НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Има голямо връщане към фолклора и много хора започнаха отново да танцуват народни танци

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Има голямо връщане към фолклора и много хора започнаха отново да танцуват народни танци

14 Март 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Има голямо връщане към фолклора и много хора започнаха отново да танцуват народни танци. Това каза в Благоевград председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов по време на пресконференция във връзка с предстоящо изнесено заседание на Висшия съвет на Съюза на народните читалища, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „В София почти няма места по групите, а се разкриват нови и нови групи. Не само го използват като фитнес, а това, което дава читалището е докосване до живия човек. Няма как ти виртуално да докоснеш човек“, каза Дойнов.
По време на днешната пресконференция Дойнов каза, че Съюза на народните читалища е член на европейската мрежа на културните центрове и те участват с протестно писмо до институциите в Брюксел, защото се получава една голяма опасност след излизане на Великобритания от ЕС. „Получава се една голяма дупка от 15 милиарда в бюджета. Опасението на нашите колеги от Брюксел е, че тези пари трябва да се вземат от някъде и естествено е най-лесно от култура. Културата е най-беззащитна и най-бързо от нея може да се вземат пари и да се запълни дупката. Съюза на читалищата подписа тази петиция до всички европейски институции, като парите за култура поне да останат същите. Нашата основна дейност може да бъде прекъсната много лесно, ако нямаме финансиране“, каза Дойнов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Изключително добре работят читалищата в Благоевградска област

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Изключително добре работят читалищата в Благоевградска област

14 Март 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Изключително добре работят читалищата в Благоевградска област. Това каза в Благоевград председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов по време на пресконференция във връзка с предстоящо изнесено заседание на Висшия съвет на Съюза на народните читалища, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Според Дойнов НЧ „Никола Вапцаров - 1866" - Благоевград е най- голямото в страната, с най- много дейности и най-голям експертен капацитет. „Съюзът на народните читалища е най-голямата организация в България и тя акумулира в себе си над 2 300 читалища. Представители на читалищата ще пристигнат в Благоевград от цялата страна. Целта на събирането е не само да направим изнесено заседание на Върховния читалищен съвет и да направим преглед на тримесечието, което измина, но и да покажем, че за нас Благоевградска област е много важна. Тук осъществяваме едни от най-важните си идеи в публично-частното партньорство“, каза още Дойнов. По думите му по време на утрешната среща ще се наблегне на две важни неща, а именно планиране и стратегия на читалищната дейност. „Не тайна, че имаме известни пропуски при планиране на нашите дейности и при създаване на стратегия за съответните години, които имаме на места. Читалищата работят с хора, а когато няма хора ситуацията става много трудна за работа, особено в Северозападна България положението е много тежко. Няма да търпим имитация на дейности и няма да търпим хора, заради които има обвинения, че едва ли не се източва държавния бюджет“, каза още Дойнов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Започнахме инициатива за възстановяване на българските киносалони

Николай Дойнов, Съюз на народните читалища: Започнахме инициатива за възстановяване на българските киносалони

14 Март 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Започнахме инициатива за възстановяване на българските киносалони. Това каза в Благоевград председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов по време на пресконференция във връзка с предстоящо изнесено заседание на Висшия съвет на Съюза на народните читалища, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Българинът много лесно се раздели с киното. Много лесно отстъпихме пространството, което е градено с години и киноизкуството, което е градено с години, изведнъж остана на заден план. И то не защото не се произвеждат филми, а няма къде да се прожектират“, коментира Дойнов. По думите му на 1 ноември във Военния клуб в София са удостоили акад. Людмил Стайков с най- високото отличие на съюза и той тогава е казал, че неговата мечта е в 3 000 читалища да види 3 000 киносалона. „С писмо до директора на Националния филмов център, предложихме 200 киносалона да се обновят и модернизират, и да започнат да работят като киносалони, защото киното е най- важното изкуство. Всички знаем, че киното е най- близко до хората и тази идея ако се реализира- българското кино ще има свой форум“, каза Дойнов. Той подчерта, че държавата дава по 15-20 милиона за български филми. „Произвеждат се български филми, които българският зрител не гледа, а не ги гледа, защото няма киносалони. Първият председател на Съюза на народните читалища проф. Иван Шишманов, още през 20-те години вижда, че киното може да издържа читалищата. Тогава започва да се откриват киносалони, които в един момент достигат до 340 киносалона в цялата страна. През 90-те години всичко се промени, а сега всичко остаря. Амбицията ни е да започнем едно изследване и да видим какво е състоянието на тези киносалони“, каза Дойнов. Той подчерта, че това ще бъде една платформа между Министерство на културата, Съюза на читалищата, Национален филмов център и Национално сдружение на общините. „Ще потърсим възможност във всички европейски програми. Тази инициатива я обявявам в Благоевград, защото считам, че в този регион можем много лесно да намерим разбирателство с местните власти и с читалищата, за да създадем една платформа и да търсим финансиране, машините не са вече толкова скъпи. Ще се свържем веднага с всички разпространителски фирми и ще сключим съответните договори и тези кина трябва да започнат да работят. Ние лишихме народът от арт филми, от мислене върху различни филми. Гледаме нещата от към духовната им страна“, каза Дойнов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.
Неформална среща на върха на ЕС в Залцбург. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.