперира тол системата след изграждането и въвеждането ѝ в експлоатация.
Председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов заяви, че обучението по функционирането и изграждането на тол системата ще бъде тежка задача и за регионалното министерство, и за пътната агенция. На този етап не се планира, както увеличение, така и намаление на винетките за леки автомобили.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: С приходите от тол системата ще доизграждаме автомагистралите, планираме и поне един тунел под Стара планина

Министър Николай Нанков: С приходите от тол системата ще доизграждаме автомагистралите, планираме и поне един тунел под Стара планина

15 Януари 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Имаме да доизграждаме не малка част от автомагистралната ни система, планираме поне 1, а след време и няколко тунела под Стара планина, които проекти ще се реализират единствено и само по линия на приходите от тол системата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след подписването на договора за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Недофинансирането на АМ „Струма“ ще се покрие отново със средства от бюджета, по линия на тол таксите“, обясни той. „Имаме да доизграждаме и АМ „Хемус“ и пътищата Ботевград-Видин и Русе-Велико Търново“, допълни регионалният министър. „Ще изграждаме нови пътища, ще ги направим по-сигурни и безопасни. Достатъчния ресурс, с който ще разполагаме, ще е предпоставка за по-качественото му разходване и по-добрия контрол“, заяви Николай Нанков. „Ще създадем държавна компания, която ще оперира тол системата след изграждането и въвеждането ѝ в експлоатация, след приключването на договора от изпълнителя“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Обучението по функционирането и изграждането на тол системата ще бъде тежка задача за нас и регионалното министерство

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Обучението по функционирането и изграждането на тол системата ще бъде тежка задача за нас и регионалното министерство

15 Януари 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Обучението по функционирането и изграждането на тол системата ще бъде тежка задача за АПИ, за министерството и министър Николай Нанков. Това каза председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов след подписването на договора за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предстои ни решаването на много тежки задачи, тъй като тол системата се въвежда за първи път. Това води след себе си липсата на кадри“, посочи той. „С тези 6-7 хил. км пътища, които имаме да ремонтираме, се надяваме в рамките на 4-5 години България да има една съвременна и третокласна пътна мрежа“, коментира инж. Атанасов. „През това време изтичат и експлоатационните срокове на ремонтите на магистралите, на първокласните и второкласните пътища, които през годините сме успявали да ремонтираме“, обясни той. „На този етап не планираме намаляване на електронните винетки или на цената на винетките за леките коли“, уточни Дончо Атанасов. „Това, което е в момента - леките коли да издържат преминаването на тежкотоварния трафик няма как да остане, тъй като не е справедливо“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: С въвеждането на електронните винетки цените няма да бъдат повишавани

Министър Николай Нанков: С въвеждането на електронните винетки цените няма да бъдат повишавани

15 Януари 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Всички граждани трябва да бъдат спокойни, че с въвеждането на електронните винетки цените няма да бъдат повишавани. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след подписването на договора за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашият основен природен ресурс - „златото“, с което с България разполага, това е стратегическото ѝ положение. 5 от 10 международни транспортни коридора минават през нашата територия“, посочи той. „Целта, която сме си поставили, са приходите в бюджета на АПИ от тол системата да достигнат 1 млрд. лева“, уточни Николай Нанков. „С приходите от тол системата в голямата си част нуждите от пътния сектор ще бъдат удовлетворени. Ще успеем да създадем един устойчив пътен сектор“, заяви регионалният министър. „Новият модел ще даде възможност за по-голяма гъвкавост. Ще имаме възможност и за гъвкаво регулиране на тежкотоварния трафик“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Тол системата ще въведе справедлив и честен модел на таксуване по републиканските пътища

Министър Николай Нанков: Тол системата ще въведе справедлив и честен модел на таксуване по републиканските пътища

15 Януари 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Тол системата ще въведе справедливия и честния модел на таксуване по нашите републикански пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след подписването на договора за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Минаха 2 години процедурни игри и хватки с всевъзможни инструменти, благодаря на АПИ. Всеки ден е важен и коства на българските граждани, ползватели на републиканските пътища, огромен ресурс“, обясни той. „Ресурсът ще бъде насочен единствено и само към подобряване на състоянието и безопасността на пътищата ни“, изтъкна регионалният министър. „70% от приходите на АПИ се формират от ползвателите на леките автомобили. Тези, които амортизират пътищата в пъти повече, тежкотоварните автомобили плащат по-малко от 30% от стойността на всички приходи на АПИ“, посочи Николай Нанков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В МРРБ беше подписан договорът за изграждане и въвеждане на тол системата

В МРРБ беше подписан договорът за изграждане и въвеждане на тол системата

15 Януари 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството беше подписан договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Документът подписаха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и Михаел Вебер, представляващ изпълнителя Консорциум „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“. На церемонията присъстваха членовете на УС на АПИ инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов и Андре Лаукс, главен оперативен директор на „КАПШ ТРАФИККОМ“. Тол системата ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка).
Стойността на договора е около 150 млн. лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 19 месеца. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на изпълнителя. След успешното ѝ внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните приходи.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: 7 месеца е срокът за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на тол системата

Министър Николай Нанков: 7 месеца е срокът за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на тол системата

15 Януари 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
София. 7 месеца е срокът за проектиране и изграждане на тол системата, включително въвеждането й в експлоатация, и още 12 месеца одитиране, оценка на ефективността и за корекции, ако са необходими. Общо 19 месеца за изпълнение на договора. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „За 7 месеца тол системата ще бъде изградена навсякъде в страната“, обясни той. „Днес подписваме дългоочаквания договор за изграждането и внедряването на тол системата след почти 2 години ходене по мъките относно процедурите“, заяви Николай Нанков. „На етап внедряване и изграждане на тол системата трябва да бъдат извършени 2 специфични и много важни дейности за самото й функциониране. На първо място изборът на обхват от републикански пътища, които ще попаднат под тол системата“, посочи регионалият министър. „Разглеждани са варианти от около 8 хил. км, това са първокласните, второкласните пътища и автомагистралите, през вариант до почти 75% от всички републикански пътища, който съм убеден, че няма да бъде избран“, уточни той. „Втората много важна задача е тарифирането, какви ще бъдат стафките за преминаването по отделните пътища. Трябва да стане много ясно на гражданите, че тол таксата е само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. За леките автомобили остават винетките, но не хартиените, които познаваме понастоящем, а електронните“, обясни Николай Нанков. „Имаме различни анализи от страна на Световната банка за приходите. Още първата година целта ни е да постигнем приходи от около 1 млрд. лева, понястоящем събираме около 350 млн. лева“, коментира той. „2017 година е рекордна за приходи от постъпления от винетки, без да увеличаваме цената, имаме с около 700 хил. лева винетки повече като брой и с 25 млн. лева повече приходи“, заяви министърът. „С тол таксата и смесената система трябва да стане ясно, че няма да повишаваме цените на електронните винетки“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ: Ще бъде подписан договорът за изграждането на тол системата

МРРБ: Ще бъде подписан договорът за изграждането на тол системата

15 Януари 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството в присъствието на министър Николай Нанков ще бъде подписан договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Тя ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка).
Договорът ще бъде подписан от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов и от Михаел Вебер, представляващ изпълнителя КОНСОРЦИУМ „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“. На церемонията ще присъстват членовете на УС на АПИ инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов и Андре Лаукс, главен оперативен директор на „КАПШ ТРАФИККОМ“.
Стойността на договора за изграждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа е 149 997 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 19 месеца. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на изпълнителя. След успешното й внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните приходи.
Подписването на договора на 15 януари (понеделник) е от 10.00 ч. в зала „Пресцентър“ на МРРБ. Събитието е открито за медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.