НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Емил Караниколов: 153 язовира в България са с неизяснена собственост

Министър Емил Караниколов: 153 язовира в България са с неизяснена собственост

10 Май 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. 153 язовира в България са с неизяснена собственост. Това каза от парламентарната трибуна министърът на икономиката Емил Караниколов по време на изслушването му, по предложение на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Според проверките на ДАМТН язовирите държавна собственост са 340, общинска собственост-4523, частна собственост-260. Язовирите със смесена собственост са 17“, обясни той и допълни, че 20% от 5700 язовира са частна собственост. „Законовите промени, които предстоят, са с цел да се създаде Държавно предприятие, което да осъществява контрол на язовирите държавна собственост“, посочи министърът и допълни, че Държавното предприятие ще носи отговорността. „Предвиждаме да се уреди понятието голям и малък язовир. Да се даде квалификация на язовирите по опасност“, изтъкна Емил Караниколов. „Колко са опасни язовирите ще се определя от комисия, назначена от областните управители“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Язовирите ще се квалифицират по големина и опасност, предложенията за промени в Закона за водите влизат в парламента след Великден (ОБЗОР)

Язовирите ще се квалифицират по големина и опасност, предложенията за промени в Закона за водите влизат в парламента след Великден (ОБЗОР)

28 Март 2018 | 20:17 | Агенция "Фокус"
София. Язовирите ще бъдат класифицирани по големина и опасност. Това ще стане с промени в Закона за водите, които ще бъдат внесени в парламента след Великден. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов, който представи резултатите от дейността на работната група за безопасна експлоатация на язовирите и съоръженията към тях. Групата беше сформирана на 22.02.2018 г. и включва представители на министерствата на финансите, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, храните и горите и на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Валери Симеонов поясни, че ДАМТН са извършили пълно обследване на всички язовири у нас и сега държавата разполага с пълната информация и яснота относно броят (около 6000) и собствеността им. Симеонов уточни, че в продължение на 28 години тази информация е била неизвестна. Цялата собственост на язовирите и прилежащата територия ще се прехвърлят към съответните ведомства. На първо място е НЕК с 30-те най-големи язовира, които осигуряват ел. енергията, доставяна от водноелектрическите централи. Около 200 са язовирите на „Напоителни системи“, които осигуряват напояването за земеделски площи. На трето място са ВиК дружествата, които се разпореждат около 10 язовира, които обезпечават огромния процент от необходимата за питейни нужди вода. Освен тези три собствености на лице са и общински язовири, които са около 4 500 и няколко стотин частни язовири. В промените, които ще бъдат внесени, освен квалифицирането на язовирите и уреждането на собствеността им, са заложени и текстове, свързани със стопанисването на самите диги и прилежащата територия. В преходните и заключителни разпоредби е определен тримесечен срок за вземане на решение от общинските съвети кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят на държавата. Създава се Държавно предприятие, което да поеме собствеността на язовирите, които се прехвърлят от общините. По този начин ще се окрупни собствеността на общините и на останалите оператори, които не могат да се справят с поддръжката им към момента. Принципът, че собственикът носи отговорност се запазва. Създава се и специализирано търговско предприятие, което да се ангажира с ремонта и поддръжката на тези язовири. Търговското дружество ще е към Министерство на икономиката, като целта му е то да поеме буферния период до прехвърлянето на собствеността. Ще се облекчи и режимът за извеждане на язовирите от експлоатация. ДАМТН ще разполага и с по-сериозни принудителни административни мерки по отношение на собствениците.
„До настоящия момент поради липсата на ясно определение на понятието на „язовир“ – язовирите в България са били стопанисвани практически безплатно от всички, които са имали това желание. На това поставяме край със съответното определяне на собствеността, на самата водна площ и на земята под язовира“, заяви вицепремиерът Валери Симеонов. От своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че направеното, е крачка напред в решаването на тези въпроси. Петков уточни, че НЕК е стопанисвала едни от най-големите, комплексни и значими язовири. „До този момент не бе изяснен статута на тези язовири – въз основа на какъв акт те се предоставят на НЕК. В резултат НЕК е била задължена да извършва разходи по стопанисването им, но без да ги управлява“, коментира тя. Министър Петкова добави, че с промените, които се правят, се дава яснота по отношение на това, че всички тези язовири, които се намират в приложение номер 1 в Закона за водите, ще бъдат стопанисвани и управлявани по ред и начин определен от съответните министри, в чиито ресори са съответните язовири.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Много добра крачка напред са предлаганите промени в Закона за водите

Министър Теменужка Петкова: Много добра крачка напред са предлаганите промени в Закона за водите

28 Март 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Много добра крачка напред са предлаганите промени в Закона за водите. Това каза на брифинг енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с резултатите от дейността на работната група за безопасната експлоатация на язовирите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата, свързана със стопанисването на язовирите, с тяхното управление, години наред стоеше нерешен. Това, което успяхме да направим в рамките на един месец, е много добра крачка напред в решаването на тези въпроси“, обясни Петкова. „НЕК стопанисваше едни от най-големите, комплексни и значими язовири. До този момент не бе изяснен статутът на тези язовири – въз основа на какъв акт те се предоставят на НЕК. В резултат НЕК е била задължена да извършва разходи по стопанисването им, но без да ги управлява“, заяви Петкова.
„С промените, които се правят, се дава яснота по отношение на това, че всички тези язовири, които се намират в приложение номер 1 в Закона за водите, ще бъдат стопанисвани и управлявани по ред и начин определен от съответните министри, в чиито ресори са съответните язовири“, каза още министърът.
По време на брифинга стана ясно, че освен класифицирането на язовирите текстовете уреждат и въпросите, свързани със собствеността им. В преходните и заключителни разпоредби е определен тримесечен срок за вземане на решение от общинските съвети кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят на държавата. Създава се Държавно предприятие, което да поеме собствеността на язовирите, които се прехвърлят от общините. По този начин ще се окрупни собствеността на общините и на останалите оператори, които не могат да се справят с поддръжката им към момента. Принципът, че собственикът носи отговорност се запазва. Създава се и специализирано търговско предприятие, което да се ангажира с ремонта и поддръжката на тези язовири. Търговското дружество ще е към Министерство на икономиката, като целта му е то да поеме буферния период до прехвърлянето на собствеността. Ще се облекчи и режимът за извеждане на язовирите от експлоатация. ДАМТН ще разполага и с по-сериозни принудителни административни мерки по отношение на собствениците.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Класифицираме язовирите в две категории – големина и опасност, предложенията за промени в Закона за водите внасяме в парламента след Великден

Вицепремиерът Валери Симеонов: Класифицираме язовирите в две категории – големина и опасност, предложенията за промени в Закона за водите внасяме в парламента след Великден

28 Март 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Класифицираме язовирите в две категории – големина и опасност, предложенията за промени в Закона за водите внасяме в парламента след Великден. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов във връзка с резултатите от дейността на работната група за безопасната експлоатация на язовирите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проведоха се до момента 5 заседания на работната група, които бяха доста напрегнати. Към днешна дата мога да кажа, че тези заседания доведоха до един краен резултат. Днес окончателно формулирахме промените в Закона за водите, с които да осигурим необходимия обхват, контрол, поддръжка и ремонтни дейности на всички язовири в България. Работата ни стана възможна благодарение на доста сериозни усилията, които бяха положени от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, които направиха пълно обследване на всички язовири в България. Установена беше бройката – около 6 хил., установена беше и собствеността“, обясни вицепремиерът и допълни, че в продължение на 28 години тази информация е била неизвестна. „Имали сме и много случаи на липса на какъвто и да е контрол и стопанисване на язовирите. Имаме и нещастни примери, свързани с преливане на язовири и човешки жертви“, добави той. „Остана редактирането на текстовете за промените в Закона за водите да бъде извършено, обобщаването на предложението на министерствата и след Великден ще бъде предложен текстът в парламента за приемане“, каза още той. Във връзка с промените и решенията, Симеонов заяви: „На първо място, след като имахме пълната информация, разполагаме с яснота както на броя, така и на големината, вида и потенциалните рискове на всички язовири в България, създадоха се текстове в Закона за водите, съгласно които да бъде извършено квалифициране на тези язовири. Основно в две категория – на първо място по тяхната големина, на второ място по тяхната опасност. Също така договорихме и възложихме стопанисването на язовирите съобразно с досегашните им ползвателите, които основно са били ангажирани с поддръжката на язовирните стени. Това са няколко групи язовири, съобразно с това към кое ведомство са били на разпореждане техните стени. Прехвърляме цялата собственост на целите язовири на тези ведомства“. Той уточни, че на първо място е НЕК, Министерство на енергетиката – там има около 30 язовира. „Това са най-големите язовири, които осигуряват ел. енергията, доставяна от водноелектрическите централи. На второ място това са Напоителни системи, които имат около 200 язовира, които осигуряват вода за поливни нужни. На трето място са ВиК дружествата, които се разпореждат около 10 язовира, които обезпечават огромния процент от необходимата за питейни нужди вода. Освен тези три собствености имаме на лице и общински язовири, които са около 4500, както няколко стотин частни“, поясни вицепремиерът. „На първо място беше заложено квалифицирането на язовирите, след това беше уредена собствеността, също така имаме текстове, които са свързани със стопанисването на самите диги и прилежащата територия. Като следващи решения имаме въпроси, свързани с изчистване на собствеността. С преходни и заключителни разпоредби сме определили един тримесечен срок за вземане на решения от общинските съвети кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят на държавата“, каза още той и допълни, че това е необходимо, за да могат язовирите, които нямат възможност да поддържат да бъдат прехвърлени към държавата. „След този тримесечен срок ще бъде организирано създаването на държавно предприятие, което да поеме собствеността на язовирите, които се прехвърлят от общините от една страна, а от друга страна да поеме и собствеността върху останалите държавни язовири. От друга страна даваме възможност на собствениците на частни язовири също да бъдат прехвърлени. Взехме решение за създаването на специализирано търговско предприятие, държавно, което да се ангажирана с всякакви ремонтни дейности по поддръжката“, поясни Симеонов. „До настоящия момент поради липсата на ясно определение на понятието на „язовир“ – язовирите в България са били стопанисвани практически безплатно от всички, които са имали това желание. На това поставяме край със съответното определяне на собствеността, на самата водна площ и на земята под язовира“, заяви вицепремиерът.
Работната група относно безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях беше сформирана на 22.02.2018 г. и включва представители на министерствата на финансите, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, храните и горите и на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще представи резултатите от работната група за безопасната експлоатация на язовирите

Вицепремиерът Валери Симеонов ще представи резултатите от работната група за безопасната експлоатация на язовирите

28 Март 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Заместник министър-председателят Валери Симеонов ще обяви резултатите от работната група за безопасната експлоатация на язовирите днес в 16.00 часа в Министерски съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Работната група относно безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях беше сформирана на 22 февруари 2018 г. и включва представители на министерствата на финансите, на околната среда и водите, на енергетиката, на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, храните и горите и на Държавна агенция за метрологичен и технически контрол.
Бяха разгледани проблеми, свързани със собствеността на язовирите, тяхното безопасно стопанисване, материално и техническо осигуряване и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Заставаме категорично зад исканията на общините – необходима е целева субсидия за язовирите

Манол Генов, БСП: Заставаме категорично зад исканията на общините – необходима е целева субсидия за язовирите

16 Март 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Заставаме категорично зад исканията на общините – необходима е целева субсидия за язовирите. Това каза народният представител от ПГ на БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по околна среда и води към Народното събрание Манол Генов в интервю за Агенция „Фокус“. „Всяка разумна логика и познаване на реалността би застанала също на тази позиция. Категорично ограниченият финансов ресурс на общините се похабява за проверки и назначаване на оператори за всички язовири, вместо да се фокусира към тези, които могат да създадат реална опасност. Подкрепяме прилагането на неотложни мерки, които могат да облекчат общините и да ги подкрепят като основни собственици на язовирите за тяхната безопасна поддръжка. Затова общините са прави, когато настояват за планиране на целева субсидия за поддържане на язовирите по аналогия на капиталовата в Закона за държавния бюджет. Надяваме се през 2019 г. това да бъде оценено и тези разходи да бъдат включени в бюджета“, каза Генов. По думите му общините настояват също и за планиране на целева субсидия за заснемане, паспортизиране на язовирите по аналогия с усилията, които Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) дава за изготвяне на общите устройствени планове на общините. По думите му под отговорността на общините се намират огромната част от водоемите в страната. Според него това несъразмерно и необезпечено струпване на отговорности и ангажименти на общините по отношение на язовирите, е една от причините и мотивите за настоящото изменение в закона. „Огласените официални данни сочат, че в страната има над 5600 язовира, а от тях 4500 се водят общински като собственост и като задължение за стопанисване. Няма да съм първият, който казва, но няма как и да спестя обстоятелството, че българските общини преминаха през много мъчителни законови метаморфози, през които тази собственост бе прехвърляна, дори без да се потърси предварителното им съгласие да ги приемат като публична своя собственост“, допълни заместник-председателят на Комисията по околна среда и води.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството създава предприятие, собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат (ОБЗОР)

Правителството създава предприятие, собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат (ОБЗОР)

15 Март 2018 | 00:45 | Агенция "Фокус"
София. Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат. Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му голяма част от язовирите на общините не се стопанисват заради липса на средства. Караниколов заяви, че прехвърлянето на язовири в търговското предприятие ще може да стане със законодателни промени. Предприятието ще отговаря за извършването на ремонта и поддържането на язовирите, така че да не се случва това да няма пари и финансови средства. По думите му е внесено предложение за промени в Закона за водите, които предвиждат язовирите да бъдат категоризирани на големи и малки, като ще стане ясно и какви са изискванията за експлоатация. Също така собствениците и операторите ще са задължени да правят аварийни планове. Караниколов поясни, че парите ще са от държавния бюджет и допълни, че има и предложения, да се създаде фонд, който да генерира средства и от стопанската дейност на всички язовири. По този начин ще се набират средствата за извършване на ремонтите. По думите му промените в закона трябва да са готови до другата сряда и да са внесени в НС. Караниколов поясни, че се касае за активи, които са публична държавна собственост. По думите според анализ в момента има около 5700 язовира, от които над 4500 са собственост на общините. Министърът заяви, че предстои да се изпратят писма на общините и да им се даде едномесечен срок, за да се установи дали могат да управляват язовирите, които управляват. „В една каскада има следния проблем – някои от язовирите се управляват от общините, дават се на аренда, но има язовири, които са направени само с цел безопасност. Те не се стопанисват добре от общините, тъй като няма средства за тях. Държавата ще поеме тази отговорност“, коментира още министърът на икономиката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството създава предприятие, собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат (ОБЗОР)

Правителството създава предприятие, собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат (ОБЗОР)

14 Март 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат. Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му голяма част от язовирите на общините не се стопанисват заради липса на средства. Караниколов заяви, че прехвърлянето на язовири в търговското предприятие ще може да стане със законодателни промени. Предприятието ще отговаря за извършването на ремонта и поддържането на язовирите, така че да не се случва това да няма пари и финансови средства. По думите му е внесено предложение за промени в Закона за водите, които предвиждат язовирите да бъдат категоризирани на големи и малки, като ще стане ясно и какви са изискванията за експлоатация. Също така собствениците и операторите ще са задължени да правят аварийни планове. Караниколов поясни, че парите ще са от държавния бюджет и допълни, че има и предложения, да се създаде фонд, който да генерира средства и от стопанската дейност на всички язовири. По този начин ще се набират средствата за извършване на ремонтите. По думите му промените в закона трябва да са готови до другата сряда и да са внесени в НС. Караниколов поясни, че се касае за активи, които са публична държавна собственост. По думите според анализ в момента има около 5700 язовира, от които над 4500 са собственост на общините. Министърът заяви, че предстои да се изпратят писма на общините и да им се даде едномесечен срок, за да се установи дали могат да управляват язовирите, които управляват. „В една каскада има следния проблем – някои от язовирите се управляват от общините, дават се на аренда, но има язовири, които са направени само с цел безопасност. Те не се стопанисват добре от общините, тъй като няма средства за тях. Държавата ще поеме тази отговорност“, коментира още министърът на икономиката.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивелина Василева, ГЕРБ: Промените в Закона за водите, свързани с язовирите, изискват общ консенсус

Ивелина Василева, ГЕРБ: Промените в Закона за водите, свързани с язовирите, изискват общ консенсус

14 Март 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за водите, свързани с язовирите, изискват общ консенсус. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по околна среда и водите Ивелина Василева по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Убедена съм, че и в този случай ще бъде намерен повод за изчистване на разминавания в позициите. Ще бъде постигнат консенсус. Ние сме на разположение“, поясни Василева. „Днешният формат беше изключително подходящ за обобщаване на мнения и позиции, свързани с няколко основни въпроса, които бяха очертани. Първо и преди всичко категоризацията и класификацията на язовирите, определянето на дефиницията що е то язовир и респективно диференциацията на контрола, който се извършва върху тях“, каза Василева. Тя отчете, че други въпроси, които са били повгинати са били свързани с обособяването на структура, която да подпомага общините за справяне със задачата поддържане или ремонтни дейности на аварирали съоръжения. Василева отчете, че осигуряването на финансирането безспорно е много важна тема. Според Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" има изгладена законодателна инициатива и трябва да се търси консенсус по нея.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Промените в Закона за водите за класифицирането на язовирите са закъснели

Манол Генов, БСП: Промените в Закона за водите за класифицирането на язовирите са закъснели

14 Март 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за водите за класифицирането на язовирите са закъснели. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по околна среда и води Манол Генов по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Манол Генов поясни, че БСП приветства промените в закона. „Разполагам с пълното предложение на ДАМТН“, каза Генов. Той отбеляза, че имало приказки, че още в ранна пролет миналата година ще бъдат внесени тези изменения. Според него дефиницията какво е язовир е необходима. „Както каза г-н Горновски има такива водоеми, в които дребен и едър рогат добитък пият вода или се къпят патките“, допълни Генов. Според него голяма част от язовирите са правени за напояване, а не за гледане на риба. Генов посочи,че в промените в Закона за водите не вижда онова предприятие, което ще се грижи за язовирите, които евентуално няма да бъдат ликвидирани или ще останат в експлоатация. „Въпросът е следният – ако това предприятие съществува и съществува в главите на някого, защо не го виждаме в този закон. Трябва да е ясно и финансирането на това предприятие“, коментира народният представител от БСП.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Атанаска Николова: 20 млн. лв. са отделени от ОП „Околна среда“ с бенефициенти общините за осигуряване на поддръжката на язовирите

Зам.-министър Атанаска Николова: 20 млн. лв. са отделени от ОП „Околна среда“ с бенефициенти общините за осигуряване на поддръжката на язовирите

14 Март 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. 20 млн. лв. са отделени от ОП „Околна среда“ с бенефициенти общините за осигуряване на поддръжката на язовирите. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Николова изрази надежда кметовете да подготвят качествени проектни предложения и да кандидатстват. „Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020 г. заделя сериозен ресурс за мерки, които са свързани с превенция и намаляване на риска от наводнение", каза тя. Николова коментира, че МОСВ като държавен орган, осъществяващ политиката по управление на водите, винаги се е стремяло да работи съвместно с всички заинтересовани институции. „Нашият стремеж е преди всичко да отстояваме трайна, целенасочена и устойчива политика, която да гарантира здравето, безопасността на населението и икономическото развитие на държавата“, каза тя. Николова поясни, че МОСВ подкрепя предложените законови промени от НСОРБ, но имат и някои забележки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Ципов: Трябва да бъде продължена работата по изграждане на публичен регистър на язовирите

Зам.-министър Красимир Ципов: Трябва да бъде продължена работата по изграждане на публичен регистър на язовирите

14 Март 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да бъде продължена работата по изграждане на публичен регистър на язовирите, така нареченият воден кадастър. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на работната среща-дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ципов поясни, че има положителна оценка за класифицирането на язовирите. Според него трябва да се мисли за решаването на проблема за поддържането на проводимостта на речните корита. „Не само в рамките на населените места, а извън урбанизираните територии. Към настоящия момент е необходим допълнителен ресурс за това и трябва да се търсят допълнителни възможности за това“, каза Ципов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Средствата за фонда за язовирите ще са от стопанската им дейност и държавния бюджет

Министър Емил Караниколов: Средствата за фонда за язовирите ще са от стопанската им дейност и държавния бюджет

14 Март 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. Средствата за фонда за язовирите ще са от стопанската им дейност и държавния бюджет. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караиванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дружеството, което отговаря за каскадите, е към Министерство на енергетиката. Тук говорим за активи, които ще бъдат публична държавна собственост. Няма как имот, публична държавна собственост да е в актива да търговско дружество, трябва да е държавно предприятие, което се създава със закон. Има чисто юридическа разлика в терминологията. Държавните предприятия не са търговски дружества по смисъла на закона“, обясни той. Караниколов уточни, в момента има анализ за около 5700 язовира, от които над 4500 са на общините. „Ще се изпратят веднага писма на общините, ще се даде едномесечен срок там, където те не могат да ги управляват. В една каскада има следния проблем – някои от язовирите се управляват от общините, дават се на аренда, но има язовири, които са направени само с цел безопасност. Те не се стопанисват добре от общините, тъй като няма средства за тях. Държавата ще поеме тази отговорност“, поясни Караниколов. „Ние имаме представа колко са общинските язовири, сега общините трябва да кажат кои могат и кои не да управляват“, заяви той и допълни, че може да се изземе правомощие на общинската власт. „Държавата има отговорност към населението. Задължение ще е на държавата оттук нататък да управлява тези имоти. Много от тези активи са минали в собственост на общините – бивши язовири на ТКЗС-тата, не е по някакъв друг регламент“, обясни той. „Държавата и фонда, който възнамеряваме да създадем, ще предоставят бюджета от стопанската дейността на всички язовири. Стопанската дейност от всички язовири ще вкарват съответен процент от този фонд, не говоря за язовирите, които в момента не осъществяват никаква стопанска дейност – от тях няма как да се генерират средства“, допълни Караниколов.
Мариела РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат

Министър Емил Караниколов: Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат

14 Март 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Възнамеряваме да създадем търговско предприятие, което ще е собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караиванов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес, както бяхме поели ангажимент, бяха внеси предложения за законодателни изменения. В първата си част те касаят изменения в Закона за водите. Най-общо язовирите ще бъдат категоризирани – голям, малък и какви са изискванията им за експлоатация. Разбирате, че при големите и малките язовири това е съвсем различно. Ще се задължават собствениците и операторите да правят аварийни планове“, обясни той.
„Най-важната тема – възнамеряваме да създадем търговско предприятие, с изменение на закон, на което по съгласие на общините, които не могат да управляват тези активи – като язовири, да бъдат прехвърляни в това предприятие. Съответно то да отговаря за извършването на ремонта и поддържането, така че да не се случва това да няма пари и финансови средства. Има предложение да се създаде фонд, който да генерира средства не само от бюджета, но и от стопанската дейност на тези язовири. Тук говорим за всички язовири. От този фонд да се набират средства за извършване на ремонти“, коментира той. „Обобщавам – ще има търговско предприятие, което ще е и собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат, то ще отговаря за поддръжката. Парите ще бъдат от държавния бюджет и от фонда, за който споменах. В момента вицепремиерът Валери Симеонов ни събира, до другата сряда законът трябва да е готов и да е внесен в Народното събрание. Ще се разговаря с народните представители, които да ги внесат“, добави Караниколов.
Мариела РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 18 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.